Автор Тема: Супи 2  (Прочетена 122762 пъти)

Aura

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2390
  • Обичам живота...:)
Re: Супи 2
« Отговор #120 -: 04 Юли 2012, 18:24:25 »
Бакинска Довга - една много вкусна млечна супичка от Азербайджан.
Консумира се добре изстудена в  летните жеги, като имаме предвид, че там жегата през лятото стига до +45 С ...  ::).. Тази супа е на почит в нашия дом...

Продукти:
2 коф.кисело мляко
0,500 мл кисело мляко за пиене
2 кофички заквасена сметана
гореща вода
1 яйце
2 с.л. брашно
1/2 ч.ч. ориз
50 гр.масло
Зелени подправки:
1 вр. кориандър
1 вр. магданоз
1 вр. копър
1 вр. киселец
1вз. мента
500 гр спанак
1 малка консерва нахут
сол

Всички зелени подправки хубаво се измиват, подсушават се и се нарязват на ситно. В голяма тенджера изсипваме кис.мляко. кис.мляко за пиене и заквасената сметана. Объркваме хубаво с тел. + яйцето и също с тел разбиваме добре. След това слагаме и 2 с.л. брашно, пак с тел объркваме за да не останат бучки. От тук нататък почваме да бъркаме задължително с дървена бъркалка или лъжица. При непрекъснатото бъркане по лека добавяме горещата вода. Сместа трябва да се получи по рядка от боза. Слагаме и измития ориз. Слагаме тенджерата със сместа на среден котлон и непрекъснато бъркаме сместа докато не заври. Ако не бъркаме супата ще се пресече. Малко е трудоемко ама резултата си заслужава. След като заври намаляме котлона и продължаваме да бъркаме докато ориза не бъде готов. + зеленията и също бъркаме + маслото, ври около 5-7 минутки. Докато готвите солта не слага, защото ще се пресече. Готовата супа я махаме на страни и я оставяме открита да изстива. След като е напълно изстинала слагаме нахута и солта. Оставяме поне за 2 часа в хладилника.
Ако имате време и желание оставяте супата за следващия ден, когато вкуса й невероятен.

Рецептата е  от сайта Поваренок.ру.

Добър апетит!!!
Кулинарни Пътешествия и още нещо...
Всеки заслужава това, което получава..

bluemoon

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1757
Re: Супи 2
« Отговор #121 -: 05 Юли 2012, 09:00:05 »
Аурелия, отлична супичка за лятото  :thumbup: .
В Турция я правят с готов, сварен ориз, а самата нея не варят - като таратор, но с ориз. Иначе мерудиите са същите.
На мен азербайджанската кухня много ми допада - всичко, което съм опитала досега ми е харесало. Особено много пилешката салата с целина и кисело мляко.
А ти "Душбере" готвиш ли?   ::)

Aura

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2390
  • Обичам живота...:)
Re: Супи 2
« Отговор #122 -: 05 Юли 2012, 13:32:52 »
Аурелия, отлична супичка за лятото  :thumbup: .
В Турция я правят с готов, сварен ориз, а самата нея не варят - като таратор, но с ориз. Иначе мерудиите са същите.
На мен азербайджанската кухня много ми допада - всичко, което съм опитала досега ми е харесало. Особено много пилешката салата с целина и кисело мляко.
А ти "Душбере" готвиш ли?   ::)

Ами полвинът е от там и в къщи често хапваме от техните гозби...Душбере не правя, той много не го обича....много харесвам техния Пилаф...много вкусен... :thumbup: :thumbup: :thumbup: Ще направя тези дни един от стоте вида...и ще кача рецепта.. ;D..и аз много харесвам кухнята им..
Кулинарни Пътешествия и още нещо...
Всеки заслужава това, което получава..

vesela

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 8912
  • Ах, морето...
Re: Супи 2
« Отговор #123 -: 05 Юли 2012, 15:22:47 »
Много интересна  супичка, Аля, тъкмощях да питам за нея :smile1:

Aura

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2390
  • Обичам живота...:)
Re: Супи 2
« Отговор #124 -: 05 Юли 2012, 15:51:24 »
Много интересна  супичка, Аля, тъкмощях да питам за нея :smile1:

Да, Весе наистина е много интересна...и е много вкусна...За жегите е супер...в къщи ако не е Таратор, то ще е Довга..
Кулинарни Пътешествия и още нещо...
Всеки заслужава това, което получава..

