Автор Тема: Супи  (Прочетена 431644 пъти)

Mariana G

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2833
  • калпазанка
Re: Супи
« Отговор #15 -: 03 Април 2006, 16:28:36 »
Да, вярно, с чубрица не съм се сещала да правя супата, тъй като тази рецепта съм си я възстановила по спомени, никъде не съм я чела конкретно. Но, чубрица винаги слагам в кюфтетата с бял сос. ;)
 yosif , това с Формула 1 много ми хареса, даже си го представих ;D
 
П.П. Благодаря! :)
"Один не разберет, чем пахнут розы, 
другой из горьких трав добудет мед. Дай хлеба одному - навек запомнит, другому жизнь пожертвуй - не поймет..." Омар Хайям

kalina

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 533
Re: Супи
« Отговор #16 -: 03 Април 2006, 16:56:22 »
Ами Марияна, освен да дадеш и рецептата ти за кюфтета с бял сос...
 Тук това ястие е много уважавано, но е задължително с една подправка kapern ,
която не познавам- не знам даже и как се казва на  Български (engl. Capers), но която придава
много приятен киселичък вкус. Сигурна съм , че става обаче и без тази щуротия... ???

yosif

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 366
Re: Супи
« Отговор #17 -: 03 Април 2006, 20:34:04 »
Откакто Аертон Сена си отиде Формулата не е същата... :(

Mariana G

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2833
  • калпазанка
Re: Супи
« Отговор #18 -: 05 Април 2006, 02:13:21 »
Чорба от зрял фасул по манастирски

300 гр. зрял фасул
2 - 3 моркова
1/2 глава целина
1/2 глава кромид лук
2 червени пиперки
2 домата
5 люти чушлета
50 мл. олио
магданоз, джоджен (нарязани на ситно), сол

Накисва се фасула в студена вода за 6 - 7 часа, сменя се водата с нова и се вари на умерен огън. Към поомекналия фасул се добавят лукът, морковите и целината (нарязани на дребно) и олиото. По - късно се добавят пиперките и лютите чушлета, нарязани на дребно. Към края на варенето се прибавят обелените и нарязани на дребно домати и джодженът. При готовност се посолява и се поръсва с магданоз.

Приятен апетит!
"Один не разберет, чем пахнут розы, 
другой из горьких трав добудет мед. Дай хлеба одному - навек запомнит, другому жизнь пожертвуй - не поймет..." Омар Хайям

yosif

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 366
Re: Супи
« Отговор #19 -: 05 Април 2006, 08:10:07 »
Само като закачка ;D
Чудех се преди години какво прави някои ястия "по манастирски".
Съпоставих бая мат'риал и се оказа ето какво.
за да е една манджа "по манастирски" - било то салата, чорба, яхния, гювеч или каквото там трябва:
- да не е запържена или
- да има маслинки или
- да има гъбки или
- да има печени чушки или
- комбинации от горните.
 ;D

natalyna

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1094
Re: Супи
« Отговор #20 -: 12 Май 2006, 10:53:38 »


Картофена супа(Брaмборачка)
Чешка чеснова супа (Чеснечка)

Крем-супа от картофи
за 4 порции

4-5 картофа(средни)
1 литър вода или зеленчуков бульон
1 с.л краве масло( може да сложиш и друга мазнина, но маслото е с много подходящ вкус към картофите).
Ако имаш - връзка корени за супа(корен магданоз, корен целина и морков) но може и без тях
2 с.л кисело мляко
1 яйце
сол, черен пипер
накълцан магданоз
2-3 филийки хляб(за крутони)

Обелените картофи и корените за супа се варят до разваряване във водата или булъона. След това се пасират с пасатор(този с ножовете) или се претриват през гевгир(трябва да са много ситно намачкани - като крем). След това се маха съда от огъня и се застройва с яйцето разбито в киселото мияко(за да не се пресече, слагаш първо по малко от супата в купичката с яйцето и киселото мляко, докато стане гладка течност и после по-малко изсипваш в супата). Пускаш вътре маслото, прибавяш сол, черен пипер(по желание) и накълцан магданоз.

