Автор Тема: Диабетичната кухня на Жоро 4 -та част  (Прочетена 216643 пъти)

elidrag

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2601
Re: Диабетичната кухня на Жоро 4 -та част
« Отговор #45 -: 19 Юли 2010, 16:10:52 »
Имотиконката е прекрасна и отразява точно настроението на пишещата.
Весе , сигурна съм че аз, а и Жоро, докато готвим, ще изпием бирата.
Ако има весела компания, още по-добре.
При все, че бирен хляб никак не е за пренебрегване.
Какъв спам се оформи!


bordovsky

  • динозавър
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 5415
Re: Диабетичната кухня на Жоро 4 -та част
« Отговор #46 -: 19 Юли 2010, 17:04:30 »
Какъв спам се оформи!


Хайде, от мен да мине.  :innocent:

bordovsky

  • динозавър
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 5415
Много шоколадов крем
« Отговор #47 -: 21 Юли 2010, 20:27:11 »
                                Много шоколадов крем                     
                                                     (8 порции)

500 мл прясно мляко
6 с.л. брашно (с връх)
4 яйца
200 г натурален шоколад (за диабетици)
1 с.л. течен подсладител "Суитли ултра"
2 праха ванилия
щипка сол




  Млякото се слага на котлона (препоръчително в млековарка), заедно с 1 л вода и шоколада. Довежда се до кипене при непрекъснато разбъркване. Шоколада трябва да се разтопи напълно. Яйцата се рзделят на жълтъци и белтъци. Жълтъците, заедно с брашното, подсладителя, ванилията и 200 мл вода се разбиват с миксер на гладка каша и се прибавят.Вари се с разбъркване около 5 минути до сгъстяване на крема. Предварително белтъците се разбиват на сняг, заедно със солта. Горещият крем се изсипва на струйка при белтъците и всичко се разбива с миксера. Разлива се по чашки или купички и се оставя за няколко часа в хладилник.

bordovsky

  • динозавър
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 5415
Зеленчукова мусака
« Отговор #48 -: 28 Юли 2010, 12:09:47 »
                                           Зеленчукова мусака
                                              (6 порции)

1 буркан (680 г) гювеч
1 буркан (680 г) зелен фасул
1 консерва (~ 400 г) грах
1 ч.л. червен пипер
4 с.л. зехтин
400 мл прясно мляко
200 мл кисело мляко
2 яйца
6 с.л. брашно
1 ч.л. зеленчукова подправка

В съд за печене (препоръчвам грънец) се изсипва съдържанието на бурканите с гювеч и зелен фасул, както и съдържанието на консервата с грах. Добавят се зехтина и червения пипер и всичко се разбърква. Поставя се във фурна и се пече на 200 градуса около 1 час. Млеката, яйцата, брашното и подправката се разбиват с миксер и с тях се заливат зеленчуците с разбъркване. Пече се още около 20 минути. Поднася се топла.
« Последна редакция: 28 Юли 2010, 12:11:53 от bordovsky »

vesela

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 8912
  • Ах, морето...
Re: Диабетичната кухня на Жоро 4 -та част
« Отговор #49 -: 28 Юли 2010, 13:43:51 »
Бравос :thumbup:
Народна манджица :smile1:

gaby_s

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1046
Re: Диабетичната кухня на Жоро 4 -та част
« Отговор #50 -: 09 Август 2010, 20:23:44 »
Жоре,благодаря за тази вкуснотия ...облизах си пръстите  :air_kiss:

« Последна редакция: 09 Август 2010, 20:25:44 от gaby_s »

bordovsky

  • динозавър
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 5415
Re: Диабетичната кухня на Жоро 4 -та част
« Отговор #51 -: 10 Август 2010, 07:32:52 »
Габи, рецептата е класика, няма начин да не е вкусна. Много се радвам, че ви е допаднала! :yahoo:

bordovsky

  • динозавър
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 5415
Кавърма от свинско в гювечета
« Отговор #52 -: 08 Септември 2010, 15:37:42 »
                                                   Кавърма от свинско в гювечета
                                                              (2 порции)

