Автор Тема: Френски макарони  (Прочетена 61541 пъти)

Purplefoam

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 160
Френски макарони
« -: 28 Януари 2010, 18:17:48 »
Френските макарони представляват малки изящни сладки, чиито основни съставки са фино смлени бадеми (бадемово брашно), белтъци и пудра захар. Вкусът им е неустоим – хрупкава лека коричка, под която се крие мека вътрешност, с леко дъвчаща текстура, наситен бадемов аромат и нежен крем.

Давам началото, а се надявам и други да се включват с рецепти и снимки  :-*



Основни съвети:
1) Белтъците, които използвате трябва да бъдат отделени от жълтъците между 1 и 3 дни. Съхранявайте ги в хладилник, в херметически затворен съд. Извадете ги от хладилника преди употреба, защото трябва да бъдат със стайна температура.
2) Купете си кухненска везна. В сладкарството и един грам е от значение, а при макароните – още повече.
3) Бадемите трябва да бъдат много много ситно смлени, а ако намерите бадемово брашно – още по-добре. Пресейте ги заедно с пудрата захар няколко пъти. Не трябва да има никакви едри частици.
4) Купата, в която разбивате белтъците трябва да бъде абсолютно суха. Не трябва да ги разбивате прекалено дълго, защото макароните ще бъдат много сухи и чупливи
5) Към разбитите белтъци прибавете на части бадемовата смес и със шпатула разбърквайте внимателно. Метода на английски е folding, не знам как да го преведа на български. Загребвате смес, обръщате я и я изтегляте към стените на купата. Това повторение се извършва около 30-40 пъти, докато сместа наподобява лава – лъскава, еластична и стичаща се равномерно и плавно.
6) В приготвените тави поставете хартия за печене и си начертайте с молив кръгчета, за да ви бъде по-лесно и да направите еднакви макарони.
7) След като шприцовате макароните, вземете тавата и потупайте отдолу дъното й с ръка няколко пъти. Това се прави, за да излезе въздуха от макароните.
8) Оставете ги на стайна температура между 30мин и час, за да хванат коричка. По този начин, ще сте се застраховали, че макароните ви няма да се напукат.
9) Печете макароните на 160С, предварително загрята фурна, между 10 и 12мин.
10) Ако след като са извадени, не могат да се отлепят от хартията, напръскайте вода под нея, оставете за 30-40секунди и след това лесно ще можете да ги отлепите.



Шоколадови макарони с шоко бейлис крем
адаптирано от passionateaboutbaking.com

Продукти за 18-20 макарона:
110гр пудра захар
50гр фино смлени бадеми (бадемово брашно)
10гр какао
60гр белтъци (престояли поне 2 дни в хладилник)
40гр захар



Бадемите, какаото и пудрата захар се пресяват няколко пъти.
Белтъците се разбиват първоначално на ниска скорост, докато се образува пяна. След това скоростта се увеличава и постепенно се прибавя захарта. Разбиват се до „меки върхове“. Към тях се прибавя на 2-3 пъти бадемовата смес. Разбърква се със шпатула, по описаният по-горе начин. Сместа се пълни в пош и се шприцоват макарони с диаметър около 4см. Потупва се тавата отдолу и се оставят за 30мин – 1час на стайна температура, за да хванат коричка. Пекат се в предварително загрята фурна, 160С за 10-12мин.



За шоколадовия бейлис крем:
150мл сладка сметана
30мл бейлис
100гр шоколад (млечен или черен)

Кипваме сметаната и бейлиса, след което ги изливаме при начупения в купа шоколад. Разбъркваме и оставяме да се охлади. Прибираме в хладилник за 1час, след което разбиваме с миксер до пухкав крем.

Върхи една черупка макарон шприцоваме малко крем и захлупваме с друга черупка.

Казват, че макароните са по-вкусни ако престоят известно време, не знам вкъщи дали ще имат тази възможност! :)

« Последна редакция: 28 Януари 2010, 21:26:49 от pep-4o »

kiwi

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 22
Re: Френски макарони
« Отговор #1 -: 28 Януари 2010, 21:17:17 »
Истинско съвършенство! БРАВО, момиче! :clapping: :clapping: :clapping:

Yoli

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3451
Re: Френски макарони
« Отговор #2 -: 28 Януари 2010, 21:31:59 »
Божествени са!!!Толкова изискано изглеждат,наистина по френски пипнато. Аплодисменти и цветенце за теб.  :clapping: :flower:

Purplefoam

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 160
Re: Френски макарони
« Отговор #3 -: 28 Януари 2010, 21:36:07 »
Kiwi, Yoli, благодаря ви от сърце!  :air_kiss:
Тъй като ги правих за първи път, се бях подготвила за провал, но те пък взеха, че станаха  ::) Надявам се, че съветите, които съм написала, ще помогнат и на други!

sladka hapka

  • Модератор
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2400
Re: Френски макарони
« Отговор #4 -: 28 Януари 2010, 22:02:06 »
 :flower: :thumbup:

mivis_75

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2686
  • Любовта минава през стомаха!!!
Re: Френски макарони
« Отговор #5 -: 28 Януари 2010, 22:59:45 »

Божествени са!!!