bordovsky

  • динозавър
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 5415
Re: Супи 2
« Отговор #125 -: 09 Юли 2012, 17:38:40 »

vladofidera

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 88
Необходими продукти за 5 порции:
-1 тарелка патешки фенер
- 2 моркова
- 1 глава жълт кромид лук
- 5 скилидки чесън
- 1 прясна червена чушка
-1 прясна люта чушка
- 2 шепи макарони или фиде
-смлян черен пипер
-сол на вкус
- магданоз нарязан на ситно
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
-Слагаме в съд да варим  патешкия фенер.Сипваме толкова вода колкото да покрие месото.След като е вече сварено внимателно обезкостяваме и оставяме да се охлади.Накъсваме на парченца . Към бульона от варенето добавяме нарязаните на порции чушки, морковчетата нарязани на дълго и след това напреки, лука нарязан на средно големи парчета.Чесъна смачкваме с ножа и нарязваме на ситно. Първо варим зеленчуците 10-на минутки, а после добавяме и парчетата сварено месо от фенера и две шепи фиде/макарони/.Оставяме да поври още 5-8 минути и поръсваме с нарязания магданоз.Разбъркваме и сервираме докато чорбата е още топла.
http://fishingbg.dir.bg/_wm/diary/?df=46&dflid=3
http  sportenribolov-forumi.bg.com

marabu

  • Гост
Супа от червена леща
« Отговор #127 -: 27 Август 2012, 14:35:02 »
Супа от червена леща



1 чаша (350 мл) червена леща
3 стръка пресен лук
3 стръка пресен чесън
1 с. л.  универсална подправка
1 с. л. ронена чубрица
3 с. л. зехтин
оцет на вкус


Нарязаните на дребно лук и чесън се запържват в зехтина, после се добавя лещата, подправката, чубрицата и два литра вода.
Супата се оставя да къкри на бавен огън 20 минути, червената леща се сварява много бързо, разпуква се и става златиста.
Супата заприличва на крем - супа и е много вкусна.
Вкуса и не е като на традиционната леща, по-нежен е.
Поднася се гореща, с оцет на вкус.

източник : bordovsky.net

** Много вкусна и лесна супа ухаеща на чубрица  :thumbup: :thumbup:
Само както личи по снимката моята червена леща стана бяла (може да й паднала боята  :P)

iv_deleva

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 81
Re: Супи 2
« Отговор #128 -: 31 Август 2012, 12:28:04 »
Да, интересно защотака е избледняла лещата при готвене. Виждам, при г-н Бордовски също е е избеляла  ::)

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3318
Re: Супи 2
« Отговор #129 -: 04 Септември 2012, 14:27:23 »

Aura

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2390
  • Обичам живота...:)
Re: Супи 2
« Отговор #130 -: 10 Септември 2012, 13:21:38 »
Представям ви още една рецепта от Азербайджанската кухня.
Този път е супа.

Кюфта-бозбаш

Продукти:
Телешка/агнешка кайма - 500 гр.
Ориз кръгъл  - 1\2 ч.ч.
Лук - 3 гл.
Морков - 1 бр
Картофи - 3-4 бр.
Нахут - 100-150 гр.(може и от консерва)
Телешки/говежди кости за бульона
Дафинов лист, чер. пипер, куркума, суха/прясна мента,сол


  • Нахута го накисваме в студена вода за 5-6 часа, най добре да го накиснете предната вечер. След като нахута е накиснат, сменяме водата и го слагаме да ври. При мен отиде към 2 часа. Може да използвате и от консерва, това съкращава времето на приготвянето.  :smile1:
  • Костите слагаме в тенджера със студена вода. Добавяме една цяла глава лук, целия морков, дафиновия лист. Приготвяме бульонче.
  • Към  каймата  слагаме настъргания на ситно ренде лук, черен пипер, сол и 1/2 ч.л. куркума,ориза и омесваме хубаво, оставяме в хладилника докато стане готов бульона.
    Когато бульона е готов прецеждаме го през ситен гевгир в тенджерата в която ще готвим ястието. Към бульона добавяме 1 глава лук на много ситно. След като поври 5 минути, от каймата оформяме едри кръгли кюфтета, като си топим ръцете в доста солена студена вода.Това е една от хитринките за да не се разпадат кюфтета по времето на готвенето, тъй като не се слага яйце.
  • Супата ври към 15-20 минути на слаб котлон.
  • Добавяме сварения нахут и на 4 нарязаните, предварително обелените ,картофи. Когато картофите омекнат слагаме 1 ч.л. куркума или стрит със сол и разреден с бульонче шафран,1 ч.л. суха мента. Тъй като тука при нас не намерих суха, затова използвах прясна.

