Автор Тема: Между триъгълника и тигана – в офиса на Елидраг  (Прочетена 216809 пъти)

dove

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2717
Re: Между триъгълника и тигана – в офиса на Елидраг
« Отговор #15 -: 06 Ноември 2009, 12:20:00 »
Много вкусно :thumbup: :clapping:

vesela

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 8912
  • Ах, морето...
Re: Между триъгълника и тигана – в офиса на Елидраг
« Отговор #16 -: 06 Ноември 2009, 12:45:47 »
Браво, Ели :air_kiss:

Yoli

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3451
Re: Между триъгълника и тигана – в офиса на Елидраг
« Отговор #17 -: 06 Ноември 2009, 19:46:56 »
Повече от прекрасно , Ели  :clapping: :clapping:

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17245
Re: Между триъгълника и тигана – в офиса на Елидраг
« Отговор #18 -: 14 Ноември 2009, 01:57:02 »
Отново е туршиено време

Печени червени чушки с хрян



Даже вече ги наченахме  :smile1:
Много пикантни Ели, чудесен вкус имат  :thumbup: Никога не бях ползвала  пресен хрян, но много ми хареса. Ъъъъъъ :hmmm: :hmmm: Чесънче добавих, виждаш  :smile1:

Много ти благодаря, мила ми  Ели за чудесната рецепта :air_kiss:


“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

elidrag

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2601
Re: Между триъгълника и тигана – в офиса на Елидраг
« Отговор #19 -: 15 Ноември 2009, 12:59:22 »
Пепи, много се радвам, че сте одобрили туршията от червени чушки с хрян.

mivis_75

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2686
  • Любовта минава през стомаха!!!
Re: Между триъгълника и тигана – в офиса на Елидраг
« Отговор #20 -: 16 Ноември 2009, 22:54:09 »
  Ели , идвам в твоята темичка с благодарности за :

  Солен кекс със сирене и праз

 Беше одобрен подобаващо,като се омете за 10 мин. :thumbup:


        

« Последна редакция: 16 Ноември 2009, 23:07:11 от pep-4o »

t_ilieva

  • Безнадеждна оптимистка
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2259
  • Ако искаш да бъдеш богат цял живот-отглеждай деца!
Re: Между триъгълника и тигана – в офиса на Елидраг
« Отговор #21 -: 21 Ноември 2009, 18:22:06 »
Ели, и в изпълнение на mivis_75, а и в оригиналното твое изпълнение също - Соления кекс със сирене и праз, изглежда страхотно вкусен!  :thumbup:
Ммммм, много обичам праз - ще го спретна в скоро време.....  :air_kiss:

elidrag

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2601
Re: Между триъгълника и тигана – в офиса на Елидраг
« Отговор #22 -: 21 Ноември 2009, 19:23:45 »
Миме, Танче, благодаря ви.  :air_kiss:

pepelia6ka

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1493
Re: Между триъгълника и тигана – в офиса на Елидраг
« Отговор #23 -: 23 Ноември 2009, 14:42:17 »
Ели, откога се каня на твоите Червени печени чушки с хрян....е, най-сетне ги направих, но в иенска купа в хладилника, а не в буркани. Много са ароматни и пикантни,  но недостатъка е, че уж купата много голяма, ама нещо бързо свършват, особено довечера ще готвя бобец...с него ще ги довършиме май. Ние много обичаме хрян към супи, а комбинацията с печени чушки е върховна !


elidrag

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2601
Re: Между триъгълника и тигана – в офиса на Елидраг
« Отговор #24 -: 24 Ноември 2009, 09:12:07 »
Марийче, много се радвам, че ти харесват чушките.
Наистина това им е основен недостатък - бързо свършват.

elidrag

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2601
Re: Между триъгълника и тигана – в офиса на Елидраг
« Отговор #25 -: 30 Ноември 2009, 12:26:59 »
Орехова торта



Това е рецептата за торта, която се приготвя в моята фамилия за големи празници.
Научила съм я от майка си и леля си, а те от своята майка, моята баба. И при все че има много рецепти за орехови торти, бих искала да Ви предложа варианта, който съм научила от тях.
 
