Автор Тема: Готварските рецепти за работещи жени на Валя (Тина-Рина)  (Прочетена 553099 пъти)

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3318


                                 Пастет от червени чушки

                                  Време за приготвяне - 15 минути


3 червени чушки
5 скилидки чесън
250 г сухари
100 г смлени орехи
4 с.л. олио
2 с.л. оцет
сол


      Чушките се изпичат, обелват и нарязват на парчета. Сухарите се накисват във вода и после се изстискват. Смесват се чушките със сухарите, обелените и нарязани скилидки чесън, орехите, олиото, оцетът и сол на вкус. Сместа се пасира.

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3318


                                                                   Фритата с тиквички

                                                                     Време за приготвяне: 25 мин.


2 тиквички
4 яйца
1 глава кромид лук
4 скилидки чесън
1/2 ч.л. босилек
1/4 ч.л. риган
50 г кашкавал/ сирене
2 с.л. олио
сол
черен пипер


    В тенджера с олиото се задушават нарязаните лук и чесън за няколко минути, прибавят се нарязаните на кубчета тиквички и се задушават 5 минути под капак. В купа се разбиват яйцата, прибавят се подправките, настърганият кашкавал (сирене) и сол на вкус. Задушените зеленчуци се махат от тигана, оставят се да се охладят няколко минути, изсипват се в купата с яйцата и се разбъркват. Сместа се изсипва в намазнен тиган и се оставя на среден огън 7-8 минути  под капак. Запича се още 5 минути във фурна само на горен реотан (при леко отворена вратичка на фурната).



Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3318


                                                                 Десетминутна ябълкова торта


5 средни по големина ябълки
300 г бишкоти или обикновени бисквити
100 г масло
100 г стафиди
1 равна ч.л. канела
100 г орехи (може и без тях)
4 с.л. пудра захар
1 голяма кофичка заквасена сметана (400 г)
50 г шоколад за украса


                       Ябълките се обелват, почистват, рендосват и изстискват. В купа се смесват натрошените на дребни парченца бишкоти (бисквити), изстисканите ябълки, начуканите в хаванче орехи, стафидите, разтопеното масло, канелата, 3 с.л. пудра захар и  350 г от заквасената сметана. Сместа се изсипва в откопчаваща се форма за торта, заглажда се, отгоре се намазва с разбърканите 50 г сметана с 1 с.л. пудра захар. Украсява се с разтопен на водна баня шоколад и се поставя в хладилник поне за 4 часа.

petty

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1259
Мерси за бързата и вкусна рецепта! Вчера, още щом я видях, взех продуктите и я спретнах - стана лека и много вкусна, предполагам и полезна заради ябълките. Само дето я правих с течна вместо заквасена сметана и тъй като не ми се разбиваше, отгоре полях с нещо като ганаш. Снимки нямам, защото се унищожи много бързо.  :smile1:
« Последна редакция: 19 Октомври 2011, 10:53:38 от petty »

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3318
Еее, petty, страхотна бързачка си!
Тортичката, както си установила, е освен бърза за правене и много лека и свежа от суровите ябълки!
Благодаря ти!!!  :air_kiss:

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3318

                                                                   Кюфтета от карфиол

                                                                  Време за приготвяне: 35 мин.


500 г карфиол
4 картофа
3 яйца
2 ч.ч. брашно
1/2 ч.ч. кашкавал/сирене
магданоз
олио
галета
сол
черен пипер


                Накъсаният на розички карфиол и обелените картофи (цели) се сваряват за 20-ина минути в подсолена вода. Намачкват с преса и се смесват с 1 яйце, 1 ч.ч. брашно, настъргания кашкавал, нарязания магданоз, черен пипер и сол. Оформят се кюфтета, които се овалват в останалото брашно, разбитите 2 яйца, а после -  в галета. Пържат се.
« Последна редакция: 20 Октомври 2011, 21:52:38 от Tina-Rina »

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3318
   

                                               Карамелени смокини с кисело мляко

                                                    Време за приготвяне: 10 минути


600 г изцедено кисело мляко
3 с.л. мед
1/2 ч.л. канела
1 щипка карамфил
4 смокини, срязани на 4 парчета
4 ч.л. захар
1 ч.л. масло
4 с.л. орехи, едро нарязани
1 с.л. мед за орехите


                    Млякото се разбърква с меда, канелата и карамфила. Сипва се в чаши или купички. Смокините се срязват на четири парчета и всяка половинка се поръсва със захар. Маслото се загрява в тиган и смокините се поставят в него. Оставят се на умерен огън за 3-4 мин., докато се карамелизират. Орехите се слагат в тигана, разбъркват се, докато се запекат, добавя се медът. Върху киселото мляко се поставят по четири парчета смокини и орехи с мед.

