Автор Тема: Френски макарони  (Прочетена 77443 пъти)

Purplefoam

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 160
Френски макарони
« -: 28 Януари 2010, 19:17:48 »
Френските макарони представляват малки изящни сладки, чиито основни съставки са фино смлени бадеми (бадемово брашно), белтъци и пудра захар. Вкусът им е неустоим – хрупкава лека коричка, под която се крие мека вътрешност, с леко дъвчаща текстура, наситен бадемов аромат и нежен крем.

Давам началото, а се надявам и други да се включват с рецепти и снимки  :-*



Основни съвети:
1) Белтъците, които използвате трябва да бъдат отделени от жълтъците между 1 и 3 дни. Съхранявайте ги в хладилник, в херметически затворен съд. Извадете ги от хладилника преди употреба, защото трябва да бъдат със стайна температура.
2) Купете си кухненска везна. В сладкарството и един грам е от значение, а при макароните – още повече.
3) Бадемите трябва да бъдат много много ситно смлени, а ако намерите бадемово брашно – още по-добре. Пресейте ги заедно с пудрата захар няколко пъти. Не трябва да има никакви едри частици.
4) Купата, в която разбивате белтъците трябва да бъде абсолютно суха. Не трябва да ги разбивате прекалено дълго, защото макароните ще бъдат много сухи и чупливи
5) Към разбитите белтъци прибавете на части бадемовата смес и със шпатула разбърквайте внимателно. Метода на английски е folding, не знам как да го преведа на български. Загребвате смес, обръщате я и я изтегляте към стените на купата. Това повторение се извършва около 30-40 пъти, докато сместа наподобява лава – лъскава, еластична и стичаща се равномерно и плавно.
6) В приготвените тави поставете хартия за печене и си начертайте с молив кръгчета, за да ви бъде по-лесно и да направите еднакви макарони.
7) След като шприцовате макароните, вземете тавата и потупайте отдолу дъното й с ръка няколко пъти. Това се прави, за да излезе въздуха от макароните.
8) Оставете ги на стайна температура между 30мин и час, за да хванат коричка. По този начин, ще сте се застраховали, че макароните ви няма да се напукат.
9) Печете макароните на 160С, предварително загрята фурна, между 10 и 12мин.
10) Ако след като са извадени, не могат да се отлепят от хартията, напръскайте вода под нея, оставете за 30-40секунди и след това лесно ще можете да ги отлепите.



Шоколадови макарони с шоко бейлис крем
адаптирано от passionateaboutbaking.com

Продукти за 18-20 макарона:
110гр пудра захар
50гр фино смлени бадеми (бадемово брашно)
10гр какао
60гр белтъци (престояли поне 2 дни в хладилник)
40гр захар



Бадемите, какаото и пудрата захар се пресяват няколко пъти.
Белтъците се разбиват първоначално на ниска скорост, докато се образува пяна. След това скоростта се увеличава и постепенно се прибавя захарта. Разбиват се до „меки върхове“. Към тях се прибавя на 2-3 пъти бадемовата смес. Разбърква се със шпатула, по описаният по-горе начин. Сместа се пълни в пош и се шприцоват макарони с диаметър около 4см. Потупва се тавата отдолу и се оставят за 30мин – 1час на стайна температура, за да хванат коричка. Пекат се в предварително загрята фурна, 160С за 10-12мин.



За шоколадовия бейлис крем:
150мл сладка сметана
30мл бейлис
100гр шоколад (млечен или черен)

Кипваме сметаната и бейлиса, след което ги изливаме при начупения в купа шоколад. Разбъркваме и оставяме да се охлади. Прибираме в хладилник за 1час, след което разбиваме с миксер до пухкав крем.

Върхи една черупка макарон шприцоваме малко крем и захлупваме с друга черупка.

