Автор Тема: Готварските рецепти за работещи жени на Валя (Тина-Рина)  (Прочетена 539449 пъти)

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3318
                                                 Фритата с броколи и шунка

300 г броколи
2 глави лук
4 скилидки чесън
200 г шунка
100 мл кисело мляко
100 г кашкавал
3 яйца
олио
сол и черен пипер

   Броколите се накъсват на розички и се варят в подсолена вода 5 минути, после се изваждат и поставят в студена вода и след това се изцеждат. В загрята мазнина в тиган се запържват нарязаните лук и чесън, като омекнат се прибавя нарязаната на парчета шунка да се поизпържи. Отгоре се нареждат броколите. Яйцата се разбиват, прибавят се млякото, настърганият кашкавал, сол и черен пипер на вкус. С тази смес се заливат броколите и се оставят на котлона 4-5 минути под капак. Запича се още 3-4 минути във фурна само на горен реотан.
« Последна редакция: 26 Ноември 2010, 02:26:12 от Mariana G »

Mariana G

  • Глобален Модератор
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2833
  • калпазанка
Вале :air_kiss: чудна е фритатата! Нея ще направя утре! Благодаря! :air_kiss:
"Один не разберет, чем пахнут розы, 
другой из горьких трав добудет мед. Дай хлеба одному - навек запомнит, другому жизнь пожертвуй - не поймет..." Омар Хайям

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3318
  Марианка, надявам се да ви хареса! Аз лично я предпочитам в безшунковия вариант.

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3318
                                           Пълнен паниран карфиол на фурна

500 г карфиол
200 г сирене "Дунавия"
100 г орехи
3 скилидки чесън
1-2 с.л. кисело мляко
копър
2 яйца
галета

   Карфиолът се накъсва на розички и се вари в подсолена вода 5 минути. Сиренето се натрошава, към него се прибавят пресованият чесън,  смлените или нарязани на дребно орехи и нарязаният копър. С тази смес се пълни долната част на всяка карфиолена розичка, така че да се оформи като топка. Всяка топка се овалва в галета, в разбитите яйца, отново в галета и се поставя в намазнена тава. Пече се на 220 градуса около 15 минути.

  Аз го поднесох с млечно-чеснов сос, приготвен от смесени 1 кофичка кисело мляко, 2 скилидки чесън, копър, малко смлени орехи, сол.

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3318
                                                       Универсално едноседмично тесто

1 ч.ч. прясно мляко
1 кофичка кисело мляко
1 ч.л. сода
1 кубче мая
1 яйце
1 кг брашно
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар

   Маята се разтваря в топлото прясно мляко, захарта и 1-2 с.л. брашно и се оставя 15-ина минути. Содата се сипва в киселото мляко и разбърква. В пресятото брашно се прави кладенче, вътре се сипват киселото мляко със содата, прясното мляко с маята, яйцето и солта. Разбърква се хубаво с лъжица, а после се замесва тестото. Разделя се на 2 или 3 части, всяка се намазва с олио, поставя се в найлонов плик и се оставя в хладилник.

   Това тесто можете да замесите, когато имате време, а след това в продължение на седмица, дори 10 дена, да го ползвате за направата на питки, мекици, пици, милинки, тутманици и т.н. Както се вижда от продуктите, е доста по-добро от готовото тесто, а е и по-трайно.
« Последна редакция: 26 Ноември 2010, 16:29:43 от Tina-Rina »

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3318
                             Чорба от пресен лук със сирене

2 връзки пресен лук
3 с.л. ориз
1 с.л. брашно
1 ч.л. червен пипер
150 г сирене
1 яйце
1 к.ч. кисело мляко
сол
магданоз
олио

    Нарязаният лук се изсипва в 1,5 л вряща подсолена вода и ври 5 минути. Тенджерата се отдръпва от котлона. В друг съд се запържва в олиото брашното, а после се добавя червеният пипер. Разрежда се с бульона от врелия лук и се изсипва в тенджерата. Добавя се оризът и чорбата ври още 15 мин. до сваряването му. Накрая се слага магданозът. Като леко поизстине, чорбата се застройва с разбитото с млякото яйце. Прибавя се настърганото сирене, а може и при поднасяне в  чиниите.

