Автор Тема: Диабетичната кухня на Жоро 4 -та част  (Прочетена 216784 пъти)

bordovsky

  • динозавър
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 5415
Палачинкова лазаня
« Отговор #30 -: 22 Март 2010, 11:33:07 »
                                    Палачинкова лазаня   
                                                             (6 порции)

8 големи палачинки (26 см)

за граховата плънка:
200 г пилешко роле (пушено пиле, шунка, колбас)
1 консерва зелен грах (~ 300 г)
20 г краве масло
100 мл доматен сок
1 с.л. брашно
1 ч.л. червен пипер
1/2 ч.л. черен пипер

за сос бешамел:
30 г краве масло
2 с.л. брашно
300 мл прясно мляко
1/2 ч.л. универсална зеленчукова подправка (или 1/2 кубче зеленчуков бульон)

и още:
12 тостерни плочки топено сирене
10 г краве масло за мазане на тавата



 Грахова плънка: Запържва се в маслото нарязаното на кубченца пилешко роле за около 2 минути, после се добавя съдържанието на консервата с грах. След няколко минути се добавят червения и черен пипери, доматения сок и плънката ври около 5 минути. След това се сгъстява с размитото с малко студена вода брашно.
 Сос бешамел: Запържва се  брашното в кравето масло до златисто, добавя се прясното мляко, подправката и с непрекъснато разбъркване се сгъстява соса, като се внимава да стане гладък, без бучки.
 Намаслява се тава с предвиденото за това масло и се започва реденето на лазанята. Дъното на тавата се покрива с 2 палачинки*, после се разпределя половината грахова плънка. Иде ред на още 2 палачинки, после на половината сос бешамел. Нареждат се и 6 тостерни плочки топено сирене. Операциите се повтарят: палачинки, грахова плънка, палачинки, сос бешамел, топено сирене. Лазанята се пече във фурна на 200 градуса около 40 минути. Поднася се топла.
–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
   *Няма да обяснявам как се правят палачинки, всеки си има начин и рецепта. Ако правите по-малки по размер палачинки, то увеличете използваната бройка.

Северина

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 2
Re: Диабетичната кухня на Жоро 4 -та част
« Отговор #31 -: 27 Март 2010, 01:56:47 »
Здравей Жоро,
Дойде време и аз де се наредя на опашката за признания и благодарности. След намирането на великолепните ти рецепти, изцяло съобразени със задължителния хранителен режим при диабетиците, няма как да е иначе.
Няма да поствам всички снимки на ястията, които приготвих благодарение на твоята кухня, обаче ще прикача Качамака на фурна http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php/topic,1002.msg26841/topicseen.html#new, защото е първото, което изпробвах и днешните - Пилешки шницели - пане, които със сигурност няма да са последните  :thumbup:
Изпробвах още:
Универсалната - Супа от пиле http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php/topic,1868.msg43971.html#msg43971
Бързия за приготвяне – Здравословен кашник http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php/topic,1002.msg33810.html#msg33810
Едвам дочаканите - Питки грахам с маслини http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php/topic,1002.msg20945.html#msg20945
Раз кош на та! - Супа топчета със спанак http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php/topic,1002.msg21936.html#msg21936
Свежарския - Кръкмач http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php/topic,1002.msg26062.html#msg26062
Днешните -  Пилешки шницели - пане http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php/topic,1002.msg16550.html#msg16550
 :clapping:
 Междувременно по пригодих някои други ястия, които (с твоето съгласие, разбира се) ще пусна при следващите си посещения тук.
Да, защото определено ще има още такива!
До тогава напълно се съгласявам с мотото ти, че „Диета – това звучи вкусно!”
 


bordovsky

  • динозавър
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 5415
Re: Диабетичната кухня на Жоро 4 -та част
« Отговор #32 -: 14 Април 2010, 17:38:30 »
Северина, благодаря от сърце за добрите слова!  :air_kiss:

bordovsky

  • динозавър
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 5415
Козуначен сладкиш
« Отговор #33 -: 14 Април 2010, 17:41:04 »
                                               Козуначен сладкиш             
                                                          ( около 16 порции)

500 г козунак (диабетичен) поизсъхнал
50 г стафиди
1 кутия локум (за диабетици)
1 л прясно мляко
7 яйца
1 с. л. подсладител "Суитли-ултра"
2 праха ванилия
1 к.ч. фруктоза



Фруктозата се слага на силен огън и се карамелизира. Разлива се по дъното на голяма тава. Отгоре се нарежда козунака, нарязан на филии, плътно, да покрие цялата тава. Поръсва се със стафидите и нарязания на по-дребни парчета локум. Млякото се разбива с яйцата, ванилията и подсладителя. С така получената смес се залива козунака в тавата. Пече се във фурна около 1 час и 30 минути на 130 градуса. Консумира се на другия ден, преседял в хладилник и нарязан на парчета.

