Автор Тема: Готварските рецепти за работещи жени на Валя (Тина-Рина)  (Прочетена 539514 пъти)

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3318


                                              Ароматни крутони

                                             

4 филии хляб (резина)
4 с.л. настърган на ситно ренде кашкавал
3 с.л. зехтин
1/2 ч.л. червен пипер
1/4 ч.л. смлян кимион

Настърганият кашкавал се смесва със зехтина, червения пипер и кимиона. С тази смес се намазват филийките на тънък слой, а после се нарязват на пръчици. Поставят се в намазнена тава и се пекат 5-6 минути на 200 градуса.
Подходящи са както за крем супи, така и за хрупане вместо солети например.





Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3318
               

                              Пастет с риба тон, царевица и крема сирене

                                            Време за приготвяне: 10 минути

1 консерва риба тон
100 г царевица от консерва
1 пакетче крема сирене ( 125 г)
1/2 ч.л. червен пипер
1 ч.л. лимонов сок
сол, черен пипер


Рибата се отцежда от соса, разбърква се с крема сиренето, а после се прибавят червеният пипер, лимоновият сок, соли черен пипер на вкус. Сместа се пасира.




 

sezamm

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 607
Тина-Рина ,отдавна не бях тука ,какви хубави неща си направила,ще пробвам много от тях,само имам проблеми с качване на снимки във форума .
mazesin yemekleri

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3318


Ооо, sezamm, колко мило, много, много ти благодаря!!! С нетърпение ще чакам снимките ти!

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3318


                                                           Пиле със зеле в плик за печене



800 г пилешко месо
1 прясна зелка
1 глава кромид лук
2 домата
1 кубче пилешки бульон
сол
черен пипер
1 ч.л. червен пипер
3 с.л. олио
1 к.ч. вода


Зелено се нарязва и претрива със сол - поставя се в тава, прибавят се нарязаното месо, домати лук, подправките, стритото кубче бульон, олиото и водата. Всичко се разбърква и изсипва в плик за печене, който се връзва отгоре и поставя в тава, като
се продупчва отгоре на няколко места. Отстрани се сипват 2 ч.ч. вода. Ястието се пече на 200 градуса 1 час.

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3318


                                                                     Зелена салата с риба тон и царевица


1 зелена салата
1 консерва риба тон
100 г царевица от консерва
1 ч.л. горчица
2 с.л. сок от лимон
2 с.л. зехтин
сол на вкус
маслини за украса


Зелената салата се нарязва на едро, царевицата и рибата тон се отцеждат и поставят отгоре й. Отделно се смесват горчицата, зехтина, лимоновият сок и сол на вкус и с този дресинг се залива салатата. Украсява се с маслини.

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3318


                                                                   Руладини от свинско месо


800 г св. месо (филе или плешка)
50 г масло
50 г олио
2 моркова
1/2 глава целина
2 глави кромид лук
2 сварени яйца
сол
черен пипер
50 мл вино
2 ч.л. горчица

Месото се нарязва на 8 парчета. Начукват се, овкусяват се със сол и черен пипер на вкус, всяко се намазва с горчица, сол и черен пипер. Морковите, лукът и целината (нарязани) се задушават в олиото и маслото. Врят 5 минути и се прибавят сварените яйца, нарязани на кубчета. Върху всяко парче месо се поставя от плънката. Навива се на руло. Рулцата се поставят в намазнена тавичка с малко вода и се покриват с фолио. Пекат се 1 час. Малко преди да се извадят, се сипва виното.

