Автор Тема: Готварските рецепти за работещи жени на Валя (Тина-Рина)  (Прочетена 538999 пъти)

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3318
                                                                Крем супа от леща

300 г леща
1 глава кромид лук
1 морков
1 ч.ч. кисело мляко
половин лимон
1/3 ч.л. кориандър
сол
3 с.л. олио


    Лещата се слага в 1 и 1/2 л вода заедно с нарязаните на ситно лук и морков и олиото. Като се свари след 20-25 минути, се посолява, овкусява се с кориандъра (може и без него, а може и да се замени с чубрица), прибавят се киселото мляко, сокът от лимона и настърганата му кора. Супата се пасира. Вкусна е и топла, и студена.

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3318
                                                         Пълнени питки от готово тесто


За 6 питки:

1/2 кг готово тесто
1 кренвирш
100 г кашкавал
10 маслини
1 с.л. кетчуп (доматено пюре)
1/2 ч.л. чубрица
1 с.л. зехтин
1 жълтък
1 с.л. маково семе


     Тестото се разделя на 6 топки и всяка се разточва или разтегля на кръг с диаметър около 10 см. Кренвиршът, кашкавалът и маслините се нарязват на ситно и се смесват с кетчупа, зехтина и чубрицата. От плънката се слага по 1 пълна супена лъжица в средата на всеки кръг и тестото се покрива отгоре. Получените питки се обръщат  и поставят в намазнена и набрашнена тавичка. Намазват се с жълтъка и се поръсват с маковото семе. Оставят се да втасат 30 минути. Пекат се в загрята фурна на 200 градуса около 20 минути.
« Последна редакция: 19 Април 2011, 15:40:40 от Tina-Rina »

helenep

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 119
Тина да ти покажа моите Милинки охлюви с маслини и сирене  :thumbup:, бях си ги набелязала и ето и резултата

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3318
helenep, страхотни са! Благодаря ти!И цялата ти кухня ухаеше на масълце и чубрица, нали? :smile1:

helenep

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 119
Права си Тина  за аромата  - моят съпруг направи асоциация с някакви арабски питки. които навремето е ял докато е живял на изток - а именно горещи питки намазани с масълце и напълнени  с маслини - традиционни.
И съм се навила да пробвам и по-долу качената рецепта за Пълнените питки от готово тесто :smile1:

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3318

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3318
                                            

                                       Спаначен пай с хрупкава коричка

1 кора за баница
500 г спанак (лапад)
1 връзка пресен лук
2 яйца
2 ч.л. брашно
200 г сирене
4 домата
50 г сурови белени слънчогледови семки
1/4 ч.л. индийско орехче
сол
1/4 ч.л. черен пипер
олио

   В тенджера се сипват слънчогледовите семки и се бъркат 2-3 минути да се препекат. Изваждат се. В същия съд в 3 с.л. олио се задушава нарязаният лук за 3-4 митути, прибавя се нарязаният спанак и 1/2 к.ч. вода и ври, докато водата се изпари и спанакът омекне. Съдът се маха от котлона да поизстине сместа. В купа се разбиват яйцата, прибавят се брашното, натрошеното сирене, подправките, спанакът, семките и малко сол (зависи колко е солено сиренето). Сместа се разбърква се добре и половината от нея се разстила в намаслена тавичка, отгоре се поръсват доматите, нарязани на кубчета, а върху тях - останалата част от сместа. Кората се разрязва на квадрати със страна 8 см. Намазват се с олио , всеки се намачква леко и се поставя върху пая с намазаната страна отгоре. Пече се на 180 градуса 20-25 минути.
« Последна редакция: 04 Май 2011, 15:31:25 от Tina-Rina »

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3318
                                   Банички със спанак и риба тон


                                  4 порции - 8 банички

4 готови кори за баница
3 с.л. зехтин
1 връзка зелен лук, нарязан на ситно
200 г спанак, накъсан на едро
1 консерва риба тон, отцедена и накъсана на парченца
2 яйца, сварени и ситно нарязани
сол и черен пипер


   В тенджера със зехтина се задушава лукът за 3 минути. Прибавя се спанакът и се готви още 3 минути. Тенджерата се маха от котлона и се оставя сместа да изстине.
   Корите за баница се поставят една върху друга и с помощта на чинийка с диаметър 13-14 см се изрязват 6 кръга. Взема се един кръг, намазва се леко със зехтин, отгоре се поставя втори, пак - зехтин, трети кръг - зехтин.
   Към изстиналата спаначена смес се добавят рибата тон, яйцата, сол и черен пипер на вкус.
   Във всеки от слепените с кори 8 кръга по средата се поставя по 1 с.л. от сместа и се прегъва наполовина. Краищата се извиват, отгоре се намазват кръговете със зехтин. Поставят се в намазнена тава и се пекат 12-15 минути на 200 градуса.

