Автор Тема: Между триъгълника и тигана – в офиса на Елидраг  (Прочетена 217078 пъти)

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17245
Re: Между триъгълника и тигана – в офиса на Елидраг
« Отговор #285 -: 01 Ноември 2014, 12:03:47 »
 :swoon: страхотен сладкиш, с много сладка усмивка  :thumbup: ама като вижда по кое време си писала  :-*
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

GolemDZVER

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 4418
  • Ако си орел, не се напъвай да си пръв сред гаргите
Re: Между триъгълника и тигана – в офиса на Елидраг
« Отговор #286 -: 01 Ноември 2014, 12:28:16 »
И на мене този тиквен сладкиш ми е минал ей така - но през нощите е постван.
Тъкмо съм сварил тиквата и ще се прави - домочадието иска подобни работи  ::)

elidrag

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2601
Re: Между триъгълника и тигана – в офиса на Елидраг
« Отговор #287 -: 08 Декември 2014, 21:01:05 »
Торта „Алказар”
Това е рецептата, по която направих торта за моя рожден ден.



Продукти:
Блат:
12 белтъка
450 гр. ситно смлени орехи
130 гр. захар
2 супени лъжици нишесте или галета
3 супени лъжици коняк или тъмен ром

Яйчен крем:
12 жълтъка + 2 цели яйца
150 гр. захар
100 гр. горчив шоколад или 2 препълнени супени лъжици какао
1 малка опаковка заквасена сметана
2 супени лъжици коняк
2 пакетчета ванилия

Маслен крем:
300 гр. масло  + 1 супена лъжица пудра захар

Портокалови корички от сладко
Форма за торта с диаметър 26 см.

Приготвяне:
Блат:
Белтъците се разбиват много добре на пяна.
Постепенно се добавя захарта, като разбиването продължава, докато се получат лъскави и твърди връхчета.
Орехите и нишестето(галета) се добавят постепенно към белтъчната смес, като се ръзбърква леко с  шпатула.
Сместа за блатовете се ароматизира с коняка.
Върху хартия за печене се очертават 4 кръга с диаметър 26 см.
Белтъчната смес се разделя на четири равни части и се разстила върху хартията за печене. Най-лесно това става с пош с голям кръгъл накрайник.



Фурната се загрява на 100 градуса Целзий, като блатовете трябва да се сушат.
Могат да се пекат два по два във фурна с включен вентилатор.
Времето за печене на два блата едновременно, в зависимост от фурната, е приблизително 40-50 минути.
Получават се 4 бр. белтъчно-орехови кори, които трябва да са на цвят бели.

Крем от жълтъци:
12 жълтъка + 2 цели яйца и захар се бият с тел на водна баня, докато се сгъстят. Гъстотата  да е като на кисело мляко. Лъжица трябва да прави пътека, когато се прекара по дъното на съда.



Изчаква се кремът да се охлади.

Маслен крем:
Маслото, което е със стайна температура се разбива на пяна с 1 лъжица пудра захар. Захарта се слага, за да се разбие маслото по-лесно.

Двата крема се смесват, като температурата им трябва да е еднаква.
Ароматизират се с ванилията и коняка.

Горчивият шоколад се разбива на водна баня. Охлажда се и се добавя към маслено-яйчния крем.

Готовият крем се разбива с миксер.

Ако нямате горчив шоколад и използвате какао, то го разбърквате с малко вода на гладка каша. Сварявате го. Внимавате да не загори. Не се слага захар.
Какаовата смес се охлажда и се добавя се към маслено-яйчния крем. В този случай също се разбива всичко с миксер.

Сглобяване на тортата:
Отделя се една трета от крема за намазване тортата отвън.
Върху поднос се слага първата белтъчно-орехова кора.
Намазва се с крем. Поръсва се с портокалови корички от сладко. Коричките са отцедени от сиропа.
Поставя се втората кора, намазва се с крем и така, докато се подреди тортата.
Намазва се с отделения крем. Заглажда добре.



Тортата се оставя на стайна температура за няколко часа, за да се разпределят ароматите.
След това може да се прибира в хладилник или в хладно помещение.

Тортата се украсява според вдъхновението ви.
Аз я украсих с борд от бял и черен шоколад и портокалови корички от сладко.



Нормално тази торта се разрязва на 16 парчета.