Продукти:

За блата:
8 яйца
8 супени лъжици захар
8 супени лъжици счукани орехи
1 супена лъжица галета
1-2 супени лъжици какао (зависи дали искате по-светъл или по-тъмен блат)
1 супена лъжица ром или коняк
Настъргана кора от лимон

За крема:
6 цели яйца
2 чаши от по 200 гр. захар
250 гр. безсолно масло
3 супени лъжици какао, разтворени в 50 гр. прясно мляко или 100 гр. натурален шоколад, разтопен на водна баня.

За сиропиране:
Сироп, приготвен от 200 мл. вода и сок от портокалово сладко
Ром или коняк

Допълнително за украса и между блатовете:
Крокан с орехи, начукан на едро
Карамелизирани орехи
Портокалови корички от сладко

Приготовление:
Блат:
Белтъците от 8-те яйца се разбиват на плътна пяна с миксер.
Постепенно, продължавайки разбиването с миксер, към тях се прибавя захарта.
След това се добавят 8-те жълтъка. Разбива се добре. Получава се пухкава смес.
Внимателно се добавят счуканите орехи, като вече се разбърква с шпатула.
Добавят се галетата, какаото, лимоновата кора и рома (коняка).
Разбърква се внимателно, за да не спадне сместа.
В откопчаваща се форма за торта, застлана с хартия за печене, се изсипва внимателно сместа за блата. Формата е с диаметър 26 см.
Пече се в предварително нагрята фурна, като температурата първоначално е 175 градуса Целзий, а впоследствие температурата на фурната се намалява до 150 градуса Целзий.
Блатът е изпечен, когато при пробождането му леко с дървена клечка, тя излиза суха.

Крем:
6-те цели яйца с 2-те чаши захар се разбиват с тел на водна баня на котлона.
Кремът е готов, когато придобие гъстота на квасено мляко.
Отделно се разбива 200 гр. масло само с 1 супена лъжица захар на пяна.
Двата крема се смесват с внимателно бъркане.
Важно! Кремовете трябва да са с еднаква температура.
Какаото (без захар) се разтваря с млякото като течен шоколад в съд на  котлона или МВ. Ако се използва черен шоколад, той също трябва да е разтопен на водна баня.
Охладени се добавят към маслено-яйчения крем.

Сглобяване на тортата:
Блатът се разрязва на три платки (може и на две части).
Поставя се долната платка върху поставка за торта.
Сиропира се леко със сиропа и коняка.
Намазва се с част от крема. Посипва се с портокалови корички, нарязани на ситно.
Поставя се втората платка. Процедурата със сиропирането се повтаря. Намазва се с крем и се посипва с едро счукан крокан с орехи.
Ако платките са две се посипват с крокан и портокалови корички едновременно.
Най-отгоре се поставя третата платка с гладката страна отгоре.
Сиропира се. Наръсва се с ром или коняк.
Намаза се с останалия крем, който трябва да е приблизително 1/2 от общото количество.
Кремът се заглажда.
Тортата се украсява с карамелизирани орехи, портокалови корички, черен шоколад,
както Ви подсказва вдъхновението.
Готовата торта престоява 1-2 час на стайна температура за да се поемат ароматите от блатовете. След това се прибира в хладилник. Сервира се охладена, като е най добре да се консумира на другия ден.

Забележки:
Яйцата, които използвах, бяха много големи. Наложи се да добавя още 2 супени лъжици счукани орехи и 1 супена лъжица галета.
Изпекох един блат от 2/3 от сместа, който разрязах на две части и още един от останалата 1/3-та от сместа.
Ако имате тортена форма с по-малък диаметър, това не е проблем. Ще се увеличи малко времето за печене и блатовете ще са по-дебели.
Би могло да се изпекат 3 отделни блата. Това е въпрос на преценка и свободно време.
Аз изпекох блатовете вечерта, а на другия ден приготвих крема и сглобих тортата.
Ако не обичате много сладко, може да намалите малко от захарта в крема и да увеличите количеството на какаото.
Когато тортата ще се консумира от деца, ромът (конякът) се заменя с 1/2 капсула есенция със съответния аромат. Тогава се увеличава водата за сиропиране на 300мл.
Изпълнявала съм тортата, като вместо портокалово сладко съм използвала плодовете и сиропа от сладко от зелени смокини.




