Автор Тема: Френски макарони  (Прочетена 55509 пъти)

Purplefoam

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 160
Френски макарони
« -: 28 Януари 2010, 18:17:48 »
Френските макарони представляват малки изящни сладки, чиито основни съставки са фино смлени бадеми (бадемово брашно), белтъци и пудра захар. Вкусът им е неустоим – хрупкава лека коричка, под която се крие мека вътрешност, с леко дъвчаща текстура, наситен бадемов аромат и нежен крем.

Давам началото, а се надявам и други да се включват с рецепти и снимки  :-*



Основни съвети:
1) Белтъците, които използвате трябва да бъдат отделени от жълтъците между 1 и 3 дни. Съхранявайте ги в хладилник, в херметически затворен съд. Извадете ги от хладилника преди употреба, защото трябва да бъдат със стайна температура.
2) Купете си кухненска везна. В сладкарството и един грам е от значение, а при макароните – още повече.
3) Бадемите трябва да бъдат много много ситно смлени, а ако намерите бадемово брашно – още по-добре. Пресейте ги заедно с пудрата захар няколко пъти. Не трябва да има никакви едри частици.
4) Купата, в която разбивате белтъците трябва да бъде абсолютно суха. Не трябва да ги разбивате прекалено дълго, защото макароните ще бъдат много сухи и чупливи
5) Към разбитите белтъци прибавете на части бадемовата смес и със шпатула разбърквайте внимателно. Метода на английски е folding, не знам как да го преведа на български. Загребвате смес, обръщате я и я изтегляте към стените на купата. Това повторение се извършва около 30-40 пъти, докато сместа наподобява лава – лъскава, еластична и стичаща се равномерно и плавно.
6) В приготвените тави поставете хартия за печене и си начертайте с молив кръгчета, за да ви бъде по-лесно и да направите еднакви макарони.
7) След като шприцовате макароните, вземете тавата и потупайте отдолу дъното й с ръка няколко пъти. Това се прави, за да излезе въздуха от макароните.
8) Оставете ги на стайна температура между 30мин и час, за да хванат коричка. По този начин, ще сте се застраховали, че макароните ви няма да се напукат.
9) Печете макароните на 160С, предварително загрята фурна, между 10 и 12мин.
10) Ако след като са извадени, не могат да се отлепят от хартията, напръскайте вода под нея, оставете за 30-40секунди и след това лесно ще можете да ги отлепите.



Шоколадови макарони с шоко бейлис крем
адаптирано от passionateaboutbaking.com

Продукти за 18-20 макарона:
110гр пудра захар
50гр фино смлени бадеми (бадемово брашно)
10гр какао
60гр белтъци (престояли поне 2 дни в хладилник)
40гр захар



Бадемите, какаото и пудрата захар се пресяват няколко пъти.
Белтъците се разбиват първоначално на ниска скорост, докато се образува пяна. След това скоростта се увеличава и постепенно се прибавя захарта. Разбиват се до „меки върхове“. Към тях се прибавя на 2-3 пъти бадемовата смес. Разбърква се със шпатула, по описаният по-горе начин. Сместа се пълни в пош и се шприцоват макарони с диаметър около 4см. Потупва се тавата отдолу и се оставят за 30мин – 1час на стайна температура, за да хванат коричка. Пекат се в предварително загрята фурна, 160С за 10-12мин.



За шоколадовия бейлис крем:
150мл сладка сметана
30мл бейлис
100гр шоколад (млечен или черен)

Кипваме сметаната и бейлиса, след което ги изливаме при начупения в купа шоколад. Разбъркваме и оставяме да се охлади. Прибираме в хладилник за 1час, след което разбиваме с миксер до пухкав крем.

Върхи една черупка макарон шприцоваме малко крем и захлупваме с друга черупка.

Казват, че макароните са по-вкусни ако престоят известно време, не знам вкъщи дали ще имат тази възможност! :)

« Последна редакция: 28 Януари 2010, 21:26:49 от pep-4o »

kiwi

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 22
Re: Френски макарони
« Отговор #1 -: 28 Януари 2010, 21:17:17 »
Истинско съвършенство! БРАВО, момиче! :clapping: :clapping: :clapping:

Yoli

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3451
Re: Френски макарони
« Отговор #2 -: 28 Януари 2010, 21:31:59 »
Божествени са!!!Толкова изискано изглеждат,наистина по френски пипнато. Аплодисменти и цветенце за теб.  :clapping: :flower:

Purplefoam

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 160
Re: Френски макарони
« Отговор #3 -: 28 Януари 2010, 21:36:07 »
Kiwi, Yoli, благодаря ви от сърце!  :air_kiss:
Тъй като ги правих за първи път, се бях подготвила за провал, но те пък взеха, че станаха  ::) Надявам се, че съветите, които съм написала, ще помогнат и на други!

sladka hapka

  • Модератор
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2397
Re: Френски макарони
« Отговор #4 -: 28 Януари 2010, 22:02:06 »
 :flower: :thumbup:

mivis_75

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2686
  • Любовта минава през стомаха!!!
Re: Френски макарони
« Отговор #5 -: 28 Януари 2010, 22:59:45 »

Божествени са!!!


