Автор Тема: Супи  (Прочетена 431614 пъти)

Yoli

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3451
Re: Супи
« Отговор #45 -: 20 Февруари 2007, 16:10:03 »
                         

           


                                                     




                                           Зеленчукова крем супа с червена леща


        1 глава лук нарязан на ситно
        2-3 моркова на кръгчета
        1 голямо парче глава целина нарязана на дребно
        1-2 дафинови листа

    Задушаваме зеленчуците в масло и малко олио докато поомекнат и прибавяме 1 ч.ч червена леща.Тя увира много бързо-буквално за 10`.Овкусяваме на сол и пасираме до пълна гладкост с пасатор.
   
    Сервираме с пикантни крутони,изпържени в масло и риган.












« Последна редакция: 16 Април 2009, 15:30:45 от pep-4o »

morska fauna

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 872
Re: Супи
« Отговор #46 -: 26 Февруари 2007, 15:54:07 »
:girl_prepare_fish:  Мога да издържа на всичко ,освен на изкушението... :nyam: [/ur

katkat

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 73
Re: Супи
« Отговор #47 -: 26 Февруари 2007, 18:50:50 »
Северняшка супа
 свинско месо - 500 гр.
 1 морков
 1 глава лук
 1 ч.ч. зелева чорба
 фиде/ в зависимост от това колко гъста искате да бъде супата/
 черен пипер, магданоз
 застройка - 1 жълтък и кисело мляко, но без брашно!
Месото се сварява и се нарязва на ситно, връща се отново във водата с останалите продукти нарязани на ситно .След като омекнат зеленчуците се прибавя зелевата чорба и фидето  и накрая се застройва.
Много  приятна супата и  различна, щом всички в къщи си сипваха по два пъти.

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17245
Re: Супи
« Отговор #48 -: 26 Февруари 2007, 23:05:33 »
katkat - нищо, че е северняшка, в къщи винаги когато има зелева чорбла слагам на супата. Добива различен и приятен вкус  :bigsmile:
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

katkat

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 73
Re: Супи
« Отговор #49 -: 28 Февруари 2007, 20:50:49 »
Зеленчукова супа

 

Микс от зеленчуци - тиквичка, грах, морков,царевица, зелен фасул, целина и лук
копър, ч. пипер, сол и зелева чорбичка + кашкавал. Ами това е !
« Последна редакция: 28 Февруари 2007, 21:06:32 от katkat »

vesela

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 8912
  • Ах, морето...
Re: Супа от коприва
« Отговор #50 -: 18 Март 2007, 15:55:32 »
Супа от коприва
Количествата на продуктите са на око според предпочитанията.
Добре изчистената и измита коприва се слага във вряща вода и се сварява докато стане готова за стриване/смачкване/. Излива се в съд водата. Копривата се стрива  в хаванче или с пасатор. Аз лично предпочитам първия вариант-смачкана, но не съвсем. Иначе става крем супа. Водата, в която е вряла се връща в тенджерата при смачканата коприва.
В олио се задушава  пресен лук, добавя се 1 с.л. брашно,1 с.л червен пипер и запръжката се излива при копривата. Добавят се 1 к.ч. ориз,скилидка, две смачкан чесън, сол и се оставя  да се свари ориза. Може да се застрои с яйце и кисело мляко. Аз лично я поднасям незастроена с натрошено сирене. Опитайте - много е вкусно. Не слагам никакви подправки, освен чесъна, защото вкуса на копривата е специфичен и ще се развали.
« Последна редакция: 18 Март 2007, 23:58:44 от vesela »

Emili

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2069
  • Еми
Re: Супи
« Отговор #51 -: 20 Март 2007, 00:02:01 »
КРЕМ СУПА ОТ МЕРЛУЗА

               В 1.5 л. вряща вода се слагат 1 голяма обелена глава лук, 4 скилидки чесън, 1 морков, 1 резен целина,2 картофа,
корени за супа, девесил и сол. След 30 минути се добавя около 400 гр. мерлуза, може и хек и се оставя да поври още около
30 минути. След това рибата се изважда и се почиства от кожата и костите. Връща се при зеленчуците и всичко се пасира.
Накрая се се добавят 2 с.л. зехтин и ситно нарязан копър.

