Автор Тема: Абра-Кадабра IV  (Прочетена 197736 пъти)

Abra

  • Мама на Рене
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1760
  • Dimitrana S.
Re: Абра-Кадабра IV
« Отговор #150 -: 16 Юли 2010, 13:25:05 »
Вкусна беше, мдааа :nyam: Весе,  :-*

Благодаря, Вики! :flower:

След многото сладки.. време бе и за соленичка вита торта  ;D Irra:smile1:

Abra

  • Мама на Рене
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1760
  • Dimitrana S.
Re: Абра-Кадабра IV
« Отговор #151 -: 16 Юли 2010, 13:26:44 »
Сладкиш с вишни

За тестото:

250гр брашно
20гр свежа мая
250мл прясно мляко
40гр масло
30гр кристална захар
1 яйце
настъргана лимонена кора
щипка сол

За плънката:

700гр пресни вишни

За хрупкаво покритие:

300гр брашно
150гр кристална захар
125гр масло
2пакетчета ванилиева захар

Брашното се пресява, в средата му се прави 'кладенче' и в него: натрошената и набъбнала с затопленото прясно мляко мая, разтопеното масло, захарта, лимонената кора, щипката сол, яйцето. Замесва се гладко, не много твърдо тесто, което се оставя в намаслен съд да втаса. След което се разточва и застила в тава (около 30х40см) покрита с готварска хартия, надупчва се с вилица.
Вишните се измиват, отстраняват се костилките и се нареждат върху тестото.
Брашното за хрупкавото покритие се пресява в подходящ съд, добавя се захарта и студеното масло, нарязано на кубчета, ванилиевата захар. всичко се стрива между пръстите, така че да се получат трохи, с които равномерно се покриват наредените върху тестото вишни.
Оставя се за още 10-15мин да втаса и сладкишът се чепе на средна скара, предварително загрята на 210°C фурна, за около 35-40 минути, до приятен загар и хрупкавост на покритието.

пеполина

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3742
Re: Абра-Кадабра IV
« Отговор #152 -: 16 Юли 2010, 17:03:08 »

Дими,

 страхотно сладкишче с вишнички  :smile1: Обожавам такива сладости с плодове  ;D

 Нямам много време да се включвам, но чета непрекъснато и видях страхотни нови веща, които си пуснала.
 
 Скъпа, поздравявам те за интусиазма и любовта, с които правиш всичко  :air_kiss:

 От мен за теб:

 

kokochka

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 156
Re: Абра-Кадабра IV
« Отговор #153 -: 28 Юли 2010, 15:30:26 »
Abra специално за теб и твоята изключителна фантазия и творческо изпълнение!
Невероятна си!

idn

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 2
Re: Абра-Кадабра IV
« Отговор #154 -: 30 Юли 2010, 15:03:17 »
Вита солена торта



Абра, поздравления, за хрумването и приготвянето на тази торта. Перфектно изработена като украса и структура. Дано е била и вкусна. Отдавна ми се върти, такава идея в главата. Ако си правила или имаш и други подобни идеи сподели ги. Може и на лични, както решиш.

Еликсир

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 522
Re: Абра-Кадабра IV
« Отговор #155 -: 09 Август 2010, 13:21:57 »
Дими,за пореден път правих картофки по тази рецепта,но без бекон,чуднички стават. Ето ги моите :smile1: .
Използвам случая да споделя,че съм си копирала и пробвала още три твои рецепти,блога ти е страхотен,още не съм успяла да го прегледам целия.Комплименти за фантазията и труда ти! :thumbup:

Abra

  • Мама на Рене
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1760
  • Dimitrana S.
Re: Абра-Кадабра IV
« Отговор #156 -: 15 Август 2010, 12:31:50 »
Добре дошла, pure elixir   :smile1:

Картофките са чудни  :nyam: Благодаря ти за интереса и хубавите думи :flower:

Успех и сладост и занапред в кухнята ти  :thumbup:

Abra

  • Мама на Рене
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1760
  • Dimitrana S.
Re: Абра-Кадабра IV
« Отговор #157 -: 15 Август 2010, 12:37:08 »
Рулца по балкански



За 2 порции:

125гр тънко разточено тесто - ползвам 4 листа Strudelteig, може да се ползват кори за баница
1 (400гр) консерва зеленчуци по балкански - червен и бял фасул, червена чушка
200гр наденица
шепа сухарени кубчета или твърд хляб нарязан на ситно
сол, червен пипер, индийско орехче
мазнинка

125мл течна готварска сметана
шепа настърган кашкавал

Приготвя се пълнежът от изцеденото от течност съдържание на консервата, нарязаната на ситно наденица, сухарените кубчета, подправките и солчица на вкус. Може да се прибавят и зелени пресни подправки, може и чесън, ако се намират под ръка. Разбърква се. Корите се разгъват и по подобие на тестените рулца с мечи лук, пълнят се с плънка, завиват и редят в подходящи форми, предварително намазани с мазнинка. Заливат се с 1:1 смес от сметана и вода, наръсват се с кашкавал и пекат в предварително загрята на 180°C фурна, долна скара, вентилатор.
« Последна редакция: 15 Август 2010, 12:41:55 от Abra »

Abra

  • Мама на Рене
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1760
  • Dimitrana S.
Re: Абра-Кадабра IV
« Отговор #158 -: 18 Август 2010, 20:31:01 »
Пица-мъфини I

За тестото:

250гр брашно + още малко за доумесване
15-20гр свежа мая
125мл хладка вода
щипка захар
1ч. л сол
1с. л олио/зехтин

Захарта се разтваря в хладката вода, добавя се натрошената мая и оставя да шупне. Брашното се пресява, прави му се кладенче и в него се изсипва шупналата вече мая. Прибавя се олиото, замесва се тесто с добавяне на солта. Меси се до получаването на гладко, хомогенно тесто. Поставя се в намаслен съд, покрива се с кърпа и оставя на топло да втаса.

За пълнежа:

150гр праз
150гр creme fraiché (може рикота да се използва)
1 яйце
50гр кашкавал
1/2 глава кромид
3-4 скилидки чесън
шепа пресни зелени подправки според личния вкус (магданоз, див чесън)
1с. л нишесте или брашно

Празът се почиства, нарязва на ситно. Съвсем за кратко се задушава заедно с нарязания на ситно кромид. Крем-фреш, яйце, настърган на ренде кашкавал - разбъркват се. Добавя се брашното, сол на вкус, пасирани скилидки чесън, наситнени зелени подправки. Смесват се с задушените праз и кромид.

Тестото се разточва, изрязват се кръгове от него, полагат се в намаслените мъфинени форми и тестените чашки се пълнят с приготвената смес. Пекат се на 190°C, ниво под средното.

Abra

  • Мама на Рене
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1760
  • Dimitrana S.
Re: Абра-Кадабра IV
« Отговор #159 -: 18 Август 2010, 23:03:29 »
Пилешка крем-супа

За 2 порции:

300гр пилешки гърди
30гр масло
1 глава кромид
1 кубче пилешки бульон
щипка индийско орехче
щипка чер пипер
солчица
пресен магданоз
80мл течна сметана
1 равна с. л нишесте
шепа кротони
600мл вода


Кромидът се почиства, нарязва на ситно и задушава в мазнинката. Прибавя се кубчето бульон и водата, нарязаното на парчета пилешко месо. Сварява се и пасира на хомогенна смес. Течната сметана се разрежда с малко вода, в нея се разбива нишестето, с мъничко сол, щипка индийско орехче и щипка чер пипер. С тази смес се застройва супичката, в която се добавя и ситно нарязан магданоз. Сервира се с кротони.

Еликсир

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 522
Re: Абра-Кадабра IV
« Отговор #160 -: 23 Август 2010, 15:08:36 »
Абра,идвам отново да похваля поредната ти рецепта,която направих,а именно бързите солени мъфини,много вкусни и ароматни станаха,благодаря ти!

