Автор Тема: Между триъгълника и тигана – в офиса на Елидраг  (Прочетена 216782 пъти)

elidrag

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2601
Re: Между триъгълника и тигана – в офиса на Елидраг
« Отговор #195 -: 25 Ноември 2011, 10:31:53 »
Дианче, много ме зарадва. Значи и с круши е хубаво.
Обезателно и аз ще направя този вариант. Благодаря ти.

elidrag

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2601
Re: Между триъгълника и тигана – в офиса на Елидраг
« Отговор #196 -: 26 Ноември 2011, 17:20:48 »
Салата с паста кус-кус (орзо) и риба тон



Продукти:
1 чаена чаша от 250 мл паста орзо или кус-кус
1 голяма кутия риба тон в зехтин
5-6 кисели краставички
250 г майонеза
1 супена лъжица горчица
черен пипер и лимонов сок на вкус
 
Приготвяне:
Пастата се сварява според указанията на производителя. Много добре се охлажда.
Краставичките се нарязват на ситно.
Рибата се отцежда от мазнината и се надробява на ситни парченца.
Майонезата се разбърква с горчицата.
Към нея се прибавят горните продукти.
Подправя се с черен пипер и лимонов сок.
Всичко се разбърква добре.
Преди сервиране салатата се охлажда.

elidrag

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2601
Re: Между триъгълника и тигана – в офиса на Елидраг
« Отговор #197 -: 07 Декември 2011, 17:50:26 »
Пирог със зеленчуци за Никулен




За мое най-голямо съжаление в нашето семейство не се готви риба. Но нали на Никулден без шаран не може.
Това е пирог във форма на риба без риба.
Всъщност е вкусна питка с плънка от задушени зеленчуци.

За тестото:
300 мл хладко прясно мляко
1 яйце и 1 белтък
3 супени лъжици зехтин (олио)
1 супена лъжица захар
1 чаена лъжичка сол
700 гр брашно
1 пакетче суха или 1/2 пакетче жива мая

За зеленчуковата плънка:
2 големи глави лук
1 зелена чушка
1 червена чушка
1  голям морков
1 резен целина
100 мл бяло вино
1 супена лъжица балсамов оцет
100 мл вода
3 супени лъжици галета
1 чаена чаша смлени орехи
1/2 китка магданоз
1 чаена лъжичка риган
Черен пипер и сол на вкус

1 жълтък за намазване

Приготвяне на тестото:
Брашното се пресява. Прясното мляко се затопля леко.
Яйцето и белтъка се разбиват леко.
Всички продукти, в реда както са изброени, се слагат в контейнера на хлебопекарна машина. Същата се пуска на режим „Месене и втасване без печене”.
Ако се замесва тестото на ръка, първо се подбърква маята с малко хладко мляко, брашно и лъжичка захар до гъстота на боза. Оставя се да шупне и се изсипва в кладенче в брашното заедно с останалите продукти. След като се омеси тестото, то се покрива и се оставя на топло да втаса.

Зеленчуците се нарязват на ситно и се задушават в зехтина заедно с водата, виното и балсамовия оцет. След като поомекнат се добавят галетата и орехите. Зеленчуковата смес се подправя със зелените подправки, сол и черен пипер. Оставя се да изстине.

Втасалото тесто се разточва върху набрашнена повърхност на правоъгълник с приблизителни размери 40/30 см. По преценка ако тестото е много меко се доомесва с малко брашно. То трябва да е еластично, да не лепне, но да не е твърдо.
В единия край на правоъгълника се поставя плънката. Навива се на руло и се поставя в тава върху хартия за печене, намазана с мазнина.
По желание се оформя като риба. Окото и устата се оформят от малко тесто, заделено предварително. В окото се слага и зрънце черен пипер. С кръгъл предмет се правят вдлъбнатини, които представляват люспите на рибата.



Оставя се за около 30 минути да втаса втори път.
Намазва с жълтък, разбит със съвсем малко вода.
Пирогът „риба” се пече във фурна, нагрята предварително до 200 градуса Целзий. След първите 15 минути температурата се намалява до 150 градуса Целзий. По преценка, за да не прегори, се покрива с фолио.
Изпеченият пирог се напръсква леко с вода и се завива с кърпа да престои поне 20 минути, преди да се разреже.
Сервира се със салата по избор и червено вино.



