Автор Тема: Между триъгълника и тигана – в офиса на Елидраг  (Прочетена 216681 пъти)

elidrag

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2601
Re: Между триъгълника и тигана – в офиса на Елидраг
« Отговор #225 -: 28 Ноември 2012, 19:13:50 »
Пепи, ама много си бърза.
Да беше дошла, щеше да опиташ салатата. Или по-точно до си я разделиш с младежа.  :girl_haha:

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17245
Re: Между триъгълника и тигана – в офиса на Елидраг
« Отговор #226 -: 28 Ноември 2012, 19:27:01 »
ама аз дойдох  :beee:  но ти не сподели каква салата точно е.
Пък и нали предния ден си бях отяла на майонези  :innocent:
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

elidrag

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2601
Re: Между триъгълника и тигана – в офиса на Елидраг
« Отговор #227 -: 28 Ноември 2012, 19:37:47 »
Хи-хи. Ами ти като беше в София, аз още не бях решила да я правя. И забележи, че е с майонеза "Краси". Като не е такава, интересно как ли ще стане.  :girl_haha:

bordovsky

  • динозавър
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 5415
Re: Между триъгълника и тигана – в офиса на Елидраг
« Отговор #228 -: 29 Ноември 2012, 09:08:12 »
Салата,салата, ала пие много ракия без напиване. :yahoo: Аз не съм баш специалист в тази област, но Васко ще одобри, сигурен съм. :thumbup:

elidrag

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2601
Re: Между триъгълника и тигана – в офиса на Елидраг
« Отговор #229 -: 19 Февруари 2013, 00:37:56 »
Салата от краставици в японски стил



Продукти:
1 голяма краставица
около 150 гр. кълнове от китайско зелено бобче (малка кутийка кълнове)
2 стръка пресен лук
3 стръка копър
3 стръка магданоз
1 супена лъжица горчица
2 супени лъжици оризов оцет (ябълков оцет)
2 супени лъжици зехтин
2 супени лъжици бяло вино
соев сос на вкус
сол, ако има нужда

Приготвяне:
Краставицата се измива добре и се накисва във вода за около 15-20 минути. Така се възвръща свежестта й. Нарязва се на пръчици.
Пресният лук се нарязва на малки парченца.
В купа краставицата се смесва с кълновете, лука и нарязаните свежи подправки.
Приготвя се заливка от горчицата, оризовия оцет, зехтина и бялото вино.
Заливат се зеленчуците.
Салатата се подправя със соев сос на вкус.
При нужда се посолява леко с готварска сол.

Това е една много приятна салата, в която присъстват хрупкави кълнове и  свежа краставица.

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17245
Re: Между триъгълника и тигана – в офиса на Елидраг
« Отговор #230 -: 19 Февруари 2013, 00:57:39 »
извинете, госпожА, кълновете вие ли си ги отглеждате, или си купувате готови  :wink1:
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

elidrag

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2601
Пепи, извини ме. Не съм видяла, че си писала коментар.
Кълновете, разбира се, купувам готови. Хич не съм толкова способна, а и нямам търпение, че да си ги приготвям сама.
Е, отговарям ти "само" с 14 дни закъснение. Определено това се вмества в задължителния едномесечен срок (стар бюрократ съм аз).  :girl_haha:

vesela

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 8912
  • Ах, морето...
Хи, Ели, вчера си купих от Лидл едни кълнове от някакъв странен боб, без ясната идея какво ще ги правя, де ;D, тъй че идеята ти ми идва добре, нямам краставица, но ще купя :thumbup:
И айде молА ти се сега оризов оцет, ти съвсем по японски я подкара, знам си аз кой е виновника -  детето Кирчо (чудя се докога ли ще го наричаме дете ;D)
« Последна редакция: 03 Март 2013, 17:03:45 от vesela »

elidrag

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2601
Весе, като няма оризов оцет, ще наречем нашенския оризов. И той си достатъчно хубав.
Понякога се чудя как ме трае Кирил да го наричам все още "детето".  ;D
Приятна вечер ти желая.

t_ilieva

  • Безнадеждна оптимистка
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2259
  • Ако искаш да бъдеш богат цял живот-отглеждай деца!
Хи, Ели, вчера си купих от Лидл едни кълнове от някакъв странен боб, без ясната идея какво ще ги правя, де....
Веси, къде стоят кълновете в Лидл?

elidrag

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2601
Супа от тиквички, картофи, левурда и сварени яйца



