Автор Тема: Да се разходим из кухнята с Petrina - III  (Прочетена 345181 пъти)

petrina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2627
  • обичащ ли - и невъзможното става възможно
Re: Да се разходим из кухнята с Petrina - III
« Отговор #15 -: 06 Септември 2009, 18:39:25 »
Банички със сирене, царевица и грах


кори за баница
1 ч.чаша натрошено сирене
1 -2 суп.лъжица кисело мляко
1/2 ч.чаша царевица
1/2 ч.чаша грах
2 суп.лъжици пресен магданоз
1 яйце
1-2 суп.лъжица олио
маково семе



Направете плънката от сиренето, киселото мляко, царевицата, граха и магданоза. Разделете белтъка от жълтъка, прибавете белтъка към плънката.
Разбийте жълтъка с 1-2 суп.лъжица олио.
Вземете по 2 кори намажете със сместа от олио и жълтък. сложете от плънката завийте наруло, и нарежете на малки парченца.
Подредете така оформените банички в на маслена тава или застлана с пекарска хартия. Отгоре с четка ги намаслете отново със сместа от жълтък и олио, поръсете с маково семе.
Печете в предварително загряла фурна до готовност.
« Последна редакция: 09 Януари 2010, 20:12:31 от petrina »

petrina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2627
  • обичащ ли - и невъзможното става възможно
Re: Да се разходим из кухнята с Petrina - III
« Отговор #16 -: 06 Септември 2009, 18:52:15 »
Вегетариански бюрек / мантъ



за плънката:
за 4 бр.





8 бр. кори за баница


2 средни патладжана
чесън 2-3 скилидки
1 стар лук
черен пипер
червен пипер
сол
магданоз
олио

за заливането:
2/4 ч.чаша прясно мляко
1 яйце
1суп.лъжица олио

за доматения сос:
2 средни домата
1 суп.лъжица зехтин
1/2 ч.лъжица червен пипер
черен пипер
сол



за белия сос:
1 ч.чаша кисело мляко
2-3 големи скилидки чесън/пресовайте



Загряваме олио слагане патладжана, прибавяме нарязания на едро лък, чесъна, задушаваме. Когато омекнат, прибавяме солта, черния пипер, червения пипер.
Махаме от огъня и прибавяме нарязан на ситно магданоз.

Смесваме съставките за заливането.
Взимаме по 2 кори с четка намазване от сместа с която ще заливаме. слагаме от плънката и навиваме на руло а после на охлювче и поставяме в тавата.
Накрая заливаме с останалата смес.
Поставяме в предварително загряла фурна на 180гр и печем до готовност.


През това време приготвяме доматения сос.Настъргваме доматите прибавяме олиото, червения пипер, прибавяме солта, черния пипер на вкус. Поставяме в малък съд на котлона и варим до сгъстяване то на соса, неговата готовност.

За белия сос, смесваме киселото мляко и пресования чесън.
Сервираме готовите патладжанени банички поляти с сос от кисело мляко и доматения сос.
източник: турски сайт

« Последна редакция: 06 Септември 2009, 21:51:25 от petrina »

vesela

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 8878
  • Ах, морето...
Re: Да се разходим из кухнята с Petrina - III
« Отговор #17 -: 06 Септември 2009, 21:37:44 »
Пу, избирам второто :smile1: :air_kiss:

petrina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2627
  • обичащ ли - и невъзможното става възможно
Re: Да се разходим из кухнята с Petrina - III
« Отговор #18 -: 07 Септември 2009, 10:26:18 »
Весе надявм се да ти хареса  :smile1:






Банички с картофи, серене и лук


за 4 броя


кори за баница
4 картофа, сварени в посолена вода
1 глава стар лук, нарежете и задушете
кимион
индийско орехче
черен пипер
1 ч.лъжица червен пипер
1 ч.чаша сирене, натрошено
2-3 суп.лъжици прясно мляко
1 суп.лъжица олио, /прибавете ако сместа е много суха и гъста



1/2 ч.чаша кисело мляко
1 яйце
2 суп.лъжици олио



Смесете в купа сварения картоф, сиренето, задушения лук, индийско орехче, черен пипер, червен пипер, намачкайте с преса и прибавете прясното мляко.
Отделно смесете киселото мляко, яйцето и олиото.
Вземете по 2 листа от корите намажете със сместа от киселото мляко, яйцето и олиото, сложете от плънката навийте на руло а после на охлювче.
Поставете в на маслена тава.
Изсипете останалата смес от кисело мляко, яйцето и олиото върху баничките.
Печете в предварително загряла фурна на 180гр. до готовност.