   ** Супата може да се приготви и като зеленчуците се пасират без рибата, а тя се добави в нея накъсана на парченца.

katkat

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 73
Re: Супи
« Отговор #52 -: 29 Март 2007, 19:36:17 »
Бистра пилешка супа

 
300-400 гр. пилешко месо
1 топка фиде
1/2 глава стар лук
1-2 стръка пресен лук
1/2 червена чушка
30 гр. масло
ч.пипер,чубрица, сол ,1/2 кубче зеленчуков бульон
3 стръка магданоз и целина
морков/ моите хубавци не го обичат за това липсва/
Пилешкото се сварява заедно с 1/2 глава стар лук ,целина и маслото;
Когато месото е готово се прибавя фидето и пресния лук, чушката и останалите продукти.Всичко е на сурово!
Бон апети!
Супата съм яла в Трявна в Хотел "Ралица" и бях много впечатлена че е с пресен лук.

Emili

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2069
  • Еми
Re: Супи
« Отговор #53 -: 29 Март 2007, 21:02:56 »
ЯЙЧЕНА СУПА

                В 1л. вряща подсолена вода се слагат 3 с.л. натрошено фиде и 2 с.л. масло. Разбърква се
и се оставя да ври 10- тина минути на умерен огън. През това време в по- дълбока купичка се разбиват
2-3 яйца с 1/2 връзка накълцан магданоз. След като  фидето се свари, тенджерата се отмества от котлона
и при непрекъснато бъркане се налива яйчената смес. Тенджерата се връща на котлона и бъркането продължава,
докато пресеклите се яйца се сварят. Сваля се от огъня и се добавят още 2 с.л. масло.
Супата се сервира с лимон поръсена с черен пипер.


« Последна редакция: 16 Октомври 2007, 20:12:36 от pep-4o »

Emili

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2069
  • Еми
Re: Супи
« Отговор #54 -: 29 Март 2007, 22:18:11 »
ШКЕМБЕ ЧОРБА НО НЕАПОЛИТАНСКИ

400 гр. шкембе
1 връзка корени за супа
4-5 картофа
1 с.л. доматено пюре
2 с.л. олио
1/2 връзка магданоз
2 с.л. настърган кашкавал
костен бульон /от кубче/
сокът от 1 лимон
сол и чер пипер


              Шкембето се вари поне 2 часа в костния бульон, после се нарязва на парчета и се връща обратно в него. Прибавят се ситно нарязаните корени за супа и половината от мазнината. След около 1 час се добавят нарязаните на кубчета картофи и доматеното пюре. Чорбата се подправя със сол, чер пипер и лимоновия сок. Прибавя се останалата мазнина и се оставя да къкри на тих огън, докато се сварят картофите. Накрая се добавя и ситно нарязания магданоз. Супата се поднася поръсена с настъргания кашкавал.

Emili

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2069
  • Еми
Re: Супи
« Отговор #55 -: 02 Април 2007, 20:09:48 »
СУПА ОТ КАРФИОЛ И СПАНАК

1/2 гл. карфиол
200 гр. спанак
1 л. пилешки бульон
50 гр. масло
100 мл. течна сметана
крутони
сол и чер пипер

                Карфиолът, накъсан на розички се слага да се вари 15 минути в пулешкия бульон.
Към него се прибавя спанакът и след 5 минути всичко се пасира. Към готовата крем супа се
прибавят маслото и сметаната, подправя се със сол и чер пипер и се оставя да къкри още
2-3 минути. Сервира се с крутони.

               
 
« Последна редакция: 04 Ноември 2007, 12:57:25 от pep-4o »

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17245
Супа от агнешки дреболии
« Отговор #56 -: 14 Април 2007, 19:17:08 »
Супа от агнешки дреболии (субпродукти)



Продукти за 6-8 порции:

400-500 гр сварени агнешки дреболии
***Тъй като не си струва да се чистят всеки път по толкова малко, добре е да се купи цял набор агнешки дреболии, обработи и раздели на порции за 1 готвене, а бульона се налее в PVC бутилки и прибере във фризера. (Измиват се добре, червата се обръщат и чистят, а шкембето се попарва и бели, варят се в подсолена вода, като се отпенват хубаво).
2 стръка пресен лук (ситно нарязан)
2 стръка пресен чесън (ситно нарязан)
1 с л от универсална зеленчукова подправка, или подобни подправки каквито са вътре;  или някоя от подправките "Маги Вълшебен вкус"
1 чушка (ситно нарязана или замразена )
бульона от сварените дреболии - около 1.2-1.5л прецеден
100мл олио или зехтин
фиде - 2 топки или една чаша от 100мл ориз
1 ч л пресен или 1 к л сух джоджен
черен пипер
настъргана кора на 1/2 лимон


