Автор Тема: Между триъгълника и тигана – в офиса на Елидраг  (Прочетена 242403 пъти)

pavlety

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 554
Re: Между триъгълника и тигана – в офиса на Елидраг
« Отговор #45 -: 23 Декември 2009, 16:59:05 »
 Elidrag, благодаря за рецептата за постните ванилови сладки!  :yahoo:

elidrag

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2587
Re: Между триъгълника и тигана – в офиса на Елидраг
« Отговор #46 -: 23 Декември 2009, 19:22:57 »
Диди, Павлетка, толкова се радвам, че ви харесват постните сладки.  :air_kiss:
Павлетка, прекрасно изглеждат твоите сладки.
Благодаря ви.

elidrag

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2587
Re: Между триъгълника и тигана – в офиса на Елидраг
« Отговор #47 -: 23 Декември 2009, 19:32:55 »
Немски коледни сладки



Продукти:
3 жълтъка + 1 жълтък за намазване на сладките
200 гр. масло
200 гр. захар
4 супени лъжици прясно мляко
Около 1/2 кг брашно
1 бакпулвер
3 пакетчета ванилия

Приготовление:
В брашното, смесено с бакпулвера, се прави кладенче. Добавят се жълтъците, захарта, ванилията и млякото. Събира се всичко и се получава ронливо пясъчно тесто. Маслото, което е меко, а не разтопено, се нарязва на парченца върху тестото. Всичко се омесва добре. Поставя се във свежо фолио и се оставя в хладилника да почине поне 12 часа. Тестото има трайност 2 - 3 дни.
Разточва се много тънка кора (да прозира плота). Точилката и плотът се намазват с брашно.
Режат се на фигурки по желание.
Сладките се намазват с жълтък, смесен с малко прясно мляко. Поставя се бадем, лешник или друга ядка и се поръсват със захар.
Пекат се във силна фурна (при мен температурата 175 градуса Целзий) от 5 до 8 мин. Сладките трябва да са розови, почти бели. Пекат се върху хартия или намазана тава.
Топли се изваждат от тавата.
Когато изстинат, стават хрупкави.
В същото тесто може да се сложат смлени бадеми.



Yoli

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3419
Re: Между триъгълника и тигана – в офиса на Елидраг
« Отговор #48 -: 23 Декември 2009, 19:52:08 »
Елиана:clapping: :clapping: :clapping: :clapping: :clapping: :clapping: :clapping: :clapping:

И запретвай ръкави,че ще изсъхне фондана.  :innocent:  А,и да не забравя .... покажи щолена де,изядохте го вече,а ние още не сме го видели.  :hmmm:

ilrai

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2489
Re: Между триъгълника и тигана – в офиса на Елидраг
« Отговор #49 -: 23 Декември 2009, 19:54:58 »
Елииииииии, страхотни са :thumbup:
Аз сега започнах да се чудя кои да направя... :swoon:

elidrag

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2587
Re: Между триъгълника и тигана – в офиса на Елидраг
« Отговор #50 -: 23 Декември 2009, 20:47:33 »
Ето го щолена. Единият вече изяден.



Да благодаря отново на Йоли, която любезно ми предостави рецептата.  :air_kiss:

elidrag

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2587
Re: Между триъгълника и тигана – в офиса на Елидраг
« Отговор #51 -: 08 Февруари 2010, 17:10:17 »
Внимателно прегледах форума и тъй като не открих тази рецепта, Ви предлагам

Боб с кисело зеле



Разбира се, че всеки знае тази гозба. Но колкото са домакинствата,
толкова са и методите за приготвянето й. Това е като с рецептите за стар боб.

Продукти:
1чаена чаша стар боб
1 средно голяма кисела зелка
1 глава лук
2-3 домата от консерва или 1 супена лъжица доматено пюре
1 суха червена чушка
7-8 супени лъжици олио
1 чаена лъжичка червен пипер
Рогата мерудия (сминдух на клонче)
Сол на вкус
Черен пипер

Приготовление:
Бобът се накисва от вечерта. На другия ден се кипва 2 пъти и всеки път се изхвърля водата, в която е врял.
Слага се да ври с главата лук, 2 супени лъжици олио и вода по преценка (около 1 литър).
Зелето се измива, отцежда, нарязва на ситно и се запържва леко в 3-4 супени лъжици олио. Сипва се приблизително 1 чаена чаша зелев сок и 1 чаена чаша вода. Добавя се черен  пипер и сухата червена чушка.
След като зелето омекне, към него се добавя свареният стар боб, заедно с част от водата, в която е врял.
В останалото нагорещено олио се слагат пасираните домати или размито с малко вода от боба доматено пюре леко да се запържат. Добавя се червения пипер, разбърква се и се изсипва при сместа от двата зеленчука.
Ястието се изсипва в тава. Добавя се клонче суха рогата мерудия, по желание люта чушка и се запича във фурна.
След запичането трябва да бъде сочно.

