Автор Тема: Супи 2  (Прочетена 118828 пъти)

Drago

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 870
Re: Супи 2
« Отговор #60 -: 21 Юни 2011, 11:32:51 »
Драго, прости невежеството ми, но все пак какво е това "мацис", "шманд" и "крем-фреш"?

  ;D Ами явно нещо, което го няма или в най-добрия случай не e много добре познато.

Мазис е цвят от индийско орехче, и като затвориш едно око и половина, ще можеш да вземеш на негово място и самата костилка или пък съвсем да го забравиш.

А шманд и крем-фреш бих казал, са видове кисела сметана. Нещо като рикота, но малко по кремави. По гъстота бих ги сравнил с биволско мляко. Опитайте с българска "Крема" като я разредите с мъничко прясно мляко, но всичко това на ваша отговорност разбира се. Или пък просто кисела сметана... ?

Дано успях да хвърля мъничко светло в джунглата от вкусове и подправки.

Благодаря ви момиченца за вниманието!  Хайде, чакам да разкажете. :smile1:


elidrag

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2601
Re: Супи 2
« Отговор #61 -: 21 Юни 2011, 11:57:02 »
Драго, благодаря за отговора.
Затворих не само око и половина, а направо и двете. И..... реших.
Отивам в Индия за индийско орехче и неговите цветове.  :girl_haha:
А нашата заквасена сметана май ще свърши работа.

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17245
Re: Супи 2
« Отговор #62 -: 21 Юни 2011, 12:29:31 »

Отивам в Индия за индийско орехче и неговите цветове.  :girl_haha:
.


вземи ме, ще ти нося чантите с цветчетата  :smile1: 
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

Drago

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 870
Re: Супи 2
« Отговор #63 -: 21 Юни 2011, 14:09:00 »
Хайде, накиприха се вече да тръгват госпожите.  ;D

Само с митницата внимавайте, защото мускатовото орехче си е дрога и трябва да сте готови да обясните веднада две чанти пълни с такова.

Търсих вече по нета да си купя дръвче, но разбрах само, че тук не е съвасем разрешено.  :(

Yoli

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3451
Re: Супи 2
« Отговор #64 -: 21 Юни 2011, 17:02:00 »
Чудна чорбичка. Бравост Драгомире! И да си кажа - на госпожите де .... цвят на индийско орехче си има в София колкото щеш. Препоръчвам го горещо на всички, коренно различно е от това,което познаваме като ядката на орехчето. Много нежен аромат  и вкус и изключително подходящо за сладкиши, не само за солени ястия. Цвят на индийско орехче или мацис изглежда така ....




ето и как точно обвива орехчето




Мацис можете да намерите в малкото магазинче за подправки в София на ул. Иван Асен 12. Надявам се да съм била полезна. май не му е тук мястото на това,и ако модераторите решат,нека преместят поста на мястото му.
« Последна редакция: 21 Юни 2011, 18:06:31 от pep-4o »

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17245
Re: Супи 2
« Отговор #65 -: 21 Юни 2011, 17:47:52 »
Добре, че мина да ни просветлиш  :-* току бяхме тръгнали с Ели към Индия, пък нека Драго да си мисли, че заради супичката  ;D какъв дрогиран кекс щяхме да забъркаме после  :wacko2:
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3318
Re: Супи 2
« Отговор #66 -: 04 Юли 2011, 13:24:00 »

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3318
Re: Супи 2
« Отговор #67 -: 19 Август 2011, 15:54:27 »

kostilq

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 852
  • Vicky
Re: Супи 2
« Отговор #68 -: 29 Август 2011, 19:47:29 »
Кашкавалена крем супа с горчица



Продукти:

200 г кашкавал
50 г топено сирене
60 г масло
250 мл готварска сметана (прясно мляко)
2 с л брашно
2 ч л горчица
1 кубче зеленчуков бульон
1 малка глава кромид лук
1 л топла вода (може да добавите още 0,250 мл ако искате да не е много гъста)
сол, червен  и черен пипер

Приготвяне:

Маслото се разтопява в малка тенджера. Прибавя се ситно нарязаният лук и се задушава 2-3 минути.  Слага се горичицата и се бърка за да се разтвори. Добавя се брашното като се бърка непрекъснато. Налива се сметаната и водата. Подправя се с бульона и черен пипер на вкус. Опитайте ако е необходимо добавете малко сол. След като супата заври се прибавя топеното сирене и настърганият на едро кашкавал. Бърка се докато се разтопят. Оставете супата да ври 10 минути. Свалете от огъня и я пасирайте. Поднесете я топла поръсена с червен пипер и крутони



pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17245
Re: Супи 2
« Отговор #69 -: 29 Август 2011, 20:15:50 »
Благодаря, Вики  :thumbup:  със сигурност ще ми хареса с толкова кашкавал вътре  :smile1:
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

rainbow

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1456
Re: Супи 2
« Отговор #70 -: 01 Септември 2011, 07:59:07 »
Кашкавалена крем супа с горчица

