Автор Тема: Между триъгълника и тигана – в офиса на Елидраг  (Прочетена 258086 пъти)

Yoli

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3419
Re: Между триъгълника и тигана – в офиса на Елидраг
« Отговор #180 -: 06 Октомври 2011, 22:32:56 »
 >:( >:( >:( >:(



Аз пък ще смукна едно мохитце .... не ща тарталетки!  >:( >:( >:( >:( Много гъстичко ми изглежда .... уф !

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17125
Re: Между триъгълника и тигана – в офиса на Елидраг
« Отговор #181 -: 09 Октомври 2011, 23:10:08 »
Кюфтета от печени червени чушки

Цяло лято ме тормози мисълта „ Какво ще стане, ако от печени червени чушки се направят кюфтета вместо чушки бюрек”.


добре, че те имам под ръка. Мен вече не ме тормози тази мисъл  :P :P Обаче ако утре вечер Н.  ти се обади, да знаеш, че е  ::) ::) да му направиш нова доза.

Благодаря ти, Ели  :flower: чудни станаха разбира се.
Надявам се скоро да не се цапам с бюреци разни                             .
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

elidrag

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2587
Re: Между триъгълника и тигана – в офиса на Елидраг
« Отговор #182 -: 11 Октомври 2011, 13:09:16 »
Пепи, ако се наложи, ще пържа всякакви видове кюфтета за Ники. Няма да стои гладен младежът я!

elidrag

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2587
Re: Между триъгълника и тигана – в офиса на Елидраг
« Отговор #183 -: 11 Октомври 2011, 13:21:10 »
Кошнички с праз и сирене



Зная, че като идея не е нещо ново. Но тъй като се получи приятна комбинация,
реших да споделя пропорциите на продуктите с вас.

И така - за 12 бр. кошнички:
Няколко тънки кори за баница
Разтопено масло за намазване на корите
200 гр. сирене
2 стръка праз
3 яйца
100мл прясно мляко
Сол и черен пипер на вкус

Приготвяне:
Корите за баница се нарязват на парчета с приблизителни размери 12/12 см.
Използва се тавичка за мъфини. Гнездата се намазват обилно с масло.
Слагат се по 4 парчета кори, като краищата се разминават.
Всяко парче кора се намазва леко с масло.
Празът се нарязва на ситно и се смесва със сиренето и 1 яйце.
Посолява се със сол и черен пипер на вкус.
Във всяка кошничка се сипва по 2-3 супени лъжици от горната смес.  
Прясното мляко и другите две яйца се разбиват и се разпределят върху сместа със сирене и праз.
Пекат се в предварително нагрята фурна на 175 градуса, докато придобият златист вид.

След изпичане корите остават хрупкави, а пълнежът – мек.
На следващия ден корите продължават да са хрупкави.
Празът не се задушава предварително. Слага се суров.
Тъй като е нарязан на ситно, омеква при печенето.   

« Последна редакция: 11 Октомври 2011, 13:37:03 от elidrag »

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17125
Re: Между триъгълника и тигана – в офиса на Елидраг
« Отговор #184 -: 15 Октомври 2011, 00:40:48 »
Кошнички с праз и сирене

Във всяка кошничка се сипва по 2-3 супени лъжици от горната смес.  


утре ще се разправяме за тия бройки супени лъжици  :beee: :beee:

Много ми идва плънката, Ели, макар да слагах 2 лъжици, които съвсем не са от големите супени лъжици. Пробвах едно вече  ;D как мислиш. Харесаха ми, но и  прясното мляко ще изрежа другия път  :P

 :flower: :flower: златна си, нали знаеш  :air_kiss:

“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

elidrag

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2587
Re: Между триъгълника и тигана – в офиса на Елидраг
« Отговор #185 -: 19 Октомври 2011, 18:15:52 »
Фузили със свинско и патладжани



1/2 пакет фусили
400 гр свинско месо
1 глава стар лук
200 мл бяло вино
200 мл вода
1 голям патладжан опечен като за кьополу
5-6 изпечени (на скара, чушкопек, плоча, грил тиган) червени и зелени чушки
3 домата изпечени  на скара или грил тиган
4 супени лъжици зехтин
5-6 скилидки чесън
Една малка китка магданоз
Сол и черен пипер на вкус