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3318
                                                   Плодова салата

                                                            3 порции

1 банан
2 мандарини или 1 по-голям портокал
1 по-голяма ябълка
3 с.л. мед
1,5 с.л. коняк
1 с.л. стафиди
3 с.л. овесени ядки
40 г смлени орехи

    Обеленият банан се нарязва в купа на колелца, обелените мандарини - на резени, ябълката - на филийки, прибавят се стафидите. Плодовете се разбъркват и заливат със смесените мед и коняк, разбъркват се пак и се разпределят в купички. Овесените ядки се кипват в 6 с.л. вода, подсладена с 1 ч.л. захар, за 1-2 мин., прецеждат се, изплакват се със студена вода и се поръсват в купичката, отгоре - смлените орехи. Престоява в хладилник половин час.

  

« Последна редакция: 14 Ноември 2011, 18:21:14 от Tina-Rina »

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3318
                                                  Пиле с броколи

600 г пилешки гърди
500 г броколи
1 глава кромид лук
1 морков
3 с.л. масло
2 с.л. олио
21 с.л. брашно
1/2 връзка магданоз
сок от лимон
сол

   Пилешките гърди  се нарязват на малки парчета и се задушават заедно с нарязания кромид лук, 1 с.л. масло и 2-те с.л. олио в гореща вода на тих огън 10-15 минути. Добавят се нарязаният на колелца морков и сол на вкус, а след 5 минути - и накъсаните на розички броколи. Брашното се запича в сух тиган и се размива в малко вода и останалото масло. Ври още 10 минути и се поднася поръсено с магданоз и лимонов сок.
« Последна редакция: 30 Ноември 2010, 16:51:10 от Tina-Rina »

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3318
                                         Мусака с пресен лук

3 връзки пресен лук
2 домата
200 г сирене
1 кофичка кисело мляко или 2 ч.ч. прясно мляко
3 яйца
4 с.л. брашно
1/2 връзка магданоз
олио
сол

   Лукът се нарязва на дребно и задушава в олиото няколко минути. Прибавят се доматите, обелени и нарязани на кубчета, натрошеното сирене и нарязаният магданоз. Сместа се бърка на котлона още няколко минути, а после се изсипва в тавичка и поставя в гореща фурна за 10 минути. Яйцата се разбиват, прибавя се киселото мляко, брашното и малко сол. Мусаката се залива със сместа и се пече още 10-ина минути до готовност. 

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3318
                                              Салата от ряпа, моркови и ябълка

2 бели репи
2 моркова
1 ябълка
копър
лимонов сок
зехтин
сол

   Репите се обелват и настъргват. Към тях се прибавят настърганите моркови и настърганата ябълка, която е обелена и почистена от семенната част. Разбъркват се и се подправят със солта, зехтина, лимоновия сок и копъра на вкус.

Ябълката омекотява някак си тази традиционна есенно-зимна салата.

   

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3318
                                                         Пилешко по ливански


700 г пилешко филе или пържола
1 лимон
5 скилидки чесън
1 с.л. соев сос
1/2 ч.л. канела
150 г зехтин
1/3 ч.л. сол
1/3 ч.л. черен пипер

   Месото се нарязва на парчета и поставя в купа с марината от сока на лимона, пресования или настърган чесън, соевия сос, канелата, зехтина, солта и черния пипер. Покрива се със свежо фолио и се оставя в хладилник за 2-3 часа. Месото заедно с маринатата се изсипва в малка тенджера и се задушава 20-ина минути до готовността му. Сервира се със сварен ориз.

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3318
                                         Бананов крем с карамелизирани овесени ядки


1 кофичка гъсто кисело мляко или изцедено
2 банана
1 ванилия
50 г шоколад
6 с.л. овесени ядки
4 с.л. захар

   Бананите се обелват, намачкват и пюрират. Смесват се с киселото мляко и ванилията, прибавя се и малко захар на вкус. В тиган се изсипват овесените ядки и захарта да се карамелизират при непрекъснато разбъркване. Шоколадът се настъргва. В чашки се слага по малко от шоколада, отгоре -млечно-банановата смес, малко от карамелизираните ядки, отново смес, настърган шоколад, карамелизирани ядки. Чашките се поставят в хладилник за половин час.

