Автор Тема: Готварските рецепти за работещи жени на Валя (Тина-Рина)  (Прочетена 539439 пъти)

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3318


                                               Зеленчукова супа с овесени ядки


300 г прясно зеле
2 картофа
1 малка ряпа
1 морков
2 глави лук
2 домата
1 к.ч. овесени ядки
2 с.л. олио
7-8 ч.ч. зеленчуков бульон от кубче
магданоз
сол

   

Нарязаното на тънки ивици зеле заедно с нарязаните на кубчета картофи се варят в бульона, докато омекнат. В мазнината се запържва нарязаният лук, щом стане прозрачен, се прибавят нарязаните морков и ряпа и също се запържват. Накрая се прибавят настърганите домати за още 3-4 минути. Сипва се запръжката в супата, прибавят се овесените ядки и тя се доварява още няколко минути. Добавя се още сол, ако е необходимо, и се поръсва с наситнен магданоз.

sezamm

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 607
Валя ,пак хубави неща си направила :pile със зeле в плик не бях чувала и китайското зеле с кашкавал,много ми допаднаха,питам се -човек докога се учи ?
mazesin yemekleri

bore_kk

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 6
Здравейте, много любопитно ми стана какъв ще е точно вкусът на Френската селска торта, но не успях да намеря заквасена сметана и за това из сайтовете четох че мога да си я приготвя от течна подсладена сметана + маскарпоне + няколко капки лимонов сок и да престои известно време на стайна температура. Дали този крем ще има същия ефект, а ако имате други предложения моля да споделите. И друго искам да попитам, ако я направя на едната вечер и да я консумираме на следващата дали ще е добре или вкусът и се разваля. Много ще се радвам ако скоро получа вашия отговор. Изкам да я приготвя за Бъдни вечер. Благодаря ви.

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3318
sezamm, много ти благодаря! :air_kiss:
bore_kk, интересният вкус на тортата според мен идва от блатовете - опитай със сладкарска сметана - разбий я, малко по-бухнала ще е тортата, но не вярвам вкусът да е много различен. 

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3318


                                                                Пълнен лук със сурова наденица


6 глави лук
300 г сурова наденица
2 с.л. масло


Главите лук се обелват, отрязват се малко от едната страна и се поставят в тенджера с вряла подсолена вода. Врят 15 минути на по-слаб огън. Изваждат се, охлаждат се. С помощта на ножче, което се завърта вътре в по-малък кръг, и с помощта на вилица се изважда вътрешността им, която се нарязва на парченца и запържва в маслото за 10-ина минути с 1-2 с.л. вода. В тавичка се разстила запърженият лук, а отгоре се поставят напълнените с наденицата глави лук. Пекат се на 220 градуса 20-25 минути. При поднасяне се поръсват с магданоз. 

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3318


                                                                     Пържен фасул с печени чушки


500 г сварен бял боб или 1 консерва
4-5 червени печени пиперки
4 домата
1 глава кромид лук
1 ч.л. червен пипер
4-5 с.л. олио
сух джоджен
суха чубрица
сол


Нарязаният на ситно лук се пържи в сгорещената мазнина, докато стане прозрачен. Прибавят се нарязаните на парчета чушки, а след 2 минути се сипва червеният пипер, разбърква се и се прибавят нарязаните на кубчета домати, поръсва се с чубрица и джоджен и се посолява на вкус. Когато сокът на доматите се изпари, се прибавя отцеденият фасул и се пържи още 5 минути.


Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3318


                                                                           Панетоне


50 г сушени кайсии
50 г стафиди
50 г сушени боровинки
3 с.л. ром
150 г масло
400 г брашно
1/3 ч.л. сол
100 мл прясно мляко
42 г мая
6 с.л. захар
1 ванилия
4 яйца
2 жълтъка
кандирани лимонови и портокалови кори
50 г сладко/50 г шоколад
50 г пудра захар


