Автор Тема: Готварските рецепти за работещи жени на Валя (Тина-Рина)  (Прочетена 539099 пъти)

petty

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1259
Изглежда много апетитно, как е на вкус? Аз като видя "спаначена торта", все я мисля за солена.  :innocent:

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3318
Прекрасна е, вкусът на спанака не се усеща, по-скоро играе ролята на цвят, прави се много бързо - колкото кекс, а сметаната не се разбива, само се разбърква. Много лека и свежа!

petty

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1259
Май ще се изкуша да я пробвам, само дето май няма пресен спанак вече. ::)

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3318
petty, става и със замразен спанак, става и с лапад.

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3318


                         Запечени кренвирши с кашкавал и яйца


4 големи кренвирша
2 с.л. масло
100 г кашкавал или топено сирене
4 яйца
1 ч.л. чесън на прах или 4 скилидки чесън
черен пипер
червен пипер
сол

 

 

Кренвиршите се нарязват на колелца и се нареждат в тавичка ( 4 гювечета или 4 чинии от алпака), покриват се с парченца масло, поръсват се с подправките и настъргания на едро кашкавал. Заливат се с разбитите яйца и се запичат 10-ина минути.


Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3318


                                                                                 Свинско  с лук и бира

800 г свинска плешка
500 г кромид лук
750 мл бира
сол
черен пипер
5-6 с.л. олио

   Месото се нарязва на пържолки или на парчета, начукват се, посоляват се със сол и черен пипер на вкус и в половината олио се запържват по  3-4 мин. от всяка страна. Изваждат се. В тигана се добавя останалото олио и се изсипва нарязаният на парчета лук и се посолява. Когато поомекне, се дръпва от котлона. В по-широка тенджера се сипва половината лук, отгоре се нареждат пържолките, после - останалият лук. Сипва се бирата и ястието се вари на слаб огън 30-ина минути.
 

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3318

                 Крем от кайсии и извара


1/2 кг кайсии
300 г безсолна извара
4 с.л. пудра захар
1 с.л. лимонов сок
1/2 ч.л. настъргана лимонова кора


   Изварата, пудрата захар, лимоновият сок и лимоновата кора се разбъркват. Кайсиите се нарязват на парчета. В чаши или купички се поставя по 1-2 с.л. от изварения крем, нареждат се парчета кайсии, отново - крем, кайсии. Чашите се поставят в хладилник за 1 час.

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3318


                         Пастет от тиквички


3 средни тиквички
1 малка заквасена сметана
2 скилидки чесън
1 с.л. лимонов сок
сол
черен пипер
1/2 ч.л. нарязан магданоз
1/2 ч.л. нарязан копър


   Тиквичките се обелват, нарязват се на кубчета и се сваряват за 15-ина минути. Отцеждат се и се смесват с останалите продукти, пасират се (може и да се намачкат с пресата за картофено пюре).

   Този пастет (разядка, пюре) е чудесен не само с препечени филийки и като мезе, но е и подходяща гарнитура за печена риба и печени меса.

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3318

                                       Крем супа от маруля


1 маруля
3 стръка пресен кромид лук или 2 средни глави стар
1 с.л. масло
1 с.л. олио или зехтин
1 с.л. брашно
1 яйце
1 к.ч. кисело мляко
черен пипер
сол


   В тенджера със загретите масло и олио се сипва нарязаният на ситно лук, бърка се 5 минути да омекне. Прибавя се за няколко минути нарязаната на ситно маруля, поръсва се с брашното, сипва се 1 л гореща вода, овкусява се със сол и черен пипер и се оставя да ври 15 минути. Като поизстине, се застройва с разбитото с киселото мляко яйце. Пасира се. (При поднасяне мое да се поръси с накъсана на парчета сурова маруля.)
 
« Последна редакция: 03 Юли 2012, 17:57:47 от Tina-Rina »

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3318

                                                                   Червени домати с извара на фурна



3/4 кг червени домати
3 с.л. масло
3/4 ч.ч. галета
1 - 1 1/2 ч.ч. извара
магданоз
черен пипер
3 скилидки чесън
3 яйца
1/2 ч.ч. прясно мляко
сол

 

   Доматите се обелват, нарязват на ситно и се задушават до омекване в маслото и сол на вкус. Свалят се от огъня, прибавят се галетата, изварата, магданозът, черният пипер и счуканият чесън. Сместа се разбърква и изсипва в намазнена тавичка. Залива се с разбитите с млякото яйца и се пече до зачервяване.
   
