Автор Тема: Готварските рецепти за работещи жени на Валя (Тина-Рина)  (Прочетена 539857 пъти)

vesela

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 8912
  • Ах, морето...
И аз благодаря :smile1: за лесната рецепта :thumbup:

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3318


                                                                Мързеливи сарми с лозови листа-2


Рецептата е с продуктите за обикновени лозови сармички само дето се спестява времето за увиването им.  Един буркан с лозови листа се сипва заедно с водата плюс 2 ч.ч. вода и малко сол в тенджера и врят 10-ина минути. Изцеждат се и се нарязват. През това време се приготвя пълнежът за сармите, като вместо вода се изсипва тази от врелите листа. В тавичка се изсипват почти готовият пълнеж, нарязаните лозови листа, всичко се разбърква  и се пече 15-20 минути.

kylinarka

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 394
Относно Фритатата с кайма не може ли да се обърне с помощта на чиния и да се изпече и от другата страна? :smile1:

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3318
Може.  :smile1:

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3318


                                                                  Пиле с подлучен доматен сос

3 пилешки гърди или 2 по-големи пилешки бутчета
1 глава кромид лук
500 мл домати (настъргани или от консерва)
2 с.л. брашно
1 ч.л. червен пипер
300 мл пилешки бульон
4-5 скилидки чесън
магданоз
сол
3-4 с.л. олио

   Бърз вариант:

   Месото се нарязва на по-малки парчета (ако са бутчета, се разрязват на две), които се запържват в олиото до побеляване. Добавя се нарязаният на ситно кромид лук, когато той поомекне, се поръсва с брашното, разбърква се, поръсва се и червеният пипер, разбърква се, сипват се доматите, а като кипнат - горещият пилешки бульон. Ястието ври на слаб огън до готовност на месото. Накрая се прибавят пресованият или счукан чесън и нарязаният магданоз за 1-2 минути и ястието се маха от котлона. (Ако се използват бутчета - се обезкостяват.)

По-бавен вариант:

Месото се нарязва, сварява се до готовност, обезкостява се и се нарязва. В олиото се запържва нарязаният лук. Когато поомекне, се поръсва с брашното, разбърква се, поръсва се и червеният пипер, разбърква се, сипват се доматите, а като кипнат - горещят пилешки бульон. Прибавя се месото и ястието ври 10-ина минути. Накрая се прибавят пресованият или счукан чесън и нарязаният магданоз за 1-2 минути и ястието се маха от котлона.

Ves

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 37


                                                                       Френска селска торта

                                                                         Време за приготвяне: 1 час


За блатовете:

1 яйце
400 г брашно
200 мл прясно мляко
150 г захар
50 г масло
2 с.л. мед
2 ч.л. сода

За крема:

2 големи кофички заквасена сметана
10 с.л. захар
200 г счукани орехи


       Яйцето се разбива със захарта, добавят се млякото, медът, содата и маслото.  Сместа се изсипва в малка тенджерка и се вари на слаб огън 15-20 минути.  Докато е още топла, в нея постепенно се изсипва брашното, разбърква се добре, а после се омесва. Полученото тесто се разделя на 5 топки, всяка се разточва на тънка кора с диаметър 28-30 см. Пекат се САМО по 5 минути всяка.
   Разбъркват се сметаната със захарта  и с този крем се намазва всеки блат. Тортата се поръсва отгоре и отстрани със счуканите в хаванче (не смлени) орехи.  Увива се във фолио и се поставя в хладилник за 5 часа.


 Преди около 2 седмици моя колежка ни почерпи с такава торта ( и не само), поръчана в сладкарница. Останах възхитена от вкуса й. След няколко дена се случи така, че си поръчах такава за десерт в една пицария. На другия ден веднага се порових в нета и намерих доста рецепти, но горе-долу основните продукти и начинът на направа бяха тези. Естествено, че при първа възможност я направих - само дето орехите ми бяха по-малко, и вече влезе в графа "Любими".
   
Най-после се наканих да се пробвам,обаче ме притесняват някои неуточнени нещица...Извинявам се предварително ако досаждам ::)Става въпрос за варенето на сместта:на водна баня или направо в/у котлона става цялата магия,и другото ми питане е кога се слага брашното-пише:докато е още топла сместта/сигурно не още вряща, а се изчаква докато се поохлади/Та това ми е главното притеснение.Предварително благодаря за търпението :smile1:
Никога не се отказвай...

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3318
 Ves, сместа се вари направо на котлона на слаб огън 15-20 мин., отдръпва се от котлона, изчаква се леко да изстине, тогава се изсипва брашното, разбърква се, а после се омесва.
Много е лесна тортата и бързо става. Успех! И да покажеш резултата.

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3318


                 Бъркани яйца с патладжан

6 яйца
2 средни по големина патладжани (около 600 г)
2 с.л. краве масло
половин връзка копър
4 скилидки чесън
черен пипер
индийско орехче
сол

  Патладжаните се нарязват на парченца, посоляват се и се оставят половин час. Изплакват се и се подсушават. Пържат се в разтопеното масло на умерен котлон 10 мин. Прибавя се счуканият със сол чесън и се пържат още 3 мин. Поръсват се с черен пипер, индийско орехче, нарязания копър и сол на вкус. Разбъркват се и се заливат с разбитите яйца и се бъркат до готовност на яйцата.

