Автор Тема: Готварските рецепти за работещи жени на Валя (Тина-Рина)  (Прочетена 540314 пъти)

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3318
                                       Пълнени печурки с хлебни трохи

                                Време за приготвяне: 20 мин.

400 г по-едри печурки
1 глава кромид лук
2 филии позасъхнал хляб
2 с.л. масло
2 с.л. олио
1/2 ч.л. черен пипер
1/3 връзка магданоз
сол на вкус
50 г настърган кашкавал

   Гъбите се измиват, пънчетата им се отстраняват и нарязват на дребно.  Лукът се нарязва на дребно и се слага в тиган със сгорещеното масло и 1 с. л. олио. Бърка се няколко минути, добавят се нарязаните пънчета, а след 1-2 минути - и натрошеният хляб (без корите). Овкусява се с черния пипер, магданоза и сол на вкус. Гъбите се нареждат в намаслена тавичка, пълнят се със сместа и се пекат 10-15 минути на 220 градуса. Фурната се изключва, тавичката се изважда, върху гъбите се поръсва настърганият кашкавал и се връщат във фурната за още 5 минути.

   Тази рецепта я знам от един мой състудент-кулинар - Траян, който (няма да казвам преди колко години :-)) ни гощаваше с това бързо, ароматно, евтино и много вкусно ястие.

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3318
                                             Качамак с топено сирене и маслини

                                              Време за приготвяне: 7-10 мин.

250 г царевичен грис за качамак
100 г топено сирене
100 г маслини
1/2 ч.л. черен пипер
1 с.л. масло
сол
    Във вряща леко подсолена вода (защото и сиренето, и маслините са солени) се сипва постепенно грисът, после и маслото, бърка се с дървена лъжица 2-3 минути, добавят се нарязаното на парчета сирене и нарязаните маслини, черният пипер. Бърка се още 2 минути и сместа се изсипва в тавичка, заравнява се и като изстине, се реже на парчета по с форма по желание.
Чудесно мезе е за вино и бира!




Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3318
                                          Хрупкав щрудел с грис
                 
                                              Време за приготвяне: 20 мин.

6 средни по големина ябълки
2 ч.л. канела
сокът на половин лимон
1 ч.ч. брашно
1 ч.ч. грис
1 ч.ч. захар
1 пакетче краве масло (125 г)

   Ябълките се почистват от семките и се настъргват на едро редне, към тях се прибавят канелата и лимоновият сок. В друг съд се смесват брашното, грисът и захарта. В намазнена товичка се сипва 1/3 от сухата смес, отгоре се поръсва с 1/3 от ябълковата, пак суха смес, ябълкова смес, суха смес, ябълкова смес. Поръсва се с разтопеното масло и се пече в  предваритерно загрята фурна на 180 градуса 15 минути.

    Този път направих щрудела с 4 ябълки и 2 дюли и стана още по-ароматен.


Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3318
                                                         Предястие с домати

                                                           Време за приготвяне: 5 мин.
4 домата
200 г сирене "Дунавия"
125 г майонеза
1 ч.л. горчица
2 скилидки чесън
магданоз

      Сиренето се намачква и смесва с майонезата, горчицата и пресования чесън. Всеки домат се разрязва наполовина, а после от двете му страни се отрязват капачета. Върху по-голямата част от домата се слага от сместа, а отгоре се поставя капаче. Украсява се с магданоз.
« Последна редакция: 19 Октомври 2010, 14:57:15 от Tina-Rina »

Nana_B

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 5
                                         Хрупкав щрудел с грис
                 
 Валка, този щрудел е любим на всички вкъщи!  ::)
« Последна редакция: 20 Октомври 2010, 01:40:02 от Mariana G »

kokochka

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 156
Хрупкав щрудел с грис  :yahoo: Този щрудел ми допадна много.
Имам питанка относно сухата смес  ::) предполагам,че се овлажнява от ябълковата смес и няма как да остане на прах примерно. Така ли е?
Обичам такъв род сладкиши,и редовно си правя един ябълков,но там е с блат,затова питам.
Благодаря предварително!

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3318
kokochka, да, сухата смес се овлажнява от ябълковата. Всеки пласт суха смес е 1 ч.ч., като я посипеш, се получава дори по-малко от 1/2 см, а и маслото има принос в това отношение. Успех!  :thumbup:

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3318
                                        Крем супа от броколи

1 глава лук
2 картофа
400 г броколи
1 малка заквасена сметана (250 г)
черен пипер, сол
магданоз

    Във вряща подсолена вода се пускат нарязаните на кубчета лук и картофи, добавя се и броколито, накъсано на розички, и се варят 25 мин., добавят се черният пипер и нарязаният магданоз. Пасира се и се смесва със сметаната. Поднася се с крутони.
« Последна редакция: 28 Януари 2011, 17:35:35 от Tina-Rina »

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3318
                                              Скумрия във фолио

4 скумрии
1 лимон
4 дафинови листа
40 г масло
сол, черен пипер

      Скумриите се почистват (отстраняват им се вътрешностите и главите), посоляват се и се поръсват с черен пипер. Престояват 10 минути. Лимонът се нарязва на колелца. В 4 правоъгълника от фолио се поставят рибите, във вътрешността им се слагат по 2 колелца лимон и по 1 дафинов лист), отгоре - също колелца лимон. Поставят се и парченца масло. Увиват се във фолио и се пекат на 200 градуса 20 минути.