« Последна редакция: 09 Януари 2010, 20:13:13 от petrina »

petrina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2627
  • обичащ ли - и невъзможното става възможно
Re: Да се разходим из кухнята с Petrina - III
« Отговор #19 -: 12 Септември 2009, 14:43:56 »
Марокански питки с грис





300гр, брашно/ ако е необходимо и малко повече

100гр. грис

7 гр мая,суха

1-1/2 ч.лъжица сол

300мл. хладка вода



Разтворете маята с малко от хладката вода.
Смесете брашното, гриса и солта.
Направете кладенче и сипете шупналата мая.
Омесете меко еластично тесто, за около 8-10 мин.
Сложете тестото на набрашнена повърхност. Направете 3 топки и оставете за 1-2 часа за да удвои обема си.
Разточете на кръгли питки с дебелина 1 -1,5см.
Загрейте тигана може леко да го намаслите, сложете едната питка и печете, от едната страна докато се изпече, обърнете от другата.
Охладете преди на поднесете.

« Последна редакция: 09 Януари 2010, 20:14:30 от petrina »

mistela

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 619
Re: Да се разходим из кухнята с Petrina - III
« Отговор #20 -: 12 Септември 2009, 18:36:39 »
 :smile1: Харесваме всичко тестено, тези питки изглеждат не само вкусни но и лесни за приготвяне, непременно ще ги пробвам  :smile1:
Доволна мама на дечица :)

mistela

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 619
Re: Да се разходим из кухнята с Petrina - III
« Отговор #21 -: 12 Септември 2009, 19:07:10 »
 :smile1: Здравей, идвам с поздравления за запечените картофи с лимон и риган, поради липса на пресни ги направих със стари картофи, но пак станаха страхотни, изядоха се всичките, аз ги поднесох като гарнитурка на мариновани свински пържолки  :air_kiss:
Доволна мама на дечица :)

petrina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2627
  • обичащ ли - и невъзможното става възможно
Re: Да се разходим из кухнята с Petrina - III
« Отговор #22 -: 12 Септември 2009, 19:14:30 »
mistela , питките станаха много хубави за съжаление са много малко като количество  :smile1:
Страшно много се радвам че запечените картофи с лимон и риган са се харесали, и на нас са ни любими  :thumbup:
Поздрави и много кулинарни успехи ти желая  :smile1:


petrina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2627
  • обичащ ли - и невъзможното става възможно
Re: Да се разходим из кухнята с Petrina - III
« Отговор #23 -: 12 Септември 2009, 19:33:14 »
Сладкиш с праскови



220гр. масло, меко
250гр. захар
2-1/2 ч.чаша брашно, пресято
1 ч.лъжица бакпулвер
50мл. прясно мляко
1 ч.чаша кисело мляко
3 яйца
1 ч.лъжица ванилия
няколко капки бадемова есенция
45огр. нарязани праскови
50гр. филиран бадем



Загряваме фурната на 170гр. Подготвяме си формата на сладкиша.
Разбиваме с миксера маслото и захарта до пухкавост. Прибавяме едно по едно яйцата, ванилията, прибавяме половината брашно, прясното мляко и половинката кисело мляко, смесваме добре.
Прибавяме другата част от брашното, бадемовата есенция, киселото мляко.
Накрая прибавяме прасковите и разбъркваме.
Изсипваме сместа в на маслената форма, поръсваме отгоре с филирания бадем и печем за около 1 час, или проверяваме с клечка ако я изкараме суха значи сладкиша е готов. Може 15-мни. преди да го извадите да го покриете отгоре с пекарска хартия.Извадете и охладете
« Последна редакция: 09 Януари 2010, 20:15:32 от petrina »

petrina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2627
  • обичащ ли - и невъзможното става възможно
Re: Да се разходим из кухнята с Petrina - III
« Отговор #24 -: 13 Септември 2009, 13:29:33 »
Шоколадов-сладък хляб