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3318


                       Кьопоолу с лютеница


3 средни патладжана
7-8 чушки
1 малко бурканче лютеница
3-4 скилидки чесън
2 с.л. олио
магданоз
сол


 Патладжаните се изпичат (може и на котлона), обелват се и се намачвмат  вилица. Чушките също се изпичат, обелват и нарязват на малки парченца. В купа се смесват патладжаните, чушките, лютеницата, счуканият чесън, олиото, нарязан магданоз  и сол на вкус. Всички продукти се разбъркват добре, поставят се в съд в капак и се оставят в хладилник поне за 1 час.

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3318


                                                                    Разядка със сирене, майонеза и яйца


250 г сирене
1 опаковка майонеза
3 яйца
1 малка глава кромид лук
черен пипер
сол

   Яйцата се сваряват и обелват.  В купа се натрошава сиренето, яйцата и лукът се настъргват на ситно ренде, прибавя се майонезата и се овкусява със сол и черен пипер.

elidrag

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2601
Тази салата е много приятна.
Впечатлена съм и от бърканите яйца с патладжани.

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3318
Благодаря, Ели, разядката наистина е много лека, приятна и питателна, а патладжаните "носят" на яйца и чесън, при това не стават много мазни.

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3318


                                                                            Супа от чушки и домати



1 глава кромид лук
5-6 чушки
7-8 домата
3 с.л. фиде
1 яйце
1/2 ч.ч. кисело мляко
магданоз
сол
3 с.л. олио


Лукът се обелва и нарязва на ситно, чушките се нарязват на парченца, а доматите се настъргват. В тенджера се сипва олиото, като загрее - лукът. Когато омекне, се прибавят чушките, а след тяхното омекване - и доматите. След като поврят 10-ина мин., се сипват 3 ч.ч. гореща вода, супата се посолява на вкус. Прибавя се фидето и когато то стане готово, се поръсва с магданоз на вкус. Тенджерата се отдръпва от котлона и след като леко поизстине, се застройва с разбитото с киселото мляко яйце. При поднасяне се може да се наръси с  пресен нарязан магзаноз.

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3318


                       Дип от червено цвекло

4 глави червено цвекло (около 600 г)
1 кофичка цедено кисело мляко
3 скилидки чесън
2 с.л. зехтин
сокът на половин лимон
сол

   Цвеклото се обелва и настъргва на ситно ренде, прибавят се пресованият чесън, изцеденото мляко, зехтинът, лимоновият сок и сол на вкус. Разбърква се добре. Хубаво е да престои половин час в хладилник.

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3318


                                                                                 Гъби с яйца на фурна


400 г печурки
3 яйца
1 ч.ч. прясно мляко/кисело мляко
2 с.л. олио
30 г краве масло
магданоз
черен пипер
сол


   Гъбите се нарязват на малки парчета и се пържат в олиото и половината от маслото, докато останат на мазнина. Изсипват се в тавичка, посоляват се и се поръсват със ситно нарязан магданоз и черен пипер на вкус. Разбъркват се, заглаждат се отгоре и се заливат с разбитите с млякото яйца и останалото разтопено масло. Запичат се 15 минути на 200 градуса.

 