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17245
Re: Диабетичната кухня на Жоро 4 -та част
« Отговор #34 -: 14 Април 2010, 18:14:27 »
ахаааа, значи направи втори път  :slap:

Следващия път ще е този  :thumbup: много вкусно изглежда!
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

bordovsky

  • динозавър
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 5415
Кекс с круши
« Отговор #35 -: 19 Април 2010, 11:04:44 »
                                     Кекс с круши


5 средно големи круши (за предпочитане твърди)
3 яйца
200 мл прясно (кисело) мляко
150 мл зехтин
3 чаши (от 200 мл) типово брашно
1 с.л. подсладител "Суитли-ултра"
1 флаконче есенция ром
10 г бакпулвер
щипка сол
подсладител на прах за поръсване ( по желание)

  Крушите се обелват, разрязват се на две и се почистват от семето. Нареждат се на дъното на кексова форма (предварително намаслена и поръсена с брашно). Яйцата се разбиват до побеляване със солта, добавят се млякото, зехтина, подсладителя, есенцията и след разбъркване - пресятото с бакпулвера брашно. Замезва се кексово тесто, което се изсипва във формата, върху крушите. Пече се във фурна на 200 градуса. Проверява се дали е изпечен с тънка клечица. Десетина минути след изваждане от фурната се изважда от формата и се поръсва (по желание) с подсладител на прах. Консумира се изстинал.

mistela

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 620
Re: Диабетичната кухня на Жоро 4 -та част
« Отговор #36 -: 20 Април 2010, 09:54:01 »
 :girl_witch: Жоро, пристигам за да изкажа благодарности за козуначения сладкиш, и на вкус е страхотен  :thumbup:
Доволна мама на дечица :)

bordovsky

  • динозавър
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 5415
Варено жито
« Отговор #37 -: 07 Юли 2010, 18:16:30 »
След малко отсъствие, пак нещо сладичко без захар.
За варено жито имаме пропуски във форума. Едни указания     в "зората" и едно ашуре на Габи ... толкова. Ето един мой вариант, много си го обичаме.

Варено жито
 (6-8 порции)

250 г грухана пшеница
1 лимон
1 чаша (220 мл) филетирани (счукани на едро) орехови ядки
3 с.л. галета
1 прахче ванилия (или 1/2 флакон)
3 ч.л. течен подсладител "Суитли ултра"
1/2 ч.л. канела на прах
1/2 ч.л. сол

Пшеницата се залива със студена вода ( ~ 1 л), с добавена солта и се вари докато водата почти се поеме. Оставя се за половин час да изстине, след което се разстила върху кърпа. След 10 минути е "подсушена" и се слага в съда за приготвяне. От лимона се настъргва кората, после се изцежда, ползват се и кората, и сока. Заедно с всички останали съставки пшеницата се разбърква старателно. Готово е за консумация, след като престои няколко часа в хладилник, за да хомогенизира.
« Последна редакция: 07 Юли 2010, 18:18:47 от bordovsky »

bordovsky

  • динозавър
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 5415
Супа от ярешка (агнешка) главичка
« Отговор #38 -: 12 Юли 2010, 20:51:10 »
Супа от ярешка (агнешка) главичка
              (6 порции)

1 ярешка (агнешка) главичка
1 глава лук
1 морков
1 резен и листа целина
1 с.л. универсална зеленчукова подправка
2 домата (~ 150 г )
2 картофа (~ 150 г )
50 г фиде
1 яйце



Главичката се почиства и измива, след което се слага в тенджера под налягане. Добавят се лука, моркова и целината, нарязани на едро. Слагат се универсалната подправка и 2,5 л студена вода. Вари се 1 час след първо свистене. След охлаждане главичката се вади, обезкостява се напълно и месата, езика, мозъка се слагат в обикновена тенджера. Бульона се прецежда и добавя. След повторно кипване се добавят доматите и картофите, обелени и нарязани на дребни кубчета, както и фидето. След около 20 минути супата се сваля от огъня и се застройва с яйцето.

bordovsky

  • динозавър
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 5415
Омлет с миди (миди пане)
« Отговор #39 -: 19 Юли 2010, 12:26:30 »
                                                    Омлет с миди (миди пане)
                                                              ( 2 порции)

200 г мариновани мидени ядки
2 яйца
50 мл бира
4 с.л.брашно
2 с.л. зехтин
сол на вкус