50гр. шоколад
55мл прясно мляко
1 суп.лъжица брашно
1 суп.лъжица царевично нишесте
1 суп.лъжица захар
1 суп.лъжица какао



за тестото:

1-3/4 чаши брашно +30 гр. още/при месенето/
7гр. мая, суха
1 ч.лъжица сол
70гр. захар
1 яйце
100мл. прясно мляко
45 мл. течна сметана
15гр. меко масло



Разтваряме маята в малко мляко и 1 ч.лъжица захар, оставяме за няколко минути докато шупне.
Слагаме съставките в машината за хляб, отгоре сипваме шупналата мая. Включваме на програма ТЕСТО и оставяме машината да омеси и тестото да втаса.
Докато втасва тестото сложете в купичка шоколада и млякото, сложете в микровълновата и разтопете, след това прибавете брашното, захарта, какаото и нишестето, разбъркайте. Оставете на страни да се охлади.
След като тестото втаса го поставете върху набрашнена повърхност, разточете, поставете отгоре късчета от шоколадова та смес, завийте като плик, разточете отново, и отново завийте на плик и така няколко пъти докато тестото се смеси хубаво с шоколадова та смес/колкото повече завивате и разточвате толкова по шарено ще стане.
Сплетете и поставете в продълговата форма .
Оставете да удвои обема си отново/ за 40-60 мин., може отгоре да покриите с пекарска хартия, на мене много бръзо ми хвана кафява коричка отгоре./
Печете за 30- 35 мин на предварително загряла фурна на 170гр.

« Последна редакция: 09 Януари 2010, 20:16:34 от petrina »

petrina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2627
  • обичащ ли - и невъзможното става възможно
Re: Да се разходим из кухнята с Petrina - III
« Отговор #25 -: 13 Септември 2009, 14:22:59 »
Мини-канелени рулца в чашки на мъфини



7гр. мая
1/2 ч.чаша захар
2 яйца, със стайна температура
1 ч.чаша топло мляко
1/3 ч.чаша масло, разтопено
4-1/2 ч.чаша брашно
1 ч.лъжица сол

1 ч.чаша кафява захар
2-1/2 ч.лъжица канела
1/4 ч.чаша разтопено масло



Разтворете маята в малко от топлото мляко и 1 ч.лъжица захар, оставете за 10 мин докато шупне.
Смесете яйцата, маслото, млякото, солта и захарта.
Прибавете брашното, направете кладенче и сипете шупналата мая, омесете меко еластично тесто.
Поставете в кука, покрийте отгоре и оставете да удвои обема си на топло.
Ако имате машина за хляб омесете тестото в машината и го оставете да втаса там , или възползвай те се напълно от програмата ТЕСТО.
Когато тестото вече е готово, удвоило е обема си го поставете на набрашнена повърхност. Поръсете отгоре с брашно и оставете за 10 мин. да почине.
През това време смесете кафявата захар и канелата, разтопете си маслото.
Подгответе си тавата за мъфини, ако нямате хартиени кошнички намаслете всяка формичка, извадете и подгответе 24 бр. хартиени формички./ това го правим за да може да поставим охлювчетете в хартиените формички за да втасат отново, а после само ще поставите хартиената формичка с канеленото охлювче в тавата и ще печете/
Разточваме тестото на правоъгълник, намажете с маслото и поръсете обилно с сместа от кафява захар и канела. Завийте на руло и нарежете на 24 охлювчета.
Поставете в чашките на мъфините и ставете за 30 мин да удвоят обема си отново.
През това време включете фурната на 200гр. да загрява.
След като удвоят обема си сложете тавата в фурната и печете за 10-12 мин. или докато придобият леко кафеникав цвят.
източник: beantownbaker.com

« Последна редакция: 09 Януари 2010, 20:17:14 от petrina »

пеполина

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3728
Re: Да се разходим из кухнята с Petrina - III
« Отговор #26 -: 13 Септември 2009, 15:30:57 »

 Petrina, страхотни предложения  :thumbup: А само как обичам аромата на канела... ::)

petrina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2627
  • обичащ ли - и невъзможното става възможно
Re: Да се разходим из кухнята с Petrina - III
« Отговор #27 -: 13 Септември 2009, 20:24:22 »
Пеполина Благодаря ти,  :flower:, днес много се въртях из кухнята  :smile1:
и не само  ::), що успях да излъскам цялата къща  :smile1:,
Много ароматни и мекички станаха, и не останаха  ;D



petrina

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2627
  • обичащ ли - и невъзможното става възможно
Re: Да се разходим из кухнята с Petrina - III
« Отговор #28 -: 13 Септември 2009, 20:29:07 »
Ризото с червено цвекло, пармезан и орехови ядки



