Автор Тема: Торти, торти, торти  (Прочетена 194897 пъти)

Hristinaaaaa

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 119
Re: Торти, торти, торти
« Отговор #285 -: 23 Май 2011, 12:26:53 »
              ТОРТА ПАВЛОВА
                                       

за блата

4 бялтъка (със стайна температура)

1 ч.ч. пудра захар (200 гр.)

1 с.л. царевично нишесте

1 ч.л. оризов оцет (може и лимонов сок)

1/4 ч.л. сол

1 ч.л. ванилов екстракт (или 2 пакетчета обикновена ванилия на прах)



за украсата

250 мл. течна сладкарска сметана (животинска за предпочитане)

1 пълна с.л. пудра захар

400-500 гр ягоди (тук може да импровизирате с плодовете, но оригиналната австралийска рецепта изисква ягоди)

пудра захар (за поръсване)



Смесете белтъците, оцета и солта в чиста купа и започнете  да  ги бъркате с миксер на висока скорост. Когато започнат да се задържат на мек сняг, започнете да добавяте по 1-2 с.л. от пудрата захар и разбивайте внимателно. Когато добавите цялата захар бийте около 5 минути на висока скорост, докато не се образува много гъста и гладко-лъскава смес. Внимателно добавете нишестето и разбъркайте за 10-на секунди. Изсипете сместа в голяма тава върху хартия за печене или още по-добре върху силиконово килимче. Разпределете целувкиния блат в кръг с диаметър 20-на см. Печчете на 130-140 С за около 1 час до 75 мин.  Оставете блата да изстине добре, преди да започнете реденето на тортата (около час) . Резултатът трябва да е леко порозовяла коричка и мека и сочна вътрешност.

За декорацията разбийте сметаната по указанията дадени на опаковката, добавете към нея захарата и шприцовайте или намажете блата. Посипете с ягодите и наръсете с малко пудра захар.  Консумирайте я същия ден, защото иначе коричката се навлажнява от сметаната и формата не може ад се задържи.

rainbow

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1373
Re: Торти, торти, торти
« Отговор #286 -: 23 Май 2011, 16:48:32 »
Ауууу страхотни торти сте показали. Rali4kaa чудесна ти е тортата, толкова цветна и нежна. Hristinaaaaa никога не съм опитвала торта "Павлова", представям си вкуса и. Твоята изглежда толкова вкусна. И от мен една тортичка, така без повод.
Вита торта

Yoli

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3451
Re: Торти, торти, торти
« Отговор #287 -: 26 Май 2011, 17:51:37 »

Abra

  • Мама на Рене
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1760
  • Dimitrana S.
Re: Торти, торти, торти
« Отговор #288 -: 03 Юни 2011, 10:52:49 »
Чудесен разрез, rainbow:thumbup:

Йоли, :nyam:

И от мен:

Розова торта


rainbow

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1373
Re: Торти, торти, торти
« Отговор #289 -: 06 Юни 2011, 07:02:43 »
Оооооо Abra благодаря ти  :flower: Ти си моето вдъхновения за витите торти  :air_kiss:

За моите неделни гости се разрових в старите тефтери и изрових едно отдавна забравено торте. Промених някои неща и ето какво се получи:

Сочна торта с маскарпоне крем

1ч.ч.=200мл.

За блата:
5 яйца
1ч.ч. захар
1ч.ч. брашно
1 бакпулвер
Ванилия

За соса:
1 ч.ч. захар
2 жълтъка
70гр. масло
1/2л. прясно мляко

За крема:
250гр. маскарпоне
Около 60гр. масло
пудра захар на вкус /аз сложих 1/3 ч.ч./

За блата яйцата се разбиват с захарта до получаване на пухкав крем. Добавя се ванилията. Брашното и бакпулвера се пресяват и се прибавят към яйчната смес. Пече се в предварително застлана с пекарска хартия тава и в предварително загряла фурна на 180гр. за 30-40 мин. Готовия блат се оставя да изстине напълно.