Много вкусно изглежда, а и толкова кашкавал и топено сирене и горчица мммммммммммм накапах се  :smile1:. А от тези продукти колко порции излизат?

kostilq

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 852
  • Vicky
Re: Супи 2
« Отговор #71 -: 01 Септември 2011, 09:46:15 »
достатъчно за 4-ма, (според мен зависи колко си хапват хората, колко са ти големи купите  ;D, шегувам се)
Не съм мерила, но можеш да се ориентираш по количеството на течност - 1,5л
Само пропуснах да отбележа, че е хубавао ако я подгрявате да е на водна баня, защото когато изстине се сгъстява

Yoli

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3451
Re: Супи 2
« Отговор #72 -: 14 Септември 2011, 19:14:24 »

Drago

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 870
Тиквена супа с кокосово мляко
« Отговор #73 -: 10 Октомври 2011, 20:29:34 »
ТИКВЕНА СУПА С КОКОСОВО МЛЯКО






Продукти:

400 г месо от тиква
2 шалоти или 1 глава лук ситно нарязани
олио
200 мл кокосово мляко
200 мл прясна сметана
3-4 с.л. Crème fraîche или крема
50 мл. китайско вино от сливи или друго бяло и сладко
1 с.л. соев сос
3 см джинджифил
1 скилидка чесън
малко сок от лимон
сол, бял и черен пипер, кайен пипер, къри и индийско орехче
свеж кориандър
печени и обелени тиквени семки




Начин на приготвяне:

Пържим в малко олио до омекване лука заедно с на малки кубчета нарязаната тиква. Гасим с виното и заедно с фино накълцаните чесън и джинджифил пюрираме до съвсем гладко..

Прибавяме кокосовото мляко, сметаната и разбъркваме с няколко лъжици крема. Варим около десетина минути, солим и овкусяваме със соев сос, малко лимон и с останалите подправки.

Готово. Малко екзотика с подръчни материали.

Гарнираме със свеж кориандър и печени тиквени ядки.

Да ви е слако!


petrina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2638
  • обичащ ли - и невъзможното става възможно
Re: Супи 2
« Отговор #74 -: 18 Октомври 2011, 18:59:27 »

 


