Автор Тема: Полезно ли е?  (Прочетена 12679 пъти)

baiacheva

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 24
Полезно ли е?
« -: 24 Март 2010, 12:27:03 »
  Здравейте искам да попитам знаета ли и имате ли някаква информация дали сиренцата за мазане са полезни? Синът ми който още няма 3 годинки от известно време за закуска си хапва само филиики с такива сиренца (тип Филздалфия) и маслинки . От нашия супермаркет му копувам ено казва се Hochland крем за мазане, в началото си казвах то е сирене и е полезно , но вече се замислям, а на вкус найстина е много вкусно. Благодаря ви предварително за отговорите

Did_ka

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3031
  • начинаещ кулинар и заклет дегустатор :)
Re: Полезно ли е?
« Отговор #1 -: 24 Март 2010, 15:38:17 »
не съм специалист, но рядко срещам "полезен" продукт на пазара.
От години не съм вкусвала истински кашкавал или сирене ....
Все пак, за да е на пазара би трябвало да отговаря на някои качествени показатели, на дали ще навреди.
Но в крайна сметка имаме ли избор? Едва ли днес някой се занимава в домашни условия да приготвя такива продукти.

mishonta

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 586
Re: Полезно ли е?
« Отговор #2 -: 24 Март 2010, 15:59:01 »
Напълно споделям мнението на Дидка.
Моята дъщеря е на 4 г.,а  синът ми е на 10г.Удома почти винаги има такива сиренца,децата ги обожават.
Аз лично  ги предпочитам пред чипсовете,снаксовете и пр.

bluemoon

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1757
Re: Полезно ли е?
« Отговор #3 -: 14 Декември 2010, 13:43:07 »
Хм... Наистина са вкусни топените сиренца и се мажат добре, сполучлива съставка са за разни плънки както и за небезизвестното фондю  :smile1:, но има едно НО. Нека ви кажа какво знам аз за това НО.

За получаване на топени сирена се използват натурални и специaлни видове сирена, които имат предимно повърхностни увреждания. Не трябва да се използват сирена със спорообразуващи бактерии, с промени във вкуса, с изразено вгорчаване и с миризма на плесен. Недостатъците по кората на сиренето, като напукване, загниване, плесенясване и др. нямат значение, тъй като при приготвянето на топено сирене се почистват и изрязват. Самото предварително обработване на суровините включва премахване на парафиновия слой на кората при твърдите сирена, чрез потапяне в топла вода а също и изрязване на недостатъци по кората. При саламурените сирена се прилага изкисване за да се обезсолят. А при маслото само се зачистват плесенясалите участъци. Почистените суровини се нарязват на парчета, след което се смилат и валцуват.
Когато се съставя сместа, е необходимо да се получат определени вкусови качества и консистенция, и да се дистигне pH на сместа в границите 5,6 - 5,8. Едновременно с това се създават условия за топене, при които да се постигне минимален разход на емулгаторни соли, спомагащи за хомогенизирането на сместа (много са скъпи, както и много полезни за организма). Също така се гледа да се спести пара и електроенергия, но и да се създаде продукт със стандартно съдържание на мазнини, сухо вещество и сол.
Следва самото топене на суровините, кото се извършва при постепенно увеличаване на t° до 75-80°C  Тази t° осигурява пастьоризиране на сместа и оптимални условия за емулгиране на млечната мазнина и получаване на смес с еднороден химичен състав. Както казах, загряването се извършва с пара. Следващите стъпки при производството е разфасоване (в различни форми - триъгълници, правоъгълници, туби...), охлаждане, опаковане и съхранение. Съхранението по някогашния БДС е 60 дни при t° 4-6°и влажност на въздуха 80%.

Това всичко е сбита информация по учебник.

И сега да кажа за НО-то:

Ясно е на всички, че при всяко едно производство се правят какви ли не икономии, всички за сметка на качеството на произвеждания продукт. Не говорим за некоректното отношение към работниците. Важно е да се знае, че икономии от вида на електроенергия, пара, суровини не водят до нищо добро и качествено. Не винаги, да не кажа във всички случаи (за български производители, а защо не и за други фирми-гиганти) се ползват суровини с "малки дефекти" , а всякакви негодни за консумация - защо да се изхвърлят такива, за които вече са направени разходи за производство (понякога се изкупуват такива суровини). Ако знаете само как "ухае" около казаните за топенето им  :swoon:  В тези случаи за да се замаскира всичко това се добавят АРОМАТИ с вкус на шунка, на гъби, на бекон, както и  домати, чушки, билки и т.н. И колко се радват клиентите на това, няма съмнение, нали? Въртят се около рафтовете, суетят се с какъв вкус да си изберат...
Отделно от това, икономии от електроенергия, пара и достигнати градуси влошава допълнително качеството и сигурността на продукта. Не искам да ви плаша и с други "шашми",  които прилагат пък търговците, защото не можем да мерим всички с един аршин, все пак. Ще кажете, че има оторизирани органи, които следят за качеството на продуктите, НО ние си ги знаем как са работили до сега. А каква е гаранцията, че няма да продължи и занапред порочната им практика. Никой не може да ви гарантира какво точно слагате на масата си в днешно време.

А топените сиренца, както и пушените са наистина вкусни. НО ВНИМАВАЙТЕ! Имайте си едно на ум  :thumbup:
Моят съвет за всички, които ги харесват и особено за тези които ги предлагат на децата си е:

КУПУВАЙТЕ САМО ТЕЗИ НА ЧИЙТО ЕТИКЕТ ПИШЕ "НАТУРАЛНО" - т.е. без добавки и  аромати. Гаранция е, че не са имали нужда от такива, тъй като суровината за производството им е била качествена  :smile1:
« Последна редакция: 14 Декември 2010, 15:32:55 от bluemoon »

Dyke

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 769
Re: Полезно ли е?
« Отговор #4 -: 14 Декември 2010, 15:43:25 »
Bluemoon, страшно полезна информация, благодаря!
Имам въпрос - ако имаш учебник  или практика- би ли споделила какви са условията за пастьоризация на пресното мляко.
По въпроса за това, какво обичат нашите деца - правете крем от натрошено с вилица сирене и масло, овкусете го с билки - риган, шарена сол/как ли си гледат чужденците децата, като си нямат чубричка?/, пипер червен, пикантен. Правете си извара от истинско мляко когато имате възможност и от нея правете крем също с масълце - хем ще е с неизвлечена мазнина, хем пресно, хем вкусно! Подквасено истинско мляко изцедено също е много лек крем за мазане с неутрален вкус.
В хранителната промишленост се ползват много "овкусители", което е добре да избягвате за малките деца -  толкова много алергии има!
Конституционните Ви права са като мускулите - упражнявайте ги ежедневно!

bluemoon

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1757
Re: Полезно ли е?
« Отговор #5 -: 14 Декември 2010, 16:44:15 »
Dyke   :air_kiss:

за пастьоризирането:

При загряване на висока температура (над 100°) за по-продължително време се унищожават напълно всички микроорганизми – активни и спорови форми. Това е стерилизация. Много подходяща за домашно производство на кисело мляко, сирене, кашкавал и др., тъй като млякото обикновено не е с доказани качества

При загряване на по-ниски температури (под 100°) за по-кратко време се убиват само активните форми. Това пък е пастьоризация.

 Затова е по-добре когато си купуваш от магазина прясно мляко ( за директна консумация) да предпочиташ и търсиш стерилизираното (на кутиите си пише). Tо би трябвало да не стои в хладилните витрини, от гледна точка на пестене на място, тъй като не изисква съхранение при толкоз ниски t°-ри  като пастьоризираното.

При производството на различни видове млечни продукти млякото предварително се подлага на термична обработка, с цел да се унищожи вредната микрофлора и да се разрушат ензимите можещи да доведат до различни физикохимични промени, които в млякото имат различна термоустойчивост.
 
Когато се пастьоризира овче и биволско мляко (те са по-гъсти) се извършва продължителна пастьоризация (63-65° за 30’) Така се запазват повече ензими. Препоръчителна е и за сиренарството, поради минимални физикохимични изменения в състава и свойствата на млякото.

 Най-разпространената пастьоризация е кратковременната (72-73° за 25 -30 секунди) Почти цялото количество прясно мляко, което се консумира в прясно състояние се пастьоризира по този начин, а и в сиренарството го използват.
Съществуват и моментална пастьоризация (82-90° без задържане - използва се за произв. на млечни консерви и млечнокисели продукти) и ултрависока пастьоризация (135-145° само за няколко секунди, чрез инжектиране на пара - уперизация )


тук  съм писала за киселото мляко. Можеш да погледнеш и там ако те интересува.

