Автор Тема: Френски макарони  (Прочетена 59164 пъти)

Purplefoam

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 160
Френски макарони
« -: 28 Януари 2010, 18:17:48 »
Френските макарони представляват малки изящни сладки, чиито основни съставки са фино смлени бадеми (бадемово брашно), белтъци и пудра захар. Вкусът им е неустоим – хрупкава лека коричка, под която се крие мека вътрешност, с леко дъвчаща текстура, наситен бадемов аромат и нежен крем.

Давам началото, а се надявам и други да се включват с рецепти и снимки  :-*



Основни съвети:
1) Белтъците, които използвате трябва да бъдат отделени от жълтъците между 1 и 3 дни. Съхранявайте ги в хладилник, в херметически затворен съд. Извадете ги от хладилника преди употреба, защото трябва да бъдат със стайна температура.
2) Купете си кухненска везна. В сладкарството и един грам е от значение, а при макароните – още повече.
3) Бадемите трябва да бъдат много много ситно смлени, а ако намерите бадемово брашно – още по-добре. Пресейте ги заедно с пудрата захар няколко пъти. Не трябва да има никакви едри частици.
4) Купата, в която разбивате белтъците трябва да бъде абсолютно суха. Не трябва да ги разбивате прекалено дълго, защото макароните ще бъдат много сухи и чупливи
5) Към разбитите белтъци прибавете на части бадемовата смес и със шпатула разбърквайте внимателно. Метода на английски е folding, не знам как да го преведа на български. Загребвате смес, обръщате я и я изтегляте към стените на купата. Това повторение се извършва около 30-40 пъти, докато сместа наподобява лава – лъскава, еластична и стичаща се равномерно и плавно.
6) В приготвените тави поставете хартия за печене и си начертайте с молив кръгчета, за да ви бъде по-лесно и да направите еднакви макарони.
7) След като шприцовате макароните, вземете тавата и потупайте отдолу дъното й с ръка няколко пъти. Това се прави, за да излезе въздуха от макароните.
8) Оставете ги на стайна температура между 30мин и час, за да хванат коричка. По този начин, ще сте се застраховали, че макароните ви няма да се напукат.
9) Печете макароните на 160С, предварително загрята фурна, между 10 и 12мин.
10) Ако след като са извадени, не могат да се отлепят от хартията, напръскайте вода под нея, оставете за 30-40секунди и след това лесно ще можете да ги отлепите.



Шоколадови макарони с шоко бейлис крем
адаптирано от passionateaboutbaking.com

Продукти за 18-20 макарона:
110гр пудра захар
50гр фино смлени бадеми (бадемово брашно)
10гр какао
60гр белтъци (престояли поне 2 дни в хладилник)
40гр захар



Бадемите, какаото и пудрата захар се пресяват няколко пъти.
Белтъците се разбиват първоначално на ниска скорост, докато се образува пяна. След това скоростта се увеличава и постепенно се прибавя захарта. Разбиват се до „меки върхове“. Към тях се прибавя на 2-3 пъти бадемовата смес. Разбърква се със шпатула, по описаният по-горе начин. Сместа се пълни в пош и се шприцоват макарони с диаметър около 4см. Потупва се тавата отдолу и се оставят за 30мин – 1час на стайна температура, за да хванат коричка. Пекат се в предварително загрята фурна, 160С за 10-12мин.



За шоколадовия бейлис крем:
150мл сладка сметана
30мл бейлис
100гр шоколад (млечен или черен)

Кипваме сметаната и бейлиса, след което ги изливаме при начупения в купа шоколад. Разбъркваме и оставяме да се охлади. Прибираме в хладилник за 1час, след което разбиваме с миксер до пухкав крем.

Върхи една черупка макарон шприцоваме малко крем и захлупваме с друга черупка.

