Автор Тема: Супи 2  (Прочетена 119160 пъти)

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3318
Re: Супи 2
« Отговор #75 -: 25 Октомври 2011, 12:27:55 »

Ivaniza

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1181
  • обичам да обичам:)
Re: Супи 2
« Отговор #76 -: 30 Октомври 2011, 11:55:54 »

Супа топчета
Необходими са ви за тенджера от 4-5 литра, следните продукти:

5-6 средни картофа
2бр. средно големи моркова
1глава кромид
1 не пълна суп.л. сол
олио - може и да не слагате, ако каймата ви е по-мазна, а ако обичате - 2-3 суп.лъжици.
600-700 гр.кайма /каквато искате/ плюс една накисната във вряла вода филия хляб.
Половин връзка магданоз, но много на ситно нарязан. Ако в къщи обичате и други подправки, можете да прибавите, но ние друго не прибавяме на тази супа. Някои хора слагат и много на ситно нарязана чушка - зелена или червена, или и доматче. Това е въпрос на избор и на вкус. Пробвайте първо основната рецепта, пък при следващия опит ще си прецените сами.
Необходими са ви и 2 бр. яйца - но само жълтъците - белтъците можете да си ги отделите в една чаша, да я завиете със стреч фолио и да  стои в хладилника за добавка към кексове.
Необходима ви е и една чаена чаша / а може и малко повече/ прясно мляко! И СЕГАААА.... :P

Слагате тенджерата с водата на котлона да заври.
През това време обелвате кромида, морковите и картофите, като два от картофите НЕ ГИ дробите на кубчета, а ги пускате цели да врят в тенджерата. Останалите зарзавадчета /без магданоза/ ги обелвате, измивате и дробите на кубчета.
Бухате ги във врящата вода, добавяте и солта и оставяте да си къкрят на не много силен котлон.
Докато зеленчуците се варят, омесвате каймата с накиснатата и хубаво изтискана филия хляб. Към каймата можете да прибавите съвсем малко сол и черен пипер. Но, първо я опитай, защото някой път самата кайма е солена.
След като я омесите, си приготвяте една чиния, чието дъно е покрито с брашно. Късате от каймата един "фитил", правите го на тънко кебапче, от него си късате мънички късове и ги хвърляте в брашното. После всяко късче го овалвате в брашно и го правите на топче. Топчето отива в друг съд. Така "въртите"  топчета, докато изразходиш каймата. Това ти отнема около 20 мин. През това време зеленчуците си врят. Когато топчетата са ти готови, внимателно ги прибавяте към къкрещия бульон. Всичко заедно ври още около половин час или 45-50 минути.
След това, внимателно изваждате двата картофа в един по-дълбок съд - например пластмасова купа за сладкиши и на тяхно място добавяте една шепа ФИДЕ. Оставяте да си ври, като през това време пасирате добре картофите, добавяте към тях прясното мляко и двата жълтъка - простсо приготвяте една малко по-гъста застройка със сварените картофи, млякото и жълтъците. След като прецените, че фидето е сварено, отмествате супичката и с черпак започвате да отсипвате по малко от супата в застройката. Бъркате енергично, за да не се пресекат жълтъците. Така действате, докато не напълниш купата със засстройката. След това застройката връщате внимателно и по малко в супата, като супата пак бъркате енергично. Накрая добавяте наситнения магданоз и бучка масло за аромат и разкош!
Можете да метнете и два пилешки бульона вътре или супена лъжица универсална подправка - това го добавяте с фидето.
МНОГО ЛЕСНО И ВКУСНО - НЯМА ЗАПРЪЖКИ, НЯМА ДОПЪЛНИТЕЛНИ ОБРАБОТКИ НА ПРОДУКТИ. Всичко си ври, накрая застройка от сварени картофи, жълтъци и прясно мляко, която застройка придава една очарователна  плътност на супата. Публикувам и снимки на топчетата, за да  видите с каква големина са. Моите мъже обичат малки и елегантни  топчета, а не такива, които наподобяват кюфте. И аз съм свикнала да ги правя много бързо. Даже като имам време правя по доста топчета, завивам ги със стреч фолио и...в хладилника - или в камерата, ако готвя на другия ден - в хладилника, ако само си помагам - в камерата. После е лесно...зеленчуците в тенджерата, след това замразените топки директно във врящата вода и ...ГОТОВО. Застройвам и....следва едно голямо хапване! Пък ако има и пържолка след това, мъжете си умират от кеф!  Действайте смело и чакам да споделите :smile1: резултата!
Успешен ден!
луда работа

