Автор Тема: Готварските рецепти за работещи жени на Валя (Тина-Рина)  (Прочетена 539432 пъти)

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3318
FINDUS, надявам се да ви е харесал в този ароматен и бърз вариант!

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3318


                                                                           Мусака от леща


2 ч.ч. леща
2 връзки зелен лук
2 с.л. олио
1 морков
5-6 скилидки чесън
1 ч.ч. кисело мляко
2 с.л. брашно
150 г едро настърган кашкавал или натрошено сирене
1 ч.л. чубрица
черен пипер

   Лещата се сварява с нарязаните на ситно лук, морков и чесън, олиото и сол на вкус. Отцежда се и се изсипва в тавичка. Разбъркват се останалите продукти и сместа се изсипва върху лещата. Пече се, докато заливката стане готова.


   Вариант - сварената леща се разбърква с млечната смес и се запича - получава се леща огретен.:-)       

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3318


                                   Двуцветно бисквитено руло


За кафявата смес:

2 пакета бисквити
70 г масло
1/2 ч.ч. прясно мляко
3 с.л. какао
3 с.л. пудра захар
1 с.л. мед
2-3 с.л. ром/бренди
 

За бялата смес:

1 пакетче краве масло
1/2 ч.ч. пудра захар
100 г кокосови стърготини

 

Бисквитите се натрошават на ситно в блендер или в найлоново пликче, натиснати с точилка, и се разбъркват с останалите продукти до получаването на тесто. Сместта се разстила върху домакинско фолио в правоъгълна форма. Продуктите за бялата смес се разбъркват до хомогенна маса, която се разстила върху бисквитения блат и с помощта на фолиото се навива на руло. Поставя се в хладилник да стегне.






Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3318

                         Крехки пилешки пържоли на фурна


700-800 г пилешки пържолки
1 ч.ч. кисело мляко
4-5 скилидки чесън
сол
черен пипер
червен пипер
щипка риган
олио
галета

   Пържолките се начукват внимателно, поставени между свежо фолио. Полсоляват се и се поръсват с черен пипер. Чесънът се пресова и смесва с киселото мляко. Пържолките се намазват с него и се поставят в купа. Най-добре е да престоят 12 ч. в хладилник, но най-малко 2 ч. Смесват се галетата с черния пипер, червения и ригана. Пилешките филета се потопяват в панировката и се подреждат в намаслена или покрита с пекарска хартия тава. Поставя се в затоплена на 220 градуса фурна. Пекат се 15 мин., обръщат се и се допичат още 10-15 мин.

 
« Последна редакция: 30 Април 2012, 13:58:10 от Tina-Rina »

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3318


                                 Каша от лапад с яйца и сирене


500 г лапад
1/2 връзка пресен лук
2 с.л. брашно
5 яйца
2 с.л. кисело мляко
200 г сирене
2 с.л. олио
1 с.л. масло
1 с.л. нарязан магданоз
1/3 ч.л. черен пипер
сол

 

Измитият и почистен от жилите лапад се бланшира за 1 мин. във вряща подсолена вода, отцежда си и като поизстине, се нарязва на ситно. В тиган се запържва нарязаният лук с маслото и олиото. Като омекне, се прибавя лападът за 1 мин., като се разбърква. Поръсва се с брашното, разбърква се и сместа се разрежда с топлата вода до желаната гъстота (1-2 черпака), в която е бланширан лападът. Две яйца се разбиват с млякото и натрошеното сирене, прибавят се към кашата плюс черния пипер, сол на вкус и магданоза и се бърка 2-3 минути. Отгоре се чукват 3-те яйца и тиганът се оставя на котлона до забулването им.

 

       

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3318
 Малко позакъсняло предложение

                                                       Пържени филийки от стар козунак


1/2 стар козунак
2 яйца
1/2 ч.ч. кокосови стърготини/смлени орехи
5-6 с.л. "Пина колада" или друг ликьор, или ром
олио за пърженето



   Поизсъхналият козунак се нарязва на филийки с дебелина около 1 см. Напръскват се с ликьора и се топват в едното яйце, което е разбъркано с кокосовите стърготини/смлените орехи, а после в другото, което е разбито. В сгорещеното олио се пържат филийките до поруменяване. Още топли се овалват или поръсват с кокосови стърготини/орехи. Могат и да се слепят с мед, сладко или мармалад. 

