Автор Тема: Храна за канибалите на Пеп-4о - пета поредна  (Прочетена 393730 пъти)

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17125
Зелени мъфини
« Отговор #330 -: 04 Декември 2010, 09:32:24 »
хайде още едни солени мъфини, "извънземни"  :smile1:

Зелени мъфини





Продукти:
2 яйца
170 гр. заквасена сметана
150 гр. песто от магданоз
50 мл вода
щипка сол
100 гр. твърдо сирене
50 гр. синьо сирене
30 гр. меко масло
100 гр. шпеков салам
200 гр. брашно с набухвател (или нормално с 1 пълна ч.л. бакпулвер)
бадеми, лешници или други семки за поръсване

Приготвяне:
* Яйцата, сметаната и размекнатото масло се разбъркват (с тел, не миксер)
* Прибавя се пестото и водата, разбърква се.
* Сирената се настъргват (на ситно) и заедно с нарязания на дребни кубчета шпеков салам се смесват с брашното и солта.
* Формата за мъфини се намаслява или застила с хартиени капсули (кошници)
* Пълнят се почти до ръбчето на капсулите и потупва 2-3 пъти в масата, за да излезе въздуха. Поръсват се с едро смлените ядки или други семки.
* Поставят се в студена фурна, включва се фурната на 180* и пекат около 30 мин. - до пробата с клечка, която трябва да излезе суха.
* Оставят се във фурната още 10-на мин. преди да се извадят.



“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

Did_ka

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3024
  • начинаещ кулинар и заклет дегустатор :)
Re: Храна за канибалите на Пеп-4о - пета поредна
« Отговор #331 -: 04 Декември 2010, 15:03:38 »
привет  :smile1: този път направих дробчета точно по рецептата ти - страхотни са!  :thumbup:
обикновено все променям по някоя съставка или пък две  ::)

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17125
Тиквено-портокалов кисел
« Отговор #332 -: 06 Декември 2010, 00:58:45 »
Диди, разбира се, че ще променяш според вкуса, важно е крайния резултат да се хареса  :smile1:  Много апетитни са станали дробчетата  :thumbup:

Едно тиквено предложение, добре, че не вложих тиквата пак в солени кексчета, че госпожицата вече ме гледа странно  :blush2:  А кисел  :slap: май не съм правила откакто тя беше бебе. Явно тогава си е изяла полагаемото, защото днес не го опита, но затова пък ние с  баща си хапнахме доволно  :smile1: че и за утре си имаме.  Преобладава аромата на портокала, а не вкуса на тиквата.


Тиквено-портокалов кисел



Продукти:

150 гр. сварена/печена тиква
200 мл прясно изцеден сок от портокал
5 с.л. захар (толкова сложих - на вкус, могат да се увеличат, или намалят)
50 мл. течна сладка сметана
2 с.л. царевично нишесте.

Приготвяне:

* Тиквата се пасира; прибавя се  портокаловия сок.
* Сипва се в малка тенджера или касерола, прибавя захарта и се загрява, докато започне леко да къкри.
* Прибавя се сметаната, разбърква добре и внимателно налива размитото в малко вода нишесте при непрекъснато разбъркване.
* Щом започне да пука на балончета  :smile1: се отмества от котлона, охлажда и разсипва в купи/чаши.

Адаптирано от ЖЖ-snova_anechka
« Последна редакция: 06 Декември 2010, 01:07:49 от pep-4o »
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

Tina-Rina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3303
Re: Храна за канибалите на Пеп-4о - пета поредна
« Отговор #333 -: 06 Декември 2010, 15:04:51 »
   Пепи, интересно предложение!

avalon

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 40
Re: Храна за канибалите на Пеп-4о - пета поредна
« Отговор #334 -: 07 Декември 2010, 19:29:32 »
pep-4o , дали може сметаната при кисела да се замени с прясно мляко?

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17125
Re: Храна за канибалите на Пеп-4о - пета поредна
« Отговор #335 -: 07 Декември 2010, 20:47:45 »
разбира се че може, аз сложих сметаната, защото не ми се отваряше кутия с прясно мляко от литър, чийто главен консуматор не е в къщи (а ме притесняваше ако направя кисела без пр. мляко или сметаната да не е съвсем тиквен вкуса) .

Може да го увеличиш малко, като увеличиш и нишестето - добавяш, докато се сгъсти като крем.

