Автор Тема: Записки от кухнята на Емили II  (Прочетена 100659 пъти)

Emili

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2069
  • Еми
Re: Записки от кухнята на Емили II
« Отговор #30 -: 17 Декември 2009, 21:31:05 »
Зимна супа топчета

250 гр. кайма
400 гр. стерилизирани домати на кубчета
3 картофа
1 морков
праз лук – 20 см.
2 кубчета зеленчуков бульон
3 с.л. олио
1 ч.л. вегета
1 ч.л. захар
ронена чубрица
брашно
фиде




  • Почистените картофи и моркови нарязваме на кубчета, а празът на колелца.
  • Бульонът разреждаме в 500 мл. гореща вода.
  • Загряваме олиото в тенджера и слагаме първо морковите, а след това и празът.
  • Като се позапържат, наливаме доматите и поръсваме с вегетата и захарта.
  • Разбъркваме, слагаме картофите и наливаме бульонът.
  • Доливаме още около 1,5 л. гореща вода и оставяме супата да се готви  на умерен огън.
  • От каймата оформяме топчета и ги овалваме в брашно.
  • Когато картофите са почти готови, пускаме топчетата в супата.
  • Десетина минути преди да свалим супата от огъня, слагаме фидето и доваряваме.
  • Накрая наръсваме с ронена чубрица.




Emili

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2069
  • Еми
Re: Записки от кухнята на Емили II
« Отговор #31 -: 17 Декември 2009, 23:03:03 »
Бобеница





сварен бял фасул
лютеница
доматено пюре
праз
олио
сол
захар



  • Празият лук се нарязва на по-дребно и се претрива леко със сол.
  • Прибавяме бобът, малко захар и олио и хубаво разбъркваме.
  • Постепенно, добавяме на супени лъжици лютеница и доматено пюре.
  • Важно е съотношението лютеница към дом. пюре да 4:1, т.е. всяка пета лъжица е пюре.


Количествата са според вкуса, като това на захарта, специално, зависи от вкуса на пюрето и лютеницата. В зависимост от предпочитаните марки, някои са повече, или по-малко сладки или кисели.
Ако намерите или имате скътан /замаразен/ пресен чесън, може да добавите и него.
Много вкусна става и със сирене.

Бобеницата е по-скоро мезе, но за такива като мен - не пиещи, си е направо за наяждане.
« Последна редакция: 17 Декември 2009, 23:14:42 от Emili »

vesela

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 8912
  • Ах, морето...
Re: Записки от кухнята на Емили II
« Отговор #32 -: 18 Декември 2009, 17:14:15 »
Да прияде ми се и от двете :thumbup:

Бобеницата е по-скоро мезе, но за такива като мен - не пиещи, си е направо за наяждане.
и ...Емка ние стеб ще се окажем май доста еднаквомислещи :swoon:

Emili

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2069
  • Еми
Re: Записки от кухнята на Емили II
« Отговор #33 -: 19 Декември 2009, 17:22:19 »
Ами, Весе........май така ще се окаже  ;D


Emili

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2069
  • Еми
Re: Записки от кухнята на Емили II
« Отговор #34 -: 19 Декември 2009, 17:32:22 »
Баница с кисело зеле /Зелник/

Много бърза и вкусна, не за мързеливци,а такива като мен - страдащи от липса на време. ;D

400 гр. кори за баница
около 400 гр. кисело зеле
2-3 с.л. мас
мазнина за намазване на тавата



  • Киселото зеле се нарязва на ситно и се задушава 30-40 минути в разтопената мас.
  • Вземат се по 2 кори за баница и в тях се разпределя от плънката.
  • Завиват се на руло и се подреждат в намазнена  тава.
  • Отгоре се наръсва с малко мазнинка и хладка водичка.
  • Баницата се пече в предварително загрята фурна, докато се зачерви отгоре.
  • Вече готова се напръсква с вода и се завива с кърпа.Оставя се да се задуши 15-тина минути.

* по желание, като се задуши, зелето може да се поръси и с червен пипер.