vesela

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 8912
  • Ах, морето...
Re: Супи 2
« Отговор #77 -: 30 Октомври 2011, 13:40:46 »
Е, цялото това количество ако го сложа в една супа - моите ще са много доволни :thumbup:, май само аз подбутвам топчетата от супата :innocent: - не съм по каймата принципно :smile1:

maria_73

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 6
Лечебната пилешка супа на мама
« Отговор #78 -: 31 Октомври 2011, 15:44:44 »
Когато бях дете моята майка приготвяше "лечебна" пилешка супа. Със запушен нос, болки в главата и никакъв апетит, аз хапвах от нея и почти мигновено оздравявах. Ето и рецептата:

ЛЕЧЕБНА ПИЛЕШКА СУПА

1 бр. по възможност домашно пиле (може да се направи и само с гърди)
1 бр. глава лук
2-3 бр. моркови
1/2 бр. глава целина
корен (или листа) магданоз
2-3 бр. корен пащърнак
4-5 бр. картофи
1 бр. червена чушка
1 бр. домат (или 1 с.л. доматено пюре)
2 шепи или 2 бр. завивки фиде
сол, лимонов сок

За застройката:

1 бр. яйце
1 бр. кисело мляко (по възможност 2% или 3,6%)
1 с.л. лимонов сок или оцет

Приготвяне:

            В студената вода слагаме пилешкото месо заедно с кожата или само тлъстините и пилето. Ако месото е само гърди без кожа добавяме малко олио в супата. Пускаме котлона. Нарязваме и добавяме в загряващата се вода лукът, морковите, целината, пащърнака, магданозения корен (или малко нарязан магданоз) и сол. След като заври, намаляваме силата на котлона до степен да "къкри" супата. След 20-30 мин. пилешкото месо е сварено (набождаме с вилица и ако тя влиза лесно, значи месото е готово). Изваждаме свареното месо от супата и тлъстините.
            След като лукът се свари (да не хрупка) добавяме нарязаните картофи, цяла изтърбушената чушка и целия домат (пюрето). Изваждаме от супата готовите чушка и домат (като се набодат с вилицата тя трябва да влиза лесно както в свареното пилешко месо). Добавяме фидето и сол на вкус.
Докато фидето се свари разкъсваме пилешкото месо и го добавяме в супата. Кожата и тлъстините ако не ги ядем ги изхвърляме.След това махаме обелките на чушката и домата, размачкваме ги и ги връщаме в супата.

             Започваме да правим застройката:

             В по-дълбок съд или малка тенджера счупваме яйцето. Разбива ме го. Слагаме киселото мляко и лимоновия сок. Разбиваме всичко до еднородна смес.

             След като фидето се свари сваляме супата от огъня и чакаме малко да поизстине (, но не много дълго все пак!). Застройваме:

             Гребем от горните слоеве супа с черпака и сипваме на тънка струйка в застройката, като внимаваме да не пресечем яйцето, а само да го "опечем". След като двете смеси се темперират започваме да добавяме и от по-долните слоеве супа. Като напълним съда до половина или две трети започва обратния процес. Взимаме съда и на тънка струя започваме да сипваме в тенджерата, където разбъркваме докато се слеят двете смеси.
 
             Отсипваме от готовата супа и "пробваме" последно за сол и киселина. Добавяме нарязан магданоз  и сервираме.

