Автор Тема: Кексове и сладкиши - IV  (Прочетена 312714 пъти)

irinka

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1749
Re: Кексове и сладкиши - IV
« Отговор #120 -: 08 Ноември 2010, 16:02:10 »
                                           Шоколадов сладкиш с крем от бял шоколад

за блата:
 3 яйца
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. брашно
1/2 пак-бакпулвер
3 с.л. олио
3 с.л. вода
3 с.л. какао
Яйцата се разбиват със захарта и се прибавят всички останали продукти.Пече се в предварително загрята фурна до готовност.
Слад като изстине се сиропира с обикновен захарен сироп или натурален сок.
За крема: около 350 гр.бял шоколад се разтопява на водна баня с 250 мл.течна сладкарска сметана и около 40 гр. масло.
Блата се разделя на две и се намазва с изтиналия крем. Украсява се пожелание.

« Последна редакция: 08 Ноември 2010, 16:11:19 от pep-4o »

teoleo

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 527
Re: Кексове и сладкиши - IV
« Отговор #121 -: 12 Ноември 2010, 19:40:26 »
 :( нямате милост.. а аз съм на диета... :innocent:
ще ме вкарате в изкушение... ми немога да устоя да не влизам да гледам.. и ти последната .. irinka  :P особенно ме впечатляваш.. как да устискам а????
шегата настрана ама наистина всички сте невероятни в тези предложения и най- вече изпълнения..но аз стоически ще устискам до лятото и тогава.... :yahoo: само как ще се реабилитрирам пък нъц!!! ;D ;D ;D

ivanp

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2236
Re: Кексове и сладкиши - IV Пай с тиква
« Отговор #122 -: 13 Ноември 2010, 10:02:44 »
ДА СТАНЕШ ЧОВЕК Е ИЗКУСТВО !
http://ipeychev9.blogspot.com/

Hristinaaaaa

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 119
Re: Кексове и сладкиши - IV
« Отговор #123 -: 16 Декември 2010, 21:28:39 »
Сладкиш със сушени плодове (Fuitcake)


3 яйца
1/2 ч.ч. кафява захар (или бяла)
1/2 ч.ч. пълномаслено мляко
1/3 ч.ч. разтопено масло
2 ч.ч. преситено брашно (за козунаци)
1 ч.л. бакпулвер
1/2 ч.л. сода за хляб
1/2 ч.л. сол
кората на един лимон (настъргана)
50 гр. фурми
100 гр. сушени кайсии
50 гр. коктейлни черешки (10-15 бр.)
80 гр. стафиди (около шепа)
100 гр. орехи (натрошени)

Разбийте яйцата със захар и добавете млякото и маслото.  Сложете лимонената кора и постепенно добавяйте брашното, объркано със бакпулвера, содата и солта. Разбъркайте добре сместа. Трябва да се получи кашесто тесто, с гъстота на крем. Нарежете сухите плодове на парчета по желание и ги оваляйте с малко брашно. Добавете тях и орехите към тестото и не прекалявайте с бъркането, просто ги завихте леко вътре. Изсипете в намаслен и набрашнен съд (аз използвах форма за хляб 35/10 см.). Печете 20 мин на 180 С  после покрийте с малко фолио и допечете за още 20-30 мин. Пробвайте  клечка за зъби, дали е добре изпечен. Сервирайте с малко плодове или купичка кисело мляко, както го предпочитате.

wafi

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 432
Re: Кексове и сладкиши - IV
« Отговор #124 -: 31 Януари 2011, 12:56:58 »
Мраморен кекс


Продукти:
170 гр. размекнато масло
2 ч.ч. захар
4 яйца
3 ч.ч. брашно (предварително пресято)
1 пакетче бакпулвер
1/2 ч.л. сол
1 ч.ч. прясно мляко
30гр. шоколад(горчив) или 1-2 с.л. какао
ванилия



Разбиваме захарта и маслото на крем. Добавяме яйцата (прварително добре разбити) и разъркваме добре. Смесваме бакпулвера и солта с брашното и започваме да добавяме към сместа като редуваме с млякото, т.е. малко брашно, малко мляко, като разбъркваме непрекъсното докато свършат продуктите. Отделяме 1/2 от тази смес и към нея добавяме предварително разтопения шоколад или какао. Към другата смес добаваме ванилията.



