Автор Тема: Готварските рецепти за работещи жени на Валя (Тина-Рина)  (Прочетена 551934 пъти)

elidrag

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2601
Вале, страшно интереста супа.
Ще я опитам обезателно.  :air_kiss:

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3318
Елианка, супата е много ароматна и свърши много бързо като за постна. :smile1:

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3318

                                        Хапки с виенски кифли


3 готови виенски кифли
100 г масло
150 г топено сирене
шарена сол
черен пипер
червен пипер

   Кифлите се нарязват на кръгчета, намазват се с масло. Върху половината от тях се поставят кръгчета с топено сирене. Всички се поръсват с подправките и се запичат във фурна леко на горен реотан.

   Много ги обичаме в този вариант, не бях виждала виенски кифли от 15 години и щом ги мернах на "Иван-Асен", веднага взех, докато се наканя да ги снимам, останаха само тези хапки. :smile1:
Освен закуска са чудесно мезе за бира и вино.

 
« Последна редакция: 15 Май 2012, 14:00:50 от Tina-Rina »

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3318


                                    Пастет от авокадо и крема сирене


1 авокадо
250 г крема сирене
3 с.л. кисело мляко
2 скилидки чесън
1/2 връзка копър
сол

 

Авокадото се обелва и нарязва на ситно. В купа се смесват авокадото, крема сиренето, нарязаният копър, пресованият или настърган чесън, сол на вкус. Пасира се.

 

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3318


                                                                            Мъфини с кайма


250 г брашно
250 г кисело мляко
250 г кайма
1 яйце
1/2 к.ч. олио
1/2 ч.л. сода
3 стръка пресен лук
6 с.л. доматено пюре или лютеница
1/2 ч.л. сол

 

 Лукът се нарязва и запържва с 2 с.л. олио за 3-4 минути. Прибавя се размачканата с малко вода кайма и се бърка 10-ина минути. Оставя се да изстине. В купа се смесват пресятото брашно, разбърканата с млякото сода, яйцето, олиото, доматеното пюре (лютеницата), каймата с лука и солта. Формички за мъфини, покрити с хартийки, се пълнят със сместа, отгори се слага по малко от доматеното пюре. Пекат се 35 мин. на 180 градуса.
 

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3318


                                                                          Хайвер от спаначени дръжки


500 г спаначени дръжки
2 стръка пресен чесън
2 филии сух бял хляб
1 к.ч. счукани орехови ядки
4-5 с.л.олио
1 с.л. лимонов сок
магданоз
копър
сол

 

   Нарязаните дръжки се варят 10 мин. в подсолена вода. Отцеждат се и докато са топли, се прибавя накисатият във вода и изстискан хляб. Пасира се, като се налива по малко от олиото, прибавят се нарязаните на ситно чесън, копър и магданоз, по-голяма част от счуканите или смлени орехи, подправя се със сол и лимонов сок. Поднася се украсен с останалите орехови ядки.
               

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3318


                                        Кайма със спанак


500 г кайма
1 кг спанак
1 к.ч. червено вино
2 глави лук
5 скилидки чесън
2 с.л. лимонов сок
1 к.ч. вода
сол
черен пипер
червен пипер
кимион
2 с.л. олио

 

 Почистените и нарязани лук и чесън се пържат за 1-2 минути, добавя се каймата, бърка се да се натроши, а после се прибавят виното, лимоновият сок и нарязаният на лентички спанак. Овкусява се със сол и подправките. Оставя се да ври на тих огън под капак 10-15 минути.


Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3318


                                 Салата от репички с кисело мляко


2 връзки репички
2 твърдо сварени яйца
1 к.ч. кисело мляко
1 с.л. оцет
1 с.л. зехтин
сол
магданоз


 Репичките се нарязват на колелца и се поставят в голяма чиния. На твърдо сварените яйца се отделя жълтъкът от белтъка. Белтъкът се нарязва на тънки ивички и с тях се поръсват репичките, а жълтъкът се стрива, осолява, смесва се с киселото мляко, зехтина и оцета, разбърква се и се заливат репичките. Отгоре се поръсва нарязаният магданоз.