 И аз подкрепям на Йоли мнението!  :thumbup:  :thumbup:  :thumbup:

 Purplefoam   :air_kiss:  :air_kiss:  :air_kiss:

emilia_

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1991
Re: Френски макарони
« Отговор #6 -: 28 Януари 2010, 23:11:11 »
 Purplefoam,  :thank_you2:

Аз никога не бих се захванала да направя подобно нещо.

Божествен вид, а предполагам и божествен вкус.

Страхотна си, мила  :air_kiss:

elidrag

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2601
Re: Френски макарони
« Отговор #7 -: 28 Януари 2010, 23:25:39 »
Страхотни са. И колкото и да обичам да правя дребни сладки, не се наемам с тази рецепта.
Purplefoam, поднасям ти моето възхищение.  :flower:

greyeve

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1237
Re: Френски макарони
« Отговор #8 -: 29 Януари 2010, 01:03:55 »
Браво, чудесни са!

Аз дори не бих си ги купила от всяка сладкарница, камо ли да ги правя аз  :blush2:, но твоите изглеждат прекрасни.  :thumbup:


Dyke

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 721
Re: Френски макарони
« Отговор #9 -: 29 Януари 2010, 09:50:40 »
Поздравления за рецептата и изпълнението! Не се притеснявайте да пробвате - всичко е обяснено толкова точно и най-важното - добронамерено не е скрита тайната на смесването и изпичането! Обърнете внимание на начина на размесване на разбития белтък и сухата смес - прекрасно обяснени! След отделянето на белтъците може да ги съхраните в чаша, покрита със свежо фолио. Ако едно яйце средно тежи 50-70гр/най-големите/, 50% от теглото е за жълтъка. Успех с приготвянето - за консумацията не се притеснявайте!
Конституционните Ви права са като мускулите - упражнявайте ги ежедневно!

vesela

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 8605
  • Ах, морето...
Re: Френски макарони
« Отговор #10 -: 29 Януари 2010, 10:03:17 »
Purplefoam,  :thank_you2:

Аз никога не бих се захванала да направя подобно нещо.

Божествен вид, а предполагам и божествен вкус.

Страхотна си, мила  :air_kiss:

ППВД :thumbup:

Leo2002bg

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 5
Re: Френски макарони
« Отговор #11 -: 01 Февруари 2010, 21:56:25 »
Страхотно, от доста време търся рецепта за макарони  :yahoo: много ми харесаха като бях в Париж и ми се иска да си ги приготвя, при първа възможност ще изпробвам. Мерси!

marabu

  • Administrator
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 19369
  • Юлия
Re: Френски макарони
« Отговор #12 -: 02 Февруари 2010, 22:15:42 »
Purplefoam страхотни са  :exclaim:  :thank_you2:

Lety

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 279
Re: Френски макарони
« Отговор #13 -: 03 Февруари 2010, 00:24:20 »


     Purplefoam , прекрасна рецепта и невероятно изпълнение!  :thumbup: :clapping:
                    Шапка ти свалям за майсторството, аз не знам дали ще събера смелост да направя подобно нещо.




Purplefoam

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 160
Re: Френски макарони
« Отговор #14 -: 03 Февруари 2010, 01:47:26 »
Благодаря ви!  :blush2:
Много се радвам, че ви харесват! Чакам сестра ми да ми донесе бадемово брашно от Белгия и ще правя пак  :yahoo:

 