  Особеното в тази рецепта е ползването на мариновани мидени ядки, Техният кисело-сладникав вкус придават чуден аромат на аламинута. Мидените ядки се слагат в гевгир и се измиват старателно със студена вода от маринатата. Яйцата, бирата и брашното се разбиват с пасатор и в тази паста за паниране се изсипват мидите. Гребе се с лъжица, като се загребват миди и се сипва в загрял тефлонов тиган с част от зехтина. Получават се "мидени питки" които се изпържват двустранно. Обикновенно излизат 2 тигана. Останалата панировка (с миден вкус) се изпържва накрая с останалия зехтин и се ползва като омлетово канапе. Аламинута се поднася топъл, посолен на вкус.

elidrag

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2601
Re: Диабетичната кухня на Жоро 4 -та част
« Отговор #40 -: 19 Юли 2010, 12:49:30 »
Като се вложи в панировката 50 мл бира, останалата такава за какво се използува  :icon_question:

petty

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1259
Re: Диабетичната кухня на Жоро 4 -та част
« Отговор #41 -: 19 Юли 2010, 13:43:40 »
Добра идея! Скоро си взех един буркан мариновани миди, но са толкова кисели, че едва се ядат. Това е чудесен начин за оползотворяване.

bordovsky

  • динозавър
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 5415
Re: Диабетичната кухня на Жоро 4 -та част
« Отговор #42 -: 19 Юли 2010, 14:38:42 »
Като се вложи в панировката 50 мл бира, останалата такава за какво се използува  :icon_question:


Останалата бира Ели, се изсипва в съответния отвор!  


Добра идея! Скоро си взех един буркан мариновани миди, но са толкова кисели, че едва се ядат. Това е чудесен начин за оползотворяване.



Давай, ще ти харесат!
« Последна редакция: 19 Юли 2010, 14:53:59 от bordovsky »

vesela

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 8912
  • Ах, морето...
Re: Диабетичната кухня на Жоро 4 -та част
« Отговор #43 -: 19 Юли 2010, 15:36:53 »
Ели, аз лично с остатъка бих спретнала една супичка на Габи с бира, или хляб бих омесила :innocent: :swoon: :P
Жоре, не обичам морски ГАДОВЕ, но туйто бих опитала, така пържени и нелигави ще ги ям ;D

petty

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1259
Re: Диабетичната кухня на Жоро 4 -та част
« Отговор #44 -: 19 Юли 2010, 15:43:40 »
Весела, и аз не си падам по "гадини", но мидите са си хубави. И не са лигави, хич не си въобразявай  ;D Виж, за охлюви и скариди съм по-резервирана.  ::)

 


