Автор Тема: Защо винаги кекса ми става спласкен?  (Прочетена 16943 пъти)

Danieli

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 1
Здравейте,нова съм във форума и искам да попитам ,защо винаги кекса ми става спласкен?
« Последна редакция: 18 Януари 2011, 14:30:36 от marabu »

marabu

  • Гост
Re: Защо винаги кекса ми става спласкен?
« Отговор #1 -: 18 Януари 2011, 14:32:26 »
здравей и добре дошла  :hi:

Надали някой би могъл да ти отговори на въпроса без да дадеш рецептата. Тъй като приничите да бъде сплескан печивото са много. Температурата на фурната не спазена, времето, продуктите и съставките на кекса и т.н

Напиши малко по-подробно какъв е проблема и съм сигурна, че тук ще ти помогнат  :smile1:

anita29

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 384
Re: Защо винаги кекса ми става спласкен?
« Отговор #2 -: 18 Януари 2011, 14:52:58 »
И аз имам същия проблем.Изпровала съм раззлични рецепти и винаги се сплесква.И при печенето пробвах различни начини,но пак не става. :(

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3318
Re: Защо винаги кекса ми става спласкен?
« Отговор #3 -: 18 Януари 2011, 15:10:26 »
   Продуктите трябва да престоят на стайна температура поне половин час - да уеднаквят температурите си, преди да започне правенето на кекса - това е една от причините.

Dyke

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 769
Re: Защо винаги кекса ми става спласкен?
« Отговор #4 -: 18 Януари 2011, 15:17:30 »
Примерна рецепта за най-елементарен кекс:
3/4-5/яйца, 1чч захар, 1/2чч олио, 200мл пресно/кисело мляко, червено или бяло вино/мляко, щипка сол, 1 бакпулвер, ванилия, орехи, какао, плодове - според вкуса и желанието, брашно 2,5-3чч според гъстотата.
Яйцата и захарта се бият до побеляване, добавят се по отделно всички останали продукти. Тавичка за кекс - обикновено е правоъгълна или кръгла с дупка в средата, за да може тестото да  бухне нагоре. Маже се с масло и се поръсва с ГАЛЕТА или брашно. С галетата дори да прегори - по-вкусно е - отделя се от готовия продукт и не го загрозява както е с брашното.
Тестото е готово и се изсипва във формата за печене, нареждат се орехите и плодовете.
Пече се на 180гр за около 40мин.
Тестото не обича да се отваря вратата на фурната, за да бъде проверявано - поне 20-30мин НЕ ОТВАРЯЙТЕ ВРАТАТА! То си бухва, напуква горната повърхност и препича на спокойствие! Ако не сте сигурни в силата на фурната - може и да печете по-дълго на 150гр. Като е готово, вижда се как тестото се отделя от стените на съда.
За да не бухне за мен причините са:
* рядко тесто
* лоша пропорция на набухвателя
* често отваряне на фурната  - това никое печиво не харесва!
* ниска температура на фурната
Във форума ще намерите прекрасни рецепти за кекс, важното е да имате търпение при печенето - разучете фурната си и я направете свой приятел!
Конституционните Ви права са като мускулите - упражнявайте ги ежедневно!

Dyke

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 769
Re: Защо винаги кекса ми става спласкен?
« Отговор #5 -: 18 Януари 2011, 15:24:41 »
брашно 2-2,5чч според гъстотата.
Конституционните Ви права са като мускулите - упражнявайте ги ежедневно!

