Автор Тема: Торти, торти, торти  (Прочетена 231704 пъти)

Hristinaaaaa

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 119
Re: Торти, торти, торти
« Отговор #285 -: 23 Май 2011, 12:26:53 »
              ТОРТА ПАВЛОВА
                                       

за блата

4 бялтъка (със стайна температура)

1 ч.ч. пудра захар (200 гр.)

1 с.л. царевично нишесте

1 ч.л. оризов оцет (може и лимонов сок)

1/4 ч.л. сол

1 ч.л. ванилов екстракт (или 2 пакетчета обикновена ванилия на прах)



за украсата

250 мл. течна сладкарска сметана (животинска за предпочитане)

1 пълна с.л. пудра захар

400-500 гр ягоди (тук може да импровизирате с плодовете, но оригиналната австралийска рецепта изисква ягоди)

пудра захар (за поръсване)



Смесете белтъците, оцета и солта в чиста купа и започнете  да  ги бъркате с миксер на висока скорост. Когато започнат да се задържат на мек сняг, започнете да добавяте по 1-2 с.л. от пудрата захар и разбивайте внимателно. Когато добавите цялата захар бийте около 5 минути на висока скорост, докато не се образува много гъста и гладко-лъскава смес. Внимателно добавете нишестето и разбъркайте за 10-на секунди. Изсипете сместа в голяма тава върху хартия за печене или още по-добре върху силиконово килимче. Разпределете целувкиния блат в кръг с диаметър 20-на см. Печчете на 130-140 С за около 1 час до 75 мин.  Оставете блата да изстине добре, преди да започнете реденето на тортата (около час) . Резултатът трябва да е леко порозовяла коричка и мека и сочна вътрешност.

За декорацията разбийте сметаната по указанията дадени на опаковката, добавете към нея захарата и шприцовайте или намажете блата. Посипете с ягодите и наръсете с малко пудра захар.  Консумирайте я същия ден, защото иначе коричката се навлажнява от сметаната и формата не може ад се задържи.

rainbow

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1437
Re: Торти, торти, торти
« Отговор #286 -: 23 Май 2011, 16:48:32 »
Ауууу страхотни торти сте показали. Rali4kaa чудесна ти е тортата, толкова цветна и нежна. Hristinaaaaa никога не съм опитвала торта "Павлова", представям си вкуса и. Твоята изглежда толкова вкусна. И от мен една тортичка, така без повод.
Вита торта

Yoli

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3451
Re: Торти, торти, торти
« Отговор #287 -: 26 Май 2011, 17:51:37 »

Abra

  • Мама на Рене
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1760
  • Dimitrana S.
Re: Торти, торти, торти
« Отговор #288 -: 03 Юни 2011, 10:52:49 »
Чудесен разрез, rainbow:thumbup:

Йоли, :nyam:

И от мен:

Розова торта


rainbow

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1437
Re: Торти, торти, торти
« Отговор #289 -: 06 Юни 2011, 07:02:43 »
Оооооо Abra благодаря ти  :flower: Ти си моето вдъхновения за витите торти  :air_kiss:

За моите неделни гости се разрових в старите тефтери и изрових едно отдавна забравено торте. Промених някои неща и ето какво се получи:

Сочна торта с маскарпоне крем

1ч.ч.=200мл.

За блата:
5 яйца
1ч.ч. захар
1ч.ч. брашно
1 бакпулвер
Ванилия

За соса:
1 ч.ч. захар
2 жълтъка
70гр. масло
1/2л. прясно мляко

За крема:
250гр. маскарпоне
Около 60гр. масло
пудра захар на вкус /аз сложих 1/3 ч.ч./

За блата яйцата се разбиват с захарта до получаване на пухкав крем. Добавя се ванилията. Брашното и бакпулвера се пресяват и се прибавят към яйчната смес. Пече се в предварително застлана с пекарска хартия тава и в предварително загряла фурна на 180гр. за 30-40 мин. Готовия блат се оставя да изстине напълно.