В предварително намаслена и набрашнена форма за кекс започваме да подреждаме кекса-сипваме лъжица от чистата смес, лъжица от шоколадовата, редуваме докато свършат. Пече се в предварително загрята фурна на около 180 г С за приблизитемо 50-60 мин. Оставяме настрани да се охлади на стайна температура (за окло час) и обръщаме в чинаия за сервиране. Пожелание поръсваме с пудра захар или пък правим глазура от шоколад.





Може да се направят и малки кексчета, като съответно времето за печене е около 25 минути. От една доза излизат 24 броя мъфини.


Hristinaaaaa

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 119
Re: Кексове и сладкиши - IV
« Отговор #125 -: 08 Февруари 2011, 18:53:18 »
Портокалов кекс

за кекса

3 яйца
1 ч.ч. захар
125 гр. масло
2 портокала (настържете кората и изцедете сока)
1 ванилия
1/2 ч.л. сол
2 до 2 1/2 ч.ч. брашно
1 1/2 ч.л. бакпулвер
1/2 ч.л. сода бикарбонат

за украсата

50 гр. натурален шоколад
3 с.л. пудра захар (с връх)
3 с.л. от сока на портокалите

Разбърквате яйцата със захарта, добавете разтопеното масло, сока от портокалите (отделете 3 с.л. за глазурата) и солта. Преситете брашното заедно със содата и бакпулвера и ги добавете постепенно към другите съставки. Последно разбъркайте в тестото рендосаната кора от портокал. Сложете в намаслена и набрашнена форма за кекс или хляб. Печете в предварително загрята фурна на 180 С за 35 мин. Проверете кекса с клечка за зъби, за да сте сигурни, че се е опекъл напълно. Извадете от формата и оставете да изстине добре.
За украса разтопете шоколада в микровълновата за минута в предварително направена фунийка от хартия за печене и направете формички по изстиналия кекс. Смесете пудрата захар и сока от портокал и нашарете със сместа сладкиша.

zoica

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1300
  • Живка
Re: Кексове и сладкиши - IV
« Отговор #126 -: 12 Февруари 2011, 16:24:52 »
Портокалов сладкиш-гръцка рецепта

Продукти
1 пакет кори за баница
2ч.л. канела
2с.л. захар
2с.л. разтопено масло

4яйца
3/4 ч.ч. захар
1 кофичка кисело мляко-2%
1 ч.ч. олио
2 с.л. коняк
2 ванилии
1/2ч.л. сол
2ч.л. бакпулвер

за сиропа

2ч.ч. захар
2ч.ч. портокалов сок-от около 6 портокала
1ч.ч. вода
кората от 1 настърган  портокал
1 пръчка канела

Взимаме 6 кори ,една по една се смачкват на хармоника и се слагат една до друга в мамазнена тавичка-моята е с размери  24/35см.Отгоре се ръси захарта,канелата и разтопеното масло.Запича се до леко златисто на 180 градуса за 10-12 минути.
През това време разбиваме яйцата,захарта,останалите продукти докато стане на пухкаво тесто.Накъсваме с ръце  останалите кори и малко по малко ги прибавяме в тестото.Разбъркваме често,за  да се овлажнят добре.Изсипваме сместа върху изпечените вече  кори и разпределяме равномерно върху тях.Печем 30-35 минути,докато се зачерви отгоре  и оставяме да изтине.
Сваряваме сиропа-след като всички съставки за него са сложени-вари се 10-12 минути.
Изтиналия сладкиш заливаме с топлия сироп-реже се когато изтине сладкиша и е поел всичкия сироп-аз го надупчих тук,там с вилица.
Аз го правих вечерта и сутринта беше поел всичко.
Много е ароматен и сочен.