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3318

                                                               Праз с шунка и сметана



4 стръка праз
8 тънки резена шунка
150 мл сметана
1 ч.л. брашно
настъргано индийско орехче
сол
олио


   Празът се почиства и нарязва на 8 парчета. Слага се в 500 мл вряща подсолена вода да се вари 10 мин. Отцежда се и се завива с по 1 парче шунка всяко парче праз (може да си помогнете с клечка за зъби). Обвитите парчета се нареждат в намаслен съд от йена, заливат се със сметаната, поръсват се с настъргано  индийско орехче, поставя се капак или фолио и се пече на 220 градуса 20 мин. Изваждат се. Брашното се размива в 1 с.л. вода в тиган, сипва се сметановият сос да се сгъсти. Щом заври, се поливат парчетата праз.
« Последна редакция: 28 Ноември 2011, 13:21:31 от Tina-Rina »

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3318


Едно предложение за бърз, вкусен и ефектен десерт за Коледа:

                                                              Облечени ябълки



400 г бутер тесто
9 по-малки ябълки
100 г мед или конфитюр
100 г счукани орехови ядки
3 с.л. овесени ядки
1 яйце

пудра захар


Ябълките се обелват, издълбава се сърцевината им с помощта на приспособлението за почистването на семенната част на чушки. В купа се смесват конфитюрът (медът), натрошените орехи и овесените ядки. Листът бутер тесто се разточва леко и се разделя на 9 квадрата. В средата на всеки се слага по една издълбана ябълка, която се пълни със сместа. Краищата на квадратите се повдигат към върха на ябълките (загръщат ги) и леко се притискат в сместа. Пекат се в намаслена или покрита с пекарска хартия тавичка на 200 градуса 15-20 минути.

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3318


                                                      Зимна чорба с леща
 
200 г леща
4 картофа
3-4 с.л. ситно нарязано кисeло зеле
1 ч.л. червен пипер
1 гл. кромид лук
1 с.л. брашно
1-2 с.л. олио
сол
черен пипер


   В 1,5 л вряща подсолена вода се слагат лещата, картофите, нарязани на кубчета, и зелето. Варят се 30 минути. В олиото

се запържват нарязаните лук и чесън до омекване, поръсват се с брашното и червения пипер и тази запръжка се разрежда с

малко бульон от лещата. Връща се в тенджерата, овкусява се със сол и черен пипер. Чорбата ври още 10 мин.
         

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3318


                                                                Свински котлети с горчица


4 свински котлета
4 глави кромид лук
4 скилидки чесън
2 с.л. олио
150 мл сметана
4ч.л.горчица
1/3 ч.л. къри на прах
черен пипер
сол


   Котлетите се начукват, окусяват се със сол и черен пипер и се намазват отгоре с горчица. Лукът и чесънът се нарязват и разстилат върху пържолите. Поливат се с олиото и 1 к.ч. вода. Пекат се 35 минути на 250 градуса. Поливат се със смес от разбитите 2 ч.л. горчица, сметаната и кърито. Допичат се още 5 мин.


Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3318

                                                        Бързи сладки с бутер тесто


1 пакет бутер тесто
1 бурканче сладко по избор


               Корите от бутер тесто се разточват леко. С помощта на чашка се изрязват кръгове. Половината от тях се изрязват с по-малка чашка, така че да се получи халкичка. Кръговете се намазват с четка с вода открая и отгоре се поставят халкичките. По същия начин се правят и по-малките останали от изрязването на халкичките кръгчета. Леко се притискат и поставят в намаслена или покрита с пекарска хартия тавичка. Пекат се 15-ина минути на 200 градуса. Пълнят се със сладко по избор.
« Последна редакция: 04 Декември 2011, 16:59:30 от Tina-Rina »

bordovsky

  • динозавър
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 5415

                                                        Бързи сладки с бутер тесто


Тези форми за пълнене от бутер тесто(с плънка по избор) се наричат воловани или бушета. Могат да бъдат и с друга форма. Продават се и готови, изпечени, само да си ги напълним. :thumbup:

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3318


                                                         Слънчогледки

                                                               60 броя


250 г брашно
1 щипка сол
1 ч.л. настъргана лимонова кора
3 с.л. мед
200 г студено масло
1 яйце
150 г белени слънчогледови семки
100 г мед
2-3 с.л. бита сметана


   Пресятото брашно се сипва в купа заедно със солта, лимоновата кора, 150 г масло, яйцето и меда. Бърка се с миксера до ронливо тесто. Меси се на топка. Поставя се в хладилник за 30 минути. Слънчогледовите семки се запичат на сух тиган 1-2 минути, добавят се медът, сметаната и оставалото масло. Разбъркват се добре. Тестото се разточва на 2 кори. Изрязват се кръгли сладки, върху всяка се поставя в средата по 1 ч.л. от слънчогледовата смес. Поставят се в тавички, покрити с пекарска хартия, и се пекат 12-15 минути на 180 градуса до златистожълто.

