Автор Тема: Готварските рецепти за работещи жени на Валя (Тина-Рина)  (Прочетена 552825 пъти)

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3318

                     Запечени тиквички с Моцарела и топено сирене 



4 тиквички
4 домата
150 г Моцарела
100 г топено сирене
1 ч.л. мащерка
сол
черен пипер
2 с.л. зехтин


   Тиквичките се нарязват на колелца. В тава със зехтин се нареждат керемидообразно, поръсват се със сол, черен пипер и мащерка. Върху тях се нареждат шайбите от доматите и се поръсват със зехтин. Пекат се 20 мин. на 220 градуса, тавичката се изважда и върху доматите се нареждат нарязаните Моцарела и топено сирене. Допича се още 10 минути на 200 градуса.


     
« Последна редакция: 05 Декември 2012, 10:51:52 от Tina-Rina »

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3318


                                Крем пита с бутер тесто


1 пакет бутер тесто
1 л прясно мляко
2 пакета пудинг ванилия на д-р Йоткер
70 г царевично нишесте
1 чаена чаша захар
70 г краве масло
2 пакетчета ванилия
пудра захар за поръсване


     Бутер тестото се разрязва на 2 равни части. Едната се разрязва на парчета. Получените кори се пекат върху хартия за печене на 180 С, като предварително се надупчват корите с вилица и леко се намазват с вода, за да не се надуват прекалено много.
   Кремът се приготвя, като в тенджера си изсипва половината прясно мляко и се сварява заедно със захарта. В останалото мляко се разтварят пудингите и нишестето. Получeната каша се изсипва към заврялото прясно мляко и се бърка до  сгъстяване. Отстранява се тендeжерта от котлона и се добавят ванилиите и маслото, разрязано на парченца, бърка се, докато се разтопи маслото. В правоъгълна тава се поставя хартия за печене, която трябва да излиза извън стените на тавата. Поставя се изпечената ненарязана кора и се изсипва кремът. Отгоре се поставя парчетата от втората кора и леко се притиска. Оставя се да изстине напълно, след което се прибира в хладилника за около 2-3 часа. С помощта на стърчащите краища хартия за печене се изважда внимателно крем питата от тавата. Поръсва се с пудра захар и се реже.

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3318
Поглед към тавата с крем питата

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3318


                                 Руло с кашкавал по датски


500 г телешка кайма
2 яйца
1 глава кромид лук
1 с.л. масло
1 филия бял хляб
2 с.л. галета
по 1/2 червена и зелена чушка
100 г сирене
150 г кашкавал
1 връзка магданоз
1 с.л. мащерка
черен пипер
сол


   В мазнината се запържва ситно нарязаният лук с галетата. След това се смесват с накиснатия и изцеден хляб, каймата, 1 яйце, един белтък и подправките. Чушките се нарязват на ивици и се смесват със сиренето, 50 г кашкавал и жълтъка. Каймата се оформя като руло, в средата се прави вдлъбнатина, която се запълва със сместа от сирене, кашкавал и чушки, след което се покрива с кайма. Отгоре се поставят парченца от кашкавал и се посипва с мащерка. Рулото се поставя в  намазнен съд, отстрани се слага магданоз и се похлупва. Пече се 30-40 мин. в предварително загрята до 200 градуса фурна.

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3318
И нарязано

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3318


                 Салата от моркови с кимион


4-5 моркова
3 скилидки чесън (пресовани)
сокът и кората на половин лимон
2 с.л. магданоз
4 с.л. зехтин
1/2 ч.л. кимион
сол и черен пипер


  Морковите се нарязват на кръгчета, бланшират се във вряща подсолена вода за 2-3 минути, отцеждат се и се поставят в студена вода (за да спре процесът на варене). От останалите продукти се прави дресингът, с който се заливат изцедените от студената вода моркови, разбъркват се, поръсват се с магданоза си се поставят в хладилник за половин час.