Колко мазнина и вода ще се сложи, зависи от количеството боб.
Ако зелето е много солено и кисело, не се слага сол.
По желание може да се използва лют червен пипер.
Може да се използва джоджен, но точно неповторимият аромат на рогатата мерудия ме плени и аз започнах да харесвам това ястие.
Жоро Бордовски прегледа разни сайтове и откри, че рогата мерудия е сминдух. Тази подправка купувам от пазара в Казанлък.
Ето снимка на сухата рогата мерудия (сминдух)





pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17125
Re: Между триъгълника и тигана – в офиса на Елидраг
« Отговор #52 -: 08 Февруари 2010, 19:56:06 »
Прекрасен е  :clapping: :clapping:
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

elidrag

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2587
Re: Между триъгълника и тигана – в офиса на Елидраг
« Отговор #53 -: 26 Февруари 2010, 14:04:26 »
Желирана боровинкова торта



Продукти:
За блата:
3 яйца
3 супени лъжици захар
4 супени лъжици брашно
1 пакетче ванилия
2-3 супени лъжици сироп за блата
По желание малко коняк

За крема:
3 литра пресечено домашно мляко или 500 гр. рикота
1 малка опаковка заквасена сметана
3 - 4 лъжици захар
1 пакетче обикновен безцветен желатин, разтворен в 100 мл. подсладена вода или
светъл сок от компот (например от дюли).
1 пакетче ванилия
Сок от един лимон

250 гр. пресни или замразени боровинки

За желето:
250 мл. сироп от боровинки или сладко от боровинки, разредено с вода
1 пакетче желатин за торти

Приготовление:
Блат:
Белтъците се отделят и се разбиват на твърда пяна със захарта.
Прибавят се жълтъците и продължава разбиването.
Добавя се брашното и ванилията.
Внимателно се разбърква, за да не спадне сместа.
Изсипва се във форма за торта с диаметър 26 см.
Съдът за печене е намазан с масло и леко посипан с брашно.
Пече се в предварително нагрята до 160 градуса Целзий фурна.
Изпеченият блат се оставя да се охлади.

Приготвяне на крем:
3 литра домашно мляко се пресичат с малко лимонов сок или няколко лъжици кисело мляко. Оставя се да се отцеди една нощ в марля.
Или се заменя с 500 гр. рикота.
Заквасената сметана се разбива на крем и към нея постепенно се добавя изцеденото мляко или рикота.
Добавя се захарта, лимоновият сок и ванилията.
Разбиването на сместа продължава.
Желатинът се залива с 2-3 супени лъжици от подсладената вода или сок от компот и се оставя да набъбне.
Разтваря се на водна баня с останалата течност.
Охладен, но не желирал, се добавя към разбития крем.
Кремът отново се разбива.

Блатът се изважда от формата и се слага върху чиния за торта.
Сиропира се леко. По желание се напръсква с коняк.
Монтира се около него отново ринга на формата за торта.
Нанася се кремът и се оставя да стегне.
Върху охладения крем се нанасят  плодовете.
В тенджерка се загрява сиропът, смесен с желатина за торти.
Когато сместа се избистри, много бързо се нанася върху плодовете (спазва се инструкцията на производителя).
Тортата се оставя да се охлади преди консумация.

Steny

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 301
  • Spring is in the air...
Re: Между триъгълника и тигана – в офиса на Елидраг
« Отговор #54 -: 26 Февруари 2010, 14:12:00 »
elidrag - страхотно предложение.  :air_kiss: Обожавам боровинки и съм убедена, че тази торта ще влезе в графа любими.

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17125
Re: Между триъгълника и тигана – в офиса на Елидраг
« Отговор #55 -: 26 Февруари 2010, 15:12:05 »
ако направиш, запази ми парченце за вторник   :wink1:

Желирана боровинкова торта

.................................

