Автор Тема: Супи 2  (Прочетена 118934 пъти)

Lety

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 279
Re: Супи 2
« Отговор #135 -: 18 Септември 2012, 16:11:03 »


Porrusalda е супа, характерна за Баската провинция на Кралство Испания. В превод от баскски името на ястието означава бульон от праз. Спори се, дали истинската супа трябва да съдържа риба или да е изцяло зеленчукова - срещат се както чисто зеленчукови варианти, така и такива, които включват риба.

Супа "Поррусалда" (Porrusalda)

Продукти:

300 гр. прясно филе от треска,
3 скилиди чесън, счукани
2 стръка праз (само бялата част,нарязани на кръгчета,
1 глава лук, нарязана на дребно,
2 големи картофа, нарязани на кубчета,
2 моркова, нарязани на кръгчета,
зехтин,
червен пипер,
сол

Поставете филето от треска в тенджера и залейте със студена вода за да приготвите бульон.
След като водата заври, отстранете тенджерата от огъня, извадете рибата и я оставете да се отцеди. Оставете бульона временно настрана.
В друга тенджера загрейте на средно силен огън 2-3 с.л. зехтин и поставете нарязаната бяла част на праза, заедно с лука вътре. Гответе, разбърквайки постоянно, около 5 минути.
Добавете морковите, картофите и рибения бульон.
След като заври оставете супата да къкри, докато картофите омекнат. Тогава добавете рибата, накъсана на парчета и гответе още десетина минути.
Добавете счукания чесън, сол на вкус, 1 с.л. червен пипер и дръжте на огъня още 5-10 минути.

 Източник, който ползвах за рецепта: тук

Petka :-)

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 474
Re: Супи 2
« Отговор #136 -: 02 Октомври 2012, 22:38:41 »
                                  Супа с печени картофи

4-5 картофа - изпичат се във фурната
1 главичка лук + 2 скилидки чесън - запържват се в малко мазнина
Равни части прясно мляко и вода - изливат се върху запържения лук с чесън

Печените картофи се обелват , намачкват се на едро и се добаваят да поврат 10-тина минути в млечния сос.
За подправки: чер пипер, Вегета и дафинов лист

Захарно петле

  • Глобален Модератор
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 4016
Re: Супи 2
« Отговор #137 -: 03 Октомври 2012, 00:05:48 »
Петка супер супа,утре ще я пробвам.
Само колко горе долу е течноста?
МОИТЕ РЕЦЕПТИ
Always Believe That Something Wonderful Is About To Happen

Petka :-)

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 474
Re: Супи 2
« Отговор #138 -: 03 Октомври 2012, 05:54:04 »
Петка супер супа,утре ще я пробвам.
Само колко горе долу е течноста?

Аз направих по-малка доза и исках да стане гъста, да съм сложила може би към 2 чаши вода и 2 чаши прясно мляко (не съм мерила, карах малко на око :-))
Надявам се да ви хареса,много ароматна става с това чесънче и дафиновия лист.

Aura

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2390
  • Обичам живота...:)
Re: Супи 2
« Отговор #139 -: 09 Октомври 2012, 09:44:24 »
Лека супа с киселец

Продукти:


За топчетата:
500 гр. телешка кайма
1 гл. стар лук
1 яйце
2-3 с.л. галета

За супата:
3 с.л. ориз
4 картофа
1 вр. киселец
4 клончета магданоз
4 клончета копър
черен пипер
сол

Начин на приготвяне:

Омесваме хубаво каймата с настъргания на ситно ренде лук, яйцето, солта, черния пипер и галета. В тенджера сипваме около 2 л вода. След като водата заври, от каймата правим малки топчета с размер по малки от орех и ги пускаме едно по едно в водата, като котлона намаля ме за да не се развалят топчетата. Оставяме да поврат 15 мин. на слаб котлон. След което слагаме ориза и варим още 10 минути. През това време измиваме хубаво киселеца, магданоза и копъра. Наситняваме ги. Щом ориза омекне, слагаме зелените подправки и солта.Оставяме на много слаб котлон за около 10 минути и изключваме.
Сервираме след около 20 минути с филия топъл хляб и лъжица катък.

Добър Апетит!
Кулинарни Пътешествия и още нещо...
Всеки заслужава това, което получава..

