Автор Тема: Готварските рецепти за работещи жени на Валя (Тина-Рина)  (Прочетена 553311 пъти)

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3318


                                                                              Крем супа от броколи и целина


1 малка глава целина
1 малка глава броколи
1 л вода
2 с.л. брашно
3 с.л. масло
1 ч.ч. прясно мляко
1 яйце
сол
черен пипер
магданоз

Целината се обелва и нарязва на кубчета, броколите се накъсват на розички - поставят се във врящата подсолена вода и се варят до омекване.Пасират се.  В загрятото масло се запържва брашното, разрежда се с отварата от зеленчуците и горещото мляко и сместа се връща при зеленчуците. Супата ври още 5 минути. Овкусява се с черен пипер и магданоз. Застройва се с разбитото яйце.

kitkat

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 14
Здравей Тина,
Хареса ми рецептата за "Мързелив тиквеник"-става като кекс ли?
От тиквата става ли леко влажен и колко олио се слага,понеже пишеш,че е 1/2 ч.л.(май има техническа грешка).
Ако сложа орехите на по-едро(обичаме да ни хрупа),ще е грешка ли?
Благодаря ти предварително

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3318
kitkat, става като кекс, не става влажен, количеството е 1/2 ч. чаша олио (благодаря ти, ще коригирам грешката си) и нищо не пречи орехите да са на по-едри парчета. И аз така ги слагам, като нямам смлени. Надявам се сладкишът да ви хареса!

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3318

                                                                          Пилешко с праз и сметана


700 г пилешки гърди
2 стръка праз
200 мл бяло вино
1 малка заквасена сметана
1 кубче пилешки бульон
1/4 ч.л. чубрица
сол
масло
зехтин


Пилешките гърди се нарязват на хапки и се запържват в маслото и зехтина. Прибавя се нарязаният праз. След като празът омекне, се сипват разбърканото със сметаната вино, натрошава се бульонът, подправя се със сол на вкус и  чубрицата. След 2-3 минути се маха от котлона.




                                                                   
« Последна редакция: 12 Март 2012, 19:29:15 от Tina-Rina »

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3318


                                        Панирани броколи


1 глава броколи
3 яйца
150 г царевично брашно
100 г бяло брашно
1/2 ч.л. сода
100 г сусам по желание
3 скилидки чесън
сол
черен пипер
олио
 

Броколите се накъсват на розички, които се варят 4-5 мин. в подсолена вода, а после се охлаждат в ледена вода.   Разбиват се яйцата със содата, 1 с.л. бяло брашно и 2 с.л. царевично, счукания чесън, сол и черен пипер. Отделно се смесват останалите брашна със сусама. Парчетата броколи се овалват в сухата смес, после - в яйцата и накрая пак в сухата смес. Пържат се.


Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3318


             Млечна оризова супа със сирене


1/2 ч.ч. ориз
1 глава лук
50 г масло
1 ч.ч. кисело мляко
1 яйце
150 г сирене
сол
черен пипер
1 с.л. нарязан магданоз


Оризът и ситно нарязаният лук се изсипват във вряща подсолена вода и се варят до омекване. Прибавя се маслото и ври още 2-3 минути. Сваля се от огъня. Застройва се с разбитото с млякото яйце. Сипва се натрошеното сирене и се поръсва с магданоза.


Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3318


                                        Плитки от свинско месо


4-6 свински пържоли
1 ч.ч. вино
½ ч.л. черен пипер
сол
1 ч.ч. вода
олио

Пържолите се начукват и овкусяват със сол и черен пипер. Поставят се в купа и се поливат с виното. Поставят се в хладилник за 2 часа. Изваждат се, отцеждат се и всяка се разрязва на 3 ленти по дължина, но не докрая. Сплитат се на плитки, като в долния край се забожда клечка за зъби, за да не се разпаднат. В сгорещеното олио бързо се запържват плитките двустранно, след което се поставят в намазнена тава, отгоре се поливат с виното, мазнината от пърженето, а помежду им – 1 ч.ч. гореща вода. Покриват се с фолио и се пекат 30 минути на 220 градуса. Маха се фолиото, плитките се обръщат и се допичат още 15 мин.


t_ilieva

  • Безнадеждна оптимистка
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2259
  • Ако искаш да бъдеш богат цял живот-отглеждай деца!
Валя, тия плитки са много идейни. Само се страхувам да не ми се разпаднат при запържването.....  :innocent:

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3318
Благодаря, Танче, и заплитай смело - като застопориш с клечка за зъби, нямат мърдане.

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3318


                                                                            Панна кота с портокал



1 л пълномаслена сметана
3/4 ч.ч. захар
2 с.л. вода
2 с.л. портокалов сок
3 ч.л. желатин
2 портокала, обелени и разделени
настърганата кора на 2-та портокала

   Смесват се сметаната със захарта, сипват се в тенджера и се оставят да заврят. Намалява се котлонът и се оставя да къкри 5 мин. Желатинът се накисва във водата и портокаловия сок, като набъбне, се разтваря на водна баня и като поизстине, се прибавя към сметаната. Добавя се и настърганата портокалова кора. Сместа се изсипва в купички или в силиконови формички и се оставя в хладилник да стегне 6 час. Обръща се в чинийка и се украсява с портокал.
 