Месото се нарязва на много малки късчета.
Поръсва се с черен пипер на вкус.
Маринова се в бялото вино поне за 30мин.
Месото заедно с нарязаният лук леко се запържват в зехтина.
Сипва се виното, в което е било мариновано месото.
Добавя се и водата, която е трябва да е топла.
Оставя се месото да къкри на тих огън, докато омекне. Посолява се леко.
Изпечените патладжани се обелват и се оставят да се отцедят.
Чушките също се обелват.
Печените домати, патладжани и чушки се нарязват на ситно.
Добавят се към месото. Оставя се ястието да клокне.
Подправя се със счукан чесън, магданоз, сол и прясно смлян черен пипер.

Фусилите се сваряват в подсолена вода, съгласно инструкциите на производителя.
Отцеждат се и се поливат с 1-2 супени лъжици зехтин.

В чиния се сипва от пастата.
В средата се сипва от ястието.
Консумира се с хубаво червено вино.

Защо фусили? Ами това имах в долапа. А и звучи по-така.
Пропорциите са приблизителни. Както обикновено готвих на око.
Може да се увеличава или намалява количеството на продуктите.
Важно е да има сосче.
Така представено ястието има подчертано български вкус.
Може да се добавят средиземноморски подправки и
по желание да  се поръси с настърган пармезан, за да добие
италиански нюанс.
Надявам се да ви хареса.


« Последна редакция: 20 Октомври 2011, 12:52:44 от elidrag »

elidrag

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2587
Re: Между триъгълника и тигана – в офиса на Елидраг
« Отговор #186 -: 16 Ноември 2011, 16:16:29 »
Бисквитки с орехи и овесени трици



150 г масло
100 г захар
3 жълтъка
4 супени лъжици прясно мляко
300 г смес от овесени трици и брашно – по 50% от всеки вид
1 чаша от 200 мл смлени орехи
На върха на ножа сол
1/2 малка чаена лъжичка бакпулвер
1 ванилия
Сухи ягоди или друг сух плод (череши, портокалови корички, боровинки и т.н.)
По желание черен шоколад за украса

Маслото се разбива добре със захарта.
Добавят се жълтъците. Отново се разбива.
Слага се млякото, брашното с щипката сол, бакпулвера и ванилията.
След това при непрекъснато бъркане се добавят орехите и сухия плод (нарязан на дребни парченца).
Върху тава, застлана с хартия за печене, се оформят бисквитки с чаена лъжичка.
Бисквитките сурови са с диаметър около 3 см. Слагат се на разстояние, защото при печене кръгчето се разливат.
Пекат се около 12 мин в предварително нагрята до 160 градуса Целзий С фурна. Изпечени трябва да бъдат златисти.
Оставят се да изстинат в тавата .
Напълно охладени се украсяват с разтопен черен шоколад.

vesela

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 8878
  • Ах, морето...
Re: Между триъгълника и тигана – в офиса на Елидраг
« Отговор #187 -: 16 Ноември 2011, 17:06:19 »
Не мож да бъде - абе в тия бисквитки яйца няма ли, бре :P

elidrag

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2587
Re: Между триъгълника и тигана – в офиса на Елидраг
« Отговор #188 -: 16 Ноември 2011, 17:22:06 »
Весе, в тез бисквити има само жълтъци. Даже 3 броя.
Някак ми се откъснаха от сърцето  ;D .

elidrag

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2587
Re: Между триъгълника и тигана – в офиса на Елидраг
« Отговор #189 -: 23 Ноември 2011, 15:08:33 »
Крем пита със сини сливи




Дозата е за тавичка с размери 40/28 см

За основата:
400 гр бутер тесто

За крема:
500 мл прясно мляко
3 цели яйца или 4 жълтъка
4 супени лъжици нишесте
4 супени лъжици захар
20 гр масло
1 ванилия

За заливката:
1/2 кг сини сливи
300 мл вода
2 супени лъжици захар
1-2 супени лъжици нишесте
1 супена лъжица лимонов сок (по желание)
По желание канела

Филирани бадеми за поръсване

Бутертестото се разстила в тавичка върху хартия за печене.
Надупчва се с вилица и се изпича до златисто при температура
на фурната 200 градуса Целзий.



