Автор Тема: Супи 2  (Прочетена 119028 пъти)

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3318
Re: Супи 2
« Отговор #90 -: 20 Декември 2011, 21:08:19 »

Lety

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 279
Re: Супи 2
« Отговор #91 -: 04 Януари 2012, 21:53:08 »


Гъбена супа

за 6 порции

400 гр. гъби (печурки),
1/2 глава лук,
1 с.л. масло
2 с.л. олио,
1 едър картоф,
сол на вкус

1 скилидка чесън,
няколко стръка магданоз,
няколко стръка копър,
1 с.л. масло,
100 мл. течна неподсладена готварска сметана,
1 с.л. брашно,
щипка черен пипер

Почистете гъбите, нарежете ги на филийки.
Обелете и нарежете на много ситно лука.
Загрейте 1 с.л. масло и 1 с.л. олио в тенджера на котлона, прибавете лука и гъбите. Гответе около 5 минути, като разбърквате отвреме-навреме.
Прибавете 1,5 литра гореща вода.
Добавете обеления и настърган на ситно ренде картоф.
Оставете супата да ври на среден огън около 15 минути.
С пасатор, пюрирайте чесъна, копъра, магданоза, 1 с.л. масло, като прибавяте по малко сметана докато получите гъсто пюре. Прибавете го към супата и разбъркайте.
Добавете сол на вкус.
В купичка сложете 1 с.л. брашно и добавете малко от супата при непрекъснато разбъркване, докато се получи рядка кашичка. Върнете съдържанието на купичката в тенджерата със супата и разбъркайте. Оставете да ври около 10 минути.
Добавете остатъка от сметаната и щипка черен пипер. Оставете да ври 2-3 минути и оттеглете от огъня.

bluemoon

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1757
Re: Супи 2
« Отговор #92 -: 26 Януари 2012, 18:38:36 »
КУЛАЙДА   
/чешка гъбена супа с копър и пресечено яйце/



Имам рецептата от година време, но все отлагах да я изпробвам. А се оказа доста вкусна и засищаща супичка. Убедена съм, че ще ви допадне  :smile1:

Продукти
за 4 порции

•   2 шепи сушени гъби
•   1 ч.л. сол
•   1 голяма щипка кимион
•   4-5 картофа (нарязани на кубчета)
•   100 мл. готварска сметана
•   2 с.л.(равни) брашно
•   100 гр. заквасена сметана
•   копър на вкус (около 2 с.л. накълцан)
•   4 яйца (по 1 на порция)
•   оцет на вкус

Приготвяне

Първо покрийте гъбите с  около литър вода и посолете. Варете ги за известно време (докато омекнат), след това поръсете с кимион и добавете нарязаните картофи. Варете, докато почти омекнат  (около 15 минути).

Сега разбийте брашното с течната сметана и добавете в супата. Разбъркайте и оставете да покъкри за 2-3 минутки.
Добавете  заквасената сметана и подправете с  копъра. Оставете на слаб котлон. Счупете яйцата и ги пуснете в супата. Разбъркайте отново, бързо, за да се пресече (трябва да се образуват едри парчета яйце).
Опитайте вкуса и ако е нужно подправете със още.
Подкиселете с оцет на вкус.

При поднасяне поръсете порциите с малко пресен копър.





vesela

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 8912
  • Ах, морето...
Re: Супи 2
« Отговор #93 -: 27 Януари 2012, 18:05:22 »
Ирма, вкусна е, тук Габи беше пускала нещо подобно и съм правила, но ще опитам и по твоята рецепта :thumbup:

Lety

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 279
Re: Супи 2
« Отговор #94 -: 03 Февруари 2012, 02:13:11 »


Грахова супа

Продукти:

1 консерва стерилизиран грах 400 гр. (отцедено тегло 240 гр.),
1 морков,
1 голям картоф,
1 глава лук,
2 с.л. зехтин,
100 мл. течна готварска неподсладена сметана,
сол и черен пипер на вкус,
1 с.л. ситно нарязан копър

Нарежете лука на ситно.
Загрейте в тенджера зехтина и сотирайте ситно нарязания лук за няколко минути.
Налейте в тенджерата около литър и половина (1,5 л.) гореща вода или горещ зеленчуков бульон (но не от кубче). Когато заври прибавете моркова нарязан на кубчета и настъргания на ситно ренде картоф. После прибавете отцедения от водата стерилизиран грах.
Варете около 15-тина минути или до готовност на моркова и картофа.
Подправете със сол и черен пипер на вкус.
Оттеглете от огъня добавете при непрекъснато разбъркване сметаната. Върнете на супата на огъня, оставете я да заври и след 1 минута от завирането я отстранете от котлона.
Прибавете нарязания на ситно копър и супата е готова.

