Автор Тема: Супи  (Прочетена 435092 пъти)

Tonito

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 675
Re: Супи
« Отговор #225 -: 24 Март 2009, 16:55:47 »
  Грахова крем-супа

  500 г сух грах
  200 мл прясно мляко
  корени за супа
  2 с.л. брашно
  30 г масло
  150 г пушен бекон
  глава лук
  сол, черен пипер


. Залейте граха (при мен беше жълт) с гореща вода да се накисне около час.
. Сварете за половин час или докато се свари, заедно с нарязаните корени за супа. Пасирайте.
. От маслото, брашното и млякото направете гъст сос Бешамел и добавете в супата.
. В тиган запържете кубчетата пушен бекон извадете ги. В отделената от тях мазнина карамелизирайте нарязания на полумесеци лук.
. По желание прибавете бекона и лука в тенджерата.
 Аз предпочетох да ги сервирам отделно, за да си останат хрупкави.
 Ако искате,опитайте да я направите с по-малко течност и вместо Бешамел да добавите само течна сметана.

 

greyeve

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1237
Re: Супи
« Отговор #226 -: 27 Март 2009, 00:26:33 »
Много е апетитна, Тони! Чудесно предложение  :thumbup: трява да се пробва ...

elidrag

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2601
Re: Супи
« Отговор #227 -: 27 Март 2009, 09:33:43 »

Крем-супа от стар фасул

Стар фасул – количество за супа
Вода по преценка
3 стръка пресен лук
1 малка глава стар лук
1 резен от глава целина
2-3 супени лъжици олио
Зелени подправки – джоджен, девесил, магданоз и всички други, които харесвате.
Сол на вкус

Старият фасул се накисва. Кипва се и се изхвърля водата. Слага се да се вари с главата стар лук, целината и олиото. Когато фасулът напълно омекне зеленчуците се пасират и се връщат обратно във водата. Посолява се. Слага  се обратно тенджерата на котлона, за да кипне супата. Зеленият лук се нарязва на дребно и се слага във врялата супа. Отстранява се тенджерата от котлона и се добавят зелените подправки.
Сервира се с чесън, оцет и по желание люта чушка. 



greyeve

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 1237
Re: Супи
« Отговор #228 -: 28 Март 2009, 23:07:11 »
Супа с моркови, джинджифил и кокосово мляко

Необходими продукти:

250 гр моркови
25 гр масло
10 гр джинджифил
300 мл зеленчуков бульон
150 мл кокосово мляко
1 ч.л. захар
къри на прах

Начин на приготвяне:

  • Почистваме и обелваме морковите, нарязваме на много тънки кръгчета.
  • Почистваме джинджифила и нарязваме на ситно.
  • В тенджера загряваме маслото и запържваме морковите с джинджифила.
  • Когато морковите омекнат, добавяме захарта и оставяме да се карамелизира леко.
  • Добавяме зеленчуковия бульон и варим на тих огън 20 минути.
  • Разбиваме кокосовото мляко с миксер.
  • Сипваме топлата морковена супа в дълбока чиния, гарнираме с кокосовото мляко и поръсваме с къри.

*Супичката е доста ароматна. Препоръчвам я за любителите на пикантните вкусове.
**Рецептата е от blog.zeit.de/receptor


marabu

  • Гост
Супа от пилешки дреболии
« Отговор #229 -: 31 Март 2009, 22:49:20 »
Супа от пилешки дреболии



500 г пилешки дреболии
1 глава кромид лук
2 домата
70 г ориз (фиде)
1 морков
50 г краве масло
150 г кисело мляко
1 яйце
сок от 1/2 лимон
смлян черен пипер
сол


• Почистените и измитите дреболии (без дробчета) се поставят в тенджера.
• Заливат се с подсолена вода.
• Слагат се да врат на тих огън заедно с дребно нарязаният лук.
• След като поомекнат се прибавят дробчетата, ориза и нарязаните домати.
• В тиган се разтопява маслото.
• Добавя се настърганият морков и се задушава.
• След което се прецежда мазнината и се прибавя към супата.
• Вари се още 5 минути и се застройва с разбито яйце, киселото мляко и лимоновият сок.
• Подправя се със сол и черен пипер.
• Супата се оставя да поври още 1-2 минути, след което се сваля от котлона.