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3318
Re: Супи 2
« Отговор #140 -: 19 Октомври 2012, 11:52:11 »

Elly_e

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 128
Re: Супи 2
« Отговор #141 -: 21 Ноември 2012, 01:06:44 »
Супа от сухи чушки със сирене



10 сухи, червени чушки
1 средна глава лук
200 гр. сирене (може и повече, на вкус)
1-2 с.л. брашно
1-2 с.л. олио, зехтин
сол, черен пипер, пресен девисил

Лука се нарязва на кубчета и се задушава в олиото (зехтина), до омекване и леко зачервяване, прибавят се около 2 литра гореща вода и сухите чушки. Огъня се намалява и чушките се сваряват до омекване. Когато са готови, месестата част на чушките се изстъргва и се връща във врящия бульон, подправя се със сол и черен пипер. В чиния се сипва брашното и в него се натрошава сиренето, като трохите сирене се размесват леко с брашното, така че то да полепне по тях и да се оформят "топченца". Сиренените трохи се изсипват заедно с останалото брашно в горещата супа, изчаква се да клокне и се маха от огъня, след което се наръсва с пресен девисил.

източник:bg-mamma
« Последна редакция: 21 Ноември 2012, 10:20:13 от pep-4o »

chefgeorge

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 13
Re: Супи 2
« Отговор #142 -: 16 Декември 2012, 20:08:01 »
ТРАДИЦИОННА  ПОЛСКА ДОМАТЕНА СУПА

ПРОДУКТИ:

- 250гр пилешко месо с кост ( бут или крилца, но да е с кост)
- 100гр. доматено пюре
- 1/4 праз, но почвате от листата
- 3 малки  парчета   от корен от целина (2 резена лимон все едно)
- 1 малка глава лук
- 1 корен от магданоз
- 2 моркова
- 1/2 кубче пилешки бульон
- 3 скилидки чесън
- 2 сл. заквасена сметана
- 1 листо дафинов лист
- 3 топчета бахар
- сол, черен пипер, унисос на Маги ( ако желаете)
- Фусили ( италианска паста)

Приготовления:

Слагате фусилите във вода и ги сварявате, но да не са много разкашкани. След като са сварени ги слагате да се оцедят като преди това се оплакват със студена вода. В друг съда (тенджера) слагате месото в 2 литра вода и добавяте към него дафиновия лист, бахара, сол и бульона. Засичате 45 мин на слаб огън след като е завряло. Ако се появи  пяна се премахва с надупчена лъжица. След като минат 45 мин добавяте зеленчуците без чесън като парчето праз го слагате цяло. Оставя се за още 20 мин да поври. Махате месото ( може да го ползвате за нещо друго ) , добавяте чесъна (скилидките нарязане на 2) и черен пипер. Махате празът, целината, лукът и магаданоза. Добавяте доматеното пюре. Няколко минути да поври и се маха от котлона. Оставяте супата да изстине малко  като през това време в купичка или чаша разбъркате сметаната. След като супата е изстинала малко, добавяте малко от нея към сметаната, за да не се пресече и разбърквате. Добавяте сметаната към супата. Слагате макароните в купички и заливате със супата. Може да я поръсите с копър (според предпочитания).

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3318
Re: Супи 2
« Отговор #143 -: 02 Януари 2013, 20:40:59 »

Petka :-)

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 474
Re: Супи 2
« Отговор #144 -: 07 Януари 2013, 08:36:23 »
Унгарска гъбена супа
[/size]

Лук
Чушка
Пресни гъби
2 чаши прясно мляко
3 лъжици брашно


Лук+чушка - нарязват се на дребно и се задушават в равни части краве масло и олио
1 пакетче пресни гъби: нарязват се на филийки, добавят се към задушените лук и чушка
Долива се вода колкото да покрие гъбите.
Слага се Вегета или сол, оставя се да поври 10-тина минути
През това време в студеното прясно мляко се разтваря брашното.
Млечната смес се излива при гъбите и се вари на по-слаб огън още 10-тина минути.
За подправки сложих чер пипер, девесил и копър

Източник: food.com


petrina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2638
  • обичащ ли - и невъзможното става възможно
Re: Супи 2
« Отговор #145 -: 13 Януари 2013, 21:58:30 »