* Търсене



* Говорилня

Refresh History
  • Aura: :)))))))))))))))
    24 Февруари 2015, 06:38:10
  • Aura: Извинявам се..сгреших графата..
    24 Февруари 2015, 06:38:06
  • Aura: азербайджанската кухня
    24 Февруари 2015, 06:37:47
  • marabu: честит на всички празнуващи
    14 Февруари 2015, 19:48:18
  • GolemDZVER: Даже още не сме се напили
    14 Февруари 2015, 19:32:55
  • blqsak: честит празник,на всички!
    14 Февруари 2015, 11:40:57
  • blqsak: да не започвам :)
    13 Февруари 2015, 19:14:22
  • pep-4o: :smile1:
    13 Февруари 2015, 17:30:39
  • pep-4o: някой да се похвали?
    13 Февруари 2015, 17:18:02
  • pep-4o: ;D Хайде петък, 13-ти
    13 Февруари 2015, 17:17:58
  • GolemDZVER: Надявам се ВалеТата да ни извинят
    11 Февруари 2015, 17:38:48
  • GolemDZVER: Вчера, Кро, някои забравиха и да ядат - че нямаха времЕ
    11 Февруари 2015, 17:32:44
  • Mariana G: http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php/board,15.0.html
    11 Февруари 2015, 13:18:06
  • Mariana G: cvetozara, погледни тукhttp://www.gotvetesmen.com/forum/index.php/board,15.0.html, ще намериш нужната тема  :smile1:
    11 Февруари 2015, 13:17:33
  • cvetozara: ястия с месо
    11 Февруари 2015, 12:39:29
  • KrokozabYl: Вчера забравихме да честитим именния ден на Валентините та...  :flower:
    11 Февруари 2015, 10:08:25
  • GolemDZVER: пак заповядай
    02 Февруари 2015, 17:00:58
  • Valentina Petrova: БЛАГОДАРЯ, е за това са приятелите
    02 Февруари 2015, 13:49:12
  • Valentina Petrova: Благодаря ,и една прhttp://sladkoisoleno.blogspot.com/2013/07/blog-post_23.htmlиятелка откликна на търсенето ми ,но за едно и също ставаше дума
    02 Февруари 2015, 13:48:24
  • GolemDZVER: http://kulinarnakniga.com/%D0%BF%D0%B8%D1%82%D0%B0-%D0%B1%D1%80%D0%B8%D0%BE%D1%88-%D1%81-%D0%BB%D0%BE%D0%BA%D1%83%D0%BC/
    02 Февруари 2015, 13:02:44
  • Valentina Petrova: Моля помогнете ,търся една рецепта на бриош пита с локум ,четох някъде ,но не запомних къде.омесва се тесто ,разточва се ,изрязват се кръгчета и се застъпват малко ,слага се локум и .т.н.    НО РАЗБРАВИХ КЪДЕ Я ЧЕТОХ
    02 Февруари 2015, 10:53:49
  • pep-4o: пиши, като свършиш да не те прекъсвам :)
    05 Януари 2015, 11:20:06
  • pep-4o: Дидеееееее
    05 Януари 2015, 11:19:59
  • bluemoon: :smile1:
    04 Януари 2015, 23:11:03
  • bluemoon: :)
    04 Януари 2015, 23:10:49
  • bluemoon: Видях в темата, а също и личните съобщение на paq  и се разбрахме. Всичко е наред, колета е получен.
    04 Януари 2015, 23:09:41
  • bluemoon: За много години! Здраве  щастие желая на всички ви!
    04 Януари 2015, 23:07:32
  • marabu: дано да го види скоро
    03 Януари 2015, 09:39:04
  • paq: Моля, Bluemoon да си погледне съобщенията!Подаръка й стои в офис на Еконт на пазара.Там го върнаха понеже не я откриха два пъти на адреса!
    02 Януари 2015, 19:52:35
  • pep-4o: Риган, или салвия, или кимион :)
    31 Декември 2014, 13:08:48

* Последното от форума

Re: Да сготвим бързо,лесно,вкусно с мултикукър-многофункционален уред за готвене от Elion
[Днес в 20:06:22]


Re: Кулинарни страсти (Mariana G) - 2 от Mariana G
[Днес в 19:50:55]


Re: Да сготвим бързо,лесно,вкусно с мултикукър-многофункционален уред за готвене от GolemDZVER
[Днес в 19:50:12]


Re: Кой какви ги сготви през МАРТ! от GolemDZVER
[Днес в 19:38:30]


Re: Да сготвим бързо,лесно,вкусно с мултикукър-многофункционален уред за готвене от Elion
[Днес в 19:29:09]


Re: Кулинарни страсти (Mariana G) - 2 от pep-4o
[Днес в 19:02:53]


Re: Честит национален празник, Българи! от pep-4o
[Днес в 19:00:43]


Re: Кой какви ги сготви през МАРТ! от pep-4o
[Днес в 18:55:31]


Re: Честита Баба Марта от pep-4o
[Днес в 18:48:18]


Re: Кулинарни страсти (Mariana G) - 2 от Mariana G
[Днес в 18:18:29]


Re: Кулинарни страсти (Mariana G) - 2 от Mariana G
[Днес в 18:06:28]


Re: Да сготвим бързо,лесно,вкусно с мултикукър-многофункционален уред за готвене от GolemDZVER
[Днес в 17:32:04]


Re: Салати - III от GolemDZVER
[Днес в 17:19:27]


Re: Да сготвим бързо,лесно,вкусно с мултикукър-многофункционален уред за готвене от blqsak
[Днес в 17:17:08]


Re: Вкусната бърлога на Дзвера от GolemDZVER
[Днес в 17:08:57]


Re: Вкусната бърлога на Дзвера от GolemDZVER
[Днес в 17:07:21]


Re: Кой какви ги сготви през МАРТ! от GolemDZVER
[Днес в 17:02:06]


Re: Кой какви ги сготви през МАРТ! от GolemDZVER
[Днес в 17:01:20]


Re: Кой какви ги сготви през МАРТ! от GolemDZVER
[Днес в 17:00:41]


Re: Кой какви ги сготви през МАРТ! от GolemDZVER
[Днес в 16:59:30]