* Търсене



* Говорилня

Refresh History
  • MilkaA40: MilkaA40
    06 Август 2017, 01:51:27
  • pavlova321: люти чушки
    01 Август 2017, 18:42:54
  • valet: Пилаф ориз с фиде
    06 Юли 2017, 15:19:48
  • hristiana:): Някой има ли грил тиган на Брабантия и доволен ли е съответно?
    03 Юни 2017, 19:05:27
  • Kary: Някой използвал ли е мултикукър кинг
    26 Ноември 2016, 16:40:11
  • fanita: пост
    14 Ноември 2016, 18:55:13
  • petty: Аз така и не разбрах какво точно стана :( Наистина бяха добри времена, вдъхновявах се от тук, научих много неща...
    28 Октомври 2016, 13:24:08
  • radost.1955: ами то сайт няма,не съществува.добре,че останаха рецептите.аз също влизам само да потърся някоя,беше времето,когато се пълнеха страниците за отрицателно време.
    26 Октомври 2016, 17:54:17
  • petty: Имам чувството, че някой нарочно пуска от време на време по някой друг постинг, защото трябва да има, макар да са напълно безсмислени, само за пълнеж
    26 Октомври 2016, 10:24:12
  • petty: И аз така. Добре, че поне нещата от преди си стоят... има много ценни рецепти
    26 Октомври 2016, 10:21:28
  • ROSPOP: какво става със сайта? влизам от време на време и се отчайвам - какви са тия глупости, къде са предишните прекрасни статии и коментари, това е сайт аз готвене и храна в края на краищата!
    24 Октомври 2016, 11:49:51
  • val_di16: джолан
    21 Октомври 2016, 15:58:22
  • galka56: тиквеник
    13 Октомври 2016, 18:26:18
  • boriana _grigorova: Здравейте.Имам мултикукър 50 на Делимо. Някой правил ли е някакво лесно ястие , тъй като на мен са ми сложни малко рецептите
    07 Март 2016, 12:58:38
  • boriana _grigorova: Здравейте
    07 Март 2016, 12:56:47
  • Petka :-): как мога да изтря профила си от тази сраница
    07 Март 2016, 06:16:00
  • CVETETO3101: >:(глупости, глупости, глупости са публикациите напоследък. Пълно е с боклуци!!!
    20 Февруари 2016, 21:21:47
  • scorpia: Браво! И този прекрасен сайт ли съсипаха "умни" собственици!?
    01 Януари 2016, 12:26:48
  • GolemDZVER: Валя, може и да ти липсвам, но няма да се върна във форума. Блогът ми е активен - всичмко е там и може да констактуваме както желаеш.А инамче тука стават срамоти - виж за 10 дни пет поста от токущо регистрирани и все за дивотии и нищо съществено. Боли ме сърцето, но тези от Санома излезнаха пълни лаици ... Можехме да им носим дивиденти с хъса, който бяхме вложили в този форум. Отговарям, защото се чуствам длъжен да уважа мнението е .... без знамчение, че е на този скапан сайт
    30 Декември 2015, 18:14:59
  • stplam: Хляб
    26 Декември 2015, 15:52:26
  • Valentina Petrova: и все пак стават чудеса,по Коледа,Golem DZVER ЛИПСВАТ МИ ТВОИТЕ ПУБЛИКАЦИИ
    13 Декември 2015, 11:48:46
  • petty: Жалко :( И все пак не разбирам какво пречи да си споделяме рецепти. Аз не съм много в час с това какво се случва. Сега влизам да потърся рецепта за коледни сладки... добре, че поне старите рецепти си стоят.
    11 Декември 2015, 12:39:22
  • GolemDZVER: права си - направо си умря .... във форума за 6 дни само една публикация. Голям смях. А моите бяха по 5 дневно
    07 Декември 2015, 19:23:47
  • Valentina Petrova: май сайта умря
    05 Декември 2015, 00:01:32
  • Снежка: Май от промените в сайта, по рядко пишем
    30 Ноември 2015, 10:55:12
  • Снежка: Момичета, тази година няма ли да се разменят подаръци?
    30 Ноември 2015, 09:47:43
  • Valentina Petrova: ехооооооо,приятели къде сте,сняг ли ви засипа
    28 Ноември 2015, 14:29:00
  • Bubi4ka: Fate, определено не бих била чак такава оптимистка...
    14 Ноември 2015, 14:43:37
  • FATE: Имах предвид готварската част от форума. Другата съм я прескачала, уви, за това и не съм в крак с новостите. За съжаление откривам, че новите шефове не се справят добре и всичко се забатачва май, май...Оптимистично очаквам нещата да се подобрят !!!
    14 Ноември 2015, 00:32:28
  • pep-4o: Явно не всичко четеш, Фейт :)
    13 Ноември 2015, 11:45:31

* Последното от форума

Витамини за подсилване на имунната система от tomislava
[18 Октомври 2017, 22:29:01 ]


Re: Сръбски ресторант от tomislava
[17 Октомври 2017, 14:19:16 ]


Сръбски ресторант от cvetozara123
[16 Октомври 2017, 22:06:47 ]


Бонбони Лакта от ohoboho
[07 Октомври 2017, 04:25:33 ]


Re: От величието на Рила до спокойствието на Родопите.... от cvetozara123
[28 Септември 2017, 22:20:03 ]


Re: Ремонт от cvetozara123
[28 Септември 2017, 11:21:50 ]


Re: GPS устройство диверсант? от tomislava
[27 Септември 2017, 22:17:57 ]


Re: Дрехи втора употреба от tomislava
[24 Септември 2017, 17:26:02 ]


Re: От величието на Рила до спокойствието на Родопите.... от tomislava
[23 Септември 2017, 09:17:08 ]


Re: От величието на Рила до спокойствието на Родопите.... от cvetozara123
[22 Септември 2017, 09:38:40 ]


Re: Дрехи втора употреба от cvetozara123
[22 Септември 2017, 09:36:01 ]


Дрехи втора употреба от tomislava
[21 Септември 2017, 10:45:59 ]


Re: Мнението Ви за чушкопека от tomislava
[19 Септември 2017, 08:37:01 ]


Re: Бебешка количка за близначета? от cvetozara123
[19 Септември 2017, 08:12:01 ]


Бебешка количка за близначета? от tomislava
[18 Септември 2017, 17:34:34 ]


Re: Ремонт от tomislava
[16 Септември 2017, 18:54:01 ]


Ремонт от cvetozara123
[15 Септември 2017, 19:17:01 ]


GPS устройство диверсант? от cvetozara123
[15 Септември 2017, 10:27:10 ]


Re: Мнението Ви за чушкопека от cvetozara123
[14 Септември 2017, 11:12:03 ]


Re: Мнението Ви за чушкопека от tomislava
[13 Септември 2017, 18:56:35 ]