Автор Тема: Готварските рецепти за работещи жени на Валя (Тина-Рина)  (Прочетена 551499 пъти)

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3318
  
                                                Киш от тиквички с готово тесто


2 тиквички
1 кренвирш
300 г. извара
500 г готово тесто
3 яйца
1/2 ч.ч. кисело мляко
копър
сол
черен пипер
олио


   Тиквичките се нарязват на кубчета и запържват в тиган с малко олио, добавят се копърът и малко сол. Кренвиршът се нарязва също на кубчета. В купа се разбиват яйцата, прибавят се изварата, киселото мляко, нарязаният кренвирш и изстиналите тиквички, добавя се 1 ч.л. сол. Тестото се разточва на набрашнена повърхност на правоъгълник и се поставя в намазнена и набрашнена или покрита с пекарска хартия тавичка, така че да покрива и стените й. Вътре се изсипва плънката. Кишът се пече 30 минути на 200 градуса.

   По рецептата на Мими - леко променена.

« Последна редакция: 27 Юни 2011, 19:42:44 от pep-4o »

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3318
                                                 
                                                     Тирамису с извара в чаши

                                                         Време да приготвяне: 10 минути

                                                          4 порции


8 бишкоти
300 г безсолна извара
200 г кисело мляко
1 ванилия
6 с.л. захар
120 мл гореща вода
1 ч.л. нес кафе
2 с.л. бренди
4 с.л. какао или настърган шоколад


   Бишкотите се накъсват на три части и се поставят в чашите. В горещата вода се слагат кафето, брендито и 1 с.л. захар, разбърква се и се изсипва върху бишкотите. Изварата се смесва с киселото мляко, ванилията и захарта (може  да се сложи и повече захар). Сместа се разпределя върху бишкотите, заравнява се и отгоре се поръсва с какаото или с настъргания шоколад. Чашите се поставят в хладилник за половин час.
« Последна редакция: 28 Юни 2011, 13:16:29 от Tina-Rina »

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3318
 
                                        Супа от тиквички с домати и чесън

                                          Време за приготвяне: 25 минути


2 по-големи тиквички
2 домата
2 стръка пресен чесън - бялата му част или 4 скилидки чесън
2 с.л. краве масло
50 мл сметана
сол
3-4 стръка копър


    Тиквичките се нарязват на кубчета и се задушават в маслото за 3 минути. Прибавят се
настърганите домати и наситнения чесън, сметаната и 1 литър гореща вода. Вари се 15 минути, накрая се овкусява със сол на вкус и нарязания копър. Супата се пасира.


                                    
« Последна редакция: 04 Юли 2011, 13:16:46 от Tina-Rina »

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3318
                                              
                                                  Пилешки дробчета с лук и яйца

                                                   Време за приготвяне: 15-20 минути


400 г пилешки дробчета
3 стръка пресен лук
4 яйца
сол
черен пипер
3 с.л. олио


   Дробчетата се почистват и сваряват в подсолена вода 5 минути. Отцеждат се, изплакват се в студена вода и се нарязват на по-едри парчета. В сгорещено олио се задушава  нарязаният лук с 1 -2 с.л. вода, като омекне, се прибавят дробчетата за 2-3 минути и се изсипват разбитите яйца. Поръсва се със сол и черен пипер на вкус и се бърка до готовност на яйцата.

