Автор Тема: Ястия с месо 2  (Прочетена 187976 пъти)

ivanp

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2236
Re: Ястия с месо 2
« Отговор #30 -: 21 Септември 2010, 09:53:15 »
по принцип повечето дивеч които готвя не ми се получава /все ми става жилаво/за разлика от сега .Досега събирах месото и като се по са бере го мелех и на луканки със свински гърди смес .За моя радост открих този форум и виждам ,че ще науча доста неща от вас  привет и поздрав на всички


Добре дошъл във форума.

Относно приготвянето на месо от сърна. По принцип месото от дивеч е по жилаво от домашните и изисква малко предварителна подготовка преди термичната обработка. Обикновено това е накисване в марината в зависимост от възрастта на животното, това трае от 24 до 48часа.

По долу съм написал маринатата, в която го третирам и две изпитани рецепти. За съжаление не мога да ги съпроводя със снимков материал.


Марината за дивеч


Продукти: 1л. вино, 500мл. оцет, 1л. вода, 1 глава кромид лук, 1 морков, 1-2 резенчета целина, 2-3 корена магданоз, 1 тлава чесън, 2-3 големи листа дафинов лист,чер пипер, бахар на зърна и 1/2 с.л. сол.

Слагаме водата, виното и оцета на огъня да кипнат. Към течността прибавяме измитите и нарязани зеленчуци, подправките и солта. Захлупваме тенджерата да се задуши маринатата и отнемаме от огъня. След като се охлади, накисваме в нея парчетата месо от дивеча за 24-48часа.

Задушено бутче от сърна

Продукти: бутче от сърна, 200гр. сланина, 2 глави чесън, 6-7с.л. мазнина,сол на вкус.

Държим бутчето от сърна в горепосочената марината 24часа. Отцеждаме го и го шпиковаме с парченца сланина /тъй като е бедно на мазнина/ и скилидки чесън. Намазваме го обилно с 3/4 от мазнината, слагаме то в подходящ съд – тава за печене  /още по-добре става в голям глинен съд с капак/, също намазан с мазнина и го заливаме с останалата мазнина, омесена с 1 ч.ч. от маринатата,покриваме с фолио.
Пече се на умерена фурна /около 2-2.5часа, в зависимост колко възрастно е животното/, като по време на печенето се залива с отделения сок в тавата.

Пикантно сърнешко

Продукти: 2кг. месо от сърна, 6 с.л. олио, 3с.л. брашно, 1с.л. доматено пюре, 1ч.л. червен пипер, ½ ч.ч. червено вино, 150гр. маслини, 20 зърна чер пипер, 1 дафинов лист,3-4 резенчета лимон, сол на вкус.

Измиваме месото с течаща студена вода и го киснем в марината за дивеч 12часа. След като го извадим, измиваме го със студена вода и го отцеждаме добре. В тенджера с широко дъно го задушаваме с мазнината докато омекне достатъчно, изваждаме го и го прехвърляме в затоплен съд с похлупак. В същата мазнина запържваме брашното, прибавяме леко размитото доматено пюре и сол на вкус.Поръсваме с червения пипер и наливаме виното. Връщаме месото обратно в тенджерата. Доливаме с гореща вода, колкото да стигне нивото на месото. Прибавяме маслините, черния пипер, дафиновия лист и лимоновите резенчета. Захлупваме и оставаме месото да къкри на тих огън докато омекне напълно.
Сервираме го върху подложка от картофено пюре или зелена салата.
ДА СТАНЕШ ЧОВЕК Е ИЗКУСТВО !
http://ipeychev9.blogspot.com/

pepper

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 1
Re: Ястия с месо 2
« Отговор #31 -: 25 Септември 2010, 00:13:31 »
Канадска рецепта за свински бут  :thumbup:

http://bgchef.com/Spices,%20%C3%89pices,%20%D0%9F%D0%BE%D0%B4%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%BA%D0%B8?product_id=109

Глазирана сурова шунка в ябълковo вино с кленов сироп

Продукти

половин бут сурова шунка

2 чаши ябълков сок

¼ чаша ябълков оцет

1 чаша кленов сироп

7-8 цели карамфилчета

½ ч.л. смлян карамфил

1 ч.л. семена от бял синап

1 ч.л. смлян джинджифил

черен пипер

Приготвяне

В тенджера сложете шунката и я залейте до половината с вода. Прибавете ябълковия сок, ½ чаша кленов сироп, черния пипер, целия и смления карамфил, зърната синап и половината от джинджифила.

След като заври на умерен огън, я оставете да ври още 30-40 минути на слаб огън.

