Автор Тема: Готварските рецепти за работещи жени на Валя (Тина-Рина)  (Прочетена 539105 пъти)

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3318



                                        Кюфтета от тиквички с овесени ядки

                                                 Време за приготвяне: 20 минути


1 по-голяма тиквичка
2 моркова
2 яйца
6 с.л. овесени ядки
2 с.л. брашно
1 ч.л. кимион
1 ч.л. риган
1/4 ч.л. черен пипер
1/2 ч.л. сол
олио за пържене


   Зеленчуците се настъргват, като тиквичките се изстискват след това. Смесват се и към тях се прибавят яйцата, накиснатите във вода за няколко минути и изстискани овесени ядки, брашното и подправките. Сместа се разбърква добре. С лъжица се гребва от нея и се поставя в загрятото олио. Кюфтетата се пържат се 3 минути от всяка страна.
   Поднасят се с кисело мляко с чесън и копър.


Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3318


                                  Салата от краставици и чесън

                                      Време за приготвяне: 10 минути

2 краставици
5-6 скилидки чесън
2 с.л. копър
2 с.л. зехтин
2 с.л. лимонов сок или оцет
сол


   Краставиците се обелват и нарязват на кубчета. Чесънът се обелва и пресова или настъргва. В купа се смесват краставиците, чесънът, нарязаният копър и сместа се овкусява със зехтина, лимоновия сок и сол на вкус. Добре е да постои половин час в хладилник.

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3318


                                          Пиле с бяло вино и кисело мляко

                                             Време за приготвяне: 30 мин.


1 пиле или 4 пилешки гърди
1 ч.ч. бяло вино
1 кофичка кисело мляко
1/2 ч.л. черен пипер
50 г масло
5-6 зърна бахар
сол


   Пилето се нарязва на порции и се нарежда в йенска тенджера. В купа се смесват виното, киселото мляко, нарязаното на парченца масло, черният пипер, бахарът и сол на вкус. Пече се на 220 градуса 25-30 минути.

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3318


                                           Панирани чушки, пълнени със сирене

                                            Време за приготвяне: 30 минути


12 чушки
300 г сирене
3 белтъка
брашно
галета
олио


   Чушките се изпичат, обелват се, с нож се прави разрез и внимателно се изваждат семките. Всяка чушка се пълни с парче сирене. Внимателно се овалват в брашното, после - в разбитите белтъци, накрая - в галетата и се пържат в сгорещеното олио.

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3318
 

                                                                    Егейски джъндък

                                                             Време за приготвяне: 15 минути


500 г изцедено кисело мляко
2 скилидки чесън
7-8 чорбаджийски чушки
2 с.л. зехтин
няколко стръка копър
1/2 ч.л. сол


    Чорбаджийските чушки се изпичат, обелват, почистват от семето и се нарязват на парчета. В купа се смесват киселото мляко, пресованият или настърган чесън, парченцата чушки, зехтинът, нарязаният копър и солта. Всичко се разбърква.
« Последна редакция: 14 Август 2011, 13:19:37 от Tina-Rina »

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3318


                                                           Печени домати с яйца и сирене

                                                              Време за приготвяне: 20 минути


5 домата
4 яйца
200 г сирене
1/2 ч.л. чубрица
сол
олио


    Доматите се нарязват на филии, посоляват се леко и се поставят в намазана с олио тава. Поръсват се с олио и с чубрицата. Пекат се 10 минути на 220 градуса. Тавата се изважда от фурната и върху доматите се чукват яйцата, а отстрани се поръсва натрошеното сирене. Пече се до готовност на яйцата. 

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3318

                                                         Предястие с домати, яйца и кашкавал

                                                              Време за приготвяне: 15 минути


3 домата
3 яйца
1 с.л. майонеза
2 с.л. кисело мляко
100 г кашкавал
сол
черен пипер


    Доматите се разрязват на 2 части, с лъжичка се издълбава вътрешността им и се обръщат да се отцедят върху хартия. Яйцата се сваряват, обелват и нарязват на кубчета. В купа се смесват нарязаната вътрешност на доматите, кубчетата яйца, млякото, майонезата, сол и черен пипер на вкус. С тази смес се пълнят половинките домати, а отгоре се поръсват с настъргания кашкавал.