 И аз подкрепям на Йоли мнението!  :thumbup:  :thumbup:  :thumbup:

 Purplefoam   :air_kiss:  :air_kiss:  :air_kiss:

emilia_

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1952
Re: Френски макарони
« Отговор #6 -: 28 Януари 2010, 23:11:11 »
 Purplefoam,  :thank_you2:

Аз никога не бих се захванала да направя подобно нещо.

Божествен вид, а предполагам и божествен вкус.

Страхотна си, мила  :air_kiss:

elidrag

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2515
Re: Френски макарони
« Отговор #7 -: 28 Януари 2010, 23:25:39 »
Страхотни са. И колкото и да обичам да правя дребни сладки, не се наемам с тази рецепта.
Purplefoam, поднасям ти моето възхищение.  :flower:

greyeve

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1237
Re: Френски макарони
« Отговор #8 -: 29 Януари 2010, 01:03:55 »
Браво, чудесни са!

Аз дори не бих си ги купила от всяка сладкарница, камо ли да ги правя аз  :blush2:, но твоите изглеждат прекрасни.  :thumbup:


Dyke

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 600
Re: Френски макарони
« Отговор #9 -: 29 Януари 2010, 09:50:40 »
Поздравления за рецептата и изпълнението! Не се притеснявайте да пробвате - всичко е обяснено толкова точно и най-важното - добронамерено не е скрита тайната на смесването и изпичането! Обърнете внимание на начина на размесване на разбития белтък и сухата смес - прекрасно обяснени! След отделянето на белтъците може да ги съхраните в чаша, покрита със свежо фолио. Ако едно яйце средно тежи 50-70гр/най-големите/, 50% от теглото е за жълтъка. Успех с приготвянето - за консумацията не се притеснявайте!
Конституционните Ви права са като мускулите - упражнявайте ги ежедневно!

vesela

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 8230
  • Ах, морето...
Re: Френски макарони
« Отговор #10 -: 29 Януари 2010, 10:03:17 »
Purplefoam,  :thank_you2:

Аз никога не бих се захванала да направя подобно нещо.

Божествен вид, а предполагам и божествен вкус.

Страхотна си, мила  :air_kiss:

ППВД :thumbup:

Leo2002bg

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 5
Re: Френски макарони
« Отговор #11 -: 01 Февруари 2010, 21:56:25 »
Страхотно, от доста време търся рецепта за макарони  :yahoo: много ми харесаха като бях в Париж и ми се иска да си ги приготвя, при първа възможност ще изпробвам. Мерси!

marabu

  • Administrator
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 19088
  • Юлия
Re: Френски макарони
« Отговор #12 -: 02 Февруари 2010, 22:15:42 »
Purplefoam страхотни са  :exclaim:  :thank_you2:

Lety

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 279
Re: Френски макарони
« Отговор #13 -: 03 Февруари 2010, 00:24:20 »


     Purplefoam , прекрасна рецепта и невероятно изпълнение!  :thumbup: :clapping:
                    Шапка ти свалям за майсторството, аз не знам дали ще събера смелост да направя подобно нещо.




Purplefoam

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 160
Re: Френски макарони
« Отговор #14 -: 03 Февруари 2010, 01:47:26 »
Благодаря ви!  :blush2:
Много се радвам, че ви харесват! Чакам сестра ми да ми донесе бадемово брашно от Белгия и ще правя пак  :yahoo:

 