* Търсене



* Говорилня

Refresh History
  • MilkaA40: MilkaA40
    06 Август 2017, 01:51:27
  • pavlova321: люти чушки
    01 Август 2017, 18:42:54
  • valet: Пилаф ориз с фиде
    06 Юли 2017, 15:19:48
  • hristiana:): Някой има ли грил тиган на Брабантия и доволен ли е съответно?
    03 Юни 2017, 19:05:27
  • Kary: Някой използвал ли е мултикукър кинг
    26 Ноември 2016, 16:40:11
  • fanita: пост
    14 Ноември 2016, 18:55:13
  • petty: Аз така и не разбрах какво точно стана :( Наистина бяха добри времена, вдъхновявах се от тук, научих много неща...
    28 Октомври 2016, 13:24:08
  • radost.1955: ами то сайт няма,не съществува.добре,че останаха рецептите.аз също влизам само да потърся някоя,беше времето,когато се пълнеха страниците за отрицателно време.
    26 Октомври 2016, 17:54:17
  • petty: Имам чувството, че някой нарочно пуска от време на време по някой друг постинг, защото трябва да има, макар да са напълно безсмислени, само за пълнеж
    26 Октомври 2016, 10:24:12
  • petty: И аз така. Добре, че поне нещата от преди си стоят... има много ценни рецепти
    26 Октомври 2016, 10:21:28
  • ROSPOP: какво става със сайта? влизам от време на време и се отчайвам - какви са тия глупости, къде са предишните прекрасни статии и коментари, това е сайт аз готвене и храна в края на краищата!
    24 Октомври 2016, 11:49:51
  • val_di16: джолан
    21 Октомври 2016, 15:58:22
  • galka56: тиквеник
    13 Октомври 2016, 18:26:18
  • boriana _grigorova: Здравейте.Имам мултикукър 50 на Делимо. Някой правил ли е някакво лесно ястие , тъй като на мен са ми сложни малко рецептите
    07 Март 2016, 12:58:38
  • boriana _grigorova: Здравейте
    07 Март 2016, 12:56:47
  • Petka :-): как мога да изтря профила си от тази сраница
    07 Март 2016, 06:16:00
  • CVETETO3101: >:(глупости, глупости, глупости са публикациите напоследък. Пълно е с боклуци!!!
    20 Февруари 2016, 21:21:47
  • scorpia: Браво! И този прекрасен сайт ли съсипаха "умни" собственици!?
    01 Януари 2016, 12:26:48
  • GolemDZVER: Валя, може и да ти липсвам, но няма да се върна във форума. Блогът ми е активен - всичмко е там и може да констактуваме както желаеш.А инамче тука стават срамоти - виж за 10 дни пет поста от токущо регистрирани и все за дивотии и нищо съществено. Боли ме сърцето, но тези от Санома излезнаха пълни лаици ... Можехме да им носим дивиденти с хъса, който бяхме вложили в този форум. Отговарям, защото се чуствам длъжен да уважа мнението е .... без знамчение, че е на този скапан сайт
    30 Декември 2015, 18:14:59
  • stplam: Хляб
    26 Декември 2015, 15:52:26
  • Valentina Petrova: и все пак стават чудеса,по Коледа,Golem DZVER ЛИПСВАТ МИ ТВОИТЕ ПУБЛИКАЦИИ
    13 Декември 2015, 11:48:46
  • petty: Жалко :( И все пак не разбирам какво пречи да си споделяме рецепти. Аз не съм много в час с това какво се случва. Сега влизам да потърся рецепта за коледни сладки... добре, че поне старите рецепти си стоят.
    11 Декември 2015, 12:39:22
  • GolemDZVER: права си - направо си умря .... във форума за 6 дни само една публикация. Голям смях. А моите бяха по 5 дневно
    07 Декември 2015, 19:23:47
  • Valentina Petrova: май сайта умря
    05 Декември 2015, 00:01:32
  • Снежка: Май от промените в сайта, по рядко пишем
    30 Ноември 2015, 10:55:12
  • Снежка: Момичета, тази година няма ли да се разменят подаръци?
    30 Ноември 2015, 09:47:43
  • Valentina Petrova: ехооооооо,приятели къде сте,сняг ли ви засипа
    28 Ноември 2015, 14:29:00
  • Bubi4ka: Fate, определено не бих била чак такава оптимистка...
    14 Ноември 2015, 14:43:37
  • FATE: Имах предвид готварската част от форума. Другата съм я прескачала, уви, за това и не съм в крак с новостите. За съжаление откривам, че новите шефове не се справят добре и всичко се забатачва май, май...Оптимистично очаквам нещата да се подобрят !!!
    14 Ноември 2015, 00:32:28
  • pep-4o: Явно не всичко четеш, Фейт :)
    13 Ноември 2015, 11:45:31

* Последното от форума

Re: Сервиз за телефони от tomislava
[20 Октомври 2017, 19:27:28 ]


Сервиз за телефони от cvetozara123
[19 Октомври 2017, 12:49:54 ]


Re: Витамини за подсилване на имунната система от cvetozara123
[19 Октомври 2017, 10:55:59 ]


Витамини за подсилване на имунната система от tomislava
[18 Октомври 2017, 22:29:01 ]


Re: Сръбски ресторант от tomislava
[17 Октомври 2017, 14:19:16 ]


Сръбски ресторант от cvetozara123
[16 Октомври 2017, 22:06:47 ]


Бонбони Лакта от ohoboho
[07 Октомври 2017, 04:25:33 ]


Re: От величието на Рила до спокойствието на Родопите.... от cvetozara123
[28 Септември 2017, 22:20:03 ]


Re: Ремонт от cvetozara123
[28 Септември 2017, 11:21:50 ]


Re: GPS устройство диверсант? от tomislava
[27 Септември 2017, 22:17:57 ]


Re: Дрехи втора употреба от tomislava
[24 Септември 2017, 17:26:02 ]


Re: От величието на Рила до спокойствието на Родопите.... от tomislava
[23 Септември 2017, 09:17:08 ]


Re: От величието на Рила до спокойствието на Родопите.... от cvetozara123
[22 Септември 2017, 09:38:40 ]


Re: Дрехи втора употреба от cvetozara123
[22 Септември 2017, 09:36:01 ]


Дрехи втора употреба от tomislava
[21 Септември 2017, 10:45:59 ]


Re: Мнението Ви за чушкопека от tomislava
[19 Септември 2017, 08:37:01 ]


Re: Бебешка количка за близначета? от cvetozara123
[19 Септември 2017, 08:12:01 ]


Бебешка количка за близначета? от tomislava
[18 Септември 2017, 17:34:34 ]


Re: Ремонт от tomislava
[16 Септември 2017, 18:54:01 ]


Ремонт от cvetozara123
[15 Септември 2017, 19:17:01 ]