« Последна редакция: 13 Август 2012, 13:51:14 от Tina-Rina »

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3318
и снимката :smile1:

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3318


                                                     Пълнени домати със сирене крема и варени яйца




2 домата
4 твърдо сварени яйца
1 пакетче сирене крема или 125 г извара
2 скилидки чесън
магданоз
копър
сол

 

  Сиренето (изварата) се смесва със ситно нарязаните копър и магданоз, настъргания чесън и малко сол. Доматите се срязват зигзагообразно и се изважда семенната им част. Сиренето се разпределя в получените "чашки", а отгоре се слага по половин твърдо сварено яйце, обърнато с върха нагоре, и се посолява леко.

Другите половинки от яйцата се слагат като подложка под доматите, като се срязват откъм върха, за да се закрепят.

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3318


                                              Пилешки пържоли с моркови и майонеза


3-4 пържоли от пилешко бутче
2 средни моркова
4 с.л. майонеза
2 скилидки чесън
200 мл бяло вино
сол и черен пипер на вкус
олио
 
Пържолите се овкусяват със сол и черен пипер на вкус и се запържват до златисто. Морковите се настъргват и смесват с майонезата, пресования чесън, малко сол и черен пипер. Когато месото е готово, се покрива с майонезената смес, налива се бялото вино с малко вода. Покрива се с капак и се задушава 15 минути.
 

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3318
И порция

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3318

                                                                           Кайсиево парфе




1 пакетче маслени бисквити
1 ч.ч. бяло вино
1 ч.ч. пасирани кайсии
1 ч.ч. захар
1 1/2 пакетче желатин
200 г сметана
5-6 кайсии
1 с.л. филирани бадеми ( може и без тях)

 

Захарта се сипва във виното и при непрекъснато бъркане се загрява, докато захарта се разтвори. Съдът се маха от котлона, добавят се пасираните кайсии и разтвореният в малко вода и разтопен на водна баня желатин. Сметаната се разбива, част от нея се оставя за украса, а останалата се прибавя към желиращата кайсиева смес. Бисквитите се подреждат в тавичка или в тортена форма с падащи стени. Заливат се с крема. Когато кремът леко се желира, се украсява с остатъка от сметаната, резенчета от кайсии и филирани бадеми.
 
« Последна редакция: 10 Август 2012, 14:53:47 от Tina-Rina »

 