Източник: сп. "Меню"
       

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3318
  

                                                                 Лучена селска чорба

 
4 големи глави лук
2 с.л. олио
50 г масло
3 равни с.л. брашно
1 кубче зеленчуков бульон
сол
черен пипер
1 1/2 л гореща вода
сирене за сервирането


       Лукът, нарязан на полумесеци, се задушава на бавен огън в олиото и маслото 15-ина минути. Натрошава се бульонът, поръсва се с брашното, разбърква се и се сипва горещата вода. Чорбата се посолява на вкус, прибавя се черният пипер и ври на слаб огън още 20 минути. Поднася се с натрошено сирене.
   Може да се поднесе и в готови или приготвени от вас питки, на които се изрязва капаче и се издълбават.                                
« Последна редакция: 25 Октомври 2011, 17:39:18 от Tina-Rina »

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3318


                                                                    Бърза салата с карфиол

                                                                     Време за приготвяне: 5 минути



500 г карфиол (около половин глава)
2 ябълки
125 г майонеза
3 с.л. кисело мляко
сол
3 с.л. лимонов сок
черен пипер
магданоз


Карфиолът се накъсва, нарязва на розички и поставя в купа. Ябълките се обелват, почистват, нарязват се на парченца и се прибавят в купата. Майонезата се смесва с киселото мляко, лимоновия сок, сол и черен пипер на вкус и се прибавя към останалите продукти. Разбъркват се добре. Салатата се поръсва с  магданоз.
 
                                                             

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3318
 

                                        Лодки от готово тесто

                                         Време за приготвяне: 30 мин.


1 кг готово тесто
250 г сирене
2 яйца
4 с.л. кисело мляко
чубрица
2 с.л. масло
50 г кашкавал (по желание)
парченца маслини за украса


Тестото се разделя на 6 топки. Всяка се разтегля под формата на лодка, като се прави 1-сантиметров бордюр. Лодките се пълнят с плънка, приготвена от разбитите яйца, натрошеното сирене, киселото мляко, маслото, чубрицата и настъргания кашкавал, украсяват се с парченца маслини. Пекат се в загрята фурна на 200 градуса 20 минути.

 

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3318


                                                                   Карфиол с кашкавал на фурна

                                                                     Време за приготвяне: 30 минути


1 средна глава карфиол
200 г кашкавал
2 с.л. брашно
черен пипер
сол
масло
олио


            Карфиолът се накъсва на розички, които се нарязват на 3 части и поставят в тенджера с вряща подсолена вода. Ври 10 минути. Прецежда се през гевгир и се изсипва в намаслена тава. Отгоре се поръсва с 2/3 от настъргания кашкавал. В тиган с 1 с.л. олио и 2 с.л. масло се запържва брашното, сипват се 2 ч.ч. от водата, в която е врял карфиолът, и черен пипер на вкус. Ако е необходимо, се добавя още малко сол. Щом кипне, сосът се изсипва върху карфиола и се поръсва с останалия настърган кашкавал. Пече се в нагорещена фурна на 220 градуса 15 минути.

                                                                   

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3318

                                              Карамелизирана тиква


1 кг нарязана на парчета тиква
4 яйца
1 1/2 ч.ч. захар
1 л прясно мляко


   Тиквата се нарязва на парченца и сварява почти до готовност.  В тавичка се карамелизира 1/2 ч.ч. захар, нареждат се парченцата тиква, оваляни в брашно, заливат се със смес от 4 яйца, 1 л прясно мляко и 1 ч.ч. захар. Пече се.

(Тази рецепта съм я пускала преди няколко години, но сега е по-точна откъм продукти и има снимка.)
 