За соса захарта се гори до получаване на карамел. Към нея се прибавя млякото и се оставя на слаб огън докато се стопи карамела напълно. Охлажда се, но не напълно. Полученото карамелено мляко трябва да е леко топло. Отделно се разбиват жълтъците с маслото и охладеното мляко се прибавя към тях. В дълбока тава се изсипва соса и в него се поставя изстиналия вече блат, който започва светкавично да „пие” от соса.

За крема се разбива маскартонето с маслото и захарта се нанася върху блата.
В оригиналната рецепта, която имам за крем се бият двата останали белтъка с 1/2ч.ч. захар, но аз не харесва суровите белтъци затова реших да направя друг крем, който се харесва у дома. Чудесен десерт се получи!

elimm

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 972
Re: Торти, торти, торти
« Отговор #290 -: 06 Юни 2011, 07:44:43 »
rainbow, в оригинал съм опитвала тази торта и знам колко е сочна, а в комбинация с маскарпоне крем мога да си представя каква вкусотия се е получила. :thumbup: Страхотна е тортата!

Abra

  • Мама на Рене
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1760
  • Dimitrana S.
Re: Торти, торти, торти
« Отговор #291 -: 07 Юни 2011, 11:11:42 »
Ама то се вижда и от разстояние колко е сочна :nyam: rainbow , чудесна е тортата! Браво :clapping:

Rali4kaa

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 213
Re: Торти, торти, торти
« Отговор #292 -: 08 Юни 2011, 17:28:52 »
Ето една тортичка от мен за двама юнака!

Drago

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 870
Re: Торти, торти, торти
« Отговор #293 -: 11 Юни 2011, 20:29:35 »
ЯГОДОВА ТОРТА





Продукти:

100 г черен шоколад
60 г корнфлекс (неподсладен)
7 листа желатин или нещо подобно. Моля, четете внимателно в заместителите упътването със ситните букви.
500 г ягоди
80 г захар
200 г кисело мляко
250 г прясна сметана
1 пакетче ванилия
4-5 с.л. кокосови стърготини






Начин на приготвяне:


Бързо и лесно в три стъпки.

Започваме с основата. Стопяваме върху гореща вода шоколада с една лъжица масло, натрошаваме леко корнфлекса, прибавяме го и овалваме всичко много усърдно.

После, или най-добре предварително намазваме стените на една малка форма за торта с диаметър 18 см с  масло и грижливо я тапицираме цялата с хартия за печене.

Изсипваме в нея сместта с шоколада, подравняваме и оставяме масата да се втвърди, а това продължава по правило около 30 минути. Нарязваме около 250 г ягоди на половина, подреждаме ги отгоре и поръсваме тази цялата вкусотийка с настъргани кокосови ядки.

Продължаваме с втория слой, като за целта смесваме киселото мляко с ванилията и 40 г захар. Прибавяме в една трета от него 5 листа накиснат и изцеден желатин, загряваме внимателно на котлона и бъркаме бързо докато изчезне напълно. Сега като му показахаме какво можем го връщаме пак при другото кисело мляко, разбиваме всичко отново за по-убедително и съединяваме много внимателно с твърдо разбитата прясна сметана.

Изсипваме млечното кремче равномерно във формата и го оставяме да се стегне малко на хладно.

Още една малка стъпка и сме почти напълно готови. Събираме всички останали продукти на масата, като заделяме няколко ягодки за окраса. Другите нарязваме с ножа на ситно и ги пасираме не много фино заедно с половината захар. Прибавяме и останалия желатин по същата процедура както при млечното кремче и изсипваме след това ягодовото пюре най-отгоре, ако последният слой е вече достатъчно твърд за да го носи.

Оставяме тортичката в хладилника за около 4 часа да се охлади и се стегне. Освобождаваме я от формата. Гарнираме с 5-6 захаросани ягодки и няколко капки вкусна фантазия, оглеждаме отново доволно отвсякъде и овековечаваме тази цялата прелест в няколко снимки за идните поколения.






Ами това е.

Едно свежо като лятно утро ягодово стихотворение. На мен ми хареса, но ако някой все пак забрави да ви похвали или пък не му е било достатъчно вкусно, то кажете му да ми се обади за да му се разсърдя.