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3318


                                                              Огретен с китайско зеле


1 кг китайско зеле
1 кубче пил. бульон, разтворен в 1 л вода
75 г масло
100 г настърган кашкавал
1 глава кромид лук
150 мл сметана
1 с.л. магданоз
сол и черен пипер на вкус


   Зелето се срязва по дължина на 4 парчета, но не докрая, за да не се разпадне, и се вари в заврелия бульон 10 минути. Отцежда се, нарязва се до края. Парчетата се нареждат в намаслена тавичка и се поръсват с половината кашкавал. В купа се смесват нарязаният на ситно лук, сметаната, магданозът, сол и черен пипер. С този сос се залива зелето. Поръсва се с останалия кашкавал и се пече 15 минути на 220 градуса.




 


* Търсене



* Говорилня

Refresh History
  • MilkaA40: MilkaA40
    06 Август 2017, 01:51:27
  • pavlova321: люти чушки
    01 Август 2017, 18:42:54
  • valet: Пилаф ориз с фиде
    06 Юли 2017, 15:19:48
  • hristiana:): Някой има ли грил тиган на Брабантия и доволен ли е съответно?
    03 Юни 2017, 19:05:27
  • Kary: Някой използвал ли е мултикукър кинг
    26 Ноември 2016, 16:40:11
  • fanita: пост
    14 Ноември 2016, 18:55:13
  • petty: Аз така и не разбрах какво точно стана :( Наистина бяха добри времена, вдъхновявах се от тук, научих много неща...
    28 Октомври 2016, 13:24:08
  • radost.1955: ами то сайт няма,не съществува.добре,че останаха рецептите.аз също влизам само да потърся някоя,беше времето,когато се пълнеха страниците за отрицателно време.
    26 Октомври 2016, 17:54:17
  • petty: Имам чувството, че някой нарочно пуска от време на време по някой друг постинг, защото трябва да има, макар да са напълно безсмислени, само за пълнеж
    26 Октомври 2016, 10:24:12
  • petty: И аз така. Добре, че поне нещата от преди си стоят... има много ценни рецепти
    26 Октомври 2016, 10:21:28
  • ROSPOP: какво става със сайта? влизам от време на време и се отчайвам - какви са тия глупости, къде са предишните прекрасни статии и коментари, това е сайт аз готвене и храна в края на краищата!
    24 Октомври 2016, 11:49:51
  • val_di16: джолан
    21 Октомври 2016, 15:58:22
  • galka56: тиквеник
    13 Октомври 2016, 18:26:18
  • boriana _grigorova: Здравейте.Имам мултикукър 50 на Делимо. Някой правил ли е някакво лесно ястие , тъй като на мен са ми сложни малко рецептите
    07 Март 2016, 12:58:38
  • boriana _grigorova: Здравейте
    07 Март 2016, 12:56:47
  • Petka :-): как мога да изтря профила си от тази сраница
    07 Март 2016, 06:16:00
  • CVETETO3101: >:(глупости, глупости, глупости са публикациите напоследък. Пълно е с боклуци!!!
    20 Февруари 2016, 21:21:47
  • scorpia: Браво! И този прекрасен сайт ли съсипаха "умни" собственици!?
    01 Януари 2016, 12:26:48
  • GolemDZVER: Валя, може и да ти липсвам, но няма да се върна във форума. Блогът ми е активен - всичмко е там и може да констактуваме както желаеш.А инамче тука стават срамоти - виж за 10 дни пет поста от токущо регистрирани и все за дивотии и нищо съществено. Боли ме сърцето, но тези от Санома излезнаха пълни лаици ... Можехме да им носим дивиденти с хъса, който бяхме вложили в този форум. Отговарям, защото се чуствам длъжен да уважа мнението е .... без знамчение, че е на този скапан сайт
    30 Декември 2015, 18:14:59
  • stplam: Хляб
    26 Декември 2015, 15:52:26
  • Valentina Petrova: и все пак стават чудеса,по Коледа,Golem DZVER ЛИПСВАТ МИ ТВОИТЕ ПУБЛИКАЦИИ
    13 Декември 2015, 11:48:46
  • petty: Жалко :( И все пак не разбирам какво пречи да си споделяме рецепти. Аз не съм много в час с това какво се случва. Сега влизам да потърся рецепта за коледни сладки... добре, че поне старите рецепти си стоят.
    11 Декември 2015, 12:39:22
  • GolemDZVER: права си - направо си умря .... във форума за 6 дни само една публикация. Голям смях. А моите бяха по 5 дневно
    07 Декември 2015, 19:23:47
  • Valentina Petrova: май сайта умря
    05 Декември 2015, 00:01:32
  • Снежка: Май от промените в сайта, по рядко пишем
    30 Ноември 2015, 10:55:12
  • Снежка: Момичета, тази година няма ли да се разменят подаръци?
    30 Ноември 2015, 09:47:43
  • Valentina Petrova: ехооооооо,приятели къде сте,сняг ли ви засипа
    28 Ноември 2015, 14:29:00
  • Bubi4ka: Fate, определено не бих била чак такава оптимистка...
    14 Ноември 2015, 14:43:37
  • FATE: Имах предвид готварската част от форума. Другата съм я прескачала, уви, за това и не съм в крак с новостите. За съжаление откривам, че новите шефове не се справят добре и всичко се забатачва май, май...Оптимистично очаквам нещата да се подобрят !!!
    14 Ноември 2015, 00:32:28
  • pep-4o: Явно не всичко четеш, Фейт :)
    13 Ноември 2015, 11:45:31