violinagg1

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 83
  • манджата се готви със сърцето,то е твоето
Re: Защо винаги кекса ми става спласкен?
« Отговор #6 -: 18 Януари 2011, 16:32:37 »
Ще ти напиша рецепта за кекс ,която правя от 13 или14 годишна(биех яйца с тел за разбиване тъй миксерите бяха мечта)и никога тестото не ме е предавало.               
5-6 яйца(ако са едри 5,ако са средни 6)         
1 1/2 ч. ч.захар   
1/2ч.ч.олио 
1ч.ч пр.мляко(може  да се сложи фанта или лимонада)     
1ч. л. ром или коняк   
1-2 ч.л.какао   
3ч.ч. брашно   
1 бакпулвер   
ванилия ,стафиди, орехи           
Разбиваме яйцата със захарта до побеляване,прибавяме олиото,млякото,коняка,ванилията.Смесваме брашното (пресято)  с бакпулвера и прибавяме постепенно към яйчната смес и разбиваме внимателно ( на 1 степен).Сместа леко спада ,но това да не те притеснява.Намазваме формата с олио поръсваме с брашно-изсипваме част от сместа -в другата слагаме какаото и изсипваме от горе.Слагаме ядките  и печем в предварително загрята фурна,пече се на180 градуса без да се отваря 40-50мин.

marabu

  • Гост
Re: Защо винаги кекса ми става спласкен?
« Отговор #7 -: 18 Януари 2011, 17:21:29 »
В този подфорум не се пишат рецепти.
Тук може да пуснете линк за рецепта и обяснения, но самите рецепти публикувайте в Подфорум "Гответе с нас"

An

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 245
Re: Защо винаги кекса ми става спласкен?
« Отговор #8 -: 18 Януари 2011, 17:29:46 »
Да кажа и аз...................По принцип имах подобен проблем когато фурната ми бе нова-установих,че всичко е от печенето.Просто винаги слагай на около 200 и след това намали на 170-180.
И друго-преди няколко дена пробвах тази рецепта Кексът на Мама на ivanp, е просто до сега кекс никога не ми се надувал толкова много.Страхотна рецепта и дори не съм благодарила за нея,защото въпреки,че го правих два пъти за 3-4 дена до снимка така и не се стигна  ::).Така че бих ти препоръчала да пробваш тази рецепта като спазиш указанията за печене.
Успех!!! :thumbup:



Did_ka

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3031
  • начинаещ кулинар и заклет дегустатор :)
Re: Защо винаги кекса ми става спласкен?
« Отговор #9 -: 19 Януари 2011, 10:40:08 »
я да се шмугна и аз  :P
за да ми е пуфкаф кекса  ;D винаги разбивам белтъците със захарта на крем /с миксера/, после течните и накрая сухите съставки /на бавна степен/ - е това, провал няма!  :thumbup:

vesela

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 8912
  • Ах, морето...
Re: Защо винаги кекса ми става спласкен?
« Отговор #10 -: 19 Януари 2011, 14:39:27 »
И аз да кажа, че преди години правех какви ли не сладкиши, обаче кекс не можех ад направя... :swoon:
Не знам защо - спазвах си всичко. Сега като се замисля, обаче, май не съм ги допичала, спадаха... ;D
И друго да призная - и досега имам проблем при печивата с кисело мляко и сода :swoon:
Предпочитам кексове с прясно мляко и бакпулвер или газирана напитка.

anita29

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 384
Re: Защо винаги кекса ми става спласкен?
« Отговор #11 -: 20 Януари 2011, 20:17:50 »
Днес за първи път кекса не ми се сплеска.До сега винаги го правих с кисело мляко и сода.За първи път пробвам рецепта с прясно млякко и бакпулвер и се получи много добре.Ето го :smile1:


Did_ka

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3031
  • начинаещ кулинар и заклет дегустатор :)
Re: Защо винаги кекса ми става спласкен?
« Отговор #12 -: 21 Януари 2011, 11:57:59 »
много ти е хубав кекса, а не се съмнявам и вкусен!
и аз установих преди време, че с прясно мляко става по-хубав, същото научих и за баницата, все не ми се получаваше с киселото мляко  :smile1:

Dyke

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 769
Re: Защо винаги кекса ми става спласкен?
« Отговор #13 -: 21 Януари 2011, 12:09:56 »
Anita29, кекса ти е чудесен, браво!
Според мен няма значение дали е с пресно, кисело мляко или друга течност. Едната причина да бъде красив е съда, в който печеш, да му даде да набухне - трябва да е с високи стени! /Това са специалните форми с отвор в средата или правоъгълните кексови форми/. Това важи и за козунаците - най-красиви са тези, печени в малки алуминиеви тенджерки с високи стени!
Втората причина е търпението при изпичане - 180/200гр/ и 40мин без да отваряш вратата.
А сега - чашка кафе и парченце от прекрасния ароматен кекс!
Конституционните Ви права са като мускулите - упражнявайте ги ежедневно!

e.kirova

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 37
Re: Защо винаги кекса ми става спласкен?
« Отговор #14 -: 14 Март 2011, 18:07:03 »
Мисля, че май са развалили брашното. От скоро и аз имам такъв проблем, а преди всичко си беше наред..

 


* Търсене



* Говорилня

Refresh History
  • Kary: Някой използвал ли е мултикукър кинг
    26 Ноември 2016, 16:40:11
  • fanita: пост
    14 Ноември 2016, 18:55:13
  • petty: Аз така и не разбрах какво точно стана :( Наистина бяха добри времена, вдъхновявах се от тук, научих много неща...
    28 Октомври 2016, 13:24:08
  • radost.1955: ами то сайт няма,не съществува.добре,че останаха рецептите.аз също влизам само да потърся някоя,беше времето,когато се пълнеха страниците за отрицателно време.
    26 Октомври 2016, 17:54:17
  • petty: Имам чувството, че някой нарочно пуска от време на време по някой друг постинг, защото трябва да има, макар да са напълно безсмислени, само за пълнеж
    26 Октомври 2016, 10:24:12
  • petty: И аз така. Добре, че поне нещата от преди си стоят... има много ценни рецепти
    26 Октомври 2016, 10:21:28
  • ROSPOP: какво става със сайта? влизам от време на време и се отчайвам - какви са тия глупости, къде са предишните прекрасни статии и коментари, това е сайт аз готвене и храна в края на краищата!
    24 Октомври 2016, 11:49:51
  • val_di16: джолан
    21 Октомври 2016, 15:58:22
  • galka56: тиквеник
    13 Октомври 2016, 18:26:18
  • boriana _grigorova: Здравейте.Имам мултикукър 50 на Делимо. Някой правил ли е някакво лесно ястие , тъй като на мен са ми сложни малко рецептите
    07 Март 2016, 12:58:38
  • boriana _grigorova: Здравейте
    07 Март 2016, 12:56:47
  • Petka :-): как мога да изтря профила си от тази сраница
    07 Март 2016, 06:16:00
  • CVETETO3101: >:(глупости, глупости, глупости са публикациите напоследък. Пълно е с боклуци!!!
    20 Февруари 2016, 21:21:47
  • scorpia: Браво! И този прекрасен сайт ли съсипаха "умни" собственици!?
    01 Януари 2016, 12:26:48
  • GolemDZVER: Валя, може и да ти липсвам, но няма да се върна във форума. Блогът ми е активен - всичмко е там и може да констактуваме както желаеш.А инамче тука стават срамоти - виж за 10 дни пет поста от токущо регистрирани и все за дивотии и нищо съществено. Боли ме сърцето, но тези от Санома излезнаха пълни лаици ... Можехме да им носим дивиденти с хъса, който бяхме вложили в този форум. Отговарям, защото се чуствам длъжен да уважа мнението е .... без знамчение, че е на този скапан сайт
    30 Декември 2015, 18:14:59
  • stplam: Хляб
    26 Декември 2015, 15:52:26
  • Valentina Petrova: и все пак стават чудеса,по Коледа,Golem DZVER ЛИПСВАТ МИ ТВОИТЕ ПУБЛИКАЦИИ
    13 Декември 2015, 11:48:46
  • petty: Жалко :( И все пак не разбирам какво пречи да си споделяме рецепти. Аз не съм много в час с това какво се случва. Сега влизам да потърся рецепта за коледни сладки... добре, че поне старите рецепти си стоят.
    11 Декември 2015, 12:39:22
  • GolemDZVER: права си - направо си умря .... във форума за 6 дни само една публикация. Голям смях. А моите бяха по 5 дневно
    07 Декември 2015, 19:23:47
  • Valentina Petrova: май сайта умря
    05 Декември 2015, 00:01:32
  • Снежка: Май от промените в сайта, по рядко пишем
    30 Ноември 2015, 10:55:12
  • Снежка: Момичета, тази година няма ли да се разменят подаръци?
    30 Ноември 2015, 09:47:43
  • Valentina Petrova: ехооооооо,приятели къде сте,сняг ли ви засипа
    28 Ноември 2015, 14:29:00
  • Bubi4ka: Fate, определено не бих била чак такава оптимистка...
    14 Ноември 2015, 14:43:37
  • FATE: Имах предвид готварската част от форума. Другата съм я прескачала, уви, за това и не съм в крак с новостите. За съжаление откривам, че новите шефове не се справят добре и всичко се забатачва май, май...Оптимистично очаквам нещата да се подобрят !!!
    14 Ноември 2015, 00:32:28
  • pep-4o: Явно не всичко четеш, Фейт :)
    13 Ноември 2015, 11:45:31
  • FATE: Е как така...аз от толкова години в този форум живея! Нищо, че не пиша много, но всичко чета :(
    13 Ноември 2015, 11:13:34
  • eleniv: Опустя хубавият сайт, заради умните "нови собственици"!
    12 Ноември 2015, 17:38:10
  • dove: Ами защото я няма ха ха ха :)
    11 Ноември 2015, 16:02:58
  • FATE: Хора, не мога да намеря темата за ноември :(
    11 Ноември 2015, 08:37:38