"Единственият начин да се отървеш от изкушението е да му се отдадеш напълно"!
http://receptitenazoii.blogspot.com/

wafi

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 432
Re: Кексове и сладкиши - IV
« Отговор #127 -: 17 Февруари 2011, 01:41:23 »
Лимонов сладкиш



Продукти:

200 г брашно
50 г нишесте
½ пакетче бакпулвер
1 лимон
125 г захар
2 яйца
125 г топло масло
200 г пудра захар

Приготвяне:

В дълбока купа се смесват пресятото брашно, нишестето и бакпулверът. Прибавя се кората и сока от лимона (оставят се 2 с.л. сок за глазурата), захарта, яйцата и маслото. Продуктите се разбиват с миксер до хомогенна смес. Полученото тесто се изсипва в предварително намаслена и набрашнена форма /количеството е за 25 см продълговата форма/. Сладкишът се пече на 180*С в предварително загрята фурна за около 45 минути. Когато е готов се изважда от формата върху решетка или дъска. За глазурата се смесват 2 с.л. лимонов сок и пудрата захар. Сладкишът се залива още топъл с глазурата и се оставя да истине.





Ароматът който се разнася из цялата къща от сладкиша е невероятен и примамлив, а глазурата е един перфектен завършек на вкусът.

rainbow

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1456
Re: Кексове и сладкиши - IV
« Отговор #128 -: 17 Февруари 2011, 22:00:36 »
Сладкиш „Зебра” /на мама/

Продукти:
блат:
7 яйца
1 и ½ ч.ч. захар
1 ½ ч.ч. брашно
½ ч.ч. смлени орехи
2 с.л. какао

крем:
100мл. течна сметана
3-4 препълнени с. лъжици течен шоколад „Финети”

Освен това 2/3 ч.ч. прясно мляко за сиропиране.

Яйцата и захарта се разбиват на пяна. Разделя се сместа на две равни части.
Към първата се прибавя 1 ч.ч. брашно постепенно /лъжица по лъжица/.
Към втората се прибавя ½ ч.ч. брашно, какаото  и ½ ч.ч. смлени орехи.
В предварително заслана с пекарска хартия тава се изсипват две с. л. жълта смес, след това 2 с.л. кафява смес, после пак жълта и след това кафява и така докато свършат двете смеси.
Пече се в предварително загрята фурна на 200гр. Около 40-45 мин. или до готовност.
Когато кексовата платка е готова се оставя да се охлади добре.

За крема течната сметана се кипва и отмества от котлона. Прибавя се течния шоколад и се бъркайте непрекъснато до получаване на гладък шоколадов крем. Оставя се на страни за да изстине малко.

Кексовата платка се сиропира с прясното мляко, което може предварително да  подсладите според  вкуса.  Аз не го подслаждах, защото шоколада ми беше достатъчно сладък. Накрая се намазва обилно с шоколадовия крем. Понякога съм разрязвала платката на две и по средата също съм слагала от шоколадовия крем.
Украсата е по желание  :smile1:
Добър апетит!
« Последна редакция: 18 Февруари 2011, 08:37:11 от pep-4o »

aneto_171

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 72
Re: Кексове и сладкиши - IV
« Отговор #129 -: 17 Февруари 2011, 23:10:24 »
rainbow, какаото в първата част ли се слага?

rainbow

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1456
Re: Кексове и сладкиши - IV
« Отговор #130 -: 18 Февруари 2011, 11:56:28 »
rainbow, какаото в първата част ли се слага?
aneto_171 какаото е във втората смес, вече е коригирано  :thumbup:

rossi123

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 7
Re: Кексове и сладкиши - IV
« Отговор #131 -: 18 Февруари 2011, 13:00:18 »
Навремето в сладкарниците продаваха едно страхотно арабско реване, кафяво с ядки и пудра. Ето и рецептата му>

Арабско реване

1 кофичка кисело мляко
1/2 кофичка олио
1 кофичка захар
1, 1/2 кофичка брашно
1 суп.л. сода бикарбонат
3 суп.л. оцет
1пак. канела
орехи счукани, не ситно смляни