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3318

                                       Бърза студена доматена супа

                                           Време за приготвяне: 10 минути


500 г консервирани домати
1 ч.ч. кисело мляко
1/2 глава кромид лук
2 с.л. зехтин
1/2 ч.л. сол
1/2 ч.л. черен пипер
4 яйца
100 г сирене


   Доматите се смесват с киселото мляко, настъргания лук, зехтина, солта и черния пипер. Сместа се пасира. В съд с подсолена вода се счупват яйцата и се варят до забулването им. Супата се сервира, като във всяка порция се слага по едно яйце и малко настъргано сирене.



Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3318

                                     Тиквички с яйца и сирене на фурна

                                       Време за приготвяне: 30 минути


4 средни тиквички
3 яйца
300 г сирене
6 с.л. грис
1/2 връзка копър
сол
1 домат
3 с.л. олио


   Тиквичките се настъргват и смесват с разбитите яйца, натрошеното сирене, нарязания копър, гриса, малко сол (зависи колко солено е сиренето) и 2 с.л. олио. Сместа се разбърква и изсипва в намазнена с останалото олио тавичка. Отгоре се слагат нарязаните филийки от домата. Пече се 25 минути.

    
« Последна редакция: 20 Август 2011, 17:09:04 от Tina-Rina »

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3318


                                           Сладкиш със сини сливи

                                           Време за приготвяне: 40 минути


500 г сини сливи
2 ч.ч. брашно
2 яйца
3 к.ч. захар
1 ч.ч. кисело мляко
1 ч.л. бакпулвер
1 пакетче ванилия
50 г разтопено масло
1 ч.л. канела
2 с..л. галета
2 с.л. пудра захар


          В купа се разбиват яйцата с 3/4 от захарта, добавят се млякото с разтворения в него бакпулвер, брашното, маслото и ванилията. Сместа се изсипва в покрита с пекарска хартия тавичка или намазнена и леко набрашнена. Сините сливи се почистват от костилките, нарязват се на 2 или на 4 парчета, разбъркват се с останалата 1/4 захар, канелата и галетата. Парчетата сливи се нареждат върху тестото и сладкишът се пече на 200 градуса 30 минути. Преди сервиране се поръсва с пудра захар.   




Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3318
  

                                               Бърз лучник с готово тесто

                                                Време за приготвяне: 35 минути


1 кг готово тесто
500 г кромид лук
1/2 ч.л. сол
1/2 ч.л. чубрица
1/2 ч.л. джоджен
3-4 с.л. олио


    Лукът се нарязва (на филийки или на кубчета) и се задушава в олиото плюс 1-2 с.л. вода до омекване за 10 минути. Овкусява се със солта, чубрицата и джоджена. Тестото се разделя на една по-голяма и една по-малка топка. На набрашнена повъхност се разточва  първо по-голямата топка на кръг по-голям от размерите на тавичката, в която ще се пече. Тавата или се покрива с пекарска хартия, или се намазнява и леко набрашнява. Поставя се първият кръг (краищата му трябва леко да висят от нея). Вътре се изсипва лученият пълнеж. Втората топка се разточва на по-малък кръг, който се поставя отгоре. Висящите краища на долната кора се завиват навътре. Лучникът се намазва с малко олио и се пече на 200 градуса 20 минути. Като се извади от фурната, се поръсва с вода и се покрива с кърпа за 10-ина минути.
« Последна редакция: 23 Август 2011, 17:20:31 от Tina-Rina »

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3318


                                      Рибени филета в кори за баница

                                       Време за приготвяне: 20 минути


4 филета от бяла риба
8 кори за баница
100 г доматено пюре
4 скилидки чесън
сол
черен пипер
олио


   Филетата от риба се разрязват на 2 части и се овкусяват със сол и черен пипер. Всяка кора за баница се намазва с олио, сгъва се на две, вътре се поставя парче риба, което се намазва с доматеното пюре, смесено с пресования чесън и малко олио. Оформят се банички, които се поставят в намазнена тава и се пекат на 200 градуса 12-15 минути.