marabu

  • Гост
Re: Супи 2
« Отговор #95 -: 03 Февруари 2012, 12:39:12 »
Това е моята супа! Ще я пробвам  :smile1:

Lety

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 279
Re: Супи 2
« Отговор #96 -: 03 Февруари 2012, 14:41:05 »
Благодаря! Надявам се да ти хареса, Юлия! :smile1: На мен ми е една от любимите  :smile1:

Венера

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 3
Re: Супи 2
« Отговор #97 -: 07 Февруари 2012, 14:23:35 »
Крем супа от целина и праз

1 глава целина
1 стрък праз
4-5 картофа
2 скл. чесън
сол и черен пипер
масло

Нарязваме целината на кубчета, праза, картофите. Задушаваме зеленчуците в масло за кратко и доливаме около 1,5 - 2 л.вода. Посоляваме и добавяме черен пипер. След като се сварят зеленчуците оставяме да изстине малко и пасираме. Поднасяме с крутони.

Рецептата е взета от тук danito.blogspot.com  с малки мои изключения, съобразно нашия вкус. Вече я приготвям няколко пъти и много се харесва на нашата трапеза, благодаря за рецептата на момичето. Публикувах я тук, т.к видях, че няма много супи с целина. Добър апетит!

« Последна редакция: 06 Март 2012, 01:18:45 от Захарно петле »

ivanp

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2236
Re: Супи 2 Шкембе чорба
« Отговор #98 -: 21 Февруари 2012, 12:23:54 »
Виждам има доста рецепти за шкембе чорба. Да добавя и моят вариант.

Шкембе чорба

Продукти:
Телешко шкембе- 1кг., сварено прясно мляко -200мл., кисело мляко -200гр., 1 яйце, 2с.л. брашно, 4 с.л. олио, 1с.л. червен пипер – смлян,сол на вкус
Лют червен пипер, скилидки обелен счукан чесън и оцет на вкус.

Телешкото шкембе се залива със студена вода в подходящ съд - два пръста над него. Слага се на нагревателен уред, като кипне водата се сменя. Вари се 3.5- 4часа. Внимава се през цялото време да е под вода. Ако е необходимо се долива.Изважда се и като изстине се нарязва на дребно. Бульонът се прецежда през марля или много ситно сито.
Яйцето се разбива с киселото мляко /не трябва да е студено/, добавят се пресятото брашно и топлото прясно мляко. После на тънка струйка всичко се изсипва във врящият на умерена температура бульон.Ври около 10мин.
4 с.л. олио се загряват в тиган, като заври олиото се снема от огъня и прибавя 1 с.л. смлян червен пипер. Разбърква се и веднага се сипва в тенджерата.Добавя се сол на вкус.Бърка се около 1-2 мин. и сваля от огъня.
В купички се разпределя накълцаното шкембе, залива се с горещ бульон. Поднася се, със счукан с малко сол чесън, смесен с оцет. Лютият червен пипер е задължителен, за да се насладим на удоволствието.
През зимата е по-приятна по-гъстата чорба. През лятото - по-рядка. Така,че можете да варирате с брашното – плюс минус супена лъжица.
Добър апетит!



ДА СТАНЕШ ЧОВЕК Е ИЗКУСТВО !
http://ipeychev9.blogspot.com/

Raposinha

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2612
  • Логопед-капоейрист-батукадист, русофил и кулинар
Re: Супи 2
« Отговор #99 -: 05 Март 2012, 18:53:49 »
Супа с праз и нахут (Jamie Oliver)

Предварително ще кажа, че леко съм изменила рецептата, тъй като я видях в книга преди доста време, но чак сега имах възможността да я изпробвам.

Продукти:
1/2ч.ч.сух нахут (предварително измит и накиснат във вода, от предната нощ)
1 стрък праз
1 морков
1скилидка чесън
бучица несолено масло (може да се замени и със зехтин)
подправки - сол, кайенски пипер, мащерка, магданоз

Начин на приготвяне:

Сваряваме нахута, като сменяме водата поне 2 пъти след като заври. След като е готов го оставяме настрани.
В подходящ съд загряваме маслото (зехтина) и вътре слагаме нарязания на кръгчета праз, разбъркваме и добавяме ситно нарязаната скилидка чесън. Доливаме 1/2ч.ч.вода и разбъркваме. Оставяме под похлупак за около 10 минути (на по-слаб огън). След това добавяме почистения морков - нарязан на парченца, и отново оставяме да покъкри, докато морковът е готов. Накрая добавяме нахута, разбъркваме добре и добавяме подправките. (на вкус)

*При желание част от супата може да се отдели настрани, а другата част да се пасира и към нея да се добавят заделените зеленчуци.