Вале,  :-*
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

Did_ka

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3024
  • начинаещ кулинар и заклет дегустатор :)
Re: Храна за канибалите на Пеп-4о - пета поредна
« Отговор #336 -: 08 Декември 2010, 11:16:10 »
пак от "онова пиле" - пиле по гръцки, което стана любимо у дома  :-* Благодаря ти!
този път маслините и лимоните си ги глътна доволно, без много да се противи  ;D

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17125
Картофено пюре с кисели краставички
« Отговор #337 -: 09 Декември 2010, 18:34:47 »
Било е голямко, Диди, затова  :wink1:

Картофено пюре с кисели краставички



от както преди две години  Жул го направи за пръв път, картофеното пюре у нас се яде само така.

Продуктите са ориентировъчни, съвсем не са точни:
1 кг. картофи
1 буркан кисели краставички
200 мл. топло прясно мляко ( или 100 мл готварска сметана и 100 мл вода)
80 гр. масло
черен пипер, сол копър

Приготвяне:
* Краставичките се отцеждат  и настъргват на ситно ренде. Изстискват се с ръце от маринатата - да останат колкото може по-сухи.
* Картофите се белят и варят в подсолена до пълното им омекване
* Изцежда се добре водата (ако ще са със сметана - отделя се малко от топлата  вода) и към горещите картофи се прибавя кубчето масло.
* С ръчния пасатор за картофи (оня уред с дупките - ръчна преса)  :smile1: се намачкват много добре - така, че да не остават зрънца картофи.
* По малко се налива прясното мляко, като непрекъснато се бърка, докато сместа стане пухкава.
* Прибавят се черния пипер, ситно нарязания (или сух) копър и отцедените краставички, обърква се.
« Последна редакция: 09 Декември 2010, 18:40:06 от pep-4o »
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

Yoli

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3419
Re: Храна за канибалите на Пеп-4о - пета поредна
« Отговор #338 -: 10 Декември 2010, 17:52:53 »


 Пеп , давай червеното вино веднага !  :drunk:

От мен  - вкусотията:thumbup:

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17125
"Пияни" фруктови сладки
« Отговор #339 -: 12 Декември 2010, 21:08:50 »
щом си рекла, хайде от мен виното (пелинец, нова реколта  :wink1:




така и така ще пием, ето и едни


"Пияни" фруктови сладки



Продукти:
50 мл прясно мляко
2 ч.л. сода за хляб
150 гр. масло
2 яйца
1 чаша смлени ядки (орехи и лешник, предварително малко запечени да не са сурови - чашата е с вместимост 300 мл.)
1 и 1/2 чаша захаросани плодове - микс цветни плюс сушени сини и червени боровинки - оваляни в 1/2 чаша брашно
110 мл. коняк (или ром)
50 мл. лимонов сок
220 гр. кафява захар
350 гр. брашно (и още малко, но колко вече - не отбелязах - трябва да стане гъсто тесто, което да не се отделя от лъжицата само - или с помощта на друга лъжичка, или с лъжицата за сладолед.)

За глазурата:
3 с.л. мед
1 с. л. кафява захар
3 с.л. вода
2 с.л. коняк

Приготвяне:
* Продуктите за глазурата се разбъркват, докато меда се разтвори
* Содата се сипва в млякото
* Маслото се разбърква със захарта
* Яйцата се разбъркват (на ръка) и към тях се прибавят млякото, коняка, лимоновия сок.
* Отново се разбърква и тази смес налива към смесените масло и захар - при непрекъснато бъркане.
* Сипват се последователно ядките, захаросаните плодове (ако са големи парчета - нарязват се на дребни кубчета) , брашното. Всичко се обърква добре.
* С лъжицата (аз го правех с тази за сладолед, но не я пълних) се поставят върху хартия за печене в приготвената тава.
* Пекат се на загрята фурна на 190* до зачервяване.
* Изваждат се и веднага се напръскват (правя го с пулвелизатора, но може и с четка) с глазурата.



* Оставят се така да престоят открити поне 2-3 часа. Едва тогава се прибират в кутия с капак.
* Най-вкусни са на следващия  ден - ухаят на коняк и имат фин гланц отгоре  :smile1:
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17125
Лимонов крем (LEMON CURD)
« Отговор #340 -: 13 Декември 2010, 01:07:27 »
Лимонов крем (LEMON CURD)

ако мислете, че бавна и пипка работа - грешите. Вярно е, че отнема около 20 мин., но пък през това време може още нещо да свършите  :smile1: или да си повисите с книжка до котлона.