Затоплете фурната до 275°F (130°С). Сложете шунката в тава за печене. Смесете останалите подправки и кленовия сироп и ги изсипете върху шунката.

Печете в продължение на 90 минути. Заливайте често по време на печенето. Налейте допълнително вода, ако соса стане много гъст или започне да се карамелизира.

Сервирайте шунката топла, нарязана на парчета и полята с лимонов сок.



Abra

  • Мама на Рене
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1760
  • Dimitrana S.
Re: Ястия с месо 2
« Отговор #32 -: 30 Септември 2010, 13:45:15 »

ivanp

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2236
Re: Ястия с месо 2
« Отговор #33 -: 05 Октомври 2010, 11:53:05 »
Телешко соте
Продукти
: 600 -700гр телешко месо /хубаво да е по-крехко и изчистено от ципите/, 1 к. ч. олио, 3 средни глави лук, 4-5 скилидки чесън,1бр. морков, 1 с. л. лютеница /ситно смляна/, 1и 1/2 с. л. брашно /с връх/, черен пипер,комбинирана подправка за месо,2с.л. бяло вино, магданоз и сол на вкус.

Приготвяне:
Измийте месото, подсушете го и нарежете на тънки ивици. Овалват се в брашното и ги изпържете в предварително сгорещената мазнина- леко да придобият светлокафяв цвят. Извадете месото и го оставете да се отцеди добре. В същата мазнина изпържете изчистения и нарязан на ситно лук, нарязаните на тънки ивици скилидки чесън и нарязания морков. Щом лукът стане стъклен, прибавете размитото в малко вода доматено пюре. Сложете и изпърженото месо и налейте 2 ч. ч. топла вода. Оставете ястието да ври на умерен огън около 40 мин, така че да остане почти на мазнина. Към края на варенето прибавете виното. Подправете с черния пипер, солта и ситно нарязания магданоз, изключете нагревателния уред, дръжте ястието още 2-3 мин на огъня и го сервирайте топло.
Като гарнитура към приготвеното ястие можем да добавим картофено пюре или варен ориз.
ДА СТАНЕШ ЧОВЕК Е ИЗКУСТВО !
http://ipeychev9.blogspot.com/

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3318
Re: Ястия с месо 2
« Отговор #34 -: 05 Октомври 2010, 17:13:36 »
« Последна редакция: 05 Октомври 2010, 17:18:14 от pep-4o »

peps

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 225
Re: Ястия с месо 2
« Отговор #35 -: 05 Октомври 2010, 22:09:26 »
Гювечета "За гости"

Наричам така гювечетата, защото са много засищащи и са подходящи за гости - няма да останат гладни  :wink1:

Продукти:
(за 3 порции)
250 гр.кайма
1 гл.лук
1 ск.чесън
сирене
някакъв нетраен колбас (кренвирши, наденица, някакво филе, шунка и подобни)
1 по-голям домат
черен пипер
кимион
джоджен - задължително!!! - придава им страхотен аромат

Приготвяне:
Каймата се омесва с 1/2 гл.лук, смачканата скилидка чесън, черен пипер и кимеон (на вкус). От нея се оформят 3 плоски кюфтета и се слагат на дъното на съвсем леко намаслените с олио гювечета.
Останалата 1/2 глава лук се настъргва в/у кюфтетата.
В/у тях се разпределя домата нарязан на дребно или настърган.
Натрошава се сирене и колбаса нарязан на парчета.
Поръсва се със стрит джоджен - наистина става много добре с него.
За обичащите люто се слага и по едно люто чушле.
Захлупват се с капачетата и се пекът на 250 С за около 40 мин. в незагрята фурна, отхлупват се, чуква се по едно яйце и се допичат без капак до запичане на яйцата.
« Последна редакция: 05 Октомври 2010, 23:03:42 от pep-4o »

Аелис

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 626
Re: Ястия с месо 2
« Отговор #36 -: 06 Октомври 2010, 09:18:16 »
Винен кебап



Необходимите продукти са:

    * около 700 гр свинско, но не мазно / или крехко телешко/
    * 2 глави дребно нарязан лук
    * 200 мл. червено вино
    * 5 – 6 с. л. олио
    * черен пипер
    * 2 ч. л. червен пипер
    * 2  – 3 с. л. доматено пюре или домати консерва
    * чубрица сол
    * около 3 с. л. брашно
    * 2 – 3 лисенца дафинов лист

Месото го измиваме добре (аз дори го оставям да се понакисне около 1 – 2 часа в студена вода за да излезе кръвта от него) и се нарязва на парчета. В тенджера се загрява мазнината, в нея се изсипва месото и се оставя да се задуши докато водата изври. Добавя се лука и червеният пипер. Разбърква се добре и се долива виното и вода колкото да се покрие месото. Добавя се дафинов лист и се оставя да ври докато месото се свари. Добавя се домати консерва, посолява се. Брашното се размива с малко вода и се добавя към месото. Оставя се да кръкне. Маха се от котлона и се добавят останалите подправки. Количеството на брашното зависи от желаната гъстота. Сервира се с бял ориз, приготвен по желание на клиента! Мама слагаше в голяма плитка чиния купчина ориз, а отстрани  месо със сос. Невероятно вкусно е!