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3318


                                        Капама от пресен лук


3 връзки пресен лук
6-7 картофа
4 с.л. олио
1 ч.ч. доматен сок
1 ч.л. червен пипер
1 с.л. препечено брашно
1/4 ч.л. джоджен
1 с.л. магданоз
3-4 скилидки чесън

 

 

Нарязва се лукът на парчета, широки 1 пръст, а обелените картофи - на кръгчета. В тенджера се нареждат ред лук, ред картофи, като леко се посоляват, и т.н. до изчерпване на продуктите. Поръсва се с червения пипер и със ситно нарязания магданоз. Залива се с мазнината, доматения сок и 1 1/2 ч.ч. топла вода. Захлупва се и се вари на слаб огън. Малко преди да се отстрани капамата от котлона, се прибавят джодженът, нарязаният чесън и брашното, размито с малко студена вода.

 

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3318


                                                          Свински пържоли с гъби на фурна


около 1 кг вратни свински пържоли
7-8 скилидки чесън
2 с.л. захар
1 к.ч. оцет
1 ч.ч. вино или бира
2 с.л. зехтин
смлян черен пипер
сол
300 г гъби
2-3 с.л. масло

   Пържолите се начукват и натриват от двете страни със сол и черен пипер. Поставят се в намазнена тава и се наръсват със захарта. Около тях се нареждат няколко намачкани заедно с обелките скилидки чесън, след което се заливат с  оцета и виното или бирата, около тях се поставят измитите гъби, които се посоляват и поръсват с парченца масло. Тавата се покрива с алуминиево фолио и се поставя в загрята на 180 градуса фурна за 1 час. Фолиото се маха и пържолите се пекат, докато се зачервят отгоре. Обръщат се и се допичат от другата страна.

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3318
                                              Мъфини с топено сирене и слънчогледови семки


250 г брашно
250 г кисело мляко
1/2 к.ч. олио
1 яйце
1 ч.л. сол
1/2 ч.л. сода
150 г топено сирене
4 с.л. сурови белени слънчогледови семки
сусам за поръсване отгоре

 

В купа се разбиват пресятото брашно, киселото мляко, разбъркано със содата,  олиото, яйцето, топеното сирене - на парченца,  и слънчогледовите семки. Във форма за мъфини се поставят хартийките за мъфини и сместа се разпределя равномерно във всички, поръсват се със сусама. Формата се поставя в загрята на 180 градуса фурна и мъфините се пекат 35 мин.

 

« Последна редакция: 08 Май 2012, 12:18:45 от Tina-Rina »

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3318


                                       Супа с киселец и картофи


200 г киселец
5-6 стръка зелен лук
5 картофа
1 с.л. масло
4 с.л. кисело мляко
1 яйце
черен пипер
магданоз
сол
1,5 л гореща вода

 

 

Лукът се нарязва на ситно, а киселецът - на ивици. Пускат се във врящата вода, посоляват се и като кипне водата, се прибавят нарязаните на кубчета картофи и супата се вари до готовността им. Слага се маслото. Готовата супа се дърпа от огъня и се застройва с яйцето и киселото мляко. Поръсва се с черния пипер и магданоза. Консумира се студена.

 

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3318


                                     Пастет от моркови


4 моркова
200 г извара/сирене
3 с.л. кисело мляко
2 с.л. зехтин
4 скилидки чесън
няколко стръка копър
сол
черен пипер

   Морковите се настъргват на ситното ренде и се поставят в купа. Прибавят се изварата, киселото мляко, пресованият или настърган чесън, зехтинът, нарязаният копър и сол и черен пипер на вкус. Разбърква се добре. По желание може и да се пасира.

Много бързо за правене, лесно, вкусно, здравословно и евтино предястие (разядка, пастет)!   

vesela

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 8912
  • Ах, морето...
Валя, това пастетче ми допадна :smile1:
Правя подобна салата, но там има и майонеза, ще пробвам и твоя вариант :smile1:

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3318
Весе, често правя твоята салата, но тук вкусът е друг заради изварата. Надявам се да ви хареса.