1/4 ч.чаша зехтин
3 средни глави цвекло
1 средна глава лук
2 ч.чаши ориз
1/2 ч.чаша бяло сухо вино
6 ч.чаша пилешки бульон
4 суп.лъжици масло
1/2 ч.чаша настърган пармезан
1/2 ч.чаша орехови ядки



Сваретe почистеното цвекло за 30 мин. не разварявай те, трябва да е хрупкаво.
Нарежете го на кубчета.
В тиган загрейте зехтина, прибавете нарязания на ситно лук и червеното цвекло, задушете за 8 мин. прибавете ориза гответе за 3-4 мин. или докато стане прозрачен. прибавете бялото бино, гответе докато се абсорбира, прибавете 1 ч.чаша пилешки бульон, и продължете да готвите, докато се абсорбира преди да прибавите останалата част от бульона/ винаги го правя на части и постепенно/.
Когато ориза е почти готов трябва да е ал денте, прибавете пармезана, и маслото.
Сервирайте още топъл с поръсени орехови ядки
източник:belleats.com

« Последна редакция: 09 Януари 2010, 20:18:11 от petrina »

desychem

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 177
Re: Да се разходим из кухнята с Petrina - III
« Отговор #29 -: 15 Септември 2009, 12:04:51 »
Петрина, поздравления за новата тема и чудесните рецепти, които ни предлагаш! Ти си царицата на мъфините за мен-от какъвто и да е продукт можеш да сътвориш  кокетно малко кексче. Вузхищавам ти се! Идвам с благодарност за уникално бързите и вкусни  Шоколадови кексчета за 2 мин. в МВ. Приготвят се светкавично, а идеята за чаша е прекрасна. Аз направих добавка от шоколадов чипс на дъното на чашата, който се разтопява и става като течен шоколад-един вид изненада като стигнеш до дъното. Благодаря ти!

 