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3318


                                                                      Огретен от гъби


500 г гъби
2-3 с.л. олио
1 глава кромид лук
200 г кашкавал
1 к.ч. ориз
1 с.л. брашно
1 ч.ч. прясно мляко
2 яйца
1/2 ч.ч. доматен сок
сол
черен пипер
копър

 

   Нарязаният лук се задушава в част от олиото, прибавят се нарязаните на дребно гъби и се задушават до омекване. Слагат се оризът, доматеният сок, копър, сол и черен пипер на вкус. Залива се с 2 ч.ч. гореща вода и се вари до набъбването на ориза. Сваля се от огъня, прибавя се повече от половината от настъргания кашкавал, разбърква се и се изсипва в тава. Залива се с бешамелов сос, приготвен от запържените в останалото олио брашно, мляко и яйца. Ястието се поръсва с останалия кашкавал и се запича до зачервяване.
 

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3318

                                   Краставици, пълнени с извара


2 по-дълги краставици
250 г извара
1/2 к.ч. прясно мляко
1/2 к.ч. олио/зехтин
3 скилидки чесън
сол
1-2 с.л. ситно нарязан копър

 

Краставиците се обелват и нарязват по дължина, а след това всяка парче - на 4  или 6 части. Всяка от тях се издълбава. Изварата се разбива заедно с олиото, млякото, копъра, пресования или настърган чесън  и сол на вкус. С лъжичка или шприц се пълнят  издълбаните краставици.

 

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3318


                                                                                      Миш-маш с кайма


250 г кайма
5-6 печени червени чушки
300 г нарязани домати
2 глави лук
4 скилидки чесън
4 яйца
200 г сирене
чубрица
босилек
сол
3 с.л. олио

 

 

  Каймата се запържва, добавя се нарязаният лук, а после - обелените и нарязани чушки, посолява се. Като омекне лукът, се добавят доматите, а 10-ина мин. по-късно - нарязаният чесън, чубрица и босилек на вкус, накрая - разбитите яйца и натрошеното сирене. Миш-машът се бърка още 5-6 мин.
 

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3318


                                                                            Гъбена супа с ориз

200 г гъби
1 глава лук
1 к.ч. ориз
3-4 с.л. олио
1 с.л.брашно
сол
черен пипер
3-4 с.л. лимонов сок

 

 

   Нарязаният лук се запържва в олиото, прибавят се оризът и нарязаните гъби и всичко се задушава. Слага се брашното и се залива с 5-6 чаши гореща вода. Супата се посолява, прибавя се черен пипер и се вари, докато омекнат оризът и гъбите. При поднасяне се овкусява с лимонов сок.
 

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3318


                                                                            Карловска разядка с мечи лук

200 г сирене
1 к.ч. олио
2 филии хляб
50 г орехови ядки
2 с.л. кисело мляко
1/2 връзка (10-ина листа) мечи лук
сол

Мечият лук (левурдата) се нарязва на ситно и смесва със смлените орехи и малко сол. Постепенно с бъркане се прибавят олиото, накиснатият и отцеден хляб, киселото мляко, а накрая - сиренето ( натрошено или настъргано).

 

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3318

                                  Телешки дроб "Строганов"

600 г черен дроб
2 с.л. краве масло
2 с.л. олио
1 с.л. брашно
2 глави лук
1 к.ч. сметана
1/2 с.л. доматено пюре
сол
черен пипер
1/2 ч.л. захар


Дробът се нарязва на парчета. Лукът се нарязва на полумесеци, леко се запържва в част от мазнината и се отцежда. Сгорещява се останалата мазнина и  се пържат парчетата дроб по 2-3 мин. от всяка страна. Поръсва се с брашното, разбърква се и се прибавя лукът. Наливат се сметаната и  леко разреденото доматено пюре, подправя се със сол, захар и черен пипер и се оставя на котлона още 3-4 мин.

