Автор Тема: Френски макарони  (Прочетена 60282 пъти)

Purplefoam

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 160
Френски макарони
« -: 28 Януари 2010, 18:17:48 »
Френските макарони представляват малки изящни сладки, чиито основни съставки са фино смлени бадеми (бадемово брашно), белтъци и пудра захар. Вкусът им е неустоим – хрупкава лека коричка, под която се крие мека вътрешност, с леко дъвчаща текстура, наситен бадемов аромат и нежен крем.

Давам началото, а се надявам и други да се включват с рецепти и снимки  :-*



Основни съвети:
1) Белтъците, които използвате трябва да бъдат отделени от жълтъците между 1 и 3 дни. Съхранявайте ги в хладилник, в херметически затворен съд. Извадете ги от хладилника преди употреба, защото трябва да бъдат със стайна температура.
2) Купете си кухненска везна. В сладкарството и един грам е от значение, а при макароните – още повече.
3) Бадемите трябва да бъдат много много ситно смлени, а ако намерите бадемово брашно – още по-добре. Пресейте ги заедно с пудрата захар няколко пъти. Не трябва да има никакви едри частици.
4) Купата, в която разбивате белтъците трябва да бъде абсолютно суха. Не трябва да ги разбивате прекалено дълго, защото макароните ще бъдат много сухи и чупливи
5) Към разбитите белтъци прибавете на части бадемовата смес и със шпатула разбърквайте внимателно. Метода на английски е folding, не знам как да го преведа на български. Загребвате смес, обръщате я и я изтегляте към стените на купата. Това повторение се извършва около 30-40 пъти, докато сместа наподобява лава – лъскава, еластична и стичаща се равномерно и плавно.
6) В приготвените тави поставете хартия за печене и си начертайте с молив кръгчета, за да ви бъде по-лесно и да направите еднакви макарони.
7) След като шприцовате макароните, вземете тавата и потупайте отдолу дъното й с ръка няколко пъти. Това се прави, за да излезе въздуха от макароните.
8) Оставете ги на стайна температура между 30мин и час, за да хванат коричка. По този начин, ще сте се застраховали, че макароните ви няма да се напукат.
9) Печете макароните на 160С, предварително загрята фурна, между 10 и 12мин.
10) Ако след като са извадени, не могат да се отлепят от хартията, напръскайте вода под нея, оставете за 30-40секунди и след това лесно ще можете да ги отлепите.



Шоколадови макарони с шоко бейлис крем
адаптирано от passionateaboutbaking.com

Продукти за 18-20 макарона:
110гр пудра захар
50гр фино смлени бадеми (бадемово брашно)
10гр какао
60гр белтъци (престояли поне 2 дни в хладилник)
40гр захар



Бадемите, какаото и пудрата захар се пресяват няколко пъти.
Белтъците се разбиват първоначално на ниска скорост, докато се образува пяна. След това скоростта се увеличава и постепенно се прибавя захарта. Разбиват се до „меки върхове“. Към тях се прибавя на 2-3 пъти бадемовата смес. Разбърква се със шпатула, по описаният по-горе начин. Сместа се пълни в пош и се шприцоват макарони с диаметър около 4см. Потупва се тавата отдолу и се оставят за 30мин – 1час на стайна температура, за да хванат коричка. Пекат се в предварително загрята фурна, 160С за 10-12мин.



За шоколадовия бейлис крем:
150мл сладка сметана
30мл бейлис
100гр шоколад (млечен или черен)

Кипваме сметаната и бейлиса, след което ги изливаме при начупения в купа шоколад. Разбъркваме и оставяме да се охлади. Прибираме в хладилник за 1час, след което разбиваме с миксер до пухкав крем.

Върхи една черупка макарон шприцоваме малко крем и захлупваме с друга черупка.

Казват, че макароните са по-вкусни ако престоят известно време, не знам вкъщи дали ще имат тази възможност! :)

« Последна редакция: 28 Януари 2010, 21:26:49 от pep-4o »

kiwi

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 22
Re: Френски макарони
« Отговор #1 -: 28 Януари 2010, 21:17:17 »
Истинско съвършенство! БРАВО, момиче! :clapping: :clapping: :clapping:

Yoli

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3451
Re: Френски макарони
« Отговор #2 -: 28 Януари 2010, 21:31:59 »
Божествени са!!!Толкова изискано изглеждат,наистина по френски пипнато. Аплодисменти и цветенце за теб.  :clapping: :flower:

Purplefoam

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 160
Re: Френски макарони
« Отговор #3 -: 28 Януари 2010, 21:36:07 »
Kiwi, Yoli, благодаря ви от сърце!  :air_kiss:
Тъй като ги правих за първи път, се бях подготвила за провал, но те пък взеха, че станаха  ::) Надявам се, че съветите, които съм написала, ще помогнат и на други!

sladka hapka

  • Модератор
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2399
Re: Френски макарони
« Отговор #4 -: 28 Януари 2010, 22:02:06 »
 :flower: :thumbup:

mivis_75

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2686
  • Любовта минава през стомаха!!!
Re: Френски макарони
« Отговор #5 -: 28 Януари 2010, 22:59:45 »

Божествени са!!!


