Автор Тема: Готварските рецепти за работещи жени на Валя (Тина-Рина)  (Прочетена 552832 пъти)

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3318


                                                                                 Чеснови гъби



500 г гъби
12 скилидки чесън (1 глава чесън)
2 с.л. лимонов сок
сол
черен пипер
няколко стръка магданоз


 Гъбите се почистват, нарязват на парченца и се задушават до омекване. През това време скилидките чесън се поставят в гореща вода за 5 мин. (за да се обелят по-лесно), обелват се, нарязват се на ситно и се прибавят към гъбите. Бъркат се няколко минути, овкусяват  се със сол, черен пипер и  лимоновия сок. При поднасяне се поръсват с магданоз.

   Тези ароматни гъби са чудесна гарнитура за печени меса, но постещите могат да им се насладят с филийка препечен хляб.


Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3318


                                                                                              Баница със спанак


5 яйца
4 с.л. кисело мляко
100 мл олио
1/2 ч.л. сода
100 мл газирана вода
300 г сирене
500 г спанак

  Спанакът се бланшира за няколко минути, отцежда се и се нарязва на ситно. В купа се разбиват яйцата с киселото мляко, в което е угасена содата, олиото и газираната вода. Отделя се 1 ч.ч. от сместа. Прибавят се натрошеното сирене и нарязаният спанак. Разбърква се добре. В намазнена тава се редят кора, спаначена смес, кора, спаначена смес и т.н., като се завършва с кора. Нарязва се на квадратни парчета. Залива се с отделената смес. Тавичката се слага в нагорещена фурна и се пече на 180 градуса около 40 минути.
 

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3318


                                       Чорба от коприва



500 г коприва
1 глава лук или 3 стръка прасен лук
2 с.л. брашно
3 с.л. олио
няколко стръка магданоз
сол


  Измитата коприва се слага в тенджера с1  ½ л вряща подсолена вода за 10-ина минути. Нарязаният на ситно лук се задушава в олиото с 1 с.л. вода до омекването му, после се добавя брашното, разбърква се и се изсипва в тенджерата с копривата, прибавя се и нарязаният магданоз. Чорбата се пасира и може да се поднесе с крутони.

elena_57

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 1
Здравеите!  За първи път се включвам искам да Ви благодаря за хувавите лесно достъпни иподробно описани-разбираемо рецепти.Много обичам зелен фасул и често го готвя но като яхния.Но ястието което приготвих по ваща рецепта Зелен фасул със сметана и топено сирене стана вожествено.Благодаря че Ви има.

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3318


                                                                                         Питка цвете - 2


150 мл прясно мляко
150 мл вода
2 яйца
2 с.л. олио
1 1/2 ч.л. сол
1 с.л. захар
800 г брашно
1 суха мая
80 г масло
2 с.л.  сусам

Брашното се пресява, в средата му се прави кладенче и вътре се сепват затоплените вода и мляко, 1 яйце плюс белтъка на второто, олиото, солта и захарта, сухата мая. Замесва се тесто. През това време фурната се включва на 50 градуса. Щом тестото стане готово, фурната се изключва и тестото се поставя вътре. След 20 мин. то е удвоило обема си. Изважда се от фурната, откъсва се 1 по-голямо топче, което се поставя в средата на намазнена и набрашнена или покрита с пекарска хартия тава. Останалото тесто се разделя на 8 топчета, всяко от които се разточва, намазва се с масло, навива се на руло, усуква се, краищата ме се съединяват и се поставя отстрани на голямото топче. Така оформената питка се оставя още 1/2 час да втаса. Намазва с разбития с 1 ч.л. вода жълтък, поръсва се със сусама и се пече на 200 градуса 20 минути. Изважда се, леко се поръсва с вода и се покрива с кърпа за 10-ина минути.

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3318
elena_57, явно съм писала рецептата едновременно с вас и чак сега видях написаното. Нямате представа колко ме трогнахте с думите си! Благодаря ви!!!