Много бързо, лесно, евтино и вкусно ястие.
« Последна редакция: 21 Юни 2012, 12:15:19 от Tina-Rina »

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3318
                                          Спаначена торта               

4 яйца
2 ч.ч. захар
1 пакетче ванилия
200 г спанак
1 ч.ч. олио
2 ч.ч. брашно
1 бакпулвер
3 кофички заквасена сметана от 200 г
5 с.л. захар
200 г ягоди

  Спанакът се пасира с олиото. В купа се разбиват яйцата, прибавят се последователно захарта, ванилията, спаначеното пюре, брашното, смесено с бакпулвера. Пече се на 200 градуса 20-ина минути. Блатът се разрязва на 2 части. От долната част се изронват 1 ч.ч. трохи. Сметаната се разбърква със захарта , прибавят се нарязаните на парчета ягоди (няколко се отделят за украса). Останалият блат се пълни с 1/3 от сместа, отгоре се поставя вторият блат, от него също се ронят трохи. Тортата се намазва отгоре и отстрани със сметанова смес, поръсва се отгоре и отстрани с трохите. Украсява се с останалите ягоди. Поставя се за 12 часа в хладилник.

Рецептата е на lichtstrasse от бг-мама. Доста обогатена я представи Пепчо в темата си, аз се придържах към рецептата, само прибавях ягоди. Много лесна, бърза и свежа тортичка.
« Последна редакция: 24 Юни 2012, 12:37:09 от pep-4o »

 


* Търсене



* Говорилня

Refresh History
  • vladofidera: Търся рецепта за гланциране на месото след изпичането му на скара или фурна
    18 Ноември 2017, 16:32:42
  • vladofidera: Здравейте
    18 Ноември 2017, 16:31:10
  • MilkaA40: MilkaA40
    06 Август 2017, 01:51:27
  • pavlova321: люти чушки
    01 Август 2017, 18:42:54
  • valet: Пилаф ориз с фиде
    06 Юли 2017, 15:19:48
  • hristiana:): Някой има ли грил тиган на Брабантия и доволен ли е съответно?
    03 Юни 2017, 19:05:27
  • Kary: Някой използвал ли е мултикукър кинг
    26 Ноември 2016, 16:40:11
  • fanita: пост
    14 Ноември 2016, 18:55:13
  • petty: Аз така и не разбрах какво точно стана :( Наистина бяха добри времена, вдъхновявах се от тук, научих много неща...
    28 Октомври 2016, 13:24:08
  • radost.1955: ами то сайт няма,не съществува.добре,че останаха рецептите.аз също влизам само да потърся някоя,беше времето,когато се пълнеха страниците за отрицателно време.
    26 Октомври 2016, 17:54:17
  • petty: Имам чувството, че някой нарочно пуска от време на време по някой друг постинг, защото трябва да има, макар да са напълно безсмислени, само за пълнеж
    26 Октомври 2016, 10:24:12
  • petty: И аз така. Добре, че поне нещата от преди си стоят... има много ценни рецепти
    26 Октомври 2016, 10:21:28
  • ROSPOP: какво става със сайта? влизам от време на време и се отчайвам - какви са тия глупости, къде са предишните прекрасни статии и коментари, това е сайт аз готвене и храна в края на краищата!
    24 Октомври 2016, 11:49:51
  • val_di16: джолан
    21 Октомври 2016, 15:58:22
  • galka56: тиквеник
    13 Октомври 2016, 18:26:18
  • boriana _grigorova: Здравейте.Имам мултикукър 50 на Делимо. Някой правил ли е някакво лесно ястие , тъй като на мен са ми сложни малко рецептите
    07 Март 2016, 12:58:38
  • boriana _grigorova: Здравейте
    07 Март 2016, 12:56:47
  • Petka :-): как мога да изтря профила си от тази сраница
    07 Март 2016, 06:16:00
  • CVETETO3101: >:(глупости, глупости, глупости са публикациите напоследък. Пълно е с боклуци!!!
    20 Февруари 2016, 21:21:47
  • scorpia: Браво! И този прекрасен сайт ли съсипаха "умни" собственици!?
    01 Януари 2016, 12:26:48
  • GolemDZVER: Валя, може и да ти липсвам, но няма да се върна във форума. Блогът ми е активен - всичмко е там и може да констактуваме както желаеш.А инамче тука стават срамоти - виж за 10 дни пет поста от токущо регистрирани и все за дивотии и нищо съществено. Боли ме сърцето, но тези от Санома излезнаха пълни лаици ... Можехме да им носим дивиденти с хъса, който бяхме вложили в този форум. Отговарям, защото се чуствам длъжен да уважа мнението е .... без знамчение, че е на този скапан сайт
    30 Декември 2015, 18:14:59
  • stplam: Хляб
    26 Декември 2015, 15:52:26
  • Valentina Petrova: и все пак стават чудеса,по Коледа,Golem DZVER ЛИПСВАТ МИ ТВОИТЕ ПУБЛИКАЦИИ
    13 Декември 2015, 11:48:46
  • petty: Жалко :( И все пак не разбирам какво пречи да си споделяме рецепти. Аз не съм много в час с това какво се случва. Сега влизам да потърся рецепта за коледни сладки... добре, че поне старите рецепти си стоят.
    11 Декември 2015, 12:39:22
  • GolemDZVER: права си - направо си умря .... във форума за 6 дни само една публикация. Голям смях. А моите бяха по 5 дневно
    07 Декември 2015, 19:23:47
  • Valentina Petrova: май сайта умря
    05 Декември 2015, 00:01:32
  • Снежка: Май от промените в сайта, по рядко пишем
    30 Ноември 2015, 10:55:12
  • Снежка: Момичета, тази година няма ли да се разменят подаръци?
    30 Ноември 2015, 09:47:43
  • Valentina Petrova: ехооооооо,приятели къде сте,сняг ли ви засипа
    28 Ноември 2015, 14:29:00
  • Bubi4ka: Fate, определено не бих била чак такава оптимистка...
    14 Ноември 2015, 14:43:37