Откакто прочетох тази идея някъде в Нета(не си спомням къде) крутоните правя само така - бързо и вкусно! Крутоните се правят най-добре от по-сух хляб. Нарязваш на малки кубчета [1x1]см. Посипват се по желание със шарена сол и/или чесън на прах. Покапват се с олио или зехтин(няма нужда да са напоени) и добре се объркват. Изтърсват се трохите и се слагат в голяма плоска чиния. Пъхат се в микровълновата(ако нямаш във фурната, но в МВ става много бързо) и се пускат на около 2 минути на 80 % от мощността. След това с ръкавица ги изваждаш, хубаво разбъркваш и пъхаш пак за около 2-3 минути - но трябва да ги следиш. Като започнат по средата да покафеняват, веднага ги извади, защото те още са много горещи и ще си се доопекат сами.Иначе може да прегорят. Прибавят се към супи или салати, но стават и за директна консумация!

Готовата супа се сервира с накълцаният пресен магданоз и по 2 лъжици от крутоните!


pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17245
Re: Супи
« Отговор #21 -: 12 Май 2006, 14:24:48 »
ШКЕМБЕ-ЧОРБА




Няма да минем без тази "супа", нали  ;D
Не претендирам за оригиналност, ето моята рецепта:

Без пропорции, защото шкембето винаги е според тенджерата, но обикновено е 1кг. шкембе за тенджера с 2л. вода.
Попарвам за 5 минути шкембето с вряла вода и оцет, след което допълнително  го изчиствам (макар, че както се знае аромата го прави несравнима чорба) и не се налага да отпенвам.
Слагам на котлона - вари се около 2 часа в нормална тенджера, а в тенджера под налягане - около 40 мин. като изсвири.  Когато е готово, вадя в тава  шкембето да поистине. После го нарязвам на ситни парченца.  Нарязаното шкембе връщам при бульона в тенджерата. В широк и дълбок тиган или друга тенджера слагам една 1/2 пак.масло или 70-80мл. олио.  Разтапям го  и добавям към една равна с.л. червен пипер и 2с.л. брашно. Съвсем за кратко го объркам. Добавям около 1/2 л. прясно мляко и  бъркам докато млякото започне да кипва. В този момент го връщам  в тенджерата, местя я на котлона и оставям да заври  още веднъж.
Подправянето   се прави с чесън и оцет, лют червен пипер по желание

И малко допълнение: веднъж нямах под ръка прясно мляко и го направих като топла застройка за супа - с кисело мляко и 2 белтъка. Резултата също беше добър.
И една екстра - ако има джоланче да се сложи в чорбата, докато ври, тя добива по-добра плътност. (е, не знам как е професионалното определение за това, ама наистина е по-вкусно с него)


« Последна редакция: 05 Октомври 2010, 10:49:37 от pep-4o »
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

IPA

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 28
Re: Супи
« Отговор #22 -: 13 Май 2006, 16:13:56 »

Аааааааааааа, к'ъФ съм забраван - аромата на тази супа е ЧУБРИЦА - слагам и в каймата и в бульона - поне така ми е останала от столовете едно време.

На мен така ми е останала от баба ми. Тя винаги когато правеше пържени кюфтета, отделяше от овкусената кайма и с нея правеше супа топчета. Чубрица имаше и в каймата, и в бульона. Оризът го слагаше самостоятелно.

Аз пък не пържа кюфтета, само на скара ги правя и не слагам чубрица. И като реша да готвя тази супа, почвам със замесването на каймата като за кюфтета.

 ;) :D


yosif

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 366
Re: Супи
« Отговор #23 -: 13 Май 2006, 20:22:41 »
Да пребъде Чорбата кюфтенца, както е легалното й име ;D

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17245
Re: Супи
« Отговор #24 -: 13 Май 2006, 20:25:29 »
специално нея много я уважават в къщи, особено ако лъжица, поставена в купата остане права  :D :D :D
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

tanita

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1308
Re: Супи
« Отговор #25 -: 13 Май 2006, 20:47:59 »
И у нас е на уважение, а малката върти главата ако в лъжицата няма топче.
Аз обаче, първо слагам топчетата във във врящата вода и след това всичко останало. Ама щото навремето като студентка почнах да я готвя, без да знам точно как, по-логично ми се видя първо месото и след това зеленчука и така си и продължих. Имахме по-късно спор със свекървата, щото и тя ги слага най-накрая топчетата, ама така и не можа да ме убеди че така е най-добре. :)

yosif

  • Помощник-готвач
  • ***
  • Публикации: 366
Re: Супи
« Отговор #26 -: 13 Май 2006, 20:51:45 »
И днес на кого се падна топчето? ;D

Това не е виц, а хвалба на едно познато детенце като го взела майка му от градинка: Мамо, мамо, днес на мен ми се падна топчето!