Казват, че макароните са по-вкусни ако престоят известно време, не знам вкъщи дали ще имат тази възможност! :)

« Последна редакция: 28 Януари 2010, 21:26:49 от pep-4o »

kiwi

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 22
Re: Френски макарони
« Отговор #1 -: 28 Януари 2010, 21:17:17 »
Истинско съвършенство! БРАВО, момиче! :clapping: :clapping: :clapping:

Yoli

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3451
Re: Френски макарони
« Отговор #2 -: 28 Януари 2010, 21:31:59 »
Божествени са!!!Толкова изискано изглеждат,наистина по френски пипнато. Аплодисменти и цветенце за теб.  :clapping: :flower:

Purplefoam

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 160
Re: Френски макарони
« Отговор #3 -: 28 Януари 2010, 21:36:07 »
Kiwi, Yoli, благодаря ви от сърце!  :air_kiss:
Тъй като ги правих за първи път, се бях подготвила за провал, но те пък взеха, че станаха  ::) Надявам се, че съветите, които съм написала, ще помогнат и на други!

sladka hapka

  • Модератор
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2399
Re: Френски макарони
« Отговор #4 -: 28 Януари 2010, 22:02:06 »
 :flower: :thumbup:

mivis_75

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2686
  • Любовта минава през стомаха!!!
Re: Френски макарони
« Отговор #5 -: 28 Януари 2010, 22:59:45 »

Божествени са!!!


 И аз подкрепям на Йоли мнението!  :thumbup:  :thumbup:  :thumbup:

 Purplefoam   :air_kiss:  :air_kiss:  :air_kiss:

emilia_

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1988
Re: Френски макарони
« Отговор #6 -: 28 Януари 2010, 23:11:11 »
 Purplefoam,  :thank_you2:

Аз никога не бих се захванала да направя подобно нещо.

Божествен вид, а предполагам и божествен вкус.

Страхотна си, мила  :air_kiss:

elidrag

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2574
Re: Френски макарони
« Отговор #7 -: 28 Януари 2010, 23:25:39 »
Страхотни са. И колкото и да обичам да правя дребни сладки, не се наемам с тази рецепта.
Purplefoam, поднасям ти моето възхищение.  :flower:

greyeve

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1237
Re: Френски макарони
« Отговор #8 -: 29 Януари 2010, 01:03:55 »
Браво, чудесни са!

Аз дори не бих си ги купила от всяка сладкарница, камо ли да ги правя аз  :blush2:, но твоите изглеждат прекрасни.  :thumbup:


Dyke

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 678
Re: Френски макарони
« Отговор #9 -: 29 Януари 2010, 09:50:40 »
Поздравления за рецептата и изпълнението! Не се притеснявайте да пробвате - всичко е обяснено толкова точно и най-важното - добронамерено не е скрита тайната на смесването и изпичането! Обърнете внимание на начина на размесване на разбития белтък и сухата смес - прекрасно обяснени! След отделянето на белтъците може да ги съхраните в чаша, покрита със свежо фолио. Ако едно яйце средно тежи 50-70гр/най-големите/, 50% от теглото е за жълтъка. Успех с приготвянето - за консумацията не се притеснявайте!
Конституционните Ви права са като мускулите - упражнявайте ги ежедневно!

vesela

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 8415
  • Ах, морето...
Re: Френски макарони
« Отговор #10 -: 29 Януари 2010, 10:03:17 »
Purplefoam,  :thank_you2:

Аз никога не бих се захванала да направя подобно нещо.

Божествен вид, а предполагам и божествен вкус.

Страхотна си, мила  :air_kiss:

ППВД :thumbup:

Leo2002bg

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 5
Re: Френски макарони
« Отговор #11 -: 01 Февруари 2010, 21:56:25 »
Страхотно, от доста време търся рецепта за макарони  :yahoo: много ми харесаха като бях в Париж и ми се иска да си ги приготвя, при първа възможност ще изпробвам. Мерси!

marabu

  • Administrator
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 19264
  • Юлия
Re: Френски макарони
« Отговор #12 -: 02 Февруари 2010, 22:15:42 »
Purplefoam страхотни са  :exclaim:  :thank_you2:

Lety

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 279
Re: Френски макарони
« Отговор #13 -: 03 Февруари 2010, 00:24:20 »


     Purplefoam , прекрасна рецепта и невероятно изпълнение!  :thumbup: :clapping:
                    Шапка ти свалям за майсторството, аз не знам дали ще събера смелост да направя подобно нещо.