* Търсене



* Говорилня

Refresh History
  • pavlety: Париж
    11 Февруари 2018, 12:16:00
  • vladofidera: Търся рецепта за гланциране на месото след изпичането му на скара или фурна
    18 Ноември 2017, 16:32:42
  • vladofidera: Здравейте
    18 Ноември 2017, 16:31:10
  • MilkaA40: MilkaA40
    06 Август 2017, 01:51:27
  • pavlova321: люти чушки
    01 Август 2017, 18:42:54
  • valet: Пилаф ориз с фиде
    06 Юли 2017, 15:19:48
  • hristiana:): Някой има ли грил тиган на Брабантия и доволен ли е съответно?
    03 Юни 2017, 19:05:27
  • Kary: Някой използвал ли е мултикукър кинг
    26 Ноември 2016, 16:40:11
  • fanita: пост
    14 Ноември 2016, 18:55:13
  • petty: Аз така и не разбрах какво точно стана :( Наистина бяха добри времена, вдъхновявах се от тук, научих много неща...
    28 Октомври 2016, 13:24:08
  • radost.1955: ами то сайт няма,не съществува.добре,че останаха рецептите.аз също влизам само да потърся някоя,беше времето,когато се пълнеха страниците за отрицателно време.
    26 Октомври 2016, 17:54:17
  • petty: Имам чувството, че някой нарочно пуска от време на време по някой друг постинг, защото трябва да има, макар да са напълно безсмислени, само за пълнеж
    26 Октомври 2016, 10:24:12
  • petty: И аз така. Добре, че поне нещата от преди си стоят... има много ценни рецепти
    26 Октомври 2016, 10:21:28
  • ROSPOP: какво става със сайта? влизам от време на време и се отчайвам - какви са тия глупости, къде са предишните прекрасни статии и коментари, това е сайт аз готвене и храна в края на краищата!
    24 Октомври 2016, 11:49:51
  • val_di16: джолан
    21 Октомври 2016, 15:58:22
  • galka56: тиквеник
    13 Октомври 2016, 18:26:18
  • boriana _grigorova: Здравейте.Имам мултикукър 50 на Делимо. Някой правил ли е някакво лесно ястие , тъй като на мен са ми сложни малко рецептите
    07 Март 2016, 12:58:38
  • boriana _grigorova: Здравейте
    07 Март 2016, 12:56:47
  • Petka :-): как мога да изтря профила си от тази сраница
    07 Март 2016, 06:16:00
  • CVETETO3101: >:(глупости, глупости, глупости са публикациите напоследък. Пълно е с боклуци!!!
    20 Февруари 2016, 21:21:47
  • scorpia: Браво! И този прекрасен сайт ли съсипаха "умни" собственици!?
    01 Януари 2016, 12:26:48
  • GolemDZVER: Валя, може и да ти липсвам, но няма да се върна във форума. Блогът ми е активен - всичмко е там и може да констактуваме както желаеш.А инамче тука стават срамоти - виж за 10 дни пет поста от токущо регистрирани и все за дивотии и нищо съществено. Боли ме сърцето, но тези от Санома излезнаха пълни лаици ... Можехме да им носим дивиденти с хъса, който бяхме вложили в този форум. Отговарям, защото се чуствам длъжен да уважа мнението е .... без знамчение, че е на този скапан сайт
    30 Декември 2015, 18:14:59
  • stplam: Хляб
    26 Декември 2015, 15:52:26
  • Valentina Petrova: и все пак стават чудеса,по Коледа,Golem DZVER ЛИПСВАТ МИ ТВОИТЕ ПУБЛИКАЦИИ
    13 Декември 2015, 11:48:46
  • petty: Жалко :( И все пак не разбирам какво пречи да си споделяме рецепти. Аз не съм много в час с това какво се случва. Сега влизам да потърся рецепта за коледни сладки... добре, че поне старите рецепти си стоят.
    11 Декември 2015, 12:39:22
  • GolemDZVER: права си - направо си умря .... във форума за 6 дни само една публикация. Голям смях. А моите бяха по 5 дневно
    07 Декември 2015, 19:23:47
  • Valentina Petrova: май сайта умря
    05 Декември 2015, 00:01:32
  • Снежка: Май от промените в сайта, по рядко пишем
    30 Ноември 2015, 10:55:12
  • Снежка: Момичета, тази година няма ли да се разменят подаръци?
    30 Ноември 2015, 09:47:43
  • Valentina Petrova: ехооооооо,приятели къде сте,сняг ли ви засипа
    28 Ноември 2015, 14:29:00

* Последното от форума

Re: Онлайн казино от jeneta
[Днес в 10:17:07]


Re: Сайт на фирмата от jeneta
[07 Декември 2019, 23:26:50 ]


Re: Сайт за онлайн новини от jeneta
[07 Декември 2019, 22:38:32 ]


Сайт на фирмата от mariqna44
[07 Декември 2019, 15:48:29 ]


Сайт за онлайн новини от mariqna44
[07 Декември 2019, 14:44:05 ]


Онлайн казино от mariqna44
[07 Декември 2019, 14:31:01 ]


Re: Къде да продам колата от mariqna44
[06 Декември 2019, 08:34:36 ]


Къде да продам колата от jeneta
[05 Декември 2019, 07:42:23 ]


Re: ново лаптопче от jeneta
[04 Декември 2019, 15:06:52 ]


ново лаптопче от mariqna44
[04 Декември 2019, 08:32:43 ]


Re: Квартира в Пловдив от mariqna44
[27 Ноември 2019, 19:00:26 ]


Re: Кола втора употреба от jeneta
[27 Ноември 2019, 18:48:53 ]


Re: Квартира в Пловдив от jeneta
[27 Ноември 2019, 18:31:45 ]


Квартира в Пловдив от mariqna44
[27 Ноември 2019, 15:39:39 ]


Re: Нова кола от radkaa
[27 Ноември 2019, 00:16:57 ]


Re: Нова кола от roseto
[27 Ноември 2019, 00:12:37 ]


Re: Нова кола от radkaa
[27 Ноември 2019, 00:12:01 ]


Re: Нова кола от cvetozara123
[27 Ноември 2019, 00:10:16 ]


Нова кола от radkaa
[27 Ноември 2019, 00:08:23 ]


Re: Кола втора употреба от mariqna44
[25 Ноември 2019, 19:45:43 ]