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3318


                                Фритата с пресен чесън и лук


1 връзка пресен чесън
1 връзка пресен лук
4 яйца
250 г извара
2 с.л. кисело мляко
50 г топено сирене
50 г кашкавал
2 с.л. масло
1 с.л. нарязан магданоз
сол
черен пипер

 

 

Чесънът и лукът се нарязват на ситно и се сипват в тиган със сгорещеното масло и малко вода. Задушават се до омекване и се оставят да изстинат. В купа се разбиват яйцата, киселото мляко, изварата, пушеното сирене на парченца и настърганият кашкавал (може и без тях - имах ги в хладилника и ги използвах), магданозът, сол и черен пипер на вкус. Добавят се изстиналите лук и чесън. Сместа се разбърква добре и се изсипва в тиган със сгорещено олио. Заравнява се и не се бърка. След 10 мин. тиганът се поставя във включена на горен реотан фурна и се допича при леко отворена врата още 7-8 мин.

 


Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3318


                                         Чеснова крем супа


1 връзка пресен чесън или 3 средни глави стар чесън
2 стръка пресен лук или 1 глава кромид лук
4 картофа
1,5 л пилешки бульон от кубче
70 г масло
3 с.л. бяло вино
100 г сметана (може и заквасена)
1 дафинов лист
сол
черен пипер

 

В тенджера с разтопеното масло се поставят нарязаните на ситно лук и чесън и дафиновият лист. След 2 мин. се сипва 1 ч.ч. гореща вода. След 10-ина мин. се сипва горещият бульон и нарязаните на кубчета картофи, сол и черен пипер на вкус и супата ври до готовност на картофите. Дафиновият лист се изважда и супата се пюрира. Връща се отново на котлона, сипват се виното и сметаната, загрява се, без да завира. Поднася се с хлебни крутони.

 

 


* Търсене



* Говорилня

Refresh History
  • MilkaA40: MilkaA40
    06 Август 2017, 01:51:27
  • pavlova321: люти чушки
    01 Август 2017, 18:42:54
  • valet: Пилаф ориз с фиде
    06 Юли 2017, 15:19:48
  • hristiana:): Някой има ли грил тиган на Брабантия и доволен ли е съответно?
    03 Юни 2017, 19:05:27
  • Kary: Някой използвал ли е мултикукър кинг
    26 Ноември 2016, 16:40:11
  • fanita: пост
    14 Ноември 2016, 18:55:13
  • petty: Аз така и не разбрах какво точно стана :( Наистина бяха добри времена, вдъхновявах се от тук, научих много неща...
    28 Октомври 2016, 13:24:08
  • radost.1955: ами то сайт няма,не съществува.добре,че останаха рецептите.аз също влизам само да потърся някоя,беше времето,когато се пълнеха страниците за отрицателно време.
    26 Октомври 2016, 17:54:17
  • petty: Имам чувството, че някой нарочно пуска от време на време по някой друг постинг, защото трябва да има, макар да са напълно безсмислени, само за пълнеж
    26 Октомври 2016, 10:24:12
  • petty: И аз така. Добре, че поне нещата от преди си стоят... има много ценни рецепти
    26 Октомври 2016, 10:21:28
  • ROSPOP: какво става със сайта? влизам от време на време и се отчайвам - какви са тия глупости, къде са предишните прекрасни статии и коментари, това е сайт аз готвене и храна в края на краищата!
    24 Октомври 2016, 11:49:51
  • val_di16: джолан
    21 Октомври 2016, 15:58:22
  • galka56: тиквеник
    13 Октомври 2016, 18:26:18
  • boriana _grigorova: Здравейте.Имам мултикукър 50 на Делимо. Някой правил ли е някакво лесно ястие , тъй като на мен са ми сложни малко рецептите
    07 Март 2016, 12:58:38
  • boriana _grigorova: Здравейте
    07 Март 2016, 12:56:47
  • Petka :-): как мога да изтря профила си от тази сраница
    07 Март 2016, 06:16:00
  • CVETETO3101: >:(глупости, глупости, глупости са публикациите напоследък. Пълно е с боклуци!!!
    20 Февруари 2016, 21:21:47
  • scorpia: Браво! И този прекрасен сайт ли съсипаха "умни" собственици!?
    01 Януари 2016, 12:26:48
  • GolemDZVER: Валя, може и да ти липсвам, но няма да се върна във форума. Блогът ми е активен - всичмко е там и може да констактуваме както желаеш.А инамче тука стават срамоти - виж за 10 дни пет поста от токущо регистрирани и все за дивотии и нищо съществено. Боли ме сърцето, но тези от Санома излезнаха пълни лаици ... Можехме да им носим дивиденти с хъса, който бяхме вложили в този форум. Отговарям, защото се чуствам длъжен да уважа мнението е .... без знамчение, че е на този скапан сайт
    30 Декември 2015, 18:14:59
  • stplam: Хляб
    26 Декември 2015, 15:52:26
  • Valentina Petrova: и все пак стават чудеса,по Коледа,Golem DZVER ЛИПСВАТ МИ ТВОИТЕ ПУБЛИКАЦИИ
    13 Декември 2015, 11:48:46
  • petty: Жалко :( И все пак не разбирам какво пречи да си споделяме рецепти. Аз не съм много в час с това какво се случва. Сега влизам да потърся рецепта за коледни сладки... добре, че поне старите рецепти си стоят.
    11 Декември 2015, 12:39:22
  • GolemDZVER: права си - направо си умря .... във форума за 6 дни само една публикация. Голям смях. А моите бяха по 5 дневно
    07 Декември 2015, 19:23:47
  • Valentina Petrova: май сайта умря
    05 Декември 2015, 00:01:32
  • Снежка: Май от промените в сайта, по рядко пишем
    30 Ноември 2015, 10:55:12
  • Снежка: Момичета, тази година няма ли да се разменят подаръци?
    30 Ноември 2015, 09:47:43
  • Valentina Petrova: ехооооооо,приятели къде сте,сняг ли ви засипа
    28 Ноември 2015, 14:29:00
  • Bubi4ka: Fate, определено не бих била чак такава оптимистка...
    14 Ноември 2015, 14:43:37
  • FATE: Имах предвид готварската част от форума. Другата съм я прескачала, уви, за това и не съм в крак с новостите. За съжаление откривам, че новите шефове не се справят добре и всичко се забатачва май, май...Оптимистично очаквам нещата да се подобрят !!!
    14 Ноември 2015, 00:32:28
  • pep-4o: Явно не всичко четеш, Фейт :)
    13 Ноември 2015, 11:45:31