Бъни

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 98
  • Щастието е пътуване а не крайна цел
Re: Супи
« Отговор #230 -: 01 Април 2009, 17:19:13 »
                            Пъстра Зеленчукова супичка
Заради млечното сосче подобно на бешамел супичката става плътна с мек и кадифен вкус.
За любителите на зеленчуци и леко хапване - идеален вариант
                                                 
                                                 

Има два варианта да си  направите тази супичка:
 - Аз обикновенно все по бързата процедура използвам замразен микс - броколи, карфиол и морковче.
 - Ако често ви се намират такива зеленчуци в къщи може да използвате и пресни  :peace: :peace: :peace:

необходими продукти
200 гр пресни гъби печурки
5-6 розички пресни или замразени броколи
5 - 6 розички пресен или замразен карфиол
2 моркова нарязани на кръгчета
1/2 връзка пресен магданоз
1/2 връзка пресен копър
около 60 гр масло
2 с.л брашно или нишесте
500 мл. прясно мляко
черен пипер
сол на вкус
ломонов сок
В съдчето в което ще приготвяме супата задушаваме с малко от маслото лука, чесъна,гъбите нарязани на филийки и морковите. Ако използваме пресни карфиол и броколи те преди това леко се попарват в кипяща вода .Ако се използват замразени те веднага се добавят към задушените вече зеленчуци.
Доливаме вода и оставяме зеленчуците да се сварят.
Отмесваме супичката от котлона.В отделен съд разтопяваме маслото.Добавяме брашното при непрекъснвато бъркане.Внимателно доливаме от прясното мляко и отново бъркаме - не трябва да има бучици.Ако това все пак се случи - прецедете.
Прибавяме това сосче при супичката.Разбъркваме добре.Накрая нарязваме на ситно пресния магданоз и копър, посоляваме и подправяме със сол на вкус, черен пипер и ломонов сок.
Да ви е сладко. 

Бъни

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 98
  • Щастието е пътуване а не крайна цел
Re: Супи
« Отговор #231 -: 02 Април 2009, 15:17:27 »
Супа от червена леща



1 купичка червена леща
1 глава лук
4 скилидки чесън
1 морков
червен пипер
чубрица
олио или зехтин
сол на вкус

В тенжерка с кипяща вода слагаме измитата червена леща, лука и моркова нарязан на кубчета, чесъна на ситно.Добавяме 2 - 3 с.л олио или зехтин.
Когато зеленчуцине омекнат добавяме червения пипер, чубрицата и посоляваме на вкус.
Червената леща се сварява по бързо от другата леща и супата става като крем супичка.
Сервирам с филийки от прясно изпечен топъл домашен хляб.

sezamm

  • Главен Готвач
  • ****
  • Публикации: 607
Re: Супи
« Отговор #232 -: 03 Април 2009, 19:45:48 »
 :smile1: мила Бъни ,харесвам много предложените рецепти ,млада,но мнго опитна готвачка ,поздравявам те и се надявам ,че за много дълго ще ни радваш с хубави рецепти   :air_kiss: :air_kiss:
mazesin yemekleri

Emili

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2069
  • Еми
Re: Супи
« Отговор #233 -: 05 Април 2009, 22:11:34 »

Бъни

  • Калфа
  • **
  • Публикации: 98
  • Щастието е пътуване а не крайна цел
Re: Супи
« Отговор #234 -: 05 Април 2009, 23:02:52 »
:smile1: мила Бъни ,харесвам много предложените рецепти ,млада,но мнго опитна готвачка ,поздравявам те и се надявам ,че за много дълго ще ни радваш с хубави рецепти   :air_kiss: :air_kiss:
Много благодаря за оценката :smile1:.Ще се радвам ако предложенията ми се харесат и в твоя дом :-*