За соса захарта се гори до получаване на карамел. Към нея се прибавя млякото и се оставя на слаб огън докато се стопи карамела напълно. Охлажда се, но не напълно. Полученото карамелено мляко трябва да е леко топло. Отделно се разбиват жълтъците с маслото и охладеното мляко се прибавя към тях. В дълбока тава се изсипва соса и в него се поставя изстиналия вече блат, който започва светкавично да „пие” от соса.

За крема се разбива маскартонето с маслото и захарта се нанася върху блата.
В оригиналната рецепта, която имам за крем се бият двата останали белтъка с 1/2ч.ч. захар, но аз не харесва суровите белтъци затова реших да направя друг крем, който се харесва у дома. Чудесен десерт се получи!

elimm

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 943
Re: Торти, торти, торти
« Отговор #290 -: 06 Юни 2011, 07:44:43 »
rainbow, в оригинал съм опитвала тази торта и знам колко е сочна, а в комбинация с маскарпоне крем мога да си представя каква вкусотия се е получила. :thumbup: Страхотна е тортата!

Abra

  • Мама на Рене
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1760
  • Dimitrana S.
Re: Торти, торти, торти
« Отговор #291 -: 07 Юни 2011, 11:11:42 »
Ама то се вижда и от разстояние колко е сочна :nyam: rainbow , чудесна е тортата! Браво :clapping:

Rali4kaa

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 213
Re: Торти, торти, торти
« Отговор #292 -: 08 Юни 2011, 17:28:52 »
Ето една тортичка от мен за двама юнака!

Drago

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 870
Re: Торти, торти, торти
« Отговор #293 -: 11 Юни 2011, 20:29:35 »
ЯГОДОВА ТОРТА





Продукти:

100 г черен шоколад
60 г корнфлекс (неподсладен)
7 листа желатин или нещо подобно. Моля, четете внимателно в заместителите упътването със ситните букви.
500 г ягоди
80 г захар
200 г кисело мляко
250 г прясна сметана
1 пакетче ванилия
4-5 с.л. кокосови стърготини






Начин на приготвяне:


Бързо и лесно в три стъпки.

Започваме с основата. Стопяваме върху гореща вода шоколада с една лъжица масло, натрошаваме леко корнфлекса, прибавяме го и овалваме всичко много усърдно.

После, или най-добре предварително намазваме стените на една малка форма за торта с диаметър 18 см с  масло и грижливо я тапицираме цялата с хартия за печене.

Изсипваме в нея сместта с шоколада, подравняваме и оставяме масата да се втвърди, а това продължава по правило около 30 минути. Нарязваме около 250 г ягоди на половина, подреждаме ги отгоре и поръсваме тази цялата вкусотийка с настъргани кокосови ядки.

Продължаваме с втория слой, като за целта смесваме киселото мляко с ванилията и 40 г захар. Прибавяме в една трета от него 5 листа накиснат и изцеден желатин, загряваме внимателно на котлона и бъркаме бързо докато изчезне напълно. Сега като му показахаме какво можем го връщаме пак при другото кисело мляко, разбиваме всичко отново за по-убедително и съединяваме много внимателно с твърдо разбитата прясна сметана.

Изсипваме млечното кремче равномерно във формата и го оставяме да се стегне малко на хладно.

Още една малка стъпка и сме почти напълно готови. Събираме всички останали продукти на масата, като заделяме няколко ягодки за окраса. Другите нарязваме с ножа на ситно и ги пасираме не много фино заедно с половината захар. Прибавяме и останалия желатин по същата процедура както при млечното кремче и изсипваме след това ягодовото пюре най-отгоре, ако последният слой е вече достатъчно твърд за да го носи.

Оставяме тортичката в хладилника за около 4 часа да се охлади и се стегне. Освобождаваме я от формата. Гарнираме с 5-6 захаросани ягодки и няколко капки вкусна фантазия, оглеждаме отново доволно отвсякъде и овековечаваме тази цялата прелест в няколко снимки за идните поколения.






Ами това е.

Едно свежо като лятно утро ягодово стихотворение. На мен ми хареса, но ако някой все пак забрави да ви похвали или пък не му е било достатъчно вкусно, то кажете му да ми се обади за да му се разсърдя.