Варианти - могат да се добавят няколко гъби, черен пипер и люта чушка (за тези, които обичат люто).

petrina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2638
  • обичащ ли - и невъзможното става възможно
Re: Супи 2
« Отговор #79 -: 03 Ноември 2011, 21:09:58 »

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3318
Re: Супи 2
« Отговор #80 -: 08 Ноември 2011, 16:38:12 »

greyeve

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1237
Re: Супи 2
« Отговор #81 -: 13 Ноември 2011, 01:05:44 »

bluemoon

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1757
Re: Супи 2
« Отговор #82 -: 14 Ноември 2011, 14:45:43 »
Чешка супа Копровка



Продукти
за 4 порции

половин пакетче масло (от 125 гр.)
3 пълни с. л. брашно
1 л. охладен пилешки бульон ( или 2 кубчета пилешки/телешки в литър вода)
500 гр. квасена сметана
3 с. л. накълцан пресен копър (1/3 ч.ч.)
сол на вкус
малко оцет за подкиселяване / на вкус

Приготвяне


Първо стопете  маслото тенджерка, добавете брашното и разбъркайте добре.

Оставете докато бавно заври, като бъркате постоянно за да не загори по дъното на съда.  След две минути, настрана от огъня, се прибавя една трета от студения бульон и веднага се разбърква добре, докато се усвои и сместта стане гладка. Добавяме на два пъти останалия бульон в бърза последователност. Добавете сол и на слаб огън доведете до леко кипене. Оставете да се готви бавно, на тих огън  в продължение на поне двадесет минути. Продължете да  разбърквате  от време на време.

Когато брашното  достатъчно поври, отведете съда отново настрана и  добавете квасената сметана  и нарязания копър. Разбъркайте добре и пробвайте вкуса. Ако не ви е достатъна киселинността, подправете внимателно с малко оцет и сол.  Или  захар, ако пък е в повече кисела супата/ соса.
Гъстотата на супата е малко по-рядка от тази на сос бешамел!

Поднесете с пресни, сварени яйца. Да ви е сладко!  :smile1:


vesela

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 8912
  • Ах, морето...
Re: Супи 2
« Отговор #83 -: 14 Ноември 2011, 16:53:00 »
Мерси, Ирма - много симпатично ми звучи тази супичка ;D :gathering:

Мая Микова

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1897
Re: Супи 2
« Отговор #84 -: 26 Ноември 2011, 16:22:01 »
Тъй като прегледах рецептите за шкембе-чорба, не открих такава като тази по която аз я правя и затова ще си позволя да я напиша Ако има такава рецепта, моля администраторите да изтрият моята

ШКЕМБЕ-ЧОРБА

0.5 кг полусварено телешко шкембе
150 - 200 гр. кисело мляко
1 жълтък
2 с.л. брашно
олио, сол и червен пипер

Начин на приготвяне:
Запържвам в тенджера нарязаното на парченца за супа шкембе с олиото за кратко, след това слагам червения пипер и след около минута доливам с вода. Оставям да се вари до готовността на шкембето. Посолявам. В отделен съд разбивам киселото мляко с жълтъка и брашното. Слагам на котлона,като бъркам непрекъснато и когато започне леко да къкри разреждам с горещ бульон от шкембето, бъркането продължава и след това изсипвам застройката при шкембето.
Сервирам с лют червен пипер и счукан чесън с оцет!

Това е моята рецепта, която знам от майка ми, а тя от нейната майка  ::) Надявам се да ви се хареса!

PS. по същия начин майка ми прави и супа от свински крачета(сварени и обезкостени, нарязани на малки парченца)


Drago

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 870
Супа от сьомга
« Отговор #85 -: 27 Ноември 2011, 21:40:44 »

СУПА ОТ СЬОМГА





Продукти:

500 г сьомга за супа (главата, перките и гръбнака)
зеленчуци за супа ( целина, моркови, девесил, праз и глава лук)
7-8 зърна черен пипер, 2-3 дафинови листа, сол и 5-6 зърна бахар
2-3 скилидки чесън
3 картофа
по желание една люта чушка
200 мл прясна сметана




Начин на приготвяне:

Разрязваме лука на половина, картофите на четвъртинки и сваряваме около 1л силно рибно бульонче заедно с подправките и зеленчука.
 