* Търсене



* Говорилня

Refresh History
  • MilkaA40: MilkaA40
    06 Август 2017, 01:51:27
  • pavlova321: люти чушки
    01 Август 2017, 18:42:54
  • valet: Пилаф ориз с фиде
    06 Юли 2017, 15:19:48
  • hristiana:): Някой има ли грил тиган на Брабантия и доволен ли е съответно?
    03 Юни 2017, 19:05:27
  • Kary: Някой използвал ли е мултикукър кинг
    26 Ноември 2016, 16:40:11
  • fanita: пост
    14 Ноември 2016, 18:55:13
  • petty: Аз така и не разбрах какво точно стана :( Наистина бяха добри времена, вдъхновявах се от тук, научих много неща...
    28 Октомври 2016, 13:24:08
  • radost.1955: ами то сайт няма,не съществува.добре,че останаха рецептите.аз също влизам само да потърся някоя,беше времето,когато се пълнеха страниците за отрицателно време.
    26 Октомври 2016, 17:54:17
  • petty: Имам чувството, че някой нарочно пуска от време на време по някой друг постинг, защото трябва да има, макар да са напълно безсмислени, само за пълнеж
    26 Октомври 2016, 10:24:12
  • petty: И аз така. Добре, че поне нещата от преди си стоят... има много ценни рецепти
    26 Октомври 2016, 10:21:28
  • ROSPOP: какво става със сайта? влизам от време на време и се отчайвам - какви са тия глупости, къде са предишните прекрасни статии и коментари, това е сайт аз готвене и храна в края на краищата!
    24 Октомври 2016, 11:49:51
  • val_di16: джолан
    21 Октомври 2016, 15:58:22
  • galka56: тиквеник
    13 Октомври 2016, 18:26:18
  • boriana _grigorova: Здравейте.Имам мултикукър 50 на Делимо. Някой правил ли е някакво лесно ястие , тъй като на мен са ми сложни малко рецептите
    07 Март 2016, 12:58:38
  • boriana _grigorova: Здравейте
    07 Март 2016, 12:56:47
  • Petka :-): как мога да изтря профила си от тази сраница
    07 Март 2016, 06:16:00
  • CVETETO3101: >:(глупости, глупости, глупости са публикациите напоследък. Пълно е с боклуци!!!
    20 Февруари 2016, 21:21:47
  • scorpia: Браво! И този прекрасен сайт ли съсипаха "умни" собственици!?
    01 Януари 2016, 12:26:48
  • GolemDZVER: Валя, може и да ти липсвам, но няма да се върна във форума. Блогът ми е активен - всичмко е там и може да констактуваме както желаеш.А инамче тука стават срамоти - виж за 10 дни пет поста от токущо регистрирани и все за дивотии и нищо съществено. Боли ме сърцето, но тези от Санома излезнаха пълни лаици ... Можехме да им носим дивиденти с хъса, който бяхме вложили в този форум. Отговарям, защото се чуствам длъжен да уважа мнението е .... без знамчение, че е на този скапан сайт
    30 Декември 2015, 18:14:59
  • stplam: Хляб
    26 Декември 2015, 15:52:26
  • Valentina Petrova: и все пак стават чудеса,по Коледа,Golem DZVER ЛИПСВАТ МИ ТВОИТЕ ПУБЛИКАЦИИ
    13 Декември 2015, 11:48:46
  • petty: Жалко :( И все пак не разбирам какво пречи да си споделяме рецепти. Аз не съм много в час с това какво се случва. Сега влизам да потърся рецепта за коледни сладки... добре, че поне старите рецепти си стоят.
    11 Декември 2015, 12:39:22
  • GolemDZVER: права си - направо си умря .... във форума за 6 дни само една публикация. Голям смях. А моите бяха по 5 дневно
    07 Декември 2015, 19:23:47
  • Valentina Petrova: май сайта умря
    05 Декември 2015, 00:01:32
  • Снежка: Май от промените в сайта, по рядко пишем
    30 Ноември 2015, 10:55:12
  • Снежка: Момичета, тази година няма ли да се разменят подаръци?
    30 Ноември 2015, 09:47:43
  • Valentina Petrova: ехооооооо,приятели къде сте,сняг ли ви засипа
    28 Ноември 2015, 14:29:00
  • Bubi4ka: Fate, определено не бих била чак такава оптимистка...
    14 Ноември 2015, 14:43:37
  • FATE: Имах предвид готварската част от форума. Другата съм я прескачала, уви, за това и не съм в крак с новостите. За съжаление откривам, че новите шефове не се справят добре и всичко се забатачва май, май...Оптимистично очаквам нещата да се подобрят !!!
    14 Ноември 2015, 00:32:28
  • pep-4o: Явно не всичко четеш, Фейт :)
    13 Ноември 2015, 11:45:31

* Последното от форума

Сервиз за телефони от cvetozara123
[Днес в 12:49:54]


Re: Витамини за подсилване на имунната система от cvetozara123
[Днес в 10:55:59]


Витамини за подсилване на имунната система от tomislava
[18 Октомври 2017, 22:29:01 ]


Re: Сръбски ресторант от tomislava
[17 Октомври 2017, 14:19:16 ]


Сръбски ресторант от cvetozara123
[16 Октомври 2017, 22:06:47 ]


Бонбони Лакта от ohoboho
[07 Октомври 2017, 04:25:33 ]


Re: От величието на Рила до спокойствието на Родопите.... от cvetozara123
[28 Септември 2017, 22:20:03 ]


Re: Ремонт от cvetozara123
[28 Септември 2017, 11:21:50 ]


Re: GPS устройство диверсант? от tomislava
[27 Септември 2017, 22:17:57 ]


Re: Дрехи втора употреба от tomislava
[24 Септември 2017, 17:26:02 ]


Re: От величието на Рила до спокойствието на Родопите.... от tomislava
[23 Септември 2017, 09:17:08 ]


Re: От величието на Рила до спокойствието на Родопите.... от cvetozara123
[22 Септември 2017, 09:38:40 ]


Re: Дрехи втора употреба от cvetozara123
[22 Септември 2017, 09:36:01 ]


Дрехи втора употреба от tomislava
[21 Септември 2017, 10:45:59 ]


Re: Мнението Ви за чушкопека от tomislava
[19 Септември 2017, 08:37:01 ]


Re: Бебешка количка за близначета? от cvetozara123
[19 Септември 2017, 08:12:01 ]


Бебешка количка за близначета? от tomislava
[18 Септември 2017, 17:34:34 ]


Re: Ремонт от tomislava
[16 Септември 2017, 18:54:01 ]


Ремонт от cvetozara123
[15 Септември 2017, 19:17:01 ]


GPS устройство диверсант? от cvetozara123
[15 Септември 2017, 10:27:10 ]