Да ви е сладко!





dove

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2453
Re: Торти, торти, торти
« Отговор #294 -: 11 Юни 2011, 20:59:53 »
Иха... супер тортичка!!! :thumbup: :yahoo:

marabu

  • Administrator
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 18675
  • Юлия
Re: Торти, торти, торти
« Отговор #295 -: 11 Юни 2011, 21:27:34 »
Браво много свежа ягодова торта  :thumbup:

Yoli

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3451
Re: Торти, торти, торти
« Отговор #296 -: 12 Юни 2011, 16:57:42 »




:clapping: :clapping: :clapping:

bluemoon

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1711
Re: Торти, торти, торти
« Отговор #297 -: 12 Юни 2011, 18:50:54 »
Ихааа! Чудесия е таз тортичка, Драго!  Гледам я аз, гледам я  и все ми се види една такава заскрежена,  слдоледена, ледена.....  :smile1:  ..... Не си ни подказал питието!  :P

Хей, ти няма ли да идваш насам скоро?  ::)


maksimalistkata

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 985
  • главен сладкар
Re: Торти, торти, торти
« Отговор #298 -: 12 Юни 2011, 19:53:47 »
 :air_kiss:     Адмирации за тортата   :smile1:

Drago

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 870
Re: Торти, торти, торти
« Отговор #299 -: 13 Юни 2011, 07:07:58 »
 ;D Да, bluemoon. На теб май нищичко не ти убягва.

Така е, бутнах я във фризера за малко поради едно мъничко недоразумение, но мисля че не беше чак толкова грешно. Пак си бе вкусна.  :smile1:

Благодаря ви много момичета за топлите думи!  :air_kiss:


 


* Търсене



* Говорилня

Refresh History
  • KrokozabYl: Ама от нейните козунаци и козуначени кифли по-сладки няма, колкото й да се старая!
    17 Април 2014, 09:35:47
  • KrokozabYl: Баба ми навремето, като месеше ни гонеше от кухнята до обяд ни беше забранено да влизаме и залостваше вратата.
    17 Април 2014, 09:35:26
  • Dyke: При месенето  една от тайните е постоянно високата температура в помещението - да няма течение!
    17 Април 2014, 09:30:04
  • FATE: Ще правя  ;D то явно е по-силно от мен  ;D Забелязвам, че моето тесто е някакси по-меко от това което показват по ТВ. И също от баба знам, че олиото е затопленко малко и се слага капка по-капка, а никъде не го показват така. А баба ми какви козунаци правеше...ама месеше цяла нощ...
    17 Април 2014, 08:46:09
  • Dyke: Козунаците трябва да се пекат в тавички с високи бордове, за да набухват нагоре! Слд изпичането е добре да се извадят и да се подпрат наклонен на решетка, за да не се спарят. Ако се слага яйце в средата е добре да е вече сварено, защото при печенето ще остане рохко!
    16 Април 2014, 08:30:09
  • pep-4o: Фейт, вземи рецептата на Танита или търси на Роси Уликсир със заквасена сметаната. Всички са доволни от тези козунаци няма как да не ти станат.
    15 Април 2014, 18:14:02
  • marabu: грешиш може би при избора на тавата в която печеш
    15 Април 2014, 15:57:19
  • marabu: Явно някъде грешиш
    15 Април 2014, 15:57:07
  • FATE: Зарязвам правенето на козунаци - не ми стават на конци и това ме вбесява! Вкусни са, ядем си ги, но не са на конци...ще плакна очи с вашите ...
    15 Април 2014, 09:50:46
  • кокона: А аз със свинско  ;D
    14 Април 2014, 18:16:02
  • blqsak: Всички с риба аз със козунак
    13 Април 2014, 18:45:06
  • blqsak: За празника :P ;D
    13 Април 2014, 18:44:44
  • blqsak: То с малкия не сме се прибирали.Но пък меся козунаци.
    13 Април 2014, 18:44:21
  • blqsak: днес не съм разглеждала нищо,та от къде да знам.
    13 Април 2014, 18:42:19
  • pep-4o: дори в социалното зло ФБ
    13 Април 2014, 18:34:39
  • pep-4o: то пише навсякъде, Боби
    13 Април 2014, 18:34:28
  • blqsak: Аз незнаех,че днес риба се ядш
    13 Април 2014, 18:33:57
  • pep-4o: Пък ние непостещите ще използваме деня на рибата и ще си хапнем рибка
    13 Април 2014, 18:27:51
  • pep-4o: днес по време на пост разрешава риба.
    13 Април 2014, 18:27:37
  • GolemDZVER: к~ва рибка? пържих само пъстърва, ама ... :P
    13 Април 2014, 18:20:43
  • pep-4o: сготвихте ли рибка за празника?
    13 Април 2014, 15:59:16
  • Таня Донева: Благодаря, надявам се че ще имам време да поразгледам и да ориентирам  :smile1:
    10 Април 2014, 16:23:02
  • pep-4o: Към блог или друг кулинарен сайт - не може линк. Но може да напишеш тук рецептата и да  слагаш линк към нея в отчетната тема, заедно със снимката. А ако напишеш рецептата, някой от нас ще ти добави линка  :smile1:
    09 Април 2014, 21:58:22
  • Таня Донева: По скоро линк към снимката с рецептата :)
    09 Април 2014, 19:47:28
  • Таня Донева: Искам да попитам мога ли да добавя линк към рецептата от собствения ми блог?
    09 Април 2014, 19:44:04
  • marabu: ама все си мисля, че беше 20 дни
    09 Април 2014, 17:32:14
  • marabu: или беше 2 седмици виж тук може да излъжа за дните
    09 Април 2014, 17:32:07
  • marabu: Пратките се пазят до 20 дни  в пощата преди да се върнат
    09 Април 2014, 17:31:48
  • pep-4o: ооо, значи другарчето най-вероятно не е разбрало, че има пратка
    09 Април 2014, 15:06:03
  • Dyke: пощата е отличник - на 2 пратих, на 4 е във Варна и чакааааа - опасявам се да не ми върнат пратката!
    09 Април 2014, 14:47:53

