Гответе с мен!
Добре дошъл/дошла, Гост. Моля, въведи своето потребителско име или се регистрирай.
31 Юли 2010, 18:18:36

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията

Заглавна СтраницаЗаглавна Страница ПомощПомощ ТърсиТърси КалендарКалендар ВходВход РегистрирайРегистрирай
Гответе с мен! Рецепти Гответе с нас От моята кухня Тема: Храна за канибалите на Пеп-4о - пета поредна « назад напред »
Страници: 1 ... 15 16 [17] Надолу Изпрати темата Изпечатай
Автор Тема: Храна за канибалите на Пеп-4о - пета поредна  (Прочетена 53290 пъти)
« Отговор #240 -: 28 Юли 2010, 14:13:56 »
pep-4o
Шеф - диригент
Гурман
Публикации: 9463
Перде

Дидка, много вкусно изглежда  drinks интересно ми е какъв е вкуса със сирене и със сигурност ще пробвам още следващия път като пека  smile1

Пирог (Тарта) с боровинки и червено вино

Продукти за пирог с форма d=28см:

за тестото:
160 гр. брашно (това е една чаша от 250 мл с голям връх)
1 жълтък
110 гр. масло
3 пълни с.л. захар (с.л. е с вместимост 15 мл )
щипка сол
1 с.л. ледено студена вода

За пълнежа:
150 мл червено вино
150 мл сок от боровинки (готов. По-наситен ще е вкуса с прясно изцеден сок, ама.....)
200гр. боровинки
1 с.л. сок от лимон
4 с.л. захар
ок. 30 гр. масло
5 яйца
3 ванилии

Пудра захар за поръсване
масло за намазване на формата

Приготвяне:
*Брашното, захарта, солта и омекналото масло се размесват, прибавя се жълтъка и водата.
* Замесва се бързо, колкото да се получи топка тесто, завива в свежо фолио и прибира в хладилник за час.
* Сока от боровинки, виното и лимоновия сок се възвират.
* Почистените и измити боровинки се заливат с врящата смес и затваря съда с капак. Оставят се да престоят 1,5-2ч.
* Охладеното тесто се поставя на хартия за печене (или свежо фолио, но то повече шава Wink) и разточва на кръг с дебелина 3-4 мм. и с големината на формата - в случая 28 см. диаметър. Заедно с хартията се пренася и обръща (захлупва) в намазаната добре с масло форма.
* Притиска се по стените на формата, за да прилепне добре и прибира във фризер или камера за час.
* Яйцата за плънката се разбиват със захарта, прибавя се маслото.
* Ако винената смес е изстинала се подгрява - не да завира отново - и прибавя на малки части, бъркайки, към яйчената смес. Сипват се и ванилиите и разбърква.
* Формата с тестото се изважда от камерата, напълва догоре с пълнежа и поставя в загрята фурна на 170* да се пече. Съжалявам, не засякох време нито веднъж, изчаквах ръбовете на тартата да порозовеят.
* Охлаждат се добре, преди да се извадят от формите и сервират.
* Поръсват се с пудра захар и гарнират smile1 с още боровинки.

Източник: ЖЖ Перла

*** Принципа на тарталетите и тартите  е да се изпече първо основата, тестото добре залепнало по формата, поставя се хартия за печене върху него, две-три щепи боб, ориз или просто камъчета за печене - те не позволяват на тестото да се навдига, а се изпича. Следва изваждане на *тежестта*, пълнене и отново печене. Както е било и в оригиналната рецепта в книгата, по която Юля прави рецептата. Това ми е доста времеемко и винаги пека тарталетите наведнъж с плънката. Получава се.
***Първите два пъти ги правих във вид на тарталети - от тази доза тесто излизат 4 бр. с диаметър 9-10 см, но плънката е за още 2 такива. Затова намалих продуктите за плънката и от така посочените излизат такива малки или голяма форма. Всъщност зависи и от височината на формите, това се отнася за тези на снимката, които се виждат.
***Притесняваше ме наличието на вино в плънката - когато пека месо, миризмата се изпарява и се усеща докато се пече. В тези тарталети и тарта никъде не замириса на вино.
***Специфичния мирис на много яйца също го нямаше. Плънката е кремообразна, но добре стегната, не се разтича при разрязване на тарталетите.

***За изваждането на голямата тарта от форма, която не е с разкопчаващи се страници, съвета на Алекс-а, който ще последвам следващ път е
Черешов пай...
!Ако тавичката ви е като моята - не се разглобява - за да можете по лесно да извадите пая от тавата,преди печене вземете хартия за печене, отрежете 2 парчета и сложете във вид на широки ленти,за да станат около 4 слоя.Така сложените ленти ги сложете на кръст в тавичката,под тестото.Лентите трябва да стърчат извън тавата,за да можете после да ги хванете и извадете така пая..

С благодарност към Ели Драг за  превода.  air_kiss
Цитат
.........................
..........................
Пепи, аз съм един супер преводач! Боже, защо съм толкоз гениална!
Това да не пропуснеш да го кажеш на Жоро. Имам чувство, че понякога се съмнява в моята гениалност. Да му се чуди човек защо ли така.

* Picture 008.jpg (62.62 KB, 475x563 - видяно 860 пъти.)
« Последна редакция: 30 Юли 2010, 15:29:57 от pep-4o » Активен

“Най-празният от нашите дни е този, в който не сме се засмели нито веднъж” - Чудомир

Храна за мойте канибали
Страници: 1 ... 15 16 [17] Нагоре Изпрати темата Изпечатай 
Гответе с мен! Рецепти Гответе с нас От моята кухня Тема: Храна за канибалите на Пеп-4о - пета поредна « назад напред »
Отиди на:  

БГ Мамма   Powered by SMF 1.1.11 | SMF © 2006, Simple Machines LLC Moreto.net - Сайтът на Варна   Нахрани.com
BlackBoard Studio