Източник:Кулинарни мисли и разни други неща


Аелис

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 626
Re: Ястия с месо 2
« Отговор #37 -: 06 Октомври 2010, 09:26:33 »
Препечени телешки филета с Балсамико по рецепта на Дейвид Роко





Тази рецепта видях по Фиеста ТВ - направи ми силно впечатление, много ми беше интересно какво ще се получи.Дейвид Роко е голям чаровник и аз съм му голяма почитателка - с такава лекота и удоволствие готви, че направо заразява :).Ето рецептата, копирана от сайта на Фиеста ТВ :

Продукти:
4 телешки филета
3 глави лук
1/2 чаша зехтин
1/2 чаша оцет Балсамико


Приготвяне:

Загрейте мазнина в тиган, нарежете лука на шайби.
Пържете докато стане приятно златист и карамелизиран. Това е в моментът, в който лукът е мек и сладък и всичките му естествени захари излизат. Добавете малко сол.
Ако видите, че лукчетата залепват за тигана, сложете малко вода, така тиганът ще се деглазира. Щом лукът стане златисто кафяв и прозрачен - е готов. Махнете го от котлона и го извадете от тигана.
# В същият тиган добавете малко зехтин, изпържете филетета от всяка страна за около 30 секунди.
# Когато месото е почти готово, добавете балсамиковия оцет. Силният му вкус ще намалее от готвенето и ще стане приятен плътен, сладникав сос.
# След около 15 минути върнете лука в тигана и оставете на котлона за още 5 минути.

Да дам някои разяснения - трябват ви наистина хубави , крехки и тънко начукани телешки филета - случих на месар, направи ми 2 много хубави, големи и тънки филета, пак ще пазарувам от него  ::).Направих рецептата с 2 филета, тъй като не бях сигурна в крайният резултат - те бяха големички и изпълниха тигана ми точно, все едно за него бяха правени.Запържих ги малко повече от 30 секунди, може би по минута от всяка страна.Сложих половин чаена чаша балсамико - в началото ми се стори , че е много, че филетата плувнаха, но точно след 15 мин. готвене ,колкото си е написано, течноста се изпари и се получи гъстичък сос.Останалото направих точно както си е по рецепта - много съм доволна от резултата :smile1:.Eто и снимка на вторият път , когато ги правих, вече са повече филенцата, че първият път не ни стигнаха ;D.


Yoli

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3451
Re: Ястия с месо 2
« Отговор #38 -: 06 Октомври 2010, 16:11:39 »
Аууууу , Аелис , много вкусно това .... ауууууу ....  :swoon:

elidrag

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2601
Re: Ястия с месо 2
« Отговор #39 -: 27 Ноември 2010, 09:26:36 »

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3318
Re: Ястия с месо 2
« Отговор #40 -: 20 Декември 2010, 17:06:29 »

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17245
Re: Ястия с месо 2
« Отговор #41 -: 21 Декември 2010, 17:19:40 »
« Последна редакция: 29 Декември 2010, 19:30:15 от pep-4o »
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

ivanp

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2236
Re: Ястия с месо 2
« Отговор #42 -: 30 Декември 2010, 16:01:37 »
След маринованият заек на Пепи, да сложим и един пълнен. :smile1:

Пълнен заек на фурна

Продукти:
1бр. заек- питомен, 3/4ч.ч. ориз, 2с.л. булгур, 1морков,3глави лук, 2с.л. смлян червен пипер, 2ч.л. смлян чер пипер, 50гр. краве масло, 4с.л. олио, 3с.л. брашно,1-2 резенчета целина, 1 ч.л. магданоз, 50мл. доматен сок или 1 средноголям домат,обелен и настърган на дребно, 200мл. бяло вино, 2бр. дафинов лист.

За маринатата: 2ч.ч. бяло вино, вода, колкото да го покрие, 2-3 дафинови листа, 10 зърна бахар, 10 зърна черен пипер, обелена и нацепена на 4-ри глава лук.