Да ви е сладко!





dove

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2602
Re: Торти, торти, торти
« Отговор #294 -: 11 Юни 2011, 20:59:53 »
Иха... супер тортичка!!! :thumbup: :yahoo:

marabu

  • Administrator
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 19231
  • Юлия
Re: Торти, торти, торти
« Отговор #295 -: 11 Юни 2011, 21:27:34 »
Браво много свежа ягодова торта  :thumbup:

Yoli

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3451
Re: Торти, торти, торти
« Отговор #296 -: 12 Юни 2011, 16:57:42 »




:clapping: :clapping: :clapping:

bluemoon

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1732
Re: Торти, торти, торти
« Отговор #297 -: 12 Юни 2011, 18:50:54 »
Ихааа! Чудесия е таз тортичка, Драго!  Гледам я аз, гледам я  и все ми се види една такава заскрежена,  слдоледена, ледена.....  :smile1:  ..... Не си ни подказал питието!  :P

Хей, ти няма ли да идваш насам скоро?  ::)


maksimalistkata

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 996
  • главен сладкар
Re: Торти, торти, торти
« Отговор #298 -: 12 Юни 2011, 19:53:47 »
 :air_kiss:     Адмирации за тортата   :smile1:

Drago

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 870
Re: Торти, торти, торти
« Отговор #299 -: 13 Юни 2011, 07:07:58 »
 ;D Да, bluemoon. На теб май нищичко не ти убягва.

Така е, бутнах я във фризера за малко поради едно мъничко недоразумение, но мисля че не беше чак толкова грешно. Пак си бе вкусна.  :smile1:

Благодаря ви много момичета за топлите думи!  :air_kiss:


 


* Търсене



* Говорилня

Refresh History
  • KrokozabYl: http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php/topic,67.0.html
    26 Ноември 2014, 09:57:30
  • Ilieva: здравейте, искам да публикувам снимка , как да го сторя?
    26 Ноември 2014, 09:11:53
  • KrokozabYl: та той там продава абсолютно всичко, каквото се сетиш вкл. карантии
    24 Ноември 2014, 09:16:31
  • KrokozabYl: на Женския пазар след Кирил и Методий в дясно посока Лъвов мост има един месарски магазин на Арабин от 100 години е
    24 Ноември 2014, 09:16:16
  • GolemDZVER: абе не се плаши - аз им слагам и бърбън и пак стават
    23 Ноември 2014, 18:09:41
  • pep-4o: даааа
    23 Ноември 2014, 00:41:11
  • ROSPOP: ок, ама в рецепите има и захар, увеличавам количеството ли
    23 Ноември 2014, 00:19:16
  • pep-4o: със захар де :) захарта запазва свежия червен цвят
    22 Ноември 2014, 23:59:50
  • ROSPOP: ама в темата рецептите са със селитра, как  да я заместя
    22 Ноември 2014, 23:50:49
  • pep-4o: :innocent:
    22 Ноември 2014, 23:28:55
  • pep-4o: Не слагай селитра, сложи си захар
    22 Ноември 2014, 17:52:16
  • pep-4o: Роси, търси на женския пазар и в месарските поглеждай, само там има.
    22 Ноември 2014, 17:52:10
  • ROSPOP: черва де - сбърках малко :smile1:
    22 Ноември 2014, 14:13:08
  • ROSPOP: благодаря, сега ако кажете и селитра от къде да взема..........че в аптеката не продавали, в София чера съм виждала само един път на пазара в месарски магазин
    22 Ноември 2014, 14:11:51
  • GolemDZVER: я виж тука за суджуците
    22 Ноември 2014, 11:03:26
  • GolemDZVER: тук с сайта има твърди много, Роси
    22 Ноември 2014, 10:59:48
  • ROSPOP: решихме да направим суджук  и луканка но в рецепти не ги намирам ,  къде да търся
    22 Ноември 2014, 09:06:02
  • pep-4o: Пая, явно никой тук не е правила такава лютеница. Кажи на мама да свари, с рани подправки, които е усетила там и да кара по усет
    18 Ноември 2014, 11:51:14
  • pep-4o: полезността е да се яде в суров вид, или да се извлече сока и дори, защото другото е целулоза. А всварената едав ли ще остане нещо.
    18 Ноември 2014, 11:50:51
  • paq: била много полезна, препоръчали я за сринат имунитет, иначе на туршия е много вкусна също
    17 Ноември 2014, 22:49:41
  • paq: аз търся рецепта за лютеница от земна ябълка, майка ме помоли да потърся, брат ми си купил от био магазин и тя се вдъхновила
    17 Ноември 2014, 22:48:11
  • KrokozabYl: супер! При мен лапето не понася цвекло и това си е, та я правим винаги 2 вида
    17 Ноември 2014, 16:43:00
  • pep-4o: Мерси, КРо, на салатка с червено цвекло и моркови съм я решила
    17 Ноември 2014, 16:31:58
  • pep-4o: а не, не, те картофите броят като ядат печени, камо ли друго.
    17 Ноември 2014, 16:31:46
  • KrokozabYl: иначе на Йоанка четах с печена, ма много разправия
    17 Ноември 2014, 16:06:42
  • KrokozabYl: най-мързеливия начин е настъргана сурова, може с моркови и други такива комбинации
    17 Ноември 2014, 16:06:28
  • pep-4o: ама то  у нас не е много че половинът го прави на фрешове разни, ще си направя салата и аз сега
    17 Ноември 2014, 16:02:27
  • pep-4o: накупих аз, към кило прибрах
    17 Ноември 2014, 16:02:13
  • Dyke: Някъде четох, че земните ябълки са най-полезни като е сварят като картофите.....не съм пробвала
    17 Ноември 2014, 14:33:38
  • KrokozabYl: оцет също
    17 Ноември 2014, 13:41:01