300 г свинско обезкостено
200 г (2-3 глави) кромид лук
3 с.л. зехтин
2 яйца
200 мл вино
1 с.л. брашно
1 ч.л. универсална зеленчукова подправка
1 ч.л. черврн пипер
1/2 ч.л. черен пипер

Месото се нарязва на хапки, които се разбъркват с подправката и се пържат в загрелия зехтин, с няколкократно разбъркване, докато се зачервят от всички страни. Изваждат се от мазнината и на тяхно място се поставя да се пържи лука, предварително нарязан на полумесеци. След като стане прозрачен, се поръсва с брашното, след 2-3 минути се отстранява от огъня и се поръсва с червения и черния пипери. Лукът се разпределя в две гювечета, отгоре му се слага и месото, заливат се с по 100 мл. вино и се пекат във фурна на 240 градуса, покрити с капачета, за 20 минути.После се чуква по едно яйце и гювечетата се допичат за още 10 минути. Поднасят се топли.
« Последна редакция: 08 Септември 2010, 15:40:10 от bordovsky »

bordovsky

  • динозавър
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 5415
Фиде с ориз
« Отговор #53 -: 10 Септември 2010, 17:06:06 »
Такава интересна гарнитура е публикувана вече във форума ни от Веселка (Vens). Аз доста често я ползвам, но моя вариант е малко по различен. Ето го:

                                  Фиде с ориз
                               (за 4 порции гарнитура)
80 г фиде
1 чаша (200 мл) ориз
30 г краве масло
1 ч.л. универсална подправка
1/2 ч.л. черен пипер

Фидето се запържва в кравето масло, докато добие светло кафяв цвят. Добавя се старателно измития ориз и се пържи още около 2 минути. Прехвърлят се в тавичка, добавят се подправките и 800 мл. вода. Пече се във фурна на 200 градуса до пълно редуциране на водата. Подходяща гарнитура към всякакви месни ястия.

kylinarka

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 394
Re: Диабетичната кухня на Жоро 4 -та част
« Отговор #54 -: 12 Септември 2010, 16:42:29 »
Днес направих Чудните кашкавалени сандвични.  :thumbup: другия път в двойна доза. :smile1:

bordovsky

  • динозавър
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 5415
Re: Диабетичната кухня на Жоро 4 -та част
« Отговор #55 -: 13 Септември 2010, 08:23:37 »
kylinarka , в тази криза тези сандвичи са много актуални, много сандвичи с малко материал, у нас са всяка седмица на масата. Радвам се, че са ви допаднали. :yahoo:

bordovsky

  • динозавър
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 5415
Гръцка мусака
« Отговор #56 -: 21 Септември 2010, 06:49:28 »
По желание на baiacheva публикувам долната рецепта. Бях много изненадан, че не съм го направил досега. :smile1:

                                 Гръцка мусака (класическа рецепта)
                                            (6-7 порции)

500 г кайма смес (60% свинско/ 40% говеждо)
2-3 патладжана (около 1200г)
3 глави кромид лук
7-8 скилидки чесън
1 голям морков
3-4 средни домата
100 мл зехтин
1/2 ч.л. черен пипер
1 ч.л. кимион
сол
за заливка:
400 мл прясно мляко
2 яйца
2 с.л. брашно
1/2 ч.л. универсална подправка



Патладжаните се нарязват на филии с дебелина около 5 мм, поръсват се със сол и се оставят около половин час да им излезе "тъмната" вода. Измиват се и се подсушават.Филиите патладжан се полуизпържват двустранно в тефлонов тиган, като се сипва по малко зехтин.Изваждат се в чиния. Лука се нарязва на полумесеци, моркова се настъргва на едро ренде. Двата зеленчука се запържват в останалия зехтин, след малко се добавя и каймата и се запържва и тя, като се разбърква непрекъснато с дървена лопатка, да не остане на бучки. Сместа се отстранява от огъня, добавят се кимиона, черния пипер и нарязаните на парченца скилидки чесън, всичко се разбърква.
Започва се реденето на мусаката в тава. Доматите се нарязват на филийки с половината от тях се прави първия ред в тавата. Следва ред от половината патладжанени филии, ред от цялата кайма,лук и моркови, ред патладжан и най-отгоре ред домати.Налива се вода на равнище и мусаката се пече във фурна на 220 градуса около 1 час. Залива се със заливка, направена от миксирането на всичките продукти за нея и се допича. Ястието може да се поднесе и топло, и студено, аз лично го предпочитам студено.
« Последна редакция: 21 Септември 2010, 07:09:55 от bordovsky »

