Автор Тема: Между триъгълника и тигана – в офиса на Елидраг  (Прочетена 241843 пъти)

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17125
и колкото повече стиснеш шепата, толкова по-вкусни ще станат кюфтета, а  :icon_question:

Благодаря, Ели, някой ще я хапне в скоро време  :smile1:  Дано се справя с тази мярка 4.00, да не орезиля рецептата  :ok:
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

Yoli

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3419
Обичам я вече тази рецепта!!!  :give_heart:

FRESA

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 98
Eli благодаря ти за рецептата


elidrag

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2587
Иде лято. Трябва да се подготвяме за него и за предстоящите жеги.
Да започнем тренировките с Мохито



Всеки си има любима рецепта. Това е моята пропорция. За малко Мохито.
Но нищо не пречи да си приготвите няколко.

И тъй като го обичам "по-гъстичко" :

60 мл Бакарди или бял Кубински ром
20 мл газирана вода (слага се от приличие, защото сме дами)
2 големи бучки лед, счукани като едър сняг
2 резенчета лайм, нарязани на съвсем малки парченца.
Листата на 4-5 стръкчета мента, стрити в порцеланов хаван ( иначе не става работата  ::) )
Една сламка, може и две
И никаква захар!

Всички съставки се намират вече в любимата ви чаша. Леко разбърквате и сядате с
приятна компания на сладки приказки.
Наздраве и да ви е сладко.

Надявам се, че ви развеселих и разнообразих.  :smile1:

   

« Последна редакция: 14 Юни 2011, 07:52:48 от elidrag »

elidrag

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2587
FRESA , благодаря ти.

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17125
Иде лято. Трябва да се подготвяме за него и за предстоящите жеги.
Да започнем тренировките с Мохито


 :clapping:

и въпрос от приятел: Кога вадим алкохола  :wink1:
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

Yoli

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3419
Цитат
Иде лято
.....  :(

Каде пък го видя това лято?

Ама нищо де, знам къде живееш. И да вали - идвам. От мен леда и сламките.  ;D

radost.1955

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1458
Ели,страшни са тези кюфтета / една от любимите ми яхнийки/.Само дето не съм слагала толкова магданоз в соса.И още нещо: като практична жена,жълтъка от яйцето отива в соса/ да не е зян де ;D/.Снимката ти е убиец...... :P
Живей днес,защото вчера няма да се върне,а утре може да не дойде!

elidrag

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2587
Радост, много  се радвам, че и ти обичаш тази манджица. Това е новата ми любима яхнийка.
Не съм сложила жълтъка в соса, защото идеята беше да не го застройвам като фрикасе.
Сподели ти как я приготвяш. Ще се радвам да обменим опит.

elidrag

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2587
Шарено руло с шунка и пастет от сирене



Продукти:

За жълтата част:
2 яйца
2 супени лъжици течно, но охладено масло
1 супена лъжица гъсто кисело мляко или заквасена сметана
2 равни супени лъжици брашно
1/2 чаена лъжичка бакпулвер
3-4 супени лъжици настъргано сирене

За зелената част:
2 яйца
2 супени лъжици течно, но охладено масло
1 супена лъжица гъсто кисело мляко или заквасена сметана
2 равни супени лъжици брашно
1/2 чаена лъжичка бакпулвер
2 супени лъжици бланширан и нарязан спанак
Щипка сол
 
За оранжевата част:
2 яйца
2 супени лъжици течно, но охладено масло
1 супена лъжица гъсто кисело мляко или заквасена сметана
2 равни супени лъжици брашно
1/2 чаена лъжичка бакпулвер
2 супени лъжици лютеница
Щипка сол

За пълнежа:
Козе сирене  (или друг вид сирене, крема-сирене, рикота)
2 супени лъжици масло
1 супена лъжица кисело мляко
4-5 малки скилидки чесън
Копър
Черен пипер
Шунка

Приготвяне:
За всяка част от блата:
Разбиват се яйцата. Добавят се маслото, киселото мляко (сметана), брашното и бакпулвера. Слага се съответната добавка, за да се получи жълто, зелено или оранжево тесто.
Или се разбиват добре всички общи съставки за блата. После се разделя тестото на три части и се оцветява със сответната добавка.
Всяка част от тестото се поставя в отделен пош за еднократна употреба или найлоново пликче.



Тава с приблизителни размери 40/30 см се застила с хартия за печене.
Отрязва се крайче от поша или пликчето и се нанасят неправилни ивици различните видове тесто.
Формите са по желание.



Блатът се изпича в предварително нагрята фурна при температура 175 градуса С за 10 минути. Важно е да не се препече, за да не се напука при навиването му.



Топъл, с помощта на кърпа или хартия, се навива на руло. Оставя се да изстине.



Сиренето се пасира до гладкост с маслото и киселото мляко.
Добавят се смачканите скилидки чесън, черен пипер и нарязан копър. 
Охладеното руло се развива внимателно. Намазва се с пастета от сирене. Поставят се парчетата шунка.
Рулото отново се навива, опакова се стегнато във фолио и се прибира в хладилник.
Престоява поне 3 часа.
Рулото се нарязва на филийки преди сервирането му.



Може да се импровизирате с пълнежа и подправките, съобразно вкуса Ви.