                   

                                                   

vesela

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 8912
  • Ах, морето...
Валя, пиши моля те рецептата за похваления от теб зелен фасул със сметана :smile1:

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3318
 

                          Зелен фасул със сметана и топено сирене


1 буркан зелен фасул
4-5 скилидки чесън
200 мл готварска сметана
100 г топено сирене
копър
сол
3 с.л. олио

   Чесънът се обелва, нарязва сe на ситно и се сипва в сгорещеното олио. Разбърква се за 2-3 секунди. Изсипва се зеленият фасул от буркана, а след 5-6 минути - сметаната и топеното сирене. Бърка се още няколко минути до разтопяването на топеното сирене. Посолява се на вкус и се поръсва с нарязания копър.

 
« Последна редакция: 23 Март 2012, 14:56:44 от Tina-Rina »

vesela

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 8912
  • Ах, морето...
Благодаря, звучи вкусно и по-различно :thumbup:

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3318


                                         Гъби по овчарски


300 г гъби
4 с.л. олио
2 домата
2 глави лук
3 скилидки чесън
100 г сирене
1 ч.л. червен пипер
1/2 ч.л. черен пипер
сол
 
   Обеленият и нарязан лук заедно с настърганите скилидки чесън и  домати се задушава в олиото няколко минути. Прибавят се нарязаните пътчета на гъбите и целите гъби, обърнати с вътрешната си част нагоре. Посоляват се и се похлупват. Когато гъбите омекнат, върху всяка се слага парче сирене, поръсват се с черния и червения пипер. Захлупва се и се задушава още 10 минути. ( Някои от гъбите напълних с топено сирене.)

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3318


                                                                               Питка цвете


700 г брашно
250 мл прясно мляко
100 мл олио
2 яйца
кубче мая - 40 г - прясна
1 ч. л. захар
2 ч. л. сол
100 г масло
маково семе

   От пресятото брашно, млякото с разтворената в него мая, 1 яйце плюс 1 белтък, олиото, солта и захарта се омесва меко тесто. Оставя се да втаса, докато удвои обема си. Дели се 2 топки, като от едната се отделя едно топче за средата. Най-голямата топка се дели на 4  малки. Всяка се разточва на кръг с големината на тавата, намазва се с разтопено масло. Редят се в намаслена тава. Следващата - върху нея. Най-горната не се маже с масло. Срязва се от средата на 8 триъгълника, чиито върхове се обръщат навън.
   Втората по големина топка също се дели на 4 топки. По същия начин всяка се разточва с размера на останалата дупка в тавата, намазва се с масло и се редят една върху друга. Отново се срязва на 8 триъгълника и върховете се обръщат навън. В средата се поставя малкото топче от тестото. Оставя се да втаса отново около 1/2 час. Жълтъкът се разбива с 1 с.л. мляко или вода и се намазва питката. Наръсва се с маковото семе в средата. Пече се в умерена фурна около 1 час.



 