Изваждаме рибата и отделяме само месото, а останалото прецеждаме и съединяваме течното със сметаната. Варим още малко- готово.

Бързо, но вкусно.

Хайде да сърбаме!







pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17245
Re: Супи 2
« Отговор #86 -: 27 Ноември 2011, 23:08:44 »
Хайде  :eat: :eat: Чудничко изглежда и ще си хапна някой ден и такава.

да споделя една тайна за рибешките супи, за да не се налага прецеждане на цялата течност.   Рибния материал се поставя в голяма марля, която се завързва и така се поставя в тенджерата, за да се вари. После се дърпа връзката, вади се торбичката от марля, обезкостява се, връща месцето от рибата вътре и воала  :girl_in_love:
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

Drago

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 870
Re: Супи 2
« Отговор #87 -: 27 Ноември 2011, 23:57:11 »
Наресва ми като идейка! Благодаря Пеп4о!  :smile1:

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3318
Re: Супи 2
« Отговор #88 -: 01 Декември 2011, 17:01:43 »

greyeve

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1237
Re: Супи 2
« Отговор #89 -: 04 Декември 2011, 01:34:57 »

 


* Търсене



* Говорилня

Refresh History
  • MilkaA40: MilkaA40
    06 Август 2017, 01:51:27
  • pavlova321: люти чушки
    01 Август 2017, 18:42:54
  • valet: Пилаф ориз с фиде
    06 Юли 2017, 15:19:48
  • hristiana:): Някой има ли грил тиган на Брабантия и доволен ли е съответно?
    03 Юни 2017, 19:05:27
  • Kary: Някой използвал ли е мултикукър кинг
    26 Ноември 2016, 16:40:11
  • fanita: пост
    14 Ноември 2016, 18:55:13
  • petty: Аз така и не разбрах какво точно стана :( Наистина бяха добри времена, вдъхновявах се от тук, научих много неща...
    28 Октомври 2016, 13:24:08
  • radost.1955: ами то сайт няма,не съществува.добре,че останаха рецептите.аз също влизам само да потърся някоя,беше времето,когато се пълнеха страниците за отрицателно време.
    26 Октомври 2016, 17:54:17
  • petty: Имам чувството, че някой нарочно пуска от време на време по някой друг постинг, защото трябва да има, макар да са напълно безсмислени, само за пълнеж
    26 Октомври 2016, 10:24:12
  • petty: И аз така. Добре, че поне нещата от преди си стоят... има много ценни рецепти
    26 Октомври 2016, 10:21:28
  • ROSPOP: какво става със сайта? влизам от време на време и се отчайвам - какви са тия глупости, къде са предишните прекрасни статии и коментари, това е сайт аз готвене и храна в края на краищата!
    24 Октомври 2016, 11:49:51
  • val_di16: джолан
    21 Октомври 2016, 15:58:22
  • galka56: тиквеник
    13 Октомври 2016, 18:26:18
  • boriana _grigorova: Здравейте.Имам мултикукър 50 на Делимо. Някой правил ли е някакво лесно ястие , тъй като на мен са ми сложни малко рецептите
    07 Март 2016, 12:58:38
  • boriana _grigorova: Здравейте
    07 Март 2016, 12:56:47
  • Petka :-): как мога да изтря профила си от тази сраница
    07 Март 2016, 06:16:00
  • CVETETO3101: >:(глупости, глупости, глупости са публикациите напоследък. Пълно е с боклуци!!!
    20 Февруари 2016, 21:21:47
  • scorpia: Браво! И този прекрасен сайт ли съсипаха "умни" собственици!?
    01 Януари 2016, 12:26:48
  • GolemDZVER: Валя, може и да ти липсвам, но няма да се върна във форума. Блогът ми е активен - всичмко е там и може да констактуваме както желаеш.А инамче тука стават срамоти - виж за 10 дни пет поста от токущо регистрирани и все за дивотии и нищо съществено. Боли ме сърцето, но тези от Санома излезнаха пълни лаици ... Можехме да им носим дивиденти с хъса, който бяхме вложили в този форум. Отговарям, защото се чуствам длъжен да уважа мнението е .... без знамчение, че е на този скапан сайт
    30 Декември 2015, 18:14:59
  • stplam: Хляб
    26 Декември 2015, 15:52:26
  • Valentina Petrova: и все пак стават чудеса,по Коледа,Golem DZVER ЛИПСВАТ МИ ТВОИТЕ ПУБЛИКАЦИИ
    13 Декември 2015, 11:48:46
  • petty: Жалко :( И все пак не разбирам какво пречи да си споделяме рецепти. Аз не съм много в час с това какво се случва. Сега влизам да потърся рецепта за коледни сладки... добре, че поне старите рецепти си стоят.
    11 Декември 2015, 12:39:22
  • GolemDZVER: права си - направо си умря .... във форума за 6 дни само една публикация. Голям смях. А моите бяха по 5 дневно
    07 Декември 2015, 19:23:47
  • Valentina Petrova: май сайта умря
    05 Декември 2015, 00:01:32
  • Снежка: Май от промените в сайта, по рядко пишем
    30 Ноември 2015, 10:55:12
  • Снежка: Момичета, тази година няма ли да се разменят подаръци?
    30 Ноември 2015, 09:47:43
  • Valentina Petrova: ехооооооо,приятели къде сте,сняг ли ви засипа
    28 Ноември 2015, 14:29:00
  • Bubi4ka: Fate, определено не бих била чак такава оптимистка...
    14 Ноември 2015, 14:43:37
  • FATE: Имах предвид готварската част от форума. Другата съм я прескачала, уви, за това и не съм в крак с новостите. За съжаление откривам, че новите шефове не се справят добре и всичко се забатачва май, май...Оптимистично очаквам нещата да се подобрят !!!
    14 Ноември 2015, 00:32:28
  • pep-4o: Явно не всичко четеш, Фейт :)
    13 Ноември 2015, 11:45:31