    Освен полезна и вкусна закуска това е и чудесна вечеря, поднесена със салата.
 
« Последна редакция: 03 Май 2011, 12:35:16 от Tina-Rina »

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3318
                                                              
                                                             Каша от коприва със сирене и яйца


500 г прясна коприва
2 пълни с.л. брашно
3 стръка пресен лук
3 с.л. масло
3 с.л. олио
2 яйца
1/2 ч.ч. натрошено сирене
няколко стръка магданоз
сол
черен пипер


   Измитата и почистена коприва се пуска във вряща подсолена вода за 10 минути. Отцежда се и, като поизстине, се стрива с дървена лъжица или в дървено хаванче (водата от варенето й се запазва).  В тиган се поставят маслото и олиото, като се сгорещят, се слага нарязаният лук за 2-3 минути, прибавя се брашнотоq разбърква се до стопяването му и се сипва с черпака от сместа, в която е вряла копривата (2-3 черпака), като се разбърква непрекъснато до сгъстяване. Прибавят се разбитите яйца и сирене, магданозът и черният пипер и се бърка до готовност.

   В някои краища на страната стриването на копривата с дървена лъжица или хаванче се нарича джуркане, та това е един вид джуркана коприва.  :smile1:
« Последна редакция: 04 Май 2011, 15:56:31 от Tina-Rina »

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3318
                                                                  Киш със спанак



Тесто:

200 г брашно
1/2 ч.л. сол
1 жълтък
100 г масло

Гарниране:

500 г пресен спанак
3 стръка пресен лук
1 стрък пресен чесън
1 малка заквасена сметана - 200 г
3 яйца
150 г сирене
1 белтък
50 г ситно настърган кашкавал
1 щипка индийско орехче
сол и черен пипер
2 с.л. филирани бадеми
3 с.л. олио


   Брашното се пресява и омесва със солта, разбития жълтък, маслото (не трябва да е разтопено) и 2 с.л. топла вода. Сместа се стрива с пръсти добре, след което се меси до гладко тесто. Оформя се на топка, поставя се в купа, покрива се със свежо фолио и се оставя в хладилника за 30 минути.
   Нарязаните на ситно лук и чесън се  сипват в тиган в загрятото олио, задушават се 2-3 минути, прибавя се и нарязаният спанак за още 2-3 минути, като се бъркат. Съдът се маха и сместа се оставя да изстине, а след това към нея се прибавят сметаната, разбитите яйца, 1/2 белтък, натрошеното сирене, кашкавалът,  подправките и се разбърква добре.
   Тестото се разточва върху набрашнен плот на кръг с 3 см по-голям от формата, в която ще се пече, тя се намазнява и отгоре се разстила тестото, като отстрани се оформя борд. Тестото се набожда по дъното с вилица, отгоре се поставя пекарска хартия с размера му, а върху нея се посипват сурови зърна боб  (т.нар. печене на сляпо). Пече се 12 мин. на 180 градуса. Тавичката се изважда от фурната, хартията и бобените зърна се отстраняват, дъното се намазва с останалия половин белтък, отгоре се изсипва спаначената смес, заглажда се и се поръсва с бадемите. Пече се 30 мин. на 180 градуса.

   Рецептата изглежда дълга и трудоемка, но всъщност не е, а резултатът определено си струва усилията!
На снимката - кишът в две по-малки форми изпечен.
« Последна редакция: 04 Май 2011, 13:31:08 от Tina-Rina »

helenep

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 119
Привет Тина - тази вечер по твоя идея направих Яйцата върху лучените полумесеци като допълних само зелен лук  :smile1:

Резулатата е много вкусна вечеря :thumbup:
Благодаря ти  :smile1:

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3318
   Привет, helenep! Благодаря ти, че си се спряла на рецептата! Много ме зарадва, че сте ги харесали!!!  :thumbup:

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3318
                                                                  Кошнички с пресен лук

                                                                              12 броя


1 връзка пресен лук
3 готови кори за баница
6 яйца
6 с.л. кисело мляко
3 с.л. брашно
250 г сирене
1/2 връзка магданоз
50 г разтопено масло
сол
черен пипер
1 с.л.олио


   Корите за баница се поставят една върху друга и се нарязват на 3 части по дължина и след това на 4 по ширина. Слага се по една част във всяко гнездо на форма за мъфини (намаслени), намазват се с малко масло, отгоре се поставя част от кора, но ъглите да не съвпадат с долната, масло, отгоре - трета, също разминаваща се, и отново - масло.
   Лукът се нарязва на ситно и се задушава за 2-3 минути в малко масло и олио. Яйцата се разбиват, прибавят се киселото мляко, брашното, магданозът, натрошеното сирене, черният пипер и малко сол, защото сиренето е солено, и поизстиналият лук. Разбърква се и от сместа  с черпак се сипва в кошничките от кори. Пекат се 15-ина минути на 180 градуса, докато сместа се втвърди. От пера от пресния лук се правят дръжки.
    Това е моя импровизация, но излезе много сполучлива и затова я споделям.
   Освен за предястие стават и за закуска, и за лека вечеря, поднесена със салата.