Казват, че макароните са по-вкусни ако престоят известно време, не знам вкъщи дали ще имат тази възможност! :)

« Последна редакция: 28 Януари 2010, 22:26:49 от pep-4o »

kiwi

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 22
Re: Френски макарони
« Отговор #1 -: 28 Януари 2010, 22:17:17 »
Истинско съвършенство! БРАВО, момиче! :clapping: :clapping: :clapping:

Yoli

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3451
Re: Френски макарони
« Отговор #2 -: 28 Януари 2010, 22:31:59 »
Божествени са!!!Толкова изискано изглеждат,наистина по френски пипнато. Аплодисменти и цветенце за теб.  :clapping: :flower:

Purplefoam

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 160
Re: Френски макарони
« Отговор #3 -: 28 Януари 2010, 22:36:07 »
Kiwi, Yoli, благодаря ви от сърце!  :air_kiss:
Тъй като ги правих за първи път, се бях подготвила за провал, но те пък взеха, че станаха  ::) Надявам се, че съветите, които съм написала, ще помогнат и на други!

sladka hapka

  • Модератор
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1817
Re: Френски макарони
« Отговор #4 -: 28 Януари 2010, 23:02:06 »
 :flower: :thumbup:

mivis_75

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2686
  • Любовта минава през стомаха!!!
Re: Френски макарони
« Отговор #5 -: 28 Януари 2010, 23:59:45 »

Божествени са!!!


 И аз подкрепям на Йоли мнението!  :thumbup:  :thumbup:  :thumbup:

 Purplefoam   :air_kiss:  :air_kiss:  :air_kiss:

emilia_

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1991
Re: Френски макарони
« Отговор #6 -: 29 Януари 2010, 00:11:11 »
 Purplefoam,  :thank_you2:

Аз никога не бих се захванала да направя подобно нещо.

Божествен вид, а предполагам и божествен вкус.

Страхотна си, мила  :air_kiss:

elidrag

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2601
Re: Френски макарони
« Отговор #7 -: 29 Януари 2010, 00:25:39 »
Страхотни са. И колкото и да обичам да правя дребни сладки, не се наемам с тази рецепта.
Purplefoam, поднасям ти моето възхищение.  :flower:

greyeve

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1237
Re: Френски макарони
« Отговор #8 -: 29 Януари 2010, 02:03:55 »
Браво, чудесни са!

Аз дори не бих си ги купила от всяка сладкарница, камо ли да ги правя аз  :blush2:, но твоите изглеждат прекрасни.  :thumbup:


Dyke

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 769
Re: Френски макарони
« Отговор #9 -: 29 Януари 2010, 10:50:40 »
Поздравления за рецептата и изпълнението! Не се притеснявайте да пробвате - всичко е обяснено толкова точно и най-важното - добронамерено не е скрита тайната на смесването и изпичането! Обърнете внимание на начина на размесване на разбития белтък и сухата смес - прекрасно обяснени! След отделянето на белтъците може да ги съхраните в чаша, покрита със свежо фолио. Ако едно яйце средно тежи 50-70гр/най-големите/, 50% от теглото е за жълтъка. Успех с приготвянето - за консумацията не се притеснявайте!
Конституционните Ви права са като мускулите - упражнявайте ги ежедневно!

vesela

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 8912
  • Ах, морето...
Re: Френски макарони
« Отговор #10 -: 29 Януари 2010, 11:03:17 »
Purplefoam,  :thank_you2:

Аз никога не бих се захванала да направя подобно нещо.

Божествен вид, а предполагам и божествен вкус.

Страхотна си, мила  :air_kiss:

ППВД :thumbup:

Leo2002bg

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 5
Re: Френски макарони
« Отговор #11 -: 01 Февруари 2010, 22:56:25 »
Страхотно, от доста време търся рецепта за макарони  :yahoo: много ми харесаха като бях в Париж и ми се иска да си ги приготвя, при първа възможност ще изпробвам. Мерси!

marabu

  • Гост
Re: Френски макарони
« Отговор #12 -: 02 Февруари 2010, 23:15:42 »
Purplefoam страхотни са  :exclaim:  :thank_you2:

Lety

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 279
Re: Френски макарони
« Отговор #13 -: 03 Февруари 2010, 01:24:20 »


     Purplefoam , прекрасна рецепта и невероятно изпълнение!  :thumbup: :clapping:
                    Шапка ти свалям за майсторството, аз не знам дали ще събера смелост да направя подобно нещо.




