Автор Тема: Готварските рецепти за работещи жени на Валя (Тина-Рина)  (Прочетена 539894 пъти)

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3318
                                            Панагюрска салата

1 резен зеле
2 моркова
4 чушки (2 зелени и 2 червени)
2 домата
4 скилидки чесън
1/2 връзка магданоз
няколко листа целина
оцет, зехтин и сол на вкус

     Зелето и чушките се нарязват на ивици, морковът, доматите и чесънът се настъргват. В купа се разбъркват продуктите, добавят се нарязаните магданоз и целина. Салатата се овкусява с оцет, зехтин и сол на вкус. Добре е да престои поне 2 часа в хладилник.
   Хубавото на тази есенна салата, освен че е витаминен удар, е, че може да се направи, когато сте свободни, в по-голямо количество и да имате готова салата за няколко дни, защото, колкото повече престоява, толкова по-ароматна става, като си остава хрупкава.


 Източник: "Съвременна българска кухня"
« Последна редакция: 25 Октомври 2010, 12:46:27 от Tina-Rina »

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3318
                        Банички-джобчета от бутертесто със сирене, домати и маслини

                                               Време за приготвяне: 30 мин.

400 г бутертесто (1 кора)
200 г сирене
2 домата
40 г маслини
3 с.л. кисело мляко
1/4 ч.л. сух джоджен
1/4 ч.л. сух копър
5-6 стръка магданоз
1 яйце
2 с.л. сусам

   Листът бутертесто се поразточва с точилка и се разделя на 12 квадрата. В купа се слага сиренето и се намачква, добавят се нарязаните на кубчета домати, нарязаните на малки парчета маслини, подправките и киселото мляко. Сместа се разбърква добре и във всеки квадрат се слага по 1 с.л. Всеки квадрат в края на всяка страна с четка се намазва с белтъка и се притиска на триъгълник (да се залепи и да не излиза сместа), отгоре се  намазва с разбития жълтък и се посипва със сусамово семе. Баничките се поставят в намазнена и набрашнена тава и се пекат 20 мин. на 200 градуса.

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3318
                                       Тригуни с бутертесто

400 г бутертесто
4 с.л. смлени орехови ядки
4 с.л. галета
2 с.л. разтопено масло
1/4 ч.л. канела
за сиропа:
1 1/2 ч.ч. вода
1 1/2 ч.ч. захар

      Бутертестото се поразточва с точилка, разрязва се на 12 квадрата и във всеки се поставя по 1 ч.л. от сместа от орехите, галетата, маслото и канелата. Прегъват се по диагонал, нареждат се в намаслена тавичка и се пекат на 180 градуса 15 минути. Водата и захарта се поставят в съд на котлона и врят 10-15 минути. Изстиналите тригуни се заливат с горещия сироп.
« Последна редакция: 14 Ноември 2010, 14:19:59 от pep-4o »

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3318
                                                    Броколи с яйца и сирене

                                                      Време за приготвяне: 15 мин.

400 г броколи
3 яйца
200 г краве сирене
черен пипер
2 с.л. краве масло

    Броколите се накъсват на розички и пускат във вряща подсолена вода за 10 минути. Изваждат се, изцеждат се и се нарязват на ситно. Поставят се в загрятото масло, пържат се 1-2 минути и отгоре им се изсипва сместа от яйцата и натрошеното сирене. Поръсват се с черен пипер и се бъркат от 4-5 минути.
« Последна редакция: 14 Ноември 2010, 14:19:29 от pep-4o »

Did_ka

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3031
  • начинаещ кулинар и заклет дегустатор :)
Tina-Rina, хиляди благодарности за гевречетата  :yahoo: невероятни са!!!
аз се изтарикатих  ;D разточих леко и изрязах с чаша, пробих дупка с капачката на бутилка олио  :wink1: излязоха ми 30бр.
/забравих си фотоапарата   :blush2: снимка ще пусна друг път/

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3318
Did_ka, много е идейно това изрязване с чашка, как не съм се сетила... жалко, че си забравила да ги снимаш!

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3318
                                                 Терин от круши

                                                

3 круши
1 ч.ч. захар
1 ванилия
2 желатина
500 мл вода

         Крушите се почистват от семенната част и нарязват на филийки. Желатинът се накисва в 1 к.ч. вода и след 10-ина минути се разтопява на водна баня (без да заври). Водата и 1/2 ч.ч. захар се кипват на котлона, махат се от него и вътре се слагат нарязаните круши за 10 минути.  В друг съд се карамелизира останалата захар, прибавят се сокът от крушите, ванилията и желатинът и се оставя да изстине добре, дори леко да почне да се желира. В кексова хорва се поставя алуминиево фолио и се подреждат крушите, а после внимателно се налива сместа. Поставя се в хладилник за около час. С помощта на фолиото се обръща, реже се на парчета и може да се поднесе гарниран със сметана.
   Много лек и приятен десерт.
« Последна редакция: 14 Ноември 2010, 14:18:22 от pep-4o »

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3318
                                                     Пълнени картофи с яйца
                                                                       3 порции

6 картофа
6 яйца
50 г масло
черен пипер
сол

   Картофите се сваряват и издълбават с лъжичка. Овкусяват се със сол и черен пипер. На дъното им се слага по малко масло, а отгоре се чуква по 1 яйце. Запичат се до готовност на яйцето. Поднасят се с млечно-чеснов сос. А от издълбаната част на картофите можете да си направите крем супа.



