Автор Тема: Френски макарони  (Прочетена 48660 пъти)

Purplefoam

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 160
Френски макарони
« -: 28 Януари 2010, 18:17:48 »
Френските макарони представляват малки изящни сладки, чиито основни съставки са фино смлени бадеми (бадемово брашно), белтъци и пудра захар. Вкусът им е неустоим – хрупкава лека коричка, под която се крие мека вътрешност, с леко дъвчаща текстура, наситен бадемов аромат и нежен крем.

Давам началото, а се надявам и други да се включват с рецепти и снимки  :-*



Основни съвети:
1) Белтъците, които използвате трябва да бъдат отделени от жълтъците между 1 и 3 дни. Съхранявайте ги в хладилник, в херметически затворен съд. Извадете ги от хладилника преди употреба, защото трябва да бъдат със стайна температура.
2) Купете си кухненска везна. В сладкарството и един грам е от значение, а при макароните – още повече.
3) Бадемите трябва да бъдат много много ситно смлени, а ако намерите бадемово брашно – още по-добре. Пресейте ги заедно с пудрата захар няколко пъти. Не трябва да има никакви едри частици.
4) Купата, в която разбивате белтъците трябва да бъде абсолютно суха. Не трябва да ги разбивате прекалено дълго, защото макароните ще бъдат много сухи и чупливи
5) Към разбитите белтъци прибавете на части бадемовата смес и със шпатула разбърквайте внимателно. Метода на английски е folding, не знам как да го преведа на български. Загребвате смес, обръщате я и я изтегляте към стените на купата. Това повторение се извършва около 30-40 пъти, докато сместа наподобява лава – лъскава, еластична и стичаща се равномерно и плавно.
6) В приготвените тави поставете хартия за печене и си начертайте с молив кръгчета, за да ви бъде по-лесно и да направите еднакви макарони.
7) След като шприцовате макароните, вземете тавата и потупайте отдолу дъното й с ръка няколко пъти. Това се прави, за да излезе въздуха от макароните.
8) Оставете ги на стайна температура между 30мин и час, за да хванат коричка. По този начин, ще сте се застраховали, че макароните ви няма да се напукат.
9) Печете макароните на 160С, предварително загрята фурна, между 10 и 12мин.
10) Ако след като са извадени, не могат да се отлепят от хартията, напръскайте вода под нея, оставете за 30-40секунди и след това лесно ще можете да ги отлепите.



Шоколадови макарони с шоко бейлис крем
адаптирано от passionateaboutbaking.com

Продукти за 18-20 макарона:
110гр пудра захар
50гр фино смлени бадеми (бадемово брашно)
10гр какао
60гр белтъци (престояли поне 2 дни в хладилник)
40гр захар



Бадемите, какаото и пудрата захар се пресяват няколко пъти.
Белтъците се разбиват първоначално на ниска скорост, докато се образува пяна. След това скоростта се увеличава и постепенно се прибавя захарта. Разбиват се до „меки върхове“. Към тях се прибавя на 2-3 пъти бадемовата смес. Разбърква се със шпатула, по описаният по-горе начин. Сместа се пълни в пош и се шприцоват макарони с диаметър около 4см. Потупва се тавата отдолу и се оставят за 30мин – 1час на стайна температура, за да хванат коричка. Пекат се в предварително загрята фурна, 160С за 10-12мин.



За шоколадовия бейлис крем:
150мл сладка сметана
30мл бейлис
100гр шоколад (млечен или черен)

Кипваме сметаната и бейлиса, след което ги изливаме при начупения в купа шоколад. Разбъркваме и оставяме да се охлади. Прибираме в хладилник за 1час, след което разбиваме с миксер до пухкав крем.

Върхи една черупка макарон шприцоваме малко крем и захлупваме с друга черупка.

Казват, че макароните са по-вкусни ако престоят известно време, не знам вкъщи дали ще имат тази възможност! :)

« Последна редакция: 28 Януари 2010, 21:26:49 от pep-4o »

kiwi

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 22
Re: Френски макарони
« Отговор #1 -: 28 Януари 2010, 21:17:17 »
Истинско съвършенство! БРАВО, момиче! :clapping: :clapping: :clapping:

Yoli

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3451
Re: Френски макарони
« Отговор #2 -: 28 Януари 2010, 21:31:59 »
Божествени са!!!Толкова изискано изглеждат,наистина по френски пипнато. Аплодисменти и цветенце за теб.  :clapping: :flower:

Purplefoam

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 160
Re: Френски макарони
« Отговор #3 -: 28 Януари 2010, 21:36:07 »
Kiwi, Yoli, благодаря ви от сърце!  :air_kiss:
Тъй като ги правих за първи път, се бях подготвила за провал, но те пък взеха, че станаха  ::) Надявам се, че съветите, които съм написала, ще помогнат и на други!

sladka hapka

  • Модератор
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2392
Re: Френски макарони
« Отговор #4 -: 28 Януари 2010, 22:02:06 »
 :flower: :thumbup:

mivis_75

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2686
  • Любовта минава през стомаха!!!
Re: Френски макарони
« Отговор #5 -: 28 Януари 2010, 22:59:45 »

Божествени са!!!