Леля Ог

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1031
Re: Полезно ли е?
« Отговор #6 -: 14 Декември 2010, 20:05:17 »
Понеже става дума за полезно и вкусно...да кажа какво гледах днес по "Fiesta TV".
Много интересен репортаж за "Родопа Милк ' .Опитвала съм повечето от техните сирена...( специализирани са в производството на жълти сирена...кашкавали по нашему ) смея да кажа че техните кефалотири , тилзит , пармезан , както и кашкавалът им са наистина много добри. И макар че доста се отклонявам от темата за пастьоризацията мисля че инфото за качествени продукти си струва.
Пък ако знаете какво мвзе са за хубаво вино... ;D

e.kirova

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 37
Re: Полезно ли е?
« Отговор #7 -: 15 Февруари 2011, 15:27:10 »
не съм сигурна дали са полезни, но според мен не са поне вредни, колкото и да е все има калции в тях  :swoon:

mariqna44

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 77
Re: Полезно ли е?
« Отговор #8 -: 10 Август 2016, 11:04:47 »
Не са полезни, но не са и толкова вредни в сравнение с някои други продукти, които децата консумират.

cvetozara123

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 97
Re: Полезно ли е?
« Отговор #9 -: 11 Август 2016, 11:48:46 »
И аз го обожавам, а вече колко е полезно, това е друг въпрос..

iliana.marinova

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 14
Re: Полезно ли е?
« Отговор #10 -: 02 Септември 2016, 12:00:21 »
Може би зависи и от марката какво точно е качеството на използваните съставки вътре... Гледай цената.Иначе не вярвам нещо да им стане ако не прекаляват с това. :thumbup:

garnara

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 2
Re: Полезно ли е?
« Отговор #11 -: 27 Април 2017, 15:33:11 »
Какво мислите за спиролина. Някой знае ли как се приема? Благодаря

tomislava

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 85
Re: Полезно ли е?
« Отговор #12 -: 18 Юли 2017, 09:57:14 »
Докато бяхме на плаж, предварително бях поръчала бързи закуски за плаж от https://healthstore.bg/ . Лесна и вкусна закуска за цялото семейство, нямаше нужда да мисля какво да хапваме на плажа.

mariqna44

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 77
Re: Полезно ли е?
« Отговор #13 -: 28 Юли 2017, 10:04:58 »
Нямала си грижи за закуската на морето, супер.

 