Смесваме киселото мляко със содата да кипне и прибавяме всичко останало. Може да се разбърка само с вилица изобщо не е капризна сместа. Изсипваме в кръгла тава с диаметър 26-28 см. покрита с хартия за печене или намазана с олио и поръсена с брашно. Изсипваме в тавата и печем на 150 градуса върху скарата по средата на фурната повече от час до готовност. Никога обаче не съм засичала колко време точно е необходимо, но се пече бавно и трябва да имаме търпение. Винаги пробвам с клечка за зъби. След като поизстине обръщам и поръсвам с пудра.
Да ви е сладко!
« Последна редакция: 18 Февруари 2011, 21:02:38 от Mariana G »

Аелис

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 626
Re: Кексове и сладкиши - IV
« Отговор #132 -: 18 Февруари 2011, 13:09:06 »
rossi123 , всички количества се измерват с кофичка от кисело мляко ли?
« Последна редакция: 18 Февруари 2011, 21:03:01 от Mariana G »

Rali4kaa

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 213
Re: Кексове и сладкиши - IV
« Отговор #133 -: 18 Февруари 2011, 20:18:39 »
От доста време търся рецептата на един сладкиш, който не знаех как се казва. Яла съм го като малка и много ми харесваше. Открих рецептата тук. Оказа се че е "Дамски каприз" споделена от janice_bs. Получи се много хубав и сладък сладкиш.


Yoli

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3451
Re: Кексове и сладкиши - IV
« Отговор #134 -: 19 Февруари 2011, 18:45:32 »

 


* Търсене



* Говорилня

Refresh History
  • pavlety: Париж
    11 Февруари 2018, 12:16:00
  • vladofidera: Търся рецепта за гланциране на месото след изпичането му на скара или фурна
    18 Ноември 2017, 16:32:42
  • vladofidera: Здравейте
    18 Ноември 2017, 16:31:10
  • MilkaA40: MilkaA40
    06 Август 2017, 01:51:27
  • pavlova321: люти чушки
    01 Август 2017, 18:42:54
  • valet: Пилаф ориз с фиде
    06 Юли 2017, 15:19:48
  • hristiana:): Някой има ли грил тиган на Брабантия и доволен ли е съответно?
    03 Юни 2017, 19:05:27
  • Kary: Някой използвал ли е мултикукър кинг
    26 Ноември 2016, 16:40:11
  • fanita: пост
    14 Ноември 2016, 18:55:13
  • petty: Аз така и не разбрах какво точно стана :( Наистина бяха добри времена, вдъхновявах се от тук, научих много неща...
    28 Октомври 2016, 13:24:08
  • radost.1955: ами то сайт няма,не съществува.добре,че останаха рецептите.аз също влизам само да потърся някоя,беше времето,когато се пълнеха страниците за отрицателно време.
    26 Октомври 2016, 17:54:17
  • petty: Имам чувството, че някой нарочно пуска от време на време по някой друг постинг, защото трябва да има, макар да са напълно безсмислени, само за пълнеж
    26 Октомври 2016, 10:24:12
  • petty: И аз така. Добре, че поне нещата от преди си стоят... има много ценни рецепти
    26 Октомври 2016, 10:21:28
  • ROSPOP: какво става със сайта? влизам от време на време и се отчайвам - какви са тия глупости, къде са предишните прекрасни статии и коментари, това е сайт аз готвене и храна в края на краищата!
    24 Октомври 2016, 11:49:51
  • val_di16: джолан
    21 Октомври 2016, 15:58:22
  • galka56: тиквеник
    13 Октомври 2016, 18:26:18
  • boriana _grigorova: Здравейте.Имам мултикукър 50 на Делимо. Някой правил ли е някакво лесно ястие , тъй като на мен са ми сложни малко рецептите
    07 Март 2016, 12:58:38
  • boriana _grigorova: Здравейте
    07 Март 2016, 12:56:47
  • Petka :-): как мога да изтря профила си от тази сраница
    07 Март 2016, 06:16:00
  • CVETETO3101: >:(глупости, глупости, глупости са публикациите напоследък. Пълно е с боклуци!!!
    20 Февруари 2016, 21:21:47
  • scorpia: Браво! И този прекрасен сайт ли съсипаха "умни" собственици!?
    01 Януари 2016, 12:26:48
  • GolemDZVER: Валя, може и да ти липсвам, но няма да се върна във форума. Блогът ми е активен - всичмко е там и може да констактуваме както желаеш.А инамче тука стават срамоти - виж за 10 дни пет поста от токущо регистрирани и все за дивотии и нищо съществено. Боли ме сърцето, но тези от Санома излезнаха пълни лаици ... Можехме да им носим дивиденти с хъса, който бяхме вложили в този форум. Отговарям, защото се чуствам длъжен да уважа мнението е .... без знамчение, че е на този скапан сайт
    30 Декември 2015, 18:14:59
  • stplam: Хляб
    26 Декември 2015, 15:52:26
  • Valentina Petrova: и все пак стават чудеса,по Коледа,Golem DZVER ЛИПСВАТ МИ ТВОИТЕ ПУБЛИКАЦИИ
    13 Декември 2015, 11:48:46
  • petty: Жалко :( И все пак не разбирам какво пречи да си споделяме рецепти. Аз не съм много в час с това какво се случва. Сега влизам да потърся рецепта за коледни сладки... добре, че поне старите рецепти си стоят.
    11 Декември 2015, 12:39:22
  • GolemDZVER: права си - направо си умря .... във форума за 6 дни само една публикация. Голям смях. А моите бяха по 5 дневно
    07 Декември 2015, 19:23:47
  • Valentina Petrova: май сайта умря
    05 Декември 2015, 00:01:32
  • Снежка: Май от промените в сайта, по рядко пишем
    30 Ноември 2015, 10:55:12
  • Снежка: Момичета, тази година няма ли да се разменят подаръци?
    30 Ноември 2015, 09:47:43
  • Valentina Petrova: ехооооооо,приятели къде сте,сняг ли ви засипа
    28 Ноември 2015, 14:29:00