Emili

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2069
  • Еми
Re: Записки от кухнята на Емили II
« Отговор #35 -: 19 Декември 2009, 21:11:53 »
Питка- гювече



4 питки
100-150 гр. Пушени гърди / шунка, кренвирш, филе или от всичко по-малко/
4-5 печени пиперки
1 гл. Кромид лук
4 яйца
2 с.л. олио


  • Колбасите, пиперките и лукът нарязваме на ситно.
  • Отрязваме на питките капаче и внимателно ги издълбаваме.
  • В тиган нагорещяваме олиото и слагаме лукът да се пържи.
  • Като омекне, добавяме колбасите и пиперките.
  • Разбъркваме и оставяме да се пържи на умерен огън 6-7 минути.
  • Напълваме питките с готовата плънка и чукваме отгоре по едно яйце.
  • Печем в предварително загрята на 180 градуса фурна, докато се стегне яйцето.

* Разбира се питката-гювече може да запече и без яйце, а и има толкова много варианти за пълнеж – със сирене, кашкавал, домати и т.н.


Пожелавам Ви добър апетит!
     



Capricce

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 540
  • Нужни са... малко положително отношение и кураж!!!
Re: Записки от кухнята на Емили II
« Отговор #36 -: 20 Декември 2009, 03:56:05 »
Еми, това е много интересно предложение. :smile1:
Звучи много вкусно  :thumbup: Със сигурност ще се хареса у нас
  :flower:

Emili

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2069
  • Еми
Re: Записки от кухнята на Емили II
« Отговор #37 -: 20 Декември 2009, 10:54:45 »
Благодаря,Capricce. Ще се радвам да споделиш впечатления. :air_kiss:

Emili

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2069
  • Еми
Re: Записки от кухнята на Емили II
« Отговор #38 -: 07 Януари 2010, 00:11:17 »
Желирано мезе / пача по нашенски/

свински крачета и ушета
кисели краставички
червена маринована капия
мариновани моркови / или полусварени/
чесън
едро смлян лют пипер
вегета



  • Крачетата и ушетата се измиват и почистват добре, и се опърлят леко.
  • Варят се в подсолена вода, докато започнат да се разпадат от кокълчетата.
  • Вече готови, след като се отстранят кокълчетата, крачетата и ушетата се нарязват.
  • Слагат се в касерола или тиган, добавят се 2-3* черпака прецеден бульон и вегета.
  • Загрява се на умерен огън. Като закъкри, се добавят и останалите продукти, дребно нарязани.
  • Разбърква се и се оставя така още около 5 минути.Сваля се от огъня, подправя се с пипера и се разбърква.
  • Прехвърля се в правоъгълен съд**  и се оставя да  стегне, първо на стайна температура, а после и в хладилника.


* Зависи от големината на черпака, не трябва да е много рядко, а по-гъстичко.
**Аз използвах продълговата форма от алуминиево фолио, за еднократна употреба, но може и всякакъв друг, какъвто имате или празна и измита кутия от натурален сок. Може и обикновен найлонов плик, като му придадете форма, след като се охлади.


Emili

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2069
  • Еми
Re: Записки от кухнята на Емили II
« Отговор #39 -: 21 Януари 2010, 22:25:45 »
Супа от воденички

300-400 гр. воденички
3 картофа
2 моркова
2-3 печени пиперки
5 с.л. ориз
50 мл. прясно мляко
1 жълтък
2-3 с.л. олио
1 ч.л. вегета
зеленчуков бульон



 • Почистените и добре измити воденички сваряваме в подсолена вода.
 • Готовите воденички нарязваме на парчета.
 • Обелените картофи и моркови нарязваме на не много едри кубчета.
 • Загряваме олиото и слагаме вътре морковите и дребно нарязаните пиперки.
 • Запържваме за около 2-3 минути и слагаме измития ориз.
 • Разбъркваме и продължаваме да пържим, докато оризът стане стъклен.
 • Добавяме картофите и воденичките, и подправяме с вегетата.
 • Заливаме с 1 -1,5 л. горещ зеленчуков бульон / може и от кубче/.
 • Оставяме супата да се готви на умерен огън, докато се сварят оризът и зеленчуците.
 • Жълтъкът разбиваме с прясното мляко.
 • Сваляме готова супа от огъня и я застройваме с жълтъкът и млякото.