Източник: http://www.coolinarika.com



pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17125
 :clapping: :clapping: чудничко е, Ели! И страхотни обяснения  :ok:
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

ilrai

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2489
 :swoon: :swoon: Ехааа, страхотно е! Не те ли мързя... :innocent:

elidrag

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2587
Момичета, благодаря ви.  :air_kiss:
Благодаря специално на Пеп-чо, която изнамери основната рецепта.
Илианче, не ме мързя, защото трябваше да лъсна семейния герб.  
Между другото рулото стана по-бързо от написването на рецептата.  ;D
« Последна редакция: 22 Юни 2011, 19:07:16 от elidrag »

vesela

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 8878
  • Ах, морето...
Ели, фантастично изглежда :thumbup:, а за вкуса не ми се мисли ::) :yahoo:

bordovsky

  • динозавър
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 5393

... не ме мързя, защото трябваше да лъсна семейния герб.  


Тъкмо щях да кажа, че си лъснала медалите  ;D   :clapping: :clapping: :clapping:

 


* Търсене



* Говорилня

Refresh History
  • pavlety: Париж
    11 Февруари 2018, 12:16:00
  • vladofidera: Търся рецепта за гланциране на месото след изпичането му на скара или фурна
    18 Ноември 2017, 16:32:42
  • vladofidera: Здравейте
    18 Ноември 2017, 16:31:10
  • MilkaA40: MilkaA40
    06 Август 2017, 01:51:27
  • pavlova321: люти чушки
    01 Август 2017, 18:42:54
  • valet: Пилаф ориз с фиде
    06 Юли 2017, 15:19:48
  • hristiana:): Някой има ли грил тиган на Брабантия и доволен ли е съответно?
    03 Юни 2017, 19:05:27
  • Kary: Някой използвал ли е мултикукър кинг
    26 Ноември 2016, 16:40:11
  • fanita: пост
    14 Ноември 2016, 18:55:13
  • petty: Аз така и не разбрах какво точно стана :( Наистина бяха добри времена, вдъхновявах се от тук, научих много неща...
    28 Октомври 2016, 13:24:08
  • radost.1955: ами то сайт няма,не съществува.добре,че останаха рецептите.аз също влизам само да потърся някоя,беше времето,когато се пълнеха страниците за отрицателно време.
    26 Октомври 2016, 17:54:17
  • petty: Имам чувството, че някой нарочно пуска от време на време по някой друг постинг, защото трябва да има, макар да са напълно безсмислени, само за пълнеж
    26 Октомври 2016, 10:24:12
  • petty: И аз така. Добре, че поне нещата от преди си стоят... има много ценни рецепти
    26 Октомври 2016, 10:21:28
  • ROSPOP: какво става със сайта? влизам от време на време и се отчайвам - какви са тия глупости, къде са предишните прекрасни статии и коментари, това е сайт аз готвене и храна в края на краищата!
    24 Октомври 2016, 11:49:51
  • val_di16: джолан
    21 Октомври 2016, 15:58:22
  • galka56: тиквеник
    13 Октомври 2016, 18:26:18
  • boriana _grigorova: Здравейте.Имам мултикукър 50 на Делимо. Някой правил ли е някакво лесно ястие , тъй като на мен са ми сложни малко рецептите
    07 Март 2016, 12:58:38
  • boriana _grigorova: Здравейте
    07 Март 2016, 12:56:47
  • Petka :-): как мога да изтря профила си от тази сраница
    07 Март 2016, 06:16:00
  • CVETETO3101: >:(глупости, глупости, глупости са публикациите напоследък. Пълно е с боклуци!!!
    20 Февруари 2016, 21:21:47
  • scorpia: Браво! И този прекрасен сайт ли съсипаха "умни" собственици!?
    01 Януари 2016, 12:26:48
  • GolemDZVER: Валя, може и да ти липсвам, но няма да се върна във форума. Блогът ми е активен - всичмко е там и може да констактуваме както желаеш.А инамче тука стават срамоти - виж за 10 дни пет поста от токущо регистрирани и все за дивотии и нищо съществено. Боли ме сърцето, но тези от Санома излезнаха пълни лаици ... Можехме да им носим дивиденти с хъса, който бяхме вложили в този форум. Отговарям, защото се чуствам длъжен да уважа мнението е .... без знамчение, че е на този скапан сайт
    30 Декември 2015, 18:14:59
  • stplam: Хляб
    26 Декември 2015, 15:52:26
  • Valentina Petrova: и все пак стават чудеса,по Коледа,Golem DZVER ЛИПСВАТ МИ ТВОИТЕ ПУБЛИКАЦИИ
    13 Декември 2015, 11:48:46
  • petty: Жалко :( И все пак не разбирам какво пречи да си споделяме рецепти. Аз не съм много в час с това какво се случва. Сега влизам да потърся рецепта за коледни сладки... добре, че поне старите рецепти си стоят.
    11 Декември 2015, 12:39:22
  • GolemDZVER: права си - направо си умря .... във форума за 6 дни само една публикация. Голям смях. А моите бяха по 5 дневно
    07 Декември 2015, 19:23:47
  • Valentina Petrova: май сайта умря
    05 Декември 2015, 00:01:32
  • Снежка: Май от промените в сайта, по рядко пишем
    30 Ноември 2015, 10:55:12
  • Снежка: Момичета, тази година няма ли да се разменят подаръци?
    30 Ноември 2015, 09:47:43
  • Valentina Petrova: ехооооооо,приятели къде сте,сняг ли ви засипа
    28 Ноември 2015, 14:29:00

* Последното от форума