Mariana G
Глобален Модератор
Гурман
Публикации: 1857
Да, вярно, с чубрица не съм се сещала да правя супата, тъй като тази рецепта съм си я възстановила по спомени, никъде не съм я чела конкретно. Но, чубрица винаги слагам в кюфтетата с бял сос. yosif , това с Формула 1 много ми хареса, даже си го представих
П.П. Благодаря!
Активен
Мало знать себе цену, нужно еще пользоваться спросом!
Ами Марияна, освен да дадеш и рецептата ти за кюфтета с бял сос... Тук това ястие е много уважавано, но е задължително с една подправка kapern , която не познавам- не знам даже и как се казва на Български (engl. Capers), но която придава много приятен киселичък вкус. Сигурна съм , че става обаче и без тази щуротия...
Mariana G
Глобален Модератор
Гурман
Публикации: 1857
Чорба от зрял фасул по манастирски
300 гр. зрял фасул 2 - 3 моркова 1/2 глава целина 1/2 глава кромид лук 2 червени пиперки 2 домата 5 люти чушлета 50 мл. олио магданоз, джоджен (нарязани на ситно), сол
Накисва се фасула в студена вода за 6 - 7 часа, сменя се водата с нова и се вари на умерен огън. Към поомекналия фасул се добавят лукът, морковите и целината (нарязани на дребно) и олиото. По - късно се добавят пиперките и лютите чушлета, нарязани на дребно. Към края на варенето се прибавят обелените и нарязани на дребно домати и джодженът. При готовност се посолява и се поръсва с магданоз.
Само като закачка Чудех се преди години какво прави някои ястия "по манастирски". Съпоставих бая мат'риал и се оказа ето какво. за да е една манджа "по манастирски" - било то салата, чорба, яхния, гювеч или каквото там трябва: - да не е запържена или - да има маслинки или - да има гъбки или - да има печени чушки или - комбинации от горните.
4-5 картофа(средни) 1 литър вода или зеленчуков бульон 1 с.л краве масло( може да сложиш и друга мазнина, но маслото е с много подходящ вкус към картофите). Ако имаш - връзка корени за супа(корен магданоз, корен целина и морков) но може и без тях 2 с.л кисело мляко 1 яйце сол, черен пипер накълцан магданоз 2-3 филийки хляб(за крутони)
Обелените картофи и корените за супа се варят до разваряване във водата или булъона. След това се пасират с пасатор(този с ножовете) или се претриват през гевгир(трябва да са много ситно намачкани - като крем). След това се маха съда от огъня и се застройва с яйцето разбито в киселото мияко(за да не се пресече, слагаш първо по малко от супата в купичката с яйцето и киселото мляко, докато стане гладка течност и после по-малко изсипваш в супата). Пускаш вътре маслото, прибавяш сол, черен пипер(по желание) и накълцан магданоз.
Откакто прочетох тази идея някъде в Нета(не си спомням къде) крутоните правя само така - бързо и вкусно! Крутоните се правят най-добре от по-сух хляб. Нарязваш на малки кубчета [1x1]см. Посипват се по желание със шарена сол и/или чесън на прах. Покапват се с олио или зехтин(няма нужда да са напоени) и добре се объркват. Изтърсват се трохите и се слагат в голяма плоска чиния. Пъхат се в микровълновата(ако нямаш във фурната, но в МВ става много бързо) и се пускат на около 2 минути на 80 % от мощността. След това с ръкавица ги изваждаш, хубаво разбъркваш и пъхаш пак за около 2-3 минути - но трябва да ги следиш. Като започнат по средата да покафеняват, веднага ги извади, защото те още са много горещи и ще си се доопекат сами.Иначе може да прегорят. Прибавят се към супи или салати, но стават и за директна консумация!
Готовата супа се сервира с накълцаният пресен магданоз и по 2 лъжици от крутоните!