 

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3318


                     Шарени подкови

125 г масло
70 г пудра захар
200 г брашно
2 жълтъка
1-2 с.л.какао
кората на един лимон или 1 ванилия

Разбъркват се всички продукти без брашното и какаото. Получената каша се разделя на две еднакви части. Разпределя се  еднакво брашното в двете части и се омесва две теста - бяло и кафяво с какаото. Разточват се от тях по една кора и се нарязват и двете на пръчици лентички с дължина 10-12 см. Вземат се по една бяла и една кафява пръчица, усукват се като фитил, завиват се като мартеница и  се оформя  подкова. Нареждат се сладките в намаслена тава и се изпичат в умерена фурна. Бисквитите са трайни.

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3318


                 Крем супа от червено цвекло

3 средни глави червено цвекло
1 глава кромид лук
2 картофа
200 мл готварска сметана или прясно мляко
3 с.л. олио
2 с.л. лимонов сок
сол
черен пипер

   Цвеклото се обелва, нарязва на кубчета, слага се в тенджера заедно с нарязания лук, олиото, лимоновия сок и се задушава под капак 10 минути. Добавят се обелените и нарязани картофи, налива се 1 л топла вода, овкусява се със сол и черен пипер и се вари 20-25 минути до омекването на продуктите. Сипва се сметаната (млякото). Ври още 5 минути. Пасира се. Поднася се с крутони.



Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3318

                      Яйца по панагюрски

Малко различна рецепта от рецептата за яйца по панагюрски, но вкъщи повече я харесваме така.

За 3 порции:
5 яйца
3 скилидки чесън
150 г сирене
1 кофичка кисело мляко
50 г масло
1 ч.л. червен пипер
сол

   В 3 чинии се натрошава сиренето. Яйцата се разбиват и се прибавя настърганият или пресован чесън и малко сол. Изпържват се. Разпределят се в чиниите. Отгоре се поставя разбърканото с малко сол кисело мляко. В тиган  с 2-3 с.л. масло се запържва за 2-3 секунди червеният пипер и се заливат порциите.   
« Последна редакция: 14 Януари 2013, 18:17:19 от Tina-Rina »

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3318


                               Пилешко с вкусен сос


1/2 кг пилешко филе
1 с.л. масло
1 ч.ч. бяло вино
1 к.ч. сметана
4 с.л. соев сос
сол
черен пипер
риган

  Месото се нарязва на хапки и леко се запържва в маслото. Прибавя се виното. Когато изври наполовина, се добавят сметаната, соевият сос и подправките.(Не се соли много, защото соевият сос е солен.) Разбърква се, прибавя се месото и се задушава още 5 минути. Поднася се с варен ориз.

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3318


                             Пълнозърнеста содена питка - 2

2 ч.ч. пълнозърнесто брашно
1 ч.ч. бяло брашно
1 ч.л. сода за хляб
2 с.л. лимонов сок
1 с.л. мед
200 мл хладка вода
сусам и други семена за поръсване
зехтин за намазване
1/2 ч.л. сол

   В купа се пресяват двете брашна, прибавят се солта, медът, лимоновият сок, содата, водата и се омесва тесто. Поставя се в купа намазана със зехтин или олио, покрива се със свежо фолио и се поставя в хладилник да почине 15 минути. Разделя се на две части - голяма и малка. От малката се разтеглят 2 фитила, които се усукват и увиват около по-голямата топка, поставена в намазнена и набрашнена тавичка. Намазва се със зехтин, поръсва се със семената, с остър нож се прави кръст от край до край. Пече се на 200 градуса 20-25 минути.

t_ilieva

  • Безнадеждна оптимистка
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2259
  • Ако искаш да бъдеш богат цял живот-отглеждай деца!
Валя, разкошна е!  :thumbup:

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3318
Благодаря, Танче!

