Автор Тема: Готварските рецепти за работещи жени на Валя (Тина-Рина)  (Прочетена 538630 пъти)

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3318
  Ves, макар че Пепи вече ти е отговорила - да, ръцете се намокрят се с вода.
 

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3318
                                                     Сладкиш с маково семе и ябълки


1 ч.ч. брашно
2 яйца
3/4 ч.ч. захар
1 бакпулвер
125 г масло или маргарин
щипка сол
1 ч.л. канела
2 с.л. маково семе
2 ябълки
8 с.л. прясно мляко
2 с.л. коняк

   Продуктите трябва да престоят поне половин час на стайна температура. Разбиват се яйцата, прясното мляко,  добавят се захарта, после маслото, прибавят  се пресетите брашно и бакпулвер, щипката сол, конякът, канелата и маковото семе. В намазнена тавичка или във форма с падащи стени се изсипва сместа.
   Ябълките се обелват и нарязват на 4 парчета, почистват се от семките и се нарязват на тънки филийки. Поставят се в сместа и сладкишът се пече 45 мин. на 180 градуса. Десетина минути преди края може да се постави фолио отгоре да не загори.
   

Ves

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 37
Станаха.ЧУДНИЧКИ!!! :yahoo: :thumbup: -ИЗВАРЕНКИТЕ де ;D
« Последна редакция: 18 Януари 2011, 08:30:34 от Ves »
Никога не се отказвай...

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3318
Ves, много се радвам, благодаря, че сподели!

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3318
                                            Венец от лозови листа (мързелива сарма с кайма)


   Рецепта не пиша, защото всъщност всички знаят как се правят лозови сармички. По-скоро предлагам тази идея за по-бързото правене -  от няколко години, като нямам време, правя по този начин - хрумна ми, защото половин час завивах сармичките, а после, като ги поднесех, трябваше да ги развивам за сина ми. Когато предложих просто да запека каймата с ориза и другите неща - не ставало - лозовите листа придавали специфичния вкус. Бързо се прави и, който не обича лозови листа, бързо ги маха.

Yoli

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3451

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3318
   Йоли,  ::)

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3318
                                                                Картофени мъфини


5 средни картофа
1 глава кромид лук
2 яйца
2 с.л. кисело мляко
4 с.л. брашно
150 г сирене
100 г шунка или някакъв колбас (може и без тях)
1/2 ч.л. сода бикарбонат
1 ч.л. чубрица
1 ч.л. сол


   Картофите се сваряват, обелват и намачкват с преса,  прибавят се настърганият лук, нарязаната шунка на малки парченца, яйцата, киселото мляко, сиренето, брашното, чубрицата и солта и содата. Сместа се разбърква добре и се изсипва в намазнени формички за мъфини. Пекат се 15-ина минути. Изчакват се да изстинат и тогава се вадят от формичките.
« Последна редакция: 28 Януари 2011, 18:10:27 от Tina-Rina »

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3318
И поднесени обратно  :smile1:
« Последна редакция: 21 Януари 2011, 19:54:04 от pep-4o »

kitkat

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 14
Здравейте,Валя !!!
На колко градуса се пекат,,Картофени мъфини",може да ви звучи смешно,но никога не съм правила такива и не искам още от 1 път да се проваля при приготвянето им.Така ще имам стимул да пробвам и др.такива рецепти.
Знам,че всичко си има тънкост и ако не се спазват правилата,няма да успея.Благодаря ви все пак,че споделяте с нас едни хубави и изпробвани рецепти :agree:

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3318
kitkat, на 200 градуса се пекат - за разлика от тестените мъфини тук не можеш да направиш голяма грешка. Благодаря, че си харесала рецептата!

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3318
                                                                          Гъбена салата


250 г печурки
1 майонеза (250 г)
2 скилидки чесън
1 с.л. пресен магданоз
сол


   Гъбите се измиват, нарязват на филийки и се бланшират 5 мин. в подсолена вода. Прецеждат се. Майонезата се разбърква, чесънът се пресова или настъргва, магданозът се нарязва. Гъбите, майонезата, чесънът и магданозът се разбъркват.

   Много бърза за направа и приятна на вкус салата.

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3318
                                                 Бързи ябълкови бухтички


2 яйца
1 ч.ч. кисело мляко
1 ч.л. сода бикарбонат
2 с.л. захар
12 с.л. брашно
1 ванилия
2 ябълки
олио за пържене
пудра захар за поръсване



   В купа се разбиват яйцата, добавят се разтворената в млякото сода, захарта, бршното, ванилията и обелените, почистени от семките настъргани ябълки. Сместа се разбърква добре. Бухтичките се пържат в тиган с нагорещено олио по 1-2 мин. от всяка страна, но не на най-силната степен на котлона, като с лъжица се гребва от сместа и се сипва в тигана. Отцеждат се върху кухненска хартия. Преди поднасяне се поръсват с пудра захар.