Ей тази торта чаках  :thumbup:

Благодаря, Ели, звучи много вкусно и лесно  :flower:
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

vesela

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 8878
  • Ах, морето...
Re: Между триъгълника и тигана – в офиса на Елидраг
« Отговор #56 -: 26 Февруари 2010, 15:34:12 »
Ели, вкусничко :thumbup:

Yoli

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3419
Re: Между триъгълника и тигана – в офиса на Елидраг
« Отговор #57 -: 26 Февруари 2010, 19:04:35 »
Направо страхотно !!!!!  :swoon: :swoon: :swoon:

t_ilieva

  • Безнадеждна оптимистка
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2254
  • Ако искаш да бъдеш богат цял живот-отглеждай деца!
Re: Между триъгълника и тигана – в офиса на Елидраг
« Отговор #58 -: 27 Февруари 2010, 17:30:40 »
Многоуважаема и невероятна Г-жо Драгомирова!!!
Хем торта, пък хем и боровинкова - с любимите ми плодове.... Ммммм! Разкош!  :thumbup:  :-* :smile1:
Нямам време за тортички, но ако пак я направиш - с огромно удоволствие ще чакам покана да похапна!  :air_kiss:

elidrag

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2587
Салата от печени зеленчуци



Продукти:
2 тиквички
2 патладжана
2-3 моркова
2-3 чушки сиврия
2-3 по-големи глави стар лук

За дресинг:
1 връзка копър
1/2 връзка магданоз
3 супени лъжици зехтин
2 супени лъжици ябълков оцет
1 чаена лъжичка балсамов оцет
1 чаена лъжичка сол

За намазване на зеленчуците:

3-4 супени лъжици зехтин
риган

Патладжаните се нарязват на дълги филийки.
Посоляват се и се оставят да се отцеди горчивата вода.
Измиват се и се подсушават.
Тиквичките, чушките и морковите се нарязват също на дълги филийки.
Лукът се нарязва на кръгчета с дебелина 3 мм.
Всички зеленчуци се намазват със зехтин, в който има риган.
Изпичат се на скара или грил- тиган.
Изпечени и топли се поставят в затворен съд , в който е приготвен дресинг от зехтин,
оцет, балсамов оцет, сол и ситно нарязаните копър и магданоз.
Зеленчуците се разбъркват и се оставят да се овкусят.

Количествата на зеленчуците са ориентировъчни и определят
количеството на дресинга.
Приятна добавка са печени гъби, напълнени със синьо сирене.




« Последна редакция: 05 Юни 2011, 10:58:09 от elidrag »

 