« Последна редакция: 05 Май 2011, 12:42:50 от Tina-Rina »

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3318
 
                                                           Спанак със сусам и чесън на тиган


1 с.л. зехтин
2 ч.ч. спанак, накъсан на едро
2 скилидки чесън - на филийки
1 с.л. сусам
1 с.л. лимонов сок
сол
черен пипер


   В зехтина се запържва чесънът за кратко, добавя се сусамът, разбъркват се. Сипва се спанакът и се разбърква много бързо, само да позавехне. Поръсва се със сол и черен пипер на вкус, лимоновия сок,  парчета лимон.
   Поднася се с препечени филийки или като гарнитура към печено месо.
   За мен е чудесна салата или гарнитура, при това приготвена за минути.

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3318


                                                        Кошнички със сметанов крем


3 готови кори за баница
300 г сладкарска сметана
1 кофичка кисело мляко
1 пакетче ванилия
кората на 1 лимон
1/2 пакетче желатин
2-3 с.л. захар
50 г разтопено масло
листа от мента за украса

   Кошничките се правят по посочения по-горе начин, т.е. корите за баница се поставят една върху друга и се нарязват на 3 части по дължина и след това на 4 по ширина. Слага се по една част във всяко гнездо на форма за мъфини (намаслени), намазват се с малко масло, отгоре се поставя част от кора, но ъглите да не съвпадат с долната, масло, отгоре - трета, също разминаваща се, и отново - масло. Поставят се в сгорещена фурна на 180 градуса и се пекат 6-7 минути.
    Желатинът се изсипва в 30 мл вода, разбърква се и след 20-ина минути на водна баня. Сметаната се разбива до удвояване на обема й, прибавят се киселото мляко, ванилията, настърганата кора от лимон и изстиналият желатин. Сместа се разбърква и изсипва в кошничките. Украсяват се с листенца мента.
    Кремът става и без желатин, но трябва да се поднесе веднага. Аз предпочитам с желатин, защото сместа леко се стяга и не попива в кошничките и десертът може да се приготви няколко часа по-рано.

   

 


