Автор Тема: Супи  (Прочетена 434796 пъти)

mivis_75

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2686
  • Любовта минава през стомаха!!!
Re: Супи
« Отговор #240 -: 01 Май 2009, 09:39:09 »
                Празена чорба с маслини


   

Aura

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2390
  • Обичам живота...:)
Re: Супи
« Отговор #241 -: 04 Май 2009, 23:12:04 »
Супа топчета с цукини...

За топчетата:
250 гр.кайма смес
1/2 разбито яйце
1/4гл.лук
черен пипер


За супата:
1 бр.цукини
1 картоф
пера на 1 зелен лук
шепа фиде
2-3 клонки магданоз
1/2 лимон
1 с.л. подравка
сол


Кипваме 1,5 вода, от омесената кайма правим топчета и ги пускаме във водата.Веднага + цукини на кубчета,картофа също.Когато зеленчуците са почти готови + и фидето.Кипваме за 3 минути.Накрая + зеления лук,магданоза,подравката,сок от половин лимон,солта.Изключваме котлона,затваряме с капак и оставяме за 10 минутки да си почине.Може да се сервира със заквасена сметана...

Рецептата от мен.

Добър апетит!!!
Кулинарни Пътешествия и още нещо...
Всеки заслужава това, което получава..

Emili

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2069
  • Еми
Re: Супи
« Отговор #242 -: 05 Май 2009, 20:41:35 »

Abra

  • Мама на Рене
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1760
  • Dimitrana S.
Re: Супи
« Отговор #243 -: 12 Май 2009, 20:57:29 »

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17245
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

marabu

  • Гост
Грахова супа с шунка
« Отговор #245 -: 27 Май 2009, 22:43:30 »
Грахова супа с шунка



1 (820 г) консерва грах
3 с л  зехтин
30 г краве масло
2 глави кромид лук
2 моркова
200 мл доматен сок
250 г шунка
2 кубчета телешки бульон
1200 мл вода
шепа фиде


• Нарязаният на ситно лук и рендосаните моркови се запържват в зехтина.
• Добавя се и нарязаната на кубчета шунка.
• Задушаването продължава още 2-3 минути.
• После се добавят грахта, заедно със сока си, доматения сок, стритите кубчета бульон и около 1200 мл. вода.
• След десетина минути се прибавя  фидето.
• Супата се доварява до кулинарната му готовност.
• При сваляне от огъня се слага и кравето масло.


** източник : http://www.bordovsky.net/index_files/page0259.htm

Бъни

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 98
  • Щастието е пътуване а не крайна цел
Re: Супи
« Отговор #246 -: 31 Май 2009, 20:40:35 »
Копривена чорба

                             
Коприва - около 0.500 гр
два стръка пресен лук
един стрък пресен чесън
100 гр бяло саламурено сирене
прясно мляко - 2 ч.ч
фиде - 2 бр от тези на колелцата
сол на вкус
черен пипер
магданоз
за украса - варени яйца
самардала за поръсване на яйцата
Правя тази чорбица като всичко варя сурово.
Първо почиствам добре и попарвам във вряла вода копривата.Отцеждам я, нарязвам я на ситно и връщав в нова студена вода в тенжерката.Водата само леко покрива продуктите.Нарязвам лука и чесъна на ситно.Добавям ги при копривата.
Когато заври добавям фидето и изчаквам то да омекне.
Разреждам супата с прясно мляко - затова в началото водата беше малко.Повира още малко и дърпам от котлона.
Натрошавам сиренето, посолявам на вкус.Поръсвам с пресен магданоз.
Преди сервиране украсявам с варени яйца и поръсвам със подправката самардала.
Тази супа е много полезна за бъдеши майки - и копривата и магданоза, както и млечните продукти съдържат така необходимата Фолиева киселина.

kseniq

  • Чирак
  • *
  • Публикации: 2
  • Enjoy!!!
БОРШ
« Отговор #247 -: 04 Юни 2009, 23:59:34 »
Здравейте! Нова съм - скоро попаднах в този страхотен форум и вече изпробвам рецептите ви - за което и аз и мъжа ми сме ви много благодарни!!!
Сега да споделя и семейната рецепта за супа "Борш" ;
 