* Търсене



* Говорилня

Refresh History
  • vladofidera: Търся рецепта за гланциране на месото след изпичането му на скара или фурна
    18 Ноември 2017, 16:32:42
  • vladofidera: Здравейте
    18 Ноември 2017, 16:31:10
  • MilkaA40: MilkaA40
    06 Август 2017, 01:51:27
  • pavlova321: люти чушки
    01 Август 2017, 18:42:54
  • valet: Пилаф ориз с фиде
    06 Юли 2017, 15:19:48
  • hristiana:): Някой има ли грил тиган на Брабантия и доволен ли е съответно?
    03 Юни 2017, 19:05:27
  • Kary: Някой използвал ли е мултикукър кинг
    26 Ноември 2016, 16:40:11
  • fanita: пост
    14 Ноември 2016, 18:55:13
  • petty: Аз така и не разбрах какво точно стана :( Наистина бяха добри времена, вдъхновявах се от тук, научих много неща...
    28 Октомври 2016, 13:24:08
  • radost.1955: ами то сайт няма,не съществува.добре,че останаха рецептите.аз също влизам само да потърся някоя,беше времето,когато се пълнеха страниците за отрицателно време.
    26 Октомври 2016, 17:54:17
  • petty: Имам чувството, че някой нарочно пуска от време на време по някой друг постинг, защото трябва да има, макар да са напълно безсмислени, само за пълнеж
    26 Октомври 2016, 10:24:12
  • petty: И аз така. Добре, че поне нещата от преди си стоят... има много ценни рецепти
    26 Октомври 2016, 10:21:28
  • ROSPOP: какво става със сайта? влизам от време на време и се отчайвам - какви са тия глупости, къде са предишните прекрасни статии и коментари, това е сайт аз готвене и храна в края на краищата!
    24 Октомври 2016, 11:49:51
  • val_di16: джолан
    21 Октомври 2016, 15:58:22
  • galka56: тиквеник
    13 Октомври 2016, 18:26:18
  • boriana _grigorova: Здравейте.Имам мултикукър 50 на Делимо. Някой правил ли е някакво лесно ястие , тъй като на мен са ми сложни малко рецептите
    07 Март 2016, 12:58:38
  • boriana _grigorova: Здравейте
    07 Март 2016, 12:56:47
  • Petka :-): как мога да изтря профила си от тази сраница
    07 Март 2016, 06:16:00
  • CVETETO3101: >:(глупости, глупости, глупости са публикациите напоследък. Пълно е с боклуци!!!
    20 Февруари 2016, 21:21:47
  • scorpia: Браво! И този прекрасен сайт ли съсипаха "умни" собственици!?
    01 Януари 2016, 12:26:48
  • GolemDZVER: Валя, може и да ти липсвам, но няма да се върна във форума. Блогът ми е активен - всичмко е там и може да констактуваме както желаеш.А инамче тука стават срамоти - виж за 10 дни пет поста от токущо регистрирани и все за дивотии и нищо съществено. Боли ме сърцето, но тези от Санома излезнаха пълни лаици ... Можехме да им носим дивиденти с хъса, който бяхме вложили в този форум. Отговарям, защото се чуствам длъжен да уважа мнението е .... без знамчение, че е на този скапан сайт
    30 Декември 2015, 18:14:59
  • stplam: Хляб
    26 Декември 2015, 15:52:26
  • Valentina Petrova: и все пак стават чудеса,по Коледа,Golem DZVER ЛИПСВАТ МИ ТВОИТЕ ПУБЛИКАЦИИ
    13 Декември 2015, 11:48:46
  • petty: Жалко :( И все пак не разбирам какво пречи да си споделяме рецепти. Аз не съм много в час с това какво се случва. Сега влизам да потърся рецепта за коледни сладки... добре, че поне старите рецепти си стоят.
    11 Декември 2015, 12:39:22
  • GolemDZVER: права си - направо си умря .... във форума за 6 дни само една публикация. Голям смях. А моите бяха по 5 дневно
    07 Декември 2015, 19:23:47
  • Valentina Petrova: май сайта умря
    05 Декември 2015, 00:01:32
  • Снежка: Май от промените в сайта, по рядко пишем
    30 Ноември 2015, 10:55:12
  • Снежка: Момичета, тази година няма ли да се разменят подаръци?
    30 Ноември 2015, 09:47:43
  • Valentina Petrova: ехооооооо,приятели къде сте,сняг ли ви засипа
    28 Ноември 2015, 14:29:00
  • Bubi4ka: Fate, определено не бих била чак такава оптимистка...
    14 Ноември 2015, 14:43:37

* Последното от форума

Re: Уреди на марката Miele от tomislava
[17 Декември 2017, 11:57:01 ]


Re: Коледни подаръци от tomislava
[16 Декември 2017, 11:10:12 ]


Коледни подаръци от cvetozara123
[15 Декември 2017, 19:05:11 ]


Re: Магазин за обувки от cvetozara123
[15 Декември 2017, 15:51:04 ]


Re: Уреди на марката Miele от cvetozara123
[15 Декември 2017, 15:32:12 ]


Re: Какво да правя? от cvetozara123
[15 Декември 2017, 14:11:20 ]


Уреди на марката Miele от tomislava
[14 Декември 2017, 23:38:23 ]


Какво да правя? от tomislava
[14 Декември 2017, 21:57:14 ]


Магазин за обувки от tomislava
[14 Декември 2017, 19:26:39 ]


Re: Онлайн пазаруване от tomislava
[10 Декември 2017, 12:58:31 ]


Онлайн пазаруване от cvetozara123
[09 Декември 2017, 23:42:24 ]


Re: С какво пържите храната? от cvetozara123
[08 Декември 2017, 16:21:25 ]


С какво пържите храната? от tomislava
[06 Декември 2017, 01:07:15 ]


Re: Магазин за обувки от jeneta
[30 Ноември 2017, 10:21:55 ]


Re: Предколедна почивка от tomislava
[30 Ноември 2017, 10:18:11 ]


Кредит от кеш кредит? от tomislava
[30 Ноември 2017, 10:07:15 ]


Коледни формички от tomislava
[30 Ноември 2017, 10:05:44 ]


Re: Магазин за обувки от tomislava
[29 Ноември 2017, 21:59:28 ]


Re: Предколедна почивка от cvetozara123
[29 Ноември 2017, 21:32:36 ]


Re: Заместител на вредни храни от cvetozara123
[29 Ноември 2017, 18:17:00 ]