Mariana G

  • Глобален Модератор
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2833
  • калпазанка
Re: Между триъгълника и тигана – в офиса на Елидраг
« Отговор #288 -: 08 Декември 2014, 21:17:38 »
Ели, прекрасно изглежда тази торта! ::) :smile1:
"Один не разберет, чем пахнут розы, 
другой из горьких трав добудет мед. Дай хлеба одному - навек запомнит, другому жизнь пожертвуй - не поймет..." Омар Хайям

vesela

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 8912
  • Ах, морето...
Re: Между триъгълника и тигана – в офиса на Елидраг
« Отговор #289 -: 09 Декември 2014, 01:51:05 »
Ели :thumbup:

wasia

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 674
  • Една усмивка - и всичко се променя :-}
Re: Между триъгълника и тигана – в офиса на Елидраг
« Отговор #290 -: 09 Декември 2014, 18:12:38 »
Ооо Ели, прекрасна и сигурно много вкусна торта! :thumbup:
Определено ще се прави .
За теб :air_kiss:

KremenaG

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 331
Re: Между триъгълника и тигана – в офиса на Елидраг
« Отговор #291 -: 09 Декември 2014, 22:34:44 »
Честит да ти празника, Ели!
Тортата е чудесна, много ми хареса борда ѝ. Никога не съм правила такъв, много симпатично я оформя.

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17245
Re: Между триъгълника и тигана – в офиса на Елидраг
« Отговор #292 -: 09 Декември 2014, 22:55:13 »

Тортата се украсява според вдъхновението ви.
Аз я украсих с борд от бял и черен шоколад и портокалови корички от сладко.

Ех, Ели, Ели! Каква украса си направила! Пък  като си помисля, че можеше да направиш някакви си шарки с една вилица просто  :give_heart:

Страхотна торта! Сигурна съм, че всички са я оценили ! Такава торта не се подминава (изяжда) с леко сърце!
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

bluemoon

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1757
Re: Между триъгълника и тигана – в офиса на Елидраг
« Отговор #293 -: 10 Декември 2014, 01:46:47 »
Ели, да си жива и здрава, да сбъдваш една по една всичките си мечти!  :air_kiss:
Тортата ти изглежда много, много апетитно! Чудесна е!

verabel

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2131
Re: Между триъгълника и тигана – в офиса на Елидраг
« Отговор #294 -: 10 Декември 2014, 16:12:46 »
Ели, тортата е супер, направо е невероятна! Наистина не се изяжда хей така!
Като прочетох рецептата много яйца, направо отишла е "квотата им" и за догодина!!!  Няма да имаш за Великден! :swoon:

elidrag

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2601
Верче, извини ме. Сега видях твоя коментар.
Много се радвам, че харесваш тортата ми.
А колкото до яйцата, така съм му отпуснала края... Това е, защото намерих магазин, в който винаги има страхотни и много пресни яйца. Така че, Великден ще е подсигурен.

 