IPA

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 28
Re: Супи
« Отговор #27 -: 14 Май 2006, 14:27:31 »
специално нея много я уважават в къщи, особено ако лъжица, поставена в купата остане права  :D :D :D

Ми на мен това си ми е нещо като запазена марка - лъжицата да стои права в супите. Или както казва половинката ми " за кво ми е, да я ям тая вода ".  ;D

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17245
Зеленчукова крем-супа с гъби
« Отговор #28 -: 20 Октомври 2006, 10:40:24 »
Или как да оползотворим изостанали в хладилника зеленчуци ;) Бърза и лесна супичка  :)

Продуктите са според наличностите, но ето моите приблизителни пропорции:

2-3 чушки
3 моркова
зеле - обикновено или цветно - около 100гр
1 глава лук
1 домат  обелен
тиквичка - около 150гр или толкова краставица
2 големи картофа
грах или зелен боб - каквото има около 100гр
2 с л от подправката със зеленчуци (или зелени подправки по желание)


пилешки бульон - 500мл или 2 кубчета Маги (в този случай олиото наполовина)
100 мл олио
2л.  вода

гъби - около 100-150гр. (придават много приятен вкус )

сол на вкус (аз като сложа от подправката и няма смисъл от солта).


След като се нарежат зеленчуците е лесно - всичко накуп в тенджерата, като омекнат - пасиране.
По желание поръсване със зелени подправки  >:(, с лъжица заквасена сметана или кисело мляко и задължително с крутони  :)


« Последна редакция: 20 Октомври 2006, 10:43:23 от pep-4o »
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

kotentseto

  • Гост
Re: Супи
« Отговор #29 -: 05 Ноември 2006, 16:24:30 »
А дали може някой да ми напише рецептичка за вкусна и некисела доматена супичка :)?

 


* Търсене



* Говорилня

Refresh History
  • MilkaA40: MilkaA40
    06 Август 2017, 01:51:27
  • pavlova321: люти чушки
    01 Август 2017, 18:42:54
  • valet: Пилаф ориз с фиде
    06 Юли 2017, 15:19:48
  • hristiana:): Някой има ли грил тиган на Брабантия и доволен ли е съответно?
    03 Юни 2017, 19:05:27
  • Kary: Някой използвал ли е мултикукър кинг
    26 Ноември 2016, 16:40:11
  • fanita: пост
    14 Ноември 2016, 18:55:13
  • petty: Аз така и не разбрах какво точно стана :( Наистина бяха добри времена, вдъхновявах се от тук, научих много неща...
    28 Октомври 2016, 13:24:08
  • radost.1955: ами то сайт няма,не съществува.добре,че останаха рецептите.аз също влизам само да потърся някоя,беше времето,когато се пълнеха страниците за отрицателно време.
    26 Октомври 2016, 17:54:17
  • petty: Имам чувството, че някой нарочно пуска от време на време по някой друг постинг, защото трябва да има, макар да са напълно безсмислени, само за пълнеж
    26 Октомври 2016, 10:24:12
  • petty: И аз така. Добре, че поне нещата от преди си стоят... има много ценни рецепти
    26 Октомври 2016, 10:21:28
  • ROSPOP: какво става със сайта? влизам от време на време и се отчайвам - какви са тия глупости, къде са предишните прекрасни статии и коментари, това е сайт аз готвене и храна в края на краищата!
    24 Октомври 2016, 11:49:51
  • val_di16: джолан
    21 Октомври 2016, 15:58:22
  • galka56: тиквеник
    13 Октомври 2016, 18:26:18
  • boriana _grigorova: Здравейте.Имам мултикукър 50 на Делимо. Някой правил ли е някакво лесно ястие , тъй като на мен са ми сложни малко рецептите
    07 Март 2016, 12:58:38
  • boriana _grigorova: Здравейте
    07 Март 2016, 12:56:47
  • Petka :-): как мога да изтря профила си от тази сраница
    07 Март 2016, 06:16:00
  • CVETETO3101: >:(глупости, глупости, глупости са публикациите напоследък. Пълно е с боклуци!!!
    20 Февруари 2016, 21:21:47
  • scorpia: Браво! И този прекрасен сайт ли съсипаха "умни" собственици!?
    01 Януари 2016, 12:26:48
  • GolemDZVER: Валя, може и да ти липсвам, но няма да се върна във форума. Блогът ми е активен - всичмко е там и може да констактуваме както желаеш.А инамче тука стават срамоти - виж за 10 дни пет поста от токущо регистрирани и все за дивотии и нищо съществено. Боли ме сърцето, но тези от Санома излезнаха пълни лаици ... Можехме да им носим дивиденти с хъса, който бяхме вложили в този форум. Отговарям, защото се чуствам длъжен да уважа мнението е .... без знамчение, че е на този скапан сайт
    30 Декември 2015, 18:14:59
  • stplam: Хляб
    26 Декември 2015, 15:52:26
  • Valentina Petrova: и все пак стават чудеса,по Коледа,Golem DZVER ЛИПСВАТ МИ ТВОИТЕ ПУБЛИКАЦИИ
    13 Декември 2015, 11:48:46
  • petty: Жалко :( И все пак не разбирам какво пречи да си споделяме рецепти. Аз не съм много в час с това какво се случва. Сега влизам да потърся рецепта за коледни сладки... добре, че поне старите рецепти си стоят.
    11 Декември 2015, 12:39:22
  • GolemDZVER: права си - направо си умря .... във форума за 6 дни само една публикация. Голям смях. А моите бяха по 5 дневно
    07 Декември 2015, 19:23:47
  • Valentina Petrova: май сайта умря
    05 Декември 2015, 00:01:32
  • Снежка: Май от промените в сайта, по рядко пишем
    30 Ноември 2015, 10:55:12
  • Снежка: Момичета, тази година няма ли да се разменят подаръци?
    30 Ноември 2015, 09:47:43
  • Valentina Petrova: ехооооооо,приятели къде сте,сняг ли ви засипа
    28 Ноември 2015, 14:29:00
  • Bubi4ka: Fate, определено не бих била чак такава оптимистка...
    14 Ноември 2015, 14:43:37
  • FATE: Имах предвид готварската част от форума. Другата съм я прескачала, уви, за това и не съм в крак с новостите. За съжаление откривам, че новите шефове не се справят добре и всичко се забатачва май, май...Оптимистично очаквам нещата да се подобрят !!!
    14 Ноември 2015, 00:32:28
  • pep-4o: Явно не всичко четеш, Фейт :)
    13 Ноември 2015, 11:45:31