« Последна редакция: 06 Ноември 2011, 16:45:33 от Tina-Rina »

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3318


                                                             Крем супа от тиква

                                                           Време за приготвяне: 30 минути



1 кг тиква
2 моркова
1 стрък праз
4 скилидки чесън
1 л телешки бульон от кубче
100 мл сметана/прясно мляко
сол
черен пипер
1/4 ч.л. джинджифил

Тиквата се обелва и нарязва на кубчета, морковите - на кубчета, празът и чесънът - на кръгчета. Зеленчуците се слагат във врящия бульон и се варят 25 минути. Супата се пасира, връща се на котлона, прибавят се сметаната, сол и черен пипер на вкус и джинджифилът. Маха се от огъня.

   Това е моят вариант на тиквената крем супа.

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3318


                                        Салата от печен лук, печени чушки и царевица

2 глави кромид лук
5 червени печени чушки
200 г царевица от консерва
4 скилидки чесън
1 ч.л. горчица
2 с.л. оцет
3 с.л. зехтин
1 с.л. нарязан магданоз
сол на вкус

Лукът се обелва, нарязва на шайби и се запича на скара или сух тефлонов тиган. Чушките се изпичат и обелват, нарязват се на парчета и се смесват с царевицата. Овкусява се с дресинг от смесените горчица, оцет, зехтин, пресован чесън, нарязан магданоз и сол. Печеният лук се нарязва на парчета, полсолява се и се нарежда в чиния за сервиране. Отгоре се изсипват чушките с царевицата.

                 

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3318


                                       Панирани зелеви пликчета


8 зелеви листа
брашно
олио
2 яйца
200 г сирене
1 домат
сол
черен пипер
галета


 Листата се отделят от зелката, пускат се във вряла посолена вода и се бланшират 5 минути до омекването им. (Ако ви е трудно да ги отделите, потопете зелката във вряла вода и я извадете - така става по-лесно.) След като изстинат, във всеки лист се поставя или плочка сирене, или шайба домат, загъват се, като се оформят на плик, овалват се в брашното, разбитите яйца, подправени с черния пипер, и галетата. Изпържват се от всички страни в сгорещена мазнина. Вкусни са и без пълнеж вътре.


 