Продукти:
за 4 порции

1 голяма тиквичка
1 голям картоф или 2 по-малки
2 супени лъжици зехтин
1 връзка пресен лук
1 връзка копър
1/2 връзка левурда
2 сварени яйца
сол и черен пипер на вкус
1.500 л вода

Приготвяне:
Картофите и тиквичките се почистват и се нарязват на дребни кубчета.
Пресният лук се почиства и нарязва на парченца.
Сипва се водата в тенджера и се слага да заври. Посолява се.
Добавя се мазнината и нарязаните зеленчуци.
Когато са омекнали супата се подправя с черен пипер и още сол, ако е необходимо.
Копъра и левурдата се нарязват ситно, добавят се към готовата супа.
Тенджерата се отстранява от котлона, похлупва се и се оставя около 5 минути, за да пуснат подправките ароматите си.
Супата се сервира с нарязани сварени яйца.
По желание може да се добави и кисело мляко.


elidrag

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2601
Мусака с кайма, спанак и гъби



Продукти:
за 2-3 порции

За мусаката:
200 гр. телешка или агнешка кайма
300 гр. почистен спанак
250 гр. сурови гъби (култивирана печурка)
3 супени лъжици зехтин за готвене и още малко за намазване на дъното и стените на съда, в който ще се пече
4 супени лъжици соев сос
1 връзка пресен лук
1 връзка магданоз
сол и черен пипер на вкус

За заливката:
2 яйца
2-3 супени лъжици прясно мляко
40 гр. настърган пармезан или друг вид кашкавал

Приготвяне:
Каймата с 50 мл топла вода и 1 супена лъжица мазнина се задушава, като се намачква с преса за картофено пюре. Така става много лесно на трохи.
Добавя се половин връзка пресен лук, ситно нарязан.
Задушава се за около 5 минути под капак.
Добавят се 2 супени лъжици соев сос, нарязана половин връзка магданоз и черен пипер.
Ако има нужда се добавя още малко сол.
Сместа се разстила се в съд с диаметър 24 см, като дъното и стените му са намазани с малко мазнина.



Гъбите се почистват и нарязват на филийки.
Задушават се в 1 супена лъжица мазнина.
Подправят се с 2 супени лъжици соев сос и черен пипер.
Разстилат се като втори пласт върху каймата.



Спанакът се измива, нарязва и се задушава под капак с 1 супена лъжица мазнина.
Добавят се останалите половин връзка пресен лук и магданоз, също нарязани.
Подправя се с малко сол и черен пипер.
Разстила се върху гъбите като трети пласт.




Всичко се залива с още 50 мл топла вода.
Пече се под фолио или капак във фурна, нагрята до 200 градуса Целзий при включен вентилатор до получаване на лек загар. Не трябва да е пресушена.

Яйцата и прясното мляко се разбиват.
Поливката се излива върху изпечената топла мусака.
Съдът се връща отново във фурната и се пече при температура приблизително 175 градуса Целзий, докато поливката стане златиста.
Поръсва се с настъргания пармезан или кашкавал. Отново се запича до златисто.

Преди сервиране мусаката се оставя леко да се охлади.
По желание може да се консумира с кисело мляко.



elidrag

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2601
Пролетни картофи с ориз



Дойде пролетта, появиха се младите картофки и сега е момента да представя тази рецепта.
Мисля, че всеки я знае. Но това ястие е гарантирано най-вкусно с много пресен лук и дребни пресни картофки.

Продукти:
за 4 порции

1 кг дребни пресни картофи
3-4 супени лъжици олио (зехтин)
приблизително 500 мл топла вода
1 връзка пресен лук 
3 – 4 настъргани домата или 1/2 буркан консервирани
1 малка кафена чашка ориз
1 китка магданоз
1 китка копър
сол и черен пипер на вкус

Приготовяне:

Подбират се пресни картофи с еднаква големина.
Запържват се в мазнината, докато станат златисти. Посоляват се.
Налива се топлата вода и се добавя нарязаният пресен лук.
След като ястието заври се намалява степента на загряване на котлона. Оставя се ястието да къкри.
Когато картофите са почти омекнали се прибавят доматите и оризът (почистен и измит).
Готовото ястие се поръсва с черен пипер. Ако има нужда се добавя още сол.
Когато и оризът е омекнал се добавят и нарязаните копър и магданоз.
Тенджерата се похлупва плътно и се оставя за около 10 минути, за да се усвои миризмата на подправката.
Картофите с ориз се консумират охладени.