baiacheva

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 24
Re: Диабетичната кухня на Жоро 4 -та част
« Отговор #57 -: 21 Септември 2010, 20:46:51 »
 Сърдечно благодаря. Още утре запретвам ръкави да я пробвам тази вкусотия  ::)

vesela

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 8912
  • Ах, морето...
Re: Диабетичната кухня на Жоро 4 -та част
« Отговор #58 -: 15 Октомври 2010, 20:17:59 »
Жоре, ти си знаеш, но да кажа и тук - освен че готвиш прекрасно и рецептите ти са ужасно точни и човек ако ги изпълни просто няма как да не се получи вълшебно ястие, особено на класическите манджи си цар :thumbup: Мисля, че повече няма да правя руло Стефани по друг начин, освен по твоя :thumbup: :smile1: Сосчето е върха :thumbup:
И да не се възгордееш сега, ей :P
Само може да си промениш в рецептата - поне по 3 парчета ;D на порция :smile1:

bordovsky

  • динозавър
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 5415
Re: Диабетичната кухня на Жоро 4 -та част
« Отговор #59 -: 16 Октомври 2010, 09:20:10 »
Благодаря за топлите думи!  :air_kiss: Колкото до порциите, количеството не е за лакомници. ;D

 


* Търсене



* Говорилня

Refresh History
  • MilkaA40: MilkaA40
    06 Август 2017, 01:51:27
  • pavlova321: люти чушки
    01 Август 2017, 18:42:54
  • valet: Пилаф ориз с фиде
    06 Юли 2017, 15:19:48
  • hristiana:): Някой има ли грил тиган на Брабантия и доволен ли е съответно?
    03 Юни 2017, 19:05:27
  • Kary: Някой използвал ли е мултикукър кинг
    26 Ноември 2016, 16:40:11
  • fanita: пост
    14 Ноември 2016, 18:55:13
  • petty: Аз така и не разбрах какво точно стана :( Наистина бяха добри времена, вдъхновявах се от тук, научих много неща...
    28 Октомври 2016, 13:24:08
  • radost.1955: ами то сайт няма,не съществува.добре,че останаха рецептите.аз също влизам само да потърся някоя,беше времето,когато се пълнеха страниците за отрицателно време.
    26 Октомври 2016, 17:54:17
  • petty: Имам чувството, че някой нарочно пуска от време на време по някой друг постинг, защото трябва да има, макар да са напълно безсмислени, само за пълнеж
    26 Октомври 2016, 10:24:12
  • petty: И аз така. Добре, че поне нещата от преди си стоят... има много ценни рецепти
    26 Октомври 2016, 10:21:28
  • ROSPOP: какво става със сайта? влизам от време на време и се отчайвам - какви са тия глупости, къде са предишните прекрасни статии и коментари, това е сайт аз готвене и храна в края на краищата!
    24 Октомври 2016, 11:49:51
  • val_di16: джолан
    21 Октомври 2016, 15:58:22
  • galka56: тиквеник
    13 Октомври 2016, 18:26:18
  • boriana _grigorova: Здравейте.Имам мултикукър 50 на Делимо. Някой правил ли е някакво лесно ястие , тъй като на мен са ми сложни малко рецептите
    07 Март 2016, 12:58:38
  • boriana _grigorova: Здравейте
    07 Март 2016, 12:56:47
  • Petka :-): как мога да изтря профила си от тази сраница
    07 Март 2016, 06:16:00
  • CVETETO3101: >:(глупости, глупости, глупости са публикациите напоследък. Пълно е с боклуци!!!
    20 Февруари 2016, 21:21:47
  • scorpia: Браво! И този прекрасен сайт ли съсипаха "умни" собственици!?
    01 Януари 2016, 12:26:48
  • GolemDZVER: Валя, може и да ти липсвам, но няма да се върна във форума. Блогът ми е активен - всичмко е там и може да констактуваме както желаеш.А инамче тука стават срамоти - виж за 10 дни пет поста от токущо регистрирани и все за дивотии и нищо съществено. Боли ме сърцето, но тези от Санома излезнаха пълни лаици ... Можехме да им носим дивиденти с хъса, който бяхме вложили в този форум. Отговарям, защото се чуствам длъжен да уважа мнението е .... без знамчение, че е на този скапан сайт
    30 Декември 2015, 18:14:59
  • stplam: Хляб
    26 Декември 2015, 15:52:26
  • Valentina Petrova: и все пак стават чудеса,по Коледа,Golem DZVER ЛИПСВАТ МИ ТВОИТЕ ПУБЛИКАЦИИ
    13 Декември 2015, 11:48:46
  • petty: Жалко :( И все пак не разбирам какво пречи да си споделяме рецепти. Аз не съм много в час с това какво се случва. Сега влизам да потърся рецепта за коледни сладки... добре, че поне старите рецепти си стоят.
    11 Декември 2015, 12:39:22
  • GolemDZVER: права си - направо си умря .... във форума за 6 дни само една публикация. Голям смях. А моите бяха по 5 дневно
    07 Декември 2015, 19:23:47
  • Valentina Petrova: май сайта умря
    05 Декември 2015, 00:01:32
  • Снежка: Май от промените в сайта, по рядко пишем
    30 Ноември 2015, 10:55:12
  • Снежка: Момичета, тази година няма ли да се разменят подаръци?
    30 Ноември 2015, 09:47:43
  • Valentina Petrova: ехооооооо,приятели къде сте,сняг ли ви засипа
    28 Ноември 2015, 14:29:00
  • Bubi4ka: Fate, определено не бих била чак такава оптимистка...
    14 Ноември 2015, 14:43:37
  • FATE: Имах предвид готварската част от форума. Другата съм я прескачала, уви, за това и не съм в крак с новостите. За съжаление откривам, че новите шефове не се справят добре и всичко се забатачва май, май...Оптимистично очаквам нещата да се подобрят !!!
    14 Ноември 2015, 00:32:28
  • pep-4o: Явно не всичко четеш, Фейт :)
    13 Ноември 2015, 11:45:31