* Търсене



* Говорилня

Refresh History
  • pep-4o: моля :)
    15 Септември 2014, 12:33:41
  • Ilieva: благодаря Пепчо
    15 Септември 2014, 10:41:40
  • teoleo: абе кофти номер се получи защото обещаваха и в петък казаха че нямало за сега
    13 Септември 2014, 18:35:36
  • pep-4o: на 15-ти де
    12 Септември 2014, 22:21:23
  • pep-4o: Тео, общежитията на другите университети отдават стаи под наем. Поскъпо е, отколкото таксите за останалите студенти, но по евтино от  хотел. Нека да върви и да пита, макар че щом на 115-ти трябав да започне - не виждам кого. Домакините им са до петък на работа
    12 Септември 2014, 22:18:14
  • teoleo: те ще го настанят в общежитие но след няколко дни Да ще видя ей сега
    12 Септември 2014, 17:40:20
  • KrokozabYl: идеята е да се съберат 2-3 състудентчета или познати и да наемат 1 квартира, като делят наем
    12 Септември 2014, 16:26:24
  • KrokozabYl: иначе виж тук http://svobodni-kvartiri.com/Kvartiri-v-Sofiya-grad727011.html
    12 Септември 2014, 16:25:59
  • KrokozabYl: ми аз нямам познати да отдават под наем стая или апартамент, но ориентира е да е около метрото или близо до студентски град - младостите
    12 Септември 2014, 16:25:53
  • teoleo: някой мобе ли да ми помогне по този въпродс
    12 Септември 2014, 14:52:41
  • teoleo: иняма къде да спи
    12 Септември 2014, 14:52:04
  • teoleo: а започват на 15 сега
    12 Септември 2014, 14:51:43
  • teoleo: синът ми е приет в НСА но за сега не могат. да предоставят общежитие защото имало някаква конференция
    12 Септември 2014, 14:50:52
  • teoleo: момичета имам голямпроблем и моля за помощ
    12 Септември 2014, 14:48:09
  • pep-4o: http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php/topic,4085.msg194931.html#msg194931 ето баницата
    12 Септември 2014, 11:18:10
  • pep-4o: да не им правя реклама тук
    12 Септември 2014, 11:16:31
  • pep-4o: отговорих ти, девойче   :smile1:
    12 Септември 2014, 11:16:25
  • Ilieva: въпрос към пепчо за баницата, каква марка кори използваш?
    12 Септември 2014, 10:06:13
  • blqsak: Добро Утро!Приятна седмица,приятели!
    08 Септември 2014, 07:16:36
  • pep-4o: сега се прибрах и минах през Гълъбово - тук там изпомпват, но сее оттекла водата вече
    07 Септември 2014, 14:03:12
  • GolemDZVER: Пепи, да не Ви потопа в Стара Загора?
    06 Септември 2014, 17:46:34
  • blqsak: Честит празник на всички!
    06 Септември 2014, 11:55:33
  • GolemDZVER: Какво Ви става бе хора. Такъв празник, а няма кого да поздравим ...
    06 Септември 2014, 11:52:52
  • GolemDZVER: Честит празник на всички!
    06 Септември 2014, 11:52:20
  • blqsak: Честити ни нови дрешки!
    02 Септември 2014, 15:18:49
  • blqsak: Добре сме :)
    02 Септември 2014, 15:11:10
  • marabu: как сте?
    02 Септември 2014, 14:59:02
  • marabu: нареждам се на опашката :-)
    02 Септември 2014, 14:59:00
  • vesela: аз ли съм втория
    02 Септември 2014, 13:58:16
  • pep-4o: и не един :)
    31 Август 2014, 20:13:55

* Последното от форума

Re: Кой какви ги готви през септември от GolemDZVER
[Днес в 17:32:24]


Re: Храна за мой'те канибали от pep-4o
[Днес в 17:00:59]


Re: Храна за мой'те канибали от elidrag
[Днес в 16:52:22]


Re: Ястия от смляно месо - 2 от pep-4o
[Днес в 16:49:05]


Re: Кой какви ги готви през септември от pep-4o
[Днес в 16:46:56]


Бурито със свинско месо от pep-4o
[Днес в 16:41:01]


Re: Пляс, пляс педалите.... водно колело :) от pep-4o
[Днес в 16:38:07]


Пастет от патладжан с майонеза от pep-4o
[Днес в 16:37:02]


Re: Повдигнати ъгълчета на ламинат - защо? от KrokozabYl
[Днес в 16:33:38]


Re: Меденки от dron
[Днес в 16:20:54]


Re: Кой какви ги готви през септември от vesela
[Днес в 16:08:13]


Re: Кой какви ги готви през септември от vesela
[Днес в 16:07:12]


Re: Кой какви ги готви през септември от vesela
[Днес в 16:06:05]


Re: Кой какви ги готви през септември от vesela
[Днес в 16:04:43]


Re: Кой какви ги готви през септември от vesela
[Днес в 16:03:00]


Re: Кой какви ги готви през септември от vesela
[Днес в 16:01:41]


Re: Кой какви ги готви през септември от vesela
[Днес в 16:00:51]


Re: Кой какви ги готви през септември от vesela
[Днес в 15:58:21]


Re: Повдигнати ъгълчета на ламинат - защо? от denyo
[Днес в 15:57:09]


Re: Кой какви ги готви през септември от vesela
[Днес в 15:55:41]