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3318


                                      Свинско с гъби и кашкавал


500 г свинско месо
250 г гъби
4 с.л. олио
сол на вкус
пипер на вкус
3-4 скилидки чесън
1 чаша бира
100 г кашкавал

 

Месото се нарязва на парчета и се  овкусява със солта и пипера.  В тиган с олиото се запечатват  по 2-3 минути от всяка страна. Добавят се нарязаният чесън и гъбите за 2-3 минути, изсипват се в тавичка, добавя се бирата и се пекат в загрята фурна на 200 градуса 20 мин. Покрива се с настъргания кашкавал и се допича до размекването му.
         

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3318

                                    Щрудел с ябълки и сушени плодове

                                      2 броя


6 готови точени кори за баница
60 г масло
1/3 ч.ч. галета
4 средни ябълки, нарязани на кубчета
1/2 ч.ч. захар
1/4 ч.ч. стафиди
1/2 ч.ч. сушени кайсии, накълцани
1/4 ч.ч. накълцани орехи
1 ч.л. ситно настъргана лимонова кора
1 с.л. лимонов сок
1 с.л. захар
1/2 ч.л. канела


    Една кора се намазва с разтопено масло, отгоре се  поставя втора кора, маже се с масло, слага се трета кора,
намазва се с масло и се поръсва равномерно с галетата. В купа се смесват ябълките, захарта, стафидите, кайсиите,
орехите, лимоновата кора и лимоновият сок. Половината от тази смес се нанася върху корите, като се оставя 1 см
свободен по краищата. Завива се на руло и се подгъват краищата навътре. Прехвърля се ва намазнена или покрита с пекарска хартия тава, поръсва се със захар и канела. По същия начин се приготвя още един щрудел. Пекат се 30 мин. на 190 градуса.
(На снимката е само единият щрудел, другият не изчака фотото :-).)
 
« Последна редакция: 08 Април 2012, 18:47:22 от Tina-Rina »

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3318


                               Салата от извара


350 г извара
100 г кисело мляко
4-5 кисели краставички
15 маслини
2 скилидки чесън (може и без тях)
сол
черен пипер
няколко стръка магданоз

В купа се смесват изварата и киселото мляко. Прибавят се нарязаните или настъргани кисели краставички, нарязаните на малки парченца маслини, пресованият чесън, сол и черен пипер на вкус, нарязаният магданоз. Разбърква се добре.

 Салатата е много подходяща за диетуващи.

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3318
                       Пиле фрикасе с топено сирене



700 г пилешко месо
1 глава кромид лук
1 морков
2 с.л. брашно
1 кубче пилешки бульон
1 яйце
200 г кисело мляко
100 г топено сирене
сол
черен пипер
1/2 ч.л. чубрица
3 с.л. олио

 

Месото (на порции, на снимката - само долни бутчета) се сварява за 20-ина минути заедо  обеления лук, нарязан на 4 парчeта, моркова, разполовен, пилешкия бульон в 1 л вода. Изважда се. В тиган се загрява олиото, прибавя се брашното, бърка се, след 1 мин. се разрежда с бульона с черпак на малки порции.  Слага се и топеното сирене на парченца и се бърка до разтопяването му. Прибавят се разбитото с киселото мляко яйце, овкусява се със сол, черен пипер и чубрица, след няколко минути разбъркване съдът се маха от котлона и със сместа се заливат разпределените в чинии порции месо.

 
« Последна редакция: 20 Април 2012, 15:39:50 от Tina-Rina »

kitkat

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 14
Валя,а брашното колко е за фрикасето?