Purplefoam

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 160
Re: Френски макарони
« Отговор #14 -: 03 Февруари 2010, 02:47:26 »
Благодаря ви!  :blush2:
Много се радвам, че ви харесват! Чакам сестра ми да ми донесе бадемово брашно от Белгия и ще правя пак  :yahoo:

 


* Търсене



* Говорилня

Refresh History
  • Kary: Някой използвал ли е мултикукър кинг
    26 Ноември 2016, 16:40:11
  • fanita: пост
    14 Ноември 2016, 18:55:13
  • petty: Аз така и не разбрах какво точно стана :( Наистина бяха добри времена, вдъхновявах се от тук, научих много неща...
    28 Октомври 2016, 13:24:08
  • radost.1955: ами то сайт няма,не съществува.добре,че останаха рецептите.аз също влизам само да потърся някоя,беше времето,когато се пълнеха страниците за отрицателно време.
    26 Октомври 2016, 17:54:17
  • petty: Имам чувството, че някой нарочно пуска от време на време по някой друг постинг, защото трябва да има, макар да са напълно безсмислени, само за пълнеж
    26 Октомври 2016, 10:24:12
  • petty: И аз така. Добре, че поне нещата от преди си стоят... има много ценни рецепти
    26 Октомври 2016, 10:21:28
  • ROSPOP: какво става със сайта? влизам от време на време и се отчайвам - какви са тия глупости, къде са предишните прекрасни статии и коментари, това е сайт аз готвене и храна в края на краищата!
    24 Октомври 2016, 11:49:51
  • val_di16: джолан
    21 Октомври 2016, 15:58:22
  • galka56: тиквеник
    13 Октомври 2016, 18:26:18
  • boriana _grigorova: Здравейте.Имам мултикукър 50 на Делимо. Някой правил ли е някакво лесно ястие , тъй като на мен са ми сложни малко рецептите
    07 Март 2016, 12:58:38
  • boriana _grigorova: Здравейте
    07 Март 2016, 12:56:47
  • Petka :-): как мога да изтря профила си от тази сраница
    07 Март 2016, 06:16:00
  • CVETETO3101: >:(глупости, глупости, глупости са публикациите напоследък. Пълно е с боклуци!!!
    20 Февруари 2016, 21:21:47
  • scorpia: Браво! И този прекрасен сайт ли съсипаха "умни" собственици!?
    01 Януари 2016, 12:26:48
  • GolemDZVER: Валя, може и да ти липсвам, но няма да се върна във форума. Блогът ми е активен - всичмко е там и може да констактуваме както желаеш.А инамче тука стават срамоти - виж за 10 дни пет поста от токущо регистрирани и все за дивотии и нищо съществено. Боли ме сърцето, но тези от Санома излезнаха пълни лаици ... Можехме да им носим дивиденти с хъса, който бяхме вложили в този форум. Отговарям, защото се чуствам длъжен да уважа мнението е .... без знамчение, че е на този скапан сайт
    30 Декември 2015, 18:14:59
  • stplam: Хляб
    26 Декември 2015, 15:52:26
  • Valentina Petrova: и все пак стават чудеса,по Коледа,Golem DZVER ЛИПСВАТ МИ ТВОИТЕ ПУБЛИКАЦИИ
    13 Декември 2015, 11:48:46
  • petty: Жалко :( И все пак не разбирам какво пречи да си споделяме рецепти. Аз не съм много в час с това какво се случва. Сега влизам да потърся рецепта за коледни сладки... добре, че поне старите рецепти си стоят.
    11 Декември 2015, 12:39:22
  • GolemDZVER: права си - направо си умря .... във форума за 6 дни само една публикация. Голям смях. А моите бяха по 5 дневно
    07 Декември 2015, 19:23:47
  • Valentina Petrova: май сайта умря
    05 Декември 2015, 00:01:32
  • Снежка: Май от промените в сайта, по рядко пишем
    30 Ноември 2015, 10:55:12
  • Снежка: Момичета, тази година няма ли да се разменят подаръци?
    30 Ноември 2015, 09:47:43
  • Valentina Petrova: ехооооооо,приятели къде сте,сняг ли ви засипа
    28 Ноември 2015, 14:29:00
  • Bubi4ka: Fate, определено не бих била чак такава оптимистка...
    14 Ноември 2015, 14:43:37
  • FATE: Имах предвид готварската част от форума. Другата съм я прескачала, уви, за това и не съм в крак с новостите. За съжаление откривам, че новите шефове не се справят добре и всичко се забатачва май, май...Оптимистично очаквам нещата да се подобрят !!!
    14 Ноември 2015, 00:32:28
  • pep-4o: Явно не всичко четеш, Фейт :)
    13 Ноември 2015, 11:45:31
  • FATE: Е как така...аз от толкова години в този форум живея! Нищо, че не пиша много, но всичко чета :(
    13 Ноември 2015, 11:13:34
  • eleniv: Опустя хубавият сайт, заради умните "нови собственици"!
    12 Ноември 2015, 17:38:10
  • dove: Ами защото я няма ха ха ха :)
    11 Ноември 2015, 16:02:58
  • FATE: Хора, не мога да намеря темата за ноември :(
    11 Ноември 2015, 08:37:38