* Търсене



* Говорилня

Refresh History
  • vladofidera: Търся рецепта за гланциране на месото след изпичането му на скара или фурна
    18 Ноември 2017, 16:32:42
  • vladofidera: Здравейте
    18 Ноември 2017, 16:31:10
  • MilkaA40: MilkaA40
    06 Август 2017, 01:51:27
  • pavlova321: люти чушки
    01 Август 2017, 18:42:54
  • valet: Пилаф ориз с фиде
    06 Юли 2017, 15:19:48
  • hristiana:): Някой има ли грил тиган на Брабантия и доволен ли е съответно?
    03 Юни 2017, 19:05:27
  • Kary: Някой използвал ли е мултикукър кинг
    26 Ноември 2016, 16:40:11
  • fanita: пост
    14 Ноември 2016, 18:55:13
  • petty: Аз така и не разбрах какво точно стана :( Наистина бяха добри времена, вдъхновявах се от тук, научих много неща...
    28 Октомври 2016, 13:24:08
  • radost.1955: ами то сайт няма,не съществува.добре,че останаха рецептите.аз също влизам само да потърся някоя,беше времето,когато се пълнеха страниците за отрицателно време.
    26 Октомври 2016, 17:54:17
  • petty: Имам чувството, че някой нарочно пуска от време на време по някой друг постинг, защото трябва да има, макар да са напълно безсмислени, само за пълнеж
    26 Октомври 2016, 10:24:12
  • petty: И аз така. Добре, че поне нещата от преди си стоят... има много ценни рецепти
    26 Октомври 2016, 10:21:28
  • ROSPOP: какво става със сайта? влизам от време на време и се отчайвам - какви са тия глупости, къде са предишните прекрасни статии и коментари, това е сайт аз готвене и храна в края на краищата!
    24 Октомври 2016, 11:49:51
  • val_di16: джолан
    21 Октомври 2016, 15:58:22
  • galka56: тиквеник
    13 Октомври 2016, 18:26:18
  • boriana _grigorova: Здравейте.Имам мултикукър 50 на Делимо. Някой правил ли е някакво лесно ястие , тъй като на мен са ми сложни малко рецептите
    07 Март 2016, 12:58:38
  • boriana _grigorova: Здравейте
    07 Март 2016, 12:56:47
  • Petka :-): как мога да изтря профила си от тази сраница
    07 Март 2016, 06:16:00
  • CVETETO3101: >:(глупости, глупости, глупости са публикациите напоследък. Пълно е с боклуци!!!
    20 Февруари 2016, 21:21:47
  • scorpia: Браво! И този прекрасен сайт ли съсипаха "умни" собственици!?
    01 Януари 2016, 12:26:48
  • GolemDZVER: Валя, може и да ти липсвам, но няма да се върна във форума. Блогът ми е активен - всичмко е там и може да констактуваме както желаеш.А инамче тука стават срамоти - виж за 10 дни пет поста от токущо регистрирани и все за дивотии и нищо съществено. Боли ме сърцето, но тези от Санома излезнаха пълни лаици ... Можехме да им носим дивиденти с хъса, който бяхме вложили в този форум. Отговарям, защото се чуствам длъжен да уважа мнението е .... без знамчение, че е на този скапан сайт
    30 Декември 2015, 18:14:59
  • stplam: Хляб
    26 Декември 2015, 15:52:26
  • Valentina Petrova: и все пак стават чудеса,по Коледа,Golem DZVER ЛИПСВАТ МИ ТВОИТЕ ПУБЛИКАЦИИ
    13 Декември 2015, 11:48:46
  • petty: Жалко :( И все пак не разбирам какво пречи да си споделяме рецепти. Аз не съм много в час с това какво се случва. Сега влизам да потърся рецепта за коледни сладки... добре, че поне старите рецепти си стоят.
    11 Декември 2015, 12:39:22
  • GolemDZVER: права си - направо си умря .... във форума за 6 дни само една публикация. Голям смях. А моите бяха по 5 дневно
    07 Декември 2015, 19:23:47
  • Valentina Petrova: май сайта умря
    05 Декември 2015, 00:01:32
  • Снежка: Май от промените в сайта, по рядко пишем
    30 Ноември 2015, 10:55:12
  • Снежка: Момичета, тази година няма ли да се разменят подаръци?
    30 Ноември 2015, 09:47:43
  • Valentina Petrova: ехооооооо,приятели къде сте,сняг ли ви засипа
    28 Ноември 2015, 14:29:00
  • Bubi4ka: Fate, определено не бих била чак такава оптимистка...
    14 Ноември 2015, 14:43:37

* Последното от форума

Коледни подаръци от cvetozara123
[15 Декември 2017, 19:05:11 ]


Re: Магазин за обувки от cvetozara123
[15 Декември 2017, 15:51:04 ]


Re: Уреди на марката Miele от cvetozara123
[15 Декември 2017, 15:32:12 ]


Re: Какво да правя? от cvetozara123
[15 Декември 2017, 14:11:20 ]


Уреди на марката Miele от tomislava
[14 Декември 2017, 23:38:23 ]


Какво да правя? от tomislava
[14 Декември 2017, 21:57:14 ]


Магазин за обувки от tomislava
[14 Декември 2017, 19:26:39 ]


Re: Онлайн пазаруване от tomislava
[10 Декември 2017, 12:58:31 ]


Онлайн пазаруване от cvetozara123
[09 Декември 2017, 23:42:24 ]


Re: С какво пържите храната? от cvetozara123
[08 Декември 2017, 16:21:25 ]


С какво пържите храната? от tomislava
[06 Декември 2017, 01:07:15 ]


Re: Магазин за обувки от jeneta
[30 Ноември 2017, 10:21:55 ]


Re: Предколедна почивка от tomislava
[30 Ноември 2017, 10:18:11 ]


Кредит от кеш кредит? от tomislava
[30 Ноември 2017, 10:07:15 ]


Коледни формички от tomislava
[30 Ноември 2017, 10:05:44 ]


Re: Магазин за обувки от tomislava
[29 Ноември 2017, 21:59:28 ]


Re: Предколедна почивка от cvetozara123
[29 Ноември 2017, 21:32:36 ]


Re: Заместител на вредни храни от cvetozara123
[29 Ноември 2017, 18:17:00 ]


Re: Бърз кредит за ремонт на кухнята от cvetozara123
[29 Ноември 2017, 18:10:06 ]


Търся рецепта от vladofidera
[29 Ноември 2017, 14:25:30 ]