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3318
kitkat, 2 с.л. брашно, съжалявам, пропуснала съм, сега ще го добавя в рецептата. :thumbup:

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3318


                                                                           Телешко шкембе с гъби в гювече


500 г готово сварено и нарязано шкембе
300 г пресни печурки
60 г масло
100 г домати (настъргани)
6 скилидки чесън
1 ч.л. червен пипер
сол
черен пипер
няколко стръка магданоз
4 люти чушлета по желание

 

 Гъбите се почистват, нарязват се на парчета и се задушават в маслото с няколко супени лъжици вода до омекването им, прибавя се червеният пипер, разбърква се и се добавят доматите. След 10-ина мин. се сипва пресованият или настърган чесън, магданозът и съдът се отдръпва от огъня. Добавя се шкембето, овкусява се вкус със сол и черен пипер, разбърква се  добре и сместа се разпределя в 4 гювечета. По желание във всяко може да се постави по 1 люта чушка. Запичат се за 10-ина мин. на 220 градуса. 

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3318


                                                                 Зеленчукова крем супа с топено сирене


2 моркова
1/2 стрък праз
200 г карфиол
200 г броколи
100 г зеле
1 кубче зеленчуков бульон
1,5 л вода
сол
черен пипер
100 г топено сирене

 

 В кипналата вода се сипват нарязаните на дребни парчета зеленчуци и натрошеният бульон и се варят до омекване, като се овкусява с подправките. Прибавя се топеното сирене на парченца. Като се развтрои сиренето, супата се маха от котлона. Пасира се.



 

FINDUS

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 527
Tina-Rina
благодаря за рецептата за зеления фасул,тъкмо дне се чудех какво даправя с 3-те буркана в мазето

 


* Търсене



* Говорилня

Refresh History
  • vladofidera: Търся рецепта за гланциране на месото след изпичането му на скара или фурна
    18 Ноември 2017, 16:32:42
  • vladofidera: Здравейте
    18 Ноември 2017, 16:31:10
  • MilkaA40: MilkaA40
    06 Август 2017, 01:51:27
  • pavlova321: люти чушки
    01 Август 2017, 18:42:54
  • valet: Пилаф ориз с фиде
    06 Юли 2017, 15:19:48
  • hristiana:): Някой има ли грил тиган на Брабантия и доволен ли е съответно?
    03 Юни 2017, 19:05:27
  • Kary: Някой използвал ли е мултикукър кинг
    26 Ноември 2016, 16:40:11
  • fanita: пост
    14 Ноември 2016, 18:55:13
  • petty: Аз така и не разбрах какво точно стана :( Наистина бяха добри времена, вдъхновявах се от тук, научих много неща...
    28 Октомври 2016, 13:24:08
  • radost.1955: ами то сайт няма,не съществува.добре,че останаха рецептите.аз също влизам само да потърся някоя,беше времето,когато се пълнеха страниците за отрицателно време.
    26 Октомври 2016, 17:54:17
  • petty: Имам чувството, че някой нарочно пуска от време на време по някой друг постинг, защото трябва да има, макар да са напълно безсмислени, само за пълнеж
    26 Октомври 2016, 10:24:12
  • petty: И аз така. Добре, че поне нещата от преди си стоят... има много ценни рецепти
    26 Октомври 2016, 10:21:28
  • ROSPOP: какво става със сайта? влизам от време на време и се отчайвам - какви са тия глупости, къде са предишните прекрасни статии и коментари, това е сайт аз готвене и храна в края на краищата!
    24 Октомври 2016, 11:49:51
  • val_di16: джолан
    21 Октомври 2016, 15:58:22
  • galka56: тиквеник
    13 Октомври 2016, 18:26:18
  • boriana _grigorova: Здравейте.Имам мултикукър 50 на Делимо. Някой правил ли е някакво лесно ястие , тъй като на мен са ми сложни малко рецептите
    07 Март 2016, 12:58:38
  • boriana _grigorova: Здравейте
    07 Март 2016, 12:56:47
  • Petka :-): как мога да изтря профила си от тази сраница
    07 Март 2016, 06:16:00
  • CVETETO3101: >:(глупости, глупости, глупости са публикациите напоследък. Пълно е с боклуци!!!
    20 Февруари 2016, 21:21:47
  • scorpia: Браво! И този прекрасен сайт ли съсипаха "умни" собственици!?
    01 Януари 2016, 12:26:48
  • GolemDZVER: Валя, може и да ти липсвам, но няма да се върна във форума. Блогът ми е активен - всичмко е там и може да констактуваме както желаеш.А инамче тука стават срамоти - виж за 10 дни пет поста от токущо регистрирани и все за дивотии и нищо съществено. Боли ме сърцето, но тези от Санома излезнаха пълни лаици ... Можехме да им носим дивиденти с хъса, който бяхме вложили в този форум. Отговарям, защото се чуствам длъжен да уважа мнението е .... без знамчение, че е на този скапан сайт
    30 Декември 2015, 18:14:59
  • stplam: Хляб
    26 Декември 2015, 15:52:26
  • Valentina Petrova: и все пак стават чудеса,по Коледа,Golem DZVER ЛИПСВАТ МИ ТВОИТЕ ПУБЛИКАЦИИ
    13 Декември 2015, 11:48:46
  • petty: Жалко :( И все пак не разбирам какво пречи да си споделяме рецепти. Аз не съм много в час с това какво се случва. Сега влизам да потърся рецепта за коледни сладки... добре, че поне старите рецепти си стоят.
    11 Декември 2015, 12:39:22
  • GolemDZVER: права си - направо си умря .... във форума за 6 дни само една публикация. Голям смях. А моите бяха по 5 дневно
    07 Декември 2015, 19:23:47
  • Valentina Petrova: май сайта умря
    05 Декември 2015, 00:01:32
  • Снежка: Май от промените в сайта, по рядко пишем
    30 Ноември 2015, 10:55:12
  • Снежка: Момичета, тази година няма ли да се разменят подаръци?
    30 Ноември 2015, 09:47:43
  • Valentina Petrova: ехооооооо,приятели къде сте,сняг ли ви засипа
    28 Ноември 2015, 14:29:00
  • Bubi4ka: Fate, определено не бих била чак такава оптимистка...
    14 Ноември 2015, 14:43:37

