Автор Тема: Абра-Кадабра IV  (Прочетена 200757 пъти)

FINDUS

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 527
Re: Абра-Кадабра IV
« Отговор #60 -: 06 Април 2010, 16:31:42 »
Дими ,така ми се ще да опитам тези брьошчета,изглеждат много вкусно,прочетох рецептата и ми се стори доста трудна и за сега само ще им се възхищавам от снимката :air_kiss:

bluemoon

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1757
Re: Абра-Кадабра IV
« Отговор #61 -: 06 Април 2010, 20:13:46 »
 :clapping:  :clapping:  :clapping: Дими!

Ами какво друго мога да кажа? Всички са се изказали съвсем точно, аз освен да добавя, че пак ме подмамваш да си разваля диетата, която с толкова мъка успявам да пазя  :air_kiss:

Abra

  • Мама на Рене
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1760
  • Dimitrana S.
Re: Абра-Кадабра IV
« Отговор #62 -: 07 Април 2010, 13:55:29 »
Добре дошла, Кiwi, и във форума и в темата ми  :hi: Благодаря за интереса и хубавите думи! Наистина са като душичка бриошите  :thumbup:

О, Марияна,  :-*

Благодаря, Ирма! :flower:

Още нещо сладичко:

Вита какаова и великденска торта



За тестото:

8 жълтъка
4 белтъка
100гр. кристална захар
70гр брашно
15гр пшеничено нишесте
15гр какао

Разбъркват се жълтъците с лъжица захар и какаото. Белтъците се разбиват на сняг с останалото количество захар. Към тях постепенно се прибавя жълтъчено-какаовата смес, брашното се пресява и също, заедно с нишестето внимателно добавя и разбърква с дървена лъжица. Малка част (2-3с. л) от получената смес се отделя и разпределя в кръг с диаметър 22см. върху тава, застлана с готварска хартия. Останалото тесто се изсипва в тава с размери 30х40см, също застлана с хартия, разпределя се равномерно и заравнява. Пече се на средна скара, 230°C, в предварително загрята фурна за около десетина минути, като още от 8-та минута се проверява с клечица: не трябва да е препечено, тъй като ще загуби от еластичността си. Когато е вече готово, се изважда и обръща върху предварително подготвена влажна кърпа, хартията се маха, покрива се и отгоре с влажна кърпа и завива внимателно на руло.
За крема-пълнеж:

250гр маскарпоне
200гр фина, неовкусена извара (крема-сирене или сирене 'Филаделфия')
200мл течна, неовкусена, млечна (36%) сметана
1 пакетче фиксатор за сметана (ползвам на Dr.Oetker)
400гр кондензирано подсладено мляко
3с.л какао
8 листа желатин

Желатинът се накисва в студена вода за около 5мин. Отделя 1/4 от сметаната, сгорещава се и в нея се разтваря какаото. Останалата част от сметаната се разбива с фиксатора. Разбъркват се до хомогенност маскарпонето, изварата и кондензираното мляко. Прибавя се разтворено, поохладено какао и накрая - разбитата сметана. Всичко се разбърква много внимателно. Желатиновите листа се оттръскват от водата и се втечняват на слаб огън в подходящ съд, добавят се чевръсто към крема, разбърква се до хомогенност.

Охладеното през това време бисквитено тесто се разгъва и леко пулверизира с прясно мляко. Разрязва се на 4 ивици с дължина 40см и ширина 7см. Кремът се разпределя върху тях и една по една ивиците се редят спираловидно върху тестения, кръгъл блат върху подходящ поднос. Така завитата торта се стяга в регулиращ се тортен ринг и оставя за няколко часа в хладилник да се стегне.

За крема-покритие:

300мл течна, млечна сметана
200гр тъмен готварски шоколад (с над 40% съдържание на какао)

Шоколадът се настъргва или начупва на малки парченца. Сметаната се сгорещава, преди да заври се снема от огъня и в нея се добавя шоколадът. Разбърква се до стопяването му и хомогенизиране на сместа. Оставя се за няколко часа да изстине и втвърди до кремообразна консистенция. След което тортата внимателно се намазва с така получения крем-ганаш.