                                                    
« Последна редакция: 05 Юли 2011, 13:33:29 от Tina-Rina »

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3318

                                           Пилешко с вино, сметана и гъби


600 г пилешко филе
2 с.л. олио
1 с.л. масло
2 глави кромид лук
300 г гъби
3 скилидки чесън
1 с.л. брашно
300 мл бяло вино
1/2 кубче пилешки бульон "Маги", разтворен в 300 мл гореща вода
1/2 с.л. риган
щипка индийско орехче
1 с.л. горчица
100 г заквасена сметана
сол
черен пипер

Месото се нарязва на ивици. Запържва се в олиото двустранно и се изважда. Прибавя се маслото, температурата се намалява и се сипва нарязаният лук за 5 минути, а после - нарязаните гъби и счуканият чесън за още 5 минути. Поръсва се с брашното, разбърква се. Бавно се наливат виното и бульонът, като се бърка непрекъснато. Прибавят се риганът и индийското орехче, а след 2-3 минути - горчицата и сметаната. Връща се изпърженото месо, овкусява се със сол и черен пипер и след 3-4 минути ястието се сваля от огъня.

« Последна редакция: 12 Юли 2011, 13:17:11 от Tina-Rina »

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3318


                                 Пилешки дробчета с вино, сметана и гъби

   Приготвят се по горната рецепта с тази разлика, че почистените дробчета се варят в подсолена вода 5 минути, нарязват се и тогава се запържват за 2-3 минути в олиото и маслото.

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3318

                                                    Шоколадова шарлота с череши

                                                       Време за приготвяне: 20 минути           


400 г бишкоти
300 г череши/вишни - пресни или от компот
сиропът от компота
150 г черен шоколад
250 г заквасена сметана
100 г масло
150 г захар


   Ако черешите са пресни, се почистват от костилките и се варят 5 мин. в 0,5 л вода и 4 с.л. захар. Отцеждат се, сиропът се запазва.
   Останалата захар се разбърква със сметаната. Шоколадът се начупва на парчета и се разтопява на водна баня на ниска температура заедно с маслото. Охлажда се за няколко минути, но не напълно. Прибавят се сметаната със захарта лъжица по лъжица, като се бърка. Форма за шарлота или купа с прави стени,  или 3 купички с прави стени, се застила навсякъде отвътре със свежо фолио. Бишкотите се топят (не се накисват) в сока от компота и с тях се тапицират стените на купата (купичките). Половината череши се изсипват на дъното, върху тях се разстила половината крем. Отгоре се слага ред от сиропирани бишкоти. Изсипват се останалите череши и останалият крем. Завършва се с ред сироперани бишкоти. Купата (купичките) се поставя в хладилник за 12 часа. При поднасяне се обръщат върху чиния.

( На снимката е една от трите шарлоти, които направих в 3 купички.)
« Последна редакция: 13 Юли 2011, 12:21:47 от Tina-Rina »

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3318
  
                                                   Печена риба с кисело мляко и сирене

                                                   Време за приготвяне: 15 минути


3-4 филета от бяла риба
1/4 ч.ч. кисело мляко
1 ч.л. лимонов сок
1 малка глава кромид лук
3 скилидки чесън
1/4 ч.л. черен пипер
1/4 ч.л. червен пипер
1/2 ч.ч. натрошено сирене
сол
олио


   Рибните филета се овкусяват със сол и черен пипер и се поставят в намазнена с олио тавичка. В купа се смесват настърганите кромид лук и чесън, лимоновият сок, киселото мляко и червеният пипер. С тази смес се намазват филетата и се пекат на 200 градуса 5-6 минути. Изваждат се от фурната и се покриват с натрошеното сирене. Пекат се още 5 минути.
« Последна редакция: 20 Юли 2011, 12:59:32 от Tina-Rina »

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3318
     
                         Питка-тутманик със сирене и кашкавал от готово тесто


1 кг готово тесто
250 г сирене
100 г кашкавал
100 г краве масло
1 жълтък
1 с.л. маково семе