* Търсене



* Говорилня

Refresh History
  • vladofidera: Търся рецепта за гланциране на месото след изпичането му на скара или фурна
    18 Ноември 2017, 16:32:42
  • vladofidera: Здравейте
    18 Ноември 2017, 16:31:10
  • MilkaA40: MilkaA40
    06 Август 2017, 01:51:27
  • pavlova321: люти чушки
    01 Август 2017, 18:42:54
  • valet: Пилаф ориз с фиде
    06 Юли 2017, 15:19:48
  • hristiana:): Някой има ли грил тиган на Брабантия и доволен ли е съответно?
    03 Юни 2017, 19:05:27
  • Kary: Някой използвал ли е мултикукър кинг
    26 Ноември 2016, 16:40:11
  • fanita: пост
    14 Ноември 2016, 18:55:13
  • petty: Аз така и не разбрах какво точно стана :( Наистина бяха добри времена, вдъхновявах се от тук, научих много неща...
    28 Октомври 2016, 13:24:08
  • radost.1955: ами то сайт няма,не съществува.добре,че останаха рецептите.аз също влизам само да потърся някоя,беше времето,когато се пълнеха страниците за отрицателно време.
    26 Октомври 2016, 17:54:17
  • petty: Имам чувството, че някой нарочно пуска от време на време по някой друг постинг, защото трябва да има, макар да са напълно безсмислени, само за пълнеж
    26 Октомври 2016, 10:24:12
  • petty: И аз така. Добре, че поне нещата от преди си стоят... има много ценни рецепти
    26 Октомври 2016, 10:21:28
  • ROSPOP: какво става със сайта? влизам от време на време и се отчайвам - какви са тия глупости, къде са предишните прекрасни статии и коментари, това е сайт аз готвене и храна в края на краищата!
    24 Октомври 2016, 11:49:51
  • val_di16: джолан
    21 Октомври 2016, 15:58:22
  • galka56: тиквеник
    13 Октомври 2016, 18:26:18
  • boriana _grigorova: Здравейте.Имам мултикукър 50 на Делимо. Някой правил ли е някакво лесно ястие , тъй като на мен са ми сложни малко рецептите
    07 Март 2016, 12:58:38
  • boriana _grigorova: Здравейте
    07 Март 2016, 12:56:47
  • Petka :-): как мога да изтря профила си от тази сраница
    07 Март 2016, 06:16:00
  • CVETETO3101: >:(глупости, глупости, глупости са публикациите напоследък. Пълно е с боклуци!!!
    20 Февруари 2016, 21:21:47
  • scorpia: Браво! И този прекрасен сайт ли съсипаха "умни" собственици!?
    01 Януари 2016, 12:26:48
  • GolemDZVER: Валя, може и да ти липсвам, но няма да се върна във форума. Блогът ми е активен - всичмко е там и може да констактуваме както желаеш.А инамче тука стават срамоти - виж за 10 дни пет поста от токущо регистрирани и все за дивотии и нищо съществено. Боли ме сърцето, но тези от Санома излезнаха пълни лаици ... Можехме да им носим дивиденти с хъса, който бяхме вложили в този форум. Отговарям, защото се чуствам длъжен да уважа мнението е .... без знамчение, че е на този скапан сайт
    30 Декември 2015, 18:14:59
  • stplam: Хляб
    26 Декември 2015, 15:52:26
  • Valentina Petrova: и все пак стават чудеса,по Коледа,Golem DZVER ЛИПСВАТ МИ ТВОИТЕ ПУБЛИКАЦИИ
    13 Декември 2015, 11:48:46
  • petty: Жалко :( И все пак не разбирам какво пречи да си споделяме рецепти. Аз не съм много в час с това какво се случва. Сега влизам да потърся рецепта за коледни сладки... добре, че поне старите рецепти си стоят.
    11 Декември 2015, 12:39:22
  • GolemDZVER: права си - направо си умря .... във форума за 6 дни само една публикация. Голям смях. А моите бяха по 5 дневно
    07 Декември 2015, 19:23:47
  • Valentina Petrova: май сайта умря
    05 Декември 2015, 00:01:32
  • Снежка: Май от промените в сайта, по рядко пишем
    30 Ноември 2015, 10:55:12
  • Снежка: Момичета, тази година няма ли да се разменят подаръци?
    30 Ноември 2015, 09:47:43
  • Valentina Petrova: ехооооооо,приятели къде сте,сняг ли ви засипа
    28 Ноември 2015, 14:29:00
  • Bubi4ka: Fate, определено не бих била чак такава оптимистка...
    14 Ноември 2015, 14:43:37

* Последното от форума

Re: Онлайн пазаруване от tomislava
[10 Декември 2017, 12:58:31 ]


Онлайн пазаруване от cvetozara123
[09 Декември 2017, 23:42:24 ]


Re: С какво пържите храната? от cvetozara123
[08 Декември 2017, 16:21:25 ]


С какво пържите храната? от tomislava
[06 Декември 2017, 01:07:15 ]


Re: Магазин за обувки от jeneta
[30 Ноември 2017, 10:21:55 ]


Re: Предколедна почивка от tomislava
[30 Ноември 2017, 10:18:11 ]


Кредит от кеш кредит? от tomislava
[30 Ноември 2017, 10:07:15 ]


Коледни формички от tomislava
[30 Ноември 2017, 10:05:44 ]


Re: Магазин за обувки от tomislava
[29 Ноември 2017, 21:59:28 ]


Re: Предколедна почивка от cvetozara123
[29 Ноември 2017, 21:32:36 ]


Re: Заместител на вредни храни от cvetozara123
[29 Ноември 2017, 18:17:00 ]


Re: Бърз кредит за ремонт на кухнята от cvetozara123
[29 Ноември 2017, 18:10:06 ]


Търся рецепта от vladofidera
[29 Ноември 2017, 14:25:30 ]


Предколедна почивка от tomislava
[28 Ноември 2017, 23:47:58 ]


Re: Бърз кредит за ремонт на кухнята от tomislava
[28 Ноември 2017, 22:24:17 ]


Re: Заместител на вредни храни от tomislava
[27 Ноември 2017, 23:49:58 ]


Re: Бърз кредит за ремонт на кухнята от cvetozara123
[26 Ноември 2017, 17:21:03 ]


Бърз кредит за ремонт на кухнята от tomislava
[26 Ноември 2017, 00:16:24 ]


Re: Сервиз за таблети? от tomislava
[23 Ноември 2017, 21:53:35 ]


Re: Сервиз за таблети? от cvetozara123
[23 Ноември 2017, 15:12:19 ]