Източник: Звездев


Did_ka

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3031
  • начинаещ кулинар и заклет дегустатор :)
страхотни са бързите ти рецепти  :yahoo:

последно пробвах това:

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3318
Did_ka, чудесно е!!!

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3318
                                           Купчинки от ориз

1 ч.ч. сварен ориз
250 г сирене "Дунавия"
50 г масло
50 г кашкавал (може и без него)
2 скилидки чесън
няколко стръка магданоз
няколко стръка копър

    Сиренето се намачква и смесва с омекналото масло, прибавят се пресованият или настърган чесън, нарязаните копър и магданоз и оризът. Всичко се разбърква добре, оформят се купчинки и се поставят в хладилника.

    Това е и чудесно предястие, и вкусна и различна гарнитура с ориз. Аз обикновено го правя, когато имам изостанал сварен ориз и за 5 минути го префасонирам в този му вид.

 


* Търсене



* Говорилня

Refresh History
  • MilkaA40: MilkaA40
    06 Август 2017, 01:51:27
  • pavlova321: люти чушки
    01 Август 2017, 18:42:54
  • valet: Пилаф ориз с фиде
    06 Юли 2017, 15:19:48
  • hristiana:): Някой има ли грил тиган на Брабантия и доволен ли е съответно?
    03 Юни 2017, 19:05:27
  • Kary: Някой използвал ли е мултикукър кинг
    26 Ноември 2016, 16:40:11
  • fanita: пост
    14 Ноември 2016, 18:55:13
  • petty: Аз така и не разбрах какво точно стана :( Наистина бяха добри времена, вдъхновявах се от тук, научих много неща...
    28 Октомври 2016, 13:24:08
  • radost.1955: ами то сайт няма,не съществува.добре,че останаха рецептите.аз също влизам само да потърся някоя,беше времето,когато се пълнеха страниците за отрицателно време.
    26 Октомври 2016, 17:54:17
  • petty: Имам чувството, че някой нарочно пуска от време на време по някой друг постинг, защото трябва да има, макар да са напълно безсмислени, само за пълнеж
    26 Октомври 2016, 10:24:12
  • petty: И аз така. Добре, че поне нещата от преди си стоят... има много ценни рецепти
    26 Октомври 2016, 10:21:28
  • ROSPOP: какво става със сайта? влизам от време на време и се отчайвам - какви са тия глупости, къде са предишните прекрасни статии и коментари, това е сайт аз готвене и храна в края на краищата!
    24 Октомври 2016, 11:49:51
  • val_di16: джолан
    21 Октомври 2016, 15:58:22
  • galka56: тиквеник
    13 Октомври 2016, 18:26:18
  • boriana _grigorova: Здравейте.Имам мултикукър 50 на Делимо. Някой правил ли е някакво лесно ястие , тъй като на мен са ми сложни малко рецептите
    07 Март 2016, 12:58:38
  • boriana _grigorova: Здравейте
    07 Март 2016, 12:56:47
  • Petka :-): как мога да изтря профила си от тази сраница
    07 Март 2016, 06:16:00
  • CVETETO3101: >:(глупости, глупости, глупости са публикациите напоследък. Пълно е с боклуци!!!
    20 Февруари 2016, 21:21:47
  • scorpia: Браво! И този прекрасен сайт ли съсипаха "умни" собственици!?
    01 Януари 2016, 12:26:48
  • GolemDZVER: Валя, може и да ти липсвам, но няма да се върна във форума. Блогът ми е активен - всичмко е там и може да констактуваме както желаеш.А инамче тука стават срамоти - виж за 10 дни пет поста от токущо регистрирани и все за дивотии и нищо съществено. Боли ме сърцето, но тези от Санома излезнаха пълни лаици ... Можехме да им носим дивиденти с хъса, който бяхме вложили в този форум. Отговарям, защото се чуствам длъжен да уважа мнението е .... без знамчение, че е на този скапан сайт
    30 Декември 2015, 18:14:59
  • stplam: Хляб
    26 Декември 2015, 15:52:26
  • Valentina Petrova: и все пак стават чудеса,по Коледа,Golem DZVER ЛИПСВАТ МИ ТВОИТЕ ПУБЛИКАЦИИ
    13 Декември 2015, 11:48:46
  • petty: Жалко :( И все пак не разбирам какво пречи да си споделяме рецепти. Аз не съм много в час с това какво се случва. Сега влизам да потърся рецепта за коледни сладки... добре, че поне старите рецепти си стоят.
    11 Декември 2015, 12:39:22
  • GolemDZVER: права си - направо си умря .... във форума за 6 дни само една публикация. Голям смях. А моите бяха по 5 дневно
    07 Декември 2015, 19:23:47
  • Valentina Petrova: май сайта умря
    05 Декември 2015, 00:01:32
  • Снежка: Май от промените в сайта, по рядко пишем
    30 Ноември 2015, 10:55:12
  • Снежка: Момичета, тази година няма ли да се разменят подаръци?
    30 Ноември 2015, 09:47:43
  • Valentina Petrova: ехооооооо,приятели къде сте,сняг ли ви засипа
    28 Ноември 2015, 14:29:00
  • Bubi4ka: Fate, определено не бих била чак такава оптимистка...
    14 Ноември 2015, 14:43:37
  • FATE: Имах предвид готварската част от форума. Другата съм я прескачала, уви, за това и не съм в крак с новостите. За съжаление откривам, че новите шефове не се справят добре и всичко се забатачва май, май...Оптимистично очаквам нещата да се подобрят !!!
    14 Ноември 2015, 00:32:28
  • pep-4o: Явно не всичко четеш, Фейт :)
    13 Ноември 2015, 11:45:31