За украсата:

За нея съм ползвала шоколадов фондан, оформен през шприц за сладки (подарък от майчето ми :-)) на дълги, тънки фитили и твърди шоколадови бонбонки облечени и оваляни между дланите в многоцветен захарен фондан. Но за целта могат да се ползват всякакви ядливи продукти: оцветени в зелено кокосови стърготини, бонбонки 'Детска радост', шоколадови яйца..
« Последна редакция: 07 Април 2010, 14:01:25 от Abra »

Yoli

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3451
Re: Абра-Кадабра IV
« Отговор #63 -: 07 Април 2010, 15:02:24 »
Ох,любимата ми торта..... толкова свежа и стилна. Умирам си просто за нея ... обожавам я вече ... :heart: :heart: :heart:

MAZA57

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 86
Re: Абра-Кадабра IV
« Отговор #64 -: 07 Април 2010, 15:08:08 »
Вита какаова и великденска торта - 8 листа желатин

       - Абра , здравей! Искам да попитам, тези 8 листа желатин, на колко пакетчета се явява?  Много ми хареса тортата, не че мога да я направя, ама някой път  може и да се престраша.  Поклон пред таланта ти !  :clapping: :thank_you2: :bow:

кокона

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 663
  • Целувки{}
Re: Абра-Кадабра IV
« Отговор #65 -: 07 Април 2010, 19:09:49 »
Обичам шоколадови торти и с тази май мога да се справя! ;D Е, украсата няма да я направя, макар и топчета не ми се получават, ама що да не я спретна!
Браво Абра! Страхотна е!

bluemoon

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1757
Re: Абра-Кадабра IV
« Отговор #66 -: 07 Април 2010, 19:15:11 »
И тук да спомена: поредната ти разкошотия Дими  :flower: А от толкова гледане вече ми се приисква да я опитам таз тортичка  :smile1:

Abra

  • Мама на Рене
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1760
  • Dimitrana S.
Re: Абра-Кадабра IV
« Отговор #67 -: 08 Април 2010, 02:07:57 »
хм.. Йоли  :give_heart: За теб, приятелко, планирам малко по-различна.. ала ще видим, обикновено накрая и аз се изненадвам :laugh:

Привет, Maza! :flower: 12листа са за 1л течност. Равняват се на 2пакетчета желатин на Dr.Oetker. Но мисля, че в България се продава и друг прахообразен, за който нямам за съжаление представа колко като количество би било необходимо за половин литър.. 1 пакетче желатин на Dr.Oetker ще е съвсем достатъчно в случая. На мен крема ми сe стори малко по-течен отколкото ми бе необходим и се застраховах с желатин. Иначе, мисля, ще може и без него, стига да се даде на тортата достатъчно време да стегне в хладилника..

Кокона, благодаря ти за похвалните думи! Колкото за топчетата.. те са най-лесна украса, ползвах ги за зайчета, в украсата на свещта и на коледната торта, предполагам, че и в бъдеще ще им намеря разни и още приложения  :smile1:

Сърдечна благодарност за интереса и милите думи, bluemoon! А .. хм, след Йоли, няма ли случайно да имаш път и ти към Виена?  :hi:

Поздрави, приятели  :air_kiss:

vesela

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 8912
  • Ах, морето...
Re: Абра-Кадабра IV
« Отговор #68 -: 08 Април 2010, 10:03:16 »
Дими, чудесна тортичка, макар и малко по-различна от обичайните ти торти :thumbup:
А пък щом е и шоколадова :yahoo:
Йоли е щастливка и то не само защото ще опита от произведенията ти, но и защото ще се срещне пак с теб :air_kiss:
Сигурна съм, че ще съумее да ти поднесе и нашата обич и възхищение, така, сякаш и ние сме там :air_kiss:

Dyke

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 769
Re: Абра-Кадабра IV
« Отговор #69 -: 08 Април 2010, 11:18:40 »
Дими, голяма вълшебница си! Взех си парченце и сладко примлясваммммм! Бъди жива и здрава, пак да направиш с толкова много шоколад!
Конституционните Ви права са като мускулите - упражнявайте ги ежедневно!

Drago

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 870
Re: Абра-Кадабра IV
« Отговор #70 -: 08 Април 2010, 20:14:56 »
Ммм... Дими изглежда наистина за отхапване вкусна!!!

Ще си поръчам май и аз една да си имам.