* Търсене



* Говорилня

Refresh History
  • MilkaA40: MilkaA40
    06 Август 2017, 01:51:27
  • pavlova321: люти чушки
    01 Август 2017, 18:42:54
  • valet: Пилаф ориз с фиде
    06 Юли 2017, 15:19:48
  • hristiana:): Някой има ли грил тиган на Брабантия и доволен ли е съответно?
    03 Юни 2017, 19:05:27
  • Kary: Някой използвал ли е мултикукър кинг
    26 Ноември 2016, 16:40:11
  • fanita: пост
    14 Ноември 2016, 18:55:13
  • petty: Аз така и не разбрах какво точно стана :( Наистина бяха добри времена, вдъхновявах се от тук, научих много неща...
    28 Октомври 2016, 13:24:08
  • radost.1955: ами то сайт няма,не съществува.добре,че останаха рецептите.аз също влизам само да потърся някоя,беше времето,когато се пълнеха страниците за отрицателно време.
    26 Октомври 2016, 17:54:17
  • petty: Имам чувството, че някой нарочно пуска от време на време по някой друг постинг, защото трябва да има, макар да са напълно безсмислени, само за пълнеж
    26 Октомври 2016, 10:24:12
  • petty: И аз така. Добре, че поне нещата от преди си стоят... има много ценни рецепти
    26 Октомври 2016, 10:21:28
  • ROSPOP: какво става със сайта? влизам от време на време и се отчайвам - какви са тия глупости, къде са предишните прекрасни статии и коментари, това е сайт аз готвене и храна в края на краищата!
    24 Октомври 2016, 11:49:51
  • val_di16: джолан
    21 Октомври 2016, 15:58:22
  • galka56: тиквеник
    13 Октомври 2016, 18:26:18
  • boriana _grigorova: Здравейте.Имам мултикукър 50 на Делимо. Някой правил ли е някакво лесно ястие , тъй като на мен са ми сложни малко рецептите
    07 Март 2016, 12:58:38
  • boriana _grigorova: Здравейте
    07 Март 2016, 12:56:47
  • Petka :-): как мога да изтря профила си от тази сраница
    07 Март 2016, 06:16:00
  • CVETETO3101: >:(глупости, глупости, глупости са публикациите напоследък. Пълно е с боклуци!!!
    20 Февруари 2016, 21:21:47
  • scorpia: Браво! И този прекрасен сайт ли съсипаха "умни" собственици!?
    01 Януари 2016, 12:26:48
  • GolemDZVER: Валя, може и да ти липсвам, но няма да се върна във форума. Блогът ми е активен - всичмко е там и може да констактуваме както желаеш.А инамче тука стават срамоти - виж за 10 дни пет поста от токущо регистрирани и все за дивотии и нищо съществено. Боли ме сърцето, но тези от Санома излезнаха пълни лаици ... Можехме да им носим дивиденти с хъса, който бяхме вложили в този форум. Отговарям, защото се чуствам длъжен да уважа мнението е .... без знамчение, че е на този скапан сайт
    30 Декември 2015, 18:14:59
  • stplam: Хляб
    26 Декември 2015, 15:52:26
  • Valentina Petrova: и все пак стават чудеса,по Коледа,Golem DZVER ЛИПСВАТ МИ ТВОИТЕ ПУБЛИКАЦИИ
    13 Декември 2015, 11:48:46
  • petty: Жалко :( И все пак не разбирам какво пречи да си споделяме рецепти. Аз не съм много в час с това какво се случва. Сега влизам да потърся рецепта за коледни сладки... добре, че поне старите рецепти си стоят.
    11 Декември 2015, 12:39:22
  • GolemDZVER: права си - направо си умря .... във форума за 6 дни само една публикация. Голям смях. А моите бяха по 5 дневно
    07 Декември 2015, 19:23:47
  • Valentina Petrova: май сайта умря
    05 Декември 2015, 00:01:32
  • Снежка: Май от промените в сайта, по рядко пишем
    30 Ноември 2015, 10:55:12
  • Снежка: Момичета, тази година няма ли да се разменят подаръци?
    30 Ноември 2015, 09:47:43
  • Valentina Petrova: ехооооооо,приятели къде сте,сняг ли ви засипа
    28 Ноември 2015, 14:29:00
  • Bubi4ka: Fate, определено не бих била чак такава оптимистка...
    14 Ноември 2015, 14:43:37
  • FATE: Имах предвид готварската част от форума. Другата съм я прескачала, уви, за това и не съм в крак с новостите. За съжаление откривам, че новите шефове не се справят добре и всичко се забатачва май, май...Оптимистично очаквам нещата да се подобрят !!!
    14 Ноември 2015, 00:32:28
  • pep-4o: Явно не всичко четеш, Фейт :)
    13 Ноември 2015, 11:45:31

* Последното от форума

Re: Сръбски ресторант от tomislava
[17 Октомври 2017, 14:19:16 ]


Сръбски ресторант от cvetozara123
[16 Октомври 2017, 22:06:47 ]


Бонбони Лакта от ohoboho
[07 Октомври 2017, 04:25:33 ]


Re: От величието на Рила до спокойствието на Родопите.... от cvetozara123
[28 Септември 2017, 22:20:03 ]


Re: Ремонт от cvetozara123
[28 Септември 2017, 11:21:50 ]


Re: GPS устройство диверсант? от tomislava
[27 Септември 2017, 22:17:57 ]


Re: Дрехи втора употреба от tomislava
[24 Септември 2017, 17:26:02 ]


Re: От величието на Рила до спокойствието на Родопите.... от tomislava
[23 Септември 2017, 09:17:08 ]


Re: От величието на Рила до спокойствието на Родопите.... от cvetozara123
[22 Септември 2017, 09:38:40 ]


Re: Дрехи втора употреба от cvetozara123
[22 Септември 2017, 09:36:01 ]


Дрехи втора употреба от tomislava
[21 Септември 2017, 10:45:59 ]


Re: Мнението Ви за чушкопека от tomislava
[19 Септември 2017, 08:37:01 ]


Re: Бебешка количка за близначета? от cvetozara123
[19 Септември 2017, 08:12:01 ]


Бебешка количка за близначета? от tomislava
[18 Септември 2017, 17:34:34 ]


Re: Ремонт от tomislava
[16 Септември 2017, 18:54:01 ]


Ремонт от cvetozara123
[15 Септември 2017, 19:17:01 ]


GPS устройство диверсант? от cvetozara123
[15 Септември 2017, 10:27:10 ]


Re: Мнението Ви за чушкопека от cvetozara123
[14 Септември 2017, 11:12:03 ]


Re: Мнението Ви за чушкопека от tomislava
[13 Септември 2017, 18:56:35 ]


Re: Идея за подарък от tomislava
[27 Август 2017, 19:39:04 ]