* Последното от форума

Re: Сервиз за телефони от tomislava
[20 Октомври 2017, 19:27:28 ]


Сервиз за телефони от cvetozara123
[19 Октомври 2017, 12:49:54 ]


Re: Витамини за подсилване на имунната система от cvetozara123
[19 Октомври 2017, 10:55:59 ]


Витамини за подсилване на имунната система от tomislava
[18 Октомври 2017, 22:29:01 ]


Re: Сръбски ресторант от tomislava
[17 Октомври 2017, 14:19:16 ]


Сръбски ресторант от cvetozara123
[16 Октомври 2017, 22:06:47 ]


Бонбони Лакта от ohoboho
[07 Октомври 2017, 04:25:33 ]


Re: От величието на Рила до спокойствието на Родопите.... от cvetozara123
[28 Септември 2017, 22:20:03 ]


Re: Ремонт от cvetozara123
[28 Септември 2017, 11:21:50 ]


Re: GPS устройство диверсант? от tomislava
[27 Септември 2017, 22:17:57 ]


Re: Дрехи втора употреба от tomislava
[24 Септември 2017, 17:26:02 ]


Re: От величието на Рила до спокойствието на Родопите.... от tomislava
[23 Септември 2017, 09:17:08 ]


Re: От величието на Рила до спокойствието на Родопите.... от cvetozara123
[22 Септември 2017, 09:38:40 ]


Re: Дрехи втора употреба от cvetozara123
[22 Септември 2017, 09:36:01 ]


Дрехи втора употреба от tomislava
[21 Септември 2017, 10:45:59 ]


Re: Мнението Ви за чушкопека от tomislava
[19 Септември 2017, 08:37:01 ]


Re: Бебешка количка за близначета? от cvetozara123
[19 Септември 2017, 08:12:01 ]


Бебешка количка за близначета? от tomislava
[18 Септември 2017, 17:34:34 ]


Re: Ремонт от tomislava
[16 Септември 2017, 18:54:01 ]


Ремонт от cvetozara123
[15 Септември 2017, 19:17:01 ]