« Последна редакция: 14 Ноември 2010, 13:42:10 от pep-4o »

Did_ka

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3031
  • начинаещ кулинар и заклет дегустатор :)
тези картофи са много ефектни  :thumbup:
а ето и забравената снимка на бързите гевречета  :yahoo:

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3318
Did_ka, тези картофи освен ефектни са и много вкусни. За съжаление успях да снимам най-неугледната порция, а и на лошо осветление. Гевречетата ти са чудесни!!!

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3318
                                                Крем от кестени, сметана и бренди

400 г кестени
250 г сладкарска сметана
2 с.л. бренди
2 с.л. пудра захар
50 г шоколад
  
   Кестените се сваряват, обелват и пюрират заедно с няколко лъжици от сметаната. Шоколадът се настъргва. В купа се разбива с миксер сметаната, добавя се захарта, няколко супени лъжици от разбитата сметана се отделят, а към останалата се прибавят и брендито и половината настърган шоколад. С лъжица внимателно се изсипва пюрето от кестени. Получената смес се слага с чаши, отгоре - по 1 супена лъжица сметана и се поръсва с останалия шоколад.
« Последна редакция: 14 Ноември 2010, 14:16:51 от pep-4o »

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3318
                                                          Зелени домати със сирене на фурна

                                                                       Време за приготвяне: 15 мин.

6 зелени домата
100 г сирене
1 ч.л. червен пипер
1 ч.л. чубрица
сол
олио

   Доматите се нарязват на колелца и подреждат в намаслена тавичка. Посоляват се леко, защото сиренето е солено, поръсват се с червения пипер и  чубрицата и се сипва малко олио. Пекат се 10 мин. в сгорещена фурна на 200 градуса.
   Подходящо е за основно ястие, за гарнитура, а особено е вкусно върху препечени филийки.

                              
« Последна редакция: 14 Ноември 2010, 14:16:15 от pep-4o »

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3318
                                 Печена скумрия, увита в лозови листа

                                                Време за приготвяне: 20 мин.

3 скумрии
18 лозови листа
1 с.л. мед
1 с.л. лимонов сок
1 с.л. зехтин
сол и черен пипер

                 Рибите се почистват от вътрешностите и посоляват и поръсват с черен пипер. Медът, лимоновият сок и зехтинът се смесват и с тази смес се намазват рибите отвътре и отвън. Три лозови листа  се нареждат един до друг, като се застъпват, още 3 листа се поставят по същия начин, като същевременно застъпват първия ред. В тях се увива по 1 риба. Така увитите скумрии се поставят в намаслена тавичка и пекат 20 мин на 200 градуса.
                              

« Последна редакция: 03 Ноември 2010, 19:00:13 от Tina-Rina »

Did_ka

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3031
  • начинаещ кулинар и заклет дегустатор :)
мерси за рецептата!  :-*
въпреки че съм морско чедо направо намразих скумрията , защото все я ядем печена със сол и пипер - да ти втръсне!
А тази ми изглежда вкусно :thumbup:

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3318
   Да, Did_ka, скумрията, приготвена по този начин, добива много приятен всук. 

 