В плънката може да се сложат и гъби, сухи домати, маслини, изобщо всичко, което харесвате.
Рецептата за пълнежа е само идея, но аз се стремях да е като за истински пълнен шаран.


vesela

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 8912
  • Ах, морето...
Re: Между триъгълника и тигана – в офиса на Елидраг
« Отговор #198 -: 07 Декември 2011, 18:04:25 »
Горката Ели, на туй ли те оставиха :'( :thumbup:
Харесва ми :thumbup:
« Последна редакция: 08 Декември 2011, 14:42:53 от vesela »

Mariana G

  • Глобален Модератор
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2833
  • калпазанка
Re: Между триъгълника и тигана – в офиса на Елидраг
« Отговор #199 -: 07 Декември 2011, 18:18:56 »
Елиии :clapping: много е красива рибката!
"Один не разберет, чем пахнут розы, 
другой из горьких трав добудет мед. Дай хлеба одному - навек запомнит, другому жизнь пожертвуй - не поймет..." Омар Хайям

elidrag

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2601
Re: Между триъгълника и тигана – в офиса на Елидраг
« Отговор #200 -: 07 Декември 2011, 19:05:24 »
Радвам се, че ви харесва моето печиво.  :air_kiss:
Ами Весе, нали знаеш рибената ситуация вкъщи.
В интерес на истината имахме и дробчета от риба треска. Е това, което си мирише
на риба, както и черен и червен хайвер, бате ти Васко го яде. Ама то не било риба, а друго, представи си.

zoica

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1300
  • Живка
Ели,за кюфтетата от печени чушки искам да попитам нещо-двете лъжици кисело мляко и щ.сода в общата смес ли се слагат?Аз ги правя сега и ще ги сложа там,но все пак да кажеш и ти -благодаря ти!
"Единственият начин да се отървеш от изкушението е да му се отдадеш напълно"!
http://receptitenazoii.blogspot.com/

elidrag

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2601
Живе, точно така. Киселото мляко и содата ги слагам в общата смес.
Надявам се да ти харесят кюфтетата.

mivis_75

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2686
  • Любовта минава през стомаха!!!
 Ели,привет!
 Аз днес ти бях на гости с : Кюфтета от печени червени чушки - при мен с малък фал,станаха по скоро като шницели,но следващия път ще се поправя. Въпреки всичко си бяха вкуснички това е по важно.

 

 И другото което приготвих по твоя рецепта е :

 Кошнички с праз и сирене  :thumbup: ометоха се за отрицателно време.

    

 Благодаря за идейките!  :air_kiss:

zoica

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1300
  • Живка
Ето ги и моите кюфтенца,Ели-станаха много вкусни-благодаря за рецептата!

"Единственият начин да се отървеш от изкушението е да му се отдадеш напълно"!
http://receptitenazoii.blogspot.com/

elidrag

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2601
Миме, много се радвам, че си ми дошла на гости. Чудни са ти кюфтетата.
Кошничките също.
Живе, много ми е приятно, че сте харесали рецептата.
Момичета, благодаря ви от сърце.
« Последна редакция: 26 Януари 2012, 14:32:41 от elidrag »

elidrag

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2601
Кашкавалки



Продукти:
1 чаена чаша кисело мляко
1 чаена чаша настърган кашкавал
1 чаена лъжичка сода бикарбонат
1 яйце
1 чаена лъжичка сол
3-4 супени лъжици зехтин или олио
брашно около 800гр

Приготвяне:
Содата се слага в киселото мляко и се изчаква малко, за да се угаси.
Брашното се пресява.
Прави се в него кладенче и се слагат солта, кашкавала, яйцето, киселото мляко със содата и мазнината.
Омесва се меко тесто, което не трябва да лепне.
Ако се налага се добавя още малко брашно.
Тестото се оставя да почине 15 минути.
Разделя  се на 4 части.
Всяка четвъртинка се разделя на по още 5  парчета.
Оформят се 20 броя малки топчета.
Слагат се на разстояние едно от друго в тава, покрита с хартия за печене.
Пекат се, докато порозовеят, в предварително нагрята до 160 градуса Целзий фурна.
Консумират се леко охладени.




