Автор Тема: Диабетичната кухня на Жоро 4 -та част  (Прочетена 242268 пъти)

bordovsky

  • динозавър
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 5415
Re: Диабетичната кухня на Жоро 4 -та част
« Отговор #210 -: 28 Юни 2013, 16:25:28 »
Чудесна торта се е получила, потекоха ми л.....е!  :innocent:

KrokozabYl

  • главен пакостник
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2206
  • http://vbox7.com/play:d6ad5958
Re: Диабетичната кухня на Жоро 4 -та част
« Отговор #211 -: 02 Юли 2013, 15:41:34 »
Благодаря за похвалата - истински ме зарадва  :thumbup:
Хайде на пакостите

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17245
Re: Диабетичната кухня на Жоро 4 -та част
« Отговор #212 -: 02 Юли 2013, 15:56:57 »
като се има предвид, че Жоро не ръсо похвали току-така  :thumbup:
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

KrokozabYl

  • главен пакостник
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2206
  • http://vbox7.com/play:d6ad5958
Re: Диабетичната кухня на Жоро 4 -та част
« Отговор #213 -: 05 Юли 2013, 10:00:40 »
отчитам се с една Шкембечорба, която много ни хареса.
п.п. ние с детето истинска не сме яли, че ми става лошо от миризмата, но тази е  :thumbup: даже повторихме  :P
Хайде на пакостите

bordovsky

  • динозавър
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 5415
Кладница със сметанов сос
« Отговор #214 -: 06 Юли 2013, 08:23:26 »
Кладницата се оказа чудна гъба. Чорбата и на мен ми хареса много, както и кюфтетата. Сега дойде ред на нещо ново, кога ли ще ми спре ищаха за експерименти с тази гъба, не знам, много ми е вкусна.

                                                        Кладница със сметанов сос
                                                                          (3 порции)

350 г култивирана кладница
150 мл заквасена сметана
50 г топено сирене (Жоси)
150 мл прясно мляко
1 с.л. зехтин (олио)
50 г краве масло
сол на вкус
черен пипер на вкус

за картофената гарнитура:
3 картофа (над 100г всеки)
30 г краве масло
сол и черен пипер на вкус.

Гъбите се сваряват за 30 минути в тенджера под налягане в леко посолена вода. Така дори жилавите им пънчета омекват. Оцеждат се и се нарязват на ситно. В тиган се загряват мазнините и се слагат гъбите.Запържват се за 5 минути с разбъркване, след което се прибавят сметаната, млякото и топеното сирене. Запържването продължава с постоянно разбъркване, докато топеното сирене се разтопи и соса стане хомогенен. Посоляват се на вкус.
Картофите се сваряват цели. Докато са горещи се нарязват на филии и се поставят по картоф в порционна чиния. Заливат се с разтопено краве масло и се посоляват. Разпределят се и гъбите със соса си.Всичко се поръсва с черен пипер  на вкус и се поднася веднага.

Забележка: Ако не сте много бързи в кухнята, поднесете ястието в затоплени чинии.

bordovsky

  • динозавър
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 5415
Лозови сарми с кладница
« Отговор #215 -: 09 Август 2013, 11:33:50 »
Продължавам сагата за кладницата, влязла ми по кожата в последно време. Чудна гъба! :yahoo:

                                     Лозови сарми с кладница
                                             (5 порции)

25-30 лозови листа (бланширани или от консерва)
350 г кладница
1 чаша (220 мл) ориз (бисерен)
5-6 с.л. зехтин
1-2 глави лук
черен пипер и сол на вкус

Гъбите се сваряват в тенджера под налягане за половин час. Оцеждат се (бульона се запазва) и се нарязват на ситно.
Лукът се нарязва на дребно и се запържва в зехтина. След малко се добавя измития и отцеден ориз, след 2-3 минути гъбите и 1 чаша от бульона. Като се поеме течността, плънката се сваля от огъня и се оставя да изстине. Посолява се и се поръсва с черен пипер.
« Последна редакция: 09 Август 2013, 11:35:54 от bordovsky »

bordovsky

  • динозавър
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 5415
Re: Диабетичната кухня на Жоро 4 -та част
« Отговор #216 -: 09 Август 2013, 11:34:23 »