  • Осоляваме на вкус и изключваме.
  • Консумира се след 20 минути с филия топъл хляб.

В оригиналната рецепта във всяко кюфте се слага по една сушена жълта слива, естествено че не намерих такива..затова и не сложих...
Кулинарни Пътешествия и още нещо...
Всеки заслужава това, което получава..

vesela

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 8912
  • Ах, морето...
Re: Супи 2
« Отговор #131 -: 10 Септември 2012, 13:38:08 »
Аля, пак представяш интересна супа :thumbup:
Аз исках да попитам за бакинската довга - мога ли да сложа смлени семена кориандър, вместо пресен, какъвто  не съм виждала да продават, а и по принцип не съм виждала :innocent:

Aura

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2390
  • Обичам живота...:)
Re: Супи 2
« Отговор #132 -: 10 Септември 2012, 13:46:43 »
Аля, пак представяш интересна супа :thumbup:
Аз исках да попитам за бакинската довга - мога ли да сложа смлени семена кориандър, вместо пресен, какъвто  не съм виждала да продават, а и по принцип не съм виждала :innocent:

Весе, тъкмо днес я дояждаме.. ::) Тъй като тука много рядко намирам пресен кориандър,а за киселец изобщо не съм срещала..затова слагам само магданоз, копър, спанак и прясна мента... Ментата я слагам по малко от връзка, че има много силен аромат..та да не прекаля..И само с тези зелении става много вкусно..За 2 дена 5 литра Довга замина..Семената не се слагат,те имат по различен вкус.
Кулинарни Пътешествия и още нещо...
Всеки заслужава това, което получава..

vesela

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 8912
  • Ах, морето...
Re: Супи 2
« Отговор #133 -: 10 Септември 2012, 14:25:16 »
Благодаря :air_kiss:, аз пък точно с киселец се сдобих тези дни, та от там се сетих, че мога да направя, остава нахут да си купя, че май нямам :smile1:

Aura

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2390
  • Обичам живота...:)
Re: Супи 2
« Отговор #134 -: 10 Септември 2012, 14:39:30 »
Благодаря :air_kiss:, аз пък точно с киселец се сдобих тези дни, та от там се сетих, че мога да направя, остава нахут да си купя, че май нямам :smile1:
Довгата по принцип търпи изменения. Аз примерно я правя без ориз, само с нахут.Така си я обичаме в къщи. Обаче съм яла само с  ориз без нахут, пак  е вкусно.
Кулинарни Пътешествия и още нещо...
Всеки заслужава това, което получава..

 