* Последното от форума

Уреди на марката Miele от tomislava
[14 Декември 2017, 23:38:23 ]


Какво да правя? от tomislava
[14 Декември 2017, 21:57:14 ]


Магазин за обувки от tomislava
[14 Декември 2017, 19:26:39 ]


Re: Онлайн пазаруване от tomislava
[10 Декември 2017, 12:58:31 ]


Онлайн пазаруване от cvetozara123
[09 Декември 2017, 23:42:24 ]


Re: С какво пържите храната? от cvetozara123
[08 Декември 2017, 16:21:25 ]


С какво пържите храната? от tomislava
[06 Декември 2017, 01:07:15 ]


Re: Магазин за обувки от jeneta
[30 Ноември 2017, 10:21:55 ]


Re: Предколедна почивка от tomislava
[30 Ноември 2017, 10:18:11 ]


Кредит от кеш кредит? от tomislava
[30 Ноември 2017, 10:07:15 ]


Коледни формички от tomislava
[30 Ноември 2017, 10:05:44 ]


Re: Магазин за обувки от tomislava
[29 Ноември 2017, 21:59:28 ]


Re: Предколедна почивка от cvetozara123
[29 Ноември 2017, 21:32:36 ]


Re: Заместител на вредни храни от cvetozara123
[29 Ноември 2017, 18:17:00 ]


Re: Бърз кредит за ремонт на кухнята от cvetozara123
[29 Ноември 2017, 18:10:06 ]


Търся рецепта от vladofidera
[29 Ноември 2017, 14:25:30 ]


Предколедна почивка от tomislava
[28 Ноември 2017, 23:47:58 ]


Re: Бърз кредит за ремонт на кухнята от tomislava
[28 Ноември 2017, 22:24:17 ]


Re: Заместител на вредни храни от tomislava
[27 Ноември 2017, 23:49:58 ]


Re: Бърз кредит за ремонт на кухнята от cvetozara123
[26 Ноември 2017, 17:21:03 ]