   Тестото се разделя на 5 топки. Всяка от тях се разточва върху набрашнена повърхност на кръг колкото диаметъра на тавичката, в която ще се пече. Сиренето се намачква, кашкавалът се настъргва, а маслото се разтопява. В покритата с пекарска хартия тавичка (или намазнена и набрашнена) се поставя първата кора, поръсва се със сирене, кашкавал и масло, поставя се втората кора - отново  сирене, кашкавал, масло, третата - пълнеж, четвъртата - също. Отгоре се поставя петата кора. В средата с помощта на чаша се изрязва кръг, а останалата част се разрязва на 6 части. Всяка се извива и поставя отново в тавата. Питката-тутманик се намазва с разбития с малко вода жълтък и се поръсва с маковото семе. Поставя се в загрята на 50 градуса фурна, за да втаса по-бързо. След 20-ина минути обемът й е удвоен и фурната се увеличава на 180 градуса. Пече се още 20-ина минути до готовност.  Изважда се от фурната, поръсва се с вода и се покрива с кърпа за 10-ина минути.   

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3318

                                          Панирани пилешки филета в овесени ядки

                                                Време за приготвяне: 15 минути


700 г пилеши филета
1 с.л. горчица
1 ч.л. мед
сол
черен пипер
2 белтъка
брашно
100 г овесени ядки

                 Филетата се нарязват, овкусяват се със сол и черен пипер, намазват се със смесените мед и горчица и престояват най-малко 1 час в хладилник (най-добре е 12 часа). Овалват се в брашно, после - в разбитите белтъци и накрая - в овесените ядки. Пържат се до готовност.

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3318
                                                               Сос "Чимичури"

                                                                 Време за приготвяне: 10 минути


2 връзки магданоз
1 връзка пресен лук
1 глава чесън
180 мл зехтин
90 мл оцет
1 с.л. сухо чили
1 ч.л. сол
1 ч.л. сух риган
1 ч.ч. хладка вода


   Нарязаните магданоз, лук и чесън се смесват с останалите продукти без водата и се пасират. Добавя се и водата и се разбива за кратко.

   Този аржентински сос се поднася към печени меса и препечени филийки. ( Аз го направих без чилито, защото и без него сосът е достатъчно пикантен.)  

"Бон апети"
« Последна редакция: 25 Юли 2011, 15:10:58 от Tina-Rina »

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3318

                                                            Пилешки пържоли на грил със сос "Чимичури"

                                                               Време за приготвяне: 30 минути


800 г пилешки филета
500 г сос "Чимичури"


   Пилешките филета се овалват в соса и престояват поне час (най-добре е 12 часа). Пекат се на скара или на оребрен тиган.
      Приготвянето на соса - в горната рецепта.

"Бон апети"
    

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3318

                                         Желиран крем с кисело мляко и нектарини

                                               Време за приготвяне: 15 минути
                                                             4 порции


1 кофичка кисело мляко
4 нектарини
2 с.л. захар
1 ванилия
1 желатин

    Желатинът се накисва за 10-ина минути в студена вода, а след това се разтопява на водна баня (без да кипне водата). Киселото мляко се разбърква със захарта, а после - с парченцата на 2 от нарязаните нектарини и с ванилията. Прибавя се поизстиналият желатин. Сместа се изсипва в купички или чашки. Кремчетата се украсяват с нарязаните на резени останали нектарини и се поставят в хладилник поне за половин час.

 

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3318
 
                                    
                              Фритата (дебел омлет) с картофи и кромид лук

                                   Време за приготвяне: 30 минути

4-5 картофа
3 средни глави кромид лук
5 яйца
черен пипер
сол
5 с.л. зехтин


   Картофите се обелват, нарязват на кубчета и в 3 с.л. зетин се пържат 10 минути, като се разбъркват от време на време. Прибавя се нарязаният лук и се задушава още 10 минути, като се разбърква. Яйцата се разбиват в купа с 1/2 ч.л. сол и 1/4 ч.л. черен пипер. Сместа от картофите и лука се дърпа настрани от котлона да поизстине няколко минути и се прибавя към купата с яйцата. Разбърква се добре и се изсипва в тигана, където са добавени 2 с.л. зехтин. Не се бърка, а се изчаква, докато яйцата се втвърдят. Поднася се нарязана на триъгълни парчета.