А това са козуначените мъфини,които правих преди време,пак по твоя рецепта,не ми станаха на конци,но пък си бяха с вкус и аромат на козунак. :smile1:

Abra

  • Мама на Рене
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1760
  • Dimitrana S.
Re: Абра-Кадабра IV
« Отговор #161 -: 24 Август 2010, 10:58:35 »
Чудесно са се получили мъфинките, pure elixir , и солените, и козуначените. На конци не стават, тъй като не се месят както козунака, но пък са с козуначен вкус :nyam: Радвам се, че са ти/ви се усладили  :thumbup:

 :hi:, idn и приеми моите извинения: не съм видяла поста ти :blush: Затова пък сега, веднага отговарям: нямам други подобни реализации на солени торти.. освен.. солена торта - бутерброд.
Благодаря ти за интереса и похвалните думи :flower:

Abra

  • Мама на Рене
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1760
  • Dimitrana S.
Re: Абра-Кадабра IV
« Отговор #162 -: 28 Август 2010, 10:29:28 »
Чешки колачета - Koláč kulatý s náplní



За тестото:

500гр брашно
35гр свежа мая
1 яйце
250мл прясно мляко
80гр масло
70гр кристална захар
1/2 ч. л сол
ситно настъргана лимонена кора

Маята се размива в леко затопленото прясно мляко, с разтворена в него една супена лъжица захар. Брашното се пресява, прави му се кладенче, чуква се яйцето, добавя се разтопеното и поохладено масло, захарта, лимонената кора, щипка сол и закваската от шупналата в прясното мляко свежа мая. Замесва се гладко тесто, което се оставя за 20-на минути на топличко да втаса. След което от него се откъсват топчета по 50гр, овалват се хубаво между дланите, приплескват се, редят се в намаслена или покрита с готварска хартия тава, намазват се леко с масло и върху им се шприцова плънка от извара и маково семе, в средата - кафена лъжичка мармалад от сини сливи или черешка от компот или сладко.
Пекат се на средна скара, 200°C до златисто-кафяв загар на ръбчетата.

Стават огромни и страшно вкусни :nyam:

Разбира се, класическите колачета (тези с мак и извара, но и всички други, разбира се) могат да се оформят в среден (с диаметър 7-9см) и в мини размер (тип сладки).

Плънка:

- с извара:

250гр фина, неовкусена извара
1 яйце
3с. л пудра захар
1с. л ром

Продуктите се разбъркват до хомогенна смес.

- с маково семе:

250гр смляно маково семе
100гр пудра захар
2с. л галета
250гр прясно мляко

Прясното мляко се стопля до завиране, отстранява се от огъня и в него се изсипва с внимателно разбуркване смляното маково семе и пудра захар, галета. Сместа се оставя да поизстине.

- с ябълки:

2 средно гоолеми зрели ябълки
2-3с. л лимонов сок
250гр ябълков мус
2с. л захар
2с. л смлени бадеми

Ябълките се почистват и настъргват на едро ренде, заливат се с лимоновия сок. Към тях се добавя ябълковия мус, захарта и смлените бадеми. Ябълковият мус представлява сварени и пасирани ябълки.

- с мармалад (Powidl):

250гр мармалад от сини сливи
1с. л смлени бадемови ядки

Към всеки вид плънка по желание може да се прибавят стафиди. Чудесни са напоени с ром т.е. оставени за една нощ накиснати в ром. Видовете пълнеж могат да се съчетават според личните предпочитания.

« Последна редакция: 17 Септември 2010, 14:31:17 от Abra »

Abra

  • Мама на Рене
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1760
  • Dimitrana S.
Re: Абра-Кадабра IV
« Отговор #163 -: 27 Септември 2010, 19:40:18 »
Кнедли със зрели смокини

3а тестото:

300гр картофи
180гр брашно
2 белтъка
250гр фина извара
20гр меко масло
пакетче ванилиева захар
щипка сол

3а пълнежа:

зрели смокини

канела или индийско орехче за поръсване
пудра захар - пожелание

Картофите се варят около двайсетина минути, след което около десетина престой в горещата вода се вадят и заливат със студена вода, белят се и пасират (най-често с ръчна преса). Добавят се брашното, белтъците, щипка сол, ванилиевата захар и мекото масло, изварата. Замесва се гладко тесто, което се оставя за около половин час. Смокините се измиват и подсушават. Тестото се дели на еднакви по големина топки и във всяка от тях се скрива по една зряла смокиня. Овалват се плътни топки, които внимателно се потапят за минута-две във вряща подсолена вода. След което котлонът се изключва или намалява значително и кнедлите се оставят да киснат във врялата вода за около 20-на минути.

