Автор Тема: Торти, торти, торти  (Прочетена 225662 пъти)

Hristinaaaaa

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 119
Re: Торти, торти, торти
« Отговор #285 -: 23 Май 2011, 12:26:53 »
              ТОРТА ПАВЛОВА
                                       

за блата

4 бялтъка (със стайна температура)

1 ч.ч. пудра захар (200 гр.)

1 с.л. царевично нишесте

1 ч.л. оризов оцет (може и лимонов сок)

1/4 ч.л. сол

1 ч.л. ванилов екстракт (или 2 пакетчета обикновена ванилия на прах)



за украсата

250 мл. течна сладкарска сметана (животинска за предпочитане)

1 пълна с.л. пудра захар

400-500 гр ягоди (тук може да импровизирате с плодовете, но оригиналната австралийска рецепта изисква ягоди)

пудра захар (за поръсване)



Смесете белтъците, оцета и солта в чиста купа и започнете  да  ги бъркате с миксер на висока скорост. Когато започнат да се задържат на мек сняг, започнете да добавяте по 1-2 с.л. от пудрата захар и разбивайте внимателно. Когато добавите цялата захар бийте около 5 минути на висока скорост, докато не се образува много гъста и гладко-лъскава смес. Внимателно добавете нишестето и разбъркайте за 10-на секунди. Изсипете сместа в голяма тава върху хартия за печене или още по-добре върху силиконово килимче. Разпределете целувкиния блат в кръг с диаметър 20-на см. Печчете на 130-140 С за около 1 час до 75 мин.  Оставете блата да изстине добре, преди да започнете реденето на тортата (около час) . Резултатът трябва да е леко порозовяла коричка и мека и сочна вътрешност.

За декорацията разбийте сметаната по указанията дадени на опаковката, добавете към нея захарата и шприцовайте или намажете блата. Посипете с ягодите и наръсете с малко пудра захар.  Консумирайте я същия ден, защото иначе коричката се навлажнява от сметаната и формата не може ад се задържи.

rainbow

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1426
Re: Торти, торти, торти
« Отговор #286 -: 23 Май 2011, 16:48:32 »
Ауууу страхотни торти сте показали. Rali4kaa чудесна ти е тортата, толкова цветна и нежна. Hristinaaaaa никога не съм опитвала торта "Павлова", представям си вкуса и. Твоята изглежда толкова вкусна. И от мен една тортичка, така без повод.
Вита торта

Yoli

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3451
Re: Торти, торти, торти
« Отговор #287 -: 26 Май 2011, 17:51:37 »

Abra

  • Мама на Рене
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1760
  • Dimitrana S.
Re: Торти, торти, торти
« Отговор #288 -: 03 Юни 2011, 10:52:49 »
Чудесен разрез, rainbow:thumbup:

Йоли, :nyam:

И от мен:

Розова торта


rainbow

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1426
Re: Торти, торти, торти
« Отговор #289 -: 06 Юни 2011, 07:02:43 »
Оооооо Abra благодаря ти  :flower: Ти си моето вдъхновения за витите торти  :air_kiss:

За моите неделни гости се разрових в старите тефтери и изрових едно отдавна забравено торте. Промених някои неща и ето какво се получи:

Сочна торта с маскарпоне крем

1ч.ч.=200мл.

За блата:
5 яйца
1ч.ч. захар
1ч.ч. брашно
1 бакпулвер
Ванилия

За соса:
1 ч.ч. захар
2 жълтъка
70гр. масло
1/2л. прясно мляко

За крема:
250гр. маскарпоне
Около 60гр. масло
пудра захар на вкус /аз сложих 1/3 ч.ч./

За блата яйцата се разбиват с захарта до получаване на пухкав крем. Добавя се ванилията. Брашното и бакпулвера се пресяват и се прибавят към яйчната смес. Пече се в предварително застлана с пекарска хартия тава и в предварително загряла фурна на 180гр. за 30-40 мин. Готовия блат се оставя да изстине напълно.

За соса захарта се гори до получаване на карамел. Към нея се прибавя млякото и се оставя на слаб огън докато се стопи карамела напълно. Охлажда се, но не напълно. Полученото карамелено мляко трябва да е леко топло. Отделно се разбиват жълтъците с маслото и охладеното мляко се прибавя към тях. В дълбока тава се изсипва соса и в него се поставя изстиналия вече блат, който започва светкавично да „пие” от соса.

За крема се разбива маскартонето с маслото и захарта се нанася върху блата.
В оригиналната рецепта, която имам за крем се бият двата останали белтъка с 1/2ч.ч. захар, но аз не харесва суровите белтъци затова реших да направя друг крем, който се харесва у дома. Чудесен десерт се получи!

elimm

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 950
Re: Торти, торти, торти
« Отговор #290 -: 06 Юни 2011, 07:44:43 »
rainbow, в оригинал съм опитвала тази торта и знам колко е сочна, а в комбинация с маскарпоне крем мога да си представя каква вкусотия се е получила. :thumbup: Страхотна е тортата!