   Това е чудесна лека лятна вечеря, а за месоядите - различна гарнитура от пържените картофи и картофеното пюре.

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3318
                                              

                                         Банички със сирене и кашкавал

                                             Време за приготвяне: 30 минути


1 пакет кори за баница
3 яйца
1 жълтък
250 г сирене
100 г кашкавал
5 с.л. кисело мляко
2 с.л. брашно
100 г масло
1/4 ч.л. сода за хляб
2 с.л. маково семе


   В купа се разбиват яйца, прибавят се натрошеното сирене, настърганият кашкавал, разтопеното масло, киселото мляко, брашното и 1 с.л. маково семе. Разбъркват се. Всяка кора се напръсква със сместа, навива се на руло, а после - на охлювче.  Така направени охлювчета се намазват с разбития с 1 ч.л. вода жълтък, поръсват се с останалото маково семе и се поставят в тава, покрита с пекарска хартия или намазнена и набрашнена. Пекат се 20-ина минути на 180 градуса.
« Последна редакция: 30 Юли 2011, 12:23:06 от Tina-Rina »

 


* Търсене



* Говорилня

Refresh History
  • vladofidera: Търся рецепта за гланциране на месото след изпичането му на скара или фурна
    18 Ноември 2017, 16:32:42
  • vladofidera: Здравейте
    18 Ноември 2017, 16:31:10
  • MilkaA40: MilkaA40
    06 Август 2017, 01:51:27
  • pavlova321: люти чушки
    01 Август 2017, 18:42:54
  • valet: Пилаф ориз с фиде
    06 Юли 2017, 15:19:48
  • hristiana:): Някой има ли грил тиган на Брабантия и доволен ли е съответно?
    03 Юни 2017, 19:05:27
  • Kary: Някой използвал ли е мултикукър кинг
    26 Ноември 2016, 16:40:11
  • fanita: пост
    14 Ноември 2016, 18:55:13
  • petty: Аз така и не разбрах какво точно стана :( Наистина бяха добри времена, вдъхновявах се от тук, научих много неща...
    28 Октомври 2016, 13:24:08
  • radost.1955: ами то сайт няма,не съществува.добре,че останаха рецептите.аз също влизам само да потърся някоя,беше времето,когато се пълнеха страниците за отрицателно време.
    26 Октомври 2016, 17:54:17
  • petty: Имам чувството, че някой нарочно пуска от време на време по някой друг постинг, защото трябва да има, макар да са напълно безсмислени, само за пълнеж
    26 Октомври 2016, 10:24:12
  • petty: И аз така. Добре, че поне нещата от преди си стоят... има много ценни рецепти
    26 Октомври 2016, 10:21:28
  • ROSPOP: какво става със сайта? влизам от време на време и се отчайвам - какви са тия глупости, къде са предишните прекрасни статии и коментари, това е сайт аз готвене и храна в края на краищата!
    24 Октомври 2016, 11:49:51
  • val_di16: джолан
    21 Октомври 2016, 15:58:22
  • galka56: тиквеник
    13 Октомври 2016, 18:26:18
  • boriana _grigorova: Здравейте.Имам мултикукър 50 на Делимо. Някой правил ли е някакво лесно ястие , тъй като на мен са ми сложни малко рецептите
    07 Март 2016, 12:58:38
  • boriana _grigorova: Здравейте
    07 Март 2016, 12:56:47
  • Petka :-): как мога да изтря профила си от тази сраница
    07 Март 2016, 06:16:00
  • CVETETO3101: >:(глупости, глупости, глупости са публикациите напоследък. Пълно е с боклуци!!!
    20 Февруари 2016, 21:21:47
  • scorpia: Браво! И този прекрасен сайт ли съсипаха "умни" собственици!?
    01 Януари 2016, 12:26:48
  • GolemDZVER: Валя, може и да ти липсвам, но няма да се върна във форума. Блогът ми е активен - всичмко е там и може да констактуваме както желаеш.А инамче тука стават срамоти - виж за 10 дни пет поста от токущо регистрирани и все за дивотии и нищо съществено. Боли ме сърцето, но тези от Санома излезнаха пълни лаици ... Можехме да им носим дивиденти с хъса, който бяхме вложили в този форум. Отговарям, защото се чуствам длъжен да уважа мнението е .... без знамчение, че е на този скапан сайт
    30 Декември 2015, 18:14:59
  • stplam: Хляб
    26 Декември 2015, 15:52:26
  • Valentina Petrova: и все пак стават чудеса,по Коледа,Golem DZVER ЛИПСВАТ МИ ТВОИТЕ ПУБЛИКАЦИИ
    13 Декември 2015, 11:48:46
  • petty: Жалко :( И все пак не разбирам какво пречи да си споделяме рецепти. Аз не съм много в час с това какво се случва. Сега влизам да потърся рецепта за коледни сладки... добре, че поне старите рецепти си стоят.
    11 Декември 2015, 12:39:22
  • GolemDZVER: права си - направо си умря .... във форума за 6 дни само една публикация. Голям смях. А моите бяха по 5 дневно
    07 Декември 2015, 19:23:47
  • Valentina Petrova: май сайта умря
    05 Декември 2015, 00:01:32
  • Снежка: Май от промените в сайта, по рядко пишем
    30 Ноември 2015, 10:55:12
  • Снежка: Момичета, тази година няма ли да се разменят подаръци?
    30 Ноември 2015, 09:47:43
  • Valentina Petrova: ехооооооо,приятели къде сте,сняг ли ви засипа
    28 Ноември 2015, 14:29:00
  • Bubi4ka: Fate, определено не бих била чак такава оптимистка...
    14 Ноември 2015, 14:43:37