* Търсене



* Говорилня

Refresh History
  • vladofidera: Търся рецепта за гланциране на месото след изпичането му на скара или фурна
    18 Ноември 2017, 16:32:42
  • vladofidera: Здравейте
    18 Ноември 2017, 16:31:10
  • MilkaA40: MilkaA40
    06 Август 2017, 01:51:27
  • pavlova321: люти чушки
    01 Август 2017, 18:42:54
  • valet: Пилаф ориз с фиде
    06 Юли 2017, 15:19:48
  • hristiana:): Някой има ли грил тиган на Брабантия и доволен ли е съответно?
    03 Юни 2017, 19:05:27
  • Kary: Някой използвал ли е мултикукър кинг
    26 Ноември 2016, 16:40:11
  • fanita: пост
    14 Ноември 2016, 18:55:13
  • petty: Аз така и не разбрах какво точно стана :( Наистина бяха добри времена, вдъхновявах се от тук, научих много неща...
    28 Октомври 2016, 13:24:08
  • radost.1955: ами то сайт няма,не съществува.добре,че останаха рецептите.аз също влизам само да потърся някоя,беше времето,когато се пълнеха страниците за отрицателно време.
    26 Октомври 2016, 17:54:17
  • petty: Имам чувството, че някой нарочно пуска от време на време по някой друг постинг, защото трябва да има, макар да са напълно безсмислени, само за пълнеж
    26 Октомври 2016, 10:24:12
  • petty: И аз така. Добре, че поне нещата от преди си стоят... има много ценни рецепти
    26 Октомври 2016, 10:21:28
  • ROSPOP: какво става със сайта? влизам от време на време и се отчайвам - какви са тия глупости, къде са предишните прекрасни статии и коментари, това е сайт аз готвене и храна в края на краищата!
    24 Октомври 2016, 11:49:51
  • val_di16: джолан
    21 Октомври 2016, 15:58:22
  • galka56: тиквеник
    13 Октомври 2016, 18:26:18
  • boriana _grigorova: Здравейте.Имам мултикукър 50 на Делимо. Някой правил ли е някакво лесно ястие , тъй като на мен са ми сложни малко рецептите
    07 Март 2016, 12:58:38
  • boriana _grigorova: Здравейте
    07 Март 2016, 12:56:47
  • Petka :-): как мога да изтря профила си от тази сраница
    07 Март 2016, 06:16:00
  • CVETETO3101: >:(глупости, глупости, глупости са публикациите напоследък. Пълно е с боклуци!!!
    20 Февруари 2016, 21:21:47
  • scorpia: Браво! И този прекрасен сайт ли съсипаха "умни" собственици!?
    01 Януари 2016, 12:26:48
  • GolemDZVER: Валя, може и да ти липсвам, но няма да се върна във форума. Блогът ми е активен - всичмко е там и може да констактуваме както желаеш.А инамче тука стават срамоти - виж за 10 дни пет поста от токущо регистрирани и все за дивотии и нищо съществено. Боли ме сърцето, но тези от Санома излезнаха пълни лаици ... Можехме да им носим дивиденти с хъса, който бяхме вложили в този форум. Отговарям, защото се чуствам длъжен да уважа мнението е .... без знамчение, че е на този скапан сайт
    30 Декември 2015, 18:14:59
  • stplam: Хляб
    26 Декември 2015, 15:52:26
  • Valentina Petrova: и все пак стават чудеса,по Коледа,Golem DZVER ЛИПСВАТ МИ ТВОИТЕ ПУБЛИКАЦИИ
    13 Декември 2015, 11:48:46
  • petty: Жалко :( И все пак не разбирам какво пречи да си споделяме рецепти. Аз не съм много в час с това какво се случва. Сега влизам да потърся рецепта за коледни сладки... добре, че поне старите рецепти си стоят.
    11 Декември 2015, 12:39:22
  • GolemDZVER: права си - направо си умря .... във форума за 6 дни само една публикация. Голям смях. А моите бяха по 5 дневно
    07 Декември 2015, 19:23:47
  • Valentina Petrova: май сайта умря
    05 Декември 2015, 00:01:32
  • Снежка: Май от промените в сайта, по рядко пишем
    30 Ноември 2015, 10:55:12
  • Снежка: Момичета, тази година няма ли да се разменят подаръци?
    30 Ноември 2015, 09:47:43
  • Valentina Petrova: ехооооооо,приятели къде сте,сняг ли ви засипа
    28 Ноември 2015, 14:29:00
  • Bubi4ka: Fate, определено не бих била чак такава оптимистка...
    14 Ноември 2015, 14:43:37

* Последното от форума

Видеокамери от tomislava
[18 Декември 2017, 15:51:28 ]


Re: Уреди на марката Miele от tomislava
[17 Декември 2017, 11:57:01 ]


Re: Коледни подаръци от tomislava
[16 Декември 2017, 11:10:12 ]


Коледни подаръци от cvetozara123
[15 Декември 2017, 19:05:11 ]


Re: Магазин за обувки от cvetozara123
[15 Декември 2017, 15:51:04 ]


Re: Уреди на марката Miele от cvetozara123
[15 Декември 2017, 15:32:12 ]


Re: Какво да правя? от cvetozara123
[15 Декември 2017, 14:11:20 ]


Уреди на марката Miele от tomislava
[14 Декември 2017, 23:38:23 ]


Какво да правя? от tomislava
[14 Декември 2017, 21:57:14 ]


Магазин за обувки от tomislava
[14 Декември 2017, 19:26:39 ]


Re: Онлайн пазаруване от tomislava
[10 Декември 2017, 12:58:31 ]


Онлайн пазаруване от cvetozara123
[09 Декември 2017, 23:42:24 ]


Re: С какво пържите храната? от cvetozara123
[08 Декември 2017, 16:21:25 ]


С какво пържите храната? от tomislava
[06 Декември 2017, 01:07:15 ]


Re: Магазин за обувки от jeneta
[30 Ноември 2017, 10:21:55 ]


Re: Предколедна почивка от tomislava
[30 Ноември 2017, 10:18:11 ]


Кредит от кеш кредит? от tomislava
[30 Ноември 2017, 10:07:15 ]


Коледни формички от tomislava
[30 Ноември 2017, 10:05:44 ]


Re: Магазин за обувки от tomislava
[29 Ноември 2017, 21:59:28 ]


Re: Предколедна почивка от cvetozara123
[29 Ноември 2017, 21:32:36 ]