Сервират се топлички, поръсени с пудра захар, канела или съвсем леко напудрени със смляно индийско орехче. Заливат се с ванилиев сос.
« Последна редакция: 27 Септември 2010, 20:02:50 от Abra »

Abra

  • Мама на Рене
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1760
  • Dimitrana S.
Re: Абра-Кадабра IV
« Отговор #164 -: 30 Септември 2010, 13:40:20 »
Запеканка с пачи крак и свинско

За 4 порции:

800гр свинско филе
1 яйце
2с.л брашно
сол, чер пипер
4 щипки сухa мащерка
2с. л масло
16 чери-доматчета
600гр гъби пачи крак
400мл течна, неовкусена (36%) сметана
200мл хладка вода
4 щипки сухa мащерка

Гъбите се почистват, измиват, подсушават, нарязват на парченца. Свинското филе се измива, подсушава, отстраняват се възможни жили и пр. подобни и се нарязва на кубчета. Яйцето се разбива, добавя се сметаната и водата. Сместа се овкусява със сол, чер пипер и мащерка, постепенно се добавя брашното. В подходяща тава или в четири порционни форми намазани с масълце се разпределят парченцата месо и гъбите. Заливат се с приготвената смес. Пекат се на средна или ниво под средната скара, 200°C. След като поизври водата и сметановият сос се сгъсти и запече, ястието е готово.
« Последна редакция: 30 Септември 2010, 13:45:28 от Abra »

 


* Търсене



* Говорилня

Refresh History
  • MilkaA40: MilkaA40
    06 Август 2017, 01:51:27
  • pavlova321: люти чушки
    01 Август 2017, 18:42:54
  • valet: Пилаф ориз с фиде
    06 Юли 2017, 15:19:48
  • hristiana:): Някой има ли грил тиган на Брабантия и доволен ли е съответно?
    03 Юни 2017, 19:05:27
  • Kary: Някой използвал ли е мултикукър кинг
    26 Ноември 2016, 16:40:11
  • fanita: пост
    14 Ноември 2016, 18:55:13
  • petty: Аз така и не разбрах какво точно стана :( Наистина бяха добри времена, вдъхновявах се от тук, научих много неща...
    28 Октомври 2016, 13:24:08
  • radost.1955: ами то сайт няма,не съществува.добре,че останаха рецептите.аз също влизам само да потърся някоя,беше времето,когато се пълнеха страниците за отрицателно време.
    26 Октомври 2016, 17:54:17
  • petty: Имам чувството, че някой нарочно пуска от време на време по някой друг постинг, защото трябва да има, макар да са напълно безсмислени, само за пълнеж
    26 Октомври 2016, 10:24:12
  • petty: И аз така. Добре, че поне нещата от преди си стоят... има много ценни рецепти
    26 Октомври 2016, 10:21:28
  • ROSPOP: какво става със сайта? влизам от време на време и се отчайвам - какви са тия глупости, къде са предишните прекрасни статии и коментари, това е сайт аз готвене и храна в края на краищата!
    24 Октомври 2016, 11:49:51
  • val_di16: джолан
    21 Октомври 2016, 15:58:22
  • galka56: тиквеник
    13 Октомври 2016, 18:26:18
  • boriana _grigorova: Здравейте.Имам мултикукър 50 на Делимо. Някой правил ли е някакво лесно ястие , тъй като на мен са ми сложни малко рецептите
    07 Март 2016, 12:58:38
  • boriana _grigorova: Здравейте
    07 Март 2016, 12:56:47
  • Petka :-): как мога да изтря профила си от тази сраница
    07 Март 2016, 06:16:00
  • CVETETO3101: >:(глупости, глупости, глупости са публикациите напоследък. Пълно е с боклуци!!!
    20 Февруари 2016, 21:21:47
  • scorpia: Браво! И този прекрасен сайт ли съсипаха "умни" собственици!?
    01 Януари 2016, 12:26:48
  • GolemDZVER: Валя, може и да ти липсвам, но няма да се върна във форума. Блогът ми е активен - всичмко е там и може да констактуваме както желаеш.А инамче тука стават срамоти - виж за 10 дни пет поста от токущо регистрирани и все за дивотии и нищо съществено. Боли ме сърцето, но тези от Санома излезнаха пълни лаици ... Можехме да им носим дивиденти с хъса, който бяхме вложили в този форум. Отговарям, защото се чуствам длъжен да уважа мнението е .... без знамчение, че е на този скапан сайт
    30 Декември 2015, 18:14:59
  • stplam: Хляб
    26 Декември 2015, 15:52:26
  • Valentina Petrova: и все пак стават чудеса,по Коледа,Golem DZVER ЛИПСВАТ МИ ТВОИТЕ ПУБЛИКАЦИИ
    13 Декември 2015, 11:48:46
  • petty: Жалко :( И все пак не разбирам какво пречи да си споделяме рецепти. Аз не съм много в час с това какво се случва. Сега влизам да потърся рецепта за коледни сладки... добре, че поне старите рецепти си стоят.
    11 Декември 2015, 12:39:22
  • GolemDZVER: права си - направо си умря .... във форума за 6 дни само една публикация. Голям смях. А моите бяха по 5 дневно
    07 Декември 2015, 19:23:47
  • Valentina Petrova: май сайта умря
    05 Декември 2015, 00:01:32
  • Снежка: Май от промените в сайта, по рядко пишем
    30 Ноември 2015, 10:55:12
  • Снежка: Момичета, тази година няма ли да се разменят подаръци?
    30 Ноември 2015, 09:47:43
  • Valentina Petrova: ехооооооо,приятели къде сте,сняг ли ви засипа
    28 Ноември 2015, 14:29:00
  • Bubi4ka: Fate, определено не бих била чак такава оптимистка...
    14 Ноември 2015, 14:43:37
  • FATE: Имах предвид готварската част от форума. Другата съм я прескачала, уви, за това и не съм в крак с новостите. За съжаление откривам, че новите шефове не се справят добре и всичко се забатачва май, май...Оптимистично очаквам нещата да се подобрят !!!
    14 Ноември 2015, 00:32:28
  • pep-4o: Явно не всичко четеш, Фейт :)
    13 Ноември 2015, 11:45:31