Miraqnii

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 74
Re: Супи 2
« Отговор #146 -: 28 Януари 2013, 15:43:38 »
Крем супа от червена леща

Продукти:

 250гр.- червена леща
 3 бр.- картофи
 1- стрък праз
 1- морков
 3скил.-чесън
 1с.л.-червен пипер
 1/2ч.ч.-доматен сок
 черен пипер
 кимион
 50гр.-краве масло
 3с.л.-зехтин
 сол на вкус
 магданоз
 лимонов сок на вкус

 Празът се нарязна на ситно,картофите и молкова се обелват и нарязват на кубчета.
 Приготвените зеленчуци се задушават в зехтин с 2,3скилидки чесън.
 Като омекнат се добавя червения пипер и се разбърква няколко пъти.
 Веднага се изсипва доматения сок .
 Ястието се разрежда с около литър вода.
 Посолява се и се оставя да вари около 15мин.
 След това се добавя лещата и се оставя на котлона до пълното й сваряване.
 Лещата се овкусява с кимион и черен пипер и се пасира.
 Добавя се кубче масло и се подправя с лимонов сок.
 По желание може да се поръси с магданоз.
 Сервира се с крутони.


Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3318
Re: Супи 2
« Отговор #147 -: 13 Март 2013, 15:07:12 »

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3318
Re: Супи 2
« Отговор #148 -: 29 Април 2013, 16:01:50 »

petrina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2638
  • обичащ ли - и невъзможното става възможно
Re: Супи 2
« Отговор #149 -: 09 Май 2013, 14:22:25 »

 


* Търсене



* Говорилня

Refresh History
  • MilkaA40: MilkaA40
    06 Август 2017, 01:51:27
  • pavlova321: люти чушки
    01 Август 2017, 18:42:54
  • valet: Пилаф ориз с фиде
    06 Юли 2017, 15:19:48
  • hristiana:): Някой има ли грил тиган на Брабантия и доволен ли е съответно?
    03 Юни 2017, 19:05:27
  • Kary: Някой използвал ли е мултикукър кинг
    26 Ноември 2016, 16:40:11
  • fanita: пост
    14 Ноември 2016, 18:55:13
  • petty: Аз така и не разбрах какво точно стана :( Наистина бяха добри времена, вдъхновявах се от тук, научих много неща...
    28 Октомври 2016, 13:24:08
  • radost.1955: ами то сайт няма,не съществува.добре,че останаха рецептите.аз също влизам само да потърся някоя,беше времето,когато се пълнеха страниците за отрицателно време.
    26 Октомври 2016, 17:54:17
  • petty: Имам чувството, че някой нарочно пуска от време на време по някой друг постинг, защото трябва да има, макар да са напълно безсмислени, само за пълнеж
    26 Октомври 2016, 10:24:12
  • petty: И аз така. Добре, че поне нещата от преди си стоят... има много ценни рецепти
    26 Октомври 2016, 10:21:28
  • ROSPOP: какво става със сайта? влизам от време на време и се отчайвам - какви са тия глупости, къде са предишните прекрасни статии и коментари, това е сайт аз готвене и храна в края на краищата!
    24 Октомври 2016, 11:49:51
  • val_di16: джолан
    21 Октомври 2016, 15:58:22
  • galka56: тиквеник
    13 Октомври 2016, 18:26:18
  • boriana _grigorova: Здравейте.Имам мултикукър 50 на Делимо. Някой правил ли е някакво лесно ястие , тъй като на мен са ми сложни малко рецептите
    07 Март 2016, 12:58:38
  • boriana _grigorova: Здравейте
    07 Март 2016, 12:56:47
  • Petka :-): как мога да изтря профила си от тази сраница
    07 Март 2016, 06:16:00
  • CVETETO3101: >:(глупости, глупости, глупости са публикациите напоследък. Пълно е с боклуци!!!
    20 Февруари 2016, 21:21:47
  • scorpia: Браво! И този прекрасен сайт ли съсипаха "умни" собственици!?
    01 Януари 2016, 12:26:48
  • GolemDZVER: Валя, може и да ти липсвам, но няма да се върна във форума. Блогът ми е активен - всичмко е там и може да констактуваме както желаеш.А инамче тука стават срамоти - виж за 10 дни пет поста от токущо регистрирани и все за дивотии и нищо съществено. Боли ме сърцето, но тези от Санома излезнаха пълни лаици ... Можехме да им носим дивиденти с хъса, който бяхме вложили в този форум. Отговарям, защото се чуствам длъжен да уважа мнението е .... без знамчение, че е на този скапан сайт
    30 Декември 2015, 18:14:59
  • stplam: Хляб
    26 Декември 2015, 15:52:26
  • Valentina Petrova: и все пак стават чудеса,по Коледа,Golem DZVER ЛИПСВАТ МИ ТВОИТЕ ПУБЛИКАЦИИ
    13 Декември 2015, 11:48:46
  • petty: Жалко :( И все пак не разбирам какво пречи да си споделяме рецепти. Аз не съм много в час с това какво се случва. Сега влизам да потърся рецепта за коледни сладки... добре, че поне старите рецепти си стоят.
    11 Декември 2015, 12:39:22
  • GolemDZVER: права си - направо си умря .... във форума за 6 дни само една публикация. Голям смях. А моите бяха по 5 дневно
    07 Декември 2015, 19:23:47
  • Valentina Petrova: май сайта умря
    05 Декември 2015, 00:01:32
  • Снежка: Май от промените в сайта, по рядко пишем
    30 Ноември 2015, 10:55:12
  • Снежка: Момичета, тази година няма ли да се разменят подаръци?
    30 Ноември 2015, 09:47:43
  • Valentina Petrova: ехооооооо,приятели къде сте,сняг ли ви засипа
    28 Ноември 2015, 14:29:00
  • Bubi4ka: Fate, определено не бих била чак такава оптимистка...
    14 Ноември 2015, 14:43:37
  • FATE: Имах предвид готварската част от форума. Другата съм я прескачала, уви, за това и не съм в крак с новостите. За съжаление откривам, че новите шефове не се справят добре и всичко се забатачва май, май...Оптимистично очаквам нещата да се подобрят !!!
    14 Ноември 2015, 00:32:28
  • pep-4o: Явно не всичко четеш, Фейт :)
    13 Ноември 2015, 11:45:31