elidrag

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2601
Врачанска „блага” чорба с овче месо



Продукти:
Около 400гр овче месо с кокал
Вода около 2.0 л
1 голяма глава стар лук
1 голям морков
1 сурова чушка
2 картофа
2 настъргани домата
шепа домашна юфка
няколко зърна черен пипер
сол и смлян черен пипер на вкус
чубрица

оцет при сервиране

Приготвяне:
Месото се сварява със сол и няколко зърна черен пипер.
Обезкостява се, нарязва се на малки парчета и се връща в бульона.
Бульонът е останал към 1.50л. Не се долива допълнително с вода.
Зеленчуците, без доматите, се добавят, нарязани наситно.
Когато всичко омекне, се прибавят настърганите домати.
Всичко ври около 5 минути. Добавя се натрошената домашната юфка.
Супата се подправя със смлян черен пипер и чубрица.
Ако има нужда се добавя още сол.
Консумира се гореща и подправена с оцет.

Супата е толкова вкусна, че се нарича „блага”.
Научила съм я от врачанската си баба.

mis_val

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 392
Re: Между триъгълника и тигана – в офиса на Елидраг
« Отговор #208 -: 04 Февруари 2012, 09:35:49 »
Ели,благодарности за рецептата за кюфтета от чушки

elidrag

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2601
Re: Между триъгълника и тигана – в офиса на Елидраг
« Отговор #209 -: 04 Февруари 2012, 11:26:22 »
mis_val, много се радвам, че са ти харесали кюфтетата от чушки. Благодаря ти.

 


* Търсене



* Говорилня

Refresh History
  • MilkaA40: MilkaA40
    06 Август 2017, 01:51:27
  • pavlova321: люти чушки
    01 Август 2017, 18:42:54
  • valet: Пилаф ориз с фиде
    06 Юли 2017, 15:19:48
  • hristiana:): Някой има ли грил тиган на Брабантия и доволен ли е съответно?
    03 Юни 2017, 19:05:27
  • Kary: Някой използвал ли е мултикукър кинг
    26 Ноември 2016, 16:40:11
  • fanita: пост
    14 Ноември 2016, 18:55:13
  • petty: Аз така и не разбрах какво точно стана :( Наистина бяха добри времена, вдъхновявах се от тук, научих много неща...
    28 Октомври 2016, 13:24:08
  • radost.1955: ами то сайт няма,не съществува.добре,че останаха рецептите.аз също влизам само да потърся някоя,беше времето,когато се пълнеха страниците за отрицателно време.
    26 Октомври 2016, 17:54:17
  • petty: Имам чувството, че някой нарочно пуска от време на време по някой друг постинг, защото трябва да има, макар да са напълно безсмислени, само за пълнеж
    26 Октомври 2016, 10:24:12
  • petty: И аз така. Добре, че поне нещата от преди си стоят... има много ценни рецепти
    26 Октомври 2016, 10:21:28
  • ROSPOP: какво става със сайта? влизам от време на време и се отчайвам - какви са тия глупости, къде са предишните прекрасни статии и коментари, това е сайт аз готвене и храна в края на краищата!
    24 Октомври 2016, 11:49:51
  • val_di16: джолан
    21 Октомври 2016, 15:58:22
  • galka56: тиквеник
    13 Октомври 2016, 18:26:18
  • boriana _grigorova: Здравейте.Имам мултикукър 50 на Делимо. Някой правил ли е някакво лесно ястие , тъй като на мен са ми сложни малко рецептите
    07 Март 2016, 12:58:38
  • boriana _grigorova: Здравейте
    07 Март 2016, 12:56:47
  • Petka :-): как мога да изтря профила си от тази сраница
    07 Март 2016, 06:16:00
  • CVETETO3101: >:(глупости, глупости, глупости са публикациите напоследък. Пълно е с боклуци!!!
    20 Февруари 2016, 21:21:47
  • scorpia: Браво! И този прекрасен сайт ли съсипаха "умни" собственици!?
    01 Януари 2016, 12:26:48
  • GolemDZVER: Валя, може и да ти липсвам, но няма да се върна във форума. Блогът ми е активен - всичмко е там и може да констактуваме както желаеш.А инамче тука стават срамоти - виж за 10 дни пет поста от токущо регистрирани и все за дивотии и нищо съществено. Боли ме сърцето, но тези от Санома излезнаха пълни лаици ... Можехме да им носим дивиденти с хъса, който бяхме вложили в този форум. Отговарям, защото се чуствам длъжен да уважа мнението е .... без знамчение, че е на този скапан сайт
    30 Декември 2015, 18:14:59
  • stplam: Хляб
    26 Декември 2015, 15:52:26
  • Valentina Petrova: и все пак стават чудеса,по Коледа,Golem DZVER ЛИПСВАТ МИ ТВОИТЕ ПУБЛИКАЦИИ
    13 Декември 2015, 11:48:46
  • petty: Жалко :( И все пак не разбирам какво пречи да си споделяме рецепти. Аз не съм много в час с това какво се случва. Сега влизам да потърся рецепта за коледни сладки... добре, че поне старите рецепти си стоят.
    11 Декември 2015, 12:39:22
  • GolemDZVER: права си - направо си умря .... във форума за 6 дни само една публикация. Голям смях. А моите бяха по 5 дневно
    07 Декември 2015, 19:23:47
  • Valentina Petrova: май сайта умря
    05 Декември 2015, 00:01:32
  • Снежка: Май от промените в сайта, по рядко пишем
    30 Ноември 2015, 10:55:12
  • Снежка: Момичета, тази година няма ли да се разменят подаръци?
    30 Ноември 2015, 09:47:43
  • Valentina Petrova: ехооооооо,приятели къде сте,сняг ли ви засипа
    28 Ноември 2015, 14:29:00
  • Bubi4ka: Fate, определено не бих била чак такава оптимистка...
    14 Ноември 2015, 14:43:37
  • FATE: Имах предвид готварската част от форума. Другата съм я прескачала, уви, за това и не съм в крак с новостите. За съжаление откривам, че новите шефове не се справят добре и всичко се забатачва май, май...Оптимистично очаквам нещата да се подобрят !!!
    14 Ноември 2015, 00:32:28
  • pep-4o: Явно не всичко четеш, Фейт :)
    13 Ноември 2015, 11:45:31