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3318
                                       Скумрия с доматен сос и кисели краставички

4 филета от скумрия
4 домата или половин буркан от консерва
половин буркан кисели краставички
1 дафинов лист
4 скилидки чесън
1/2 ч.ч. вода
3 с.л. зехтин
черен пипер на зърна
1/4 ч.л. сол

   Филетата риба се нарязват на парчета, доматите се настъргват, киселите краставички се нарязват на лентички от 3-4 см, чесънът - на ситно, всички продукти се смесват и изсипват в тавичка. Пече се 20 минути на 200 градуса.

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3318
                                             Бързи гевречета със сусам

                                               Време за приготвяне: 30 мин.

3 ч.ч. брашно
1 пакетче бакпулвер
200 г масло (маргарин)
1/2 ч.л. сол
1/2 ч.л. захар
1/2 ч.ч. кисело мляко
1 жълтък
сусам за овалване

   Пресятото брашно се смесва с бакпулвера, солта и захарта. Добавя се размекнатото масло и се бърка с вилица, добавя се киселото мляко и се меси до получаването на меко тесто. Разделя се на 20 части, от които се оформят фитили, които се завиват на гевречета. Поставят се в намазнена и набрашнена тава, намазват се с разбития с 1 с.л. вода жълтък, поръсват се със сусам. Пекат се на 180 градуса 20-25 мин.

   Гевреците са бързи, защото не са с мая и не втасват с часове.



   


kokochka

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 156
 :yahoo: Ммммм,чудесни предложения!
Ще пробвам Скумрийката във фолио и Гевречетата.
Изглеждат страхотно!  :yahoo:

felisitty

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 497
Валя, поздравления за темата и хубавите рецепти които ни предлагаш   :flower:
Правих Пълнени печурки с хлебни трохи и Предястие с извара , много вкусни и лесни за приготвяне :thumbup:
« Последна редакция: 23 Октомври 2010, 23:53:19 от felisitty »

Yoli

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3451




 :flower: :flower: :flower: :flower: :flower:


Прекрасни са,вече ги обожавам ....  :give_heart: :give_heart: :give_heart:

Най-хубавите гевреченца на света.  :yahoo:

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3318
felisitty, много ти благодаря за поздравленията и много се радвам, че съм ти била полезна! :air_kiss:
Йоли, гевречетата ти са съвършени, както и снимката!  :air_kiss:

 