Средна зелка
свинско месо с кост - 150 гр.
телешко месо с кост - 150 гр.
два моркова
глава лук
два домата
две зелени чушки
олио
оцет
черен пипер
захар
сол
червен пипер
чубрица

При сервиране - кисело мляко - заквасено или сметана

Начин на приготвяне:

В голяма тенджера слагате месото да се вари
След 10-тина мин. го изваждате в чиния и в бульона слагате да се варят картофите нарязани на кубчета/
След 5 мин. добавяте ситно нарязано на ленти и НЕ мачкано зеле - нарязаното количество е колкото четири шепи - за средно гъста супа.
Добавяте морковите веднага след зелето, нарязани на кубчета.

Междувременно загравяте тигана и в малко мазнина запървате месото с лука до златисто.
Добавете нарязаните чушки и две-три мин. след това и доматите (обелени и рендосани).

След 5 мин. добавете солта, червения пипер и чубрицата.
Разбъркайте добре.

В така приготвената запръжка сложете една супена лъжица захар и веднага добавете и супена лъжица оцет. - Това е кулминацията - вкуса идва от това действие..

Прехвърлете всичко от тигана в тенджерата, поръсете с черен пипер и оставете да къкри на бавен огън още около 10-тина мин.

При сервиране - горещ Борша е най-вкусен - добавете в купичката лъжица кисело мляко или сметана......и вечерта ще е блажена!
Супата кара "кръвта да ври" - така че горещо се препоръчва при болни, отпаднали и без чувство за настроение, хора!!!! :thumbup:

Kseny

Бъни

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 98
  • Щастието е пътуване а не крайна цел
Re: Супи
« Отговор #248 -: 18 Юни 2009, 10:52:42 »
Още една обикновенна, но много вкусна супичка - имам вкус на бобец заради джоднена, но без страничните последствия от яденето на много боб ;D
Много вкусна крем супичка с моркови , картофи и джоджен
Посочените количества продукти са за 3 порции.
4 картофа - по едрички
3 моркова
1 глава лук
една връзка пресен магданоз
шепа листа пресен джоджен
сол на вкус, черен пипер
100 мл прясно мляко или готварска сметана
В тенжерка слагаме зеленчуците да врат - морковите и картофите нарязани на кубчета, лука на по едро.
Водата трябва само да покрива леко зеленчуците.
Когато всичко омекне отстраняваме супичката от котлона и пасираме.Посоляваме на вкус.Подправяме с пресен магданоз и джоджен.Поръсваме с черен пипер.Разреждаме пасирана супичка с прясното мляко или сметаната.
Сервираме с крутони - аз си ги приготвям сама като старички филийки хляб нарязвам на кубченца и запичам на парти грил или на фурна.

marabu

  • Гост
Re: Супи
« Отговор #249 -: 22 Юни 2009, 23:29:20 »

pep-4o

  • Перде
  • Шеф - диригент
  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 17245
Re: Супи
« Отговор #250 -: 28 Юни 2009, 10:37:44 »
“Защото цацата плува в морето и се храни с патки...."
 ХРАНА ЗА МОЙТЕ КАНИБАЛИ

bluemoon

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1757
Re: Супи
« Отговор #251 -: 29 Юни 2009, 15:26:33 »
Стъргано тесто за супа
по молба на Весела

Продукти :

2 яйца
100 мл олио
брашно колкото поеме за твърдо тесто

Омесваме твърдо тесто от продуктите, разделяме го на няколко топчета, покриваме го с фолио и го оставяме в хладилника за няколко часа да се стегне още.
След това го стържем с най-малките дупки на рендето и го оставяме за 1 ден да изсъхне (аз за една нощ)  в/у  стара покривка за маса. После прибираме в плик или буркан. Съхраняваме като макаронените изделия.