 И аз подкрепям на Йоли мнението!  :thumbup:  :thumbup:  :thumbup:

 Purplefoam   :air_kiss:  :air_kiss:  :air_kiss:

emilia_

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1940
Re: Френски макарони
« Отговор #6 -: 28 Януари 2010, 23:11:11 »
 Purplefoam,  :thank_you2:

Аз никога не бих се захванала да направя подобно нещо.

Божествен вид, а предполагам и божествен вкус.

Страхотна си, мила  :air_kiss:

elidrag

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2426
Re: Френски макарони
« Отговор #7 -: 28 Януари 2010, 23:25:39 »
Страхотни са. И колкото и да обичам да правя дребни сладки, не се наемам с тази рецепта.
Purplefoam, поднасям ти моето възхищение.  :flower:

greyeve

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1237
Re: Френски макарони
« Отговор #8 -: 29 Януари 2010, 01:03:55 »
Браво, чудесни са!

Аз дори не бих си ги купила от всяка сладкарница, камо ли да ги правя аз  :blush2:, но твоите изглеждат прекрасни.  :thumbup:


Dyke

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 566
Re: Френски макарони
« Отговор #9 -: 29 Януари 2010, 09:50:40 »
Поздравления за рецептата и изпълнението! Не се притеснявайте да пробвате - всичко е обяснено толкова точно и най-важното - добронамерено не е скрита тайната на смесването и изпичането! Обърнете внимание на начина на размесване на разбития белтък и сухата смес - прекрасно обяснени! След отделянето на белтъците може да ги съхраните в чаша, покрита със свежо фолио. Ако едно яйце средно тежи 50-70гр/най-големите/, 50% от теглото е за жълтъка. Успех с приготвянето - за консумацията не се притеснявайте!
Конституционните Ви права са като мускулите - упражнявайте ги ежедневно!

vesela

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 7535
  • Ах, морето...
Re: Френски макарони
« Отговор #10 -: 29 Януари 2010, 10:03:17 »
Purplefoam,  :thank_you2:

Аз никога не бих се захванала да направя подобно нещо.

Божествен вид, а предполагам и божествен вкус.

Страхотна си, мила  :air_kiss:

ППВД :thumbup:

Leo2002bg

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 5
Re: Френски макарони
« Отговор #11 -: 01 Февруари 2010, 21:56:25 »
Страхотно, от доста време търся рецепта за макарони  :yahoo: много ми харесаха като бях в Париж и ми се иска да си ги приготвя, при първа възможност ще изпробвам. Мерси!

marabu

  • Administrator
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 18675
  • Юлия
Re: Френски макарони
« Отговор #12 -: 02 Февруари 2010, 22:15:42 »
Purplefoam страхотни са  :exclaim:  :thank_you2:

Lety

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 279
Re: Френски макарони
« Отговор #13 -: 03 Февруари 2010, 00:24:20 »


     Purplefoam , прекрасна рецепта и невероятно изпълнение!  :thumbup: :clapping:
                    Шапка ти свалям за майсторството, аз не знам дали ще събера смелост да направя подобно нещо.




Purplefoam

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 160
Re: Френски макарони
« Отговор #14 -: 03 Февруари 2010, 01:47:26 »
Благодаря ви!  :blush2:
Много се радвам, че ви харесват! Чакам сестра ми да ми донесе бадемово брашно от Белгия и ще правя пак  :yahoo:

 