Добре измитият заек се накисва в маринатата за едно денонощие.
Попарваме с вряла вода за 30 мин. заешките дреболии.

Нарязаните на дребно лук и морков се задушават леко в олиото, добавя се ориза, булгура и като бъркате енергично.прибавяте 1ч.л. червен пипер. След това нарязаните дреболии, доматеният сок, нарязаният магданоз, доливате 3/4ч.ч. гореща вода и оставяте да къкри. Като оризът поеме водата, снемате от огъня.

Изваждаме заекът от маринатата. Подсушаваме и натъркваме отвсякъде със сол.Пълним корема с изстиналата плънка, наливаме 50мл. вода и 100мл. бяло вино, и зашиваме.
Правим кашичка от разтопеното краве масло, останалият червен пипер, пресятото брашно и 100мл. бяло вино. /Може да се добави по малко джоджен,чубрица и девесил/. Намазваме заекът от всички страни, слагаме го върху скара. Поръсваме отгоре с чер пипер. Наливаме в съда около 400мл. вода, слагаме резенче-две целина, нарязана на едро глава лук, две листа дафинов лист, няколко зърна чер пипер, покриваме със фолио, вземаме си бутилка бяло вино, наливаме си по чашка и печем зайчето на умерена фурна-200градуса около 2.45часа. Махаме фолиото, обливаме хубаво заекът със соса от тавата, увеличаваме градусите на макс и печем още около 10 мин.

Добър апетит!

      
ДА СТАНЕШ ЧОВЕК Е ИЗКУСТВО !
http://ipeychev9.blogspot.com/

vesela

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 8912
  • Ах, морето...
Re: Ястия с месо 2
« Отговор #43 -: 30 Декември 2010, 18:41:32 »
Иван, страхотно е зайчето :thumbup:
Мама навремето правеше много често, защото работеше в една лаборатория, където правеха изследвания с кръвта им и за служителите почти без пари бяха, всяка седмица почти готвеше.
Откакто се омъжих обаче преди двайсет и... години :swoon: съпруга ми не иска и да чуе, дъщерята пък после още по-малко, жал им е за животинчето...и така - и аз не съм яла от години. Мама прави и сега понякога, но съм предупредила - когато сме там - никакъв заек :exclaim:
Замазката и аз бих ползвала за пиле ;D

Drago

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 870
Re: Ястия с месо 2
« Отговор #44 -: 30 Декември 2010, 22:02:12 »
И аз веднага се сетих за винско, но явно не съм бил единствен!  ;D

Хайде наздраве!

Като го гледам всичко си има и нищо друго не иска.  :smile1:

 