* Последното от форума

Re: Кой какви ги сготви през НОЕМВРИ! от pep-4o
[Днес в 00:18:14]


Re: Кой какви ги сготви през НОЕМВРИ! от vesela
[28 Ноември 2014, 23:38:18 ]


Re: Кучета, котки и други домашни (и не толкова домашни) любимци от vesela
[28 Ноември 2014, 23:13:54 ]


Re: Коледата наближава - изпрати подарък; изненадай другарче :) от pep-4o
[28 Ноември 2014, 23:00:30 ]


Re: Коледата наближава - изпрати подарък; изненадай другарче :) от vesela
[28 Ноември 2014, 22:43:45 ]


Re: Коледата наближава - изпрати подарък; изненадай другарче :) от zoica
[28 Ноември 2014, 22:31:30 ]


Re: Кучета, котки и други домашни (и не толкова домашни) любимци от zoica
[28 Ноември 2014, 22:26:08 ]


Re: Кучета, котки и други домашни (и не толкова домашни) любимци от kokochka
[28 Ноември 2014, 20:13:12 ]


Re: прИмоции ........ от wafi
[28 Ноември 2014, 19:13:34 ]


Re: Кой какви ги сготви през НОЕМВРИ! от ilrai
[28 Ноември 2014, 18:36:41 ]


Re: прИмоции ........ от GolemDZVER
[28 Ноември 2014, 18:33:38 ]


Re: Кой какви ги сготви през НОЕМВРИ! от Poni 69
[28 Ноември 2014, 18:22:49 ]


Re: Кой какви ги сготви през НОЕМВРИ! от KremenaG
[28 Ноември 2014, 18:09:08 ]


Re: прИмоции ........ от pep-4o
[28 Ноември 2014, 18:06:13 ]


Re: прИмоции ........ от GolemDZVER
[28 Ноември 2014, 17:58:33 ]


Re: Кой какви ги сготви през НОЕМВРИ! от Захарно петле
[28 Ноември 2014, 17:46:37 ]


Re: прИмоции ........ от pep-4o
[28 Ноември 2014, 17:25:24 ]


Re: Коледата наближава - изпрати подарък; изненадай другарче :) от Did_ka
[28 Ноември 2014, 17:11:44 ]


Re: прИмоции ........ от ilrai
[28 Ноември 2014, 17:06:26 ]


Re: прИмоции ........ от wafi
[28 Ноември 2014, 16:43:07 ]