Автор Тема: Десерти - сладкото изкушение на гурмана - 3  (Прочетена 262307 пъти)

neveja

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 247
  • С усмивка животът е песен!
Re: Десерти - сладкото изкушение на гурмана - 3
« Отговор #195 -: 07 Юли 2010, 21:09:59 »
  Шоколадови топчета с овесени ядки

 

Рецептата е от тази шведска кулинарна книжка за деца - много лесно лакомство и много достъпно е обяснено:



  Продукти:
2с.л. едра захар,шок.пръчици или кокос за овалване
100гр.маргарин
4с.л.захар
1с.л.какао
3дл.фини овесени ядки(в повечето шведски рецепти,насипните съставки се измерват в децилитри,удобно е  Smile )
1с.л. вода
 
   Маргарина,захарта и какаото се разбъркват до хомогенна смес.Добавят се овесените ядки и водата,размесва се добре.Оформят се топчета и се овалват в кокос или шоколадови пръчици или едра захар.Оставят се в хладилник да стегнат!
  Това е!Бързо и лесно,а са много вкусни!

bordovsky

  • динозавър
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 5393
Re: Десерти - сладкото изкушение на гурмана - 3
« Отговор #196 -: 07 Юли 2010, 21:14:17 »
Топчетата звучат чудесно, но е невъзможно да са здравословни при участието на маргарин, особено за деца. :innocent:

Препоръчвам замяната му с краве масло. :thumbup:

neveja

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 247
  • С усмивка животът е песен!
Re: Десерти - сладкото изкушение на гурмана - 3
« Отговор #197 -: 07 Юли 2010, 21:18:57 »
Топчетата звучат чудесно, но е невъзможно да са здравословни при участието на маргарин, особено за деца. :innocent:

Препоръчвам замяната му с краве масло. :thumbup:

  Това е слабото им място   :smile1:,разбира се с масло ще са и по-вкусни,но незнам защо шведите не отричат маргарина чак до такава степен.
А и винаги ще се намерят и такива,които отричат и кравето масло - холестерол и т.н.  :innocent:

marabu

  • Гост
Re: Десерти - сладкото изкушение на гурмана - 3
« Отговор #198 -: 07 Юли 2010, 21:19:22 »
благодаря за споделената рецепта!!!  :smile1:

neveja

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 247
  • С усмивка животът е песен!
Re: Десерти - сладкото изкушение на гурмана - 3
« Отговор #199 -: 07 Юли 2010, 21:20:28 »
благодаря за споделената рецепта!!!  :smile1:

 :air_kiss:

Аелис

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 626
Re: Десерти - сладкото изкушение на гурмана - 3
« Отговор #200 -: 08 Юли 2010, 11:20:46 »
 neveja , непременно ще пробвам рецептата, но с масло :smile1:, че и аз съм от тези, които отричат маргарина ::).

maksimalistkata

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 972
  • главен сладкар
Re: Десерти - сладкото изкушение на гурмана - 3
« Отговор #201 -: 13 Юли 2010, 20:50:41 »
Канелони с маскарпоне
Продукти -65г масло,60г захар пудра,1 ванилия,2 белтъка,65г брашно
За пълнеж-1 чч маскарпоне,1/2 чч избита сметана,1 ванилия,4,5 сл захар,3,4 сл крокант за панировка
Приготвяне-всички продукти за канелоните се разбиват -може с миксер, може и с разбивачна тел,получава се тесто като за котешко езиче,после върху тавичка с хартия, за печене и с чаена лъжика , по малко от сместа се правят малки кръгчета, които се разстилат на тънко,поставят се да се пекат в загрята фурна до златисто и докато са горещи се огъват или навиват с метална или дървена формичка ,после ги оставяме да изстинат.Приготвяме си пълнежа като разбиваме всички продукти с миксера до пухкавост ,после с пош и кръгъл накрайник напълваме канелоните,отстрани ги панираме с крокант.
« Последна редакция: 14 Юли 2010, 19:41:44 от gaby_s »

bluemoon

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1726
Re: Десерти - сладкото изкушение на гурмана - 3
« Отговор #202 -: 17 Юли 2010, 09:40:21 »
Ябълкови цветчета



Продукти
за 12 бр.

4 яйца
2 с.л. меко масло
120 гр. пудра захар
1 ванилена захар
80 гр. пресято брашно

2 малки ябълки
4 с.л. стафиди
100 гр. едро начупени орехи
½ пликче канелена захар (10 гр.)за поръсване

Приготвяне

Обелете и почистете ябълките от семенната част. Разделете ги на половинки и ги нарежете на тънки резени - лунички.