* Последното от форума

Белгийски шоколад, Шоколадов чипс - Летни идеи от Zvezda
[11 Юни 2019, 16:22:39 ]


1FATP8UH3K5159596 Ford Mustang 2019 Blue 2.3L от Gloneegen
[25 Май 2019, 06:53:54 ]


Re: Фритюрник? от pepinad
[16 Май 2019, 16:38:23 ]


Re: Килими от pepinad
[16 Май 2019, 16:36:54 ]


Re: Детска кошарка втора ръка от pepinad
[16 Май 2019, 16:35:24 ]


Re: Как се справяте с мухъла? от pepinad
[16 Май 2019, 16:33:35 ]


Re: Готварски книги от pepinad
[16 Май 2019, 16:31:49 ]


Re: Спрей за готвене от pepinad
[16 Май 2019, 16:30:24 ]


Re: Мебели за баня? от pepinad
[16 Май 2019, 16:29:35 ]


Re: Спрей за готвене от pepinad
[16 Май 2019, 16:28:26 ]


Re: Кетъринг от pepinad
[16 Май 2019, 16:27:23 ]


Re: Видеонаблюдение от pepinad
[16 Май 2019, 16:25:58 ]


Re: Как прогонвате комарите? от pepinad
[16 Май 2019, 16:24:02 ]


Re: Макси мода и дамски дрехи в големи размери от pepinad
[16 Май 2019, 16:21:48 ]


Re: Колаген, Инулин, Растителен протеин от georgieva88
[15 Май 2019, 17:34:23 ]


Re: Мъжки дънки? от georgieva88
[15 Май 2019, 17:32:37 ]


Re: Степер от georgieva88
[15 Май 2019, 17:31:44 ]


Re: Ъглов диван? от georgieva88
[15 Май 2019, 17:30:37 ]


Re: С какво пържите храната? от georgieva88
[15 Май 2019, 17:29:24 ]


Re: Как се справяте с мухъла? от georgieva88
[15 Май 2019, 17:27:58 ]