* Последното от форума

Re: Сръбски ресторант от tomislava
[17 Октомври 2017, 14:19:16 ]


Сръбски ресторант от cvetozara123
[16 Октомври 2017, 22:06:47 ]


Бонбони Лакта от ohoboho
[07 Октомври 2017, 04:25:33 ]


Re: От величието на Рила до спокойствието на Родопите.... от cvetozara123
[28 Септември 2017, 22:20:03 ]


Re: Ремонт от cvetozara123
[28 Септември 2017, 11:21:50 ]


Re: GPS устройство диверсант? от tomislava
[27 Септември 2017, 22:17:57 ]


Re: Дрехи втора употреба от tomislava
[24 Септември 2017, 17:26:02 ]


Re: От величието на Рила до спокойствието на Родопите.... от tomislava
[23 Септември 2017, 09:17:08 ]


Re: От величието на Рила до спокойствието на Родопите.... от cvetozara123
[22 Септември 2017, 09:38:40 ]


Re: Дрехи втора употреба от cvetozara123
[22 Септември 2017, 09:36:01 ]


Дрехи втора употреба от tomislava
[21 Септември 2017, 10:45:59 ]


Re: Мнението Ви за чушкопека от tomislava
[19 Септември 2017, 08:37:01 ]


Re: Бебешка количка за близначета? от cvetozara123
[19 Септември 2017, 08:12:01 ]


Бебешка количка за близначета? от tomislava
[18 Септември 2017, 17:34:34 ]


Re: Ремонт от tomislava
[16 Септември 2017, 18:54:01 ]


Ремонт от cvetozara123
[15 Септември 2017, 19:17:01 ]


GPS устройство диверсант? от cvetozara123
[15 Септември 2017, 10:27:10 ]


Re: Мнението Ви за чушкопека от cvetozara123
[14 Септември 2017, 11:12:03 ]


Re: Мнението Ви за чушкопека от tomislava
[13 Септември 2017, 18:56:35 ]


Re: Идея за подарък от tomislava
[27 Август 2017, 19:39:04 ]