* Търсене



* Говорилня

Refresh History
  • vladofidera: Търся рецепта за гланциране на месото след изпичането му на скара или фурна
    18 Ноември 2017, 16:32:42
  • vladofidera: Здравейте
    18 Ноември 2017, 16:31:10
  • MilkaA40: MilkaA40
    06 Август 2017, 01:51:27
  • pavlova321: люти чушки
    01 Август 2017, 18:42:54
  • valet: Пилаф ориз с фиде
    06 Юли 2017, 15:19:48
  • hristiana:): Някой има ли грил тиган на Брабантия и доволен ли е съответно?
    03 Юни 2017, 19:05:27
  • Kary: Някой използвал ли е мултикукър кинг
    26 Ноември 2016, 16:40:11
  • fanita: пост
    14 Ноември 2016, 18:55:13
  • petty: Аз така и не разбрах какво точно стана :( Наистина бяха добри времена, вдъхновявах се от тук, научих много неща...
    28 Октомври 2016, 13:24:08
  • radost.1955: ами то сайт няма,не съществува.добре,че останаха рецептите.аз също влизам само да потърся някоя,беше времето,когато се пълнеха страниците за отрицателно време.
    26 Октомври 2016, 17:54:17
  • petty: Имам чувството, че някой нарочно пуска от време на време по някой друг постинг, защото трябва да има, макар да са напълно безсмислени, само за пълнеж
    26 Октомври 2016, 10:24:12
  • petty: И аз така. Добре, че поне нещата от преди си стоят... има много ценни рецепти
    26 Октомври 2016, 10:21:28
  • ROSPOP: какво става със сайта? влизам от време на време и се отчайвам - какви са тия глупости, къде са предишните прекрасни статии и коментари, това е сайт аз готвене и храна в края на краищата!
    24 Октомври 2016, 11:49:51
  • val_di16: джолан
    21 Октомври 2016, 15:58:22
  • galka56: тиквеник
    13 Октомври 2016, 18:26:18
  • boriana _grigorova: Здравейте.Имам мултикукър 50 на Делимо. Някой правил ли е някакво лесно ястие , тъй като на мен са ми сложни малко рецептите
    07 Март 2016, 12:58:38
  • boriana _grigorova: Здравейте
    07 Март 2016, 12:56:47
  • Petka :-): как мога да изтря профила си от тази сраница
    07 Март 2016, 06:16:00
  • CVETETO3101: >:(глупости, глупости, глупости са публикациите напоследък. Пълно е с боклуци!!!
    20 Февруари 2016, 21:21:47
  • scorpia: Браво! И този прекрасен сайт ли съсипаха "умни" собственици!?
    01 Януари 2016, 12:26:48
  • GolemDZVER: Валя, може и да ти липсвам, но няма да се върна във форума. Блогът ми е активен - всичмко е там и може да констактуваме както желаеш.А инамче тука стават срамоти - виж за 10 дни пет поста от токущо регистрирани и все за дивотии и нищо съществено. Боли ме сърцето, но тези от Санома излезнаха пълни лаици ... Можехме да им носим дивиденти с хъса, който бяхме вложили в този форум. Отговарям, защото се чуствам длъжен да уважа мнението е .... без знамчение, че е на този скапан сайт
    30 Декември 2015, 18:14:59
  • stplam: Хляб
    26 Декември 2015, 15:52:26
  • Valentina Petrova: и все пак стават чудеса,по Коледа,Golem DZVER ЛИПСВАТ МИ ТВОИТЕ ПУБЛИКАЦИИ
    13 Декември 2015, 11:48:46
  • petty: Жалко :( И все пак не разбирам какво пречи да си споделяме рецепти. Аз не съм много в час с това какво се случва. Сега влизам да потърся рецепта за коледни сладки... добре, че поне старите рецепти си стоят.
    11 Декември 2015, 12:39:22
  • GolemDZVER: права си - направо си умря .... във форума за 6 дни само една публикация. Голям смях. А моите бяха по 5 дневно
    07 Декември 2015, 19:23:47
  • Valentina Petrova: май сайта умря
    05 Декември 2015, 00:01:32
  • Снежка: Май от промените в сайта, по рядко пишем
    30 Ноември 2015, 10:55:12
  • Снежка: Момичета, тази година няма ли да се разменят подаръци?
    30 Ноември 2015, 09:47:43
  • Valentina Petrova: ехооооооо,приятели къде сте,сняг ли ви засипа
    28 Ноември 2015, 14:29:00
  • Bubi4ka: Fate, определено не бих била чак такава оптимистка...
    14 Ноември 2015, 14:43:37

* Последното от форума

Re: Онлайн пазаруване от tomislava
[10 Декември 2017, 12:58:31 ]


Онлайн пазаруване от cvetozara123
[09 Декември 2017, 23:42:24 ]


Re: С какво пържите храната? от cvetozara123
[08 Декември 2017, 16:21:25 ]


С какво пържите храната? от tomislava
[06 Декември 2017, 01:07:15 ]


Re: Магазин за обувки от jeneta
[30 Ноември 2017, 10:21:55 ]


Re: Предколедна почивка от tomislava
[30 Ноември 2017, 10:18:11 ]


Кредит от кеш кредит? от tomislava
[30 Ноември 2017, 10:07:15 ]


Коледни формички от tomislava
[30 Ноември 2017, 10:05:44 ]


Re: Магазин за обувки от tomislava
[29 Ноември 2017, 21:59:28 ]


Re: Предколедна почивка от cvetozara123
[29 Ноември 2017, 21:32:36 ]


Re: Заместител на вредни храни от cvetozara123
[29 Ноември 2017, 18:17:00 ]


Re: Бърз кредит за ремонт на кухнята от cvetozara123
[29 Ноември 2017, 18:10:06 ]


Търся рецепта от vladofidera
[29 Ноември 2017, 14:25:30 ]


Предколедна почивка от tomislava
[28 Ноември 2017, 23:47:58 ]


Re: Бърз кредит за ремонт на кухнята от tomislava
[28 Ноември 2017, 22:24:17 ]


Re: Заместител на вредни храни от tomislava
[27 Ноември 2017, 23:49:58 ]


Re: Бърз кредит за ремонт на кухнята от cvetozara123
[26 Ноември 2017, 17:21:03 ]


Бърз кредит за ремонт на кухнята от tomislava
[26 Ноември 2017, 00:16:24 ]


Re: Сервиз за таблети? от tomislava
[23 Ноември 2017, 21:53:35 ]


Re: Сервиз за таблети? от cvetozara123
[23 Ноември 2017, 15:12:19 ]