интересно ми е какъв е вкуса със сирене и със сигурност ще пробвам още следващия път като пека
Пирог (Тарта) с боровинки и червено вино
Продукти за пирог с форма d=28см:
за тестото:
160 гр. брашно (това е една чаша от 250 мл с голям връх)
1 жълтък
110 гр. масло
3 пълни с.л. захар (с.л. е с вместимост 15 мл )
щипка сол
1 с.л. ледено студена вода
За пълнежа:
150 мл червено вино
150 мл сок от боровинки (готов. По-наситен ще е вкуса с прясно изцеден сок, ама.....)
200гр. боровинки
1 с.л. сок от лимон
4 с.л. захар
ок. 30 гр. масло
5 яйца
3 ванилии
Пудра захар за поръсване
масло за намазване на формата
Приготвяне:
*Брашното, захарта, солта и омекналото масло се размесват, прибавя се жълтъка и водата.
* Замесва се бързо, колкото да се получи топка тесто, завива в свежо фолио и прибира в хладилник за час.
* Сока от боровинки, виното и лимоновия сок се възвират.
* Почистените и измити боровинки се заливат с врящата смес и затваря съда с капак. Оставят се да престоят 1,5-2ч.
* Охладеното тесто се поставя на хартия за печене (или свежо фолио, но то повече шава Wink) и разточва на кръг с дебелина 3-4 мм. и с големината на формата - в случая 28 см. диаметър. Заедно с хартията се пренася и обръща (захлупва) в намазаната добре с масло форма.
* Притиска се по стените на формата, за да прилепне добре и прибира във фризер или камера за час.
* Яйцата за плънката се разбиват със захарта, прибавя се маслото.
* Ако винената смес е изстинала се подгрява - не да завира отново - и прибавя на малки части, бъркайки, към яйчената смес. Сипват се и ванилиите и разбърква.
* Формата с тестото се изважда от камерата, напълва догоре с пълнежа и поставя в загрята фурна на 170* да се пече. Съжалявам, не засякох време нито веднъж, изчаквах ръбовете на тартата да порозовеят.
* Охлаждат се добре, преди да се извадят от формите и сервират.
* Поръсват се с пудра захар и гарнират smile1 с още боровинки.
Източник: ЖЖ Перла
*** Принципа на тарталетите и тартите е да се изпече първо основата, тестото добре залепнало по формата, поставя се хартия за печене върху него, две-три щепи боб, ориз или просто камъчета за печене - те не позволяват на тестото да се навдига, а се изпича. Следва изваждане на *тежестта*, пълнене и отново печене. Както е било и в оригиналната рецепта в книгата, по която Юля прави рецептата. Това ми е доста времеемко и винаги пека тарталетите наведнъж с плънката. Получава се.
***Първите два пъти ги правих във вид на тарталети - от тази доза тесто излизат 4 бр. с диаметър 9-10 см, но плънката е за още 2 такива. Затова намалих продуктите за плънката и от така посочените излизат такива малки или голяма форма. Всъщност зависи и от височината на формите, това се отнася за тези на снимката, които се виждат.
***Притесняваше ме наличието на вино в плънката - когато пека месо, миризмата се изпарява и се усеща докато се пече. В тези тарталети и тарта никъде не замириса на вино.
***Специфичния мирис на много яйца също го нямаше. Плънката е кремообразна, но добре стегната, не се разтича при разрязване на тарталетите.
***За изваждането на голямата тарта от форма, която не е с разкопчаващи се страници, съвета на Алекс-а, който ще последвам следващ път е
Черешов пай...
!Ако тавичката ви е като моята - не се разглобява - за да можете по лесно да извадите пая от тавата,преди печене вземете хартия за печене, отрежете 2 парчета и сложете във вид на широки ленти,за да станат около 4 слоя.Така сложените ленти ги сложете на кръст в тавичката,под тестото.Лентите трябва да стърчат извън тавата,за да можете после да ги хванете и извадете така пая..
!Ако тавичката ви е като моята - не се разглобява - за да можете по лесно да извадите пая от тавата,преди печене вземете хартия за печене, отрежете 2 парчета и сложете във вид на широки ленти,за да станат около 4 слоя.Така сложените ленти ги сложете на кръст в тавичката,под тестото.Лентите трябва да стърчат извън тавата,за да можете после да ги хванете и извадете така пая..

С благодарност към Ели Драг за превода.

Цитат
.........................
..........................
Пепи, аз съм един супер преводач! Боже, защо съм толкоз гениална!
Това да не пропуснеш да го кажеш на Жоро. Имам чувство, че понякога се съмнява в моята гениалност. Да му се чуди човек защо ли така.
..........................
Пепи, аз съм един супер преводач! Боже, защо съм толкоз гениална!
Това да не пропуснеш да го кажеш на Жоро. Имам чувство, че понякога се съмнява в моята гениалност. Да му се чуди човек защо ли така.

Автор

Активен