* Търсене



* Говорилня

Refresh History
  • MilkaA40: MilkaA40
    06 Август 2017, 01:51:27
  • pavlova321: люти чушки
    01 Август 2017, 18:42:54
  • valet: Пилаф ориз с фиде
    06 Юли 2017, 15:19:48
  • hristiana:): Някой има ли грил тиган на Брабантия и доволен ли е съответно?
    03 Юни 2017, 19:05:27
  • Kary: Някой използвал ли е мултикукър кинг
    26 Ноември 2016, 16:40:11
  • fanita: пост
    14 Ноември 2016, 18:55:13
  • petty: Аз така и не разбрах какво точно стана :( Наистина бяха добри времена, вдъхновявах се от тук, научих много неща...
    28 Октомври 2016, 13:24:08
  • radost.1955: ами то сайт няма,не съществува.добре,че останаха рецептите.аз също влизам само да потърся някоя,беше времето,когато се пълнеха страниците за отрицателно време.
    26 Октомври 2016, 17:54:17
  • petty: Имам чувството, че някой нарочно пуска от време на време по някой друг постинг, защото трябва да има, макар да са напълно безсмислени, само за пълнеж
    26 Октомври 2016, 10:24:12
  • petty: И аз така. Добре, че поне нещата от преди си стоят... има много ценни рецепти
    26 Октомври 2016, 10:21:28
  • ROSPOP: какво става със сайта? влизам от време на време и се отчайвам - какви са тия глупости, къде са предишните прекрасни статии и коментари, това е сайт аз готвене и храна в края на краищата!
    24 Октомври 2016, 11:49:51
  • val_di16: джолан
    21 Октомври 2016, 15:58:22
  • galka56: тиквеник
    13 Октомври 2016, 18:26:18
  • boriana _grigorova: Здравейте.Имам мултикукър 50 на Делимо. Някой правил ли е някакво лесно ястие , тъй като на мен са ми сложни малко рецептите
    07 Март 2016, 12:58:38
  • boriana _grigorova: Здравейте
    07 Март 2016, 12:56:47
  • Petka :-): как мога да изтря профила си от тази сраница
    07 Март 2016, 06:16:00
  • CVETETO3101: >:(глупости, глупости, глупости са публикациите напоследък. Пълно е с боклуци!!!
    20 Февруари 2016, 21:21:47
  • scorpia: Браво! И този прекрасен сайт ли съсипаха "умни" собственици!?
    01 Януари 2016, 12:26:48
  • GolemDZVER: Валя, може и да ти липсвам, но няма да се върна във форума. Блогът ми е активен - всичмко е там и може да констактуваме както желаеш.А инамче тука стават срамоти - виж за 10 дни пет поста от токущо регистрирани и все за дивотии и нищо съществено. Боли ме сърцето, но тези от Санома излезнаха пълни лаици ... Можехме да им носим дивиденти с хъса, който бяхме вложили в този форум. Отговарям, защото се чуствам длъжен да уважа мнението е .... без знамчение, че е на този скапан сайт
    30 Декември 2015, 18:14:59
  • stplam: Хляб
    26 Декември 2015, 15:52:26
  • Valentina Petrova: и все пак стават чудеса,по Коледа,Golem DZVER ЛИПСВАТ МИ ТВОИТЕ ПУБЛИКАЦИИ
    13 Декември 2015, 11:48:46
  • petty: Жалко :( И все пак не разбирам какво пречи да си споделяме рецепти. Аз не съм много в час с това какво се случва. Сега влизам да потърся рецепта за коледни сладки... добре, че поне старите рецепти си стоят.
    11 Декември 2015, 12:39:22
  • GolemDZVER: права си - направо си умря .... във форума за 6 дни само една публикация. Голям смях. А моите бяха по 5 дневно
    07 Декември 2015, 19:23:47
  • Valentina Petrova: май сайта умря
    05 Декември 2015, 00:01:32
  • Снежка: Май от промените в сайта, по рядко пишем
    30 Ноември 2015, 10:55:12
  • Снежка: Момичета, тази година няма ли да се разменят подаръци?
    30 Ноември 2015, 09:47:43
  • Valentina Petrova: ехооооооо,приятели къде сте,сняг ли ви засипа
    28 Ноември 2015, 14:29:00
  • Bubi4ka: Fate, определено не бих била чак такава оптимистка...
    14 Ноември 2015, 14:43:37
  • FATE: Имах предвид готварската част от форума. Другата съм я прескачала, уви, за това и не съм в крак с новостите. За съжаление откривам, че новите шефове не се справят добре и всичко се забатачва май, май...Оптимистично очаквам нещата да се подобрят !!!
    14 Ноември 2015, 00:32:28
  • pep-4o: Явно не всичко четеш, Фейт :)
    13 Ноември 2015, 11:45:31

* Последното от форума

Re: Витамини за подсилване на имунната система от cvetozara123
[Днес в 10:55:59]


Витамини за подсилване на имунната система от tomislava
[18 Октомври 2017, 22:29:01 ]


Re: Сръбски ресторант от tomislava
[17 Октомври 2017, 14:19:16 ]


Сръбски ресторант от cvetozara123
[16 Октомври 2017, 22:06:47 ]


Бонбони Лакта от ohoboho
[07 Октомври 2017, 04:25:33 ]


Re: От величието на Рила до спокойствието на Родопите.... от cvetozara123
[28 Септември 2017, 22:20:03 ]


Re: Ремонт от cvetozara123
[28 Септември 2017, 11:21:50 ]


Re: GPS устройство диверсант? от tomislava
[27 Септември 2017, 22:17:57 ]


Re: Дрехи втора употреба от tomislava
[24 Септември 2017, 17:26:02 ]


Re: От величието на Рила до спокойствието на Родопите.... от tomislava
[23 Септември 2017, 09:17:08 ]


Re: От величието на Рила до спокойствието на Родопите.... от cvetozara123
[22 Септември 2017, 09:38:40 ]


Re: Дрехи втора употреба от cvetozara123
[22 Септември 2017, 09:36:01 ]


Дрехи втора употреба от tomislava
[21 Септември 2017, 10:45:59 ]


Re: Мнението Ви за чушкопека от tomislava
[19 Септември 2017, 08:37:01 ]


Re: Бебешка количка за близначета? от cvetozara123
[19 Септември 2017, 08:12:01 ]


Бебешка количка за близначета? от tomislava
[18 Септември 2017, 17:34:34 ]


Re: Ремонт от tomislava
[16 Септември 2017, 18:54:01 ]


Ремонт от cvetozara123
[15 Септември 2017, 19:17:01 ]


GPS устройство диверсант? от cvetozara123
[15 Септември 2017, 10:27:10 ]


Re: Мнението Ви за чушкопека от cvetozara123
[14 Септември 2017, 11:12:03 ]