Приятен апетит!

"Превърни препятствието в опора и трамплин"/ "Sacode a poeira"

Raposinha

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2612
  • Логопед-капоейрист-батукадист, русофил и кулинар
Re: Супи 2
« Отговор #100 -: 08 Март 2012, 23:19:38 »
Гъбена супа с краставички

Продукти:
4-5картофа (обелени и нарязани на едри кубчета)
1 домат (без ципата)
1 глава лук (може да се замени и с праз, нарязан наситно)
2-3 кисели краставички
4-5 големи печурки (нарязани на парчета)
1 топка фиде
зехтин
сол, черен и червен пипер, джоджен (обезателна съставка), по желание други зеленини (магданоз, копър и т.н.)

Загряваме вода (около литър) в съд. След като заври добавяме нарязаните на кубчета картофи, поетапно добавяме останалите зеленчуци. След като са  почти готови добавяме натрошеното фиде и варим, докато омекне. Добавяме нарязания на парченца домат и варим до готовност. Изключваме котлона и прибавяме нарязаните наситно краставички, подправките и зехтина. Не пропускайте да джоджена, ароматът му, смесен с този на гъбите и краставичките е чудесен.

*При желание за малко по-кисело (пикантно) усещане, може да долеете мъничко марината от краставичките.

Приятен апетит!
"Превърни препятствието в опора и трамплин"/ "Sacode a poeira"

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3318
Re: Супи 2
« Отговор #101 -: 09 Март 2012, 12:50:30 »

marabu

  • Гост
Re: Супи 2
« Отговор #102 -: 11 Март 2012, 21:46:31 »
Lety благодаря за вкусната супа  :thumbup:



Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3318
Re: Супи 2
« Отговор #103 -: 18 Март 2012, 17:41:38 »

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3318
Re: Супи 2
« Отговор #104 -: 18 Март 2012, 17:43:25 »
и снимката

 