Purplefoam

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 160
Re: Френски макарони
« Отговор #14 -: 03 Февруари 2010, 01:47:26 »
Благодаря ви!  :blush2:
Много се радвам, че ви харесват! Чакам сестра ми да ми донесе бадемово брашно от Белгия и ще правя пак  :yahoo:

 


* Търсене



* Говорилня

Refresh History
  • marabu: в южният ни квартал направо разказва играта
    12 Декември 2014, 18:41:11
  • marabu: a топло е ...тоз леден вятър
    12 Декември 2014, 18:41:04
  • GolemDZVER: да напече, но пък си е студено и изнисох луканките на терасата  :yahoo:
    12 Декември 2014, 13:41:39
  • KrokozabYl: Невероятно слънчево и топло е!
    12 Декември 2014, 13:24:04
  • pep-4o: :yahoo:
    12 Декември 2014, 09:43:26
  • pep-4o: иии днес имаме слънце най-после
    12 Декември 2014, 09:43:23
  • KrokozabYl: кошмар! Дават да престанат валежите и да се вдигнат температурите. Истината е, че земята подгизна тази година от толкова много валежи
    12 Декември 2014, 09:33:06
  • GolemDZVER: ние паек сме удавени... и без вода, и ако ни спре тока, ще см направо щастливи
    11 Декември 2014, 18:51:55
  • pep-4o: ами да кажа :) Няма как да се погрижат, защото Горското министерство не раздаде язовирите на желаещите. Голяма част от тях са без собственици. Ето например нашия язовир (на дружинката)  ит 3 години едва преди месец и половина го дадоха за ползване пак на дружинката. Но две години - безстопанствен. Защото не решили към Мин на земеделиеот, или мин на Околна среда ... да са. Кой да изпуска водата и да се грижи? Хайде, нашите са все там, но не е така положението с другите язовири.
    09 Декември 2014, 20:18:16
  • кокона: Дано не се повтарят събитията от лятото. Ама пуста ни държавна управа. Така и не се погрижиха да се изпускат целогодишно, за да не се случват такива бедствия.
    09 Декември 2014, 18:38:15
  • pep-4o: и не само там
    09 Декември 2014, 17:09:49
  • KrokozabYl: лошо, пишат че Пловдивско язовирите са пред преливане :(
    09 Декември 2014, 11:57:05
  • blqsak: не е спряло тук да вали от два дена дъжд.
    09 Декември 2014, 10:57:47
  • pep-4o: тук обаче дъжд
    09 Декември 2014, 10:13:37
  • pep-4o: отиде ми римата, да се чете вАли
    09 Декември 2014, 10:13:33
  • pep-4o: мръвка има, нека Вали  :yahoo:
    09 Декември 2014, 10:13:15
  • KrokozabYl: днеска тон за песен - Сняг се сипе на парцали  :clap:
    09 Декември 2014, 09:48:29
  • pep-4o: Хайд есега разгледай другите теми и се включвай смело :) има и теми за "дрънкане" само
    07 Декември 2014, 22:42:42
  • Ilieva: Благодаря ви, спрвавих се!
    07 Декември 2014, 20:39:02
  • pep-4o: Слагането на снимки от вашият компютър става с избирането на "Допълнителни опции" в прозореца за нова публикация. Появява се прозорец "Прикачи" и след натискането на бутона "Choose", може да изберете желаната снимка или картинка от съответната папка в която я съхранявате. Разрешената големина е 70 kb за снимка,  333x500 пиксела.
    07 Декември 2014, 20:35:30
  • pep-4o: Явно и дамата чете през ред, защото Кро и даде точния линк как да слага снимки в публикация :)
    07 Декември 2014, 20:34:26
  • Захарно петле: Пепи добре че четеш както трябва не през редовете като мен.Аз си помислих че дамата пита как се прикачва снимка в пост. :)
    07 Декември 2014, 20:13:56
  • pep-4o: и върни тук малко назад, където Кроки ти е дала линка как се слага снимка
    07 Декември 2014, 19:56:50
  • pep-4o: или Отговор.
    07 Декември 2014, 19:56:04
  • pep-4o: но в съобщение снимка няма как да прикачиш от компютъра си. Снимките се прикачат, когато си в някоя от темите и натиснеш ОТГОВОРИ
    07 Декември 2014, 19:55:59
  • Захарно петле: и ти излиза след това отиваш на прикачи и си избираш снимка от твоя компютър
    07 Декември 2014, 16:30:02
  • Захарно петле: кликаш на прикачени файлове и допълнителни опции
    07 Декември 2014, 16:29:08
  • Ilieva: моля за помощ, в момента съм на ново съобщение, никъде не виждам падащо меню за прикача снимката,а и какво да пиша до и заглавие, просто за първи път се оптивам да  публикувам снивки
    07 Декември 2014, 14:07:07
  • KrokozabYl: http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php/topic,67.0.html
    26 Ноември 2014, 09:57:30
  • Ilieva: здравейте, искам да публикувам снимка , как да го сторя?
    26 Ноември 2014, 09:11:53