Emili

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2069
  • Еми
Re: Записки от кухнята на Емили II
« Отговор #40 -: 21 Януари 2010, 22:29:12 »
Туршия от зелени домати

4 кг. зелени домати
1 ч.ч. сол
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. оцет
1 ч.ч. олио
1 гл. чесън
3-4 връзки копър



 • Доматите нарязваме на парчета и наръсваме със солта и захарта.
 • Объркваме ги и ги оставяме да престоят така 2 часа.
 • Приготвяме марината от олиото, оцета и нарязаните чесън и копър.
 • Отцеждаме добре доматите, а отделилата се от тях течност – изхвърляме.
 • Слагаме доматите в маринатата, разбъркваме и ги пълним в буркани.
 • Стерилизираме ги 5 минути.

elimm

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1017
Re: Записки от кухнята на Емили II
« Отговор #41 -: 23 Януари 2010, 18:27:06 »
Емили, днес приготвих Сметаново пиле "Три". На всички в къщи много се хареса и определено влиза в графа любими. Въпреки че една от подправките си я спестих защото я нямах/сумак/, пак се получи добре. Благодаря ти.
:thankyou:

Emili

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2069
  • Еми
Re: Записки от кухнята на Емили II
« Отговор #42 -: 28 Януари 2010, 19:11:51 »
Еlimm, изглежда чудесно :thumbup:

Радвам се, че Ви е допаднало пиленцето. Благодаря за доверието. :air_kiss:

Emili

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2069
  • Еми
Re: Записки от кухнята на Емили II
« Отговор #43 -: 31 Януари 2010, 15:29:59 »
Картофена салата „Бобс”

600 гр. картофи
1 кренвирш
1 гл. бял воден лук
3 ск. чесън
Олио, оцет и сол



  • Картофите се сваряват в подсолена вода и се оставят да изстинат.
  • Обелват се и се нарязват на парчета.
  • Лукът се нарязва и се претрива със сол.
  • Чесънът се нарязва на ситно, а кренвиршът на колелца.
  • Смесваме картофите с лука, чесъна и кренвирша.
  • Подправяме с олио, оцет и сол на вкус и разбъркваме добре.
  • Оставяме да „почива” 15-тина мин. и да се смесят вкусовете и сервираме.



Yoli

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3451
Re: Записки от кухнята на Емили II
« Отговор #44 -: 26 Март 2010, 20:22:46 »
Емчеееееееееее ....  :yahoo: :yahoo: :yahoo: , познай какво е  това. .... Нещо много,много ,много любимо. Сега Пепи ще ми завиди.  ;D


 