Mariana G

  • Глобален Модератор
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2833
  • калпазанка
Re: Между триъгълника и тигана – в офиса на Елидраг
« Отговор #26 -: 30 Ноември 2009, 12:50:35 »
Ели, много е хубавка!!! ::) ::) ::) А разреза е направо умопомрачителен ::)  :angel:
"Один не разберет, чем пахнут розы, 
другой из горьких трав добудет мед. Дай хлеба одному - навек запомнит, другому жизнь пожертвуй - не поймет..." Омар Хайям

ilrai

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2493
Re: Между триъгълника и тигана – в офиса на Елидраг
« Отговор #27 -: 30 Ноември 2009, 13:18:20 »
Това е НЕЧОВЕШКООО....
 :P

Нямаш никаква милост, нали? Изглежда.... ужасно вкусно!!!!

Emili

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2069
  • Еми
Re: Между триъгълника и тигана – в офиса на Елидраг
« Отговор #28 -: 30 Ноември 2009, 13:43:42 »
Мммммм, колко изкушаващо........ Сигурна съм и, че е ужасно вкусна.

Поздравления, Ели! :thumbsup:

vesela

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 8912
  • Ах, морето...
Re: Между триъгълника и тигана – в офиса на Елидраг
« Отговор #29 -: 30 Ноември 2009, 14:57:41 »
 :yahoo:
И не ти се досвидя за яйцата ;D

 


* Търсене



* Говорилня

Refresh History
  • MilkaA40: MilkaA40
    06 Август 2017, 01:51:27
  • pavlova321: люти чушки
    01 Август 2017, 18:42:54
  • valet: Пилаф ориз с фиде
    06 Юли 2017, 15:19:48
  • hristiana:): Някой има ли грил тиган на Брабантия и доволен ли е съответно?
    03 Юни 2017, 19:05:27
  • Kary: Някой използвал ли е мултикукър кинг
    26 Ноември 2016, 16:40:11
  • fanita: пост
    14 Ноември 2016, 18:55:13
  • petty: Аз така и не разбрах какво точно стана :( Наистина бяха добри времена, вдъхновявах се от тук, научих много неща...
    28 Октомври 2016, 13:24:08
  • radost.1955: ами то сайт няма,не съществува.добре,че останаха рецептите.аз също влизам само да потърся някоя,беше времето,когато се пълнеха страниците за отрицателно време.
    26 Октомври 2016, 17:54:17
  • petty: Имам чувството, че някой нарочно пуска от време на време по някой друг постинг, защото трябва да има, макар да са напълно безсмислени, само за пълнеж
    26 Октомври 2016, 10:24:12
  • petty: И аз така. Добре, че поне нещата от преди си стоят... има много ценни рецепти
    26 Октомври 2016, 10:21:28
  • ROSPOP: какво става със сайта? влизам от време на време и се отчайвам - какви са тия глупости, къде са предишните прекрасни статии и коментари, това е сайт аз готвене и храна в края на краищата!
    24 Октомври 2016, 11:49:51
  • val_di16: джолан
    21 Октомври 2016, 15:58:22
  • galka56: тиквеник
    13 Октомври 2016, 18:26:18
  • boriana _grigorova: Здравейте.Имам мултикукър 50 на Делимо. Някой правил ли е някакво лесно ястие , тъй като на мен са ми сложни малко рецептите
    07 Март 2016, 12:58:38
  • boriana _grigorova: Здравейте
    07 Март 2016, 12:56:47
  • Petka :-): как мога да изтря профила си от тази сраница
    07 Март 2016, 06:16:00
  • CVETETO3101: >:(глупости, глупости, глупости са публикациите напоследък. Пълно е с боклуци!!!
    20 Февруари 2016, 21:21:47
  • scorpia: Браво! И този прекрасен сайт ли съсипаха "умни" собственици!?
    01 Януари 2016, 12:26:48
  • GolemDZVER: Валя, може и да ти липсвам, но няма да се върна във форума. Блогът ми е активен - всичмко е там и може да констактуваме както желаеш.А инамче тука стават срамоти - виж за 10 дни пет поста от токущо регистрирани и все за дивотии и нищо съществено. Боли ме сърцето, но тези от Санома излезнаха пълни лаици ... Можехме да им носим дивиденти с хъса, който бяхме вложили в този форум. Отговарям, защото се чуствам длъжен да уважа мнението е .... без знамчение, че е на този скапан сайт
    30 Декември 2015, 18:14:59
  • stplam: Хляб
    26 Декември 2015, 15:52:26
  • Valentina Petrova: и все пак стават чудеса,по Коледа,Golem DZVER ЛИПСВАТ МИ ТВОИТЕ ПУБЛИКАЦИИ
    13 Декември 2015, 11:48:46
  • petty: Жалко :( И все пак не разбирам какво пречи да си споделяме рецепти. Аз не съм много в час с това какво се случва. Сега влизам да потърся рецепта за коледни сладки... добре, че поне старите рецепти си стоят.
    11 Декември 2015, 12:39:22
  • GolemDZVER: права си - направо си умря .... във форума за 6 дни само една публикация. Голям смях. А моите бяха по 5 дневно
    07 Декември 2015, 19:23:47
  • Valentina Petrova: май сайта умря
    05 Декември 2015, 00:01:32
  • Снежка: Май от промените в сайта, по рядко пишем
    30 Ноември 2015, 10:55:12
  • Снежка: Момичета, тази година няма ли да се разменят подаръци?
    30 Ноември 2015, 09:47:43
  • Valentina Petrova: ехооооооо,приятели къде сте,сняг ли ви засипа
    28 Ноември 2015, 14:29:00
  • Bubi4ka: Fate, определено не бих била чак такава оптимистка...
    14 Ноември 2015, 14:43:37
  • FATE: Имах предвид готварската част от форума. Другата съм я прескачала, уви, за това и не съм в крак с новостите. За съжаление откривам, че новите шефове не се справят добре и всичко се забатачва май, май...Оптимистично очаквам нещата да се подобрят !!!
    14 Ноември 2015, 00:32:28
  • pep-4o: Явно не всичко четеш, Фейт :)
    13 Ноември 2015, 11:45:31