С един такъв шедьовър, като нищо бих могъл някой ден да забогатея! :)

gaby_s

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1046
Re: Абра-Кадабра IV
« Отговор #71 -: 08 Април 2010, 22:18:50 »
Дими :air_kiss: ,благодаря ти за поредното вълшебство ... :flower: 

Abra

  • Мама на Рене
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1760
  • Dimitrana S.
Re: Абра-Кадабра IV
« Отговор #72 -: 11 Април 2010, 23:05:59 »
Весе  :-* Очаквам я вече Йолито и мисля този път да се подготвя добре  ::)

Благодаря, vm :flower:

Хм.. Драго.. ти в родината беше, а път насам няма ли да имаш? Ако да - само кажи навреме  :thumbup:

Аз благодаря, Габи, за интереса и одобрението!  :air_kiss:


Abra

  • Мама на Рене
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1760
  • Dimitrana S.
Re: Абра-Кадабра IV
« Отговор #73 -: 12 Април 2010, 12:02:29 »
А, май забравих да споделя, какво правих аз с яйцата останали от Великден:

Ядливи мухоморки

средно големи домати и/или чери-доматки
твърдо сварени яйца и/или пъдпъдъчи - на брой колкото броя на доматите
1с. л крема-сирене или сирене тип 'Филаделфия'
зеленинка някаква: полска салата, маруля, тип 'Айсберг', магданоз

Доматите се измиват и почистват от семената, издълват се. Яйцата се обелват и долната им част леко отрязва, така че да могат да стоят. Нахлупват се доматите като шапки върху яйчицата и върху им се шприцоват* бели точки от сиренето. Добавя се зеленинка и гъбките са готови  :smile1:

*Как се прави фунийка-шприц - тук, със снимки
« Последна редакция: 12 Април 2010, 12:30:57 от Abra »

Abra

  • Мама на Рене
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1760
  • Dimitrana S.
Re: Абра-Кадабра IV
« Отговор #74 -: 12 Април 2010, 21:05:03 »
Зелена великденска супа

Великденска, тъй като за и около Великден се прави тук.. и аз така, не пропуснах  ;D

1с. л масло
1с. л пшеничено брашно или нишесте
1 кубче зеленчуков бульон
пресен магданоз
див чесън
пресен копър
листенца свежа коприва, спанак.. каквото има под ръка
3-4 склидки чесън
1 алабаш
50мл млечна течна сметана
сол
поне 1/2л. гореща вода
варено яйце

Сгорещава се маслото и брашното/нишестето се запържва съмсем леко и внимателно с разбъркване, за да не стане на бучки. Добавя се горещата вода и натрошеното кубче бульон, разбърква се. Добавят се всички зелении, нарязани на ситно, също алабаш и пресован чесън, солчица. Ври до омекване. Пасира се и в сместа се добавя сметана до повторно сгорещаване на супата, тогава се маха от огъня. Сервира се с резен варено яйце, в случая - яйчице от пъдпъдък. Или с малки кубчета сухар и/или шунка, според вкуса  ;D

 