 И аз подкрепям на Йоли мнението!  :thumbup:  :thumbup:  :thumbup:

 Purplefoam   :air_kiss:  :air_kiss:  :air_kiss:

emilia_

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1991
Re: Френски макарони
« Отговор #6 -: 28 Януари 2010, 23:11:11 »
 Purplefoam,  :thank_you2:

Аз никога не бих се захванала да направя подобно нещо.

Божествен вид, а предполагам и божествен вкус.

Страхотна си, мила  :air_kiss:

elidrag

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2597
Re: Френски макарони
« Отговор #7 -: 28 Януари 2010, 23:25:39 »
Страхотни са. И колкото и да обичам да правя дребни сладки, не се наемам с тази рецепта.
Purplefoam, поднасям ти моето възхищение.  :flower:

greyeve

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1237
Re: Френски макарони
« Отговор #8 -: 29 Януари 2010, 01:03:55 »
Браво, чудесни са!

Аз дори не бих си ги купила от всяка сладкарница, камо ли да ги правя аз  :blush2:, но твоите изглеждат прекрасни.  :thumbup:


Dyke

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 700
Re: Френски макарони
« Отговор #9 -: 29 Януари 2010, 09:50:40 »
Поздравления за рецептата и изпълнението! Не се притеснявайте да пробвате - всичко е обяснено толкова точно и най-важното - добронамерено не е скрита тайната на смесването и изпичането! Обърнете внимание на начина на размесване на разбития белтък и сухата смес - прекрасно обяснени! След отделянето на белтъците може да ги съхраните в чаша, покрита със свежо фолио. Ако едно яйце средно тежи 50-70гр/най-големите/, 50% от теглото е за жълтъка. Успех с приготвянето - за консумацията не се притеснявайте!
Конституционните Ви права са като мускулите - упражнявайте ги ежедневно!

vesela

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 8541
  • Ах, морето...
Re: Френски макарони
« Отговор #10 -: 29 Януари 2010, 10:03:17 »
Purplefoam,  :thank_you2:

Аз никога не бих се захванала да направя подобно нещо.

Божествен вид, а предполагам и божествен вкус.

Страхотна си, мила  :air_kiss:

ППВД :thumbup:

Leo2002bg

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 5
Re: Френски макарони
« Отговор #11 -: 01 Февруари 2010, 21:56:25 »
Страхотно, от доста време търся рецепта за макарони  :yahoo: много ми харесаха като бях в Париж и ми се иска да си ги приготвя, при първа възможност ще изпробвам. Мерси!

marabu

  • Administrator
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 19313
  • Юлия
Re: Френски макарони
« Отговор #12 -: 02 Февруари 2010, 22:15:42 »
Purplefoam страхотни са  :exclaim:  :thank_you2:

Lety

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 279
Re: Френски макарони
« Отговор #13 -: 03 Февруари 2010, 00:24:20 »


     Purplefoam , прекрасна рецепта и невероятно изпълнение!  :thumbup: :clapping:
                    Шапка ти свалям за майсторството, аз не знам дали ще събера смелост да направя подобно нещо.




Purplefoam

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 160
Re: Френски макарони
« Отговор #14 -: 03 Февруари 2010, 01:47:26 »
Благодаря ви!  :blush2:
Много се радвам, че ви харесват! Чакам сестра ми да ми донесе бадемово брашно от Белгия и ще правя пак  :yahoo:

 