Разделете яйцата на жълтъци и белтъци.
Разбийте жълтъците с маслото, пудрата захар и ванилията, докато удвоят обема си и  побелее сместа – трябва да се получи пухкав крем.
Добавете разбитите на твърд сняг белтъци и внимателно размесете с дървена лопатка.
Добавете  пресятото брашно на порции и разбърквайте леко, докато се поеме и то.
Готовата смес разпределете в намаслени и набрашнени плитки  формички – цветя ( по 1 пълна с.л.).Отгоре поръсете орехите и стафидите. Наредете ябълковите резени.

Печете в предварително загрята на 200° фурна за приблизително 8-10 минути или докато се зачервят и леко отлепят от стените на формите.
Охладете леко и извадете от формите за да се охладят напълно върху телена скара.
Изстинали вече, поръсете с канелената захар.

Лесни и чудесни за сутрешното ни кафе, мляко, капучино … а някои си ги хапнаха с айрян.

elidrag

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2587
Re: Десерти - сладкото изкушение на гурмана - 3
« Отговор #203 -: 17 Юли 2010, 09:48:50 »
Чудесни сладки.  :thumbup:  :flower:

bluemoon

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1726
Re: Десерти - сладкото изкушение на гурмана - 3
« Отговор #204 -: 18 Юли 2010, 10:34:16 »
Ели, благодаря!  :air_kiss:

bordovsky

  • динозавър
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 5393
« Последна редакция: 21 Юли 2010, 20:35:24 от bordovsky »

Aura

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2380
  • Обичам живота...:)
Re: Десерти - сладкото изкушение на гурмана - 3
« Отговор #206 -: 24 Юли 2010, 21:19:51 »
Черешов пай...

Рецептата я имам много отдавна и вече не си и спомням от къде...
За тестото:

300 гр. брашно
150 гр. маргарин
50 гр. масло
6 с.л. студена вода

За пълнежа:

1,200 кг череши
200 гр. захар
3 с.л. нишесте
1 с.л. лимонов сок
1-2 капки бадемова есенция

С помоща на кухненски робот(може и на ръка) стриваме брашното,студения маргарин и студеното масло(нарязани на кубчета) на трохи.+ водата и замесваме меко тесто.Оставяме го в хладилника за 20 минутки.През това време на измитите череши им вадим костилките+захарта,нишестето,лимоновия сок,бадемовата есенция-всичко разбъркваме.От тестото отделяме малка част от която ще правим лентичките за отгоре.Оставе в хладилника.От основната част расточваме кора с размер по голяма от тавата, моята е с диаметър 28 см.С помоща на точилката прехвърляме кората в намазнена с масло тавичка,леко я притискаме към дъното и стените.Това което излиза извън тавата изрязваме по ръба с нож.Изсипваме пълнежа заедно със сока в тавичката.От нишестето сока много бързо ще се сгъсти и няма да намокри кората.От отаналото тестото расточваме кора и я нарязваме на лентички,отгоре оформяме нещо като решетка.Печем на 200 градуса около 30 минути.После на 180 до леко златисто.Оставяме до пълно изстиване в тавата.Сервираме поръсен с пудра захар.

!Ако тавичката ви е като моята - не се разглобява - за да можете по лесно да извадите пая от тавата,преди печене вземете хартия за печене, отрежете 2 парчета и сложете във вид на широки ленти,за да станат около 4 слоя.Така сложените ленти ги сложете на кръст в тавичката,под тестото.Лентите трябва да стърчат извън тавата,за да можете после да ги хванете и извадете така пая..  :P ...

Този път нямах бадемова есенция и сложих ванилия.Един съвет от мен...ако черешите които ще ползвате сладки,може да намалите захарта...

Добър апетит!!!
Кулинарни Пътешествия и още нещо...
Всеки заслужава това, което получава..

vesela

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 8878
  • Ах, морето...
Re: Десерти - сладкото изкушение на гурмана - 3
« Отговор #207 -: 25 Юли 2010, 12:19:01 »
Алекса, благодаря :air_kiss:

maksimalistkata

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 972
  • главен сладкар
Re: Десерти - сладкото изкушение на гурмана - 3
« Отговор #208 -: 25 Юли 2010, 19:37:19 »
 :smile1: Шоколадова тарта с малиново сорбе

vesela

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 8878
  • Ах, морето...
Re: Десерти - сладкото изкушение на гурмана - 3
« Отговор #209 -: 25 Юли 2010, 20:21:26 »
Много красиво :thumbup:, maksimalistkata  :smile1:

 