Яйцата, захарта и нишестето се разбъркват с малко студено мляко до гладка каша.
Сипва се останалото мляко, слага се тенджерката на котлона и се бърка  непрекъснато,
докато кремът се сгъсти и стане готов.
Добавят се ванилията и маслото.
Кремът продължава да се разбърква, докато маслото се поеме, а той стане гладък и лъскав.
Изсипва се върху изпечената основа, заглажда се и се оставя сладкишът да изстине.



В друг съд почистените и нарязани сини сливи се заливат с вода. Добавя се захарта.
Слага се на котлон и след като водата заври се намалява степента на нагряване и се оставят
да покъкрят около 5 минути.
Нишестето се размива със студена вода и се добавя към сливите. Бърка се непрекъснато.
След като заливката се сгъсти се оставя да се охлади. Добавя се канелата.
Разпределят се сливите върху десерта, изсипва се между тях от заливката.
Поръсва се със запечени филирани бадеми.



Останалите сливи и заливката се пасират на гладък сос.
Крем питата се сервира със соса, който по желание е студен или топъл


pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17125
Re: Между триъгълника и тигана – в офиса на Елидраг
« Отговор #190 -: 23 Ноември 2011, 15:48:57 »
:ok: сега разбрах защо си имала гости. На такъв десерт и аз не бих отказала :nyam:
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

Yoli

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3419
Re: Между триъгълника и тигана – в офиса на Елидраг
« Отговор #191 -: 23 Ноември 2011, 23:30:59 »
Най-добрият десерт след шкембе! В очакване съм!  :thumbup:

rainbow

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1433
Re: Между триъгълника и тигана – в офиса на Елидраг
« Отговор #192 -: 24 Ноември 2011, 08:42:16 »
Ауууу чудесен е този сладкиш  :thumbup:. Дали не бих могла да заместя сливите с круши  :hmmm:

blqsak

  • Модератор
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2583
  • http://vkusnosbobi.blogspot.com/
Re: Между триъгълника и тигана – в офиса на Елидраг
« Отговор #193 -: 24 Ноември 2011, 09:33:39 »
Страхотно изглежда сладкиша.  :smile1: :smile1:

rainbow

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1433
Re: Между триъгълника и тигана – в офиса на Елидраг
« Отговор #194 -: 25 Ноември 2011, 08:55:08 »
Ели ето я и моята пита, с круши и стафиди. Много креместо, много плодово и ужасно вкусно  :yahoo:.
Не успях да си оформя парченце, все изтичаше крема, може би защото бързахме да я хапнем  ;D

 