Продукти:
150 гр. масло
200 гр. захар
1 яйце плюс 2 жълтъка
кората на 1 лимон
сока на 2 лимона (почти винаги имам някой обелен, неизползван лимон, иначе ще поеме кората и на втория лимон)

Приготвяне:
* Нарязаното на кубчета масло и лимоновата кора се поставят в дълбока купа (метална, ще се нагрява), а купата се поставя в по-широк съд с вода. Загрява се.
* Яйцата и захарта се разбъркват леко с вилица и към тях се прибавя лимоновия сок
* Внимателно се прибавят към разтопяващото се масло и бъркат, докато стане еднородна смес.
* Щом водата заври, намалява се степента на котлона и оставя тихо да къкри на водната баня при непрекъснато разбъркване ( с дървена лъжица )
* След около 20 мин. се вижда, че сместа леко се е сгъстила, отстранява от котлона, изчаква около 10 мин. да се охлади и разсипва в сухи бурканчета, затварят се веднага (от това количество ми излезе около 350 гр. готов продукт)

                                                                                                                                                   Адаптирано от Food Network

« Последна редакция: 13 Декември 2010, 01:18:01 от pep-4o »
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

vesela

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 8878
  • Ах, морето...
Re: Храна за канибалите на Пеп-4о - пета поредна
« Отговор #341 -: 13 Декември 2010, 11:07:26 »
Пепи, настъргана само жълтата част на кората ли? И не се ли пресичат яйцата от лимона и топлото масло?

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17125
Re: Храна за канибалите на Пеп-4о - пета поредна
« Отговор #342 -: 13 Декември 2010, 11:54:20 »
Пепи, настъргана само жълтата част на кората ли? И не се ли пресичат яйцата от лимона и топлото масло?

Да, Весе, само жълтата част. На най-финото ренде. После се усещат в крема ситните парченца, ако искаш - можеш да прецедиш, но не си струва - така е страхотен. Не се пресичат яйцата, наливаш по съвсем малко и бъркаш. Като правиш застройка с яйца и лимонов сок нали не се пресичат яйцата? а маслото е точно разтопено, не е горещо.
Ако те притеснява енергичното бъркане на ръка, включвай миксера.
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

elidrag

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2587
Re: Храна за канибалите на Пеп-4о - пета поредна
« Отговор #343 -: 13 Декември 2010, 12:00:23 »
Пепи, страхотно изглежда този лимонов крем.  :thumbup:

avalon

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 40
Re: Храна за канибалите на Пеп-4о - пета поредна
« Отговор #344 -: 16 Декември 2010, 23:37:16 »
пак от "онова пиле" - пиле по гръцки, което стана любимо у дома  :-* Благодаря ти!
този път маслините и лимоните си ги глътна доволно, без много да се противи  ;D

може ли рецептата за това пиле? много апетитно ми изглежда.

 