* Последното от форума

Re: Сушилня за прибори от cvetozara123
[24 Май 2017, 18:27:40 ]


Re: Какво да правя? от tomislava
[23 Май 2017, 20:56:00 ]


Re: БЕБЕШКО И ДЕТСКО МЕНЮ от tomislava
[23 Май 2017, 14:39:55 ]


Re: Машина за смилане на месо от tomislava
[23 Май 2017, 14:01:10 ]


Re: Търся рецепта за едновремешните пасти от pepimili
[19 Май 2017, 14:39:40 ]


Re: Кокосови кремки от pepimili
[19 Май 2017, 14:34:23 ]


Re: Украси и декорации за торти от pepimili
[18 Май 2017, 11:25:02 ]


Re: Защо винаги кекса ми става спласкен? от pepimili
[18 Май 2017, 11:16:21 ]


Re: Видеонаблюдение от tomislava
[10 Май 2017, 12:49:30 ]


Re: Огромен мъфин , вътре с 400 , 500 грама течен шоколад. от kristofa
[10 Май 2017, 12:24:30 ]


Re: За съдържанието на сладките - домашни или от магазина от kristofa
[10 Май 2017, 12:22:08 ]


Re: Италиански ресторант във Варна от mariqna44
[10 Май 2017, 09:38:58 ]


Re: Какво да правя? от mariqna44
[10 Май 2017, 09:36:11 ]


Видеонаблюдение от mariqna44
[09 Май 2017, 23:51:24 ]


Какво да правя? от tomislava
[09 Май 2017, 22:45:03 ]


Re: Сушилня за прибори от tomislava
[09 Май 2017, 22:27:41 ]


Re: Машина за смилане на месо от cvetozara123
[09 Май 2017, 22:19:30 ]


Re: Салати - III от pepimili
[09 Май 2017, 14:57:10 ]


Re: Какво ядем - оцветители, стабилизатори и прочие от pepimili
[09 Май 2017, 14:40:24 ]


Re: Отглеждате ли си подправки? от pepimili
[09 Май 2017, 14:34:32 ]