По желание във водата може да се сложи 1 кубче зеленчуков бульон, но тогава се намалява количеството сол.
Ако харесвате по-рядка яхнийка увеличавате количеството на топлата вода.

elidrag

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2601
Re: Между триъгълника и тигана – в офиса на Елидраг
« Отговор #238 -: 12 Ноември 2013, 19:21:35 »
Супа от запечен карфиол, праз и гъби



Продукти:
1/2 малка глава карфиол, накъсана на розички
2 супени лъжици олио (зехтин)
2 супени лъжици масло
Бялата част на 1 стрък праз, тънко нарязана
2 скилидки чесън, ситно нарязани
250 гр. гъби по избор
1 чаша прясно мляко или готварска сметана
Няколко стръка прясна мащерка, ситно нарязана или 1 чаена лъжичка суха
100 мл сухо бяло вино
1 1/2 л зеленчуков бульон
Сол и черен пипер на вкус

Приготвяне:
Розичките карфиол се поръсват с олио, сол и черен пипер. Подреждат се в тавичка на един пласт и се и се запичат за около 15-20 минути при 200 градуса Целзий, докато станат бледо кафяви.
2 супени лъжици масло се загряват в тенджера. Празът се сотира за около 5 минути докато омекне.
Прибавят се нарязаните скилидки чесън и се разбъркват.
Добавят се гъбите, нарязани на филийки и  мащерката. Отново се разбърква и се оставят всички зеленчуци да омекнат. Когато са готови, мазнината се деглазира с бялото вино.
Сипва се бульонът при омекналите зеленчуци и се прибавя запеченият карфиол.
Щом супата заври се намалява топлината на котлона и се оставя да къкри около 30 минути.
Когато е готова се подправя със сол и черен пипер на вкус.
По желание зеленчуците може да се пюрират, докато се достигне желаната гъстота.
Добавя се прясното мляко или сметаната и тенджерата се поставя отново на котлона, за да поври супата за съвсем кратко време.
Супата може да се сервира с кубчета синьо сирене или пармезанови крутони.

Адаптирано от блога closetcooking.com

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17245
Re: Между триъгълника и тигана – в офиса на Елидраг
« Отговор #239 -: 12 Ноември 2013, 19:23:24 »
оууу от Кевин аспарагуса  :thumbup: учудвам се как няма аспержи вътре  ;D
Хубава супа, Ели, като ти дойда на гости може да хапна една  :innocent:
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

 