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3318


                     Ароматна питка с готово тесто

500 г готово тесто
50 г масло
червен пипер
чесън на прах
шарена сол
чубрица
   Тестото се оформя като питка и се поставя в намазнена и набрашнена тавичка или върху пекарска хартия. Пече се на 200 градуса 20-25 минути. Питката се изважда от фурната и още топла се намазва с маслото и се поръсва с подправките.

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3318

                              Пълнен карфиол с кайма

1 глава карфиол
1 глава кромид лук
500 г кайма
3 скилидки чесън
2 яйца
2 филии хляб
4 с.л. прясно мляко
50 г кашкавал
50 г галета
черен пипер
сол
2-3 с.л. олио

В купа се объркват каймата, настърганите лук и чесън, изстисканият хляб, 1 яйце, черен пипер и сол на вкус, 1 с.л. олио. Сместа се оставя да престои 30 минути. Карфиолът се накъсва на розички и се сварява в подсолена вода 10 минути. В намазнена тавичка се оформя каймата на топка, леко се приплесква и отгоре се набождат розичките карфиол една до друга. Пече се на 200 градуса 30 минути. Другото яйце се разбива с млякото, смесват се галетата с настъргания кашкавал. Изважда се от фурната печивото, полива се с яйцето и млякото, наръсва се с галетата и кашкавала и се връща във фурната, докато заливката се зачерви.

 


* Търсене



* Говорилня

Refresh History
  • vladofidera: Търся рецепта за гланциране на месото след изпичането му на скара или фурна
    18 Ноември 2017, 16:32:42
  • vladofidera: Здравейте
    18 Ноември 2017, 16:31:10
  • MilkaA40: MilkaA40
    06 Август 2017, 01:51:27
  • pavlova321: люти чушки
    01 Август 2017, 18:42:54
  • valet: Пилаф ориз с фиде
    06 Юли 2017, 15:19:48
  • hristiana:): Някой има ли грил тиган на Брабантия и доволен ли е съответно?
    03 Юни 2017, 19:05:27
  • Kary: Някой използвал ли е мултикукър кинг
    26 Ноември 2016, 16:40:11
  • fanita: пост
    14 Ноември 2016, 18:55:13
  • petty: Аз така и не разбрах какво точно стана :( Наистина бяха добри времена, вдъхновявах се от тук, научих много неща...
    28 Октомври 2016, 13:24:08
  • radost.1955: ами то сайт няма,не съществува.добре,че останаха рецептите.аз също влизам само да потърся някоя,беше времето,когато се пълнеха страниците за отрицателно време.
    26 Октомври 2016, 17:54:17
  • petty: Имам чувството, че някой нарочно пуска от време на време по някой друг постинг, защото трябва да има, макар да са напълно безсмислени, само за пълнеж
    26 Октомври 2016, 10:24:12
  • petty: И аз така. Добре, че поне нещата от преди си стоят... има много ценни рецепти
    26 Октомври 2016, 10:21:28
  • ROSPOP: какво става със сайта? влизам от време на време и се отчайвам - какви са тия глупости, къде са предишните прекрасни статии и коментари, това е сайт аз готвене и храна в края на краищата!
    24 Октомври 2016, 11:49:51
  • val_di16: джолан
    21 Октомври 2016, 15:58:22
  • galka56: тиквеник
    13 Октомври 2016, 18:26:18
  • boriana _grigorova: Здравейте.Имам мултикукър 50 на Делимо. Някой правил ли е някакво лесно ястие , тъй като на мен са ми сложни малко рецептите
    07 Март 2016, 12:58:38
  • boriana _grigorova: Здравейте
    07 Март 2016, 12:56:47
  • Petka :-): как мога да изтря профила си от тази сраница
    07 Март 2016, 06:16:00
  • CVETETO3101: >:(глупости, глупости, глупости са публикациите напоследък. Пълно е с боклуци!!!
    20 Февруари 2016, 21:21:47
  • scorpia: Браво! И този прекрасен сайт ли съсипаха "умни" собственици!?
    01 Януари 2016, 12:26:48
  • GolemDZVER: Валя, може и да ти липсвам, но няма да се върна във форума. Блогът ми е активен - всичмко е там и може да констактуваме както желаеш.А инамче тука стават срамоти - виж за 10 дни пет поста от токущо регистрирани и все за дивотии и нищо съществено. Боли ме сърцето, но тези от Санома излезнаха пълни лаици ... Можехме да им носим дивиденти с хъса, който бяхме вложили в този форум. Отговарям, защото се чуствам длъжен да уважа мнението е .... без знамчение, че е на този скапан сайт
    30 Декември 2015, 18:14:59
  • stplam: Хляб
    26 Декември 2015, 15:52:26
  • Valentina Petrova: и все пак стават чудеса,по Коледа,Golem DZVER ЛИПСВАТ МИ ТВОИТЕ ПУБЛИКАЦИИ
    13 Декември 2015, 11:48:46
  • petty: Жалко :( И все пак не разбирам какво пречи да си споделяме рецепти. Аз не съм много в час с това какво се случва. Сега влизам да потърся рецепта за коледни сладки... добре, че поне старите рецепти си стоят.
    11 Декември 2015, 12:39:22
  • GolemDZVER: права си - направо си умря .... във форума за 6 дни само една публикация. Голям смях. А моите бяха по 5 дневно
    07 Декември 2015, 19:23:47
  • Valentina Petrova: май сайта умря
    05 Декември 2015, 00:01:32
  • Снежка: Май от промените в сайта, по рядко пишем
    30 Ноември 2015, 10:55:12
  • Снежка: Момичета, тази година няма ли да се разменят подаръци?
    30 Ноември 2015, 09:47:43
  • Valentina Petrova: ехооооооо,приятели къде сте,сняг ли ви засипа
    28 Ноември 2015, 14:29:00
  • Bubi4ka: Fate, определено не бих била чак такава оптимистка...
    14 Ноември 2015, 14:43:37