* Търсене



* Говорилня

Refresh History
  • MilkaA40: MilkaA40
    06 Август 2017, 01:51:27
  • pavlova321: люти чушки
    01 Август 2017, 18:42:54
  • valet: Пилаф ориз с фиде
    06 Юли 2017, 15:19:48
  • hristiana:): Някой има ли грил тиган на Брабантия и доволен ли е съответно?
    03 Юни 2017, 19:05:27
  • Kary: Някой използвал ли е мултикукър кинг
    26 Ноември 2016, 16:40:11
  • fanita: пост
    14 Ноември 2016, 18:55:13
  • petty: Аз така и не разбрах какво точно стана :( Наистина бяха добри времена, вдъхновявах се от тук, научих много неща...
    28 Октомври 2016, 13:24:08
  • radost.1955: ами то сайт няма,не съществува.добре,че останаха рецептите.аз също влизам само да потърся някоя,беше времето,когато се пълнеха страниците за отрицателно време.
    26 Октомври 2016, 17:54:17
  • petty: Имам чувството, че някой нарочно пуска от време на време по някой друг постинг, защото трябва да има, макар да са напълно безсмислени, само за пълнеж
    26 Октомври 2016, 10:24:12
  • petty: И аз така. Добре, че поне нещата от преди си стоят... има много ценни рецепти
    26 Октомври 2016, 10:21:28
  • ROSPOP: какво става със сайта? влизам от време на време и се отчайвам - какви са тия глупости, къде са предишните прекрасни статии и коментари, това е сайт аз готвене и храна в края на краищата!
    24 Октомври 2016, 11:49:51
  • val_di16: джолан
    21 Октомври 2016, 15:58:22
  • galka56: тиквеник
    13 Октомври 2016, 18:26:18
  • boriana _grigorova: Здравейте.Имам мултикукър 50 на Делимо. Някой правил ли е някакво лесно ястие , тъй като на мен са ми сложни малко рецептите
    07 Март 2016, 12:58:38
  • boriana _grigorova: Здравейте
    07 Март 2016, 12:56:47
  • Petka :-): как мога да изтря профила си от тази сраница
    07 Март 2016, 06:16:00
  • CVETETO3101: >:(глупости, глупости, глупости са публикациите напоследък. Пълно е с боклуци!!!
    20 Февруари 2016, 21:21:47
  • scorpia: Браво! И този прекрасен сайт ли съсипаха "умни" собственици!?
    01 Януари 2016, 12:26:48
  • GolemDZVER: Валя, може и да ти липсвам, но няма да се върна във форума. Блогът ми е активен - всичмко е там и може да констактуваме както желаеш.А инамче тука стават срамоти - виж за 10 дни пет поста от токущо регистрирани и все за дивотии и нищо съществено. Боли ме сърцето, но тези от Санома излезнаха пълни лаици ... Можехме да им носим дивиденти с хъса, който бяхме вложили в този форум. Отговарям, защото се чуствам длъжен да уважа мнението е .... без знамчение, че е на този скапан сайт
    30 Декември 2015, 18:14:59
  • stplam: Хляб
    26 Декември 2015, 15:52:26
  • Valentina Petrova: и все пак стават чудеса,по Коледа,Golem DZVER ЛИПСВАТ МИ ТВОИТЕ ПУБЛИКАЦИИ
    13 Декември 2015, 11:48:46
  • petty: Жалко :( И все пак не разбирам какво пречи да си споделяме рецепти. Аз не съм много в час с това какво се случва. Сега влизам да потърся рецепта за коледни сладки... добре, че поне старите рецепти си стоят.
    11 Декември 2015, 12:39:22
  • GolemDZVER: права си - направо си умря .... във форума за 6 дни само една публикация. Голям смях. А моите бяха по 5 дневно
    07 Декември 2015, 19:23:47
  • Valentina Petrova: май сайта умря
    05 Декември 2015, 00:01:32
  • Снежка: Май от промените в сайта, по рядко пишем
    30 Ноември 2015, 10:55:12
  • Снежка: Момичета, тази година няма ли да се разменят подаръци?
    30 Ноември 2015, 09:47:43
  • Valentina Petrova: ехооооооо,приятели къде сте,сняг ли ви засипа
    28 Ноември 2015, 14:29:00
  • Bubi4ka: Fate, определено не бих била чак такава оптимистка...
    14 Ноември 2015, 14:43:37
  • FATE: Имах предвид готварската част от форума. Другата съм я прескачала, уви, за това и не съм в крак с новостите. За съжаление откривам, че новите шефове не се справят добре и всичко се забатачва май, май...Оптимистично очаквам нещата да се подобрят !!!
    14 Ноември 2015, 00:32:28
  • pep-4o: Явно не всичко четеш, Фейт :)
    13 Ноември 2015, 11:45:31

* Последното от форума

Re: Сервиз за телефони от tomislava
[20 Октомври 2017, 19:27:28 ]


Сервиз за телефони от cvetozara123
[19 Октомври 2017, 12:49:54 ]


Re: Витамини за подсилване на имунната система от cvetozara123
[19 Октомври 2017, 10:55:59 ]


Витамини за подсилване на имунната система от tomislava
[18 Октомври 2017, 22:29:01 ]


Re: Сръбски ресторант от tomislava
[17 Октомври 2017, 14:19:16 ]


Сръбски ресторант от cvetozara123
[16 Октомври 2017, 22:06:47 ]


Бонбони Лакта от ohoboho
[07 Октомври 2017, 04:25:33 ]


Re: От величието на Рила до спокойствието на Родопите.... от cvetozara123
[28 Септември 2017, 22:20:03 ]


Re: Ремонт от cvetozara123
[28 Септември 2017, 11:21:50 ]


Re: GPS устройство диверсант? от tomislava
[27 Септември 2017, 22:17:57 ]


Re: Дрехи втора употреба от tomislava
[24 Септември 2017, 17:26:02 ]


Re: От величието на Рила до спокойствието на Родопите.... от tomislava
[23 Септември 2017, 09:17:08 ]


Re: От величието на Рила до спокойствието на Родопите.... от cvetozara123
[22 Септември 2017, 09:38:40 ]


Re: Дрехи втора употреба от cvetozara123
[22 Септември 2017, 09:36:01 ]


Дрехи втора употреба от tomislava
[21 Септември 2017, 10:45:59 ]


Re: Мнението Ви за чушкопека от tomislava
[19 Септември 2017, 08:37:01 ]


Re: Бебешка количка за близначета? от cvetozara123
[19 Септември 2017, 08:12:01 ]


Бебешка количка за близначета? от tomislava
[18 Септември 2017, 17:34:34 ]


Re: Ремонт от tomislava
[16 Септември 2017, 18:54:01 ]


Ремонт от cvetozara123
[15 Септември 2017, 19:17:01 ]