* Търсене



* Говорилня

Refresh History
  • vladofidera: Търся рецепта за гланциране на месото след изпичането му на скара или фурна
    18 Ноември 2017, 16:32:42
  • vladofidera: Здравейте
    18 Ноември 2017, 16:31:10
  • MilkaA40: MilkaA40
    06 Август 2017, 01:51:27
  • pavlova321: люти чушки
    01 Август 2017, 18:42:54
  • valet: Пилаф ориз с фиде
    06 Юли 2017, 15:19:48
  • hristiana:): Някой има ли грил тиган на Брабантия и доволен ли е съответно?
    03 Юни 2017, 19:05:27
  • Kary: Някой използвал ли е мултикукър кинг
    26 Ноември 2016, 16:40:11
  • fanita: пост
    14 Ноември 2016, 18:55:13
  • petty: Аз така и не разбрах какво точно стана :( Наистина бяха добри времена, вдъхновявах се от тук, научих много неща...
    28 Октомври 2016, 13:24:08
  • radost.1955: ами то сайт няма,не съществува.добре,че останаха рецептите.аз също влизам само да потърся някоя,беше времето,когато се пълнеха страниците за отрицателно време.
    26 Октомври 2016, 17:54:17
  • petty: Имам чувството, че някой нарочно пуска от време на време по някой друг постинг, защото трябва да има, макар да са напълно безсмислени, само за пълнеж
    26 Октомври 2016, 10:24:12
  • petty: И аз така. Добре, че поне нещата от преди си стоят... има много ценни рецепти
    26 Октомври 2016, 10:21:28
  • ROSPOP: какво става със сайта? влизам от време на време и се отчайвам - какви са тия глупости, къде са предишните прекрасни статии и коментари, това е сайт аз готвене и храна в края на краищата!
    24 Октомври 2016, 11:49:51
  • val_di16: джолан
    21 Октомври 2016, 15:58:22
  • galka56: тиквеник
    13 Октомври 2016, 18:26:18
  • boriana _grigorova: Здравейте.Имам мултикукър 50 на Делимо. Някой правил ли е някакво лесно ястие , тъй като на мен са ми сложни малко рецептите
    07 Март 2016, 12:58:38
  • boriana _grigorova: Здравейте
    07 Март 2016, 12:56:47
  • Petka :-): как мога да изтря профила си от тази сраница
    07 Март 2016, 06:16:00
  • CVETETO3101: >:(глупости, глупости, глупости са публикациите напоследък. Пълно е с боклуци!!!
    20 Февруари 2016, 21:21:47
  • scorpia: Браво! И този прекрасен сайт ли съсипаха "умни" собственици!?
    01 Януари 2016, 12:26:48
  • GolemDZVER: Валя, може и да ти липсвам, но няма да се върна във форума. Блогът ми е активен - всичмко е там и може да констактуваме както желаеш.А инамче тука стават срамоти - виж за 10 дни пет поста от токущо регистрирани и все за дивотии и нищо съществено. Боли ме сърцето, но тези от Санома излезнаха пълни лаици ... Можехме да им носим дивиденти с хъса, който бяхме вложили в този форум. Отговарям, защото се чуствам длъжен да уважа мнението е .... без знамчение, че е на този скапан сайт
    30 Декември 2015, 18:14:59
  • stplam: Хляб
    26 Декември 2015, 15:52:26
  • Valentina Petrova: и все пак стават чудеса,по Коледа,Golem DZVER ЛИПСВАТ МИ ТВОИТЕ ПУБЛИКАЦИИ
    13 Декември 2015, 11:48:46
  • petty: Жалко :( И все пак не разбирам какво пречи да си споделяме рецепти. Аз не съм много в час с това какво се случва. Сега влизам да потърся рецепта за коледни сладки... добре, че поне старите рецепти си стоят.
    11 Декември 2015, 12:39:22
  • GolemDZVER: права си - направо си умря .... във форума за 6 дни само една публикация. Голям смях. А моите бяха по 5 дневно
    07 Декември 2015, 19:23:47
  • Valentina Petrova: май сайта умря
    05 Декември 2015, 00:01:32
  • Снежка: Май от промените в сайта, по рядко пишем
    30 Ноември 2015, 10:55:12
  • Снежка: Момичета, тази година няма ли да се разменят подаръци?
    30 Ноември 2015, 09:47:43
  • Valentina Petrova: ехооооооо,приятели къде сте,сняг ли ви засипа
    28 Ноември 2015, 14:29:00
  • Bubi4ka: Fate, определено не бих била чак такава оптимистка...
    14 Ноември 2015, 14:43:37

* Последното от форума

Уреди на марката Miele от tomislava
[Днес в 23:38:23]


Какво да правя? от tomislava
[Днес в 21:57:14]


Магазин за обувки от tomislava
[Днес в 19:26:39]


Re: Онлайн пазаруване от tomislava
[10 Декември 2017, 12:58:31 ]


Онлайн пазаруване от cvetozara123
[09 Декември 2017, 23:42:24 ]


Re: С какво пържите храната? от cvetozara123
[08 Декември 2017, 16:21:25 ]


С какво пържите храната? от tomislava
[06 Декември 2017, 01:07:15 ]


Re: Магазин за обувки от jeneta
[30 Ноември 2017, 10:21:55 ]


Re: Предколедна почивка от tomislava
[30 Ноември 2017, 10:18:11 ]


Кредит от кеш кредит? от tomislava
[30 Ноември 2017, 10:07:15 ]


Коледни формички от tomislava
[30 Ноември 2017, 10:05:44 ]


Re: Магазин за обувки от tomislava
[29 Ноември 2017, 21:59:28 ]


Re: Предколедна почивка от cvetozara123
[29 Ноември 2017, 21:32:36 ]


Re: Заместител на вредни храни от cvetozara123
[29 Ноември 2017, 18:17:00 ]


Re: Бърз кредит за ремонт на кухнята от cvetozara123
[29 Ноември 2017, 18:10:06 ]


Търся рецепта от vladofidera
[29 Ноември 2017, 14:25:30 ]


Предколедна почивка от tomislava
[28 Ноември 2017, 23:47:58 ]


Re: Бърз кредит за ремонт на кухнята от tomislava
[28 Ноември 2017, 22:24:17 ]


Re: Заместител на вредни храни от tomislava
[27 Ноември 2017, 23:49:58 ]


Re: Бърз кредит за ремонт на кухнята от cvetozara123
[26 Ноември 2017, 17:21:03 ]