* Търсене



* Говорилня

Refresh History
  • MilkaA40: MilkaA40
    06 Август 2017, 01:51:27
  • pavlova321: люти чушки
    01 Август 2017, 18:42:54
  • valet: Пилаф ориз с фиде
    06 Юли 2017, 15:19:48
  • hristiana:): Някой има ли грил тиган на Брабантия и доволен ли е съответно?
    03 Юни 2017, 19:05:27
  • Kary: Някой използвал ли е мултикукър кинг
    26 Ноември 2016, 16:40:11
  • fanita: пост
    14 Ноември 2016, 18:55:13
  • petty: Аз така и не разбрах какво точно стана :( Наистина бяха добри времена, вдъхновявах се от тук, научих много неща...
    28 Октомври 2016, 13:24:08
  • radost.1955: ами то сайт няма,не съществува.добре,че останаха рецептите.аз също влизам само да потърся някоя,беше времето,когато се пълнеха страниците за отрицателно време.
    26 Октомври 2016, 17:54:17
  • petty: Имам чувството, че някой нарочно пуска от време на време по някой друг постинг, защото трябва да има, макар да са напълно безсмислени, само за пълнеж
    26 Октомври 2016, 10:24:12
  • petty: И аз така. Добре, че поне нещата от преди си стоят... има много ценни рецепти
    26 Октомври 2016, 10:21:28
  • ROSPOP: какво става със сайта? влизам от време на време и се отчайвам - какви са тия глупости, къде са предишните прекрасни статии и коментари, това е сайт аз готвене и храна в края на краищата!
    24 Октомври 2016, 11:49:51
  • val_di16: джолан
    21 Октомври 2016, 15:58:22
  • galka56: тиквеник
    13 Октомври 2016, 18:26:18
  • boriana _grigorova: Здравейте.Имам мултикукър 50 на Делимо. Някой правил ли е някакво лесно ястие , тъй като на мен са ми сложни малко рецептите
    07 Март 2016, 12:58:38
  • boriana _grigorova: Здравейте
    07 Март 2016, 12:56:47
  • Petka :-): как мога да изтря профила си от тази сраница
    07 Март 2016, 06:16:00
  • CVETETO3101: >:(глупости, глупости, глупости са публикациите напоследък. Пълно е с боклуци!!!
    20 Февруари 2016, 21:21:47
  • scorpia: Браво! И този прекрасен сайт ли съсипаха "умни" собственици!?
    01 Януари 2016, 12:26:48
  • GolemDZVER: Валя, може и да ти липсвам, но няма да се върна във форума. Блогът ми е активен - всичмко е там и може да констактуваме както желаеш.А инамче тука стават срамоти - виж за 10 дни пет поста от токущо регистрирани и все за дивотии и нищо съществено. Боли ме сърцето, но тези от Санома излезнаха пълни лаици ... Можехме да им носим дивиденти с хъса, който бяхме вложили в този форум. Отговарям, защото се чуствам длъжен да уважа мнението е .... без знамчение, че е на този скапан сайт
    30 Декември 2015, 18:14:59
  • stplam: Хляб
    26 Декември 2015, 15:52:26
  • Valentina Petrova: и все пак стават чудеса,по Коледа,Golem DZVER ЛИПСВАТ МИ ТВОИТЕ ПУБЛИКАЦИИ
    13 Декември 2015, 11:48:46
  • petty: Жалко :( И все пак не разбирам какво пречи да си споделяме рецепти. Аз не съм много в час с това какво се случва. Сега влизам да потърся рецепта за коледни сладки... добре, че поне старите рецепти си стоят.
    11 Декември 2015, 12:39:22
  • GolemDZVER: права си - направо си умря .... във форума за 6 дни само една публикация. Голям смях. А моите бяха по 5 дневно
    07 Декември 2015, 19:23:47
  • Valentina Petrova: май сайта умря
    05 Декември 2015, 00:01:32
  • Снежка: Май от промените в сайта, по рядко пишем
    30 Ноември 2015, 10:55:12
  • Снежка: Момичета, тази година няма ли да се разменят подаръци?
    30 Ноември 2015, 09:47:43
  • Valentina Petrova: ехооооооо,приятели къде сте,сняг ли ви засипа
    28 Ноември 2015, 14:29:00
  • Bubi4ka: Fate, определено не бих била чак такава оптимистка...
    14 Ноември 2015, 14:43:37
  • FATE: Имах предвид готварската част от форума. Другата съм я прескачала, уви, за това и не съм в крак с новостите. За съжаление откривам, че новите шефове не се справят добре и всичко се забатачва май, май...Оптимистично очаквам нещата да се подобрят !!!
    14 Ноември 2015, 00:32:28
  • pep-4o: Явно не всичко четеш, Фейт :)
    13 Ноември 2015, 11:45:31

* Последното от форума

Re: Сервиз за телефони от tomislava
[20 Октомври 2017, 19:27:28 ]


Сервиз за телефони от cvetozara123
[19 Октомври 2017, 12:49:54 ]


Re: Витамини за подсилване на имунната система от cvetozara123
[19 Октомври 2017, 10:55:59 ]


Витамини за подсилване на имунната система от tomislava
[18 Октомври 2017, 22:29:01 ]


Re: Сръбски ресторант от tomislava
[17 Октомври 2017, 14:19:16 ]


Сръбски ресторант от cvetozara123
[16 Октомври 2017, 22:06:47 ]


Бонбони Лакта от ohoboho
[07 Октомври 2017, 04:25:33 ]


Re: От величието на Рила до спокойствието на Родопите.... от cvetozara123
[28 Септември 2017, 22:20:03 ]


Re: Ремонт от cvetozara123
[28 Септември 2017, 11:21:50 ]


Re: GPS устройство диверсант? от tomislava
[27 Септември 2017, 22:17:57 ]


Re: Дрехи втора употреба от tomislava
[24 Септември 2017, 17:26:02 ]


Re: От величието на Рила до спокойствието на Родопите.... от tomislava
[23 Септември 2017, 09:17:08 ]


Re: От величието на Рила до спокойствието на Родопите.... от cvetozara123
[22 Септември 2017, 09:38:40 ]


Re: Дрехи втора употреба от cvetozara123
[22 Септември 2017, 09:36:01 ]


Дрехи втора употреба от tomislava
[21 Септември 2017, 10:45:59 ]


Re: Мнението Ви за чушкопека от tomislava
[19 Септември 2017, 08:37:01 ]


Re: Бебешка количка за близначета? от cvetozara123
[19 Септември 2017, 08:12:01 ]


Бебешка количка за близначета? от tomislava
[18 Септември 2017, 17:34:34 ]


Re: Ремонт от tomislava
[16 Септември 2017, 18:54:01 ]


Ремонт от cvetozara123
[15 Септември 2017, 19:17:01 ]