* Последното от форума

Re: Домашна пушена шунка... от mariqna44
[01 Декември 2016, 14:23:32 ]


Re: Готвене на сач? от mariqna44
[01 Декември 2016, 14:16:48 ]


Re: Игра с думи от kokochka
[01 Ноември 2016, 21:59:24 ]


готвене с мини кукър от Uzunova67
[30 Октомври 2016, 13:27:15 ]


Re: Защо винаги кекса ми става тъмен отвътре? от crazzy_ani
[24 Октомври 2016, 14:04:15 ]


Re: Игра с думи от Снежка
[21 Октомври 2016, 17:06:31 ]


Re: Да бъдем модерни от Снежка
[21 Октомври 2016, 17:05:25 ]


Re: Асоциации- продължение от Снежка
[21 Октомври 2016, 17:03:50 ]


Re: Готвене на пара от stefi22
[13 Октомври 2016, 14:09:41 ]


Re: Храната на работното място от stefi22
[13 Октомври 2016, 14:06:41 ]


Re: БЕБЕШКО И ДЕТСКО МЕНЮ от stefi22
[13 Октомври 2016, 14:03:27 ]


Re: Спорт или диета? от stefi22
[13 Октомври 2016, 14:01:17 ]


Re: Огромен мъфин , вътре с 400 , 500 грама течен шоколад. от greyvi
[13 Октомври 2016, 12:49:25 ]


Re: Домашна пушена шунка... от greyvi
[13 Октомври 2016, 12:48:09 ]


Re: Мнения за миксер Braun M1000 от sychica
[12 Октомври 2016, 13:40:30 ]


Re: Горещо ви препоръчвам.... от sychica
[12 Октомври 2016, 13:38:12 ]


Re: От величието на Рила до спокойствието на Родопите.... от samakta
[12 Октомври 2016, 09:09:45 ]


Re: Красота, създадена от човека... от samakta
[12 Октомври 2016, 09:04:44 ]


Re: Зехтин-кой е най полезен от gargina
[11 Октомври 2016, 10:15:56 ]


Re: Конвектор или климатик от gargina
[11 Октомври 2016, 10:14:56 ]