* Търсене



* Говорилня

Refresh History
  • MilkaA40: MilkaA40
    06 Август 2017, 01:51:27
  • pavlova321: люти чушки
    01 Август 2017, 18:42:54
  • valet: Пилаф ориз с фиде
    06 Юли 2017, 15:19:48
  • hristiana:): Някой има ли грил тиган на Брабантия и доволен ли е съответно?
    03 Юни 2017, 19:05:27
  • Kary: Някой използвал ли е мултикукър кинг
    26 Ноември 2016, 16:40:11
  • fanita: пост
    14 Ноември 2016, 18:55:13
  • petty: Аз така и не разбрах какво точно стана :( Наистина бяха добри времена, вдъхновявах се от тук, научих много неща...
    28 Октомври 2016, 13:24:08
  • radost.1955: ами то сайт няма,не съществува.добре,че останаха рецептите.аз също влизам само да потърся някоя,беше времето,когато се пълнеха страниците за отрицателно време.
    26 Октомври 2016, 17:54:17
  • petty: Имам чувството, че някой нарочно пуска от време на време по някой друг постинг, защото трябва да има, макар да са напълно безсмислени, само за пълнеж
    26 Октомври 2016, 10:24:12
  • petty: И аз така. Добре, че поне нещата от преди си стоят... има много ценни рецепти
    26 Октомври 2016, 10:21:28
  • ROSPOP: какво става със сайта? влизам от време на време и се отчайвам - какви са тия глупости, къде са предишните прекрасни статии и коментари, това е сайт аз готвене и храна в края на краищата!
    24 Октомври 2016, 11:49:51
  • val_di16: джолан
    21 Октомври 2016, 15:58:22
  • galka56: тиквеник
    13 Октомври 2016, 18:26:18
  • boriana _grigorova: Здравейте.Имам мултикукър 50 на Делимо. Някой правил ли е някакво лесно ястие , тъй като на мен са ми сложни малко рецептите
    07 Март 2016, 12:58:38
  • boriana _grigorova: Здравейте
    07 Март 2016, 12:56:47
  • Petka :-): как мога да изтря профила си от тази сраница
    07 Март 2016, 06:16:00
  • CVETETO3101: >:(глупости, глупости, глупости са публикациите напоследък. Пълно е с боклуци!!!
    20 Февруари 2016, 21:21:47
  • scorpia: Браво! И този прекрасен сайт ли съсипаха "умни" собственици!?
    01 Януари 2016, 12:26:48
  • GolemDZVER: Валя, може и да ти липсвам, но няма да се върна във форума. Блогът ми е активен - всичмко е там и може да констактуваме както желаеш.А инамче тука стават срамоти - виж за 10 дни пет поста от токущо регистрирани и все за дивотии и нищо съществено. Боли ме сърцето, но тези от Санома излезнаха пълни лаици ... Можехме да им носим дивиденти с хъса, който бяхме вложили в този форум. Отговарям, защото се чуствам длъжен да уважа мнението е .... без знамчение, че е на този скапан сайт
    30 Декември 2015, 18:14:59
  • stplam: Хляб
    26 Декември 2015, 15:52:26
  • Valentina Petrova: и все пак стават чудеса,по Коледа,Golem DZVER ЛИПСВАТ МИ ТВОИТЕ ПУБЛИКАЦИИ
    13 Декември 2015, 11:48:46
  • petty: Жалко :( И все пак не разбирам какво пречи да си споделяме рецепти. Аз не съм много в час с това какво се случва. Сега влизам да потърся рецепта за коледни сладки... добре, че поне старите рецепти си стоят.
    11 Декември 2015, 12:39:22
  • GolemDZVER: права си - направо си умря .... във форума за 6 дни само една публикация. Голям смях. А моите бяха по 5 дневно
    07 Декември 2015, 19:23:47
  • Valentina Petrova: май сайта умря
    05 Декември 2015, 00:01:32
  • Снежка: Май от промените в сайта, по рядко пишем
    30 Ноември 2015, 10:55:12
  • Снежка: Момичета, тази година няма ли да се разменят подаръци?
    30 Ноември 2015, 09:47:43
  • Valentina Petrova: ехооооооо,приятели къде сте,сняг ли ви засипа
    28 Ноември 2015, 14:29:00
  • Bubi4ka: Fate, определено не бих била чак такава оптимистка...
    14 Ноември 2015, 14:43:37
  • FATE: Имах предвид готварската част от форума. Другата съм я прескачала, уви, за това и не съм в крак с новостите. За съжаление откривам, че новите шефове не се справят добре и всичко се забатачва май, май...Оптимистично очаквам нещата да се подобрят !!!
    14 Ноември 2015, 00:32:28
  • pep-4o: Явно не всичко четеш, Фейт :)
    13 Ноември 2015, 11:45:31

* Последното от форума

Re: Сръбски ресторант от tomislava
[Днес в 14:19:16]


Сръбски ресторант от cvetozara123
[16 Октомври 2017, 22:06:47 ]


Бонбони Лакта от ohoboho
[07 Октомври 2017, 04:25:33 ]


Re: От величието на Рила до спокойствието на Родопите.... от cvetozara123
[28 Септември 2017, 22:20:03 ]


Re: Ремонт от cvetozara123
[28 Септември 2017, 11:21:50 ]


Re: GPS устройство диверсант? от tomislava
[27 Септември 2017, 22:17:57 ]


Re: Дрехи втора употреба от tomislava
[24 Септември 2017, 17:26:02 ]


Re: От величието на Рила до спокойствието на Родопите.... от tomislava
[23 Септември 2017, 09:17:08 ]


Re: От величието на Рила до спокойствието на Родопите.... от cvetozara123
[22 Септември 2017, 09:38:40 ]


Re: Дрехи втора употреба от cvetozara123
[22 Септември 2017, 09:36:01 ]


Дрехи втора употреба от tomislava
[21 Септември 2017, 10:45:59 ]


Re: Мнението Ви за чушкопека от tomislava
[19 Септември 2017, 08:37:01 ]


Re: Бебешка количка за близначета? от cvetozara123
[19 Септември 2017, 08:12:01 ]


Бебешка количка за близначета? от tomislava
[18 Септември 2017, 17:34:34 ]


Re: Ремонт от tomislava
[16 Септември 2017, 18:54:01 ]


Ремонт от cvetozara123
[15 Септември 2017, 19:17:01 ]


GPS устройство диверсант? от cvetozara123
[15 Септември 2017, 10:27:10 ]


Re: Мнението Ви за чушкопека от cvetozara123
[14 Септември 2017, 11:12:03 ]


Re: Мнението Ви за чушкопека от tomislava
[13 Септември 2017, 18:56:35 ]


Re: Идея за подарък от tomislava
[27 Август 2017, 19:39:04 ]