* Последното от форума

Витамини за подсилване на имунната система от tomislava
[18 Октомври 2017, 22:29:01 ]


Re: Сръбски ресторант от tomislava
[17 Октомври 2017, 14:19:16 ]


Сръбски ресторант от cvetozara123
[16 Октомври 2017, 22:06:47 ]


Бонбони Лакта от ohoboho
[07 Октомври 2017, 04:25:33 ]


Re: От величието на Рила до спокойствието на Родопите.... от cvetozara123
[28 Септември 2017, 22:20:03 ]


Re: Ремонт от cvetozara123
[28 Септември 2017, 11:21:50 ]


Re: GPS устройство диверсант? от tomislava
[27 Септември 2017, 22:17:57 ]


Re: Дрехи втора употреба от tomislava
[24 Септември 2017, 17:26:02 ]


Re: От величието на Рила до спокойствието на Родопите.... от tomislava
[23 Септември 2017, 09:17:08 ]


Re: От величието на Рила до спокойствието на Родопите.... от cvetozara123
[22 Септември 2017, 09:38:40 ]


Re: Дрехи втора употреба от cvetozara123
[22 Септември 2017, 09:36:01 ]


Дрехи втора употреба от tomislava
[21 Септември 2017, 10:45:59 ]


Re: Мнението Ви за чушкопека от tomislava
[19 Септември 2017, 08:37:01 ]


Re: Бебешка количка за близначета? от cvetozara123
[19 Септември 2017, 08:12:01 ]


Бебешка количка за близначета? от tomislava
[18 Септември 2017, 17:34:34 ]


Re: Ремонт от tomislava
[16 Септември 2017, 18:54:01 ]


Ремонт от cvetozara123
[15 Септември 2017, 19:17:01 ]


GPS устройство диверсант? от cvetozara123
[15 Септември 2017, 10:27:10 ]


Re: Мнението Ви за чушкопека от cvetozara123
[14 Септември 2017, 11:12:03 ]


Re: Мнението Ви за чушкопека от tomislava
[13 Септември 2017, 18:56:35 ]