Завиват се сармичките и се подреждат в тенджера ( обикновено на 2 реда). Затискат се с чиния, добавя се остатъка от бульона и вода (общо 3 чаши). Варят се на слаб огън около половин час. Поднасят се с кисело мляко.

bordovsky

  • динозавър
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 5415
Re: Диабетичната кухня на Жоро 4 -та част
« Отговор #217 -: 09 Август 2013, 11:35:12 »
Ето и разрязана сармичка:

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3318
Re: Диабетичната кухня на Жоро 4 -та част
« Отговор #218 -: 09 Август 2013, 12:30:45 »
Браво, Жоро, и аз съм голяма фенка на кладницата!

bordovsky

  • динозавър
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 5415
Пълнени гъби с кайма
« Отговор #219 -: 26 Август 2013, 17:38:45 »
                                          Пълнени гъби с кайма
                                              (4 - 6 порции)

12 еднакви големи печурки (~ 1200 г)
500 г кайма смес
1 глава кромид лук
5 с.л. зехтин
150 г кашкавал
1/2 ч.л. черен пипер
1 ч.л. кимион
сол на вкус

Гъбите се измиват и им се отстраняват пънчетата (запазват се). Нареждат се в тава с отворите нагоре. Посоляват се.
Лука и пънчетата на гъбите се нарязват на ситно. Запържват се в зехтина, прибавя се каймата и се бърка енергично да стане на дребни "трохи". Отстранява се от огъня, добавят се подправките (може и малко сол,но обикновено каймата е солена), Като поизстине, плънката е готова.
Пълнят се гъбите с връх.Ако остане малко плънка, тя се разпределя отгоре. Настъргва се кашкавала и се добавя в тавата малко вода ( 200 - 300 мл). Пече се на 200 градуса.
Поднасят се топли.

   

bordovsky

  • динозавър
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 5415
Миди с орзо
« Отговор #220 -: 26 Август 2013, 17:41:53 »
                                          Миди с орзо
                                           (4 порции)

400 г мидени ядки
200 г орзо
200 г кашкавал
4 с.л. зехтин
1 глава лук
1 морков
2-3 домата (или доматен сок 300-400 мл)
1 ч.л. сол
1 ч.л. универсална подправка 1/2 ч.л. черен пипер
1 ч.л. червен пипер

Ползват се замразени мидени ядки. Ако са варени е по-добре, иначе много се свиват.
Орзото се вари в 2 литра вода с прибавена солта и 1 с.л. зехтин. Вари се малко, не трябва да е сварено. Изцежда се и се прехвърля в тавичка.
Лука и морковите се нарязват на ситно и се запържват в останалия зехтин, Добавя се 100 мл вода и зеленчуците са задушават до омекване. Слагат се мидите и смлени домати(доматен сок). Вари се 5-6 минути. Изсипва се при орзото в тавичката и се разбърква. Пече се 15 минути на умерена фурна (200 градуса). Поднася се като на всяка порция се настъргва кашкавал.


bordovsky

  • динозавър
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 5415
Прасковена пана кота с подсладител
« Отговор #221 -: 26 Август 2013, 17:45:33 »
                                              Прасковена пана кота с подсладител
                                                   ( 6 порции)
5 средни праскови (~ 600 г )
500 мл течна готварска сметана (животинската е за препоръчване, може и растителна)
200 мл прясно мляко
1 капсула есенция ром
1 капсула есенция ванилия
2 пакетчета желатин по 10 г
4 ч.л. течен подсладител.

   

Прасковите се обелват, отстранява се костилката и се смилат в блендер. Варят се с прибавена 100 мл вода около 10 минути, след което се прибавя 2 ч.л. течен подсладител и се слага набъбналия в 50 мл вода и после разтопен на водна баня 10 г желатин. След разбъркване се разпределя в 6 чаши. Оставя се да стегне в хладилник за поне 4 часа.
Сметаната и млякото се довеждат да кипване, като поизстине се слагат 2 ч.л. течен подсладител и приготвения по гореописания начин 10 г. желатин. Разбърква се и се налива в чашите над прасковите. Десерта сяга в хладилник (за една нощ) и се поднася, като се обръща в чинийки.
--------------------------------------------------
Да ви кажа честно, направих този десерт по идея на Пепчо и нашумялата в последно време пана кота. За мен си е разхищение на сметана, ако се разбие и желира после си става поне тройно повече пухкаво парфе.