* Последното от форума

Сервиз за телефони от cvetozara123
[19 Октомври 2017, 12:49:54 ]


Re: Витамини за подсилване на имунната система от cvetozara123
[19 Октомври 2017, 10:55:59 ]


Витамини за подсилване на имунната система от tomislava
[18 Октомври 2017, 22:29:01 ]


Re: Сръбски ресторант от tomislava
[17 Октомври 2017, 14:19:16 ]


Сръбски ресторант от cvetozara123
[16 Октомври 2017, 22:06:47 ]


Бонбони Лакта от ohoboho
[07 Октомври 2017, 04:25:33 ]


Re: От величието на Рила до спокойствието на Родопите.... от cvetozara123
[28 Септември 2017, 22:20:03 ]


Re: Ремонт от cvetozara123
[28 Септември 2017, 11:21:50 ]


Re: GPS устройство диверсант? от tomislava
[27 Септември 2017, 22:17:57 ]


Re: Дрехи втора употреба от tomislava
[24 Септември 2017, 17:26:02 ]


Re: От величието на Рила до спокойствието на Родопите.... от tomislava
[23 Септември 2017, 09:17:08 ]


Re: От величието на Рила до спокойствието на Родопите.... от cvetozara123
[22 Септември 2017, 09:38:40 ]


Re: Дрехи втора употреба от cvetozara123
[22 Септември 2017, 09:36:01 ]


Дрехи втора употреба от tomislava
[21 Септември 2017, 10:45:59 ]


Re: Мнението Ви за чушкопека от tomislava
[19 Септември 2017, 08:37:01 ]


Re: Бебешка количка за близначета? от cvetozara123
[19 Септември 2017, 08:12:01 ]


Бебешка количка за близначета? от tomislava
[18 Септември 2017, 17:34:34 ]


Re: Ремонт от tomislava
[16 Септември 2017, 18:54:01 ]


Ремонт от cvetozara123
[15 Септември 2017, 19:17:01 ]


GPS устройство диверсант? от cvetozara123
[15 Септември 2017, 10:27:10 ]