* Последното от форума

Сервиз за телефони от cvetozara123
[19 Октомври 2017, 12:49:54 ]


Re: Витамини за подсилване на имунната система от cvetozara123
[19 Октомври 2017, 10:55:59 ]


Витамини за подсилване на имунната система от tomislava
[18 Октомври 2017, 22:29:01 ]


Re: Сръбски ресторант от tomislava
[17 Октомври 2017, 14:19:16 ]


Сръбски ресторант от cvetozara123
[16 Октомври 2017, 22:06:47 ]


Бонбони Лакта от ohoboho
[07 Октомври 2017, 04:25:33 ]


Re: От величието на Рила до спокойствието на Родопите.... от cvetozara123
[28 Септември 2017, 22:20:03 ]


Re: Ремонт от cvetozara123
[28 Септември 2017, 11:21:50 ]


Re: GPS устройство диверсант? от tomislava
[27 Септември 2017, 22:17:57 ]


Re: Дрехи втора употреба от tomislava
[24 Септември 2017, 17:26:02 ]


Re: От величието на Рила до спокойствието на Родопите.... от tomislava
[23 Септември 2017, 09:17:08 ]


Re: От величието на Рила до спокойствието на Родопите.... от cvetozara123
[22 Септември 2017, 09:38:40 ]


Re: Дрехи втора употреба от cvetozara123
[22 Септември 2017, 09:36:01 ]


Дрехи втора употреба от tomislava
[21 Септември 2017, 10:45:59 ]


Re: Мнението Ви за чушкопека от tomislava
[19 Септември 2017, 08:37:01 ]


Re: Бебешка количка за близначета? от cvetozara123
[19 Септември 2017, 08:12:01 ]


Бебешка количка за близначета? от tomislava
[18 Септември 2017, 17:34:34 ]


Re: Ремонт от tomislava
[16 Септември 2017, 18:54:01 ]


Ремонт от cvetozara123
[15 Септември 2017, 19:17:01 ]


GPS устройство диверсант? от cvetozara123
[15 Септември 2017, 10:27:10 ]