Emili

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 2069
  • Еми
Re: Супи
« Отговор #235 -: 13 Април 2009, 14:50:19 »

Yoli

  • Гурман
  • *****
  • Публикации: 3451
Re: Супи
« Отговор #236 -: 16 Април 2009, 14:30:14 »
Тони , идвам с благодарности за невъзможно вкусната Грахова супичка . Прикрасна е,наистина. След като и младежа с удоволствие я хапна (иначе все се мръщи на супите). Благодаря ти,скъпа.  :flower:

marabu

  • Гост
Лагман
« Отговор #237 -: 16 Април 2009, 23:44:19 »
Лагман



500 г широко фиде
700 г тлъсто месо
2 големи глави кромид лук
2-3 моркова
1-2 с л доматено пюре
4-5 картофа
4 с л олио
сол
смлян черен пипер
копър
магданоз
розмарин
босилек


• Картофите и морковите се почистват и се измиват.
• В тенджера с дебело дъно се сгорещява олиото.
• Запържва се до омекване ситно нарязваният лук.
• Добавя се месото, нарязано на кубчета.
• Запържва се заедно с лука до златист цвят.
• Прибавя се нарязаните на дребно морковите и се запържват.
• След това се добавя доматеното пюре.
• Всичко се задушава 5 минути.
• Сипва се 1,5 л вода.
• Супата се кипва и огънят се намалява.
• Подправя се със сол и черен пипер.
• Вари се под капак 15 минути.
• Картофите се нарязват на кубчета и се прибавят към супата.
• Супата се вари до готовност на картофите.
• Прибавят се дребно нарязаните магданоз, копър или други подправки на вкус.
• Супата се похлупва и се сваля от котлона.
• Оставя се за 10 минути.
• В това време в отделна тенджера се сварява фидето в кипяща подсолена вода.
• Отцежда се и се измива под течаща студена вода.
• Разпределя се в чинии, а отгоре се залива със супата.




marabu

  • Гост
Пролетна супа
« Отговор #238 -: 16 Април 2009, 23:51:39 »
Пролетна супа



500 г картофи
100 г моркови
1 връзка зелен лук
1 скилидка чесън
20 г краве масло
750 мл пилешки бульон
100 г замразен зелен грах
2 с л картофено пюре на прах
сол
смлян черен пипер


• Картофите и морковите се измиват и се обелват.
• Нарязват се на кубчета със страна 1 см.
• Зеленият лук се нарязва на дребно, а чесънът се пресова.
• В тенджерата се разтопява кравето маслo.
• Задушава се за кратко пресованият чесън.
• Добавят се картофите и морковите.
• Сипва се бульонът.
• Супата се кипва и се оставя да къкри 15-20 минути.
• Пет минути преди края на варенето се прибавят замразеният грах и част от пресният лук.
• Супата се сгъстява със сухото картофено пюре.
• Подправя се със сол и черен пипер на вкус.
• При поднасянето се поръсва допълнително със зеленият лук.


източник :essen-und-trinken

marabu

  • Гост
Пилешка супа с топчета и орзо
« Отговор #239 -: 30 Април 2009, 23:40:08 »
Пилешка супа с топчета и орзо



2,5 литра вода
1,6 кг пиле
1 (220 г) домат
1 (150 г) кромид лук
2 (200 г) стръка целина
2-3 стръка магданоз
5 зърна черен пипер

ТОПЧЕТА
300 г пилешка кайма
50 г сухи хлебни трохи
2 с л ситно нарязан магданоз
2 с л настъргано сирене Пармезан
1 яйце
1 с л зехтин

165 г паста орзо
2 с л лимонов сок
1/3 връзка ситно нарязан магданоз

БУЛЬОН

• Доматът, целината, лукът се режат на две.
• В голяма тенджера се сипва водата.
• Поставят се пилето, зеленчуците, стръкове магданоз и зърната черен пипер.
• Всичко се кипва.
• Огънят се намалява, а тенджерата се похлупва.
• Бульонът се оставя да къкри 2 часа.
• Пилето се изважда, а бульонът се прецежда с тензух.
• След охлаждането бульонът се поставя в хладилник за 1 нощ.
• Месото се отделя от костите и се накъсва с вилица.
• Поставя се купа и се покрива.
• Съхранява се в хладилник.
• На другия ден бульонът се почиства от слоя мазнина.