* Последното от форума

Re: Онлайн пазаруване от tomislava
[10 Декември 2017, 12:58:31 ]


Онлайн пазаруване от cvetozara123
[09 Декември 2017, 23:42:24 ]


Re: С какво пържите храната? от cvetozara123
[08 Декември 2017, 16:21:25 ]


С какво пържите храната? от tomislava
[06 Декември 2017, 01:07:15 ]


Re: Магазин за обувки от jeneta
[30 Ноември 2017, 10:21:55 ]


Re: Предколедна почивка от tomislava
[30 Ноември 2017, 10:18:11 ]


Кредит от кеш кредит? от tomislava
[30 Ноември 2017, 10:07:15 ]


Коледни формички от tomislava
[30 Ноември 2017, 10:05:44 ]


Re: Магазин за обувки от tomislava
[29 Ноември 2017, 21:59:28 ]


Re: Предколедна почивка от cvetozara123
[29 Ноември 2017, 21:32:36 ]


Re: Заместител на вредни храни от cvetozara123
[29 Ноември 2017, 18:17:00 ]


Re: Бърз кредит за ремонт на кухнята от cvetozara123
[29 Ноември 2017, 18:10:06 ]


Търся рецепта от vladofidera
[29 Ноември 2017, 14:25:30 ]


Предколедна почивка от tomislava
[28 Ноември 2017, 23:47:58 ]


Re: Бърз кредит за ремонт на кухнята от tomislava
[28 Ноември 2017, 22:24:17 ]


Re: Заместител на вредни храни от tomislava
[27 Ноември 2017, 23:49:58 ]


Re: Бърз кредит за ремонт на кухнята от cvetozara123
[26 Ноември 2017, 17:21:03 ]


Бърз кредит за ремонт на кухнята от tomislava
[26 Ноември 2017, 00:16:24 ]


Re: Сервиз за таблети? от tomislava
[23 Ноември 2017, 21:53:35 ]


Re: Сервиз за таблети? от cvetozara123
[23 Ноември 2017, 15:12:19 ]