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3318
                                              Гъбена крем супа със сметана

200 г гъби
1 глава кромид лук
3 скилидки чесън
4 картофа
100 г заквасена сметана
сол
2 с.л.масло
2 с.л. олио
1 дафинов лист
1/2 ч.л. черен пипер

   В тенджера с маслото и олиото се задушават нарязаните лук, чесън и гъби. Като омекнат (около 5 мин.), се сипват 2 л гореща вода, прибавят се обелените и нарязани на парчета картофи, дафиновият лист и сол на вкус. Супата ври още 20-ина мин. до готовност на картофите. Подправя се с черния пипер, дафиновият лист се изважда. Супата се пасира. Сметаната (1 с.л. се оставя за украса) се разбива с тел с 1 ч.ч. от получения бульон и се сипва в супата. Украсява се с лъжичката  разбъркана сметана.

 ( Докато си взема фотоапарата, сметаната се разля в капчести форми. :-)
« Последна редакция: 31 Януари 2011, 19:06:33 от Tina-Rina »

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3318
                                                           Наденички (вурстчета) с вино и ябълки

300 г наденички (вурстчета)
300 мл бяло вино
1 глава кромид лук
2 по-кисели ябълки
70 г масло
300 мл пилешки бульон
1 щ. канела
1/4 ч.л. черен пипер


   В тенджера си изсипва виното и като заври, се поставят наденичките и се варят 10 минути. Изваждат се и в тиган се запържват в половината масло за 2-3 мин. В тенджерата с виното се прибавят нарязаният на ситно лук, нарязаните на резени ябълки, разтвореното кубче пилешки бульон в 300 мл гореща вода, канелата, черният пипер и останалото масло. (Сол не се слага, защото бульонът е достатъчно солен.) Сместа ври около 5 минути до омекването на ябълките и лука.
  Наденичките се сервират в чиния, полети с винено-ябълковия сос.

 