* Търсене



* Говорилня

Refresh History
  • MilkaA40: MilkaA40
    06 Август 2017, 01:51:27
  • pavlova321: люти чушки
    01 Август 2017, 18:42:54
  • valet: Пилаф ориз с фиде
    06 Юли 2017, 15:19:48
  • hristiana:): Някой има ли грил тиган на Брабантия и доволен ли е съответно?
    03 Юни 2017, 19:05:27
  • Kary: Някой използвал ли е мултикукър кинг
    26 Ноември 2016, 16:40:11
  • fanita: пост
    14 Ноември 2016, 18:55:13
  • petty: Аз така и не разбрах какво точно стана :( Наистина бяха добри времена, вдъхновявах се от тук, научих много неща...
    28 Октомври 2016, 13:24:08
  • radost.1955: ами то сайт няма,не съществува.добре,че останаха рецептите.аз също влизам само да потърся някоя,беше времето,когато се пълнеха страниците за отрицателно време.
    26 Октомври 2016, 17:54:17
  • petty: Имам чувството, че някой нарочно пуска от време на време по някой друг постинг, защото трябва да има, макар да са напълно безсмислени, само за пълнеж
    26 Октомври 2016, 10:24:12
  • petty: И аз така. Добре, че поне нещата от преди си стоят... има много ценни рецепти
    26 Октомври 2016, 10:21:28
  • ROSPOP: какво става със сайта? влизам от време на време и се отчайвам - какви са тия глупости, къде са предишните прекрасни статии и коментари, това е сайт аз готвене и храна в края на краищата!
    24 Октомври 2016, 11:49:51
  • val_di16: джолан
    21 Октомври 2016, 15:58:22
  • galka56: тиквеник
    13 Октомври 2016, 18:26:18
  • boriana _grigorova: Здравейте.Имам мултикукър 50 на Делимо. Някой правил ли е някакво лесно ястие , тъй като на мен са ми сложни малко рецептите
    07 Март 2016, 12:58:38
  • boriana _grigorova: Здравейте
    07 Март 2016, 12:56:47
  • Petka :-): как мога да изтря профила си от тази сраница
    07 Март 2016, 06:16:00
  • CVETETO3101: >:(глупости, глупости, глупости са публикациите напоследък. Пълно е с боклуци!!!
    20 Февруари 2016, 21:21:47
  • scorpia: Браво! И този прекрасен сайт ли съсипаха "умни" собственици!?
    01 Януари 2016, 12:26:48
  • GolemDZVER: Валя, може и да ти липсвам, но няма да се върна във форума. Блогът ми е активен - всичмко е там и може да констактуваме както желаеш.А инамче тука стават срамоти - виж за 10 дни пет поста от токущо регистрирани и все за дивотии и нищо съществено. Боли ме сърцето, но тези от Санома излезнаха пълни лаици ... Можехме да им носим дивиденти с хъса, който бяхме вложили в този форум. Отговарям, защото се чуствам длъжен да уважа мнението е .... без знамчение, че е на този скапан сайт
    30 Декември 2015, 18:14:59
  • stplam: Хляб
    26 Декември 2015, 15:52:26
  • Valentina Petrova: и все пак стават чудеса,по Коледа,Golem DZVER ЛИПСВАТ МИ ТВОИТЕ ПУБЛИКАЦИИ
    13 Декември 2015, 11:48:46
  • petty: Жалко :( И все пак не разбирам какво пречи да си споделяме рецепти. Аз не съм много в час с това какво се случва. Сега влизам да потърся рецепта за коледни сладки... добре, че поне старите рецепти си стоят.
    11 Декември 2015, 12:39:22
  • GolemDZVER: права си - направо си умря .... във форума за 6 дни само една публикация. Голям смях. А моите бяха по 5 дневно
    07 Декември 2015, 19:23:47
  • Valentina Petrova: май сайта умря
    05 Декември 2015, 00:01:32
  • Снежка: Май от промените в сайта, по рядко пишем
    30 Ноември 2015, 10:55:12
  • Снежка: Момичета, тази година няма ли да се разменят подаръци?
    30 Ноември 2015, 09:47:43
  • Valentina Petrova: ехооооооо,приятели къде сте,сняг ли ви засипа
    28 Ноември 2015, 14:29:00
  • Bubi4ka: Fate, определено не бих била чак такава оптимистка...
    14 Ноември 2015, 14:43:37
  • FATE: Имах предвид готварската част от форума. Другата съм я прескачала, уви, за това и не съм в крак с новостите. За съжаление откривам, че новите шефове не се справят добре и всичко се забатачва май, май...Оптимистично очаквам нещата да се подобрят !!!
    14 Ноември 2015, 00:32:28
  • pep-4o: Явно не всичко четеш, Фейт :)
    13 Ноември 2015, 11:45:31

* Последното от форума

Re: Сръбски ресторант от cvetozara123
[23 Октомври 2017, 22:09:49 ]


Re: Сервиз за телефони от tomislava
[20 Октомври 2017, 19:27:28 ]


Сервиз за телефони от cvetozara123
[19 Октомври 2017, 12:49:54 ]


Re: Витамини за подсилване на имунната система от cvetozara123
[19 Октомври 2017, 10:55:59 ]


Витамини за подсилване на имунната система от tomislava
[18 Октомври 2017, 22:29:01 ]


Re: Сръбски ресторант от tomislava
[17 Октомври 2017, 14:19:16 ]


Сръбски ресторант от cvetozara123
[16 Октомври 2017, 22:06:47 ]


Бонбони Лакта от ohoboho
[07 Октомври 2017, 04:25:33 ]


Re: От величието на Рила до спокойствието на Родопите.... от cvetozara123
[28 Септември 2017, 22:20:03 ]


Re: Ремонт от cvetozara123
[28 Септември 2017, 11:21:50 ]


Re: GPS устройство диверсант? от tomislava
[27 Септември 2017, 22:17:57 ]


Re: Дрехи втора употреба от tomislava
[24 Септември 2017, 17:26:02 ]


Re: От величието на Рила до спокойствието на Родопите.... от tomislava
[23 Септември 2017, 09:17:08 ]


Re: От величието на Рила до спокойствието на Родопите.... от cvetozara123
[22 Септември 2017, 09:38:40 ]


Re: Дрехи втора употреба от cvetozara123
[22 Септември 2017, 09:36:01 ]


Дрехи втора употреба от tomislava
[21 Септември 2017, 10:45:59 ]


Re: Мнението Ви за чушкопека от tomislava
[19 Септември 2017, 08:37:01 ]


Re: Бебешка количка за близначета? от cvetozara123
[19 Септември 2017, 08:12:01 ]


Бебешка количка за близначета? от tomislava
[18 Септември 2017, 17:34:34 ]


Re: Ремонт от tomislava
[16 Септември 2017, 18:54:01 ]