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3318
                                               Минитортички с готови кори за баница и нектарини

                                                    Време за приготвяне: 15 минути


5 готови кори за баница
4 средни нектарини
70 г краве масло
100 г ядки (бадеми, лешници или орехи)
100 г захар
сокът от 1 лимон


    Корите за баница се нареждат една върху друга и с помощта на купичка се изрязват 4 кръга. Корите от всеки кръг се намазват последователно с разтопено масло, поръсват се със захар, натрошени ядки и лимонов сок. Отгорe се подреждат нарязаните на полумесеци нектарини и се поръсват със захар. Тортичките се поставят в намазнена или покрита с готварска хартия тава и се пекат на 200 градуса 10-12 минути.
« Последна редакция: 08 Септември 2011, 18:38:13 от Tina-Rina »

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3318

                                                Сладкиш с карамелизирани нектарини

                                              Време за приготвяне: 30 минути


4 нектарини (праскови)
3 яйца
1 ч.ч. и 1 к.ч. захар
1 1/2 ч.ч. брашно
1 пакетче ванилия
70 г масло
1 ч.ч. кисело мляко
1 ч.л. сода


   В купа се разбъркват яйцата, прибавя се 1 ч.ч. захар, разбива се добре и се добавят киселото мляко, в което е поставена содата, брашното и ванилията.
  Тавичката, в която ще се пече  сладкишът, се поставя на загрят котлон и вътре се карамелизира 1 к.ч. захар, добавя се и маслото, разбърква се. Съдът се отдръпва и се нареждат нарязаните на филийки нектарини (праскови), отгоре се изсипва горната смес. Пече се на 200 градуса 20-ина минути. Като изстине, се обръща в подходяша чиния. Залива се с карамелен сок, получен от останалия карамел в тавичката, загрят с 1 ч.ч. вода.


    Майка ми правеше този сладкиш с компот от праскови, като го заливаше с част от сока на компота, не е лош и по този начин, но аз го предпочитам с пресни плодове.

      
« Последна редакция: 04 Септември 2011, 13:08:37 от Tina-Rina »

rainbow

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1456
                                                Сладкиш с карамелизирани нектарини
Чудесно изглежда това сладкишче  :thumbup:

 


* Търсене



* Говорилня

Refresh History
  • MilkaA40: MilkaA40
    06 Август 2017, 01:51:27
  • pavlova321: люти чушки
    01 Август 2017, 18:42:54
  • valet: Пилаф ориз с фиде
    06 Юли 2017, 15:19:48
  • hristiana:): Някой има ли грил тиган на Брабантия и доволен ли е съответно?
    03 Юни 2017, 19:05:27
  • Kary: Някой използвал ли е мултикукър кинг
    26 Ноември 2016, 16:40:11
  • fanita: пост
    14 Ноември 2016, 18:55:13
  • petty: Аз така и не разбрах какво точно стана :( Наистина бяха добри времена, вдъхновявах се от тук, научих много неща...
    28 Октомври 2016, 13:24:08
  • radost.1955: ами то сайт няма,не съществува.добре,че останаха рецептите.аз също влизам само да потърся някоя,беше времето,когато се пълнеха страниците за отрицателно време.
    26 Октомври 2016, 17:54:17
  • petty: Имам чувството, че някой нарочно пуска от време на време по някой друг постинг, защото трябва да има, макар да са напълно безсмислени, само за пълнеж
    26 Октомври 2016, 10:24:12
  • petty: И аз така. Добре, че поне нещата от преди си стоят... има много ценни рецепти
    26 Октомври 2016, 10:21:28
  • ROSPOP: какво става със сайта? влизам от време на време и се отчайвам - какви са тия глупости, къде са предишните прекрасни статии и коментари, това е сайт аз готвене и храна в края на краищата!
    24 Октомври 2016, 11:49:51
  • val_di16: джолан
    21 Октомври 2016, 15:58:22
  • galka56: тиквеник
    13 Октомври 2016, 18:26:18
  • boriana _grigorova: Здравейте.Имам мултикукър 50 на Делимо. Някой правил ли е някакво лесно ястие , тъй като на мен са ми сложни малко рецептите
    07 Март 2016, 12:58:38
  • boriana _grigorova: Здравейте
    07 Март 2016, 12:56:47
  • Petka :-): как мога да изтря профила си от тази сраница
    07 Март 2016, 06:16:00
  • CVETETO3101: >:(глупости, глупости, глупости са публикациите напоследък. Пълно е с боклуци!!!
    20 Февруари 2016, 21:21:47
  • scorpia: Браво! И този прекрасен сайт ли съсипаха "умни" собственици!?
    01 Януари 2016, 12:26:48
  • GolemDZVER: Валя, може и да ти липсвам, но няма да се върна във форума. Блогът ми е активен - всичмко е там и може да констактуваме както желаеш.А инамче тука стават срамоти - виж за 10 дни пет поста от токущо регистрирани и все за дивотии и нищо съществено. Боли ме сърцето, но тези от Санома излезнаха пълни лаици ... Можехме да им носим дивиденти с хъса, който бяхме вложили в този форум. Отговарям, защото се чуствам длъжен да уважа мнението е .... без знамчение, че е на този скапан сайт
    30 Декември 2015, 18:14:59
  • stplam: Хляб
    26 Декември 2015, 15:52:26
  • Valentina Petrova: и все пак стават чудеса,по Коледа,Golem DZVER ЛИПСВАТ МИ ТВОИТЕ ПУБЛИКАЦИИ
    13 Декември 2015, 11:48:46
  • petty: Жалко :( И все пак не разбирам какво пречи да си споделяме рецепти. Аз не съм много в час с това какво се случва. Сега влизам да потърся рецепта за коледни сладки... добре, че поне старите рецепти си стоят.
    11 Декември 2015, 12:39:22
  • GolemDZVER: права си - направо си умря .... във форума за 6 дни само една публикация. Голям смях. А моите бяха по 5 дневно
    07 Декември 2015, 19:23:47
  • Valentina Petrova: май сайта умря
    05 Декември 2015, 00:01:32
  • Снежка: Май от промените в сайта, по рядко пишем
    30 Ноември 2015, 10:55:12
  • Снежка: Момичета, тази година няма ли да се разменят подаръци?
    30 Ноември 2015, 09:47:43
  • Valentina Petrova: ехооооооо,приятели къде сте,сняг ли ви засипа
    28 Ноември 2015, 14:29:00
  • Bubi4ka: Fate, определено не бих била чак такава оптимистка...
    14 Ноември 2015, 14:43:37
  • FATE: Имах предвид готварската част от форума. Другата съм я прескачала, уви, за това и не съм в крак с новостите. За съжаление откривам, че новите шефове не се справят добре и всичко се забатачва май, май...Оптимистично очаквам нещата да се подобрят !!!
    14 Ноември 2015, 00:32:28
  • pep-4o: Явно не всичко четеш, Фейт :)
    13 Ноември 2015, 11:45:31