За застройката

1 яйце
1 с л брашно
3 с л кисело мляко (или 100мл прясно)
сока на 1/2 лимон


Приготвяне:

* Бульона се завира и в него се поставят всички продукти без фидето/ориза и джоджена
* След като поври 15-20 мин (това време е достатъчно, за да се сварят зеленчуците) се прибавя ориза
* Вари се до набъбването му (ако е фиде - веднага се изключва котлона и оставя супата за 5 мин. на топъл котлон) и прибавя джоджена
* Продуктите за застройката се разбиват и към тях прибавя по малко от врялата супа ( или прави Топла застройка за супа
* Поръсва се с черен пипер и сервира.


« Последна редакция: 01 Юни 2011, 20:10:16 от pep-4o »
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

stertje

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 236
Re: Супи
« Отговор #57 -: 19 Април 2007, 10:05:52 »
Пепи, страхотна супичка ::) - и аз искам, но тука няма май дреболии.  :'(

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17245
Re: Супи
« Отговор #58 -: 19 Април 2007, 21:36:05 »
 ;D Щот си в Евросъюза, ние тук минаваме още метър  :thumbup:
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

пеполина

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3742
Re: Супи
« Отговор #59 -: 07 Май 2007, 17:50:24 »
Супа от гъби

250 гр. гъби
1 морков
1 к.ч. ориз
50 гр. масло
1 яйце
1/2 ч.ч. кисело мляко
6 ч.ч. вода
копър
черен пипер
сол на вкус

Гъбите, нарязани на ивици, и морковът нарязан на кубчета, се слагат в съд с вряща, леко подсолена вода и се варят до омекване, след което се прибавя ориза. След сваряването на ориза супата се отстранява от огъня, подправя се с маслото, застройва се с яйцето и киселото мляко, поръсва се със ситно нарязан копър и смлян черен пипер и супичката е готова за поднасяне. Много е бърза, лесна и вкусна. :yahoo:

 