Сушените плодоlе се поставят в рома за 20 минути. Маслото се разтопява и охлажда. Брашното и солта се пресяват в купа, в единия край се поставя маслото. Хладкото мляко се разбива с маята, захарта, ванилията, яйцата и жълтъците и сместа се прибавя в купата. Бърка се 5 минути с миксер. Портокаловите и лимоновите кори заедно със сушените плодове се добавят също и се омесва тесто. Покрива се с кърпа и стои 40 минути на топло. Форма за печене с диаметър 22 см се намазва с масло. От двупластова хартия за печене с размери 25 на 30 см се оформя пръстен и се закрепва с кламер. Пръстенът се поставя от вътрешната страна на формата. Тестото се изсипва вътре, покрива се и се оставя да втаса, докато стигне почти до върха на хартията. Пече се 60-70 минути върху долната решетка на фурната на 180 градуса, докато покафенее, като 2-3 пъти се маже с масло. Изважда се, охлажда се 5 мин. във формата, изважда се, изстива върху решетка. Намазва се пи желание с конфитюра или с разтопения на водна баня шоколад. Поръсва се с пудра захар.
       

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3318


                                                             Хапки с червени чушки и сирене

2 печени червени чушки
6 филии нарязан хляб
150 г сирене
2 с.л. майонеза
сол
черен пипер


Чушките се обелват и нарязват на парченца. Към тях се прибавят натрошеното сирене, майонезата, черен пипер на вкус и сол, ако е необходимо. С помощта на чашка се изрязват 12 кръгчета от филиите хляб и леко се запичат. Намазват се със сместа.

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3318


                                                                  Броколи с холандски сос


750 г броколи
1 скил. чесън
125 г краве масло
3 жълтъка
1-2 ч.л. лимонов сок
3 с.л. бяло вино
2-3 с.л. див лук
2 с.л. копър
1 ч.л. мащерка
2 с.л. магданоз
2 с.л. пресен босилек
сол
чер пипер


Броколите се накъсват на розички, като в основата им се прави кръстовиден разрез. В 2 л подсолена вода се слага счуканата скилидка чесън и малко масло. Врят 8-10 мин. Отцеждат се.
За соса: Маслото се разтопява. В друг съд се разбиват жълтъците, бялото вино и лимоновият сок на водна баня, докато сосът стане светъл и пенест. Постепенно се сипва разтопеното масло, като се бърка. Добавят се зелените подправки, сол и черен пипер и сосът се сервира с броколите.

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3318


                                                            Салата от броколи "Мимоза"


700 г броколи
2 твърдо сварени яйца
75 г краве масло
индийско орехче
сол


Броколите се накъсват на розички, като в основата им се прави кръстовиден разрез. Поставят се в 1,5 л подсолена вряща вода, овкусяват се със сол и индийско орехче на вкус. Врят 10 минути на тих огън. Отцеждат се, поставят се в чиния, поливат се с разтопеното масло и се поръсват с нарязаните яйца.

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3318


                                                    Салата-торта "Часовник"


4 сварени картофа
4 сварени моркова
4 сварени яйца
сол
1 буркан кисели краставички
1 майонеза - 240 г
1 кофичка кисело мляко
1 пакетче желатин
100 г извара


Картофите, морковите и яйцата се настъргват в отделни съдове и се овкусяват със сол, а киселите краставички се нарязват на кубчета. Желатинът се разтваря в малко вода, затопля се на водна баня до разтопяването му и се добавя към леко затоплените смесени майонеза и кисело мляко. Тази смес се разделя на 5 части, като 4 се прибавят към зеленчуците в четирите съда. Във форма за торта или голяма купа се редят последователно пласт картофи, пласт моркови, пласт краставички, пласт яйца и се повтарят. Притиска се с лъжица, за да слегне. Към петата част от
майонезената смес се добавя изварата, разбива се и се намазва отгоре. От маслини се изрязват римските цифри, украсява се по избор и престоява в хладилник 1 нощ. На сутринта се откопчава формата.


   Това е моят вариант на редена салата.


 

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3318


                                                 Талятели с пилешко и сметана


половин пакет талятели
500 г пилеши гърди
1 глава лук
3-4 скилидки чесън
1 малка заквасена сметана
1 ч.ч. пилешки бульон от кубче
сол
черен пипер
2 с.л. олио


Талятелите се сваряват в подсолена вода според опаковката. През това време се запържват нарязаните лук и чесън за няколко минути, прибавя се нарязаното на парчета месо и се бърка 10-ина минути, прибавят се бульонът, още сол и черен пипер на вкус. Като омекне месото, се сипва сметаната. Ври няколко мин. Сервира се върху талятелите.