Abra

  • Мама на Рене
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1760
  • Dimitrana S.
Re: Торти, торти, торти
« Отговор #291 -: 07 Юни 2011, 11:11:42 »
Ама то се вижда и от разстояние колко е сочна :nyam: rainbow , чудесна е тортата! Браво :clapping:

Rali4kaa

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 213
Re: Торти, торти, торти
« Отговор #292 -: 08 Юни 2011, 17:28:52 »
Ето една тортичка от мен за двама юнака!

Drago

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 870
Re: Торти, торти, торти
« Отговор #293 -: 11 Юни 2011, 20:29:35 »
ЯГОДОВА ТОРТА





Продукти:

100 г черен шоколад
60 г корнфлекс (неподсладен)
7 листа желатин или нещо подобно. Моля, четете внимателно в заместителите упътването със ситните букви.
500 г ягоди
80 г захар
200 г кисело мляко
250 г прясна сметана
1 пакетче ванилия
4-5 с.л. кокосови стърготини






Начин на приготвяне:


Бързо и лесно в три стъпки.

Започваме с основата. Стопяваме върху гореща вода шоколада с една лъжица масло, натрошаваме леко корнфлекса, прибавяме го и овалваме всичко много усърдно.

После, или най-добре предварително намазваме стените на една малка форма за торта с диаметър 18 см с  масло и грижливо я тапицираме цялата с хартия за печене.

Изсипваме в нея сместта с шоколада, подравняваме и оставяме масата да се втвърди, а това продължава по правило около 30 минути. Нарязваме около 250 г ягоди на половина, подреждаме ги отгоре и поръсваме тази цялата вкусотийка с настъргани кокосови ядки.

Продължаваме с втория слой, като за целта смесваме киселото мляко с ванилията и 40 г захар. Прибавяме в една трета от него 5 листа накиснат и изцеден желатин, загряваме внимателно на котлона и бъркаме бързо докато изчезне напълно. Сега като му показахаме какво можем го връщаме пак при другото кисело мляко, разбиваме всичко отново за по-убедително и съединяваме много внимателно с твърдо разбитата прясна сметана.

Изсипваме млечното кремче равномерно във формата и го оставяме да се стегне малко на хладно.

Още една малка стъпка и сме почти напълно готови. Събираме всички останали продукти на масата, като заделяме няколко ягодки за окраса. Другите нарязваме с ножа на ситно и ги пасираме не много фино заедно с половината захар. Прибавяме и останалия желатин по същата процедура както при млечното кремче и изсипваме след това ягодовото пюре най-отгоре, ако последният слой е вече достатъчно твърд за да го носи.

Оставяме тортичката в хладилника за около 4 часа да се охлади и се стегне. Освобождаваме я от формата. Гарнираме с 5-6 захаросани ягодки и няколко капки вкусна фантазия, оглеждаме отново доволно отвсякъде и овековечаваме тази цялата прелест в няколко снимки за идните поколения.






Ами това е.

Едно свежо като лятно утро ягодово стихотворение. На мен ми хареса, но ако някой все пак забрави да ви похвали или пък не му е било достатъчно вкусно, то кажете му да ми се обади за да му се разсърдя.

Да ви е сладко!





dove

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2575
Re: Торти, торти, торти
« Отговор #294 -: 11 Юни 2011, 20:59:53 »
Иха... супер тортичка!!! :thumbup: :yahoo:

marabu

  • Administrator
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 19159
  • Юлия
Re: Торти, торти, торти
« Отговор #295 -: 11 Юни 2011, 21:27:34 »
Браво много свежа ягодова торта  :thumbup:

Yoli

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3451
Re: Торти, торти, торти
« Отговор #296 -: 12 Юни 2011, 16:57:42 »




:clapping: :clapping: :clapping:

bluemoon

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1720
Re: Торти, торти, торти
« Отговор #297 -: 12 Юни 2011, 18:50:54 »
Ихааа! Чудесия е таз тортичка, Драго!  Гледам я аз, гледам я  и все ми се види една такава заскрежена,  слдоледена, ледена.....  :smile1:  ..... Не си ни подказал питието!  :P

Хей, ти няма ли да идваш насам скоро?  ::)


maksimalistkata

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 996
  • главен сладкар
Re: Торти, торти, торти
« Отговор #298 -: 12 Юни 2011, 19:53:47 »
 :air_kiss:     Адмирации за тортата   :smile1:

Drago

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 870
Re: Торти, торти, торти
« Отговор #299 -: 13 Юни 2011, 07:07:58 »
 ;D Да, bluemoon. На теб май нищичко не ти убягва.