* Последното от форума

Сервиз за телефони от cvetozara123
[19 Октомври 2017, 12:49:54 ]


Re: Витамини за подсилване на имунната система от cvetozara123
[19 Октомври 2017, 10:55:59 ]


Витамини за подсилване на имунната система от tomislava
[18 Октомври 2017, 22:29:01 ]


Re: Сръбски ресторант от tomislava
[17 Октомври 2017, 14:19:16 ]


Сръбски ресторант от cvetozara123
[16 Октомври 2017, 22:06:47 ]


Бонбони Лакта от ohoboho
[07 Октомври 2017, 04:25:33 ]


Re: От величието на Рила до спокойствието на Родопите.... от cvetozara123
[28 Септември 2017, 22:20:03 ]


Re: Ремонт от cvetozara123
[28 Септември 2017, 11:21:50 ]


Re: GPS устройство диверсант? от tomislava
[27 Септември 2017, 22:17:57 ]


Re: Дрехи втора употреба от tomislava
[24 Септември 2017, 17:26:02 ]


Re: От величието на Рила до спокойствието на Родопите.... от tomislava
[23 Септември 2017, 09:17:08 ]


Re: От величието на Рила до спокойствието на Родопите.... от cvetozara123
[22 Септември 2017, 09:38:40 ]


Re: Дрехи втора употреба от cvetozara123
[22 Септември 2017, 09:36:01 ]


Дрехи втора употреба от tomislava
[21 Септември 2017, 10:45:59 ]


Re: Мнението Ви за чушкопека от tomislava
[19 Септември 2017, 08:37:01 ]


Re: Бебешка количка за близначета? от cvetozara123
[19 Септември 2017, 08:12:01 ]


Бебешка количка за близначета? от tomislava
[18 Септември 2017, 17:34:34 ]


Re: Ремонт от tomislava
[16 Септември 2017, 18:54:01 ]


Ремонт от cvetozara123
[15 Септември 2017, 19:17:01 ]


GPS устройство диверсант? от cvetozara123
[15 Септември 2017, 10:27:10 ]