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3318


                                                                                                                              Зелена салата с авокадо


1 зелена салата
2 броя авокадо
3 скилидки чесън
сол
черен пипер
2 с.л. зехтин
1-2 с.л. оцет


Авокадата се обелват, нарязват и намачкват с вилица. Прибавят се пресованите скилидки чесън, овкусява се със сол, черен пипер, зехтин и малко оцет. Зелената салата се нарязва и овкусява със сол, зехтин и оцет на вкус. Поднася се с поставена отгоре  авокадова смес.

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3318


                                                                                                                      Мързелива мусака с наденица


1 кг картофи
500 г варена наденица
200 г сирене
чубрица
4-5 с.л. олио
2 яйца
1 ч.ч. кисело мляко
1 с.л. брашно


Картофите се обелват, нарязват на кубчета, слага се сол на вкус, 2 с.л. олио и 1 к.ч. вода. Пекат се на 220 градуса 20 мин. Прибавят се нарязаната на кубчета наденица, натрошеното сирене, чубрицата, още 2 с.л. олио и 1 ч.ч. вода. Всичко се разбърква и пече още 10 минути. Яйцата, киселото мляко и брашното се разбъркват и с тях се залива мусаката. Пече се до готовност на заливката.

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3318
И снимката :smile1:

 


* Търсене



* Говорилня

Refresh History
  • MilkaA40: MilkaA40
    06 Август 2017, 01:51:27
  • pavlova321: люти чушки
    01 Август 2017, 18:42:54
  • valet: Пилаф ориз с фиде
    06 Юли 2017, 15:19:48
  • hristiana:): Някой има ли грил тиган на Брабантия и доволен ли е съответно?
    03 Юни 2017, 19:05:27
  • Kary: Някой използвал ли е мултикукър кинг
    26 Ноември 2016, 16:40:11
  • fanita: пост
    14 Ноември 2016, 18:55:13
  • petty: Аз така и не разбрах какво точно стана :( Наистина бяха добри времена, вдъхновявах се от тук, научих много неща...
    28 Октомври 2016, 13:24:08
  • radost.1955: ами то сайт няма,не съществува.добре,че останаха рецептите.аз също влизам само да потърся някоя,беше времето,когато се пълнеха страниците за отрицателно време.
    26 Октомври 2016, 17:54:17
  • petty: Имам чувството, че някой нарочно пуска от време на време по някой друг постинг, защото трябва да има, макар да са напълно безсмислени, само за пълнеж
    26 Октомври 2016, 10:24:12
  • petty: И аз така. Добре, че поне нещата от преди си стоят... има много ценни рецепти
    26 Октомври 2016, 10:21:28
  • ROSPOP: какво става със сайта? влизам от време на време и се отчайвам - какви са тия глупости, къде са предишните прекрасни статии и коментари, това е сайт аз готвене и храна в края на краищата!
    24 Октомври 2016, 11:49:51
  • val_di16: джолан
    21 Октомври 2016, 15:58:22
  • galka56: тиквеник
    13 Октомври 2016, 18:26:18
  • boriana _grigorova: Здравейте.Имам мултикукър 50 на Делимо. Някой правил ли е някакво лесно ястие , тъй като на мен са ми сложни малко рецептите
    07 Март 2016, 12:58:38
  • boriana _grigorova: Здравейте
    07 Март 2016, 12:56:47
  • Petka :-): как мога да изтря профила си от тази сраница
    07 Март 2016, 06:16:00
  • CVETETO3101: >:(глупости, глупости, глупости са публикациите напоследък. Пълно е с боклуци!!!
    20 Февруари 2016, 21:21:47
  • scorpia: Браво! И този прекрасен сайт ли съсипаха "умни" собственици!?
    01 Януари 2016, 12:26:48
  • GolemDZVER: Валя, може и да ти липсвам, но няма да се върна във форума. Блогът ми е активен - всичмко е там и може да констактуваме както желаеш.А инамче тука стават срамоти - виж за 10 дни пет поста от токущо регистрирани и все за дивотии и нищо съществено. Боли ме сърцето, но тези от Санома излезнаха пълни лаици ... Можехме да им носим дивиденти с хъса, който бяхме вложили в този форум. Отговарям, защото се чуствам длъжен да уважа мнението е .... без знамчение, че е на този скапан сайт
    30 Декември 2015, 18:14:59
  • stplam: Хляб
    26 Декември 2015, 15:52:26
  • Valentina Petrova: и все пак стават чудеса,по Коледа,Golem DZVER ЛИПСВАТ МИ ТВОИТЕ ПУБЛИКАЦИИ
    13 Декември 2015, 11:48:46
  • petty: Жалко :( И все пак не разбирам какво пречи да си споделяме рецепти. Аз не съм много в час с това какво се случва. Сега влизам да потърся рецепта за коледни сладки... добре, че поне старите рецепти си стоят.
    11 Декември 2015, 12:39:22
  • GolemDZVER: права си - направо си умря .... във форума за 6 дни само една публикация. Голям смях. А моите бяха по 5 дневно
    07 Декември 2015, 19:23:47
  • Valentina Petrova: май сайта умря
    05 Декември 2015, 00:01:32
  • Снежка: Май от промените в сайта, по рядко пишем
    30 Ноември 2015, 10:55:12
  • Снежка: Момичета, тази година няма ли да се разменят подаръци?
    30 Ноември 2015, 09:47:43
  • Valentina Petrova: ехооооооо,приятели къде сте,сняг ли ви засипа
    28 Ноември 2015, 14:29:00
  • Bubi4ka: Fate, определено не бих била чак такава оптимистка...
    14 Ноември 2015, 14:43:37
  • FATE: Имах предвид готварската част от форума. Другата съм я прескачала, уви, за това и не съм в крак с новостите. За съжаление откривам, че новите шефове не се справят добре и всичко се забатачва май, май...Оптимистично очаквам нещата да се подобрят !!!
    14 Ноември 2015, 00:32:28
  • pep-4o: Явно не всичко четеш, Фейт :)
    13 Ноември 2015, 11:45:31