Мили потребители, преди да пуснете рецепта, преди да зададете въпрос, прочетете Правилата на форума и Важните съобщения - те са писани за Вашето удобство и по-лесно ориентиране!
pep-4o
Шеф - диригент
Гурман
Публикации: 8732
с бръмбари в главата и усмивка на устата
ШКЕМБЕ-ЧОРБА
Няма да минем без тази "супа", нали Не претендирам за оригиналност, ето моята рецепта:
Без пропорции, защото шкембето винаги е според тенджерата, но обикновено е 1кг. шкембе за тенджера с 2л. вода. Попарвам за 5 минути шкембето с вряла вода и оцет, след което допълнително го изчиствам (макар, че както се знае аромата го прави несравнима чорба) и не се налага да отпенвам. Слагам на котлона - вари се около 2 часа в нормална тенджера, а в тенджера под налягане - около 40 мин. като изсвири. Когато е готово, вадя в тава шкембето да поистине. После го нарязвам на ситни парченца. Нарязаното шкембе връщам при бульона в тенджерата. В широк и дълбок тиган или друга тенджера слагам една 1/2 пак.масло или 70-80мл. олио. Разтапям го и добавям към една равна с.л. червен пипер и 2с.л. брашно. Съвсем за кратко го объркам. Добавям около 1/2 л. прясно мляко и бъркам докато млякото започне да кипва. В този момент го връщам в тенджерата, местя я на котлона и оставям да заври още веднъж. Подправянето се прави с чесън и оцет, лют червен пипер по желание
И малко допълнение: веднъж нямах под ръка прясно мляко и го направих като топла застройка за супа - с кисело мляко и 2 белтъка. Резултата също беше добър. И една екстра - ако има джоланче да се сложи в чорбата, докато ври, тя добива по-добра плътност. (е, не знам как е професионалното определение за това, ама наистина е по-вкусно с него)
Аааааааааааа, к'ъФ съм забраван - аромата на тази супа е ЧУБРИЦА - слагам и в каймата и в бульона - поне така ми е останала от столовете едно време.
На мен така ми е останала от баба ми. Тя винаги когато правеше пържени кюфтета, отделяше от овкусената кайма и с нея правеше супа топчета. Чубрица имаше и в каймата, и в бульона. Оризът го слагаше самостоятелно.
Аз пък не пържа кюфтета, само на скара ги правя и не слагам чубрица. И като реша да готвя тази супа, почвам със замесването на каймата като за кюфтета.
И у нас е на уважение, а малката върти главата ако в лъжицата няма топче. Аз обаче, първо слагам топчетата във във врящата вода и след това всичко останало. Ама щото навремето като студентка почнах да я готвя, без да знам точно как, по-логично ми се видя първо месото и след това зеленчука и така си и продължих. Имахме по-късно спор със свекървата, щото и тя ги слага най-накрая топчетата, ама така и не можа да ме убеди че така е най-добре.
pep-4o
Шеф - диригент
Гурман
Публикации: 8732
с бръмбари в главата и усмивка на устата
Или как да оползотворим изостанали в хладилника зеленчуци Бърза и лесна супичка
Продуктите са според наличностите, но ето моите приблизителни пропорции:
2-3 чушки 3 моркова зеле - обикновено или цветно - около 100гр 1 глава лук 1 домат обелен тиквичка - около 150гр или толкова краставица 2 големи картофа грах или зелен боб - каквото има около 100гр 2 с л от подправката със зеленчуци (или зелени подправки по желание)
пилешки бульон - 500мл или 2 кубчета Маги (в този случай олиото наполовина) 100 мл олио 2л. вода
гъби - около 100-150гр. (придават много приятен вкус )
сол на вкус (аз като сложа от подправката и няма смисъл от солта).
След като се нарежат зеленчуците е лесно - всичко накуп в тенджерата, като омекнат - пасиране. По желание поръсване със зелени подправки , с лъжица заквасена сметана или кисело мляко и задължително с крутони
« Последна редакция: 20 Октомври 2006, 09:43:23 от pep-4o »