* Последното от форума

Re: Кой какви ги сготви през декември :) от GolemDZVER
[Днес в 11:56:33]


Re: Кой какви ги сготви през декември :) от ceckavd
[Днес в 11:41:14]


Re: В духът на Коледа :) от Ала-Бала
[Днес в 11:04:44]


Re: Кой какви ги сготви през декември :) от paq
[20 Декември 2014, 22:29:40 ]


Re: В духът на Коледа :) от dove
[20 Декември 2014, 22:00:47 ]


Re: Коледата наближава - изпрати подарък; изненадай другарче :) от petty
[20 Декември 2014, 21:19:27 ]


Re: В духът на Коледа :) от ceckavd
[20 Декември 2014, 16:59:26 ]


Re: Кой какви ги сготви през декември :) от ceckavd
[20 Декември 2014, 16:56:54 ]


Re: В духът на Коледа :) от Захарно петле
[20 Декември 2014, 16:35:39 ]


Re: Кой какви ги сготви през декември :) от Valentina Petrova
[20 Декември 2014, 16:28:15 ]


Re: Кой какви ги сготви през декември :) от Valentina Petrova
[20 Декември 2014, 16:26:01 ]


Re: Коледата наближава - изпрати подарък; изненадай другарче :) от Valentina Petrova
[20 Декември 2014, 16:20:08 ]


Re: В духът на Коледа :) от GolemDZVER
[20 Декември 2014, 15:39:58 ]


Re: Коледата наближава - изпрати подарък; изненадай другарче :) от пеполина
[20 Декември 2014, 15:00:28 ]


Re: Коледата наближава - изпрати подарък; изненадай другарче :) от KrokozabYl
[20 Декември 2014, 14:53:14 ]


Re: Коледата наближава - изпрати подарък; изненадай другарче :) от petty
[20 Декември 2014, 14:15:39 ]


Re: Коледата наближава - изпрати подарък; изненадай другарче :) от petty
[20 Декември 2014, 14:14:44 ]


Re: Вкусотиите на Пеполина - Продължението от пеполина
[20 Декември 2014, 12:28:52 ]


Re: В духът на Коледа :) от кокона
[20 Декември 2014, 10:07:23 ]


Re: Коледата наближава - изпрати подарък; изненадай другарче :) от кокона
[20 Декември 2014, 10:03:48 ]