* Последното от форума

Re: Онлайн пазаруване от tomislava
[10 Декември 2017, 12:58:31 ]


Онлайн пазаруване от cvetozara123
[09 Декември 2017, 23:42:24 ]


Re: С какво пържите храната? от cvetozara123
[08 Декември 2017, 16:21:25 ]


С какво пържите храната? от tomislava
[06 Декември 2017, 01:07:15 ]


Re: Магазин за обувки от jeneta
[30 Ноември 2017, 10:21:55 ]


Re: Предколедна почивка от tomislava
[30 Ноември 2017, 10:18:11 ]


Кредит от кеш кредит? от tomislava
[30 Ноември 2017, 10:07:15 ]


Коледни формички от tomislava
[30 Ноември 2017, 10:05:44 ]


Re: Магазин за обувки от tomislava
[29 Ноември 2017, 21:59:28 ]


Re: Предколедна почивка от cvetozara123
[29 Ноември 2017, 21:32:36 ]


Re: Заместител на вредни храни от cvetozara123
[29 Ноември 2017, 18:17:00 ]


Re: Бърз кредит за ремонт на кухнята от cvetozara123
[29 Ноември 2017, 18:10:06 ]


Търся рецепта от vladofidera
[29 Ноември 2017, 14:25:30 ]


Предколедна почивка от tomislava
[28 Ноември 2017, 23:47:58 ]


Re: Бърз кредит за ремонт на кухнята от tomislava
[28 Ноември 2017, 22:24:17 ]


Re: Заместител на вредни храни от tomislava
[27 Ноември 2017, 23:49:58 ]


Re: Бърз кредит за ремонт на кухнята от cvetozara123
[26 Ноември 2017, 17:21:03 ]


Бърз кредит за ремонт на кухнята от tomislava
[26 Ноември 2017, 00:16:24 ]


Re: Сервиз за таблети? от tomislava
[23 Ноември 2017, 21:53:35 ]


Re: Сервиз за таблети? от cvetozara123
[23 Ноември 2017, 15:12:19 ]