* Търсене



* Говорилня

Refresh History
  • mimi9099: И аз съм от него край и съжалявам че не съм съхранила рецептите благодаря че сте публикували гювечетатс
    29 Декември 2020, 16:44:16
  • mimi9099: Здравейте Снежка а имате ли рецептата и за питките от каравеловското ханче ако да бихте ли я публикували
    29 Декември 2020, 16:42:00
  • mimi9099: Може ли да задам въпрос към Снежка
    29 Декември 2020, 16:39:16
  • scorpia: Ужасно ми е мъчно за този изключителен форум. Съсипан! За да може някакви като mariqna44 да изкарват някой лев с нелепи реклами в нелепи теми за гуми и дрехи втора употреба..
    26 Декември 2020, 10:11:34
  • Kitana6: Жалко за форума.
    21 Октомври 2020, 07:34:18
  • petty: Жалко за форума. Само глупости има вече. Добре, че старите теми стоят. Има много ценни рецепти
    10 Октомври 2020, 21:29:40
  • Снежка: гледам, че и последната коментирана тема е от 2017 година
    10 Септември 2020, 11:01:13
  • Снежка: Леле, тук никой не пише вече
    10 Септември 2020, 11:00:53
  • martinino: Салам
    06 Април 2020, 21:41:41
  • marchela: свински уши
    24 Март 2020, 17:45:08
  • flea: Кюфтета
    17 Март 2020, 20:03:10
  • kalasita: кюфтета
    02 Март 2020, 13:53:10
  • pavlety: Париж
    11 Февруари 2018, 12:16:00
  • vladofidera: Търся рецепта за гланциране на месото след изпичането му на скара или фурна
    18 Ноември 2017, 16:32:42
  • vladofidera: Здравейте
    18 Ноември 2017, 16:31:10
  • MilkaA40: MilkaA40
    06 Август 2017, 01:51:27
  • pavlova321: люти чушки
    01 Август 2017, 18:42:54
  • valet: Пилаф ориз с фиде
    06 Юли 2017, 15:19:48
  • hristiana:): Някой има ли грил тиган на Брабантия и доволен ли е съответно?
    03 Юни 2017, 19:05:27
  • Kary: Някой използвал ли е мултикукър кинг
    26 Ноември 2016, 16:40:11
  • fanita: пост
    14 Ноември 2016, 18:55:13
  • petty: Аз така и не разбрах какво точно стана :( Наистина бяха добри времена, вдъхновявах се от тук, научих много неща...
    28 Октомври 2016, 13:24:08
  • radost.1955: ами то сайт няма,не съществува.добре,че останаха рецептите.аз също влизам само да потърся някоя,беше времето,когато се пълнеха страниците за отрицателно време.
    26 Октомври 2016, 17:54:17
  • petty: Имам чувството, че някой нарочно пуска от време на време по някой друг постинг, защото трябва да има, макар да са напълно безсмислени, само за пълнеж
    26 Октомври 2016, 10:24:12
  • petty: И аз така. Добре, че поне нещата от преди си стоят... има много ценни рецепти
    26 Октомври 2016, 10:21:28
  • ROSPOP: какво става със сайта? влизам от време на време и се отчайвам - какви са тия глупости, къде са предишните прекрасни статии и коментари, това е сайт аз готвене и храна в края на краищата!
    24 Октомври 2016, 11:49:51
  • val_di16: джолан
    21 Октомври 2016, 15:58:22
  • galka56: тиквеник
    13 Октомври 2016, 18:26:18
  • boriana _grigorova: Здравейте.Имам мултикукър 50 на Делимо. Някой правил ли е някакво лесно ястие , тъй като на мен са ми сложни малко рецептите
    07 Март 2016, 12:58:38
  • boriana _grigorova: Здравейте
    07 Март 2016, 12:56:47

* Последното от форума

Re: Колан от radkaa
[21 Август 2021, 17:54:14 ]


Re: Колан от mariqna44
[20 Август 2021, 08:26:26 ]


Колан от radkaa
[19 Август 2021, 21:44:29 ]


Re: Идеи за ремонт от radkaa
[25 Юли 2021, 20:38:45 ]


Re: Идеи за ремонт от mariqna44
[22 Юли 2021, 21:37:53 ]


Идеи за ремонт от radkaa
[21 Юли 2021, 22:13:38 ]


Re: Брашното и неговите потайности... от radkaa
[21 Юли 2021, 15:15:30 ]


Re: Аксесоари за телефона от radkaa
[21 Юли 2021, 15:12:27 ]


Viagra online"Buy viagra online от sharlenci
[14 Юли 2021, 03:23:03 ]


Re: Аксесоари за телефона от mariqna44
[11 Юли 2021, 11:58:20 ]


Аксесоари за телефона от radkaa
[10 Юли 2021, 18:46:52 ]


Re: Хостинг за сайт от mariqna44
[27 Юни 2021, 20:19:54 ]


Re: За банята от mariqna44
[27 Юни 2021, 20:12:49 ]


Re: Хостинг за сайт от radkaa
[26 Юни 2021, 12:18:39 ]


Re: За банята от radkaa
[26 Юни 2021, 12:09:06 ]


Хостинг за сайт от mariqna44
[25 Юни 2021, 22:59:10 ]


За банята от mariqna44
[25 Юни 2021, 22:45:44 ]


Re: За градината от mariqna44
[26 Май 2021, 21:30:18 ]


Re: За градината от radkaa
[26 Май 2021, 06:50:32 ]


За градината от mariqna44
[25 Май 2021, 15:16:06 ]