* Последното от форума

Re: Честит Великден! от marabu
[Днес в 09:41:03]


Re: Честит Великден! от Aura
[Днес в 06:28:03]


Честит Великден! от vesela
[Днес в 00:20:10]


Re: Галерия торти - 2 от sneji_au
[19 Април 2014, 18:30:44 ]


Re: Кой какви ги готви през април от sneji_au
[19 Април 2014, 18:14:04 ]


Re: Великден,празника на празниците! от Захарно петле
[19 Април 2014, 15:40:48 ]


Re: Великден,празника на празниците! от pep-4o
[19 Април 2014, 15:16:42 ]


Re: Великден,празника на празниците! от pep-4o
[19 Април 2014, 15:14:29 ]


Re: И да похапнем ... с rainbow от petty
[19 Април 2014, 10:02:14 ]


Re: Кой какви ги готви през април от vesela
[18 Април 2014, 23:03:48 ]


Re: Козунак в хлебопекарна - РЕШЕНО... почти от denyo
[18 Април 2014, 22:25:53 ]


Re: Кой какви ги готви през април от blqsak
[18 Април 2014, 22:18:00 ]


Re: Кой какви ги готви през април от petrina
[18 Април 2014, 15:13:04 ]


Re: Мъфини и кексчета 2 от petrina
[18 Април 2014, 15:06:30 ]


Re: Да се разходим из кухнята с Petrina - IV от petrina
[18 Април 2014, 15:01:13 ]


Re: Галерия торти - 2 от латино10
[18 Април 2014, 11:43:57 ]


Re: Асоциации- продължение от ceckavd
[18 Април 2014, 09:02:22 ]


Re: За ноктите от vesela
[17 Април 2014, 15:51:43 ]


Re: Асоциации- продължение от marabu
[17 Април 2014, 12:51:08 ]


Re: Игра с думи от marabu
[17 Април 2014, 12:50:26 ]