* Последното от форума

Re: Сервиз за телефони от tomislava
[20 Октомври 2017, 19:27:28 ]


Сервиз за телефони от cvetozara123
[19 Октомври 2017, 12:49:54 ]


Re: Витамини за подсилване на имунната система от cvetozara123
[19 Октомври 2017, 10:55:59 ]


Витамини за подсилване на имунната система от tomislava
[18 Октомври 2017, 22:29:01 ]


Re: Сръбски ресторант от tomislava
[17 Октомври 2017, 14:19:16 ]


Сръбски ресторант от cvetozara123
[16 Октомври 2017, 22:06:47 ]


Бонбони Лакта от ohoboho
[07 Октомври 2017, 04:25:33 ]


Re: От величието на Рила до спокойствието на Родопите.... от cvetozara123
[28 Септември 2017, 22:20:03 ]


Re: Ремонт от cvetozara123
[28 Септември 2017, 11:21:50 ]


Re: GPS устройство диверсант? от tomislava
[27 Септември 2017, 22:17:57 ]


Re: Дрехи втора употреба от tomislava
[24 Септември 2017, 17:26:02 ]


Re: От величието на Рила до спокойствието на Родопите.... от tomislava
[23 Септември 2017, 09:17:08 ]


Re: От величието на Рила до спокойствието на Родопите.... от cvetozara123
[22 Септември 2017, 09:38:40 ]


Re: Дрехи втора употреба от cvetozara123
[22 Септември 2017, 09:36:01 ]


Дрехи втора употреба от tomislava
[21 Септември 2017, 10:45:59 ]


Re: Мнението Ви за чушкопека от tomislava
[19 Септември 2017, 08:37:01 ]


Re: Бебешка количка за близначета? от cvetozara123
[19 Септември 2017, 08:12:01 ]


Бебешка количка за близначета? от tomislava
[18 Септември 2017, 17:34:34 ]


Re: Ремонт от tomislava
[16 Септември 2017, 18:54:01 ]


Ремонт от cvetozara123
[15 Септември 2017, 19:17:01 ]