ТОПЧЕТА

• Каймата се омесва с хлебните трохи, магданозът, сиренето и яйцето.
• С чайна лъжица се загребва от сместа и се оформят топчета.
• В тиган се сгорещява 1 с л зехтин.
• Изпържват се топчетата до златист цвят от всички страни.

СУПА

• Бульонът се кипва, огънят се намалява и се оставя да къкри непокрит 20 минути.
• Прибавят се изпържените топчета и пастата.
• Супата къкри непокрита 15 минути или до готовността на пастата.
• Добавят се 100-150 г от варенето и накъсано пилешко месо (останалото месо се използва за други ястия).
• Прибавят се лимоновият сок и ситно нарязаният магданоз.
• Супата се посолява на вкус и се загрява.
• Разпределя се по чинии и се поръсва с допълнително магданоз.

източник : Aww Soup


 


* Търсене



* Говорилня

Refresh History
  • vladofidera: Търся рецепта за гланциране на месото след изпичането му на скара или фурна
    18 Ноември 2017, 16:32:42
  • vladofidera: Здравейте
    18 Ноември 2017, 16:31:10
  • MilkaA40: MilkaA40
    06 Август 2017, 01:51:27
  • pavlova321: люти чушки
    01 Август 2017, 18:42:54
  • valet: Пилаф ориз с фиде
    06 Юли 2017, 15:19:48
  • hristiana:): Някой има ли грил тиган на Брабантия и доволен ли е съответно?
    03 Юни 2017, 19:05:27
  • Kary: Някой използвал ли е мултикукър кинг
    26 Ноември 2016, 16:40:11
  • fanita: пост
    14 Ноември 2016, 18:55:13
  • petty: Аз така и не разбрах какво точно стана :( Наистина бяха добри времена, вдъхновявах се от тук, научих много неща...
    28 Октомври 2016, 13:24:08
  • radost.1955: ами то сайт няма,не съществува.добре,че останаха рецептите.аз също влизам само да потърся някоя,беше времето,когато се пълнеха страниците за отрицателно време.
    26 Октомври 2016, 17:54:17
  • petty: Имам чувството, че някой нарочно пуска от време на време по някой друг постинг, защото трябва да има, макар да са напълно безсмислени, само за пълнеж
    26 Октомври 2016, 10:24:12
  • petty: И аз така. Добре, че поне нещата от преди си стоят... има много ценни рецепти
    26 Октомври 2016, 10:21:28
  • ROSPOP: какво става със сайта? влизам от време на време и се отчайвам - какви са тия глупости, къде са предишните прекрасни статии и коментари, това е сайт аз готвене и храна в края на краищата!
    24 Октомври 2016, 11:49:51
  • val_di16: джолан
    21 Октомври 2016, 15:58:22
  • galka56: тиквеник
    13 Октомври 2016, 18:26:18
  • boriana _grigorova: Здравейте.Имам мултикукър 50 на Делимо. Някой правил ли е някакво лесно ястие , тъй като на мен са ми сложни малко рецептите
    07 Март 2016, 12:58:38
  • boriana _grigorova: Здравейте
    07 Март 2016, 12:56:47
  • Petka :-): как мога да изтря профила си от тази сраница
    07 Март 2016, 06:16:00
  • CVETETO3101: >:(глупости, глупости, глупости са публикациите напоследък. Пълно е с боклуци!!!
    20 Февруари 2016, 21:21:47
  • scorpia: Браво! И този прекрасен сайт ли съсипаха "умни" собственици!?
    01 Януари 2016, 12:26:48
  • GolemDZVER: Валя, може и да ти липсвам, но няма да се върна във форума. Блогът ми е активен - всичмко е там и може да констактуваме както желаеш.А инамче тука стават срамоти - виж за 10 дни пет поста от токущо регистрирани и все за дивотии и нищо съществено. Боли ме сърцето, но тези от Санома излезнаха пълни лаици ... Можехме да им носим дивиденти с хъса, който бяхме вложили в този форум. Отговарям, защото се чуствам длъжен да уважа мнението е .... без знамчение, че е на този скапан сайт
    30 Декември 2015, 18:14:59
  • stplam: Хляб
    26 Декември 2015, 15:52:26
  • Valentina Petrova: и все пак стават чудеса,по Коледа,Golem DZVER ЛИПСВАТ МИ ТВОИТЕ ПУБЛИКАЦИИ
    13 Декември 2015, 11:48:46
  • petty: Жалко :( И все пак не разбирам какво пречи да си споделяме рецепти. Аз не съм много в час с това какво се случва. Сега влизам да потърся рецепта за коледни сладки... добре, че поне старите рецепти си стоят.
    11 Декември 2015, 12:39:22
  • GolemDZVER: права си - направо си умря .... във форума за 6 дни само една публикация. Голям смях. А моите бяха по 5 дневно
    07 Декември 2015, 19:23:47
  • Valentina Petrova: май сайта умря
    05 Декември 2015, 00:01:32
  • Снежка: Май от промените в сайта, по рядко пишем
    30 Ноември 2015, 10:55:12
  • Снежка: Момичета, тази година няма ли да се разменят подаръци?
    30 Ноември 2015, 09:47:43
  • Valentina Petrova: ехооооооо,приятели къде сте,сняг ли ви засипа
    28 Ноември 2015, 14:29:00
  • Bubi4ka: Fate, определено не бих била чак такава оптимистка...
    14 Ноември 2015, 14:43:37