* Последното от форума

Сервиз за телефони от cvetozara123
[19 Октомври 2017, 12:49:54 ]


Re: Витамини за подсилване на имунната система от cvetozara123
[19 Октомври 2017, 10:55:59 ]


Витамини за подсилване на имунната система от tomislava
[18 Октомври 2017, 22:29:01 ]


Re: Сръбски ресторант от tomislava
[17 Октомври 2017, 14:19:16 ]


Сръбски ресторант от cvetozara123
[16 Октомври 2017, 22:06:47 ]


Бонбони Лакта от ohoboho
[07 Октомври 2017, 04:25:33 ]


Re: От величието на Рила до спокойствието на Родопите.... от cvetozara123
[28 Септември 2017, 22:20:03 ]


Re: Ремонт от cvetozara123
[28 Септември 2017, 11:21:50 ]


Re: GPS устройство диверсант? от tomislava
[27 Септември 2017, 22:17:57 ]


Re: Дрехи втора употреба от tomislava
[24 Септември 2017, 17:26:02 ]


Re: От величието на Рила до спокойствието на Родопите.... от tomislava
[23 Септември 2017, 09:17:08 ]


Re: От величието на Рила до спокойствието на Родопите.... от cvetozara123
[22 Септември 2017, 09:38:40 ]


Re: Дрехи втора употреба от cvetozara123
[22 Септември 2017, 09:36:01 ]


Дрехи втора употреба от tomislava
[21 Септември 2017, 10:45:59 ]


Re: Мнението Ви за чушкопека от tomislava
[19 Септември 2017, 08:37:01 ]


Re: Бебешка количка за близначета? от cvetozara123
[19 Септември 2017, 08:12:01 ]


Бебешка количка за близначета? от tomislava
[18 Септември 2017, 17:34:34 ]


Re: Ремонт от tomislava
[16 Септември 2017, 18:54:01 ]


Ремонт от cvetozara123
[15 Септември 2017, 19:17:01 ]


GPS устройство диверсант? от cvetozara123
[15 Септември 2017, 10:27:10 ]