Ползва се в супите вместо ориз или фиде.

vesela

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 8912
  • Ах, морето...
Re: Супи
« Отговор #252 -: 01 Юли 2009, 20:03:20 »
bluemoon, благодаря :air_kiss:
Много интересно - ще се пробва задължително :thumbup:

marabu

  • Гост
Супа Щи с картофи
« Отговор #253 -: 21 Юли 2009, 22:45:44 »
Супа Щи с картофи



240 г прясно зеле
120 г картофи
80 г пресни домати
40 г кромид лук
40 г моркови
20 г топено масло
20 г праз лук (зелен лук)
10 г корен магданоз
650 мл бульон или вода
сол
смлян черен пипер
копър
магданоз
дафинов лист
20-40 г сладка чушка
варено месо
месни топчета (50-75 г на порция)


Бульонът или водата се кипват.
Кромид лук се нарязва на полумесеци, а морковът на полушайби.
Задушават се в сгорещеното масло за 5-7 минути.
Зелето се нарязва на квадратчета, картофите на резени.
В кипящият бульон се пускат зелето и картофите.
Варят се 5-7 минути, след това се прибавят задушените зеленчуци.
Добавя се и нарязан на дребно корен магданоз.
Супата се вари 5-10 минути на тих огън.
Прибавят се нарязаните на кубчета домати, ситно нарязаните праз лук (зелен лук), магданоз, копър, чушката и дафиновият лист.
Подправя се със сол и черен пипер на вкус.
Супата се оставя да къкри под капак 5-6 минути.
Към сварената супа може да се добавят месни топчета (предварително сварени), нарязано на дребно сварено месо или субпродукти.
При поднасянето в чинията се поставят 2 ч л заквасена сметана.


** Супите Щи са традиционни руски супи с прясно или кисело зеле.
*** източник : mi-amorcito.livejournal.com


mivis_75

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2686
  • Любовта минава през стомаха!!!
Re: Супи
« Отговор #254 -: 26 Юли 2009, 23:07:21 »
                     Рибена чорба


     

 


* Търсене



* Говорилня

Refresh History
  • vladofidera: Търся рецепта за гланциране на месото след изпичането му на скара или фурна
    18 Ноември 2017, 16:32:42
  • vladofidera: Здравейте
    18 Ноември 2017, 16:31:10
  • MilkaA40: MilkaA40
    06 Август 2017, 01:51:27
  • pavlova321: люти чушки
    01 Август 2017, 18:42:54
  • valet: Пилаф ориз с фиде
    06 Юли 2017, 15:19:48
  • hristiana:): Някой има ли грил тиган на Брабантия и доволен ли е съответно?
    03 Юни 2017, 19:05:27
  • Kary: Някой използвал ли е мултикукър кинг
    26 Ноември 2016, 16:40:11
  • fanita: пост
    14 Ноември 2016, 18:55:13
  • petty: Аз така и не разбрах какво точно стана :( Наистина бяха добри времена, вдъхновявах се от тук, научих много неща...
    28 Октомври 2016, 13:24:08
  • radost.1955: ами то сайт няма,не съществува.добре,че останаха рецептите.аз също влизам само да потърся някоя,беше времето,когато се пълнеха страниците за отрицателно време.
    26 Октомври 2016, 17:54:17
  • petty: Имам чувството, че някой нарочно пуска от време на време по някой друг постинг, защото трябва да има, макар да са напълно безсмислени, само за пълнеж
    26 Октомври 2016, 10:24:12
  • petty: И аз така. Добре, че поне нещата от преди си стоят... има много ценни рецепти
    26 Октомври 2016, 10:21:28
  • ROSPOP: какво става със сайта? влизам от време на време и се отчайвам - какви са тия глупости, къде са предишните прекрасни статии и коментари, това е сайт аз готвене и храна в края на краищата!
    24 Октомври 2016, 11:49:51
  • val_di16: джолан
    21 Октомври 2016, 15:58:22
  • galka56: тиквеник
    13 Октомври 2016, 18:26:18
  • boriana _grigorova: Здравейте.Имам мултикукър 50 на Делимо. Някой правил ли е някакво лесно ястие , тъй като на мен са ми сложни малко рецептите
    07 Март 2016, 12:58:38
  • boriana _grigorova: Здравейте
    07 Март 2016, 12:56:47
  • Petka :-): как мога да изтря профила си от тази сраница
    07 Март 2016, 06:16:00
  • CVETETO3101: >:(глупости, глупости, глупости са публикациите напоследък. Пълно е с боклуци!!!
    20 Февруари 2016, 21:21:47
  • scorpia: Браво! И този прекрасен сайт ли съсипаха "умни" собственици!?
    01 Януари 2016, 12:26:48
  • GolemDZVER: Валя, може и да ти липсвам, но няма да се върна във форума. Блогът ми е активен - всичмко е там и може да констактуваме както желаеш.А инамче тука стават срамоти - виж за 10 дни пет поста от токущо регистрирани и все за дивотии и нищо съществено. Боли ме сърцето, но тези от Санома излезнаха пълни лаици ... Можехме да им носим дивиденти с хъса, който бяхме вложили в този форум. Отговарям, защото се чуствам длъжен да уважа мнението е .... без знамчение, че е на този скапан сайт
    30 Декември 2015, 18:14:59
  • stplam: Хляб
    26 Декември 2015, 15:52:26
  • Valentina Petrova: и все пак стават чудеса,по Коледа,Golem DZVER ЛИПСВАТ МИ ТВОИТЕ ПУБЛИКАЦИИ
    13 Декември 2015, 11:48:46
  • petty: Жалко :( И все пак не разбирам какво пречи да си споделяме рецепти. Аз не съм много в час с това какво се случва. Сега влизам да потърся рецепта за коледни сладки... добре, че поне старите рецепти си стоят.
    11 Декември 2015, 12:39:22
  • GolemDZVER: права си - направо си умря .... във форума за 6 дни само една публикация. Голям смях. А моите бяха по 5 дневно
    07 Декември 2015, 19:23:47
  • Valentina Petrova: май сайта умря
    05 Декември 2015, 00:01:32
  • Снежка: Май от промените в сайта, по рядко пишем
    30 Ноември 2015, 10:55:12
  • Снежка: Момичета, тази година няма ли да се разменят подаръци?
    30 Ноември 2015, 09:47:43
  • Valentina Petrova: ехооооооо,приятели къде сте,сняг ли ви засипа
    28 Ноември 2015, 14:29:00
  • Bubi4ka: Fate, определено не бих била чак такава оптимистка...
    14 Ноември 2015, 14:43:37