* Последното от форума

Коледни подаръци от cvetozara123
[15 Декември 2017, 19:05:11 ]


Re: Магазин за обувки от cvetozara123
[15 Декември 2017, 15:51:04 ]


Re: Уреди на марката Miele от cvetozara123
[15 Декември 2017, 15:32:12 ]


Re: Какво да правя? от cvetozara123
[15 Декември 2017, 14:11:20 ]


Уреди на марката Miele от tomislava
[14 Декември 2017, 23:38:23 ]


Какво да правя? от tomislava
[14 Декември 2017, 21:57:14 ]


Магазин за обувки от tomislava
[14 Декември 2017, 19:26:39 ]


Re: Онлайн пазаруване от tomislava
[10 Декември 2017, 12:58:31 ]


Онлайн пазаруване от cvetozara123
[09 Декември 2017, 23:42:24 ]


Re: С какво пържите храната? от cvetozara123
[08 Декември 2017, 16:21:25 ]


С какво пържите храната? от tomislava
[06 Декември 2017, 01:07:15 ]


Re: Магазин за обувки от jeneta
[30 Ноември 2017, 10:21:55 ]


Re: Предколедна почивка от tomislava
[30 Ноември 2017, 10:18:11 ]


Кредит от кеш кредит? от tomislava
[30 Ноември 2017, 10:07:15 ]


Коледни формички от tomislava
[30 Ноември 2017, 10:05:44 ]


Re: Магазин за обувки от tomislava
[29 Ноември 2017, 21:59:28 ]


Re: Предколедна почивка от cvetozara123
[29 Ноември 2017, 21:32:36 ]


Re: Заместител на вредни храни от cvetozara123
[29 Ноември 2017, 18:17:00 ]


Re: Бърз кредит за ремонт на кухнята от cvetozara123
[29 Ноември 2017, 18:10:06 ]


Търся рецепта от vladofidera
[29 Ноември 2017, 14:25:30 ]