* Търсене



* Говорилня

Refresh History
  • MilkaA40: MilkaA40
    06 Август 2017, 01:51:27
  • pavlova321: люти чушки
    01 Август 2017, 18:42:54
  • valet: Пилаф ориз с фиде
    06 Юли 2017, 15:19:48
  • hristiana:): Някой има ли грил тиган на Брабантия и доволен ли е съответно?
    03 Юни 2017, 19:05:27
  • Kary: Някой използвал ли е мултикукър кинг
    26 Ноември 2016, 16:40:11
  • fanita: пост
    14 Ноември 2016, 18:55:13
  • petty: Аз така и не разбрах какво точно стана :( Наистина бяха добри времена, вдъхновявах се от тук, научих много неща...
    28 Октомври 2016, 13:24:08
  • radost.1955: ами то сайт няма,не съществува.добре,че останаха рецептите.аз също влизам само да потърся някоя,беше времето,когато се пълнеха страниците за отрицателно време.
    26 Октомври 2016, 17:54:17
  • petty: Имам чувството, че някой нарочно пуска от време на време по някой друг постинг, защото трябва да има, макар да са напълно безсмислени, само за пълнеж
    26 Октомври 2016, 10:24:12
  • petty: И аз така. Добре, че поне нещата от преди си стоят... има много ценни рецепти
    26 Октомври 2016, 10:21:28
  • ROSPOP: какво става със сайта? влизам от време на време и се отчайвам - какви са тия глупости, къде са предишните прекрасни статии и коментари, това е сайт аз готвене и храна в края на краищата!
    24 Октомври 2016, 11:49:51
  • val_di16: джолан
    21 Октомври 2016, 15:58:22
  • galka56: тиквеник
    13 Октомври 2016, 18:26:18
  • boriana _grigorova: Здравейте.Имам мултикукър 50 на Делимо. Някой правил ли е някакво лесно ястие , тъй като на мен са ми сложни малко рецептите
    07 Март 2016, 12:58:38
  • boriana _grigorova: Здравейте
    07 Март 2016, 12:56:47
  • Petka :-): как мога да изтря профила си от тази сраница
    07 Март 2016, 06:16:00
  • CVETETO3101: >:(глупости, глупости, глупости са публикациите напоследък. Пълно е с боклуци!!!
    20 Февруари 2016, 21:21:47
  • scorpia: Браво! И този прекрасен сайт ли съсипаха "умни" собственици!?
    01 Януари 2016, 12:26:48
  • GolemDZVER: Валя, може и да ти липсвам, но няма да се върна във форума. Блогът ми е активен - всичмко е там и може да констактуваме както желаеш.А инамче тука стават срамоти - виж за 10 дни пет поста от токущо регистрирани и все за дивотии и нищо съществено. Боли ме сърцето, но тези от Санома излезнаха пълни лаици ... Можехме да им носим дивиденти с хъса, който бяхме вложили в този форум. Отговарям, защото се чуствам длъжен да уважа мнението е .... без знамчение, че е на този скапан сайт
    30 Декември 2015, 18:14:59
  • stplam: Хляб
    26 Декември 2015, 15:52:26
  • Valentina Petrova: и все пак стават чудеса,по Коледа,Golem DZVER ЛИПСВАТ МИ ТВОИТЕ ПУБЛИКАЦИИ
    13 Декември 2015, 11:48:46
  • petty: Жалко :( И все пак не разбирам какво пречи да си споделяме рецепти. Аз не съм много в час с това какво се случва. Сега влизам да потърся рецепта за коледни сладки... добре, че поне старите рецепти си стоят.
    11 Декември 2015, 12:39:22
  • GolemDZVER: права си - направо си умря .... във форума за 6 дни само една публикация. Голям смях. А моите бяха по 5 дневно
    07 Декември 2015, 19:23:47
  • Valentina Petrova: май сайта умря
    05 Декември 2015, 00:01:32
  • Снежка: Май от промените в сайта, по рядко пишем
    30 Ноември 2015, 10:55:12
  • Снежка: Момичета, тази година няма ли да се разменят подаръци?
    30 Ноември 2015, 09:47:43
  • Valentina Petrova: ехооооооо,приятели къде сте,сняг ли ви засипа
    28 Ноември 2015, 14:29:00
  • Bubi4ka: Fate, определено не бих била чак такава оптимистка...
    14 Ноември 2015, 14:43:37
  • FATE: Имах предвид готварската част от форума. Другата съм я прескачала, уви, за това и не съм в крак с новостите. За съжаление откривам, че новите шефове не се справят добре и всичко се забатачва май, май...Оптимистично очаквам нещата да се подобрят !!!
    14 Ноември 2015, 00:32:28
  • pep-4o: Явно не всичко четеш, Фейт :)
    13 Ноември 2015, 11:45:31

* Последното от форума

Re: Сръбски ресторант от tomislava
[Днес в 14:19:16]


Сръбски ресторант от cvetozara123
[16 Октомври 2017, 22:06:47 ]


Бонбони Лакта от ohoboho
[07 Октомври 2017, 04:25:33 ]


Re: От величието на Рила до спокойствието на Родопите.... от cvetozara123
[28 Септември 2017, 22:20:03 ]


Re: Ремонт от cvetozara123
[28 Септември 2017, 11:21:50 ]


Re: GPS устройство диверсант? от tomislava
[27 Септември 2017, 22:17:57 ]


Re: Дрехи втора употреба от tomislava
[24 Септември 2017, 17:26:02 ]


Re: От величието на Рила до спокойствието на Родопите.... от tomislava
[23 Септември 2017, 09:17:08 ]


Re: От величието на Рила до спокойствието на Родопите.... от cvetozara123
[22 Септември 2017, 09:38:40 ]


Re: Дрехи втора употреба от cvetozara123
[22 Септември 2017, 09:36:01 ]


Дрехи втора употреба от tomislava
[21 Септември 2017, 10:45:59 ]


Re: Мнението Ви за чушкопека от tomislava
[19 Септември 2017, 08:37:01 ]


Re: Бебешка количка за близначета? от cvetozara123
[19 Септември 2017, 08:12:01 ]


Бебешка количка за близначета? от tomislava
[18 Септември 2017, 17:34:34 ]


Re: Ремонт от tomislava
[16 Септември 2017, 18:54:01 ]


Ремонт от cvetozara123
[15 Септември 2017, 19:17:01 ]


GPS устройство диверсант? от cvetozara123
[15 Септември 2017, 10:27:10 ]


Re: Мнението Ви за чушкопека от cvetozara123
[14 Септември 2017, 11:12:03 ]


Re: Мнението Ви за чушкопека от tomislava
[13 Септември 2017, 18:56:35 ]


Re: Идея за подарък от tomislava
[27 Август 2017, 19:39:04 ]