* Търсене



* Говорилня

Refresh History
  • Kitana6: Жалко за форума.
    21 Октомври 2020, 07:34:18
  • petty: Жалко за форума. Само глупости има вече. Добре, че старите теми стоят. Има много ценни рецепти
    10 Октомври 2020, 21:29:40
  • Снежка: гледам, че и последната коментирана тема е от 2017 година
    10 Септември 2020, 11:01:13
  • Снежка: Леле, тук никой не пише вече
    10 Септември 2020, 11:00:53
  • martinino: Салам
    06 Април 2020, 21:41:41
  • marchela: свински уши
    24 Март 2020, 17:45:08
  • flea: Кюфтета
    17 Март 2020, 20:03:10
  • kalasita: кюфтета
    02 Март 2020, 13:53:10
  • pavlety: Париж
    11 Февруари 2018, 12:16:00
  • vladofidera: Търся рецепта за гланциране на месото след изпичането му на скара или фурна
    18 Ноември 2017, 16:32:42
  • vladofidera: Здравейте
    18 Ноември 2017, 16:31:10
  • MilkaA40: MilkaA40
    06 Август 2017, 01:51:27
  • pavlova321: люти чушки
    01 Август 2017, 18:42:54
  • valet: Пилаф ориз с фиде
    06 Юли 2017, 15:19:48
  • hristiana:): Някой има ли грил тиган на Брабантия и доволен ли е съответно?
    03 Юни 2017, 19:05:27
  • Kary: Някой използвал ли е мултикукър кинг
    26 Ноември 2016, 16:40:11
  • fanita: пост
    14 Ноември 2016, 18:55:13
  • petty: Аз така и не разбрах какво точно стана :( Наистина бяха добри времена, вдъхновявах се от тук, научих много неща...
    28 Октомври 2016, 13:24:08
  • radost.1955: ами то сайт няма,не съществува.добре,че останаха рецептите.аз също влизам само да потърся някоя,беше времето,когато се пълнеха страниците за отрицателно време.
    26 Октомври 2016, 17:54:17
  • petty: Имам чувството, че някой нарочно пуска от време на време по някой друг постинг, защото трябва да има, макар да са напълно безсмислени, само за пълнеж
    26 Октомври 2016, 10:24:12
  • petty: И аз така. Добре, че поне нещата от преди си стоят... има много ценни рецепти
    26 Октомври 2016, 10:21:28
  • ROSPOP: какво става със сайта? влизам от време на време и се отчайвам - какви са тия глупости, къде са предишните прекрасни статии и коментари, това е сайт аз готвене и храна в края на краищата!
    24 Октомври 2016, 11:49:51
  • val_di16: джолан
    21 Октомври 2016, 15:58:22
  • galka56: тиквеник
    13 Октомври 2016, 18:26:18
  • boriana _grigorova: Здравейте.Имам мултикукър 50 на Делимо. Някой правил ли е някакво лесно ястие , тъй като на мен са ми сложни малко рецептите
    07 Март 2016, 12:58:38
  • boriana _grigorova: Здравейте
    07 Март 2016, 12:56:47
  • Petka :-): как мога да изтря профила си от тази сраница
    07 Март 2016, 06:16:00
  • CVETETO3101: >:(глупости, глупости, глупости са публикациите напоследък. Пълно е с боклуци!!!
    20 Февруари 2016, 21:21:47
  • scorpia: Браво! И този прекрасен сайт ли съсипаха "умни" собственици!?
    01 Януари 2016, 12:26:48
  • GolemDZVER: Валя, може и да ти липсвам, но няма да се върна във форума. Блогът ми е активен - всичмко е там и може да констактуваме както желаеш.А инамче тука стават срамоти - виж за 10 дни пет поста от токущо регистрирани и все за дивотии и нищо съществено. Боли ме сърцето, но тези от Санома излезнаха пълни лаици ... Можехме да им носим дивиденти с хъса, който бяхме вложили в този форум. Отговарям, защото се чуствам длъжен да уважа мнението е .... без знамчение, че е на този скапан сайт
    30 Декември 2015, 18:14:59

* Последното от форума

Re: Подарък за оценка 6 на детето от mariqna44
[17 Ноември 2020, 21:48:53 ]


Re: и хладилник също вероятно ще ми трябва от mariqna44
[17 Ноември 2020, 21:46:04 ]


Re: Дрехи втора употреба от mariqna44
[17 Ноември 2020, 21:38:52 ]


Re: Търся сушилня от mariqna44
[17 Ноември 2020, 21:26:27 ]


Re: Детски дрехи от mariqna44
[17 Ноември 2020, 21:20:52 ]


Re: Гуми за Коледа? от mariqna44
[17 Ноември 2020, 21:09:40 ]


Re: Електроника за коледа от mariqna44
[17 Ноември 2020, 21:07:57 ]


Re: Магазин за обувки от mariqna44
[17 Ноември 2020, 20:58:24 ]


Re: Техника за градината от mariqna44
[17 Ноември 2020, 20:54:26 ]


Re: Евтини мебели от mariqna44
[17 Ноември 2020, 20:45:06 ]


Re: Диоптрични рамки, от къде? от mariqna44
[17 Ноември 2020, 20:41:56 ]


Re: Хубаво вино за изискан повод от mariqna44
[17 Ноември 2020, 20:30:15 ]


Подарък за оценка 6 на детето от jeneta
[15 Ноември 2020, 21:21:54 ]


и хладилник също вероятно ще ми трябва от jeneta
[15 Ноември 2020, 21:20:33 ]


Търся сушилня от jeneta
[15 Ноември 2020, 21:18:53 ]


Гуми за Коледа? от jeneta
[15 Ноември 2020, 21:14:55 ]


Електроника за коледа от jeneta
[15 Ноември 2020, 21:13:54 ]


Техника за градината от jeneta
[15 Ноември 2020, 21:11:46 ]


Re: На Коледа във Виена от jeneta
[15 Ноември 2020, 21:09:49 ]


Re: Дървени къщи от jeneta
[15 Ноември 2020, 21:07:11 ]