* Търсене



* Говорилня

Refresh History
  • pep-4o: пиши, като свършиш да не те прекъсвам :)
    05 Януари 2015, 11:20:06
  • pep-4o: Дидеееееее
    05 Януари 2015, 11:19:59
  • bluemoon: :smile1:
    04 Януари 2015, 23:11:03
  • bluemoon: :)
    04 Януари 2015, 23:10:49
  • bluemoon: Видях в темата, а също и личните съобщение на paq  и се разбрахме. Всичко е наред, колета е получен.
    04 Януари 2015, 23:09:41
  • bluemoon: За много години! Здраве  щастие желая на всички ви!
    04 Януари 2015, 23:07:32
  • marabu: дано да го види скоро
    03 Януари 2015, 09:39:04
  • paq: Моля, Bluemoon да си погледне съобщенията!Подаръка й стои в офис на Еконт на пазара.Там го върнаха понеже не я откриха два пъти на адреса!
    02 Януари 2015, 19:52:35
  • pep-4o: Риган, или салвия, или кимион :)
    31 Декември 2014, 13:08:48
  • GolemDZVER: розмарин
    30 Декември 2014, 23:27:15
  • Valentina Petrova: най-подходяща подправка за печени агнешки котлети
    30 Декември 2014, 15:46:56
  • Valentina Petrova: моля за съвет
    30 Декември 2014, 15:45:35
  • KrokozabYl: замръзваш да ги чакаш по спирките!
    30 Декември 2014, 09:40:40
  • KrokozabYl: най-тъпото е че градския транспорт работи на празнично разписание
    30 Декември 2014, 09:40:28
  • pep-4o: сух студ и много вятър
    29 Декември 2014, 16:11:37
  • pep-4o: а тук студ, студ, стуууууууд
    29 Декември 2014, 16:11:32
  • GolemDZVER: а при нас е само студ и леден вятър
    29 Декември 2014, 13:41:53
  • KrokozabYl: то при нас булеварда го бяха изринали, но тротоарите и стълпите на метрото тцъ, та бая джапане беше
    29 Декември 2014, 11:23:02
  • marabu: и след малко майпак ще рина
    29 Декември 2014, 11:21:42
  • marabu: тамън си изринах колта
    29 Декември 2014, 11:21:34
  • marabu: :-) ама то пак вали
    29 Декември 2014, 11:21:28
  • marabu: rомантика
    29 Декември 2014, 11:21:16
  • KrokozabYl: при нас сняг, без ток сутринта, та на свещи  :P
    29 Декември 2014, 11:02:24
  • pep-4o: при вас сняг, при нас студ
    27 Декември 2014, 20:13:04
  • marabu: и честит ни сняг следколедно :-)
    27 Декември 2014, 08:48:18
  • pep-4o: :nyam:
    23 Декември 2014, 18:04:38
  • pep-4o: И да си снимате чиниите, да видим кой какво е сготвил :)
    23 Декември 2014, 18:04:09
  • pep-4o: спорна да е предпразничната подготовка на всички!
    23 Декември 2014, 18:03:58
  • pep-4o: :flower:
    23 Декември 2014, 17:38:28
  • marabu: в южният ни квартал направо разказва играта
    12 Декември 2014, 18:41:11

* Последното от форума

Re: Кой какви ги приготви през януари 2015 :) от vesela
[25 Януари 2015, 23:59:40 ]


Re: Кой какви ги приготви през януари 2015 :) от vesela
[25 Януари 2015, 23:58:23 ]


Re: Кой какви ги приготви през януари 2015 :) от vesela
[25 Януари 2015, 23:57:15 ]


Re: Кой какви ги приготви през януари 2015 :) от vesela
[25 Януари 2015, 23:56:02 ]


Re: Кой какви ги приготви през януари 2015 :) от vesela
[25 Януари 2015, 23:52:42 ]


Re: Кой какви ги приготви през януари 2015 :) от vesela
[25 Януари 2015, 23:51:47 ]


Re: Кой какви ги приготви през януари 2015 :) от vesela
[25 Януари 2015, 23:50:21 ]


Re: Кой какви ги приготви през януари 2015 :) от vesela
[25 Януари 2015, 23:48:34 ]


Re: Кой какви ги приготви през януари 2015 :) от vesela
[25 Януари 2015, 23:47:04 ]


Re: Кой какви ги приготви през януари 2015 :) от vesela
[25 Януари 2015, 23:46:05 ]


Re: Кой какви ги приготви през януари 2015 :) от vesela
[25 Януари 2015, 23:44:45 ]


Re: Кой какви ги приготви през януари 2015 :) от vesela
[25 Януари 2015, 23:43:01 ]


Re: Кой какви ги приготви през януари 2015 :) от vesela
[25 Януари 2015, 23:41:14 ]


Re: от Захарно петле
[25 Януари 2015, 22:29:43 ]


Re: Няколко рецепти от Весела (vesela) от vesela
[25 Януари 2015, 21:44:14 ]


Re: Няколко рецепти от Весела (vesela) от vesela
[25 Януари 2015, 21:40:33 ]


Re: Кой какви ги приготви през януари 2015 :) от pep-4o
[25 Януари 2015, 18:44:15 ]


Re: Кой какви ги приготви през януари 2015 :) от pep-4o
[25 Януари 2015, 18:43:44 ]


Re: Кой какви ги приготви през януари 2015 :) от pep-4o
[25 Януари 2015, 18:43:19 ]


Re: Всеки ден редей гората, рони сух листец. Скоро ще покрий земята пухкав бял снежец от Valentina Petrova
[25 Януари 2015, 15:36:11 ]