* Последното от форума

Витамини за подсилване на имунната система от tomislava
[18 Октомври 2017, 22:29:01 ]


Re: Сръбски ресторант от tomislava
[17 Октомври 2017, 14:19:16 ]


Сръбски ресторант от cvetozara123
[16 Октомври 2017, 22:06:47 ]


Бонбони Лакта от ohoboho
[07 Октомври 2017, 04:25:33 ]


Re: От величието на Рила до спокойствието на Родопите.... от cvetozara123
[28 Септември 2017, 22:20:03 ]


Re: Ремонт от cvetozara123
[28 Септември 2017, 11:21:50 ]


Re: GPS устройство диверсант? от tomislava
[27 Септември 2017, 22:17:57 ]


Re: Дрехи втора употреба от tomislava
[24 Септември 2017, 17:26:02 ]


Re: От величието на Рила до спокойствието на Родопите.... от tomislava
[23 Септември 2017, 09:17:08 ]


Re: От величието на Рила до спокойствието на Родопите.... от cvetozara123
[22 Септември 2017, 09:38:40 ]


Re: Дрехи втора употреба от cvetozara123
[22 Септември 2017, 09:36:01 ]


Дрехи втора употреба от tomislava
[21 Септември 2017, 10:45:59 ]


Re: Мнението Ви за чушкопека от tomislava
[19 Септември 2017, 08:37:01 ]


Re: Бебешка количка за близначета? от cvetozara123
[19 Септември 2017, 08:12:01 ]


Бебешка количка за близначета? от tomislava
[18 Септември 2017, 17:34:34 ]


Re: Ремонт от tomislava
[16 Септември 2017, 18:54:01 ]


Ремонт от cvetozara123
[15 Септември 2017, 19:17:01 ]


GPS устройство диверсант? от cvetozara123
[15 Септември 2017, 10:27:10 ]


Re: Мнението Ви за чушкопека от cvetozara123
[14 Септември 2017, 11:12:03 ]


Re: Мнението Ви за чушкопека от tomislava
[13 Септември 2017, 18:56:35 ]