* Търсене



* Говорилня

Refresh History
  • vladofidera: Търся рецепта за гланциране на месото след изпичането му на скара или фурна
    18 Ноември 2017, 16:32:42
  • vladofidera: Здравейте
    18 Ноември 2017, 16:31:10
  • MilkaA40: MilkaA40
    06 Август 2017, 01:51:27
  • pavlova321: люти чушки
    01 Август 2017, 18:42:54
  • valet: Пилаф ориз с фиде
    06 Юли 2017, 15:19:48
  • hristiana:): Някой има ли грил тиган на Брабантия и доволен ли е съответно?
    03 Юни 2017, 19:05:27
  • Kary: Някой използвал ли е мултикукър кинг
    26 Ноември 2016, 16:40:11
  • fanita: пост
    14 Ноември 2016, 18:55:13
  • petty: Аз така и не разбрах какво точно стана :( Наистина бяха добри времена, вдъхновявах се от тук, научих много неща...
    28 Октомври 2016, 13:24:08
  • radost.1955: ами то сайт няма,не съществува.добре,че останаха рецептите.аз също влизам само да потърся някоя,беше времето,когато се пълнеха страниците за отрицателно време.
    26 Октомври 2016, 17:54:17
  • petty: Имам чувството, че някой нарочно пуска от време на време по някой друг постинг, защото трябва да има, макар да са напълно безсмислени, само за пълнеж
    26 Октомври 2016, 10:24:12
  • petty: И аз така. Добре, че поне нещата от преди си стоят... има много ценни рецепти
    26 Октомври 2016, 10:21:28
  • ROSPOP: какво става със сайта? влизам от време на време и се отчайвам - какви са тия глупости, къде са предишните прекрасни статии и коментари, това е сайт аз готвене и храна в края на краищата!
    24 Октомври 2016, 11:49:51
  • val_di16: джолан
    21 Октомври 2016, 15:58:22
  • galka56: тиквеник
    13 Октомври 2016, 18:26:18
  • boriana _grigorova: Здравейте.Имам мултикукър 50 на Делимо. Някой правил ли е някакво лесно ястие , тъй като на мен са ми сложни малко рецептите
    07 Март 2016, 12:58:38
  • boriana _grigorova: Здравейте
    07 Март 2016, 12:56:47
  • Petka :-): как мога да изтря профила си от тази сраница
    07 Март 2016, 06:16:00
  • CVETETO3101: >:(глупости, глупости, глупости са публикациите напоследък. Пълно е с боклуци!!!
    20 Февруари 2016, 21:21:47
  • scorpia: Браво! И този прекрасен сайт ли съсипаха "умни" собственици!?
    01 Януари 2016, 12:26:48
  • GolemDZVER: Валя, може и да ти липсвам, но няма да се върна във форума. Блогът ми е активен - всичмко е там и може да констактуваме както желаеш.А инамче тука стават срамоти - виж за 10 дни пет поста от токущо регистрирани и все за дивотии и нищо съществено. Боли ме сърцето, но тези от Санома излезнаха пълни лаици ... Можехме да им носим дивиденти с хъса, който бяхме вложили в този форум. Отговарям, защото се чуствам длъжен да уважа мнението е .... без знамчение, че е на този скапан сайт
    30 Декември 2015, 18:14:59
  • stplam: Хляб
    26 Декември 2015, 15:52:26
  • Valentina Petrova: и все пак стават чудеса,по Коледа,Golem DZVER ЛИПСВАТ МИ ТВОИТЕ ПУБЛИКАЦИИ
    13 Декември 2015, 11:48:46
  • petty: Жалко :( И все пак не разбирам какво пречи да си споделяме рецепти. Аз не съм много в час с това какво се случва. Сега влизам да потърся рецепта за коледни сладки... добре, че поне старите рецепти си стоят.
    11 Декември 2015, 12:39:22
  • GolemDZVER: права си - направо си умря .... във форума за 6 дни само една публикация. Голям смях. А моите бяха по 5 дневно
    07 Декември 2015, 19:23:47
  • Valentina Petrova: май сайта умря
    05 Декември 2015, 00:01:32
  • Снежка: Май от промените в сайта, по рядко пишем
    30 Ноември 2015, 10:55:12
  • Снежка: Момичета, тази година няма ли да се разменят подаръци?
    30 Ноември 2015, 09:47:43
  • Valentina Petrova: ехооооооо,приятели къде сте,сняг ли ви засипа
    28 Ноември 2015, 14:29:00
  • Bubi4ka: Fate, определено не бих била чак такава оптимистка...
    14 Ноември 2015, 14:43:37

* Последното от форума

Re: Онлайн пазаруване от tomislava
[10 Декември 2017, 12:58:31 ]


Онлайн пазаруване от cvetozara123
[09 Декември 2017, 23:42:24 ]


Re: С какво пържите храната? от cvetozara123
[08 Декември 2017, 16:21:25 ]


С какво пържите храната? от tomislava
[06 Декември 2017, 01:07:15 ]


Re: Магазин за обувки от jeneta
[30 Ноември 2017, 10:21:55 ]


Re: Предколедна почивка от tomislava
[30 Ноември 2017, 10:18:11 ]


Кредит от кеш кредит? от tomislava
[30 Ноември 2017, 10:07:15 ]


Коледни формички от tomislava
[30 Ноември 2017, 10:05:44 ]


Re: Магазин за обувки от tomislava
[29 Ноември 2017, 21:59:28 ]


Re: Предколедна почивка от cvetozara123
[29 Ноември 2017, 21:32:36 ]


Re: Заместител на вредни храни от cvetozara123
[29 Ноември 2017, 18:17:00 ]


Re: Бърз кредит за ремонт на кухнята от cvetozara123
[29 Ноември 2017, 18:10:06 ]


Търся рецепта от vladofidera
[29 Ноември 2017, 14:25:30 ]


Предколедна почивка от tomislava
[28 Ноември 2017, 23:47:58 ]


Re: Бърз кредит за ремонт на кухнята от tomislava
[28 Ноември 2017, 22:24:17 ]


Re: Заместител на вредни храни от tomislava
[27 Ноември 2017, 23:49:58 ]


Re: Бърз кредит за ремонт на кухнята от cvetozara123
[26 Ноември 2017, 17:21:03 ]


Бърз кредит за ремонт на кухнята от tomislava
[26 Ноември 2017, 00:16:24 ]


Re: Сервиз за таблети? от tomislava
[23 Ноември 2017, 21:53:35 ]


Re: Сервиз за таблети? от cvetozara123
[23 Ноември 2017, 15:12:19 ]