* Търсене



* Говорилня

Refresh History
  • KrokozabYl: Ама от нейните козунаци и козуначени кифли по-сладки няма, колкото й да се старая!
    17 Април 2014, 09:35:47
  • KrokozabYl: Баба ми навремето, като месеше ни гонеше от кухнята до обяд ни беше забранено да влизаме и залостваше вратата.
    17 Април 2014, 09:35:26
  • Dyke: При месенето  една от тайните е постоянно високата температура в помещението - да няма течение!
    17 Април 2014, 09:30:04
  • FATE: Ще правя  ;D то явно е по-силно от мен  ;D Забелязвам, че моето тесто е някакси по-меко от това което показват по ТВ. И също от баба знам, че олиото е затопленко малко и се слага капка по-капка, а никъде не го показват така. А баба ми какви козунаци правеше...ама месеше цяла нощ...
    17 Април 2014, 08:46:09
  • Dyke: Козунаците трябва да се пекат в тавички с високи бордове, за да набухват нагоре! Слд изпичането е добре да се извадят и да се подпрат наклонен на решетка, за да не се спарят. Ако се слага яйце в средата е добре да е вече сварено, защото при печенето ще остане рохко!
    16 Април 2014, 08:30:09
  • pep-4o: Фейт, вземи рецептата на Танита или търси на Роси Уликсир със заквасена сметаната. Всички са доволни от тези козунаци няма как да не ти станат.
    15 Април 2014, 18:14:02
  • marabu: грешиш може би при избора на тавата в която печеш
    15 Април 2014, 15:57:19
  • marabu: Явно някъде грешиш
    15 Април 2014, 15:57:07
  • FATE: Зарязвам правенето на козунаци - не ми стават на конци и това ме вбесява! Вкусни са, ядем си ги, но не са на конци...ще плакна очи с вашите ...
    15 Април 2014, 09:50:46
  • кокона: А аз със свинско  ;D
    14 Април 2014, 18:16:02
  • blqsak: Всички с риба аз със козунак
    13 Април 2014, 18:45:06
  • blqsak: За празника :P ;D
    13 Април 2014, 18:44:44
  • blqsak: То с малкия не сме се прибирали.Но пък меся козунаци.
    13 Април 2014, 18:44:21
  • blqsak: днес не съм разглеждала нищо,та от къде да знам.
    13 Април 2014, 18:42:19
  • pep-4o: дори в социалното зло ФБ
    13 Април 2014, 18:34:39
  • pep-4o: то пише навсякъде, Боби
    13 Април 2014, 18:34:28
  • blqsak: Аз незнаех,че днес риба се ядш
    13 Април 2014, 18:33:57
  • pep-4o: Пък ние непостещите ще използваме деня на рибата и ще си хапнем рибка
    13 Април 2014, 18:27:51
  • pep-4o: днес по време на пост разрешава риба.
    13 Април 2014, 18:27:37
  • GolemDZVER: к~ва рибка? пържих само пъстърва, ама ... :P
    13 Април 2014, 18:20:43
  • pep-4o: сготвихте ли рибка за празника?
    13 Април 2014, 15:59:16
  • Таня Донева: Благодаря, надявам се че ще имам време да поразгледам и да ориентирам  :smile1:
    10 Април 2014, 16:23:02
  • pep-4o: Към блог или друг кулинарен сайт - не може линк. Но може да напишеш тук рецептата и да  слагаш линк към нея в отчетната тема, заедно със снимката. А ако напишеш рецептата, някой от нас ще ти добави линка  :smile1:
    09 Април 2014, 21:58:22
  • Таня Донева: По скоро линк към снимката с рецептата :)
    09 Април 2014, 19:47:28
  • Таня Донева: Искам да попитам мога ли да добавя линк към рецептата от собствения ми блог?
    09 Април 2014, 19:44:04
  • marabu: ама все си мисля, че беше 20 дни
    09 Април 2014, 17:32:14
  • marabu: или беше 2 седмици виж тук може да излъжа за дните
    09 Април 2014, 17:32:07
  • marabu: Пратките се пазят до 20 дни  в пощата преди да се върнат
    09 Април 2014, 17:31:48
  • pep-4o: ооо, значи другарчето най-вероятно не е разбрало, че има пратка
    09 Април 2014, 15:06:03
  • Dyke: пощата е отличник - на 2 пратих, на 4 е във Варна и чакааааа - опасявам се да не ми върнат пратката!
    09 Април 2014, 14:47:53

* Последното от форума

Re: Честит Великден! от dove
[Днес в 13:06:54]


Re: Честит Великден! от maksimalistkata
[Днес в 12:32:45]


Re: Великден,празника на празниците! от Elka
[Днес в 12:25:15]


Re: Честит Великден! от Elka
[Днес в 12:21:30]


Re: Кой какви ги готви през април от ROSPOP
[Днес в 11:33:07]


Re: Кой какви ги готви през април от ROSPOP
[Днес в 11:27:56]


Re: Честит Великден! от Mariana G
[Днес в 11:14:58]


Re: Честит Великден! от radost.1955
[Днес в 11:10:57]


Re: Честит Великден! от marabu
[Днес в 09:41:03]


Re: Честит Великден! от Aura
[Днес в 06:28:03]


Честит Великден! от vesela
[Днес в 00:20:10]


Re: Галерия торти - 2 от sneji_au
[19 Април 2014, 18:30:44 ]


Re: Кой какви ги готви през април от sneji_au
[19 Април 2014, 18:14:04 ]


Re: Великден,празника на празниците! от Захарно петле
[19 Април 2014, 15:40:48 ]


Re: Великден,празника на празниците! от pep-4o
[19 Април 2014, 15:16:42 ]


Re: Великден,празника на празниците! от pep-4o
[19 Април 2014, 15:14:29 ]


Re: И да похапнем ... с rainbow от petty
[19 Април 2014, 10:02:14 ]


Re: Кой какви ги готви през април от vesela
[18 Април 2014, 23:03:48 ]


Re: Козунак в хлебопекарна - РЕШЕНО... почти от denyo
[18 Април 2014, 22:25:53 ]


Re: Кой какви ги готви през април от blqsak
[18 Април 2014, 22:18:00 ]