* Последното от форума

Re: Онлайн пазаруване от tomislava
[10 Декември 2017, 12:58:31 ]


Онлайн пазаруване от cvetozara123
[09 Декември 2017, 23:42:24 ]


Re: С какво пържите храната? от cvetozara123
[08 Декември 2017, 16:21:25 ]


С какво пържите храната? от tomislava
[06 Декември 2017, 01:07:15 ]


Re: Магазин за обувки от jeneta
[30 Ноември 2017, 10:21:55 ]


Re: Предколедна почивка от tomislava
[30 Ноември 2017, 10:18:11 ]


Кредит от кеш кредит? от tomislava
[30 Ноември 2017, 10:07:15 ]


Коледни формички от tomislava
[30 Ноември 2017, 10:05:44 ]


Re: Магазин за обувки от tomislava
[29 Ноември 2017, 21:59:28 ]


Re: Предколедна почивка от cvetozara123
[29 Ноември 2017, 21:32:36 ]


Re: Заместител на вредни храни от cvetozara123
[29 Ноември 2017, 18:17:00 ]


Re: Бърз кредит за ремонт на кухнята от cvetozara123
[29 Ноември 2017, 18:10:06 ]


Търся рецепта от vladofidera
[29 Ноември 2017, 14:25:30 ]


Предколедна почивка от tomislava
[28 Ноември 2017, 23:47:58 ]


Re: Бърз кредит за ремонт на кухнята от tomislava
[28 Ноември 2017, 22:24:17 ]


Re: Заместител на вредни храни от tomislava
[27 Ноември 2017, 23:49:58 ]


Re: Бърз кредит за ремонт на кухнята от cvetozara123
[26 Ноември 2017, 17:21:03 ]


Бърз кредит за ремонт на кухнята от tomislava
[26 Ноември 2017, 00:16:24 ]


Re: Сервиз за таблети? от tomislava
[23 Ноември 2017, 21:53:35 ]


Re: Сервиз за таблети? от cvetozara123
[23 Ноември 2017, 15:12:19 ]