* Търсене



* Говорилня

Refresh History
  • pavlety: Париж
    11 Февруари 2018, 12:16:00
  • vladofidera: Търся рецепта за гланциране на месото след изпичането му на скара или фурна
    18 Ноември 2017, 16:32:42
  • vladofidera: Здравейте
    18 Ноември 2017, 16:31:10
  • MilkaA40: MilkaA40
    06 Август 2017, 01:51:27
  • pavlova321: люти чушки
    01 Август 2017, 18:42:54
  • valet: Пилаф ориз с фиде
    06 Юли 2017, 15:19:48
  • hristiana:): Някой има ли грил тиган на Брабантия и доволен ли е съответно?
    03 Юни 2017, 19:05:27
  • Kary: Някой използвал ли е мултикукър кинг
    26 Ноември 2016, 16:40:11
  • fanita: пост
    14 Ноември 2016, 18:55:13
  • petty: Аз така и не разбрах какво точно стана :( Наистина бяха добри времена, вдъхновявах се от тук, научих много неща...
    28 Октомври 2016, 13:24:08
  • radost.1955: ами то сайт няма,не съществува.добре,че останаха рецептите.аз също влизам само да потърся някоя,беше времето,когато се пълнеха страниците за отрицателно време.
    26 Октомври 2016, 17:54:17
  • petty: Имам чувството, че някой нарочно пуска от време на време по някой друг постинг, защото трябва да има, макар да са напълно безсмислени, само за пълнеж
    26 Октомври 2016, 10:24:12
  • petty: И аз така. Добре, че поне нещата от преди си стоят... има много ценни рецепти
    26 Октомври 2016, 10:21:28
  • ROSPOP: какво става със сайта? влизам от време на време и се отчайвам - какви са тия глупости, къде са предишните прекрасни статии и коментари, това е сайт аз готвене и храна в края на краищата!
    24 Октомври 2016, 11:49:51
  • val_di16: джолан
    21 Октомври 2016, 15:58:22
  • galka56: тиквеник
    13 Октомври 2016, 18:26:18
  • boriana _grigorova: Здравейте.Имам мултикукър 50 на Делимо. Някой правил ли е някакво лесно ястие , тъй като на мен са ми сложни малко рецептите
    07 Март 2016, 12:58:38
  • boriana _grigorova: Здравейте
    07 Март 2016, 12:56:47
  • Petka :-): как мога да изтря профила си от тази сраница
    07 Март 2016, 06:16:00
  • CVETETO3101: >:(глупости, глупости, глупости са публикациите напоследък. Пълно е с боклуци!!!
    20 Февруари 2016, 21:21:47
  • scorpia: Браво! И този прекрасен сайт ли съсипаха "умни" собственици!?
    01 Януари 2016, 12:26:48
  • GolemDZVER: Валя, може и да ти липсвам, но няма да се върна във форума. Блогът ми е активен - всичмко е там и може да констактуваме както желаеш.А инамче тука стават срамоти - виж за 10 дни пет поста от токущо регистрирани и все за дивотии и нищо съществено. Боли ме сърцето, но тези от Санома излезнаха пълни лаици ... Можехме да им носим дивиденти с хъса, който бяхме вложили в този форум. Отговарям, защото се чуствам длъжен да уважа мнението е .... без знамчение, че е на този скапан сайт
    30 Декември 2015, 18:14:59
  • stplam: Хляб
    26 Декември 2015, 15:52:26
  • Valentina Petrova: и все пак стават чудеса,по Коледа,Golem DZVER ЛИПСВАТ МИ ТВОИТЕ ПУБЛИКАЦИИ
    13 Декември 2015, 11:48:46
  • petty: Жалко :( И все пак не разбирам какво пречи да си споделяме рецепти. Аз не съм много в час с това какво се случва. Сега влизам да потърся рецепта за коледни сладки... добре, че поне старите рецепти си стоят.
    11 Декември 2015, 12:39:22
  • GolemDZVER: права си - направо си умря .... във форума за 6 дни само една публикация. Голям смях. А моите бяха по 5 дневно
    07 Декември 2015, 19:23:47
  • Valentina Petrova: май сайта умря
    05 Декември 2015, 00:01:32
  • Снежка: Май от промените в сайта, по рядко пишем
    30 Ноември 2015, 10:55:12
  • Снежка: Момичета, тази година няма ли да се разменят подаръци?
    30 Ноември 2015, 09:47:43
  • Valentina Petrova: ехооооооо,приятели къде сте,сняг ли ви засипа
    28 Ноември 2015, 14:29:00

* Последното от форума