* Последното от форума

Re: Сръбски ресторант от tomislava
[Днес в 14:19:16]


Сръбски ресторант от cvetozara123
[16 Октомври 2017, 22:06:47 ]


Бонбони Лакта от ohoboho
[07 Октомври 2017, 04:25:33 ]


Re: От величието на Рила до спокойствието на Родопите.... от cvetozara123
[28 Септември 2017, 22:20:03 ]


Re: Ремонт от cvetozara123
[28 Септември 2017, 11:21:50 ]


Re: GPS устройство диверсант? от tomislava
[27 Септември 2017, 22:17:57 ]


Re: Дрехи втора употреба от tomislava
[24 Септември 2017, 17:26:02 ]


Re: От величието на Рила до спокойствието на Родопите.... от tomislava
[23 Септември 2017, 09:17:08 ]


Re: От величието на Рила до спокойствието на Родопите.... от cvetozara123
[22 Септември 2017, 09:38:40 ]


Re: Дрехи втора употреба от cvetozara123
[22 Септември 2017, 09:36:01 ]


Дрехи втора употреба от tomislava
[21 Септември 2017, 10:45:59 ]


Re: Мнението Ви за чушкопека от tomislava
[19 Септември 2017, 08:37:01 ]


Re: Бебешка количка за близначета? от cvetozara123
[19 Септември 2017, 08:12:01 ]


Бебешка количка за близначета? от tomislava
[18 Септември 2017, 17:34:34 ]


Re: Ремонт от tomislava
[16 Септември 2017, 18:54:01 ]


Ремонт от cvetozara123
[15 Септември 2017, 19:17:01 ]


GPS устройство диверсант? от cvetozara123
[15 Септември 2017, 10:27:10 ]


Re: Мнението Ви за чушкопека от cvetozara123
[14 Септември 2017, 11:12:03 ]


Re: Мнението Ви за чушкопека от tomislava
[13 Септември 2017, 18:56:35 ]


Re: Идея за подарък от tomislava
[27 Август 2017, 19:39:04 ]