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17245
Re: Диабетичната кухня на Жоро 4 -та част
« Отговор #222 -: 26 Август 2013, 18:13:26 »
да бе, сега Пеп4о ти виновна  ;D
Нищо де, другия път я разбиваме, с плодовете и грабваме лъжиците!
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

bordovsky

  • динозавър
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 5415
Конфитюр от боровинки
« Отговор #223 -: 30 Август 2013, 10:26:45 »
                                                Конфитюр от боровинки *
2 кг  боровинки
1 кг  захар
1 л вода
1 с.л. течен подсладител

Водата се кипва заедно със захарта. Ползва се широка тенджера или тиган за сладко. Като заври се добавя измития плод. Вари се около 20 минути. Накрая се слага и подсладителя. Разлива се в бурканчета, които се стерилизират( 5 минути). Трае поне 2 години.След отваряне се съхранява в хладилника.
-----------------------------------------------------------------
* Правих 2 дози, едната с черни, другата с червени боровинки. Вкусът е доста различен.Червената леко горчи и е по-стипчива,но става доста вкусен конфитюр, от черната боровинка си е класически вкус. Идеята на рецептата е по-малка калоричност, ала без захар никакъв качествен конфитюр не става. Това е някакъв компромисен вариант,не се препоръчва за диабетици.
-----------------------------------------------------------------
Снимка на конфитюра от черни боровинки:
« Последна редакция: 30 Август 2013, 10:29:39 от bordovsky »

bordovsky

  • динозавър
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 5415
Re: Диабетичната кухня на Жоро 4 -та част
« Отговор #224 -: 30 Август 2013, 10:27:42 »
Ето го и този от червени боровинки:

 


* Търсене



* Говорилня

Refresh History
  • pavlety: Париж
    11 Февруари 2018, 12:16:00
  • vladofidera: Търся рецепта за гланциране на месото след изпичането му на скара или фурна
    18 Ноември 2017, 16:32:42
  • vladofidera: Здравейте
    18 Ноември 2017, 16:31:10
  • MilkaA40: MilkaA40
    06 Август 2017, 01:51:27
  • pavlova321: люти чушки
    01 Август 2017, 18:42:54
  • valet: Пилаф ориз с фиде
    06 Юли 2017, 15:19:48
  • hristiana:): Някой има ли грил тиган на Брабантия и доволен ли е съответно?
    03 Юни 2017, 19:05:27
  • Kary: Някой използвал ли е мултикукър кинг
    26 Ноември 2016, 16:40:11
  • fanita: пост
    14 Ноември 2016, 18:55:13
  • petty: Аз така и не разбрах какво точно стана :( Наистина бяха добри времена, вдъхновявах се от тук, научих много неща...
    28 Октомври 2016, 13:24:08
  • radost.1955: ами то сайт няма,не съществува.добре,че останаха рецептите.аз също влизам само да потърся някоя,беше времето,когато се пълнеха страниците за отрицателно време.
    26 Октомври 2016, 17:54:17
  • petty: Имам чувството, че някой нарочно пуска от време на време по някой друг постинг, защото трябва да има, макар да са напълно безсмислени, само за пълнеж
    26 Октомври 2016, 10:24:12
  • petty: И аз така. Добре, че поне нещата от преди си стоят... има много ценни рецепти
    26 Октомври 2016, 10:21:28
  • ROSPOP: какво става със сайта? влизам от време на време и се отчайвам - какви са тия глупости, къде са предишните прекрасни статии и коментари, това е сайт аз готвене и храна в края на краищата!
    24 Октомври 2016, 11:49:51
  • val_di16: джолан
    21 Октомври 2016, 15:58:22
  • galka56: тиквеник
    13 Октомври 2016, 18:26:18
  • boriana _grigorova: Здравейте.Имам мултикукър 50 на Делимо. Някой правил ли е някакво лесно ястие , тъй като на мен са ми сложни малко рецептите
    07 Март 2016, 12:58:38
  • boriana _grigorova: Здравейте
    07 Март 2016, 12:56:47
  • Petka :-): как мога да изтря профила си от тази сраница
    07 Март 2016, 06:16:00
  • CVETETO3101: >:(глупости, глупости, глупости са публикациите напоследък. Пълно е с боклуци!!!
    20 Февруари 2016, 21:21:47
  • scorpia: Браво! И този прекрасен сайт ли съсипаха "умни" собственици!?
    01 Януари 2016, 12:26:48
  • GolemDZVER: Валя, може и да ти липсвам, но няма да се върна във форума. Блогът ми е активен - всичмко е там и може да констактуваме както желаеш.А инамче тука стават срамоти - виж за 10 дни пет поста от токущо регистрирани и все за дивотии и нищо съществено. Боли ме сърцето, но тези от Санома излезнаха пълни лаици ... Можехме да им носим дивиденти с хъса, който бяхме вложили в този форум. Отговарям, защото се чуствам длъжен да уважа мнението е .... без знамчение, че е на този скапан сайт
    30 Декември 2015, 18:14:59
  • stplam: Хляб
    26 Декември 2015, 15:52:26
  • Valentina Petrova: и все пак стават чудеса,по Коледа,Golem DZVER ЛИПСВАТ МИ ТВОИТЕ ПУБЛИКАЦИИ
    13 Декември 2015, 11:48:46
  • petty: Жалко :( И все пак не разбирам какво пречи да си споделяме рецепти. Аз не съм много в час с това какво се случва. Сега влизам да потърся рецепта за коледни сладки... добре, че поне старите рецепти си стоят.
    11 Декември 2015, 12:39:22
  • GolemDZVER: права си - направо си умря .... във форума за 6 дни само една публикация. Голям смях. А моите бяха по 5 дневно
    07 Декември 2015, 19:23:47
  • Valentina Petrova: май сайта умря
    05 Декември 2015, 00:01:32
  • Снежка: Май от промените в сайта, по рядко пишем
    30 Ноември 2015, 10:55:12
  • Снежка: Момичета, тази година няма ли да се разменят подаръци?
    30 Ноември 2015, 09:47:43
  • Valentina Petrova: ехооооооо,приятели къде сте,сняг ли ви засипа
    28 Ноември 2015, 14:29:00