* Търсене



* Говорилня

Refresh History
  • MilkaA40: MilkaA40
    06 Август 2017, 01:51:27
  • pavlova321: люти чушки
    01 Август 2017, 18:42:54
  • valet: Пилаф ориз с фиде
    06 Юли 2017, 15:19:48
  • hristiana:): Някой има ли грил тиган на Брабантия и доволен ли е съответно?
    03 Юни 2017, 19:05:27
  • Kary: Някой използвал ли е мултикукър кинг
    26 Ноември 2016, 16:40:11
  • fanita: пост
    14 Ноември 2016, 18:55:13
  • petty: Аз така и не разбрах какво точно стана :( Наистина бяха добри времена, вдъхновявах се от тук, научих много неща...
    28 Октомври 2016, 13:24:08
  • radost.1955: ами то сайт няма,не съществува.добре,че останаха рецептите.аз също влизам само да потърся някоя,беше времето,когато се пълнеха страниците за отрицателно време.
    26 Октомври 2016, 17:54:17
  • petty: Имам чувството, че някой нарочно пуска от време на време по някой друг постинг, защото трябва да има, макар да са напълно безсмислени, само за пълнеж
    26 Октомври 2016, 10:24:12
  • petty: И аз така. Добре, че поне нещата от преди си стоят... има много ценни рецепти
    26 Октомври 2016, 10:21:28
  • ROSPOP: какво става със сайта? влизам от време на време и се отчайвам - какви са тия глупости, къде са предишните прекрасни статии и коментари, това е сайт аз готвене и храна в края на краищата!
    24 Октомври 2016, 11:49:51
  • val_di16: джолан
    21 Октомври 2016, 15:58:22
  • galka56: тиквеник
    13 Октомври 2016, 18:26:18
  • boriana _grigorova: Здравейте.Имам мултикукър 50 на Делимо. Някой правил ли е някакво лесно ястие , тъй като на мен са ми сложни малко рецептите
    07 Март 2016, 12:58:38
  • boriana _grigorova: Здравейте
    07 Март 2016, 12:56:47
  • Petka :-): как мога да изтря профила си от тази сраница
    07 Март 2016, 06:16:00
  • CVETETO3101: >:(глупости, глупости, глупости са публикациите напоследък. Пълно е с боклуци!!!
    20 Февруари 2016, 21:21:47
  • scorpia: Браво! И този прекрасен сайт ли съсипаха "умни" собственици!?
    01 Януари 2016, 12:26:48
  • GolemDZVER: Валя, може и да ти липсвам, но няма да се върна във форума. Блогът ми е активен - всичмко е там и може да констактуваме както желаеш.А инамче тука стават срамоти - виж за 10 дни пет поста от токущо регистрирани и все за дивотии и нищо съществено. Боли ме сърцето, но тези от Санома излезнаха пълни лаици ... Можехме да им носим дивиденти с хъса, който бяхме вложили в този форум. Отговарям, защото се чуствам длъжен да уважа мнението е .... без знамчение, че е на този скапан сайт
    30 Декември 2015, 18:14:59
  • stplam: Хляб
    26 Декември 2015, 15:52:26
  • Valentina Petrova: и все пак стават чудеса,по Коледа,Golem DZVER ЛИПСВАТ МИ ТВОИТЕ ПУБЛИКАЦИИ
    13 Декември 2015, 11:48:46
  • petty: Жалко :( И все пак не разбирам какво пречи да си споделяме рецепти. Аз не съм много в час с това какво се случва. Сега влизам да потърся рецепта за коледни сладки... добре, че поне старите рецепти си стоят.
    11 Декември 2015, 12:39:22
  • GolemDZVER: права си - направо си умря .... във форума за 6 дни само една публикация. Голям смях. А моите бяха по 5 дневно
    07 Декември 2015, 19:23:47
  • Valentina Petrova: май сайта умря
    05 Декември 2015, 00:01:32
  • Снежка: Май от промените в сайта, по рядко пишем
    30 Ноември 2015, 10:55:12
  • Снежка: Момичета, тази година няма ли да се разменят подаръци?
    30 Ноември 2015, 09:47:43
  • Valentina Petrova: ехооооооо,приятели къде сте,сняг ли ви засипа
    28 Ноември 2015, 14:29:00
  • Bubi4ka: Fate, определено не бих била чак такава оптимистка...
    14 Ноември 2015, 14:43:37
  • FATE: Имах предвид готварската част от форума. Другата съм я прескачала, уви, за това и не съм в крак с новостите. За съжаление откривам, че новите шефове не се справят добре и всичко се забатачва май, май...Оптимистично очаквам нещата да се подобрят !!!
    14 Ноември 2015, 00:32:28
  • pep-4o: Явно не всичко четеш, Фейт :)
    13 Ноември 2015, 11:45:31

* Последното от форума

Re: Сервиз за телефони от tomislava
[20 Октомври 2017, 19:27:28 ]


Сервиз за телефони от cvetozara123
[19 Октомври 2017, 12:49:54 ]


Re: Витамини за подсилване на имунната система от cvetozara123
[19 Октомври 2017, 10:55:59 ]


Витамини за подсилване на имунната система от tomislava
[18 Октомври 2017, 22:29:01 ]


Re: Сръбски ресторант от tomislava
[17 Октомври 2017, 14:19:16 ]


Сръбски ресторант от cvetozara123
[16 Октомври 2017, 22:06:47 ]


Бонбони Лакта от ohoboho
[07 Октомври 2017, 04:25:33 ]


Re: От величието на Рила до спокойствието на Родопите.... от cvetozara123
[28 Септември 2017, 22:20:03 ]


Re: Ремонт от cvetozara123
[28 Септември 2017, 11:21:50 ]


Re: GPS устройство диверсант? от tomislava
[27 Септември 2017, 22:17:57 ]


Re: Дрехи втора употреба от tomislava
[24 Септември 2017, 17:26:02 ]


Re: От величието на Рила до спокойствието на Родопите.... от tomislava
[23 Септември 2017, 09:17:08 ]


Re: От величието на Рила до спокойствието на Родопите.... от cvetozara123
[22 Септември 2017, 09:38:40 ]


Re: Дрехи втора употреба от cvetozara123
[22 Септември 2017, 09:36:01 ]


Дрехи втора употреба от tomislava
[21 Септември 2017, 10:45:59 ]


Re: Мнението Ви за чушкопека от tomislava
[19 Септември 2017, 08:37:01 ]


Re: Бебешка количка за близначета? от cvetozara123
[19 Септември 2017, 08:12:01 ]


Бебешка количка за близначета? от tomislava
[18 Септември 2017, 17:34:34 ]


Re: Ремонт от tomislava
[16 Септември 2017, 18:54:01 ]


Ремонт от cvetozara123
[15 Септември 2017, 19:17:01 ]