* Последното от форума

Уреди на марката Miele от tomislava
[14 Декември 2017, 23:38:23 ]


Какво да правя? от tomislava
[14 Декември 2017, 21:57:14 ]


Магазин за обувки от tomislava
[14 Декември 2017, 19:26:39 ]


Re: Онлайн пазаруване от tomislava
[10 Декември 2017, 12:58:31 ]


Онлайн пазаруване от cvetozara123
[09 Декември 2017, 23:42:24 ]


Re: С какво пържите храната? от cvetozara123
[08 Декември 2017, 16:21:25 ]


С какво пържите храната? от tomislava
[06 Декември 2017, 01:07:15 ]


Re: Магазин за обувки от jeneta
[30 Ноември 2017, 10:21:55 ]


Re: Предколедна почивка от tomislava
[30 Ноември 2017, 10:18:11 ]


Кредит от кеш кредит? от tomislava
[30 Ноември 2017, 10:07:15 ]


Коледни формички от tomislava
[30 Ноември 2017, 10:05:44 ]


Re: Магазин за обувки от tomislava
[29 Ноември 2017, 21:59:28 ]


Re: Предколедна почивка от cvetozara123
[29 Ноември 2017, 21:32:36 ]


Re: Заместител на вредни храни от cvetozara123
[29 Ноември 2017, 18:17:00 ]


Re: Бърз кредит за ремонт на кухнята от cvetozara123
[29 Ноември 2017, 18:10:06 ]


Търся рецепта от vladofidera
[29 Ноември 2017, 14:25:30 ]


Предколедна почивка от tomislava
[28 Ноември 2017, 23:47:58 ]


Re: Бърз кредит за ремонт на кухнята от tomislava
[28 Ноември 2017, 22:24:17 ]


Re: Заместител на вредни храни от tomislava
[27 Ноември 2017, 23:49:58 ]


Re: Бърз кредит за ремонт на кухнята от cvetozara123
[26 Ноември 2017, 17:21:03 ]