* Последното от форума

Сервиз за телефони от cvetozara123
[Днес в 12:49:54]


Re: Витамини за подсилване на имунната система от cvetozara123
[Днес в 10:55:59]


Витамини за подсилване на имунната система от tomislava
[18 Октомври 2017, 22:29:01 ]


Re: Сръбски ресторант от tomislava
[17 Октомври 2017, 14:19:16 ]


Сръбски ресторант от cvetozara123
[16 Октомври 2017, 22:06:47 ]


Бонбони Лакта от ohoboho
[07 Октомври 2017, 04:25:33 ]


Re: От величието на Рила до спокойствието на Родопите.... от cvetozara123
[28 Септември 2017, 22:20:03 ]


Re: Ремонт от cvetozara123
[28 Септември 2017, 11:21:50 ]


Re: GPS устройство диверсант? от tomislava
[27 Септември 2017, 22:17:57 ]


Re: Дрехи втора употреба от tomislava
[24 Септември 2017, 17:26:02 ]


Re: От величието на Рила до спокойствието на Родопите.... от tomislava
[23 Септември 2017, 09:17:08 ]


Re: От величието на Рила до спокойствието на Родопите.... от cvetozara123
[22 Септември 2017, 09:38:40 ]


Re: Дрехи втора употреба от cvetozara123
[22 Септември 2017, 09:36:01 ]


Дрехи втора употреба от tomislava
[21 Септември 2017, 10:45:59 ]


Re: Мнението Ви за чушкопека от tomislava
[19 Септември 2017, 08:37:01 ]


Re: Бебешка количка за близначета? от cvetozara123
[19 Септември 2017, 08:12:01 ]


Бебешка количка за близначета? от tomislava
[18 Септември 2017, 17:34:34 ]


Re: Ремонт от tomislava
[16 Септември 2017, 18:54:01 ]


Ремонт от cvetozara123
[15 Септември 2017, 19:17:01 ]


GPS устройство диверсант? от cvetozara123
[15 Септември 2017, 10:27:10 ]