* Търсене



* Говорилня

Refresh History
  • pavlety: Париж
    11 Февруари 2018, 12:16:00
  • vladofidera: Търся рецепта за гланциране на месото след изпичането му на скара или фурна
    18 Ноември 2017, 16:32:42
  • vladofidera: Здравейте
    18 Ноември 2017, 16:31:10
  • MilkaA40: MilkaA40
    06 Август 2017, 01:51:27
  • pavlova321: люти чушки
    01 Август 2017, 18:42:54
  • valet: Пилаф ориз с фиде
    06 Юли 2017, 15:19:48
  • hristiana:): Някой има ли грил тиган на Брабантия и доволен ли е съответно?
    03 Юни 2017, 19:05:27
  • Kary: Някой използвал ли е мултикукър кинг
    26 Ноември 2016, 16:40:11
  • fanita: пост
    14 Ноември 2016, 18:55:13
  • petty: Аз така и не разбрах какво точно стана :( Наистина бяха добри времена, вдъхновявах се от тук, научих много неща...
    28 Октомври 2016, 13:24:08
  • radost.1955: ами то сайт няма,не съществува.добре,че останаха рецептите.аз също влизам само да потърся някоя,беше времето,когато се пълнеха страниците за отрицателно време.
    26 Октомври 2016, 17:54:17
  • petty: Имам чувството, че някой нарочно пуска от време на време по някой друг постинг, защото трябва да има, макар да са напълно безсмислени, само за пълнеж
    26 Октомври 2016, 10:24:12
  • petty: И аз така. Добре, че поне нещата от преди си стоят... има много ценни рецепти
    26 Октомври 2016, 10:21:28
  • ROSPOP: какво става със сайта? влизам от време на време и се отчайвам - какви са тия глупости, къде са предишните прекрасни статии и коментари, това е сайт аз готвене и храна в края на краищата!
    24 Октомври 2016, 11:49:51
  • val_di16: джолан
    21 Октомври 2016, 15:58:22
  • galka56: тиквеник
    13 Октомври 2016, 18:26:18
  • boriana _grigorova: Здравейте.Имам мултикукър 50 на Делимо. Някой правил ли е някакво лесно ястие , тъй като на мен са ми сложни малко рецептите
    07 Март 2016, 12:58:38
  • boriana _grigorova: Здравейте
    07 Март 2016, 12:56:47
  • Petka :-): как мога да изтря профила си от тази сраница
    07 Март 2016, 06:16:00
  • CVETETO3101: >:(глупости, глупости, глупости са публикациите напоследък. Пълно е с боклуци!!!
    20 Февруари 2016, 21:21:47
  • scorpia: Браво! И този прекрасен сайт ли съсипаха "умни" собственици!?
    01 Януари 2016, 12:26:48
  • GolemDZVER: Валя, може и да ти липсвам, но няма да се върна във форума. Блогът ми е активен - всичмко е там и може да констактуваме както желаеш.А инамче тука стават срамоти - виж за 10 дни пет поста от токущо регистрирани и все за дивотии и нищо съществено. Боли ме сърцето, но тези от Санома излезнаха пълни лаици ... Можехме да им носим дивиденти с хъса, който бяхме вложили в този форум. Отговарям, защото се чуствам длъжен да уважа мнението е .... без знамчение, че е на този скапан сайт
    30 Декември 2015, 18:14:59
  • stplam: Хляб
    26 Декември 2015, 15:52:26
  • Valentina Petrova: и все пак стават чудеса,по Коледа,Golem DZVER ЛИПСВАТ МИ ТВОИТЕ ПУБЛИКАЦИИ
    13 Декември 2015, 11:48:46
  • petty: Жалко :( И все пак не разбирам какво пречи да си споделяме рецепти. Аз не съм много в час с това какво се случва. Сега влизам да потърся рецепта за коледни сладки... добре, че поне старите рецепти си стоят.
    11 Декември 2015, 12:39:22
  • GolemDZVER: права си - направо си умря .... във форума за 6 дни само една публикация. Голям смях. А моите бяха по 5 дневно
    07 Декември 2015, 19:23:47
  • Valentina Petrova: май сайта умря
    05 Декември 2015, 00:01:32
  • Снежка: Май от промените в сайта, по рядко пишем
    30 Ноември 2015, 10:55:12
  • Снежка: Момичета, тази година няма ли да се разменят подаръци?
    30 Ноември 2015, 09:47:43
  • Valentina Petrova: ехооооооо,приятели къде сте,сняг ли ви засипа
    28 Ноември 2015, 14:29:00

* Последното от форума

Re: Къде да продам колата от mariqna44
[Днес в 08:34:36]


Къде да продам колата от jeneta
[05 Декември 2019, 07:42:23 ]


Re: ново лаптопче от jeneta
[04 Декември 2019, 15:06:52 ]


ново лаптопче от mariqna44
[04 Декември 2019, 08:32:43 ]


Re: Квартира в Пловдив от mariqna44
[27 Ноември 2019, 19:00:26 ]


Re: Кола втора употреба от jeneta
[27 Ноември 2019, 18:48:53 ]


Re: Квартира в Пловдив от jeneta
[27 Ноември 2019, 18:31:45 ]


Квартира в Пловдив от mariqna44
[27 Ноември 2019, 15:39:39 ]


Re: Нова кола от radkaa
[27 Ноември 2019, 00:16:57 ]


Re: Нова кола от roseto
[27 Ноември 2019, 00:12:37 ]


Re: Нова кола от radkaa
[27 Ноември 2019, 00:12:01 ]


Re: Нова кола от cvetozara123
[27 Ноември 2019, 00:10:16 ]


Нова кола от radkaa
[27 Ноември 2019, 00:08:23 ]


Re: Кола втора употреба от mariqna44
[25 Ноември 2019, 19:45:43 ]


Кола втора употреба от jeneta
[25 Ноември 2019, 16:25:18 ]


Re: Монитор? от mariqna44
[24 Ноември 2019, 16:43:12 ]


Re: За банята от cvetozara123
[24 Ноември 2019, 15:23:24 ]


Монитор? от cvetozara123
[24 Ноември 2019, 14:20:39 ]


За банята от mariqna44
[24 Ноември 2019, 13:09:14 ]


Re: Фризер от jeneta
[19 Ноември 2019, 19:25:54 ]