Така е, бутнах я във фризера за малко поради едно мъничко недоразумение, но мисля че не беше чак толкова грешно. Пак си бе вкусна.  :smile1:

Благодаря ви много момичета за топлите думи!  :air_kiss:


 


* Търсене



* Говорилня

Refresh History
  • KrokozabYl: Дзвер, ослюнчих са направо пък!!! Ай отивам да търся нещо за ядене... не ви е срам значи
    15 Октомври 2014, 11:35:30
  • pep-4o: ре  :smile1:
    11 Октомври 2014, 21:16:47
  • Mariana G: ми :blush2:
    10 Октомври 2014, 17:10:37
  • vesela: ха-ха
    10 Октомври 2014, 15:57:19
  • vesela: не тук - а в отчетната
    10 Октомври 2014, 15:56:53
  • vesela: Марианка
    10 Октомври 2014, 15:56:42
  • Mariana G: Ми няма вече, всичко си изядох  :angel:
    10 Октомври 2014, 15:08:03
  • pep-4o: Миме,  останах а ли с кариди за днес?
    10 Октомври 2014, 14:06:33
  • marabu: Мимеее идва у вас
    10 Октомври 2014, 12:04:15
  • marabu: ооо Ама квкви са тези скариди :-)
    10 Октомври 2014, 12:04:10
  • Mariana G: Приятен апетит на вас!  :smile1:
    09 Октомври 2014, 18:22:58
  • Mariana G: и сладолееед  :smile1:
    09 Октомври 2014, 18:22:17
  • Mariana G: Аз съм на скаридки и супа минестроне  :smile1:
    09 Октомври 2014, 18:21:39
  • blqsak: таратор
    09 Октомври 2014, 18:13:47
  • pep-4o: хайде, какво ще вечеряме днес :)
    09 Октомври 2014, 17:12:23
  • pep-4o: :nyam: :nyam:
    09 Октомври 2014, 17:12:17
  • pep-4o: що така, Кро?
    02 Октомври 2014, 22:19:43
  • KrokozabYl: гаден ден!
    02 Октомври 2014, 12:41:42
  • pep-4o: :wacko2:+
    01 Октомври 2014, 22:19:18
  • pep-4o: Наздраве, Кро, добре върви мача!
    01 Октомври 2014, 21:35:07
  • KrokozabYl: аз ще гледам мач, само сега си избирам мезето  :P
    01 Октомври 2014, 16:03:07
  • KrokozabYl: 199 - Гарванът :)
    01 Октомври 2014, 15:59:12
  • Dyke: как не се сетих, да си потъря билети за театър тази вечер!....
    01 Октомври 2014, 15:25:46
  • KrokozabYl: ще я замъкнем на сила, ако трябва де, че да вика хихихих
    01 Октомври 2014, 14:15:25
  • pep-4o: :warning2:
    01 Октомври 2014, 14:00:26
  • pep-4o: вярно, там ще да са. Ама малко ми етрудно да си представя ВЕси примерно там
    01 Октомври 2014, 14:00:12
  • KrokozabYl: другите сигурно са на опашка за мача  ;D
    01 Октомври 2014, 12:14:07
  • KrokozabYl: май сме само двечките
    01 Октомври 2014, 12:13:22
  • pep-4o: ;D
    01 Октомври 2014, 12:05:07
  • pep-4o: :nyam: :girl_haha:
    01 Октомври 2014, 11:59:48

* Последното от форума

Re: Кадаиф от irina_dp
[Днес в 16:08:42]


Re: Пляс, пляс педалите.... водно колело :) от vesela
[Днес в 15:52:05]


Re: Кой какви ги сготви през октомври! от GolemDZVER
[Днес в 15:12:04]


Re: Кой какви ги сготви през октомври! от GolemDZVER
[Днес в 15:04:41]


Re: Пляс, пляс педалите.... водно колело :) от GolemDZVER
[Днес в 14:57:09]


Re: Асоциации- продължение от ceckavd
[Днес в 14:51:56]


Re: Кой какви ги сготви през октомври! от ceckavd
[Днес в 14:50:45]


Re: Пляс, пляс педалите.... водно колело :) от ceckavd
[Днес в 14:46:01]


Re: Кадаиф от KrokozabYl
[Днес в 14:40:46]


Re: Ястия от смляно месо - 2 от Dyke
[Днес в 14:08:53]


Re: Кадаиф от Dyke
[Днес в 14:07:33]


Re: Кадаиф от GolemDZVER
[Днес в 12:14:12]


Кадаиф от ra4e
[Днес в 11:54:26]


Re: Асоциации- продължение от chesnan
[Днес в 10:22:20]


Re: Игра с думи от chesnan
[Днес в 10:21:39]


Re: Кой какви ги сготви през октомври! от chesnan
[Днес в 10:20:51]


Re: Кой какви ги сготви през октомври! от blqsak
[Днес в 10:08:29]


Re: Асоциации- продължение от blqsak
[Днес в 10:07:29]


Re: Игра с думи от blqsak
[Днес в 10:06:48]


Re: Кой какви ги сготви през октомври! от krasima84
[Днес в 09:58:33]