* Последното от форума

Re: Турски Хляб със забавено втасване от Рум
[17 Февруари 2019, 09:58:26 ]


Пестете вода и ток! Масажираща СПА слушалка с функция пестене на вода от ProvideR
[13 Февруари 2019, 11:41:36 ]


БИО гъби кладница за домашно отглеждане от ProvideR
[28 Януари 2019, 12:46:54 ]


Белгийски шоколад, Шоколадов чипс, Какао маса, Какао на прах от Zvezda
[24 Януари 2019, 11:12:30 ]


. от ProvideR
[09 Януари 2019, 13:44:25 ]


Re: Как се справяте с мухъла? от Vikit0
[04 Януари 2019, 11:33:28 ]


Re: Как се справяте с мухъла? от Formata
[21 Декември 2018, 17:58:02 ]


Re: С какво пържите храната? от Formata
[21 Декември 2018, 17:53:59 ]


Коледни чувалчета с гъба кладница за домашно отглеждане от ProvideR
[10 Декември 2018, 09:31:51 ]


Търся чаши Baileys от Flowerney
[09 Декември 2018, 22:16:11 ]


Re: Как се справяте с мухъла? от Vikit0
[05 Декември 2018, 17:21:15 ]


Re: Как прогонвате комарите? от Vikit0
[05 Декември 2018, 17:17:33 ]


Re: Видеонаблюдение от Vikit0
[05 Декември 2018, 17:11:16 ]


Моля, подкрепете! До 5 декември! от BOSS
[03 Декември 2018, 20:42:46 ]


Re: Козунак на конци с помоща на хлебопекарна от denyo
[28 Ноември 2018, 17:20:43 ]


Re: Био гъби кладница за домашно отглеждане - склад Стара Загора от ProvideR
[27 Ноември 2018, 11:41:10 ]


Пилешка луканка? от kamos
[25 Ноември 2018, 21:06:39 ]


Re: Мъжки дънки? от rtaneva
[12 Ноември 2018, 15:36:05 ]


Био гъби кладница за домашно отглеждане - склад Стара Загора от ProvideR
[06 Ноември 2018, 09:02:33 ]


Re: Спрей за готвене от georgieva88
[19 Октомври 2018, 10:10:53 ]