* Търсене



* Говорилня

Refresh History
  • MilkaA40: MilkaA40
    06 Август 2017, 01:51:27
  • pavlova321: люти чушки
    01 Август 2017, 18:42:54
  • valet: Пилаф ориз с фиде
    06 Юли 2017, 15:19:48
  • hristiana:): Някой има ли грил тиган на Брабантия и доволен ли е съответно?
    03 Юни 2017, 19:05:27
  • Kary: Някой използвал ли е мултикукър кинг
    26 Ноември 2016, 16:40:11
  • fanita: пост
    14 Ноември 2016, 18:55:13
  • petty: Аз така и не разбрах какво точно стана :( Наистина бяха добри времена, вдъхновявах се от тук, научих много неща...
    28 Октомври 2016, 13:24:08
  • radost.1955: ами то сайт няма,не съществува.добре,че останаха рецептите.аз също влизам само да потърся някоя,беше времето,когато се пълнеха страниците за отрицателно време.
    26 Октомври 2016, 17:54:17
  • petty: Имам чувството, че някой нарочно пуска от време на време по някой друг постинг, защото трябва да има, макар да са напълно безсмислени, само за пълнеж
    26 Октомври 2016, 10:24:12
  • petty: И аз така. Добре, че поне нещата от преди си стоят... има много ценни рецепти
    26 Октомври 2016, 10:21:28
  • ROSPOP: какво става със сайта? влизам от време на време и се отчайвам - какви са тия глупости, къде са предишните прекрасни статии и коментари, това е сайт аз готвене и храна в края на краищата!
    24 Октомври 2016, 11:49:51
  • val_di16: джолан
    21 Октомври 2016, 15:58:22
  • galka56: тиквеник
    13 Октомври 2016, 18:26:18
  • boriana _grigorova: Здравейте.Имам мултикукър 50 на Делимо. Някой правил ли е някакво лесно ястие , тъй като на мен са ми сложни малко рецептите
    07 Март 2016, 12:58:38
  • boriana _grigorova: Здравейте
    07 Март 2016, 12:56:47
  • Petka :-): как мога да изтря профила си от тази сраница
    07 Март 2016, 06:16:00
  • CVETETO3101: >:(глупости, глупости, глупости са публикациите напоследък. Пълно е с боклуци!!!
    20 Февруари 2016, 21:21:47
  • scorpia: Браво! И този прекрасен сайт ли съсипаха "умни" собственици!?
    01 Януари 2016, 12:26:48
  • GolemDZVER: Валя, може и да ти липсвам, но няма да се върна във форума. Блогът ми е активен - всичмко е там и може да констактуваме както желаеш.А инамче тука стават срамоти - виж за 10 дни пет поста от токущо регистрирани и все за дивотии и нищо съществено. Боли ме сърцето, но тези от Санома излезнаха пълни лаици ... Можехме да им носим дивиденти с хъса, който бяхме вложили в този форум. Отговарям, защото се чуствам длъжен да уважа мнението е .... без знамчение, че е на този скапан сайт
    30 Декември 2015, 18:14:59
  • stplam: Хляб
    26 Декември 2015, 15:52:26
  • Valentina Petrova: и все пак стават чудеса,по Коледа,Golem DZVER ЛИПСВАТ МИ ТВОИТЕ ПУБЛИКАЦИИ
    13 Декември 2015, 11:48:46
  • petty: Жалко :( И все пак не разбирам какво пречи да си споделяме рецепти. Аз не съм много в час с това какво се случва. Сега влизам да потърся рецепта за коледни сладки... добре, че поне старите рецепти си стоят.
    11 Декември 2015, 12:39:22
  • GolemDZVER: права си - направо си умря .... във форума за 6 дни само една публикация. Голям смях. А моите бяха по 5 дневно
    07 Декември 2015, 19:23:47
  • Valentina Petrova: май сайта умря
    05 Декември 2015, 00:01:32
  • Снежка: Май от промените в сайта, по рядко пишем
    30 Ноември 2015, 10:55:12
  • Снежка: Момичета, тази година няма ли да се разменят подаръци?
    30 Ноември 2015, 09:47:43
  • Valentina Petrova: ехооооооо,приятели къде сте,сняг ли ви засипа
    28 Ноември 2015, 14:29:00
  • Bubi4ka: Fate, определено не бих била чак такава оптимистка...
    14 Ноември 2015, 14:43:37
  • FATE: Имах предвид готварската част от форума. Другата съм я прескачала, уви, за това и не съм в крак с новостите. За съжаление откривам, че новите шефове не се справят добре и всичко се забатачва май, май...Оптимистично очаквам нещата да се подобрят !!!
    14 Ноември 2015, 00:32:28
  • pep-4o: Явно не всичко четеш, Фейт :)
    13 Ноември 2015, 11:45:31

* Последното от форума

Re: Сервиз за телефони от tomislava
[20 Октомври 2017, 19:27:28 ]


Сервиз за телефони от cvetozara123
[19 Октомври 2017, 12:49:54 ]


Re: Витамини за подсилване на имунната система от cvetozara123
[19 Октомври 2017, 10:55:59 ]


Витамини за подсилване на имунната система от tomislava
[18 Октомври 2017, 22:29:01 ]


Re: Сръбски ресторант от tomislava
[17 Октомври 2017, 14:19:16 ]


Сръбски ресторант от cvetozara123
[16 Октомври 2017, 22:06:47 ]


Бонбони Лакта от ohoboho
[07 Октомври 2017, 04:25:33 ]


Re: От величието на Рила до спокойствието на Родопите.... от cvetozara123
[28 Септември 2017, 22:20:03 ]


Re: Ремонт от cvetozara123
[28 Септември 2017, 11:21:50 ]


Re: GPS устройство диверсант? от tomislava
[27 Септември 2017, 22:17:57 ]


Re: Дрехи втора употреба от tomislava
[24 Септември 2017, 17:26:02 ]


Re: От величието на Рила до спокойствието на Родопите.... от tomislava
[23 Септември 2017, 09:17:08 ]


Re: От величието на Рила до спокойствието на Родопите.... от cvetozara123
[22 Септември 2017, 09:38:40 ]


Re: Дрехи втора употреба от cvetozara123
[22 Септември 2017, 09:36:01 ]


Дрехи втора употреба от tomislava
[21 Септември 2017, 10:45:59 ]


Re: Мнението Ви за чушкопека от tomislava
[19 Септември 2017, 08:37:01 ]


Re: Бебешка количка за близначета? от cvetozara123
[19 Септември 2017, 08:12:01 ]


Бебешка количка за близначета? от tomislava
[18 Септември 2017, 17:34:34 ]


Re: Ремонт от tomislava
[16 Септември 2017, 18:54:01 ]


Ремонт от cvetozara123
[15 Септември 2017, 19:17:01 ]