* Последното от форума

Re: Сервиз за телефони от tomislava
[20 Октомври 2017, 19:27:28 ]


Сервиз за телефони от cvetozara123
[19 Октомври 2017, 12:49:54 ]


Re: Витамини за подсилване на имунната система от cvetozara123
[19 Октомври 2017, 10:55:59 ]


Витамини за подсилване на имунната система от tomislava
[18 Октомври 2017, 22:29:01 ]


Re: Сръбски ресторант от tomislava
[17 Октомври 2017, 14:19:16 ]


Сръбски ресторант от cvetozara123
[16 Октомври 2017, 22:06:47 ]


Бонбони Лакта от ohoboho
[07 Октомври 2017, 04:25:33 ]


Re: От величието на Рила до спокойствието на Родопите.... от cvetozara123
[28 Септември 2017, 22:20:03 ]


Re: Ремонт от cvetozara123
[28 Септември 2017, 11:21:50 ]


Re: GPS устройство диверсант? от tomislava
[27 Септември 2017, 22:17:57 ]


Re: Дрехи втора употреба от tomislava
[24 Септември 2017, 17:26:02 ]


Re: От величието на Рила до спокойствието на Родопите.... от tomislava
[23 Септември 2017, 09:17:08 ]


Re: От величието на Рила до спокойствието на Родопите.... от cvetozara123
[22 Септември 2017, 09:38:40 ]


Re: Дрехи втора употреба от cvetozara123
[22 Септември 2017, 09:36:01 ]


Дрехи втора употреба от tomislava
[21 Септември 2017, 10:45:59 ]


Re: Мнението Ви за чушкопека от tomislava
[19 Септември 2017, 08:37:01 ]


Re: Бебешка количка за близначета? от cvetozara123
[19 Септември 2017, 08:12:01 ]


Бебешка количка за близначета? от tomislava
[18 Септември 2017, 17:34:34 ]


Re: Ремонт от tomislava
[16 Септември 2017, 18:54:01 ]


Ремонт от cvetozara123
[15 Септември 2017, 19:17:01 ]